Maart 2020


Utrecht, 5 maart 2020. Treinstel 273 verlaat het Spoorwegmuseum. Het is op weg naar Horst-Sevenum ter gelegenheid van de opening van de railverbinding met Greenport Venlo. In de achtergrond woning 47B, een van de vier spoorwoningen die hier vroeger stonden (47 A t/m D) en waarvan er nog twee over zijn. Foto Rob van der Woude.


Blauwe Engel 180

Hengelo, 9 maart 2020. De Blauwe Engel is gearriveerd uit Haarlem. Op de voorgrond de ABk 180 (na restauratie CDk 73), de Bk 180 (na restauratie ABk 73) staat nog op de dieplader. Op de achtergrond zie je de watertoren uit 1896. Het treinstel krijgt de oorspronkelijke blauwe kleur terug; na wat speurwerk heeft men de juiste kleur gevonden. Ook zijn in het Spoorwegmuseum de tekeningen van de originele raamconstructies gevonden, zodat die kunnen worden aangepast. Foto Jurriaan Knol.

Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Blauwe Engel 41 van het Spoorwegmuseum en de toen nog gele 180 van de WIJS.


Blauwe Engel 180 naar Twente

Begin maart 2020 is DE2 180 (voorheen 73) overgebracht van Haarlem naar Hengelo. Het transport vond plaats per dieplader, omdat het treinstel niet meer rijvaardig is. Het heeft jarenlang stilgestaan op emplacement Haarlem. De eigenaar was de stichting Werkgroep IJmuider Spoorlijn (WIJS), opgericht in 2005 met als doel om de spoorlijn naar IJmuiden weer in gebruik te nemen. Dit zou gebeuren onder de naam Haarlem IJmuidense Spoorweg Maatschappij (HIJSM), met verschillende dieseltreinstellen. In 2009 werd dit materieel door vandalen ernstig beschadigd. Het meeste materieel is daarna naar elders overgebracht. DE2 180 bleef in Haarlem achter en is door de WIJS opgeknapt en rood geschilderd. Het treinstel is echter nooit meer in dienst gekomen.

Vanwege de komst van de Formule 1 naar Zandvoort, en de daardoor verwachte groei van het treinverkeer, was er in Haarlem geen plaats meer voor het treinstel. Sloop dreigde, maar de WIJS vond een nieuwe eigenaar. Dat is Rail Pleasure, die samen met de Stichting GOLS sinds 2016 een recreatief spoorfietsbedrijf exploiteert tussen Hengelo en Twekkelo. Dat gebeurt op een deel van een vroegere spoorlijn van de GOLS: de Geldersch-Overijsselsche Lokaal­spoorweg-Maatschappij. Het spoorfietsen voorziet in duidelijk in een behoefte: jaarlijks zijn er rond 8000 bezoekers. In Twekkelo was nog geen goede wacht- en schuil­mogelijkheid. Daarvoor wordt het treinstel geschikt gemaakt. Op wat langere termijn is het de bedoeling ook een kleine tentoonstelling in te richten en een speelplek voor kinderen te maken.

Het nu nog rode treinstel zal in de oorspronkelijke azuurblauwe kleur worden geschilderd. Het vinden van de juiste kleur was nog even lastig. Volgens de literatuur moet je daarvoor RAL 5001 en 5020 in verhouding 1:1 met elkaar mengen, maar dat blijkt een kleur op te leveren die erg afwijkt van de kleur die op de Blauwe Engel (NS 41) van het Spoorwegmuseum zit. Met hulp van de STAR in Stadskanaal, die een kop van een Blauwe Engel bezit, is de juiste mengkleur gevonden. Ook de raamstijlen van het treinstel zullen in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Bron: www.spoorfietsen.nl.

Op 9 juli 2022 ben ik zelf in Twekkelo wezen spoorfietsen. Klik hier voor de beelden!



Sik 297

Deventer, 11 maart 2020. Sik 297. Foto Olaf Horn.

Deze Sik was eigendom van VolkerRail en is geschonken aan de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). In 2015 eerde de SIED het vroegere industriespoor in Deventer al met een lijvig boek. Op 21 februari 2018 is de loc op het spoormonument op de hoek Hanzeweg-Industrieweg geplaatst. Hier ligt 50 meter spoor, een deel van een wissel met bediening en een stootblok. Meer Sikken.


Geldermalsen, 11 maart 2020. Treinstel 6356 (een GTW) van Qbuzz in de kleuren van R-Net.


Bijna voorbij

Utrecht Lunetten, 22 maart 2020. Loc 1616 van DB met een lange staaltrein. Op de zijkant van de loc staat "Elke dag wat dichterbij, na 39 jaar trouwe dienst is het dan voorbij." Het is bijna gedaan met de 1600'en. Filmbeelden.


Rondjes in de keuken

Ik kom weleens een goedkope treinset tegen, bijvoorbeeld in de kersttijd bij een tuincentrum of een bouwmarkt. Zo'n set koop ik dan en meestal doe ik er niets meer mee. Maar in dit filmpje zie je er twee in rijdende toestand. Het gaat vrij snel vervelen, vandaar dat het ook maar een kort filmpje is. (29 maart 2020)


Zomertijd

Op 29 maart 2020 is de zomertijd weer begonnen.


Fietsen rond Bunnik

Ik heb mezelf als doel gesteld om elke dag een eind te fietsen. Je moet toch wat, tijdens de corona, maar voor die tijd deed ik dat ook al. Misschien denk je nu: die zal wel een elektrische fiets hebben, maar nee: deze opa rijdt nog gewoon op een simpele Gazelle met drie versnellingen. Ik probeer vaak in de buurt van spoorlijnen te blijven, zodat ik weleens een trein kan filmen.

Voor de aardigheid houd ik met mijn telefoon ook altijd de route bij. Hierboven zie je de route die ik aflegde op 31 maart 2020. Met de klok mee vanuit Bunnik reed ik via Vechten, Houten, Lunetten, Utrecht Oost, Uithof terug naar Bunnik. Tussen Houten en Lunetten, bij de filmcamera, loopt een fietspad evenwijdig aan het spoor. Dat is een aardige locatie om treinen te filmen; voor fotografen 's ochtends minder geschikt. De spoorlijn naar het Spoorwegmuseum is deels omgebouwd tot fietspad (groen ingetekend). Ik maak weleens een tussenstop bij het museum, maar dat is nu gesloten (gaat op 1 juni weer open). Via de Berekuil (een ontwerp van Anton Mussert) naar de Uithof, pardon: Utrecht Science Park. Daar volg ik een stukje van de sneltramlijn (oranje ingetekend).

Op deze route heb ik allerlei variaties, afhankelijk van hoe mijn hoofd en/of de wind staat. Zo fiets ik via Houten ook weleens richting Schalkwijk. Meer over de omgeving van Bunnik.




NVBS Actueel

Het maartnummer van NVBS Actueel is verschenen. NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief van de NVBS. Een abonnement op deze interessante nieuwsbrief is gratis, ook voor niet-leden van de NVBS.





vorige       start       omhoog