Magie van Maggi verdwenenOmstreeks 1954 goot ik als peuter voor het eerst Maggi in mijn soep. Natuurlijk veel te veel. Pas geleidelijk leerde ik om te gaan met deze subtiele smaakverbeteraar. Keukenkastjes gingen, keukenkastjes kwamen, maar er stond altijd wel een flesje Maggi in. En een reserve-flesje erachter. Ja, het is tijd om wat dit betreft uit de kast te komen: ik was er best wel flink aan verslaafd. Maar toen ik eind 2006 een nieuw flesje opende en een paar druppeltjes toevoegde aan mijn soep, kwam er van die soep een viezige walm. Alsof er bedorven soepgroenten in zaten. Maar dat was onmogelijk, want ik verwerk uitsluitend dagverse, handgesneden groenten in mijn soep. Tijd voor een klein consumentenonderzoek, gevolgd door een e-mailwisseling met de producent.

Vraag

In januari 2007 stuurde ik de volgende mail naar Nestlé: "Is de receptuur van Maggi-aroma veranderd? Aan de inhoud van het flesje dat ik laatst kocht hangt een vreemd geurtje. Wanneer ik wat in de soep doe komt daar een lichte kotslucht vanaf. Ik heb in een andere winkel een ander flesje gekocht, maar dat geeft dezelfde klacht. Daarna heb ik in weer een andere winkel aan een paar flesjes geroken. Precies hetzelfde. Ik gebruik Maggi al 50 jaar, het is voor het eerst dat ik dit meemaak. Het bevalt me trouwens ook niet dat je flesjes in de winkel kunt openen. Vroeger moest je ze thuis openknippen."

Antwoord Nestlé

Het spijt ons te horen dat de smaak van de MAGGI Aroma u niet meer bevalt. Op Europees niveau is besloten om het soja-eiwit wat in deze MAGGI Aroma zit, te vervangen door tarwe-eiwit. In de meeste Europese landen wordt nu deze MAGGI aroma verkocht. Alhoewel het ideaal zou zijn wanneer alle consumenten in Nederland onze producten op prijs zouden stellen, is dat niet te verwachten. Wij zullen uw opmerkingen over de smaak en de geur van deze nieuwe receptuur doorgeven aan de desbetreffende Product Manager. Mochten er veel vergelijkbare reacties binnenkomen dan kan het één en ander opnieuw overwogen worden. Omdat wij het vervelend vinden dat u enkele flesjes MAGGI aroma heeft moeten aanschaffen om dit te ondervinden, zouden wij u graag als service enkele MAGGI producten toesturen. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geďnformeerd. Met vriendelijke groeten, NESTLE NEDERLAND B.V.

Bij wijze van troost ontving ik een pakket met onder andere gevriesdroogde boerenkool. Best lekker hoor, maar ik wil gewoon weer de Maggi van vroeger terug!

Alternatieven?

Gelukkig zijn er alternatieven voor de door Nestlé verpeste Maggi. Doorgaans nog goedkoper ook. Ik heb gezorgd voor een flinke voorraad, want je weet maar nooit of andere fabrikanten niet ook de receptuur gaan veranderen om een halve cent te besparen.

Best wel veel reacties

In het najaar van 2008 is zelfs Albert Heijn, waar je vroeger alleen Maggi kon kopen, met een alternatief gekomen. Ik heb toen nog maar eens gemaild naar Nestlé, of die hiervan niet geschrokken was. Hierop kreeg ik het volgende antwoord:

Hartelijk dank voor uw e-mail en link naar uw website. We zijn ons er van bewust dat de verandering van de MAGGI Aroma receptuur heeft geleid tot best wel veel reacties. Helaas hebben deze reacties niet geresulteerd in een wijzing van de receptuur van de MAGGI Aroma. Het spijt ons dat we u en velen moeten teleurstellen. Bij eventuele receptuur wijzigingen in de toekomst nemen we natuurlijk altijd reacties mee, we hebben onze marketing afdeling uitgebreid hierover geďnformeerd. Met vriendelijke groet, NESTLÉ NEDERLAND B.V.

Zelf maken?

De basis voor dit soort producten is sojaschroot (of tarweschroot). Schroot is het afval dat zelfs niet meer geschikt is als diervoeder. Daar wordt zoutzuur (!) overheen gegoten. Uit de chemische reactie ontstaat enerzijds de basis voor de saus, waar nog wat kruiden aan worden toegevoegd, anderzijds ontstaat er zout. Dat zout wordt weer verwerkt in kant en klare soepen, vandaar dat die altijd zo zout zijn. Deze informatie heb ik van een collega die vroeger in de Maggi heeft gezeten, als vertegenwoordiger dan.

De ontdekking van Wouter Klootwijk

Op 19 januari 2009 mailde ik mijn bevindingen aan culinair journalist Wouter Klootwijk:

In een van uw laatste artikelen heeft u het terloops over een flesje Maggi, een product dat van oudsher op onze eettafels staat. Kennelijk gebruikt u dit spul zelf niet, want anders was het ongetwijfeld opgevallen dat er een aantal jaren geleden iets met dit product is gebeurd. Het recept is veranderd! Maggi smaakt tegenwoordig smerig en de fabrikant wil er niets aan doen. Gelukkig zijn er alternatieven. Albert Heijn is zelfs met een eigen merk gekomen om het Maggimonopolie te doorbreken. Op mijn website leest u er meer over.

Op deze mail heb ik nooit een reactie gekregen. Wel beweert Wouter Klootwijk in NRC Handelsblad van 19 augustus 2011 dat hij heeft ontdekt dat er wat veranderd is aan de smaak van Maggi. Maar dat was dus al vijf jaar bekend.

Ook klagen?

Wil je ook klagen? Dat kan. Mail naar ConsumentenService@nl.nestle.com.Zie ook:
vorige       start       omhoog