December 2020


Utrecht Lunetten, 8 december 2020. Locs 7774 en 7776 zijn met een dolimetrein op weg naar Veendam. Dit was een van de laatste keren dat deze trein werd getrokken door een koppel stoere Belgische diesellocs. Sinds half december nemen voormalige 1700'en (door Lineas gehuurd van TCS) deze klus op zich. Tussen Onnen en Veendam wordt door Lineas een gehuurde dieselloc (G2000) ingezet. Filmbeeld.


Strukton en meer, december 2020

Werktreinen, onder andere met locomotieven van Strukton, een paar goederentreinen, een meettrein, een intercity uit Berlijn, en een vrachtwagen met bijzondere wagentjes. Gefilmd in Hilversum en Bunnik in december 2020.


De verhaallijn van de stalen monsters

Wereld 3 in het Spoorwegmuseum

De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, is ontworpen door een decor­ontwerpster van de NOS. Ik heb een dvd waarop je haar tevreden ziet rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.

Dit filmpje van een rit door het duister heb ik op 18 september 2010 opgenomen met een infraroodcamera. Aan het eind klinkt een Wilhelm Scream.


Wereld 3 is vanwege technisch onderhoud enkele weken gesloten geweest. Tegelijk vond daarbij een “belevings­upgrade” plaats waarbij de verhaallijn wordt verduidelijkt, aldus het museum, "omdat het overgrote deel van de bezoekers deze niet of onvoldoende herkent". Maar dat zei ik in 2005 dus al. Sinds 7 december 2020 is deze attractie weer te bezoeken.




TEE naar Nederlands Transport Museum

In 1977 werden de Nederlands/ Zwitserse TEE-treinstellen verkocht aan een Canadese spoorwegmaatschappij. Medio jaren negentig gingen de treinen in Canada terzijde. Op initiatief van een Zwitserse stichting kwam een deel van het materieel in 1997 weer terug naar Europa: twee stuurstandrijtuigen en drie tussenrijtuigen. Motorrijtuigen waren er niet meer: die waren in Canada gesloopt en vervangen door diesellocomotieven. Van het plan om een van de stuurstand­rijtuigen om te bouwen tot motorrijtuig, zodat er weer mee gereden kon worden, is nooit wat terecht gekomen.

In 2006 werd het materieel over­genomen door de Stichting TEE Nederland. Sindsdien staat het opgesteld op de Dijksgracht in Amsterdam, in afwachting van betere tijden – die niet zouden komen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht had belangstelling voor twee rijtuigen, maar de Stichting TEE Nederland wilde dat de trein compleet zou blijven. Eind december 2020 zijn de rijtuigen overgedragen aan het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. In afwachting van het transport staan ze nu nog in Amsterdam.

Het NTM ziet het als een mooie uitdaging om de trein te bewaren als icoon voor internationaal reizigersvervoer in het licht van de Europese samenwerking. Het museum wil de trein veiligstellen, samen met veel liefhebbers en organisaties uit de historische spoorwereld. Lees meer: TEE terug in Nederland.


Utrecht, 3 juni 1974. Op een druilerige dag nam de NVBS afscheid van de TEE. Er werd gereden met twee gekoppelde treinstellen: 1001 en 1002. Foto Jan Blijerveld.


Sinterklaas 1955

Een foto uit de tijd toen Nico nog niet woke was.

Zo, dus Nico is helemaal niet blij met zijn opwindtrein? Hij wil liever Märklin?! (1955)


Jaarwisseling 2020-2021

Het team van Langs de rails wenst je een voorspoedig 2021. En bedankt voor jullie mooie kaarten.



NVBS Actueel

NVBS Actueel december 2020 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS. Een abonne­ment op deze interessante nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.





vorige       start       omhoog