Afscheidsrit met loc 1501

door Simon Geltink


Bilthoven, 20 juni 2003. Loc 1501 met een afscheidsrit voor een spoorwegmedewerker. Foto Nico Spilt.


Op vrijdag 20 juni 2003 nam een assistent procesmanager (apm) van de standplaats Zutphen afscheid van NS. Deze man was vanwege zijn enorme kennis van materieel en zijn prettige en goede omgang met het personeel erg geliefd in Zutphen.

Maanden voordat hij zijn afscheid zou vieren waren er twee Zutphense machinisten die vonden dat hij niet zomaar weg kon gaan, hij verdiende een afscheid van de collega’s voor wie hij altijd klaarstond. Tonnie Dengerink en ondergetekende kwamen op het idee om een afscheidsrit te organiseren. Al snel bleek dat dit veel geld zou kosten en dat hadden wij nu net niet.

Na veel telefoontjes en medewerking van contacten die wij in ons werk hadden opgebouwd, bleek dat er een aantal mensen wel mee wilden werken met ons. We besloten om terug te gaan naar het moment wanneer de apm was begonnen, terug naar Rotterdam dus, zijn tijd als machinist en in die tijd kwamen de loc’s 1500 naar Nederland. Hij was erg betrokken bij de opstart van deze locomotieven.

We vonden de stichting Klassieke Locs bereid om de 1501 gratis als trekkracht ter beschikking te stellen. We moesten dus zelf voor rijtuigen zorgen. Binnen NS moest ook voor een dienstregeling gezorgd gaan worden en bij "lokaal plan"in Zwolle wilden ze ook wel meewerken. Zij regelden een dienstregeling en ook twee rijtuigen van City Night Line: een barrijtuig en een buffetrijtuig.

Op het moment suprème ging het nog bijna mis. Door een stroomstoring in Rotterdam kon de 1501 niet op tijd in Zutphen zijn, maar door snel reageren van de mensen van de stichting Klassieke Locs kon de vertraging beperkt blijven tot 25 minuten.

Het management in Zutphen had ook niet stil gezeten. Zij hadden alle genodigden opgevangen in de restauratie in Zutphen en de vrouw van de apm had hem onder valse voorwendselen naar het station gelokt waar hij angstvallig gescheiden werd gehouden van de genodigden. Een verrassing is immers pas een verrassing als je van niets weet. Voor de ongeveer 30 genodigden die mee zouden rijden was door het management in Zutphen koffie en cake geregeld en zij werden de trein ingeloodst toen deze in Zutphen op spoor 1a arriveerde.

Op dat moment mocht ik de apm ophalen. Toen hij werd meegenomen wist hij niet meer waar hij het had, heel Zutphen hield zich van de domme maar de apm voelde dat er iets niet klopte. Toen hij buiten kwam met zijn vrouw en de 1501 zag, snapte hij er helemaal niets meer van. Maar toen we hem vertelden dat we gingen rijden met deze loc met rijtuigen en hij zijn familie, waaronder zijn ouders, in de trein zag moest hij wel wat tranen laten.

In de trein had een aantal machinisten en conducteurs zich als ober opgeworpen om de gasten van de nodige hapjes en drankjes te voorzien. Om 10.45 uur zette trein 28340 zich in beweging naar Zwolle om vandaar via Amersfoort, Utrecht en Arnhem weer naar Zutphen te rijden waarbij de apm natuurlijk zelf ook nog even zijn rijkunsten moest vertonen.

Van Amersfoort naar Utrecht reed hij zelf. Daar kwam de productiemanager van Hengelo aan boord zodat hij zich weer in de rijtuigen begaf om daar maar weer een praatje te maken. In Arnhem werd hij weer naar de 1501 gebracht om zelf zijn laatste meters in zijn 40-jarige spoorloopbaan te rijden naar Zutphen.

In Zutphen aangekomen werd hij opgewacht op spoor 1a door bijna de voltallige standplaats, ruim 150 mensen. Voor de gelegenheid waren er knalseinen op de sporen bevestigd (een storingsmonteur had er nog een aantal voor bijzondere gelegenheden). Op dat moment waren er toch wel de nodige tranen want zo’n afscheid overkomt niet iedereen.

Nadat de trein weer was vertrokken ging het gezelschap naar een nabij gelegen horecagelegenheid, waar in een grote zaal nog veel meer (oud) collega’s waren. Ongeveer 250 personen kwamen afscheid nemen van een apm die erg geliefd was. Als toetje bood het peroneel nog een klein cadeau aan. Een machinist in Zutphen is erg goed in “kleine kunstwerkjes” spuiten; hij had voor de apm een schilderij gemaakt waarbij de 1501 een mat ’46 tegenkomt.

Het werd al met al een geweldige dag zowel voor hem als voor zijn collega's. Het feest is nog lekker even doorgegaan, waarbij de apm genoeg tijd heeft gekregen voor zijn afscheid van iedereen.

Simon GeltinkZie ook:
vorige       start       omhoog