Vervanging Loenerslootsebrug

Tekst en foto's Henk Koster

In het weekend van 28 en 29 juni 2014 is de Loenerslootsebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal vervangen door een nieuw exemplaar. De nieuwe boogbrug is breder en hoger geworden dan de oude brug. Dit betekent een grote verbetering voor het auto- en scheepvaartverkeer.

De vernieuwing van de Loenerslootsebrug is onderdeel van het project KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud). Binnen dit project renoveert Rijkswaterstaat acht stalen bruggen. Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl.

Deze brug bestaat uit twee delen, namelijk uit een boogbrug over het water en een recht gedeelte over het spoor. Daarom heb ik geprobeerd deze bijzondere en complexe operatie met de camera te volgen. Het duurt namelijk tachtig jaar voordat ik weer een kans krijg, want zo lang moet deze brug meegaan. Even lang als de oude, heb ik begrepen.



Loenersloot, 15 januari 2012. De brug heeft weliswaar een beetje last van achterstallig onderhoud, maar hoeft nog slechts 2½ jaar te gaan. Een kwastje verf zit er dus niet meer in...


Loenersloot, 15 januari 2012. Het oude brugdeel over het spoor. Links de twee sporen naar Utrecht, rechts de twee sporen naar Amsterdam. Sinds april 2007 is de Utrechtse Lijn viersporig.


Loenersloot, 28 juni 2014. Allereerst werd het brugdeel over het spoor verwijderd. Daartoe werd een stalen hulpconstructie gebouwd. Links zie je nog een stukje van de oude boogbrug, waar het brugdeel aan vast heeft gezeten. Het brugdeel is opgepakt door het blauwe onderdeel van de constructie en rolt via het rode deel naar de weg toe, waar een zwaartransport lorry met een heleboel wielen het gevaarte overnam. Vervolgens is het weggereden om daarna gesloopt en gerecycled te worden. De tijd tussen de twee foto’s is elf minuten.


Loenersloot, 28 juni 2014. Het scheepvaartverkeer, zoals dit containertransport uit Amsterdam, ondervindt geen hinder tijdens de voorbereidingen van de brugwissel.


Loenersloot, 28 juni 2014. Aankomst van het ponton: lastdrager 28 van de Koninklijke Van der Wees Groep Dordrecht, bestemd voor het transport van de oude Loenerslootsebrug (de sleepboot links vaart achteruit).


Loenersloot, 28 juni 2014. Een vervelende bijkomstigheid was dat beroepsfotografen in het met hekken afgezette vak vóór het publieksvak plaatsnamen en ongegeneerd in beeld gingen staan. Er zat niets anders op dan zoveel mogelijk naar rechts te gaan en zittend tussen de vangrail de ontwikkelingen maar af te wachten… Niet erg comfortabel! Een duwboot en een sleepboot zijn bezig het ponton op z’n plaats te manoeuvreren. Het kleine sleepbootje links pikt op de vier punten van het ponton kabels op die worden bevestigd aan zware bergingsvoertuigen. Deze dienen als ballast en houden het ponton stabiel tijdens het plaatsen van de brug op het ponton.


Loenersloot, 28 juni 2014. Aankomst van de nieuwe brug op een ponton van Muller Dordrecht (interessante samenwerking van Dordtse maritieme transportbedrijven).


Loenersloot, 28 juni 2014. Er was een vertraging opgetreden van 4 uur. Ik kon daar niet op wachten, dus de brugwissel heb ik jammer genoeg niet kunnen meemaken.


Loenersloot, 7 juli 2014. Een week later ben ik terug geweest om te zien hoe de nieuwe brug er bij staat. De boten varen er weer als vanouds onderdoor, alsof er niets veranderd is.


Loenersloot, 7 juli 2014. Als laatste een impressie van de nieuwe brug over het spoor. Die ligt op z’n plek maar men is nog volop bezig met de afwerking. Op de onderste foto raast een oude Sprinter onder de brug door. Die zijn makkelijk te herkennen: dit is de 2983. De vele VIRM-treinstellen of -stammen die op dit traject rijden kan ik niet uit elkaar houden...


Loenersloot, 8 februari 1980. Proefrit met loc 202 003. Foto Albert Sas.


Bron: flyer Rijkswaterstaat, juni 2014


Zie ook:




vorige       start       omhoog