Oktober 2020


Dwarsliggers

Blokpost Bunnik, 6 oktober 2020. Een locomotief van RTS (Rail Transport Service) is met een trein vol dwarsliggers op weg van Emmerich naar Amersfoort. Meteen een gelegenheid om mijn nieuwe cameraatje te testen, de HawKeye Firefly Q6 (rechterbeeld). In China gekocht voor 40,84 euro, incl. verzending, excl. geheugenkaartje.


Hilversum, 19 oktober 2020. Na een grote buitendienststelling in het kader van het project HOV kwam het treinverkeer tussen Hilversum en Amersfoort weer op gang. (webcam BAM)


Herinnering aan het Rhijnspoor

Amsterdam, Rhijnspoorplein, 14 oktober 2020. Monument ter herinnering aan het Amsterdamse Weesperpoortstation dat hier van 1843 tot 1939 stond. Het was het beginpunt van het Rhijnspoor naar Duitsland. In plaats hiervan werd toen het huidige Amstelstation in gebruik genomen. Het monument is in 1941 ontworpen door Piet Kramer (1881-1961), die als architect verantwoordelijk was voor veel Amsterdamse bruggen. Het monument – ik zou het eerder een monumentje noemen want het is nauwelijks groter dan een fiets – heet 'De ontwikkeling van de locomotief', hoewel de kenner ziet dat er maar één locomotief is afgebeeld.

Amsterdam, 14 oktober 2020. Standbeeld van Wibaut aan het begin van de naar hem genoemde Wibautstraat. Hier stond vroeger het Weesperpoortstation. Het bruinrode gebouw rechts is het (nieuwe) Wibauthuis, in gebruik bij de Hogeschool Amsterdam. De Wibautstraat loopt in een rechte lijn naar het Amstelstation. Vroeger was het een spoorlijn, tegenwoordig ligt er een metrolijn onder de straat. Floor Wibaut (1859-1936) was een wethouder van de SDAP die van grote betekenis is geweest voor de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam en voor verbetering van de sociale omstandigheden. Kom daar tegenwoordig nog eens om, met de ook door de PvdA (voorheen SDAP) omarmde marktwerking in de woningbouw, sociale zorg en wat dies meer zij.

 

Amsterdam Amstel, 27 januari 2011. Kilometerbordje 1,5. Dit is de afstand vanaf het vroegere station Weesperpoort. Op 14 oktober 2020 heb ik die afstand eens gecontroleerd, door vanaf het Rhijnspoorplein naar het Amstelstation te lopen. Volgens de sateliet heb ik toen 2 kilometer gelopen. Dat is meer dan 1,5, maar dat komt doordat ik eigenlijk te vroeg ben gaan meten, bij het monument in plaats van bij het standbeeld van Wibaut aan de andere kant van de brug, en doordat ik bij het naderen van het Amstelstation niet in een rechte lijn kon lopen. Als ik nog verder was gelopen was ik uiteindelijk bij kilometer 42,5 uitgekomen.



Zondag 25 oktober 2020: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd lopen de klokken door tot 3 uur en draaien daarna snel verder tot ze 2 uur aangeven (vroeger bleven ze om 2 uur een uur lang stilstaan).

De ‘echte’ tijd is de wintertijd. Dat is dan ook de beste tijd om aan te houden. Maar als je daar een referendum over zou houden, dan weet ik de uitslag al: dan winnen de mensen die denken dat het altijd zomer is als je voor de zomertijd kiest. Meer over tijden en spoortijden.




NVBS Actueel

NVBS Actueel oktober 2020 is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS. Een abonnement op deze interessante nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.





vorige       start       omhoog