Rotterdam Ceintuurbaan, Rotterdam Maas, Rotterdam DP


De Ceintuurbaan verbond station Rotterdam Maas met Rotterdam Delftsche Poort (DP, het latere CS). Plannen om Rotterdam Maas op een kortere manier met Rotterdam DP te verbinden, met een aansluiting ter hoogte van Rotterdam Hofplein, zijn nooit gerealiseerd*. Rotterdam Maas was het toenmalige eindpunt van de lijn Utrecht-Gouda-Rotterdam. In 1953 werd deze lijn vanaf Nieuwerkerk doorgetrokken naar Rotterdam CS. Rotterdam Maas en de lijnen er naartoe kwamen toen te vervallen. *) Zie 'Het luchtspoor 1877-1993' door H. Berghuijs, Op de Rails 1993-10.


Seinhuis Nieuwerkerk a/d IJssel.


Rotterdam, 1940. Overweg in de 's-Gravenweg. De weg kruist hier de Ceintuurbaan. Het vertakkingssein heeft twee even hoge palen, dat wil zeggen dat beide takken van de splitsing even snel bereden mochten worden. De bovenleiding is nog nieuw: deze is in mei 1938 in gebruik genomen. Helemaal links komt een voertuigje het beeld ingereden. Wie weet meer over deze draisine? Foto ter beschikking gesteld door Victor Lansink. Bron: NS/Collectie Het Utrechts Archief.


Rotterdam Maas, 28 september 1951. Loc 1120 is binnengelopen met een sneltrein uit Utrecht. Afgezien van het bagagerijtuig is al het materieel turquoise. Collectie Mike Morant.


Rotterdam DP, 1 oktober 1951. Loc 1003, nog in de oorspronkelijke groene kleur, voor een sneltrein richting Dordrecht. Collectie Mike Morant. Rotterdam DP (Delftsche Poort) is in de jaren vijftig vervangen door het nieuwe Rotterdam CS. Toen kwam ook het kopstation Rotterdam Maas te vervallen en reden de treinen uit de richting Gouda naar het nieuwe station. In 1957 werd het nieuwe stationsgebouw Rotterdam CS in gebruik genomen, waarna de resten van Rotterdam DP werden gesloopt.


Rotterdam CS, 27 december 1968. TEE-treinstel 1003 op weg naar Brussel. In de achtergrond het stationspostkantoor. Dat staat op de plek waar vroeger het stationsgebouw van Rotterdam DP stond.


Rotterdam Noord (Boezembocht), 21 december 2005. Gedenkteken. Op 28 november 1944 werden door de bezetter op twee plaatsen nabij de spoorweg (de 's-Gravenweg en de Terbregseweg) in totaal tien Rotterdammers gefusilleerd als represaille voor een bomaanslag die het verzet in november 1944 had gepleegd op een spoorlijn in Rotterdam. Een tweede verzetskruis is geplaatst op de Jan Vermeersingel. Het monument is onthuld in 1946. De oprichting van deze gedenktekens was een initiatief van het Rotterdamse Comité Oprichting Gedenkteken. Dit comité (opgericht op 22 mei 1945) heeft op verscheidene plaatsen in de stad waar verzetsmensen zijn omgekomen, identieke kruisen geplaatst.


Zie ook:




vorige       start       omhoog