Chili


E-loc 3233 van de Chileense spoorwegen, gebouwd door Fiat in de jaren vijftig. Asopstelling Co-Co, maximum snelheid 130 km/uur, vermogen 4080 pk, 3000 volt gelijkspanning, gewicht 134 ton, spoorwijdte 1676 mm. In BraziliŽ reed een soortgelijke loc, gebouwd door English Electric en Vulcan Foundry. Foto uit het boek "Fiat Materiale Ferrotranviario".De wijntrein van Colchagua

door Pascal Tieman

In Chili rijdt elke zaterdag de Tren del Vino van San Fernando naar Santa Cruz. De trein bestaat uit historische rijtuigen, die worden getrokken door een in 1913 gebouwde stoomlcomotief. www.trendelvino.cl

 

De locomotief is van het type 57, met nummer 607. Deze is in het jaar 1913 in Chili gebouwd door de onderneming Maestranza y Galvanizacion de Caleta Abarca in Valparaiso. Tot de jaren 70 heeft deze trein nog dienst gedaan op verschillende trajecten in Chili. In 1984 werd de trein aan de stad San Fernando in bruikleen gegeven.

In 2000 werd het idee geboren om iets met deze trein te doen. En omdat deze trein in de Colchagua-vallei stond, op het ogenblik de beste wijnmakersgrond ter wereld (Wine Enthousiast, USA), ontstond het idee om met deze trein ritjes te maken en dit met de wijncultuur en de plaatselijke cultuur te verbinden. In april 2004 werd, na het opknappen van de trein en het spoor, de eerste officiŽle rit gemaakt. De trein werd door de president van Chili, Ricardo Lagos, ingewijd.

In Chili zijn van het type 57 37 stuks gebouwd, met nummers 598 t/m 634. Zoals al gezegd, nummer 607 rijdt nu de wijntrein, en de eerste, nummer 598, staat in het museum van Colchagua. De rijtuigen zijn in de jaren 20 door Linke-Hofmann in Duitsland gebouwd.

 

De trein is nu een nationaal monument en rijdt iedere zaterdag van San Fernando naar Santa Cruz. Een traject van ongeveer 40 km, wat in 90 minuten wordt afgelegd. Tijdens de rit wordt er wijn geserveerd, zijn er hapjes aan boord, er is een zanger van folkloristische muziek en via een geluidsinstallatie wordt door een plaatselijke gids alles over de trein en de regio verteld.

Na de rit wordt er nog een wijngaard bezocht, wordt er een lunch verzorgd in een 5-sterrrenhotel of op de wijngaard en wordt het museum van Colchagua bezocht. Dit museum is de grootste privť-collectie van Chili en herbergt ongeveer 6000 stukken die de hele geschiedenis sinds het ontstaan van de aarde tot begin 20ste eeuw weergeeft.

Pascal Tieman, de auteur van dit thema, aan boord van de Tren del Vino (2005).
vorige       start       omhoog