November 2017


Museumtransport (met filmpje)

Bilthoven, 3 november 2017. Loc 1312 is met ander materieel uit het Spoorwegmuseum op weg naar de Watergraafsmeer. Dit in verband met een open dag op 4 november. De trein rijdt via Soest naar Hilversum en verder. Rechtstreeks vanaf de Maliebaan naar Hilversum is niet meer mogelijk. Ik was even naar mijn geliefde Bilthoven teruggekeerd om dit filmpje te kunnen maken.


Primeur: de nieuwe intercity van NS

Utrecht, 3 november 2017. In het echt alleen nog maar als mock-up te zien, op Eurospoor al rondrijdend in schaal N: de nieuwe intercity van NS.


Märklinkinderbaan

Utrecht, 3 november 2017. Op Eurospoor werd mijn aandacht als hardcore analoge Märklinrijder getrokken door deze baan, gebouwd door Stephan de Kok. Zijn Märklinkinderbaan is ook te zien bij de Modelspoorwegclub Veenendaal. www.modelspoor.nlTrein ZLSM ontspoord op station Simpelveld

Een ontsporing op het station van Simpelveld heeft zondag roet gegooid in de planning* van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Alle ritten werden afgeblazen. Twee wagons liepen bij het depot van de antieke spoorlijn van de rails. Niemand raakte daarbij gewond, maar de schade was groot genoeg om de ritten van zondag af te blazen. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend. ProRail is de vrijwilligers van de ZLSM in ieder geval te hulp geschoten om de problemen te verhelpen.

Het afblazen van de treinritten was des te vervelender omdat zondag (29 oktober) de Seinwezendag werd gehouden, met behalve aandacht voor oude treinen ook voor de antieke spoorbeveiliging. Zo waren verschillende seinhuisjes voor de bijzondere dag bemand. Voor dat evenement was ook een oude diesellocomotief naar Simpelveld afgereisd.

Bron: www.1limburg.nl/..., 30 oktober 2017

Zie ook het verslag van de moeizaam verlopende hersporingsactiviteiten op www.l1.nl/...

*) Een nieuwe variant van de uitdrukking "roet in het eten gooien".Proefritten op de Noord-Zuidlijn

Metrostation Amsterdam Centraal, 29 november 2017. Zou het er dan eindelijk van komen, metro's op de Noord-Zuidlijn? Onze spion ter plaatse meldt dat er inmiddels proefritten plaatsvinden. Om de vijf minuten rijdt er een lege metro door de tunnel. Foto's Rienk Nauta.


Draaischijf in Taiwan

Taitung (Taiwan), november 2017. Anders dan deze plaat wellicht doet vermoeden is het spoorwegbedrijf op dit eiland een uitstekend geoliede machine, waar voor de liefhebber een grote verscheidenheid aan materieel te bewonderen valt. De HSL bestaat uit normaalspoor, het resterende netwerk is uitgevoerd als smalspoor. Desondanks halen de Express-treinen er snelheden tot 150 km/uur. Foto Jeroen de Rijke.


NS 1201, van wederopbouwer tot icoon

Presentatie voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum op 8 november 2017. Door Aad de Meij, oud-secretaris en projectleider van het project "Herstel 1201". Deze loc, teruggebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds 21 april 2016 te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Camera en montage Nico Spilt.


NS 2000, best ook wel een beetje een icoon

De SGB heeft onlangs een loc van hetzelfde type als de NS 2000 uit de Verenigde Staten laten overkomen. De vraag is nog welke kleur deze moet krijgen. Jan Barnier (Modelbouw Centrum Hilversum) heeft enkele kleurstudies verricht.


Een NS 2000 voor de SGB

Na de Tweede Wereldoorlog kocht NS een aantal diesellocomotieven die het Amerikaanse leger in Europa had achter­gelaten. Ze deden als NS-serie 2000 dienst tot 1958 en zijn daarna allemaal gesloopt. Maar er zijn op de wereld nog diverse locs van dit type bewaard gebleven. De SGB heeft recent zo'n loc naar Nederland weten te halen en gaat deze nu terugbrengen in de staat zoals de locs bij NS hebben gereden.

Lees ook het artikel uit 2016 (pdf) in Rail Magazine over deze loc en over de plannen van de SGB.


BB-locomotief van het US Army Transportation Corps (USATC), gebouwd door de Whitcomb Locomotive Company in Rochelle, Illinois. Deze dieselelektrische locs werden ingezet in het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Na de oorlog werd een deel van de locs verkocht aan onder andere Italië en Nederland. De andere Whitcombs zijn toen weer teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Tekening uit het boek "Railways and War since 1917", Dennis Bishop en W.J.K. Davies, Blandford Press, London 1974.


Kampen, 17 november 2017. Buffel Farewell Tour. De kans om een slagje te rijden liet ik mij niet ontnemen.
vorige       start       omhoog