Weetjesarchief

Weetjes die in mijn agenda hebben gestaan. Soms zullen ze nog actuele betekenis hebben, andere weetjes zijn verouderd.Transit Oost

Transit Oost is in december 2013 ont­staan door een samen­werking van twee organisaties: Vereniging het GOLS-station, opgericht in 1983, en Historisch Streek­vervoer Achterhoek (HSA), opgericht in 2002. In Winterswijk is een nieuwe museum­werkplaats ingericht, die vanaf april 2018 is te bezoeken. www.transitoost.nl

Amersfoort in oorlogstijd (t/m 29 mei 2020)

Op een zolder in Alphen aan den Rijn is een uniek amateurfilmpje gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De bewegende beelden, in kleur, zijn gemaakt in Amersfoort. De beelden zijn hoofdzakelijk gefilmd vanaf het dak van het door de Duitsers gevorderde gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan. Er zijn Duitse soldaten te zien, een paar rijdende stoomlocomotieven en op de achtergrond het Soesterkwartier met de Sint Henricuskerk. Het filmpje is ook te zien op de tentoonstelling Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet, van 20 januari t/m 29 mei 2020 in het Eemhuis, Eemplein 73 in Amersfoort. Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-17.00, donderdag 10.00-17.00, weekend gesloten. Toegang gratis.

NZH Vervoer Museum

Reizen met bus en tram in WO2
In het kader van “75 jaar Vrede” wordt in het NZH Vervoer Museum aandacht besteed aan het effect van de Duitse bezetting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten in Nederland motorvoertuigen heel beperkt gebruikt worden. Naarmate de oorlog vorderde werd het gebruik van fietsen ontmoedigd doordat de Duitse bezetter deze geregeld in beslag nam. Om zich te kunnen verplaatsen werd steeds meer gebruik gemaakt van de bus of de (interlokale) tram. Met deze tentoonstelling wil het NZH Vervoer Museum de grote rol van bus en tram tijdens WO2 belichten. De tentoonstelling is te zien van 13 juni 2020 t/m 2 oktober 2021. Bezoek alleen mogelijk na reservering vooraf. www.nzh-vervoermuseum.nl

Tosti’s Truffels Treinen

Spoorwegmuseum Utrecht, 19 juni 2020 t/m ?? januari 2021

Eten en drinken is al van vanaf het allereerste begin van de spoor­geschiedenis verbonden met de trein. Toen in 1825 in Engeland de stoom­locomotief zijn eerste ritje maakte, werden de passagiers bij aankomst onthaald op hapjes en bier. En in Nederland lag het eerste trein­station tegenover een herberg. Die was daarmee een voorloper van de latere stations­restauraties. Alle reden dus voor het Spoorweg­museum om een grote familie­tentoonstelling te maken rond het thema eten en drinken op het spoor. Denk aan een kopje koffie op het perron, een eenvoudige tosti in de stations­restauratie, maar ook aan een luxe meergangen­diner met truffels in de Oriënt Express.

Prachtige restauratierijtuigen open voor publiek

Er zijn niet alleen bijzondere serviezen, menukaarten, koffie­karren, foto's en affiches te zien, je kunt ook zelf een kijkje nemen in een tiental prachtige restauratie­rijtuigen uit binnen- en buitenland. De Plan D RD uit 1951 is een van de pronkstukken. Het gerestaureerde rijtuig heeft schitterende interieur­details en laat een mooi tijds­beeld zien van de jaren 50. Het interieur lijkt op een American Diner en vooral de kleur­stelling is bijzonder, de trein kreeg een opvallende turquoise kleur.

Reserveer je ticket via www.spoorwegmuseum.nl/tickets-reserveren/

De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie te zien over de spoorwegstaking, onder de titel 'De kinderen van Versteeg'. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in balling­schap het spoorweg­personeel in 1944 opriep om te gaan staken. In deze expositie is ook een schilderij te zien van Joop Moesman.

Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over deze staking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort. Zie ook het thema Oorlog & vrede.


'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaar­heid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda


Updates

Het archief van Edward Bary wordt met enige regelmaat geactualiseerd. Voor meer informatie klik hier.

Ook Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Dinsdag = Plusdag in het Spoorweg­museum

Iedere dinsdag is het Plusdag in het Spoorwegmuseum. Er vinden dan rondleidingen plaats langs alle hoogte­punten van het museum. De deelnemers horen bijzondere verhalen over de geschiedenis van de spoorwegen en over de unieke collectiestukken van het museum. Om 11.00 uur staan de rondleiders klaar. Er is plek voor maximaal 40 personen. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. De rondleidingen zijn gratis.

Als de actualiteit er aanleiding toe geeft zal het museum de Plusdag uitbreiden met een extra lezing of presentatie. Informatie hierover op www.spoorwegmuseum.nl/...


Schreeuwende zebrapaden

Column in NRC Handelsblad over hoe hulpmiddelen ons vermogen tot zelf nadenken afstompen. Over een paar jaar vragen we ons af hoe we ooit nog zonder gele spoorwegovergangen hebben gekund.

Column van Christiaan Weijts in NRC Handelsblad, 17 augustus 2018.


De eerste klas als schaftlokaal

Interessante discussie in de eersteklascoupé van de sprinter Uitgeest-Amsterdam CS.

Column van Marcel van Roosmalen in NRC Handelsblad, 16 augustus 2018.


Vijftig jaar huisstijl

In 2018 was het 50 jaar geleden dat NS een nieuwe huisstijl introduceerde, met gele treinen en het bekende vishaaklogo. Gerrit Nieuwenhuis schreef hierover een interessant artikel in het meinummer 2018 van Op de Rails. Hierin gaat hij ook in op de nieuwe opzet van de dienstregeling (Spoorslag ’70) en de toekomstvisie van NS (Spoor naar ’75).

In het Spoorwegmuseum was t/m 28 oktober 2018 een tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Deze tentoonstelling was ingericht in museumtreinstel 876. RTV Utrecht zond op 21 mei 2018 een documentaire uit: ‘Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’.


Baanbrekend design

Het zijn bekende kleuren in het Nederlandse landschap, het geel en blauw van de treinen van NS. Ook het bij­pas­sen­de logo is bij iedereen bekend. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat NS deze nieuwe huisstijl introduceerde. Ook het blad Product, vaktijdschrift voor productontwikkelaars, besteedt aandacht aan dit onderwerp.

Lees het artikel (pdf). Bron: Product, jaargang 26, juni 2018. Met dank aan de redactie en de auteur, Walter Wijnhoven. www.productmagazine.nl


Huisstijlen van Europese spoorwegmaatschappijen

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar, wat wordt gevierd met een expositie in het Spoorweg­museum. De NS-huisstijl stond niet op zichzelf, maar maakte deel uit van een Europese trend. De wens om de spoorwegen een modern gezicht te geven viel samen met de opkomst van grote professionele ontwerpbureaus.

De nieuwe corporate identity van British Rail uit 1965 had een grote invloed op de spoorwegmaatschappijen op het continent. Dat gold voor het beeldmerk, opgebouwd uit pijlen, maar ook voor de integrale aanpak inclusief treinkleuren, lettertypes, uniformen, bewegwijzering en reclame-uitingen.

Lees het artikel op retours.eu van Arjan den Boer, mei 2018.


Help het Museum van Zuilen

Zuilen was vroeger een zelfstandige gemeente. Later werd het een wijk van de stad Utrecht. Het Museum van Zuilen houdt de herinnering levend aan het verleden van deze wijk en van de twee grote fabrieken die hier vroeger stonden: Werkspoor en Demka. Hier werkten duizenden mensen, die bijna allemaal in Zuilen woonden.

Het Museum van Zuilen is ondergebracht in een voormalige winkel aan de Amsterdamsestraatweg. Maar het museum moet verhuizen naar een andere, grotere locatie. Een uitstekende plek lijkt de voormalige plaatwerkerij van Werkspoor. Daar is veel geld voor nodig, en daarom is het museum op zoek naar donateurs. Lees hier meer over.

Adres: Amsterdamsestraatweg 569, 3553 EH Utrecht. Dit is tien minuten lopen van station Utrecht Zuilen. Geopend woensdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur. www.museumvanzuilen.nl


Joyaux de Belgique

Schilderachtige spoorwegaffiches van Armand Massonet

De Belgische kunstenaar Armand Massonet maakte rond 1950 een serie van tien toeristische affiches voor de Belgische spoorwegen. Op elk affiche staat een stad of streek centraal — van Vlaamse kunststeden tot Ardense dorpjes. Massonet was een meester in het vlot en schets­matig vastleggen van licht en beweging. Ondanks grote verschillen vormt de affichereeks een bijzondere eenheid.

Slechts op enkele affiches komen spoorwegmotieven voor. Massonets onderwerpskeuze was soms gedurfd, zoals een naakte vrouw of een lucht vol industriedampen. Dat gold ook voor de uitwerking in aquarel of gouache, met ruwe penseelstreken en ongebruikelijke perspectieven. Aan toeristische clichés zoals blauwe luchten deed Massonet niet. Wel liet hij zich inspireren door de romantische land­schapsschilderkunst.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer, september 2018.


Molens, tulpen, treinen

Spoorwegaffiches voor Holland-toerisme

Rond 1900 ontdekten buitenlandse toeristen Nederland, aangetrokken door kleurrijke beschrijvingen in reisgidsen en romans. Deze schetsten een beeld van een land vol molens, bloembollen­velden, boeren op klompen, vrouwen in kleder­dracht, kaas­markten, vissers­bootjes en Amsterdamse grachten. Ook kunstenaars, die vanuit binnen- en buitenland naar 'onbedorven' dorpjes als Marken, Volendam en Katwijk kwamen, droegen bij aan het exotische imago.

Op affiches die Britten, Fransen, Duitsers en later ook Amerikanen naar Holland moesten trekken, werden de cliché­beelden dankbaar gebruikt. De realiteit was aan het begin van de 20e eeuw al heel anders, waarvan de spoor­wegen zelf een voorbeeld waren. Het beeld­repertoire van klompen, molens en tulpen zou echter gedurende de gehele eeuw gelijk blijven. Alleen de ontwerp­stijlen veranderden, net als de spoorweg­maatschappijen die de affiches lieten maken.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer, 27 oktober 2019.


Van Rossem vertelt

Maarten van Rossem vertelt over zijn liefde voor het oude Utrechtse station en over architect Sybold van Ravesteyn. Bekijk de uitzending van RTV Utrecht.


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisieprofessor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.

Lees ook het interview in NVBS Actueel.


"Vati, was hast Du gemacht?" Nou, Vati heeft even niet opgelet toen er een trein aankwam.


Kuitenbijter: blijven drinken!

Kees Volkers is historisch geograaf en schrijver. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder Wandelen over de Bierkaai, waarin hij de bierhistorie van Utrecht onderzoekt.

Kees is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediënten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag in 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over. www.brouwerijhommeles.nl


Treinen in Madurodam

De kroketten in het restaurant
zijn aan de kleine kant


Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief (een blauwe 1700). Begin augustus 2019 is organisator Railpromo failliet verklaard. In oktober 2019 is het materieel gekocht door Train Charter Events (TCE), dat vanaf november ook weer rondritten is gaan verzorgen. De nieuwe eigenaar was al enkele jaren betrokken bij Dinner Train. Via allerlei bv'tjes schijnt ook de vroegere eigenaar van het failliete Railpromo nog steeds betrokken te zijn. www.dinnertrain.eu

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief (een blauwe 1700), georganiseerd door Railpromo. In 2019 en 2020 vertrekt de Dinner Train (voorheen Amsterdam Dinner Train) vanuit 37 verschillende steden. Steeds een of twee weken lang, van woensdag t/m zondag. Vertrek om 19.30 uur, vrijdag t/m zondag ook om 17.00 uur. Vertrek- en aankomst­station zijn hetzelfde. Ritten kunnen uitvallen.

Rotterdam – 27 maart t/m 7 april 2019; Den Haag – 10 t/m 21 april 2019; Zoetermeer – 24 t/m 28 april 2019; Alphen a/d Rijn – 1 t/m 5 mei 2019; Leiden – 8 t/m 12 mei 2019; Hoofddorp – 15 t/m 19 mei 2019; Haarlem – 22 t/m 26 mei 2019; Alkmaar – 29 mei t/m 2 juni 2019; Hoorn – 5 t/m 9 juni 2019; Amsterdam – 12 t/m 23 juni 2019; Utrecht – 3 t/m 14 juli 2019; Amersfoort – 17 t/m 21 juli 2019; Hilversum – 24 t/m 28 juli 2019; Almere – 31 juli t/m 11 augustus 2019; Leeuwarden – 14 t/m 18 augustus 2019; Groningen – 21 augustus t/m 1 september 2019; Emmen – 4 t/m 8 septem­ber 2019; Zwolle – 11 t/m 15 september 2019; Deventer – 25 t/m 29 september 2019; Apeldoorn – 2 t/m 6 oktober 2019; Hengelo – 9 t/m 13 oktober 2019; Enschede – 16 t/m 20 oktober 2019; Ede – 23 t/m 27 oktober 2019; Arnhem – 30 oktober t/m 3 november 2019; Nijmegen – 6 t/m 10 november 2019; Maastricht – 13 t/m 17 november 2019; Heerlen – 20 t/m 24 november 2019; Sittard – 27 november t/m 1 december 2019; Venlo – 4 t/m 8 december 2019; Helmond – 8 t/m 12 januari 2020; Eindhoven – 15 t/m 26 januari 2020; Oss – 29 januari t/m 2 februari 2020; Den Bosch – 5 t/m 9 februari 2020; Tilburg – 12 t/m 23 februari 2020; Breda – 26 februari t/m 1 maart 2020; Roosendaal – 4 t/m 8 maart 2020; Dordrecht – 18 t/m 22 maart 2020.

De 'Dinner Express' rijdt van Amsterdam (19.00 uur) via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem naar Amsterdam. De rit duurt zo'n tweeënhalf uur.

Andere ritten zijn de 'Brunch Express' (11.00 en 13.00 uur) en de 'Cheese & Beer Express' (15.00 en 17.00 uur). Deze rijden in anderhalf uur via Zaandam, Uitgeest en Haarlem terug naar Amsterdam.


Zullen wij deze vakantie het stuur even overnemen?

De autoslaaptrein van de NS

Ruim veertig jaar rijdt de NS met autoslaaptreinen naar het zuiden van Europa. “Het was het enige product waar iedereen tevreden over was”, vertelt Jaap Saunier, oud-productmanager van de autoslaaptrein. Toch gaat de publiekslieveling van de NS ter ziele in 2002. Ook een commerciële doorstart kan de trein niet redden. Waar is het fout gegaan?

Oud-medewerkers en reizigers halen herinneringen op. (uitzending Andere Tijden, 29 augustus 2017)


Frans station te koop

Heeft u altijd al willen wonen in een station? Om gezond­heidsredenen is ons huis te koop: een voormalig, geheel verbouwd station met een woonoppervlak van 240 m², gelegen op 1 ha grond in de Loirestreek, Frankrijk, op 800 km van Utrecht. Uitgebreide informatie en foto's vindt u op onze site: www.lagarenoyant.com

In de wachtkamer

Lees ook het weblog In de wachtkamer door Elisabeth van Nieuwenhuizen.


Benelux euroset 2017

Alle euromunten 2017 van België, Nederland en Luxemburg (bij elkaar 24 munten), plus een thematische penning. In luxe verpakking in het teken van 60 jaar Beneluxtrein. Prijs 65 euro. www.knm.nl/...


Pinkeltje in het Spoorwegmuseum

In april 2017 verscheen het boek 'Pinkeltje in het Spoorweg­museum'. Veel ouder is het boek Pinkeltje in Madurodam.


Restaurez-vous

Eten en drinken bij de spoorwegen

In het Spoorwegmuseum in Utrecht is van 19 juni 2020 t/m 10 januari 2021 de expositie Tosti's Truffels Treinen te zien over eten en drinken in de trein en op het station, met echte restauratie­rijtuigen uit verschil­lende landen. Ter gelegen­heid daarvan toont RETOURS ruim dertig culinaire spoor­weg­affiches uit West-Europa die de hele 20e eeuw bestrijken. De affiches laten zien dat wat je geserveerd kreeg sterk afhing van de periode en prijs­klasse. Zo waren er 'pracht­treinen' met overdadige meergangen­diners en speciale bar­rijtuigen waar cocktails werden gemixt. De Franse stations­buffetten serveerden traditionele regionale gerechten, terwijl uit hetzelfde land ook 'rijdende snackbars' stammen. In Engeland hadden de spoor­sandwiches een twijfel­achtige reputatie, net als de Honki Tonki-burgers in de Nederlandse stations­restauraties.

Lees het artikel op retours.nl door Arjan den Boer, 14 juli 2020


Gozen Doornpad in Abcoude

Het oude station van Abcoude heet nu "Boutique Hotel de Witte Dame". Dit ligt op een kleine tien minuten lopen van het huidige station. Vlakbij het hotel begint het Gozen Doornpad. Dit recreatieve pad is vernoemd naar de Abcoudse kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999). Die is onder andere bekend van de gele snorren die hij voor de treinstellen van NS heeft ontworpen. Op het toilet van het hotel staat een model van een Hondekop met gele snor.


Kalender 1995: ook te gebruiken in 2017

De kalender is ieder jaar anders, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zijn er maar 14 kalenders. Het jaar begint op een van de 7 dagen van de week (= 7 kalenders) en in schrikkeljaren is er een extra dag (= nog eens 7 kalenders).

Dat betekent dat je een oude kalender na verloop van tijd opnieuw kunt gebruiken. In 2017 is dat bijvoorbeeld deze kalender uit 1995, uitgegeven door de RTM.


Luisterruit

Manon van Hoeckel is een ontwerper die voor NS een audiotour heeft ontwikkeld: "Luisterruit". Die vertelt je verschillende persoonlijke verhalen terwijl je in de trein zit. Dit kunnen anekdotes van reizigers, conducteurs of machinisten zijn, maar ook informatie over bepaalde gebouwen, huizen, bewoners, fabrieken of dieren langs het spoor.

Luisterruit is een app waarbij de verhalen steeds gekoppeld zijn aan een locatie. Maar je hoeft niet in de trein te zitten, je kunt de verhalen ook horen op www.luisterruit.nl.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

Een dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoom­decennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. Inmiddels zijn er meer nieuwe dvd's van Ton verschenen. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


The Man in Seat Sixty-One

Mark Smith is een gepassioneerd reiziger, met een hekel aan vliegen. Hij woont in Engeland en heeft van daaruit vele reizen per trein gemaakt naar andere landen. Zijn kennis heeft hij vastgelegd in een zeer uitgebreide web­site. Die kun je raadplegen als je wilt weten hoe je vanuit Europa in Australië komt zonder te vliegen. Of als je zo goedkoop mogelijk per trein van Parijs naar Venetië wilt.

Ook het reizen per Eurostar wordt uitgelegd, inclusief tips over het boeken van de beste zitplaats. Mark Smith probeert altijd stoel 61 in de eerste klas te reserveren, vandaar de titel van zijn website. www.seat61.com


Advertentie uit de Officieele Reisgids 1943 (pdf)


Tussen de rails!Op de Rails

"Eene Spoorweg-Geschiedenis voor Jongelieden" uit 1894

Bekijk mijn collectie jeugdboekenTe koop: treinstation in centraal Frankrijk

Het betreft een oud trein­station dat heel charmant werd ingericht en gedecoreerd met respect voor zijn oorspronkelijke doel: zo heb je er nog het originele loket en een heuse collectie spoor­attributen. Het wordt op vandaag verhuurd als vakantie­woning.

Alles voor een directe verder­zetting van ver­huring of eigen verblijf, blijft in de woning: afwas­machine, was­machine, kook­fornuis, grote collectie trein­attributen, meubilair, linnen, was­machine, droog­kast, koelkast/vriezer, trampoline, fietsen, bestek, servies... Het huis is tevens voorzien van een ruim zwem­bad met houten zonne­terras, petanque­baan, buiten­keuken.

Er is een filmpje zichtbaar via www.lagaredemagnette.net. Prijs: € 184.000. Contacteren kan via de site of via lagaredemagnette@gmail.com


De Orient-Express herleeft op de iPad

Een informatieve iPad-app vertelt het verhaal van 's werelds beroemdste trein.

De Orient-Express, een luxe trein­verbinding tussen Parijs en Constantinopel, was het boegbeeld van de Belle Époque. Ook in de 20e eeuw bleef de Orient-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, (stations)architectuur en reizen.

Rijke historie
De roemruchte geschiedenis van de Orient-Express passeert de revue in tien delen: van Voorgeschiedenis tot Laatste trein. Elk deel bestaat uit bondige teksten, rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen en interactieve onderdelen:

  • bekijk honderden historische foto's, affiches en brochures in hoge kwaliteit;
  • beleef de reis aan de hand van tientallen citaten van bekende en onbekende reizigers;
  • kijk 360º rond in luxe slaap- en restauratierijtuigen en monumentale stations;
  • verken interactieve routekaarten en stadsplattegronden van Parijs tot Istanbul.

Moord en intriges?
Mede door boeken en films zoals Murder on the Orient Express kreeg de trein een aura van Oosterse taferelen en spannende intriges. Voor de iPad-app is onderzocht of er ook echt moorden zijn gepleegd. Dit bleek het geval: in 1935 werd een rijke dame uit de trein geduwd bij een beroving. In 1950 overkwam een Amerikaanse diplomaat hetzelfde; hij was een van de eerste slachtoffers van de Koude Oorlog.

Laatste trein?
De eerste Orient-Express vertrok in 1883, maar wanneer reed de laatste? Het is een vraag zonder helder antwoord. De Orient-Express verloor vanaf de jaren 60 steeds meer van z'n allure en in plaats van Istanbul werd Wenen het eindpunt. Het laatste restant stopte definitief in 2009. Er bestaan echter nog steeds nostalgie­treinen die voort­borduren op het luxe imago van de Orient-Express.

De iPad-app
De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van de maker, Arjan den Boer, die zich meer dan 10 jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie heeft opgebouwd van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.

Orient-Express, geschiedenis is verkrijgbaar in de App Store voor iPad à € 5,99 (Nederlands en Engelstalig)


Railbevestigingen

Het boek 'Railbevestigingen' beschrijft de ontwikkeling in een groot deel van de wereld van de spoorwegen waarop treinen en trams rijden. Na een algemene beschouwing in grote lijnen volgen een duik in de tientallen railvormen én in de vele verschillende ondersteuningen daarvoor, die in de loop van twee eeuwen werden bedacht. Het boek telt 360 bladzijden en is rijk geïllustreerd met 1560 afbeel­dingen uit enkele honderden zeer gevarieerde historische bronnen en foto’s uit de laatste decennia. Het boek is ook digitaal verkrijgbaar. www.boekenbestellen.nl/...


De sturende kracht van taal

Vroeger had de trein 'vijf minuten vertraging', tegenwoordig vertrekt hij 'over vijf minuten'. Wat is het verschil? Een gesprek met taalkundige Ronny Boogaart die in het boekje Een sprinter is een stoptrein zonder wc laat zien hoe je enkel met woorden de blik en de gedachten van je toe­hoorders en gesprekspartners kunt sturen.

Anne Martens interviewt hem op Amsterdam Centraal, een plek waar veel voorbeelden van dit soort taal te vinden zijn. Beluister het interview.Wonen in een bijzonder seinhuis


Egyptisch spoorwegmuseum

Egypte had ooit een mooi spoorwegmuseum, maar dat is zoals zoveel in dat land vernield. De collectie is in 2010 weggehaald, in afwachting van een "renovatie". De bibliotheek is weggegooid. Is Cairo's Railway Museum lost?

N.B. In 2013 had Nederland geen geld meer voor de bibliotheek van het Tropenmuseum. Het grootste deel van de collectie is daarom overgedaan aan de bibliotheek van Alexandrië in Egypte.


Spokanië

Website over de Spokanische spoorwegen (Spooksoliy Arânkas).Langs de rails-kalenders

Keuze uit negen kalenders met elk dertien foto's. Prijs € 22,50 incl. verzending.Namen en bijnamen

Over Trijntje en andere namen.

Black Friday!

Tot en met zondag: 10% korting op tweedehands boeken

Ik heb een aantal boeken dubbel. Ze liggen in de weg dus ik bied ze aan voor lage prijzen. Tijdelijk gaat daar nog eens 10% van af*.

Kijk welke boeken ik te koop heb en profiteer van Black Friday!

*) De kortingsactie geldt voor bestellingen die binnenkomen t/m zondag 25 november 2018 24:00 uur. Op=op.


Met de tram naar de Uithof

In dit filmpje is de hele route van de Uithoflijn te zien, van Utrecht Centraal Centrumzijde tot P+R De Uithof. Je kijkt mee over de schouder van een tram­bestuurder in de levensechte tramsimulator. Deze simulator wordt door de toekomstige tram­bestuurders gebruikt om de bediening van de nieuwe trams en het traject te leren kennen.

Dit is het filmpje van de terugweg. In de loop van 2019 zal de Uithoflijn in dienst komen.


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Kleuren van Nederlandse treinen

Ik heb me verdiept in de kleuren die op Nederlandse treinen zijn of worden gebruikt, waaronder de codes van de gebruikte verven. Aanvullingen en correcties op deze tabel zijn hartelijk welkom.

Een traditioneel huisstijlelement van de spoorwegen: het gevleugelde wiel.


Henk van der Vecht

Reactie op Facebook, oktober 2018.


Spottersverdriet

Bunnik, 12 april 2018. Ik kijk uit het raam en zie drie blauwe treinstellen voorbij scheuren. Geen Sprinters, dus het zijn van die nieuwere stellen: Flirt of SNG. Misschien leuk voor de spotters die verderop langs de lijn staan, dus ik gooi het in de groep. Vervolgens komt een anonieme puistekop met vette letters schreeuwen dat ik het fout had. Ik dacht SNG, het was Flirt. Hoe erg is dat? De ondankbaarheid is de wereld nog niet uit. Het was niet de eerste keer dat een non-valeur dacht mij te moeten afbekken. Wel de laatste keer.


Treinen van Nederlandse bodem

Een halve eeuw geleden bestelde de NS vrijwel alle treinen bij Nederlandse bedrijven zoals Werkspoor. Op het hoogte­punt begin jaren 50 werkten er bij Werkspoor meer dan 5000 mensen. Maar daarna ging het langzaam berg­afwaarts, orders bleven uit en in 1971 kwam het definitieve einde. Openhartige ingenieurs, teleurgestelde werknemers en strenge ambtenaren over de bloei en de ondergang van de Nederlandse treinbouw. www.anderetijden.nl/...


Te koop

Tijdschriften

Bjorn Storm is zijn collectie tijdschriften aan het uitzoeken. Een deel ervan mag weg. Daar hoeft hij niet de hoofdprijs voor te krijgen; hij vindt het vooral leuk als iemand anders er nog wat mee kan. Ze staan op Marktplaats.

Boeken

Ik verzamel boeken. Sommige boeken heb ik dubbel en die liggen maar in de weg. Daarom zijn deze te koop voor lage prijzen.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever WBOOKS. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen. Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nlTerug naar de agenda
vorige       start       omhoog