April 2019


NS Orkest 70 jaar

Utrecht, 1 april 2019. Het NS Orkest vierde zijn 70-jarig bestaan met een donateursconcert. Het optreden vond plaats in het NS Trefpunt in Hgb IV aan de Laan van Puntenburg. Meer over dit orkest en het optreden op 1 april 2019.1 april 2019

Mensen die laten weten dat ze heus wel doorhebben dat het een 1-aprilgrap is, hebben iets doms over zich: "kijk mij nou eens niet dom zijn".

Zie ook het bericht over de treinsurfwedstrijd die ik in 2004 aankondigde.28 april 2019


Putten, 18 april 2019. DDAR-materieel als sprinter naar Amersfoort.

Putten, 18 april 2019. Dolimetrein op weg naar Veendam, getrokken door de Belgische locs 7777 en 7778, wordt even voorbij het station op een zijspoor gezet. Meer foto's in Putten.


Amersfoort, 13 april 2019. Uitgerangeerde diesellocs 6705 en 6701 van ACTS.


Amersfoort, 13 april 2019. Treinstel 121 van de Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD). Dit is in 2009 zwaar beschadigd door vandalen en staat nu terzijde.


Dresden macht Dampf

Dresden, 12 april 2019, tijdens "Dresden macht Dampf". Loc 91 134, een Pruisische T92 uit 1898. De loc is eigendom van de Mecklenburgischen Eisenbahnfreunde. Foto Paul Boersma.

Dresden, 12 april 2019. Loc 19 017, een voormalige Saksische XX HV. Foto Paul Boersma.

Dresden, 12 april 2019. Loc 62 015. Foto Paul Boersma.Bijdrage Mondriaan Fonds maakt Tram voor Bello compleet


Koedijk, 10 juli 1955. Foto L.J.P. Albers.

Het Mondriaan Fonds heeft een bijdrage van 125.000 euro ter beschikking gesteld aan de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Het rijdende museum gebruikt de bijdrage om personenrijtuig 455 te restaureren. Ditt werd in 1920 gebouwd in Amsterdam voor de Nederlandsche Tramweg-Maatschappij. Later deed het dienst bij de Nederlandsche Spoorwegen.

De bijdrage is toegekend in de kader van de nieuwe regeling Restauratie Mobiel Erfgoed, waarvoor minister Van Engelshoven van Cultuur en Wetenschap een miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Het cultuurfonds benadrukt in de toekenning de vernieuwende manier waarop het rijtuig wordt gerestaureerd. Stagiaires van HBO en MBO worden betrokken bij de reconstructie en bezoekers van de Museumstoomtram worden op een interactieve wijze bij de restauratie betrokken. Een deel van het restauratieproject is bovendien gefinancierd door middel van crowd funding en een bijdrage mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Dankzij de bijdrage kan de Museumstoomtram nu de complete Tram voor Bello restaureren. In dit project krijgt stoomlocomotief Bello de tram terug waarmee ze tot 1955 mensen naar het strand in Bergen aan Zee vervoerde. In de werkplaats van de Museumstoomtram zal vanaf 27 april worden gewerkt aan de restauratie van het soortgelijke rijtuig NS 423. De rijtuigen 425 en 455 en bagagewagen 406 volgen daarna.

Vanaf een hoog platform in de werkplaats van de Museumstoomtram is te zien hoe aan de opbouw van rijtuig 423 gewerkt wordt. Op een nieuw interactief scherm kunnen bezoekers vanaf de meivakantie de Tram voor Bello zelf bouwen. Meer informatie over het restauratieproject: www.tramvoorbello.nl.

Persbericht SHM, 26 april 2019
Rail Away wint Golden Pen in Kroatië

De makers van het populaire programma Rail Away hebben op zaterdag 6 april 2019 de Golden Pen ontvangen uit handen van de Kroatische staatssecretaris van Toerisme, Tony Glavina. De “Zlatna Penkala” wordt elk jaar door Kroatië uitgereikt aan journalisten die in de buitenlandse media professioneel hebben bijgedragen aan een positief beeld over Kroatië.

De locatie van de prijsuitreiking dit jaar was de stad Zadar, aan de Dalmatische kust. Deze stad is ook te zien in een van de twee afleveringen van Rail Away die de prijs wonnen. In die afleveringen volgden de makers treinroutes van Zagreb naar Knin en vanuit Knin langs de Dalmatische kust naar Split. Naast de treinroutes werden een aantal bijzondere locaties langs de routes bezocht, zoals de pittoreske steden Zadar, Sibenik en Trogir en bekende natuurgebieden als de Plitvice Meren en de Krka Watervallen. Beide programma’s trokken in januari 2018 elk meer dan een half miljoen kijkers.

Lees het persbericht van de EO.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.
NVBS Actueel - april 2019

Smalspoorlijnen in Oekraïne, een tandradspoorweg in Spanje, een station in Voorthuizen dat nu een kerk is, Franse stoomlocs die werden omgebouwd tot motorloc. Dit zijn enkele ingrediënten uit het aprilnummer van NVBS Actueel. Daarbij serveren we zoals gebruikelijk veel nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties. En natuurlijk weer veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Ook de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” mogen niet ontbreken op het leesmenu.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.

vorige       start       omhoog