Augustus 2017


Lange treinen, korte treinen

Lange en korte treinen door Utrecht, Muiderpoort en Bunnik: met kolen, kalk en staal. Een 24 uur vertraagde Sziget Express uit Boedapest. En de Kameel die een groet brengt aan de blokwachter. (De laatste twee opnamen zijn van 20 augustus 2017.)


Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017

Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017. Twee keer passeert ons Flirt 7301 (Syntus) tijdens testritten tussen Utrecht en Ede. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. Maar we zien eerst de losse loc de andere kant op rijden. Een zwarte Baureihe 189 komt voorbij met een rijtje staalwagens. Daarna zien we een Gaypartytrain op weg van Duitsland naar Amsterdam. 's Avonds komt deze trein in de schemering weer terug. Het lege materieel voor een Sziget Express is op weg naar Amersfoort. Een zware volle kolentrein, getrokken door twee e-locs, komt moeizaam op gang. De wakkere treindienstleiding heeft deze trein vlak achter een Sprinter aangestuurd, zodat ze steeds moet afremmen en weer optrekken. Dan de Sziget Express op weg naar Hongarije. In de lange trein zitten bezoekers van het Sziget-festival in Boedapast. En tot slot weer een "dolfijne" interactie tussen een bekende machinist en een bekende webmaster.


Bunnik, 4 augustus 2017. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. De loc draagt geen kenmerken van de eigenaar, alleen het UIC-nummer 92842275101-8, maar dan weten wij genoeg.


Met de trein naar het Spoorwegmuseum

  

Naar het Spoorwegmuseum ga ik meestal op de fiets (half uur vanaf Bunnik), soms met de bus (lijn 41). Maar het kan ook met de trein. Hoe leuk is dat: rechtstreeks vanaf de blokpost naar het museum! Alleen heb ik dan een slechte aansluiting: 31 minuten wachten op Utrecht Centraal. De reisplanner gaf me op 15 augustus 2017 een interessant alternatief: overstappen op Utrecht Vaartsche Rijn. Dan hoef ik op Utrecht Centraal maar 6 minuten te wachten. Maar ja, dan sta ik wel 25 minuten weg te tochten op Utrecht Vaartsche Rijn. Toch maar niet gedaan, want vanaf dat station loop je in een kwartier naar het Spoorwegmuseum. Op de terugweg geeft de museumtrein op Utrecht Centraal wel een goede aansluiting naar Bunnik. (Geheimtip: je kunt de museumtrein ook gebruiken zonder dat je het museum bezoekt; je komt niet langs de ingangscontrole.)


Sporen van Smaragd

Utrecht, 15 augustus 2017. Het Spoorwegmuseum stond in het teken van de spoorwegen in Nederlands-Indië. Ik woonde een presentatie bij van Michiel van Ballegooijen de Jong, auteur van diverse boeken over dit onderwerp. Ook waren er allerlei modellen te zien tijdens de tentoonstelling "Sporen van Smaragd".


Utrecht, 15 augustus 2017. Loc 1312 langs het perron van het Spoorwegmuseum.


Stationspiano

Station Groningen, 22 augustus 2017 en Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Dokter, kan ik na de operatie pianospelen? "Ja hoor, dat is geen probleem." Fijn dokter, want dat heb ik namelijk nooit gekund!


Vakantie in de veenkolonie

Groningen, 23 augustus 2017. Bovenste foto: Zuidbroek, voormalig stationsgebouw waarin nu het NNTTM (Noord-Nederlands Trein & Tram Museum) is ondergebracht. Mooi opgeknapt, al ziet het er allemaal wat steriel uit. Leuk om even doorheen te lopen als je op weg bent naar de STAR, alleen lang niet altijd geopend tijdens de rijdagen. Gemiste kans dus. Tegenover het museum staat het hotel waarin wij logeerden. Niet doen! Middelste foto: het oorspronkelijke stationsgebouw van Veendam, nu in gebruik bij de STAR. Authentieke sfeer binnen, aangenaam terras buiten. Hier kun je wachten op de stoomtrein naar Stadskanaal. Onderste foto: ook in Stadskanaal is de sfeer van een oud station goed te proeven. Ons team kreeg een privé­rondleiding van een vriendelijke vrijwilliger.


Zuidbroek, 23 augustus 2017. Een Spurt op weg naar Groningen passeert het gebouw van het NNTTM.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Rangeren met stoomloc 52 8060 van de STAR.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Deze kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Loc 52 8060 van de STAR staat gereed met een trein naar Veendam.


Veendam, 23 augustus 2017. Aankomst van een Arriva-trein uit Groningen.


Stomen zonder vuur

Stadskanaal, 26 augustus 2017. Vuurloze loc 6326 heeft tientallen jaren gastvrijheid genoten bij de SSN. Begin augustus is ze verhuisd naar de STAR. De loc, eigendom van een particulier, verblijft daar op basis van een langdurige bruikleen­overeenkomst. Op 26 augustus werd ze officieel in gebruik genomen op haar nieuwe werkplek. Na een aantal korte ritten is ze de hele dag actief geweest op het emplacement van Stadskanaal. Het rangeerdeel op de foto was zwaarder dan je zou denken: de ketelwagen was gevuld met 40 kuub water. Foto Remmo Statius Muller.


Inchecken bij Arriva

In een trein van Arriva trof ik het magazine Goede Reis! aan, nummer 3, zomer 2017. "Neem mee!" staat erop, dus dat heb ik gedaan. In dit nummer lezen we een interessant interview met Sjoerd Wenings, OV-chipkaarttester van Arriva. Sjoerd heeft een laboratorium in Heerenveen waarin hij alles kan testen. Er zijn veel dingen waar Sjoerd op moet letten: kloppen de tarieven en wordt de korting wel verwerkt als je na 9.00 uur incheckt? Alle apparatuur die op de stations staat, staat ook in het lab van Sjoerd. Dat is handig voor Sjoerd, want die hoeft zijn lab dus niet uit om te testen. Vandaar dat Sjoerd ook niet in de gaten heeft dat de klanten van Arriva vaak maar moeten gokken waar ze mee bezig zijn. De schermpjes van Arriva zijn normaal al nauwelijks te lezen, laat staan als de zon erop valt. Waar is de deutsche Gründlichkeit gebleven? Foto's gemaakt in Veendam en Zuidbroek, 23 augustus 2017.


Bezoek aan het Hoge Noorden

Arriva GTW vertrekt van Zuidbroek naar Groningen, loc 6411 met dolimetrein op weg naar Veendam, stoomloc 52 8060 van de STAR in Stadskanaal en Veendam, een klok van Maarten Baas in het Groninger Museum (de klok loopt op tijd!). Gefilmd op 22 en 23 augustus 2017.


Openbaar vervoer in China

Haren, 24 augustus 2017. Chinezen mogen dan het buskruit en de boekdrukkunst hebben uitgevonden, op transport­gebied hebben ze lange tijd hun meerdere moeten erkennen in de barbaren uit het westen. Maarten van Rossem heeft goed uitgelegd waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Alleen zeer welgestelde Chinezen konden zich vroeger een vorm van openbaar vervoer permitteren: de draagkoets. Om een beetje snelheid te kunnen maken, had je een flink aantal lijfeigenen nodig die het gevaarte op de schouders namen. In de Hortus botanicus Haren is zo'n transportmiddel te zien in de Chinese tuin.




vorige       start       omhoog