Tirol

Zelf nog nooit geweest: Moosersperre, Achenseebahn, Giselabahn, Stubaitalbahn.


Moosersperre


 

Moosersperre, 10 juli 2004. Postbus op rupsbanden, nu als monument opgesteld bij dit in de Tweede Wereldoorlog door dwangarbeiders aangelegde stuwmeer. De toeristen worden tegenwoordig met een enorme op rails rijdende lift naar boven gebracht. Foto's door mijn moeder (bus) en mijn dochter Charlotte.


Achenseebahn


Achenseebahn, juni 2004. De tandradstoomlocjes verzorgen de verbinding met een hoog in de bergen gelegen meer. Foto's gemaakt door mijn moeder.


Remco Snellenberg maakte op 17 juli 2005 deze foto's op de Achenseebahn in Oostenrijk, met zijn typische schuingebouwde tandradstoomlocjes. De ketel staat zo schuin om te voorkomen dat de vuurkist aan de bovenkant droog komt te staan op de steile hellingen van deze lijn. In het station Jenbach (bovenste foto) komen treinen met drie verschillende spoorwijdten bij elkaar: de Achenseebahn (meterspoor), de Zillertalbahn (760 mm) en de Österreichischen Bundesbahnen (normaalspoor). De onderste foto is gemaakt bij de Achensee. De rit duurt 45 minuten.


Giselabahn


Kirchberg, 20 juni 2006. ÖBB-loc 1020.47 met de "Nostalgiezug Giselabahn - Kitzbüheler Alpen" naar Zell am See. Achter de stoere krokodil (E94) hangen eenvoudige tweeassers. Foto John Hogaarts.


Giselebahn, juli 2006. ÖBB-loc 1020.47 met Oostenrijkse conducteur. Foto's gemaakt door mijn moeder.


ÖBB-loc 1245.04. Vanaf 1934 zijn 33 locs van dit type gebouwd voor de Oostenrijkse spoorwegen (Reihe 1070, later Reihe 1245) en 8 voor de Duitse spoorwegen (Baureihe E45). Het waren goederentreinlocomotieven die ook geschikt waren voor lichte personentreinen. De laatste Oostenrijkse loc is in 1995 uit dienst gegaan. Prentbriefkaart Giselabahn.


Stubaitalbahn

Telfes, 12 februari 2012. Tram van de Stubaitalbahn, tijdens een door de Stichting NVBS-Excursies (SNE) georganiseerde rit. Foto Adela Burger.


De Achenseebahn is niet op dit kaartje getekend, maar ligt in de buurt van de Zillertalbahn.

Zie ook:Die Zillertalbahn. Bahn im Bild, Band 5. Franz Kleindel. Verlag Pospischil, Wien, 1978.

Die Salzkammergut-Lokalbahn (SKGLB). Bahn im Bild, Band 7. Alfred Luft. Verlag Pospischil, Wien, 1979.

Die Stubaitalbahn. Bahn im Bild, Band 19. Roland Rastl. Verlag Pospischil, Wien, 1981.

Meer over de serie Bahn im Bild.

  vorige       start       omhoog