Gastenboek 

Rechtstreeks in mijn gastenboek schrijven is niet mogelijk, vanwege problemen met hackers. Het gaat daarom via de mail. Je bijdrage wordt zo snel mogelijk geplaatst. Ik vind het leuk als je vertelt hoe je mijn site hebt gevonden en wat je er van vindt. Heb je een eigen site, vermeld die dan ook.

Stuur een bericht naar contact@nicospilt.com.Berichten

Niet compleet, ik moet nog een aantal wat oudere reacties toevoegen.


c

Beste Nico,
Ik denk dat ik in het verleden vaker op je website heb zitten rondsnuffelen. Vandaag liep ik weer tegen jouw website aan, op zoek naar informatie over treinen vanwege mijn bezoek gisteren aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. (Wat ’n fantastische website overigens!) En ik heb naar aanleiding daarvan behoefte wat te delen over mijn liefde voor de trein.
De vader van mijn moeder was een “treinenman” in de letterlijke zin van het woord. Hij is voor zover mij bekend het grootste deel van zijn werkzame leven in dienst van de NS geweest en zal omstreeks 1963 zijn gepensioneerd. (Omdat hij geboren is in 1898). Opa was o.a. stoker op de tenderlocs die de kolen van de mijnen destijds transporteerden vanaf de respectievelijke locaties naar de delen van het land waar ze nodig waren. Hij was dus een van de mensen die met zijn collega’s in de vroege uurtjes van de dag de locomotief nieuw leven in blies om aan het werk te gaan in de kolentransporten. Bij zijn pensioen was ikzelf 2 jaar oud. Hij had dus alle tijd voor zijn eerste kleinkind; Om voor te lezen als ik ziek was uit een meegebracht boek van Ollie B. Bommel of om mij al op zeer jonge leeftijd, voorop zijn fiets, mee te nemen om naar treinen te gaan kijken. Dat deden we meestal naar ik me herinner op 2 plaatsen. Bij het toenmalige woonwagenkamp “Vinkenslag” bij Maastricht (Ik ben geboren en getogen Maastrichtenaar) en bij het spoorwegviaduct nabij de aardewerkfabriek van de MOSA.
Het meest indringend zijn de herinneringen aan ons verblijf langs het spoor bij de Vinkenslag. Het was een vieze vesting, ommuurd met golfplaat en autowrakken waar constant dikke zwarte rookwolken opstegen uit autobanden die er aan de lopende band verbrand werden. Het lag langs het, toen nog volgens mij, enkelspoor Maastricht-Gronsveld-Eijsden. En de trein daar was de Blauwe Engel. Daar is mijn liefde voor de trein ontstaan. Opa legde wel eens een cent op het spoor die we na het passeren van de trein gingen zoeken om deze uitgewalst terug te vinden ergens tussen de ballast. Het was avontuur op pré-kleuterschoolniveau. En ik vond het prachtig! Vooral die reep Kwatta chocolade die hij soms nog voor me kocht in een klein buurtwinkeltje op weg naar huis. Ik herinner me ook dat hij me wel eens mee nam in de trein. Het miljoenenlijntje was en is een van de mooiste trajecten in Nederland tot op de dag van vandaag. Ik zag er destijds de schoonheid al van. Helaas overleed mijn opa al in 1970, toen ik nog maar 8 jaar oud was.
Hij heeft dus niet meegemaakt dat ik in mijn studietijd omstreeks 1980-1981 bij de Lijnwerkplaats in Maastricht 3 maanden heb stage gelopen. Een mooiere stage heb ik me niet kunnen wensen. Ik liep er mee aan de hand van mensen uit verschillende disciplines om onder begeleiding werkzaamheden te kunnen verrichten aan en onder de treinen. Hij bijvullen van de oliereservoirs voor de glijlagers van de locomotieven uit de series 1000, 1100, 1200 en 1300, kleppen stellen aan de Blauwe Engel, onderhoud aan de pneumatiek van de nieuwste personenvoertuigen die NS destijds had, opmeten van het bandenprofiel van de locomotieven en vervangen van remblokken zijn werkzaamheden die ik me nog goed herinner. En met een beetje geluk mocht ik in de nachtdienst (1 x per 6 weken, op vrijwillige basis) de E-locs die buiten opgesteld stonden wel eens een stukje verplaatsen. Ik vond de 1200 waarin ik dat een keer mocht doen ronduit sensationeel. Dit is mijn all-time favorite E-Loc en ik was verrast door de ongelooflijke souplesse waarmee deze in beweging kwam. De cabine zacht wiegend onder me… Het was ook tijdens deze stage dat de allereerste locomotief uit de 1600 serie, de 1601 arriveerde. Iedereen was er vol van. Ook was het leuk om met de stoptrein in alle vroegte vanuit Roermond, waar we destijds in de buurt woonden woonden, in alle vroegte te nemen en daar al alle collega’s uit de werkplaats een voor een te zien binnendruppelen. Vaak sprongen we collectief ter hoogte van de werkplaats uit de trein, als deze voor een sein moest stoppen bij binnenkomst in Maastricht, zodat we niet het hele stuk vanuit het station hoefden terug te lopen. Geblokkeerde vergrendeling was er niet bij het materieel destijds… Kortom, een mooie tijd, mooie herinneringen en nog steeds heb ik ook een hang om van tijd tot tijd eens naar Simpelveld te rijden voor het schitterende station met zijn sfeer van weleer.
Een andere reden waarvoor ik contact opneem is dat ik toch eigenlijk ook een beetje teleurgesteld ben in het Spoorwegmuseum. Begrijpelijk dat het ook voor kleine kinderen is ingericht met allerlei dingetjes die het voor hun spannend moeten maken, maar ik vond het jammer om bepaalde treinen / treinstellen in een conditie te zien waar ik niet blij van werd (Moeten die wellicht nog worden opgeknapt?) Ook vond ik het jammer dat best veel materieel ontbreekt in de collectie die de NS ooit in dienst heeft gehad. Ik weet niet waarom dat zo is. Meestal is het een kwestie van geld natuurlijk maar wellicht heeft het niet inzien van de historische waarde van oud materieel ertoe geleid dat het ooit definitief verloren is gegaan. Ik was altijd een groot fan van de illustere en super stoere 2200 serie maar heb er geen kunnen ontdekken in de collectie. Plan U, plan V, en diverse goederenwagons verkeerden in matige staat en stonden opgesteld alsof het er niet zo toe doet. En de collectie stoomlocomotieven had ik eigenlijk ook groter verwacht. Al waren het maar modellen geweest die uit andere landen afkomstig waren om de collectie compleet te maken nadat ze in de NS stijl waren opgeknapt. Ik neem aan dat jij daar meer inzicht in hebt; De redenen waarom en waaraan nog wordt gewerkt of wat er allemaal aan zit te komen om de collectie verder compleet te maken.
De vraag, ten slotte, die ik heb: Welke stoomloc series zijn waarschijnlijk het meest ingezet om kolen vanuit zuid Limburg naar het noorden te vervoeren? Heb jij enig inzicht in de destijds vanuit Maastricht opererende series stoomlocomotieven voor kolenvervoer waarmee mijn opa mogelijk heeft gewerkt om zijn brood te verdienen?
Bedankt in elk geval alvast en nogmaals mijn complimenten voor de mooie website! Het moet onderhand een levenswerk zijn geworden dat voor velen een leidraad zal vormen om informatie te vinden over het spoor in Nederland. Ik zou er trots op zijn!

Rob Coninx, Maastricht
20 september 2023


Dag Nico,
Ik kijk al jaren op je site. Echt geweldig zeg wat een werk moet dat zijn geweest met al die prachtige foto s ,reportages,filmpjes etc.. Als ik mij verveel pak ik vaak je website er even bij ,het verveeld nooit. Ben ook nog lang niet uitgekeken en gelezen. Leuk dat je je hele levensverhaal van kleins af aan er in beschrijft Vind ook de stukjes van je werk in Woerden erg leuk. Ik kom zelf uit Woerden en woon er mijn hele leven al. Ben mijn hele leven al gek op treinen geweest,reisde altijd met de trein. Helaas door ziekte kan ik niet meer met openbaar vervoer reizen. Maar door zo n site van jou bied mij veel troost,echt geweldig. Wil je hier voor hartelijk danken Heb ook veel modeltreinen in spoor N. Had voorheen Marklin dat heb ik allemaal verkocht mijn hele huis stond te vol,nam te veel ruimte in beslag. Nou veel succes met je website zou ik zeggen.

Tony Ultee, Woerden
20 juli 2023


Dag Nico,
Toevallig kwam ik op je site. Een schitterende site met ontzettend veel informatie. Wat een werk moet het zijn geweest om zoveel interessante informatie te verzamelen en dat op zo’n overzichtelijk wijze op een site te zetten. M’n complimenten! Ik weet zeker dat je heel veel treinliefhebbers er een ontzettend plezier mee hebt gedaan. Ik raak voorlopig niet uitgekeken. Ontzettend bedankt.

Hans Boerhof, Almelo
3 mei 2023


Hallo,
Ik besloot contact met u op te nemen zodra ik uw website had gevonden en was enthousiast. Het is een goede gelegenheid voor mij om internationale vriendschap op te bouwen. Ik hoop dat we vrolijk kunnen praten en veel kennis kunnen opdoen over de wereldwijde spoorwegen. (Those words were google-translated and I hope you may forgive some grammatical mistakes… Well, I'd better write in English then.) Glad to meet you. I'm an "interntional" railfan from Tianjin, China. You may call me Pike. Differing from other railfans, I mainly focus on not the domestic railway but European railways, of which the Germany's used to takes the most; not the exterior of locomotives but the design of cab and the custom of driving (or operating? If it is…) of each country. Recently I got interested in Netherlands' railway, and found your website when I was seeking for informations of ATB. By the way, I suppose (fixed and cab) signalling appeal the most to me. I wanted to know more about the using of code BD at the end of ATB territory, even at the borders. Could you tell me the detail of exiting ATB-territory espically when crossing the border?

Best greetings, Pike
1 mei 2023

Deze mail kreeg ik van "Een spoorweg liefhebber uit Tianjin, China". Een mail zonder mijn naam in de aanhef: dan weet ik genoeg. Dit is iemand die een heleboel mailtjes rondstuurt in de hoop op reacties. Wat "Pike" wil bereiken is me niet duidelijk en ik was ook niet van plan om te reageren. Tot ik bedacht dat het misschien leuk was om ChatGPT een antwoord te laten schrijven. Het zou me trouwens niet verbazen als Pike zelf ook ChatGPT had gebruikt. Hieronder de tekst die ChatGPT voor mij schreef en die ik letterlijk heb teruggemaild op 3 mei 2023:

Dear Pike,
Thank you for your email and for reaching out to me through my website. I appreciate your interest in international friendship and sharing knowledge about the world's railways. Your proposal to discuss the design and customs of operating different railway systems across the globe is very interesting. However, I am currently tied up with some other commitments, and I am afraid that I might not be able to devote enough time to have a fruitful discussion at the moment. Nevertheless, I would love to keep your proposal in mind, and I might contact you in the future when I have more spare time. Thank you for sharing your interests and knowledge with me, and I hope to stay in touch.
Best regards,
ChatGPT


Hallo Nico,
Vandaag per toeval op je site beland en halleluja, wat een prachtige site!! Ik was op zoek naar foto’s van oude treinsamenstellingen, die begin jaren 90 naar Zwitserland reden als nachttrein. Omdat mijn vriendin daar (in Luzern) woonde, ben ik gedurende vier jaar iedere maand met een dergelijke trein gegaan. Fantastisch! Het reizen was vroeger spannender dan nu. Nu stap je in een auto, rijdt de snelweg op en in Zwitserland er weer af. En niemand die vragen stelt... Daarnaast nog mooie foto’s van de IJmuider spoorlijn, waar ik bij station Casembrootstraat woonde. Prachtig. En de Hoogovens natuurlijk. Nogmaals, complimenten met je site en keep up the good work!

Rick van den Heuvel, IJmuiden
16 april 2023.


Beste Nico,
Via het forum Beneluxspoor heb ik vernomen dat naast de website van Feijenoordse Meesters ook uw website mogelijk gearchiveerd gaat worden. Graag wilde ik even met u checken of dat inderdaad het geval is en wat er voor nodig zou zijn om dit niet te hoeven doen?

Michel Kuijpers
26 maart 2023

Na mailcontact bleek dat Michel bang was dat ik ermee zou stoppen. Maar dat is geenszins mijn bedoeling. Het archiveren door de Koninklijke Bibliotheek vindt op mijn verzoek plaats zodat mijn website ook nog te raadplegen is wanneer ik dat zelf niet meer kan doen. Meer informatie.


Beste Nico,

Ik heb na een lange tijd de ontwikkeling van mijn website seinwezen.net weer op gepakt. Ik probeer wat meer vakmatige achtergronden te geven, eigenlijk als voortzetting van wat ik ooit op irse.nl deed. Min of meer omdat IRSE Nederland een andere kant op wilden met hun website. Dat begreep ik, maar had geen zin daar mijn tijd aan te besteden. Enfin, dat is een zijpad. Ik probeer om niet te herhalen wat anderen al geschreven hebben, op jouw site en op wikipedia is erg veel te vinden waarnaar ik kan linken. Ik hoop dus dat jouw site nog lang zal bestaan. (...) Overigens als je een link naar seinwezen.net aan jouw collectie links wilt toevoegen zou ik dat ook erg waarderen.

Wim Coenraad
1 april 2023


Beste mijnheer Spilt,
Ik hoop dat u me kunt helpen met het volgende. Ik woon vlak bij het Spoorwegmuseum in Utrecht, en heb het een en ander uitgezocht van de huizen en bewoners in de buurt (Johan van Oldenbarneveltlaan, Johan de Wittstraat, Hugo de Grootstraat en een deel van de Maliesingel tot aan de spoorwegovergang bij de Zonstraat). Daarom vroeg een van de bewoners mij wat ik wist van de 6 koperen platen die aan de linker zijde van de Johan van Oldenbarneveltlaan aan de stenen muur zijn bevestigd en waarin treinen zijn gegraveerd (bijgaand een foto van een ervan). Ik denk dat ze met de verbouwing in 2005 zijn aangebracht. Mijn contact had bij het museum nagevraagd maar daar wisten ze niet waar ze vandaan komen. Ik heb nauwkeurig gekeken maar kon nergens een naam vinden op een van de platen van een maker of leverancier. Ik heb met Google Lens gekeken maar die herkent de platen ook niet. Hebt u enig idee waar dit vandaan komt en wie de maker geweest zou kunnen zijn?

Raoul Hennekam
19 februari 2023

PS. Als u iets over de buurt wil lezen kunt u gaan naar de site Tussen spoor en singel.

Via een andere weg kwam deze vraag ook terecht bij Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum. Hij liet weten dat op de bronzen platen zes locomotieven en treinstellen staan die ook in het museum zijn te zien. Bij de heropening van het Spoorwegmuseum in 2005 zijn deze platen in de muur geplaatst. Ze zijn in opdracht van het museum gemaakt. Het waren destijds lege vakken met baksteen. En omdat het aan het begin van de straat is, krijg je al een beetje spoorweggevoel. Net als het huisnummer van de Maliebaan 1 en de seinpaal in de tuin van Maliebaan 1 (momenteel tijdelijk verwijderd voor restauratie). Het is helaas (nog) niet bekend wie deze platen ontworpen heeft.


Beste Nico,
Het treinbaanvak Deventer-Olst is nu enkelspoor maar was vroeger (?) 'tweebaans'. Het baanvak is berekend op een tweede spoor. Weet u daar misschien het fijne van? Hebben de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een deel van de rails weggehaald? Waarom en wanneer is het van tweespoor naar enkelspoor omgezet?

René Aarnink
12 februari 2023

Dat baanvak is altijd enkelspoor geweest. Toen de lijn werd geëlektrificeerd heeft men wel portalen neergezet waar twee sporen onder passen, maar tot nog toe is het spoor nooit verdubbeld. Heel lang geleden heeft er op een deel wel een tweede spoor gelegen, maar dat was een andere spoorlijn, namelijk naar Ommen (de OLDO).


Beste Nico,
Wat een leuke interessante website, ik ben met veel plezier aan het rondneuzen en sta versteld van de enorme hoeveelheid informatie en met name de achtergrondverhalen over de märklin baan en zijn geschiedenis halen veel nostalgische gevoelens bij mij (bouwjaar 1952) naar boven. Kortom zéér de moeite waard om deze site regelmatig te bezoeken.

Bart Boer
24 november 2022


Beste Nico,
Met veel interesse heb ik jouw artikel gelezen over de hondekop en de treinkapingen. Ik ben ook op beide locaties geweest en daar wat foto's gemaakt. Als je daar ter plekke bent dan beleef je alles nog intenser. Hartelijk dank om dit met ons te delen.

Ben Looijen
27 oktober 2022


Dag Nico,
In een biografie van een Amerikaanse muzikant komt een anecdote voor die me intrigeert. Hij vertelt dat hij in de jaren '70 een treinreis vanuit Nederland naar Duitsland maakte met de "Berliner Express” (hij was in Nederland in 1973, 1977 en 1978). In wat hij noemde “een kleine stad” in Nederland zou de trein gestopt zijn - voor meer dan een uur, hetgeen hem de tijd zou hebben gegeven om in een café vlakbij het station te gaan eten. Zou dat het/een grensstation geweest kunnen zijn? En welk station was dat in de jaren 70?

Wim Verbei
23 oktober 2022

Deze vraag kon ik niet beantwoorden. Een "Berliner Express" is mij niet bekend. Het station zou Hengelo of Oldenzaal kunnen zijn, maar zo lang duurden locwisselingen niet dat je een uur de tijd had om wat te gaan eten.


Beste Nico,
op je site schrijf je onder het kopje Schiphol iets over het plan Plomp en een artikel in een A&O boekje. Je schrijft erbij dat je de details niet kent en dat veel van het verhaal over de grondopbouw gaat. Ik heb zelf altijd bij het vroegere Laboratorium voor Grondmechanica in Delft gewerkt en heb me, voordat dit onder de toenmalige naam GeoDelft onderdeel werd van onderzoeksinstituut Deltares, een tijdlang bezig gehouden met het archief. We zijn eind 2013 uit het gebouw aan de Stieltjesweg in Delft vertrokken en er moest heel veel weg, maar we hebben geprobeerd het e.e.a. te redden c.q. toegankelijk te maken. Dit plan is mij welbekend, het is heel fascinerend. Je vindt meer op hetutrechtsarchief.nl/... Wij hadden er in Delft een heel dossier van en hebben er vlak na de oorlog ook grondonderzoek voor uitgevoerd. De naam Plomp ben ik wel vaker tegengekomen: hij was een figuur van betekenis bij de NS. Het was een mooi en visionair plan maar er was ongetwijfeld geen geld voor. Ik sluit het artikeltje in het tijdschrift Bouw als pdf bij.

Jan Heemstra
19 oktober 2022

Deze reactie heb ik verwerkt in het thema over Schiphol. Hier is ook de genoemde pdf te lezen.


ìk ben op zoek naar een spoorkaart met Hm palen in nederland .

Hans Meijer
2 oktober 2022

Bestaat misschien wel maar is mij niet bekend.


Beste Nico Spilt,
Op uw site kwam ik tot mijn verrassing de NS treinzegels tegen van 5 , 15, 35 en 45 cent. Ik kon er verder nergens wat van vinden. Ook zag ik een afbeelding van een briefkaart met een Madurodam stempel. De afzender is het Rijksinkoopbureau waar ik vanaf 1971 23 jaar lang heb gewerkt. Door de spreiding Rijksdiensten is deze instelling net als ik naar Zwolle verhuisd, geprivatiseerd en inmiddels opgeheven. Zo woon ik al meer dan 50 jaar in Kampen en ben inmiddels 72. Weet u in welk jaar de NS zegels destijds zijn uitgegeven? Geeft uw site alleen de eigen verzameling weer of verkoopt u zelf ook? Bedankt voor uw antwoord en veel plezier met uw hobby.

Arnold Visser, 26 september 2022

Op de oude zegels zie ik onder andere het jaartal 36 gestempeld. De kleinere zegels daaronder zullen van na de oorlog zijn, tot pakweg 1968 omdat NS toen een nieuw logo kreeg. Exacte informatie is waarschijnlijk wel te krijgen via deze club: www.filatelie-nvsp.nl. De zegels horen tot mijn eigen verzameling en zijn niet te koop, maar misschien is er via voornoemde vereniging wel aan te komen.


Nou zie ik een foto van het stuurstandrijtuig in het NSM op je site, tussen de rails liggen nog twee spoorstaven, dat zie je wel vaker; welk doel dienen die ? Hoe was On Tr.?

Jan van Harskamp
25 september 2022

Dat is voor extra stevigheid. Je ziet het ook weleens op plekken waar een tunnel onder het spoor doorloopt. OnTraxs was leuk, ik kom altijd wel een paar bekenden tegen.


Beste Nico,
Ik ben werkzaam bij VRS in Houten. Ik zou graag met jou in contact komen om informatie te krijgen over de verschillende typen wisselstellers die in europa gebruikt worden. Wij zijn bezig onze wisselsteller(NSE) te moderniseren en zijn op zoek naar aanvullende informatie over wisselstellers die buiten NL gebruikt worden. Ik kijk uit naar je antwoord.

Peter Visser, projectleider
12 september 2022

Ik zou je graag van dienst zijn, maar ik bezit geen noemenswaardigde kennis op dit gebied.


Geachte dame, heer
Ik woon in het buitenland en ben bezig met een familie onderzoek. Mijn overgrootvader was begin 20ste eeuw seinhuiswachter in Amsterdam. Ik heb een foto van hem gemaakt in Amsterdam; waar hij als seinhuiswater op staat, naast een collega in een seinhuis op de Rietland. Zijn er fotos bekend van de seinhuiswachters begin 20ste eeuw in Amsterdam?

Robert Boiten
8 september 2022

Bij het Utrechts Archief is een groot deel van het NS-archief ondergebracht. Foto's zijn gratis te downloaden.


Geachte heer Spilt,
Een tijdje geleden kwam ik een foto tegen van een Fiat 500 Topolino als een draisine. Het prentje boeit me mateloos. De foto stamt uit 1947. De auto werd ingezet om het spoor te inspecteren, met name in Zuid Nederland. Zijn er meer foto's van deze Fiat? In de bijlage stuur ik u wat ik er van heb. De kleurenfoto is bewerkt. Op uw geweldige site heb ik niets hierover terug kunnen vinden. Hopelijk kunt u wat informatie aanvullen. In ieder geval bedankt!

Piet van Drunen
15 augustus 2022

Ik heb die foto ook weleens gezien, maar ik weet er verder niets van. Het is natuurlijk wel vaker gedaan.


Hallo Nico,
Mocht het je interesseren dan kan je via de link https://bouw.live/spoorzone-ede/ de werkzaamheden volgen van de nieuwbouw van het station Ede-Wageningen.

Dick Donkervoort
7 augustus 2022


Beste Nico,
Van harte gefeliciteerd met het twintig jarige jubileum van ‘Langs de rails’. Ik zou zeggen: plak er nog maar twintig aan vast. Met een beetje mazzel zou het nét kunnen gaan…

Fons Bouchier, Naarden
29 juli 2022
PS: Station Naarden - Bussum is mooier geworden dan ik had durven hopen…


Hoi Nico ik vond vandaag een nieuwseinbeeld: knipperend vertrekseinlicht, Wist jij al?? Open maar eens de hierboven vermelde internetsite. Er dus ook een aangepast NSR Seinenboeken moeten zijn verschenen of aan gewerkt worden.

Groetjes uit Winterswijk, Johan
28 juli 2022

Dit is mij bekend. Een nieuw seinenboek heb ik nog niet, zodra ik dat heb zet ik het op mijn site.


Beste Nico,
Wat een leuke site, wat geweldig dat je dit allemaal bijhoudt. Het is geweldig leuk om geïllustreerde informatie te vinden over de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Zo is het ook goed toegankelijk voor de volgende generaties. Hartelijk dank!

Jaap Wijnands, 30 december 2020


Hallo Nico,
Ik ben half juni begonnen bij ProRail, op dit moment volg ik een interne opleiding om “spoorse kennis” te krijgen. Bij moeilijke vraagstukken zoek ik regelmatig online naar uitleg hierover, ik kom daarbij steeds op jou website uit. Een compliment voor de hoeveelheid informatie die er op staat en het feit dat ik daar enorm veel van leer!

Diederik Troost
OvD-Verkeersleiding | Alkmaar
2 juli 2020

Hartelijk dank voor je mail en veel succes met je loopbaan bij het spoor!


Ik ben op zoek naar het gebonden boek dat in 1989 ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de spoorwegen aan het spoorwegpersoneel is uitgereikt. Kunt u mij daaraan helpen en zo ja wat zijn dan de kosten? Of weet u anders waar het verkrijgbaar is?

Carla Kenbeek
30 juni 2020

Dat boek is tweedehands voor weinig geld te koop: www.boekwinkeltjes.nl/... Er zijn twee versies: gebonden (cadeau gedaan aan het personeel) en paperback.


Geachte lezer,
Als redacteur van een kleine postzegelvereniging in Noord Holland, schrijf ik regelmatig stukjes over postale zaken. Op dit moment ben ik aan het schrijven over een stempel van station zuidbroek/Stadskanaal gedateerd 07-08-1912. Graag zou ik meer informatie willen over de verwerking van post op of vanaf station zuidbroek. Het zou fijn zijn als u mij informatie kunt geven en mogelijk ook foto’s van een postbeambte of andere postale zaken die met station zuidbroek te maken hebben. Uiteraard zou ik dit bij het postmuseum na kunnen vragen maar die hebben op eerdere informatie vragen aangegeven niet open te zijn voor individueel bezoek, (dat was al zo voor de coronacrisis en nu uiteraard helemaal niet). Men is daar bezig met een reorganisatie dus individuele vragen liggen lastig en zelf daar gaan zoeken kan dus niet.

Huib van Wijngaarden
Haarlem
9 juni 2020

Het bijzondere toeval wil dat in het stationsgebouw van Zuidbroek het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is gevestigd. Dit station is van binnen helemaal ingericht in de staat van heel lang geleden. Ik vermoed dat ze je aardig op weg kunnen helpen.


Hee,
Zou je mijn volledige naam en de foto's eraf willen halen?
https://www.nicospilt.com/index_fotosanderen.htm
https://www.nicospilt.com/index_class66.htm
Alvast bedankt,
Groet,
[naam]
18 mei 2020

Natuurlijk. Bij de Traxxen zat ook nog een foto. Al je jeugdzonden zijn nu verwijderd.
("Hee" stuurde me in 2007 en 2008 een paar foto's en werkt nu bij een spooraannemer waarvan de eigenaar van het padje is geraakt.)


Dag Nico,
Ik zag nog geen vermelding op je site dat de “beruchte” Dolf Dijkstra met pensioen is gegaan 😊
Groet, Berry Bilderbeek
16 mei 2020

Inmiddels geregeld!


Goede dag ,
Ik ben op zoek naar een miniature stoomtrein van Jhay
Deze trein reed in America in de bosbouw.
Graag per omgaande even doorgeven waar en bij wie ik dit schaalmodel kan Koppen.
Alvast bedankt voor u mede werking.
Hoogachtend
T Heuchemer.
Verstuurd vanaf mijn iPad=
(15 mei 2020)

U bedoelt denk ik Shay. Ik ben niet bekend met modellen van dit type.
Ondanks dat ik "per omgaande" antwoordde, heb ik verder geen reactie gekregen.


Met belangstelling lees ik af en toe stukjes van uw uitgebreide website. U maakt er echt werk van en voor de liefhebber is uw site een naslagwerk! Voor de onderwerpen (Bad) Bentheim en Bentheimer Eisenbahn stuur ik u de tip om even te "Googlen" op de term Regiopa. Onder deze term is allerlei nieuws te vinden over de nieuwe treinverbinding van Bad Bentheim via Nordhorn naar Neuenhaus, waardoor sinds de zomer van 2019 weer personenvervoer per spoor in de Grafschaft Bentheim mogelijk is. Als ex-Bunniker, nu woonachtig in Nordhorm, vind ik het leuk u hier even op de attenderen.

Edzard Laman
1 november 2019


Leuk, het artikel "Einde van de zomertijd. Wat gebeurt er 's nachts?" is goed gesignaleerd en werpt een bijzondere blik op de automatisering van NS en ProRail. Het is merkwaardig dat de overgang van zomer- naar wintertijd een probleem vormt, omdat er natuurlijk helemaal geen sprake is van een werkelijke verandering van de tijd. Het is alleen een andere manier om de tijd te noteren. Als zij in de plansystemen een tijdnotatie zouden gebruiken die onafhankelijk is van zomer- en wintertijd, dan zou de overgang vlekkeloos verlopen. Daar bestaat al sinds 1960 een oplossing voor: de universele tijd (UTC). Het is gebruikelijk om met die tijd te rekenen en pas bij de presentatie de plaatselijke tijd te tonen. Dan duurt een rit van 12 minuten ook op het scherm 12 minuten en geen -48 minuten als dat samenvalt met het verzetten van de klok. Dat werkt ook nog eens goed als je een andere tijdzone zou binnenrijden.

Remco Nijhuis
30 oktober 2019


Beste mijnheer Nico Spilt,
Regelmatig bezoek ik uw website. Gewoon een bedankje voor de mooi, informatieve zaken en fraaie foto's. Dank u wel!

Vriendelijke groet, Nan Swager
25 september 2019


Ik werk ruim 38 jaar bij NS en heb vandaag voor het eerst je site bekeken. Wat een feest. Ik kwam er terecht doordat ik voordeed aan een collega hoe ik vroeger (als perronopzichter) samen met een machinist een remproef deed. Met je handen of met een lampje, we konden het op je site vinden. Ik ben nog even verder gaan kijken en ik ben diep, diep onder de indruk.

Marijke Faber, Business Consultant/Sitemaster
1 augustus 2019


Al heel wat jaren kijk ik op gezette tijden met veel genoegen rond op jouw boeiende, en bij vlagen humoristische, site. Ik vind het knap hoe je dat in de loop der tijd allemaal voor elkaar hebt gekregen. Ik was te laat voor een verjaardagswens maar ik hoop dat jij - en natuurlijk je broers Nico en, eh…o ja Nico natuurlijk, deze site nog lang mogen uitbouwen en ‘in de lucht’ houden.

Fons Bouchier, Naarden
27 juni 2019


Als de blokwachters jarig zijn, dan zijn felicitaties op zijn plaats. Van harte gefeliciteerd en deze man van dezelfde leeftijd volgt de website nog steeds met veel plezier.

Marius van der Lint
1 mei 2019


Goeiedag,
wij zijn voor de opnames van een videoclipje voor een kunst/muziekgroep op zoek naar een nog niet gerenoveerd openbaar toilet op een treinstation in Nederland. We zijn reeds in contact met de NS ivm de vergunning voor de opname en willen in de komende week locatie onderzoek doen. Uw artikel over treintoiletten trok mijn aandacht en ik kan me voorstellen dat u de aangewezen persoon bent om ons te adviseren over een geschikt toilet. De video zal in één shot gedraaid worden (3.20 minuut) en begint in de wasruimte van het toilet, gaat langs de stationshal op weg naar het spoor maar komt niet op de perrons. Idealerwijze zoeken wij een toilet dat niet te ver van de stationshal afligt en dat nog niet gerenoveerd is en nog geen betaal poortjes heeft.

Richard Cameron, Drive in Productions
17 april 2019

Ik heb deze filmmaker op weg kunnen helpen.


Even een vraag aan u.
Wij willen van het ouderenfonds uit Holland langs komen waarvan 1 persoon moeilijk loop en nu mijn vraag is hebben jullie een rolstoel ter beschikking bij het museum. In afwachting van uw antwoordt onze hartelijke dank,

Ab Schouten, Begeleider Ouderenfonds
23 februari 2019

— Welk museum bedoelt u?

Ik bedoel het spoorweg museum met locomotieven.

— Ik ben niet van het Spoorwegmuseum. U kunt daarom het beste even kijken op www.spoorwegmuseum.nl/#!/praktische-info/praktische-info/toegankelijkheid


Hi..I understand you know Dutch..maybe Fries? Wonder if someone could translate the song ‘ Dokkumer Lokaaltje’? Any help on this would be soo appreciated. I understood some of the song but not all. Parents lived in The Netherlands until 1948 when they immigrated to the USA. I was born in the States. This was one of my dad’s favorite songs. Any help will be greatly appreciated! Thank you!

Theresa Cok
10 februari 2019

— It's a song about about the little local train ("lokaaltje") that once connected Dokkum with the rest of Friesland. I have tried to explain the text.

Thank you, thank you! You made my day! I will be passing this along to my siblings!


Beste Nico,
Momenteel ben ik actief met de productie van een korte film. In deze film is een scene waarbij 2 mannen afrekenen bij een kaartjes automaat. Op uw website zag ik veel foto’s van kaartjes automaten staan, vandaar dat ik u benader. Heeft u misschien een kaartjes automaat beschikbaar die wij kunnen lenen? Of heeft u contacten die mij hier bij zouden kunnen helpen? Wij zoeken een kaartjes automaat die bij voorkeur een beetje is verouderd maar ook weer niet heel oud is.

Barend van Balen, Producent BarraMedia, 23 januari 2019

Ik heb geantwoord dat ik zelf geen kaartjesautomaat bezit, maar dat het Spoorwegmuseum misschien kan helpen. Barend gaat het daar vragen.


Dear Sirs,
Would you please advise about the year of introduction about LOCON in regular trafics: passengers and freight. Is this company still in regular service, please? I thank you in advance for your reply.

D. Courdoux, Mardi 22 Janvier 2019

Ik heb geantwoord dat Locon Benelux in 2010 actief is geworden en in 2017 failliet is gegaan. Er werden alleen goederentreinen en incidenteel gezelschapstreinen vervoerd.


Geachte medewerker,
Ik ben op zoek naar een foto van de overweg Kleiweg in Rijswijk van rond 1950. Na het doorworstelen van allerlei sites en niets vinden, vraag ik mij af of er een fotografieverbod gold voor alles wat spoorwegen bestond. Op stations bestond een dergelijk verbod, tenzij je het met de stationschef op een akkoordje kon gooien. Waar zou ik nog terecht kunnen voor het vinden van deze foto, voor zover er een bestaat?

D.J. Sigmond, 17 januari 2019

Beste Dirk Sigmond,
Tot en met 1967 bestond er inderdaad een fotografeerverbod. Maar er zijn desondanks veel foto’s gemaakt, ongetwijfeld ook in Rijswijk en vermoedelijk ook wel van die overweg. Wellicht is er via een archief, bijvoorbeeld het Utrechts Archief waar veel spoorfoto’s zijn opgeslagen, wat te vinden.

(D.J. Sigmond is er niet meer aan toegekomen om onze 'medewerker' even te bedanken voor het advies.)


Het is elke keer een genoegen uw fantastische informatieve site te bezoeken waar zoveel kennis te ontdekken valt op spoorgebied. Dank voor al uw inzet met de hoop dat u dit nog jaren met plezier kunt doen in goede gezondheid.

George Boersma, 1 januari 2019


Ik wil aan u kwijt dat ik uw site regelmatig bezoek en ze erg goed vind. Uitermate interessant met veel goed toegankelijke informatie.

Jeroen Nijenhuis, 2 december 2018


Ik ben de beheerder van de Facebook bladzijde van het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Op de bladzijde van die Facebook bladzijde nemen we vaak mooie (historische) foto's op. Mag ik de foto's van jouw website gebruiken voor publicatie op onze Facebook bladzijde?

Simon Meijer, 30 november 2018

Ja hoor, je mag dingen van mijn site gebruiken als je mijn naam en/of website erbij zet!


Binnenkort alweer twee jaar fan van je website. Ik geniet er elke dag weer van!

Fred Veenstra, 30 november 2018


Hallo langs de rails team
Langs deze weg ben ik opzoek naar dit treinstel (zie foto in bijlage). Ik weet er totaal niets van dus denk ik dat dit een moeilijke opgave is. Ik wil er alles over weten van ontstaan tot waar ergens er nog zo'n treinstel staat. Dank u wel.

Willem Ceulemans, 16 november 2018

Mijn antwoord: "Ik heb geen idee. Waar komt deze foto vandaan?". Reactie van Willem Ceulemans: "Toch bedankt maar dan is uw vraag overbodig deze te beantwoorden en stel ik me in verbinding met musea." Nou dan niet, Willem Ceulemans, dan hoef ik ook geen moeite meer voor jou te doen.


U weet wellicht dat in het voormalig stationsgebouwtje van Hollandsche Rading een lunchroom is gevestigd met de naam Perron Peet. Op de website www.perronpeet.nl trof ik de volgende passage aan:

Perron Peet is een gezellige lunchroom gevestigd in het omgebouwde stationsgebouwtje van Hollandsche Rading. Station Hollandsche Rading is in 1885 in gebruik genomen en is gelegen op het baanvak Hilversum-Utrecht. Dit traject is bekend om zijn betonnen gotische bogen. Het baanvak Hilversum-Utrecht stamt uit 1874. Door het uitbreken van de Frans-Duitse oorlog, in 1870, is de prijs van metaal tot ongekende hoogte gestegen en besloot men om de bogen van beton te maken. Deze betonnen portalen zijn in 2001 resp. 2002 door de rijksdienst voor monumentenzorg ingeschreven op de lijst van monumenten. Het station heeft tot op heden 2 stationsgebouwtjes gekend. Het eerste gebouw deed dienst tot 1987. Het huidige gebouw, ontworpen door Ing. Paul A.M.J. Corbey, werd op 25 september 1987 in gebruik genomen. Perron Peet is sinds 7 juni 2010 in het gebouwtje gevestigd.

Ach ja, elektrificatie in 1874; het historisch besef in ons land begint zich naar een historisch dieptepunt te bewegen. En dit terwijl uw website toch zeer nauwkeurige informatie levert over deze elektrificatie. Dit neemt niet weg dat Perron Peet een prettige gelegenheid is, die ik in uw aandacht aanbeveel.

Hugo Kroeze, Hilversum
9 november 2018

Die lunchroom ken ik wel, de website niet. Het is inderdaad niet best gesteld met het historisch besef. Maar ach, als de broodjes maar lekker zijn.


Dag Nico,
wat een geweldige verzameling treineninfo van onschatbare waarde is het geworden in de loop der jaren, mijn complimenten. Iedere keer weer een plezier om op je site rond te neuzen. Als jochie van 9 was ik -ook tijdens schooltijd- vaak te vinden langs de kant van een sloot in Voorschoten, genaamd de Voorwatering. Het was 1965 en ik was met m’n werphengel op jacht naar snoeken. Ter plekke had ik tevens perfect uitzicht op de spoordijk waarover de zeer drukke lijn Den Haag-Leiden liep. Hoogtepunt van de dag was wanneer de creme-rode TEE diesels voorbijbliezen (je hoorde ze van verre al aankomen) en ik moet bekennen dat ik dan totaal geen oog voor de snoeken meer had, totdat het treinstel uit het zicht verdween. Daar langs die sloot is de basis gelegd voor m’n liefde voor treinen, met name die TEE-diesel, die ik tot op de dag van vandaag koester. Toen ik jouw foto zag van de Edelweiss bij Voorschoten op een van haar laatste ritten, schoot ik wel even vol. Wat een herinneringen en wat een tijdloze beauty heeft Mw. Elsebeth van Blerkom toch aan het papier toevertrouwd en jij bedankt voor het publiceren van deze voor mij bijzondere foto. Ga zo door.

Fred Jansz
5 juli 2018


Beste Nico,
Ik kwam toevallig op uw website terecht via een google zoekopdracht en was positief verbaasd over wat er allemaal voor interessante dingen op de website staan :) Ik heb er best een tijdje rondgekeken.

Douwe van der Wal
5 juli 2018


Beste Nico,
8 mei is wel heel erg laat om iemand met zijn verjaardag te feliciteren, maar alsnog van harte. Ik ben een trouwe bezoeker van je website, op zijn minst 1 maal per week. Al 30 jaar wonen wij in Zuid Spanje (Almería) en het is fijn om op de hoogte te blijven van het nederlandse spoorgebeuren, alhoewel ik er af en toe niet meer uitkom.

Bij mij in Almería komt 2x per dag een trein binnen, die uit Sevilla/Granada en die uit Madrid. Het is een kopstation, daterend uit 1893 en zoals in 1890 gebouwd, zo staat het er nog steeds. Gelukkig maar. Almería had als een van de eerste een bovenleiding voor elektrische lokomotieven. Niet dat het zo een belangrijke plaats is, integendeel het wordt nog steeds de “culo” (reet) van Spanje genoemd. De ijzererts exploitatie in de bergen was in handen van de Engelsen en Fransen, het trekken van de ertswagonnetjes in het begin de 20e eeuw vergde veel kracht, de Engelsen elektrificeerden het net voor hun rekening. De bovenleiding hangt er nog steeds, alleen staat er geen stroom op en wordt er hier uitsluitend diesel gereden. De verbinding met Madrid doet de Talgo 6e generatie, getrokken door de 10 jaar oude 334- dieselserie van Renfe, die nog wel eens stuk wil gaan. Een kaartje in de zéér comfortable Talgo kost tussen de € 20,= tot max € 30,= enkeltje en dan hebben wij het over 600 km “treinen”. Hallo NS?

Nogmaals bedankt voor al het leesplezier, als ik iets voor je kan betekenen dan hoor ik dat graag.

Ed Hageman
8 mei 2018


Hoi Nico, ik heb een vraag:
Als ik met de bus van Diever in Drenthe naar Meppel rij, dan passeert de bus een spoorbrug bij de Buitenvaart, waar geen bovenleiding aanwezig is.. voor de trein een oversteek van een seconde of één a twee, maar staat de pantograaf in deze omstandigheden dan vast, zodat ie niet omhoog ‘floept’ zodra het stukje zonder bovenleiding wordt gepasseerd?

Jeroen van Loon, die bijna iedere dag wel geniet van je website 👍
26 april 2018

De pantograaf kan maar tot een bepaalde hoogte komen, er zit dus een begrenzing op. De bovenleiding laat men op dit punt langzaam omhoog gaan en aan de andere kant weer langzaam omlaag, zodat de stroomafnemer er geleidelijk weer tegenaan komt. Bij Belgische treinen is dat anders: daar zit geen begrenzing op de stroom­afnemer. Vroeger kwamen er Belgische locomotieven in Nederland (Beneluxtreinen) en moest de machinist de stroomafnemer dus van tevoren laten zakken. Daar werd hij voor gewaarschuwd met borden langs het spoor. Natuurlijk werd dit weleens vergeten, en dan werd de bovenleiding kapot getrokken!

(illustratie Jeroen van Loon)


Goede middag , Nico
Mijn vraag : Waarom koppelt men in een trein wel eens een of meerdere lege treinwagons in de trein.?????? Meestal gelijk de eerste achter de locomotief .!!!!!!!!! Het lijkt mij dat dit dure verspilling is van laadruimte ?!!!!!!

Lucien van Dorst
10 april 2018

Dat zal zijn omdat deze lege wagens ergens anders nodig zijn. Ze kunnen dan beter meerijden in een trein die toch die kant opgaat, dan dat ze door een aparte locomotief worden overgebracht.


Beste Nico,
Met veel plezier heb ik de laatste editie* tot mij genomen... ☺
Zeer lezenswaardig, lekker laagdrempelig en dus heel toegankelijk.
Leest lekker vlot, geen taal- en stijlfouten, en dat spreekt mij wel aan.
Dank voor de extra aandacht voor mijn presentaties in april, stel ik zeer op prijs!

Aad de Meij
24 maart 2018

*) NVBS Actueel, maart 2018


Achter de ertstrein aan. Geweldig fraaie foto’s.

Willem Brandsen
23 maart 2018


Hallo Nico,
Na een aantal jaren geleden toevallig op je site te zijn beland, als treinenfan, en in de jaren daarna een regelmatige bezoeker te zijn, kwam ik erachter dat je ook een gastenboek had. Dus nu maar eens de tijd genomen om daar wat in te schrijven. Ik zal het kort houden, maar ik blijf het een mooie site vinden, en hoop dat je er nog niet mee stopt.

Matthieu Meewis
9 maart 2018


Ik las een berichtje in je gastenboek van Tonnie Rutten van 27 juni 2017 over de BS steller van Vialis. De teneur van Tonnie over de BS leest wat sneu en voor mij als onwaar.

Ik werkte als constructeur/tekenaar aan overwegen intern bij Vialis van 2004 tot 2008. Onder andere aan de BS Steller.

De BS was bedoeld om langere, aluminium bomen te kunnen dragen. De traditionele steller was ontwikkeld voor lichtere houten bomen. Op een traditionele steller is de max. lengte (in mijn herinnering) van: ALU bomen 5 meter, houten bomen 7 meter

Boven deze lengte zouden er dubbele stellers (aan weerszijden van de weg) nodig zijn. Dubbele stellers is niet relevant met een AHOB opstelling zoals in NL. In het buitenland komt dit wel voor.

De BS steller moest, in verschillende uitvoeringen, tot 9,25 meter ALU boom kunnen dragen. Die eis heeft veel impact op de constructie (en kosten). De steller staat hierdoor niet meer op een paal maar heeft een geïntegreerde behuizing/voet tot op de fundatie. De schroefspindel heeft een groter aandrijfvermogen.

De BS heeft (nog) geen prorail validatie voor NL, hierdoor zie je hem niet veel. Er zijn wel lightrail overwegen in Simpelveld, IJsselstein den Haag en in het buitenland (België en Georgië) mee uitgevoerd. Hier speelde ook de lengte van de boom een rol.

Een foto van de overweg in Simpelveld vind je op mijn site: www.studiowtb.com/steller.htm. Verdere info op: www.postendekker.nl/en/referenties/vrs-railway-industry/.

Ik weet niet van de BS ontwikkeling na 2008. Ieder uit die dit aan kan vullen is hierbij uitgenodigd.

Jack Bijster
9 maart 2018


Hallo,
Mijn naam is Piet Gruisinga Ik woon naast het Station Almere Buiten waarom is hier geen lift de oudere mensen die hier wonen hebben pronlemen met de opgang naar het perron.Volgens mij is het de enige die geen lift heeft en op het perronnstaat een bak met planten die uitgedroogd zijn geen gezicht.

Mvg.P.Gruisinga
1 maart 2018

(Adres en telefoonnummer weggelaten.) Ik heb Piet verwezen naar de klantenservice van NS. Hoe dat is afgelopen heeft hij me niet laten weten.


Hallo,
Mijn naam is Wim Bouwens. Ik ben acteur maar bekwaam mij ook in het vak van scenarioschrijver. Ik ben een korte film aan het ontwikkelen over een conducteur die een trein gaat besturen. ik ben op zoek naar hele concrete info over welke handelingen je moet verrichten om een mat ‘64 trein aan het rijden te krijgen. Ik ben op jouw/jullie mooie site terecht gekomen maar heb het nog niet gevonden. Kun jij me wijzer maken? Ik zou het zeer op prijs stellen!

Gr wim bouwens
12 februari 2018

Ik heb Wim verwezen naar de site van een bekende Rotterdamse machinist. Of dat wat heeft opgeleverd heb ik niet mogen vernemen. Als er een keer een film verschijnt over een mat.'64 die door een conducteur wordt bestuurd, of als er eens een bericht in de krant verschijnt over een acteur die is gaan joyriden mat.'64, dan weten we het: Wim Bouwens.


Met héél veel plezier ben ik eindelijk es de website aan het doorspitten; een geweldige diversiteit én tot in goede details! Kwam dit ook even tegen: "Deksel van een jampot uit de jaren 70. Een merknaam ontbreekt, maar het zal een goedkope soort zijn geweest, want op de rand van het deksel staat "voor hetzelfde geld: kwaliteit." Een bezoeker van mijn site meldt dat het waarschijnlijk om het merk Hero ging. We hebben een hele serie bij elkaar gesmeerd"

DAT is inderdaad van het merk Hero geweest, ik weet dat nog zeker: óók wij hebben alle locs bij elkaar gesmeerd. Hero stond niet op de deksel en ook niet op de rand, maar wél op t etiket. Dat is tussen 1963 en 1966 geweest. Ref. Ik was destijds al met het modelbouw-virus besmet (va m'n 8ste). Ik had zelf nog geen H0 baan, dat kwam pas op m'n 11de). Leuke anekdote hierbij, m'n vader heeft toen dat 1ste begin-setje nog vanuit Dld over de grens gesmokkeld. Dáár was het een stuk goedkoper. En wij woonden 7 km van de D-grens; hij werkte in Dld.

Ja, erg mooi en veelzijdig die website van je. Ik geniet van alle variëteiten en rubrieken. Boeiend geschreven en uiteengezet; ook t commentaar... no nonsence. Ik ken je naam eigenlijk van t begin af aan al door de foto's welke ik nodig had en heb ter onderzoek van details voor m'n uitgebreide modelbouw (voorheen in H0 en nu in spoor 1). Bijna al m'n H0 materiaal heb ik recentelijk op Marktplaats naar geïnteresseerden verkocht: NS5800, NS 6700 (ex Gols 1), NS 1700, NS6317, NS 3300, NS 7001. m.u.v. de laatste gemerkt in rood (DJH bouwpakketten), heb ik ze helemaal "from scratch" gebouwd. De bouwpakketten waren ook nodig om e.e.a. te leren... want ik wilde zélf iets creëren wat gewoon op de arme treinschaalmarkt in NL niet bestond. Ik besef ook wel dat ik daarbij ook wel heel veel geluk heb gehad dat in mijn v.m. woonplaats de gepensioneerde v.m. hoofd van herstelplaats Roosendaal was "neergestreken". Hij is/was degene die in het Spoorwegmuseum Utrecht van advies diende "voor t oude spul" (en ook daarbuiten naar VSM en NBS naar ik begrepen heb). Ik heb er veel aan gehad qua informatie en inlichtingen/tekeningen om verder te gaan in NS modellen op schaal 1:32.

Een vraagje even? Ik zag dat ook je website in CN beschikbaar is. Ik vraag me af of vandaar serieuze interesse is ..... Ik heb j.l. 2 jaren daar in China technisch gewerkt ( en natuurlijk ook de modelbouw mogelijkheden verkend). Wél... van daar hebben ze écht t idee dat t speelgoed is en kunnen ze onze link met bijv stoom en meer niet voorstellen; natuurlijk ook... don't blame them... zij hebben een hele andere industriële revolutie meegemaakt dan hier in de EU en USA.... en meer landen.

Paul Kuster
7 januari 2018


Hallo Nico,
De foto’s welke de laatste weken op jou site staan, die bevallen me wel. Ik vind de foto’s van de duitse bundesbahn uit de jaren 70 en 80 helemaal top! Ga zo door met het plaatsen van deze en andere mooie foto’s uit deze periode. Dank voor het plaatsen van deze mooie foto’s!

Jasper Kooderings
2 december 2017


Beste Nico,
Ik was onlangs bezoeker op jouw site "Langs de rails", via het struinen langs de invalshoek modelbouw, waardoor ik op jouw site terecht gekomen ben. Via een reclame op Facebook over een specifieke trein op schaal (donkerpaarse PlanU van posterijen), ben ik gaan Googlen hiernaar en kwam zo op jouw site terecht. Ik zit zelf niet zo in de treinen, maar ben oud genoeg (bijna 42) om te weten, dat het vroeger beter was !

De reden van mijn mail is om je te zeggen dat ik erg heb genoten van jouw site, met heerlijk uitbundig veel informatie en plaatjes ! Dank voor deze prachtige compilatie !

Frank Haspels, 24 november 2017


Hallo, was het surfen op het internet en zag op uw site de afbeelding van een jaren 50 schoolschrift. Werk zelf op een basisschool en verzamel zo'n beetje onderwijsmaterialen uit vroeger tijden. Oude schoolschriften blijken nog niet zo gemakkelijk te vinden. Vandaar mijn verzoek; is het mogelijk voor U de persoon die U de schriften liet zien te vragen of hij er mij misschien enkele van wil verkopen? Vooropgesteld dat hij ze nog heeft natuurlijk. In ieder geval dank voor alle moeite.

Romano Mühlenberg, 25 juli 2017

Helaas is deze persoon, een oude studiegenoot van mij, enige jaren geleden overleden. Ik kan je dus niet verder helpen. Succes met de collectie!


Goede morgen,
Hedenochtend op Radio 1 gehoord dat de Benelux Hondekop trein uit Belgie naar Nederland komt. Mijn vraag: kan ik ook lid worden van de stichting!

Harry Vellema, Surhuisterveen, 14 juli 2017

Vast wel Harry. Maar dat moet je bij die club zelf regelen: www.mat54.nl


Hallo
Ik ben een opa van 71 jaar en heb een autistische kleinzoon van 13 jaar. De jongen, Aidan, is helemaal gek van de trein en heeft een eigen vlog. Nu is hij verhuisd en hij zou op zijn kamer heel graag een soort cabine hebben van de bijvoorbeeld de sprinter. Ik heb op Uw site een mooie gezien maar die is qua formaat te klein om af te drukken op ongeveer een meter breed. Het zou mooi zijn als we zo een foto ergens ( Bij/via U ???) konden vinden. Digitaal zodat we die kunnen laten afdrukken. Hij wil onder die foto een soort planchet waarop een paar van de bedieningsknoppen zitten bijv. voor de snelheid of de rem. Enig idee waar ik die zou kunnen vinden ? Alvast bedankt.

Rien Maas, 4 juli 2017


Mijn complimenten voor uw geweldige en enorm uitgebreide website. Alleen het op mijn gemak lezen kost mij dagen of weken. Dus het maken heeft vele jaren gekost. Kom hier nog vaak terug.

Willem Franken, 30 juni 2017

Hartelijk dank voor je vriendelijke woorden. Ik ben inmiddels bijna 15 jaar bezig, daardoor is het een beetje uit de hand gelopen. Maar ik blijf het zelf ook leuk vinden.


Hallo Nico,
Voor wat jaren terug was ik constructeur bij Vialis Railway systems. Mooie club met veel potentie en mooie producten.

Ik zag een artikel over de steller (of spoorbomen voor de gemiddelde mens) en heb daar wat opmerkingen over. Het concept met de cilinderschroef aandrijving is eigenlijk een slecht concept maar goed en degelijk uitgevoerd. De zogenaamde BS steller is inderdaad lang geleden ontwikkeld maar nooit echt goed verkocht.

Een en ander zorgt ervoor dat het een duur ding is. Om die prijs te verlagen heb ik een aantal principiële wijziging aangebracht ,zoals een dragende constructie die de cilinder omvat. En het gebruik van standaard onderdelen voor de bevestiging van de hoofdas. En nog wat andere ,met name vereenvoudigingen. Maar een slecht concept blijft dat natuurlijk. Je stelt dat de steller kleiner en slanker is door het gebruik van een spindel maar dat is eigenlijk niet waar.

Het oorspronkelijke ontwerp komt uit Amerika (General electric) met gebruik van tandwielen. In concept veel compacter ,betrouwbaarder ,en dus veiliger dat de BS steller. Verder ook nog goedkoper. Aanzienlijk zelfs. Denk maar simpel: in een auto zitten weinig spindels maar wel veel tandwielen ,dat heeft te maken met betrouwbaarheid.

Helaas is er in het huidige Nederlandse bedrijfsklimaat weinig ruimte voor zeggenschap voor de techneuten zoals ik. Of om het bij mezelf te houden: Ik kan het meestal niet uitleggen. Verder leuke site heb je en knap dat je dat zo allemaal erop zet.

Tonnie Rutten
27 juni 2017

Zie ook de reactie op dit bericht door Jack Bijster van 9 maart 2018.


Hallo Nico,
Deze foto kan ik nou echt niet waarderen. Graag echte foto’s! Ik vind over het algemeen foto’s van de duitse spoorwegen heel erg mooi. Ook foto’s van de NS worden door mij erg gewaardeerd maar deze! Nee, dat toch liever niet meer!

Groet, Jasper Kooderings
25 juni 2017

Aanstaande zaterdag staat er weer een andere foto. Ik heb nog heel veel mooie foto’s in voorraad!


Goedemiddag meneer Split,
Na het overlijden van mijn schoonvader hebben wij nu een barometer van Bert Bolle in huis. Het is een Weather Art. Helaas kan ik het type niet goed lezen. Thermometer en barometer in perspex. Nu heb ik de volgende vraag: op het kwik drijft een rode vloeistof en daarop een doorzichtige. Die laatste 2 zijn door het verhuizen wat door elkaar geraakt. Wat kan ik doen om dit weer goed te krijgen?

Met vriendelijke groet, Louis Bienfait
20 juni 2017

Ik heb geen verstand van barometers en Bert Bolle is in oktober vorig jaar overleden. U zou contact kunnen opnemen met www.rosebarometers.nl. (Hierna niks meer gehoord. At your service, Louis Bienfait. En je hebt ook nog eens mijn naam verkeerd gespeld.)


Hi Nico,
Ik benader jou namens de NS. Gezien jouw passie voor treinen lijkt het ons erg leuk om met jou een filmpje op te nemen voor de NS Facebook. Sta jij hier voor open en zou jij mij je nummer toe kunnen sturen om het idee te bespreken?

Isabel Lara Vega (Johnny Wonder)
12 juni 2017

Sorry, wat ik te melden heb doe ik via mijn eigen site en mijn eigen filmpjes op YouTube. Ik ben ook niet zo'n fan van Facebook. Maar er zijn genoeg andere liefhebbers denk ik!


Beste Nico,
Al jaren bekijk ik uw website met veel plezier. Een bedankje van mijn kant. Uiteindelijk moet dit circus in de lucht gehouden worden uit goodwill en liefhebberij, natuurlijk er van uitgaande dat het sponsor gebeuren er u niet rijker op zal maken. Zeker de kritische noot wat u regelmatig laat blijken mag er van mij part zijn. De humor. Het reizen per trein kan tegenwoordig een droevig gebeuren zijn. Dit zie ik maar als een referentie om het anders te bekijken. Het helpt. Natuurlijk treinen vind ik leuk, hoewel ik geen freak in de pure vorm ben. Ik heb wat met het spoor en vind het boeiend om door uw uitgebreide site te bladeren op momenten dat ik echt niks te doen heb. Kortom echt leuk tot in de details, top!

Michel van de Mheen
10 mei 2017


Van een vriendin kreeg ik oude jaargangen van Op de (Oude) rails. Zij wilde het weggeven, maar ik denk dat deze zeer interessante bladen voor geinteresseerden wel wat waard zijn. Deze vriendin is bepaald niet rijk. Ik wil deze bladen niet weggeven. Heeft u enig idee wat oude jaargangen waard zijn?

Met vriendelijke groet, T.M. Cramer
30 april 2017

Uit ervaring weet ik dat dit soort materiaal weinig oplevert en dat weggeven soms de enige manier is om er op een sympathieke manier vanaf te komen. Mijn advies: zet ze op Marktplaats, mogelijk meldt zich een liefhebber.


Geachte heer/dame,
Ik ben laatst tegen dit logo aan gelopen. Kunt u mij wellicht zeggen waarvoor dit gemaakt is. Was er toen iets bijzonders? Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groeten, Christiaan van Nispen tot Sevenaer
8 mei 2017

Het is duidelijk een gevleugeld wiel zoals de spoorwegen dat vaak gebruikten. Maar mij is niet bekend dat er in 1950 iets bijzonders aan de hand was met het spoor in Amsterdam.


Hallo,
mijn naam is Parigyan en ik stuur u deze photo van mijn Opa die tijdens en na de oorlog machinist is geweest. Zijn naam was Theo Hendrick en ik probeer iets uit te vinden over zijn verleden .. Kunt U mij iets vertellen over wat type trein dit was en of u weet of zijn naam ergens voor kan komen in een of ander archief? Bij voorbaat dank!
23 april 2017

"De locomotief is er een die de NS heeft overgenomen van het Britse leger. De foto zal kort na de oorlog zijn gemaakt. De archieven van NS bevinden zich in het Utrechts Archief, misschien dat daar iets over uw opa is terug te vinden."

Ik heb geen reactie meer gekregen van Parigyan.


Beste meneer Spilt,
Ongetwijfeld zult u het al wel vernomen hebben dat dhr. (als je zo iemand nog een héér mag noemen) Foppen geschorst is vanwege zijn wanprestaties als directeur en anders, bij deze... Het geld van het spoorwegmuseum was kennelijk ook een 'prachtig product'.

Verder wil ik u een compliment geven voor uw website en gedetailleerde informatie over o.a. de nederlandse stoomlocomotieven series die we gehad hebben en andere spoorlijnen die we gehad hebben. Ik heb er veel informatie uitgehaald en er veel plezier van gehad. Volgens mijn bescheiden mening is een compliment dan wel op zijn plaats voor uw prachtige website... ga zo door! veel succes ermee!

Met vriendelijke groeten, Rik Treur
13 april 2017


Dag hr. Spilt,
Sinds enige tijd bezoek ik uw fantastiche site, informatief ,zaken die men doorgaans nooit te weten zou komen v.w.b. spoorse zaken. Ik liep als kleine jongen stoom in te ademen bij de stoomlocs van de staatsmijnen in Brunssum en Treebeek, het gevoel en de reuk is nooit meer uit mij gegaan.

Regelmatig bezoek ik de Selfkantbahn in Duitsland een klein half uur rijden van mij vandaan ,een smal spoor bedrijf waar alles mag en kan en de jeugd enthousiast word gemaakt om het bedrijf in stand te houden. Waar U wellicht ook over heeft gehoord is de Flambahn in Noorwegen, vele jaren bezoek ik Noorwegen al maar ook dagelijks op een website zijnde www.vossnow.net.

De beheerder is naar het schijnt een onderhouds man van het noorse spoor ,gezien de vele plaatsen waar hij komt zal de doorsnee mens niet komen, ook doet hij veel moeite om zijn woonplaats maar ook zijn wijde omgeving op de plaat vast te leggen. De plaatjes van het spoor die hij maakt zijn zo wel zomer en winter hartstikke mooi . Kijk nou b.v. eens naar de foto''s op 17 maart j.l. dat zijn plaatjes daar durft het N.S. bedrijf alleen maar bij weg te kijken.

Nee, heer Spilt dit is geen reclameblok van mij o.i.d. maar een een kleine(?) tip van een senior-modelspoor gek die nog altijd veel plezier beleefd aan het sporen in de ruimste zin van het woord. Ik wens U nog heel veel plezier toe met uw website en voor uw bezoekers/lezers.

Vriendelijke groeten, F.Kort (Roermond)
21 maart 2017


Geachte heer Spilt,
Door een samenloop van omstandigheden heb ik uw website ontdekt. Mijn complimenten! Ik heb weliswaar niets met treinen, maar u zegt zelf al dat dat ook niet de hoofdzaak is op uw site. Ik geniet van uw meer dan uitstekende Nederlands en uw gevoel voor humor. En passant steek ik het e.e.a. op over spoorboekjes en geschiedenis. Hartelijk dank!

U denkt nu misschien: na de lof komt het gevit. Nee hoor, valt reuze mee. Twee kleinigheden slechts. M-brigadiertjes - ik ben het ook geweest - kregen helemaal níets van Joris Driepinter, want die bestond nog niet in de 'M'-tijd. En op uw vraag wie Carmiggelt en Bomans nog kennen, kan ik bescheiden antwoorden: ik! En niet te vergeten mijn vrouw, mijn schoonfamilie en veel meer mensen. Dat de kranten niet vaak over hen schrijven, wil niet zeggen dat ze zijn verdwenen. Nee, ze zijn ware klassieken: ze worden ook zonder aansporing gelezen en genoten.

Ik wens u veel verder plezier en succes met uw website. Ik zal hem blijven bekijken en heb alvast een koppeling doorgestuurd naar mijn zoon in Canada.

Met vriendelijke groet, hoogachtend, Rob van Dam
21 februari 2017

PS: In de rubriek 'Humor om te lachen' besteedt u aandacht aan de boekjes met ns-cartoons. Die boekjes komen ook uitvoerig ter sprake in 'Leve het welwezen' van Kees van Kooten. Zeer de moeite waard.

In mijn verhaal over de Melkbrigade legde ik de link met Joris Driepinter. Zo zie je maar hoe slecht melk voor je geheugen is: Joris Driepinter kwam inderdaad pas later. Ik heb de tekst aangepast. Ook heb ik iets geschreven over het mij bekende boek van Kees van Kooten, die niet erg gecharmeerd blijkt te zijn van zouteloze cartoons.


Goedenavond,
Wat heeft u een geweldig mooie site! Heel toevallig kwam ik al zoekend opeens bij u terecht, en ik zag met stijgende verbazing wat u zoal al in de loop der jaren gepubliceerd heeft! Ik ben sinds Oktober vorig jaar een site op Facebook begonnen met "Nostalgische foto's van mensen en dingen uit den Bommel" en heb nu zo'n 350 leden.. Mensen mogen zelf hun foto's op de site zetten Erg leuk om dat alles te doen, maar ik weet nu uit ervaring dat er ontzettend veel speurwerk inzit, waar je uiteindelijk zelf weer veel van leert, gewoon omdat ik veel dingen niet wist. Maar soms ben ik nog te "jong" voor nostalgie, ik ben van 55, maar goed, dan toch al 61 jaar achter de rug.. Als ik dit eerder had geweten had ik vroeger zéker op het streekarchief gaan werken.. Nu, ik hoop nog vele malen uw site te bezoeken, en wens u nog veel succes

Corry Hage uit Den Bommel (Goeree-Overflakkee)
16 februari 2017


Hello
I am the manager of a large engine society in Sweden and is writing the books of the club. I have also contact with friends which are very interested in trains especially in trains from NOHAB in Trollhättan. I have found some pictures of steam locomotives that was ordered during the war in 1942. It was 50 locomotives and have a special marks ZG 1 and we do not know if there are some still recovered and we would like to know what ZG1 means.

Regards from Sweden, Stationary Maine Engine Club of Sweden stationary.marineengine.club@sydskane.nu
27 januari 2017

ZG = zware goederenlocomotief = heavy goods locomotive. This number was a mistake! The correct engine numbers were NS 4701-4735. Only a few engines got the wrong number. Also 15 express engines were built: NS 4001-4015. All these engines were scrapped by the NS (Nederlandse Spoorwegen). You might know that a few similar Swedish steam locomotives (E2 1040, E 1090, B 1220, B 1289) are kept at a Dutch museum line: nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Limburgse_Stoomtrein_Maatschappij#Stoomlocomotieven

(Na mijn antoord niks meer gehoord van de Stationary Maine Engine Club of Sweden.)


Nico, de foto van deze week is echt een SUPERFOTO!
Groet, Jasper Kooderings
P.s. graag meer van deze foto’s uit de jaren 70 en 80 DB
18 december 2016


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met deze mijlpaal het is goed te weten dat jouw werk gespaard blijft voor de toekomst. Het zou eeuwig zonde zijn als jouw (levens)werk in de digitale prullenbak zou verdwijnen. Nogmaals proficiat.

Groet Rienk Nauta.
25 november 2016

(Reactie op het bericht dat de Koninklijke Bibliotheek mijn website gaat archiveren)


Goedenavond Nico,
Ik heb op facebookgroepen regelmatig verwijzingen naar jouw site voor bij zien komen. Als iemand iets vraagt is jouw site al snel een informatiebron. Ik heb zelf ook al eens iets op gezocht. Maar heb tot m'n schaamte nooit stil gestaan bij de persoon achter de site. Voor mij was 'Nico Spilt' voor spoorwegfans net zo iets als 'Wikipedia' voor de rest van de wereld. Bij deze grote complimenten voor de grote hoeveelheid informatie over treinen. En voor de manier waarop je het weergegeven hebt. Ik heb de site bovenaan mijn favorieten staan en als ik (of m'n jongens van 6 en 11) iets over 'treinen' willen weten zoeken we het even op.

Met vriendelijke groet, Jaco Pieterse
15 november 2016


Beste Nico ,
Hier enige indrukken over het werken met de ongevallenkraan . Uit de tijd bij NS als lid der ongevallenploeg te Amsterdam CS ,het volgende . Als de hersporingsleider categorie 1 besliste dat de ongevallen kraan ter plaatse moest komen ,dan werden naast de HVL ook de CSP gewaarschuwd . De CSP riep de beschikbare mensen van EV indienst . Deze kwamen met de montagewagen of montageauto ter plaatsen , EV personeel zorgden er voor dat de kraan geen hinder van bovenleidingsdelen zou ondervinden . Dit gold ook voor de dienst van weg en werken . Het werken met de kraan op /boven kunstweken was ten strengste verboden . De HVL bepaalde de route om de kraan terplaatse te krijgen en liet via de CMK de reddingsauto allarmeren . De kraanbezetting bestond in eerste instantie uit de 3 man van de kernploeg ,die aangevuld werd met het personeel van de reddingsauto . Ter plaatse gekomen werd de Kraan TOPZ de hersporingsleider ,en hij bepaalde de opstelplaats der kraan . Meestal werd de Amsterdamsche ongevallen ploeg ,als assistenten ingezet .
Het is ons een paar keer gebeurd dat de reddingsauto NIET gewaarschuwd was , dus moesten wij hun taak uitvoeren . Op de ongevallen plaats waren er voor het indienststellen der kraan de volgende werkzaamheden . a . Het onderstel moest een vaste verbinding worden met de assen . Dit werd als volgt gedaan . Tussen de aspotten en het onderstel bevonden zich schroefvijzels ,voor deze verbinding . De aspotten waren voorzien van glijlagers . b . Op de vier hoeken van het kraanonderstel bevonden zich de zijdelingse steunen . Na ontgrendeling konden deze steunen naar buiten gedraaid worden . Onder de materiaalwagen bevonden zich 4 alluminium onderleg platen . Deze werden door 4 personen op hun plaats gezet . Met een grote Baco ( engelse sleutel ) werd het schroefvijzel in de uitzetarm vastgezet . Als mede de railklemmen . Indien nodig het tweede contragewicht . Als de giekwagen of de contragewichtswagen in de weg stonden werden deze aan de kant gezet . c. Het hersporings gereedschap van bv Asd werd opgeruimd en van Utrecht werd gebruikt , om verwarring te voorkomen . Daar je voor wat betreft het hersporen ,dezelfde taal sprak ging de samenwerking gesmeerd .
Maar het kon ook anders . Mijn laatste ontsporing was in Uitgeest ,toen een gestrande ledige ertstrein met een loc 1600 door de hulptrein via het stootjuk en een sloot , met loc en 4 wagens in het weiland geparkeerd werden . Toen wij des avonds om 21.00 uur terplaatse kwamen zagen we de ravage en dat het kraan werk en enige dagen ( 3,5 dagen ) zou duren . De asd ploeg werd om 08.00 uur voor 12 uren naar huis gestuurd . De ploeg uit Utrecht werkt van 08.00 tot 20.00 uur . De kranen via Winder ,en mamoet , van Seumeren met 1x150 ton en 1x80tons kranen . De ongevallentrein van Utrecht bleef uitrukgereed staan .

Sjaak Ossebaar, 16 oktober 2016


Beste,
ik ben een jonge man van bijna 36 jaar die zich aan het voorbereiden is op een geweldige job bij de spoorwegen. Dit is een job voor de treinen te onderhouden, en zo wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de vele reiziger die dan dagelijks op een veilige manier kunnen reizen. Voor de ingangsexamens ben ik me zo goed mogelijk als ik kan aan het voorbereiden, ben mijn kennis op aan het frissen en evenals op het internet naar info aan het zoeken. Ik heb de eerste schriftelijke selectie goed afgewerkt, en heb de testen met vrucht afgelegd en geslaagd. De volgende selectie is een mondeling examen, en voor deze selectie wou ik nog enkele antwoorden vinden op vragen wat in mijn gedachten zitten rond te spoken. Het zijn de volgende twee vragen waar ik nog info van zou willen inwinnen:

- een technische tekening van een hedendaags trein wiel met de benamingen en de maten van het wiel.
- een schema en de werking van een trein deur met de gebruikte onderdelen dit zowel elektrisch als pneumatisch

Alvast bedankt en vriendelijk groet,
Hendrikx Wilfried, 26 augustus 2016

Beste Wilfried,
Helaas kan ik u niet aan deze informatie helpen. Veel succes nochtans met uw studie!


"Ik heb voor jouw aktie maar één woord: pubergedrag."

Dit niet-ondertekende mailtje ontving ik op 18 juni 2016 vanaf mailadres kdinkela@gmail.com. Ik had op mijn site enige woorden gewijd aan een Facebook-pagina waarop foto's van mij en andere fotografen verschenen, zonder toestemming en zonder bronvermelding. Er zijn mensen die niet begrijpen dat dit onfatsoenlijk gedrag is, waaronder klaarblijkelijk ex-NS-machinist Klaas Dinkela. Ik heb hem bedankt voor zijn intellectueel onderbouwde mening.


Goedendag meneer Spilt,
Sinds vorige week ben ik in het bezit van de NS ongevallen kraan #481 van Liliput, ik wil daar graag een bruine Stalen D bij laten rijden. (...) nu zou ik graag willen weten bij welk Depot ongevallen kraan #481 thuishoort. (...)
M.v.g. Dennis Mennes, 9 juni 2016.

Antwoord
Nummer 481 had standplaats Eindhoven en bevindt zich nu bij de VSM: nmld.locaalspoor.nl/nl/object/2082. Nummer 482 had standplaats Utrecht. Deze is eigendom van het Spoorwegmuseum en staat nu bij de STAR: www.nmld.nl/nl/object/1614.
Van Dennis Mennes geen antwoord meer gekregen.

Aanvulling door Sjaak Ossebaar: een complete ongevallentrein bestond uit de ongevallenkraan, een 'houtwagen' (een omgebouwd blokkendoosrijtuig) en een ongevallenwagen (een verzwaarde aangepaste Stalen D, later een omgebouwd rijtuig plan E). Als trekkracht diende een loc serie 2400. Maximum snelheid 80 km/uur.


Beste Nico,
Ik zit regelmatig op je site, en wil je bedanken voor alle schitterende foto’s, ik zoek op jouw site meestal naar de originele foto’s van materieel wat op mijn modelbaan rondrijdt of wil aanschaffen. Het zijn meestal Duitse treinen. Maar als ik op jouw site zit zit ik toch gauw een uurtje te bladeren.

Hartelijke groeten
Richard van Luttikhuizen, Goot-Ammers - 6 juni 2016


"Als trouw bezoeker van je leuke site vond ik het wel grappig de webmaster aan het werk te zien op Hoek van Holland vanmiddag. Leuk te zien hoe de aanwezige fotografen allemaal een ander punt hadden uitgekozen de 273 te fotograferen. Bijgevoegd een actiefoto van jezelf. Je hebt een leuke site met veel mooi beeldmateriaal. Met name het oudere Nederlandse werk kan ik erg waarderen. Je af en toe snedige opmerkingen, kwinkslagen of geheel aparte kijk op triviale dingen doen de rest, daar houd ik wel van. Ga zo door!"

Paul van Duin stuurde op 4 juni 2016 dit mailtje, met daarbij een foto waarop ik in actie ben te zien op het perron van Hoek van Holland Haven.


"Was net te laat maar een stoomfluit was bij alle overgangen tussen amersfoort en baarn te horen. Welke stoomloc was dat en waarvoor? Ik zag door de polder alleen nog de oude rijtuigen, jammer, jammer, jammer. Verstuurd vanaf mijn iPad="

Dit mailtje ontving ik op 29 mei 2016 van iemand die zich Gon noemt, mailadres anpilkes@hetnet.nl. Ik was zo vriendelijk om te antwoorden dat die stoomtrein 's avonds rond 18.30 weer terug zou komen. Niks meer van gehoord; de wereld gaat nog eens aan ondankbaarheid ten onder. Met wat googlen ontdekte ik dat het om Bob Smiet uit Soest gaat, gepensioneerd bij Nedlloyd.


Beste Nico
je treinensite beperkt zich inderdaad niet tot trein en dat maakt deze site zo persoonlijk. Je schrijft wat over jezelf en wat je bezig houdt en dat maakt het een genot om naar je boordevolle site te gaan.

Groeten John van der Meer - 2 april 2016


Goedenmorgen Nico,

In 1989 ben ik ongeveer 8 weken gedetaceerd geweest als Storingsmonteur naar NS 150. Dit had de volgende oorzaak. Toen ik soliciteerde voor de functie van machinist op de Arend, kon ik door ziekte niet op het solicitatie gesprek verschijnen. Ik kreeg van de heer W.Bosch een tweede kans, en hij wilde mij hebben als Storingsmonteur op het tijdenlijk Loc depot op de HTMU. Dit kwam zeer goed uit, want de kinder fietsen op het jaarbeursterrein waren ontworpen en gemaakt door de ongevallenploeg van Amsterdam –Cs. Mijn taak was hoofdzakenlijk de werkzaamheden op het locdepot en eventueel de gebreken van de fietsen herstellen.

De Pen-y-darren en de rangeerrobot reden samen op één en hetzelfde spoor. Tijdens een zeer warme dag en de demonstratie van de rangeerrobot werd de Amsterdamse bedienaar ernstig afgeleid. Het gevolg was dat de rangeerrobot tegen de Pen-y-darren aanreed. Deze ontspoorde en werd door de Utrechtse ongevallen ploeg herspoord. Na de hersporing bleek dat één der assen krom was. Deze is toen in de Wph Tilburg hersteld. Voor deze herstelling moest het tandwiel,dat aan de buitenzijde van het wiel gemonteerd was verwijderd worden. Dit tandwiel bestond uit 3 gebogen tandheugels. Tijdens de bouw waren deze 3 delen geplaatst en de bout gaten elk afzonderlijk geboord. Tijdens de demontage was men vergeten om de juiste plaats de tandheugels te markeren. Aan mij werd gevraagd of ik de tandheugels weer wilde monteren. Om dit voor elkaar te krijgen koste mij dit bijna een gehele dag en een hoop gepuzzel, omdat je de bouten afzonderlijk op de juiste plaats moest monteren.

Een andere moeilijke klus uit die periode was de aandrijving van de ventilatoren van de Marc-Seguin, deze werden dmv van een touwsnaar vanaf een tenderwiel aangedreven. Elke ventilator had zijn eigen snaar. Onder het rijden moest de stoker de snaar dmv een spanrol op spanning brengen zodat de ventilator zijn werk kon doen. Door jarenlang gebruik waren de snaren opgerekt en kon men ze met moeite op spanning brengen. Door ik voor mijn NS tijd enige jaren gevaren had, bood ik de eigenaar aan om eens naar dit touwwerk te kijken, en daar de Marc-Seguin alleen in de weekeinde reed had ik enige tijd tot mijn beschikking. De touweinden moesten met een touwsplits met elkaar verbonden worden, want anders kon de snaar niet door de kokers. Deze nieuwe snaren hebben hun werk gedaan totdat de Marc-Seguin in 1994 of 1996 op de stoommanifestatie in het spoorwegmuseum acte der precance gaf, en de snaren weer aan vervanging toe waren.

Uit mijn geheugen, en met vriendenlijke groeten
Sjaak Ossebaar - 21 februari 2016


Hi Nico

Just a quick mail to say how much I enjoyed looking at the website. Being half-Dutch I spent some time in Holland as a young boy visiting my Grand-mother in Bilthoven. The station there was a mecca of interest for a train-mad 5-year-old . Not only was there the huge variety of trains passing through, some at high speed and some stopping, there was also the level crossing, which was a big novelty as we don’t have so many of these in the UK.

I was in Holland on business a few months back in Soest but didn’t get a chance to go down to Bilthoven but it looks like from Google Street view the entire level crossing has been ripped out and the road diverted round and through a tunnel. It looks a bit of a mess from what I can see but I can understand why they needed to make a change for the sake of traffic and safety.

Looking at the pictures on the website you cleared one thing up for me that has puzzled me for a while. I quite clearly remember seeing German trains pass through especially of an evening and I couldn’t understand how that would be as I thought international trains from Amsterdam for Germany either passed through Amersfoort to the north or Utrecht to the south. But it seems as if trains from the Hoek and Rotterdam were turned round just outside Utrecht and then continued their journey north via Bilthoven, which explains why they were passing through.

Indeed I have a very clear recollection of taking one of those international trains in 1984 from the Hoek which went all the way to Russia. Each portion of the train had coaches relevant to that part, so there were Dutch coaches, German ones, Polish ones and finally Soviet ones. Unfortunately the Dutch coaches were right at the end of the train and we had to walk the entire length of the platform to reach them! They were rather spartan in comparison to the Russian ones with foot warmers and little tea caddies on the tables. I suppose we got out at Utrecht and took the slow train to Bilthoven from there although I don’t remember much about that.

Writing about trains from Dutch sea-ports I always used to try and secure one of the compartments if our service was made up of the Mat ‘54 trains. I’m going back to the late 1980’s and early 1990’s when they still ran the semi-fast services from Vlissingen, where we also disembarked on a few occasions from Sherness. I remember standing on the platform in Vlissingen and working out from another Mat ‘54 in an adjacent siding where the end of the train would be approximately when it arrived and being able to secure one of the two compartments at the front of the train.

I plan to come to Holland in August for a new family holiday and hope I can take one last ride on a Mat ‘64 as they still seem to be in operation around Den Bosch from what I could tell last year. I did take a journey on the new style stoptreins between Schiphol and Hilversum but I feel they are all good and well but they are a bit boring and clinical in comparison to the old style ones.

Anyway thanks for putting up so many interesting photographs and sharing so much information, it certainly brought back many old memories for me.

All the best
Walter Townsend - 17 februari 2016Van: Mevrouw senior Ravenswaaij [mailto:mvrsenior@gmail.com]
Verzonden: donderdag 24 december 2015 17:59
Aan: contact@nicospilt.com
Onderwerp: Blu-ray/DVD/ audio- opname's

Beste Geachte Nico
Ik als mevrouw-senior hoop vooral nu met kerstmis tijd een mooi kerst bedrag te ontvangen voor trein spullen : drukwerk+verzamelbanden met kaarten / VHSvideobanden/Dvd's/DVD-rom/ CD-rom 2 stuks Zwitserland foto's CD-stoomtrein /
Mag ik U de lijst/foto's malen@ ? OF wie denkt U die deze spullen zoekt? OP welke facebook/internet adres kunnen plaatsen?Hallo, Nico
Leuke website heeft u. Ik zie op je website, dat je ook veel videobanden hebt (gehad). Ik ben bij de SSN een lijstje aan het maken, wie er van de medewerkers foto en film materiaal heeft van de SSN. Ik heb een fotoboek te leen met foto`s uit de begintijd en heb veel videobanden bekeken, voor evenementen waar SSN locs aan hebben meegedaan. o.a de series Railvisie en Railjournaal.

met vr. groet, Piet Motormuis , 9 december 2015


Beste NIco
Zo te zien weet u heel veel over treinen mijn vraag is weet u misschien een oude stoom­locomotief te koop staan.
Met vriendelijke groet, Jervin Tonneman (Jervin's Bouwchemie), 5 november 2015

Hallo Jervin, Helaas niet. Misschien heeft de VSM een tip: www.stoomtrein.org


Hallo,
Mijn naam is Michel Lintermans en ben op zoek naar een 2400loc. Kun jij/ jullie mij helpen aan een loc2400. Of aan een adres waar ik er aan komen.
Groet, Michel Lintermans, 12 november 2015

Ook hallo. Ik zou eens informeren bij de VSM in Apeldoorn.


Hallo nach Holland !
Habe Ihre Seite grad gefunden, suchte nach den ATLAS Standmodellen...angeboten gestern Messe Wien. Vielen Dank für die Bilder bes. aus Gmünd NÖ, meine Großeltern stammten von dort, war im Jahre 73 auch im Sommer dort, wie jedes Jahr !....war immer schon "Eisenbahnfreund" habe auch noch das wilde Rangiermanöver so 1972/73 in Alt-Nagelberg miterlebt (Strecke nach Litschau,bin selber Jahrgang 1954 !).

Bin einmal mit dem "Vindobona" Wien FJ-Gmünd gefahren, weiter wurde es ja schwierig !-- Auch die unheimlichen ROTE-Stern Loks der CSD sind mir noch im Gedächtnis, war immer irgendwie mysteriös... Stehe jetzt kurz vor der Pension und habe begonnen Gmünd in N zu bauen (Arnold>> 2050!,+ Kato VT 175 DR). Auch bin ich jährlich in Schwarzenau zur Sonderfahrt im Dezember (Nikolo mit Enkel.)

Leider sind ja fast alle Bahnlinien in Österreich "modernisiert" und daher nur begrenzt interessant. Dafür bietet Tschechien umso mehr, wenn auch dort schon zu bauen und umbauen begonnen wird. Aber Brünn/Brno- Ceska Trebova ist immer noch sehr schön, auch mit CD-Railjet,auch Olmütz und Umgebung. viele Grüße und danke für die Bilder und die Infos.

Erich Ullram, Wien, 24 oktober 2015


Geachte heer Bolle
Wij hebben ooit in Maartensdijk een Huygens barometer gekocht en die heeft het altijd uitstekend gedaan maar nu is er kwik uit gelopen en willen we hem laten repareren en het liefst bij ons in de buurt Elst (Gld) weet u een adres voor ons?

Met vriendelijke groet,
Jelle en Lia Post, 21 oktober 2015

Dag Jelle,
Je bent op mijn site beland, maar ik ben Bert Bolle niet. Ik heb wel zijn mailadres. Misschien kan hij een tip geven.

(Ik krijg wel vaker mailtjes van mensen die niet begrijpen aan wie ze een vraag stellen. Die probeer ik altijd verder te helpen. Meestal zijn ze daar blij mee, maar Jelle Post uit Elst heeft niets meer van zich laten horen.)


Hallo Nico,
Super gave site en wat een info over bijzondere trein aangelegenheden. Wat ik mij afvroeg of en beetje teleurgesteld over ben is de weinige info over Noord Korea. Dit is een land met veel smeuige verhalen over treinen. Nu ben ik geen groot kenner maar een aantal voorbeelden.

Er rijden ook nog steeds door nood stoomlocomotieven rond. Noord Korea heeft er een handje van om treinen niet terug te geven aan China, dan zeggen ze was toch noodhulp? Of ze verkopen de trein als schroot terug aan China. Bij de grote treinontploffing zijn een aantal bizarre details, was het een ongeluk? een aanslag? Direct hierna ging al het gsm verkeer op slot voor vele jaren. Ook is een aantal Syrische wetenschappers overleden bij die ontploffing. Wat weer te maken kan hebben met een kerncentrale die in Syrie in aanbouw was. Er wordt gefluisterd dat er bij die ontploffing ook plutonium is vrijgekomen. Ze bouwen zelf treinen maar dat doen meer landen. Er is de presidentiele trein met raketten aan boord. De trein van Kim Jong Il die gepantserd is. De Pyongyang Metro die de diepste ter wereld is. Het is de langste treinroute ter wereld om vanaf Moskou naar Pyongyang te treinen.

Kortom er is vast meer te vertellen over Noord Korea omdat het een uniek vreemd land is.
Albert Paijmans, 7 oktober 2015

Hallo Albert,
Er zijn maar weinig mensen die iets van Noord-Korea weten. Ik hoor daar niet bij. Misschien krijg ik nog een keer de kans om me er verder in te verdiepen. Voorlopig heb ik nog genoeg andere onderwerpen. Ik hoop dat je mijn site blijft volgen!


Goedenavond Nico ,
Hier volgt even een berichtje over 16 oktober 1979 ( opendag station Haarlem ) . Des morgens om 5.30 rinkelt de telefoon ,en de Techniesch medewerker van de VL post Amsterdam , verteld mij dat er een ontsporing bij de maggi op de centrale markt is . Er is een lok ontsport en de ongevallentrein kan nog net voor aanvang reizigersdienst naar de centrale markt . Mijn maat en ik moeten de ongevallen auto maar mee nemen . Op de plaats van de ontsporing bleek dat er een 2200 met beide draaistellen ontspoort was . De gehele ploeg ,5 man was opgeroepen . Om plus minus 10.00 uur kwam de melding dat er op station Haarlem een ontsporing had plaatsgevonden . De ongevallen wagen werd met spoed weer ingeladen , en ik ging met de topz met de ongevallenauto naar Haarlem ,voor een verkenning . De centrale markt zou door de ongevallenwagen van Asgo en personeel uit de WGM afgemaakt worden . Te Haarlem troffen we het treinstel 702 aan die het spoor volledig bijster was . Bij een eerste inspectie bleek dat het treinstel op een kabelgoot lag . Daar het stel diep in de ballast lag werd besloten om het treinstel met behulp van het lucas hydraulisch gereedschap te lichten en met de hersporingsbalk het treinstel horizontaal te verplaatsen . Tijdens het hersporen en het mooie weer ,en het nevenspoor dat buitendienst genomen was ,hadden wij aan plubieke belangstelling niet te klagen . Als ook vanuit de hoofdderektie die op die dag op werkbezoek te HLM aanwezig was . Daar er een kabelkoker lag werd er voorzichtig gewerkt ,want tussen de zwarte kabels lag ook een rode kabel . Dit was een hoogspannings ( 25 Kv-kabel –voeding station Hlm te zijn ) . De reservekabel lag naast spoor 8 te HLM ,maar was net snel in te schakelen . Toen om ongeveer te 17.00 uur geklaard was ,werd ons medegedeelt dat de klus aan de Centrale markt nog niet klaar was . Te Centrale Markt aangekomen bleek dat er maar één draaistel herspoort was . Dus de ploeg van ASD.CS kon de tweede truck alsnog hersporen . Het gevolg was dat we tegen 22.00 uure huiswaarts konden . Dit even uit mijn herinnering ,waaruit blijkt dat er soms bij NS zeer hard gebuffelt werd .

Met groeten sjaak ossebaar ,storingsmonteur / lid ongevallenploeg ASD-CS
3 oktober 2015


Hoi Nico,
Ik heb vandaag je site ontdekt, ben hem gaan bekijken en heb zitten watertanden. Wat een info staat er op en op een leuke manier gebracht. Het zal nog wel een tijdje duren, voordat ik alle info heb gezien. Ik heb sinds mijn 8e jaar een Marklin trein(ben nu 73) en deze is in de loop van de jaren uitgebreid, echter de laatste 20 jaar heb ik geen ruimte om het op te zetten, daarom heb ik maar een treinsimulator op mijn computer om daarmee sporen te ontwerpen en te spelen. Ik ben een gepensioneerde machinist van de grote vaart en in 1963 maakte ik kennis met computers, programmeerbaar door aansluitingen te veranderen. Omdat ik toen al electronica als hobby had, heb ik mij daar verder in verdiept. In 1980 mijn eerste eigen computer gekocht, een Tandy met 4 KB geheugen. Ik ben ook stoomlocomotieven gek zeg maar, en de mooiste locs zijn voor mij de serie 44 en 50 van DB alsmede enkele werkspoorlocs, welke naar Indonesie werden verkocht. Maar ik ga nu vlug weer verder genieten van je site.

Bruno Mercx, 7 september 2015


Beste Nico ,
In het verhaaltje over de man met de hamer zit een foutje . Als je met de hamer tegen de wielband slaat ,en de klank is helder ,dan betekende dit dat de remmen gelost waren en dat de wielband nog vast om het binnenwiel zat , als ook dat er bij een volwiel er geen scheurvorming aanwezig was . Klonk de klank dof , dan zaten de remblokken vast tegen de wielen , bij geloste rem was de wielband los of loswerkend (te controleren van de sprengring verplicht ,of/en de centerpunten wielband/binnenwiel )verschoven / losse wielband was 5 gulden premie . Bij volwielen begin van scheurvorming .

VG J.Ossebaar, gepensioneerd wagenmeester RTZ-Goederen / storingsmonteur –ongevallenploeg Asd-C, 12 april 2015


oHoy spoorheld van me, was net als jij een spoorheld. Je kent (en zeker niet herkend) die malle belg die elke week uitkijkt naar volgende zaterdag. Een Hilversummer, of er vlakbij. Heb er nog gewoond in een meisjesweeshuis. Heb dat tramhuizendorpje gekend en via daar in De Jordaan zeleve toegekomen. Heb de legendarische blauwe eikel, sorry, engel nog gekend. Misschien naar huis of tot nog voor die lange lange bruggen. Utrecht of naar huis? Heb beetje turbulente half decennium doorgemaakt. Maar één der beste ervaringen was tegelijk in een Belgisch Limbabwe leerling machinist voor treinen, alswel m’n vlieglessen in vrije tijd. Zweefvliegen bedoel’k, net zoals die met perslucht aangedreven loco’s. Die 24 kilo luchtdruk was het bangelijkste onder in een Belse kolenmijn. Zowel als het de eerste maal landen binnen 250 meter met dat helaas niet raketaangedreven vleugelding dat je door verdere theocratische, democra… Tja ging vaak diep onder de grond werken om een zeldzame keer da’k hoger vloog dan te dieper mijn loco. Maar helaas zolang geleden. Wil je een hoop fransosen leren kennen.

Yann Dujardin, 22 maart 2015


Vorig jaar rond de zomer heb ik u een mail gestuurd met de vraag of er ook goederentreinen reden in Nederland met automatische koppelingen. Ik kreeg al heel snel een mailtje van u terug met een bevredigend antwoord. Wij (de klas) hebben veel aan u website gehad als leering-machinisten. Daarom willen wij u nog bedanken voor de mooie en informatieve site. Hier hebben wij veel aan gehad als aankomende machinisten. We zijn onlangs allemaal geslaagd en zijn nu bezig met onze 60 dagen periode. We kunnen niet wachten tot wij wegbekendheid mogen opdoen naar Bunnik! Nico succes met je site!

Van een machinist uit Amsterdam, 27 februari 2015


Goedemorgen,
Ik zou graag willen weten wat in de jaren 1980 een treinkaartje kostte. Bijvoorbeeld op het traject Tilburg -Den Haag of Utrecht-Maastricht. Ik zou het heel erg op prijs stellen als iemand mij hier antwoord op kan geven. Met vriendelijke groet,

MarieJosé Reynaerts, 24 januari 2015

Antwoord
Zie hier de NS-tarieven 1987 (in guldens).


Meer berichten in het gastenboekarchief
vorige       start       omhoog