Institut für Schienenfahrzeuge und Fördertechnik

Naast station Aachen West bevindt zich het ISF (Institut für Schienenfahrzeuge und Fördertechnik). Dit is een onderdeel van RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule).Aachen West, 4 augustus 1970. Loc 051 424 met een trein uit de richting Kohlscheid. Links de hal van het Institut für Schienenfahrzeuge und Fördertechnik.


Aachen West, 9 augustus 1970. Loc 140 698.


Aachen West, februari 1964. Foto genomen vanaf het terrein van het IFS. Men was toen net begonnen met de bouw van de onderzoekshal, die in 1966 gereed kwam. Met een grote kraan wordt een diesellocje afgeleverd. In de achtergrond het perron van station Aachen West en een loc Baureihe 50 met Kabinentender. Het IFS is op zoek naar meer foto's, zowel van het terrein en de gebouwen van het IFS zelf, als van het station en het emplacement. Hier is in de loop der jaren veel veranderd, zoals de elektrificatie in de jaren 60 en de ombouw van het emplacement en het verplaatsen van het perron in 1974-75. Alle foto's zijn welkom; je kunt deze via mij toesturen.


Naast station Aachen West staat een loods waarin door de "Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen (RWTH)" onderzoek wordt gedaan aan spoorwegmaterieel. Deze foto maakte ik op 15 juli 1997.


CargoSprinter (Baureihe 690)

Aachen West, 30 september 2006. Op een platte wagen staan twee cabines die afkomstig zijn van een CargoSprinter. In 1996 heeft de DB bij wijze van proef tien van dit soort treinen in gebruik genomen. In Duitsland rijden ze niet meer, maar het concept is door fabrikant Windhoff wel aan Australië verkocht. CargoSprinters zijn gemotoriseerde containerwagens, met aan één kant een bestuurderscabine. Een soort vrachtauto op rails dus. De motor heeft voldoende vermogen om een paar extra wagens te trekken. Het is mogelijk om een trein samen te stellen bestaande uit twee CargoSprinters met daartussen een aantal containerwagens. Dat gaat snel omdat de wagens voorzien zijn van automatische koppelingen. Met twee motorwagens en drie tussenwagens kunnen tien containers worden vervoerd met een snelheid van 120 km/uur. Omdat er aan elke kant een cabine zit kan eenvoudig van richting worden veranderd. Het geheel heeft veel weg van een treinstel, vandaar dat de CargoSprinters bij de DB waren genummerd in de 600-serie (dieseltreinstellen) en niet in de 200-serie (diesellocomotieven). Wat er met de cabines op deze foto is gebeurd weet ik niet. Foto Arnold de Vries.


Aachen West, 24 februari 2009. Het IFS onderzoekt ook dubbeldeksmaterieel. Foto Henk Zwoferink.


Aachen West, 5 juni 2012. Stoomloc D3 van het Institut für Schienenfahrzeuge. Het locje, in 1921 gebouwd door Krauss, deed vroeger dienst bij een Zwitserse chemische fabriek. Af en toe wordt het onder stoom gebracht en rijdt het heen en weer op het spoortje langs station Aachen West. Op 19 oktober 2018 is het locje, dat luistert naar de naam 'Anna', cadeau gedaan aan de ZLSM. Foto Daniel Anselm.Zie ook:

Zie ook:

vorige       start       omhoog