Ballastreinen

Dwarsliggers liggen in een ballastbed van steenslag. Niet van grind, want dat is glad. Steenslag is hoekig en blijft daardoor goed op zijn plaats liggen. Per meter spoor wordt ongeveer 4 ton steenslag gestort. Dat gebeurt met speciale ballasttreinen. Tijdens het lossen wordt tegenwoordig water gebruikt om het opwaaien van stof tegen te gaan. 

Woerden, 10 maart 1993. Locomotor 285 met een ballasttrein. De wagens waren toen nog eigendom van NS, dat aan de vooravond stond van de opsplitsing en privatisering van onderdelen. In 1995 ontstond Railpro (niet te verwarren met ProRail), dat zorgdraagt voor de railinfrastructuur. Sinds 2002 is Railpro onderdeel van het Oostenrijkse bedrijf voestalpine (met kleine letter). Sik 285 is tegenwoordig te zien in het Openluchtmuseum.


Bunnik, 13 maart 2016. Strukton-loc 303008 "Danique" is met 34 zelflossers (Fccpps) op weg naar Maarn (Mrg). Daar zal de trein kopmaken, om terug te keren naar Utrecht. In het midden van de trein rijdt een platte wagen mee met daarop een watersproei-installatie. Deze wordt gebruikt om bij het storten van ballast niet te veel stof te doen opwaaien. Er is ook een uitvoering waarbij elke wagen een eigen installatie aan boord heeft.


Bunnik, 17 april 2016. Ballasttreinen zonder watersproeiers rijden er ook nog rond. Loc RTS 6344 gaat een partij ballast afleveren in Wolfheze, waar aan het spoor wordt gewerkt. In de voorgrond onze walnotenboom.


Bunnik, 17 april 2016. Strukton-loc 303007 "Demi" is met 36 zelflossers type Fccpps op weg van Mrg naar Mas. De glimmende zelflossers zijn van het nieuwe model, met elk een eigen watertank. De aparte wagen met watersproei-installatie is hierbij dus niet meer nodig. Het water wordt gebruikt om bij het storten van ballast niet te veel stof te doen opwaaien. De ontwerpers, ProRail en Voestalpine Railpro, noemen dit de Stofarmlostrein (SALT).


Houten, 31 maart 2012. Deze zelflosser is het spoor een beetje kwijtgeraakt. Aan het nummer te zien (SUN 024) is het een wagen van de Sneltram Utrecht-Nieuwegein. Ook SUN 023 stond hier naast de rails. De foto is gemaakt bij de Fortweg, waar gewerkt wordt aan de viersporigheid tussen Utrecht en Houten. De SUN had vroeger twee andere ballastwagens, nummers 013 en 014. Die zijn naar de SGB gegaan.


Almelo, 9 augustus 2005. Radioloc 6454 "Wim" tussen wagens (Klmos) met vuile ballast.


 

Bunnik, 16 september 2006. Loc 6402, in Railpro-beschildering, met een trein met vuile ballast. De wagens achter de loc zijn "Schüttgutkippwagen mit pneumatischer Betätigung" (Fas). De trein rijdt via het linkerspoor richting Utrecht. Omdat de beveiliging is uitgeschakeld moeten de overwegen met de hand worden bediend. Behalve enkele ballasttreinen (altijd via het linkerspoor) reden er dit weekend geen treinen.


 

Bunnik, 17 september 2006. Loc 6442, met voorop de rangeerder die de overwegen moet sluiten, met een trein met zelflossers (Fccpps) die worden gebruikt voor het storten van nieuwe ballast. Op de platte wagen achter de trein staat een container. Daarin zitten een generator en een watertank. Het water wordt tijdens het lossen gebruikt om de ballast nat te maken, zodat het minder stuift. De trein is 's nachts ergens gelost en is nu op weg naar de thuisbasis Crailoo.


Simpelveld, 4 juni 2008 en 15 augustus 1970. In betonnen bakken als deze werd split opgeslagen, een fijn soort grind. Dit werd gebruikt door onderhoudsploegen om dwarsliggers die waren verzakt weer op hoogte te brengen. Het spoor werd opgekrikt waarna er wat split onder werd gedaan. Dit was zwaar handwerk; tegenwoordig gebeurt dit met machines. Kleurenfoto Michel Dreuw.


Zie ook:
vorige       start       omhoog