September 2021


Utrecht Lunetten, 10 september 2021

Utrecht Lunetten, 10 september 2021. Onder andere treinstel DE3 151 op weg naar Roosendaal, met tyfoongroet van meester Dermois!


Een panoramarijtuig in Baarn

Op 27 september 2021 nam ons team een kijkje bij een panoramarijtuig van de firma Railadventure. Dat stond een halve dag op station Baarn, maar bleek alleen toegankelijk voor genodigden. Geen probleem, want hoe zo'n ding er van binnen uitziet weten we wel. Ook dat kun je zien in deze vlog.


Baarn, 27 september 2021. Ons team op audiëntie, wachtend tot de deuren van de koninklijke wachtkamer opengaan.


Waar was ik met 9/11?

Veenendaal, 30 juni 1986. Zelfportret op mijn kamer in het Computercentrum Bondsspaarbanken, met een deel van de apparatuur waar ik als redacteur mee werkte. Op tafel een blikje wilde havana's die ik in die tijd nodig had om me te concentreren. Aan de muur hangt een poster van New York, met de Twin Towers. Vijftien jaar later, op 11 september 2001, was mijn werkplek in Woerden. Een collega mailde me dat hij had gehoord dat er iets gebeurd was met het World Trade Center. We dachten eerst dat het over Amsterdam ging, want daar hebben ze ook een World Trade Center: "shit, als de treinen nog maar rijden". We hadden op onze werkplek nog geen toegang tot internet, dus het nieuws kwam iets langzamer door. Die poster moet ik trouwens nog hebben, ergens op zolder.
Zie ook Nijn Eleven en postzegels uit Afghanistan.


De Arend vliegt uit


Replica van eerste trein in Nederland voor groot onderhoud naar Hoorn

In 1938 liet NS, ter ere van het 100-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland, een replica bouwen van de eerste stoomlocomotief die in Nederland gereden heeft. De Arend is sindsdien een van de topstukken van het Spoorweg­museum in Utrecht. De stoomlocomotief is rijvaardig en rijdt in de zomermaanden maandelijks ritjes over het museumterrein.

De echte Arend, gebouwd in Engeland, reed op 20 september 1839 de eerste officiële treinrit van Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. In 1857 werd deze loc gesloopt. Voor het 100-jarig bestaan van de spoor­wegen in Nederland liet NS in de Centrale Werkplaats Zwolle een replica bouwen. In de zomer van 1939 reed deze replica rondjes over het tentoonstellingsterrein dat voor de viering van het eeuwfeest van de spoor­wegen op het Frederiksplein in Amsterdam was ingericht. Voor tien cent konden mensen een ritje van twee rondes meerijden.

De replica van De Arend rijdt tot de dag van vandaag nog ritjes over het museumterrein van het Spoorweg­museum. Om dit te kunnen blijven doen is groot onderhoud van de ketel nodig, in combinatie met het wettelijk verplichte ‘nagelgat-onderzoek’ dat iedere 80 jaar moet worden uitgevoerd. Dat houdt in dat de klinknagels van de ketel worden verwijderd en onderzocht en nieuwe worden teruggeplaatst. Voor dit onderzoek moeten de vlampijpen worden verwijderd. Dit specialistisch werk wordt uitgevoerd door de experts van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in de werkplaats van het rijdende museum in Hoorn.

De locomotief gaat op maandag 20 september 2021 voor groot onderhoud naar de werkplaats van Museum­stoomtram Hoorn-Medemblik. De locomotief wordt daarvoor op een vrachtwagen getakeld en over de weg naar Hoorn vervoerd. Het museum verwacht De Arend in april 2022 weer terug.

Bron: persbericht Spoorwegmuseum, 14 september 2021. Filmpje: Nico Spilt, 16 mei 2010.Herinnering aan Luud Albers

Op 20 september 2021 overleed op 90-jarige leeftijd Luud Albers. De bekende fotograaf die ook betrokken is geweest bij de redding van divers spoor- en trammaterieel. Een zeer vriendelijke man waar ik enkele keren contact mee mocht hebben. Bij de NVBS in Amersfoort werd op 6 mei 2017 het boek "Lodewijk Derens, Nederlands eerste spoorweg­fotograaf" gepresenteerd. Luud Albers kreeg het eerste exemplaar van dit boek overhandigd uit handen van de auteurs Guus Veenendaal en Remmo Statius Muller. Nadat ik deze foto op mijn site had geplaatst, kreeg ik van Luud Albers een mailtje met de vraag of hij deze foto kon krijgen. Natuurlijk kon ik aan dat verzoek voldoen. Daarna kreeg ik een bedankje: "Hartelijk dank Nico, de afdruk 20x25 is gelukt en wordt aan het boek toegevoegd. Een leuke herinnering aan een onverwachte gebeurtenis! Groet uit het Heiloose, Luud."


Stoom!

Stoomlocomotieven van de SSN en de VSM, gefilmd op 26 september, 1 en 3 oktober 2021 met diverse camera's. Onder het motto: wat is er leuker dan een stoomlocomotief? Veel stoomlocomotieven! Als toegift een groet van een voormalige pilot van de VSM aan de blokwachter in Bunnik. Met een bijdrage van Koen Franssen bij de overweg.NVBS Actueel

NVBS Actueel september 2021 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS, met lezens­waardige artikelen en tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. De zoekplaatjes en de rubriek “Toen en ...” ontbreken ook deze maand niet. Een abonnement op deze nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.

vorige       start       omhoog