April 2016

Onder andere de Gouden Hondekop, die net zo snel weer uit Utrecht verdween als ze was verschenen.



Boven op het nieuws in Bunnik

Bunnik, 4 april 2016. Wie denkt dat men in dit kleine dorp niet bovenop het nieuws zit, vergist zich. We hebben hier zelfs twee kranten! Zowel Het Groentje als De Nieuwsbode opende met het nieuws over de nieuwe tunnel. Voetgangers en fietsers kunnen nu veilig naar de andere kant van het spoor komen. De overweg is verdwenen. Iets buiten het dorp ligt sinds december 2015 een tunnel voor het autoverkeer. Ook de overwegen bij de Stationsweg (waar station Bunnik oorspronkelijk was) en bij het gehucht Vechten (waar elk jaar wel iets misgaat) wil men vervangen door tunnels.


Bunnik, 4 april 2016. Relaiskast, van binnen niet veel anders dan in 1950. Alleen zijn er nu meer relais nodig vanwege de ATB. Het oudste relais in deze kast stamt uit 1967. De twee grijze apparaten linksonder zijn moderner: dit zijn gelijkrichters ten behoeve van de accu's van de overweginstallatie. Die overweg is een week eerder overigens weggehaald. Bij de opruimwerkzaamheden is een kabel gesneuveld, vandaar dat monteurs nu bezig waren met het opsporen en verhelpen van een storing. Op de grond staat een meetapparaat. Zie ook Werkzaamheden in Bunnik.


Bunnik, 4 april 2016. Er zijn tunnels gekomen en de overweg is opgeheven. Dat betekent ook dat de stop-doorschakeling in spoor 2 niet meer nodig is.


Utrecht Lunetten

Tijdens mijn therapeutische fietstochten controleer ik regelmatig de voortgang van de spoorwerken bij Utrecht Lunetten. De naam is ontleend aan de lunetten (forten) uit de tijd van de Hollandse Waterlinie. De sporen lopen hier tussen Lunetten II en III door. Er ligt ook nog een fort bij Vechten, halverwege Utrecht en Bunnik. Al die verdedigingswerken hebben nauwelijks zin gehad. Toen het er echt op aankwam was inmiddels het vliegtuig uitgevonden en vloog de vijand gewoon over het water en de forten heen.


Knooppunt Utrecht Lunetten (eindsituatie). De sporen lopen onder de Waterlinieweg door. Boven in het midden is nog net het nieuwe perron van station Utrecht Lunetten te zien. Doorgaande treinen rijden via de buitensporen en door de twee dive-unders van en naar Houten. Naar boven links buigen vier sporen af richting Bunnik. Even buiten beeld worden dat twee sporen; hier liggen hogesnelheidswissels. Tekening uit een brochure van ProRail.

Utrecht Lunetten, 6 april 2016. Foto gemaakt vanaf de brug in de Waterlinieweg, in de richting van Utrecht Centraal. Er liggen acht sporen, die nog niet allemaal in gebruik zijn. Helemaal rechts komen nog twee sporen van de sneltram naar De Uithof. Bij elkaar is het een fors emplacement geworden. Je zou verwachten dat je voortdurend overal treinen ziet rijden, maar dat is bepaald niet het geval. Vaak moet je wel vijf minuten wachten voordat je een trein ziet. De kans dat je over al die sporen meer dan twee treinen tegelijk ziet rijden is klein. Met wat extra wissels en een intelligent computersysteem zou het treinverkeer over veel minder sporen kunnen worden afgewikkeld. Maar ja, de aanhangers van de doorstroomgedachte hebben nu eenmaal een ander wereldbeeld.

Utrecht Lunetten, 30 juni 1989. Loc 1216 is op weg naar Limburg. Richting Utrecht rijdt een posttrein. Naar rechts de verbindingsboog naar de Maliebaan. Aan de horizon de schoorstenen van de energiecentrale van de PUEM. Inmiddels is het emplacement hier volledig veranderd. En in plaats van schoorstenen zien we nu de torens van de Rabo-bank. Foto Fons van der Jagt.


Utrecht Lunetten, 21 april 2016. Het ballastbed voor de sneltram naar de Uithof. Er liggen ook al spoorstaven gereed. De tram moet in 2018 2019 gaan rijden. Aan de brug zijn boven de treinsporen veiligheidshekken gemonteerd, boven de toekomstige tramsporen nog niet. Op de foto zie je de schaduw van mij en van mijn fiets. Ik was op weg van het Spoorwegmuseum naar mijn spotplek halverwege Houten.


Bunnik, 8 april 2016. Flirt 2501 tijdens een proefrit. Dit is een van de nieuwe treinstellen in NS-uitvoering. Ze komen eind dit jaar in dienst, als aanvulling op het Sprinter-park. Dit keer wel met toiletten. Zie ook de nummering van treinstellen.


SSN Jubileum Expres (met filmpje)

Utrecht Lunetten, 14 april 2016. Loc 011 075 dendert voorbij met de SSN Jubileum Expres. Het gezelschap is op weg naar Dresden. Bekijk het filmpje.


Bunnik, 17 april 2016. Strukton-loc 303007 "Demi" is met 36 zelflossers type Fccpps op weg van Mrg naar Mas. De glimmende zelflossers zijn van het nieuwe model, met elk een eigen watertank. De aparte wagen met watersproei-installatie is hierbij dus niet meer nodig. Het water wordt gebruikt om bij het storten van ballast niet te veel stof te doen opwaaien. De ontwerpers, ProRail en voestalpine Railpro, noemen dit de Stofarmlostrein (SALT).


Bunnik, 17 april 2016. Ballasttreinen zonder watersproeiers rijden er ook nog rond. Loc RTS 6344 gaat een partij ballast afleveren in Wolfheze, waar aan het spoor wordt gewerkt. In de voorgrond onze walnotenboom.


Spoorwegmuseum Utrecht, 21 april 2016. De maquette van Amsterdam anno 1889. Na wat aanloopproblemen - een loc uit een verkeerd tijdperk, treinen die niet meer tevoorschijn kwamen, deuren die voor bezoekers gesloten bleven - lijkt het kijkspel nu op orde.


Spoorwegmuseum Utrecht, 21 april 2016. Verlaat het museum niet zonder uw tasje met dromen.


Tussen Houten en Utrecht Lunetten, 21 april 2016. Museummaterieel wordt overgebracht van de loods in Blerick naar het Spoorwegmuseum. Trekkracht is DB-loc 6417, daarachter een DDM1-rijtuig, het Blokkendoosstel en loc 1201. Loc 1201 van de KLOK zal voor een langere periode worden tentoongesteld in het museum. Stills uit filmpje.


Gouden Hondekop

Van 16 t/m 24 april 2016: Nationale Museumweek. In dat kader werd op het Domplein een Gouden Hondekop geplaatst. Het mag wat kosten, aandacht trekken voor onze nationale musea, waaronder het Spoorwegmuseum. Na drie dagen vonden de organisatoren het echter genoeg, en werd het piepschuimen model alweer ontmanteld. Gelukkig hebben we de foto's nog. Deze zijn gemaakt door Ide Nauta.


Utrecht, 18 april 2016. In het kader van de Nationale Museumweek stond op het Domplein een Gouden Hondekop opgesteld. Wij dachten: een week is een week, maar toen onze reportageploeg op maandagmorgen kwam kijken, lag het Domplein bezaaid met grote stukken piepschuim. De Gouden Hondekop was na een paar dagen alweer ontmanteld. Het is ons nog niet duidelijk wat ermee gaat gebeuren.


Onthulling van de Gouden Hondekop op 15 april 2016. In het midden met ketting de burgemeester van Utrecht. Links van hem presentator Klaas van Kruistum. Dat is een neef van mijn schoonzoon, tevens bekend van 'Wie is de Mol' 2016 (na een spoiler van de programmamakers had het programma beter 'Klaas is de Mol' kunnen heten). De derde man rechts van de burgemeester, onder het zwarte bord, is directeur Marten Foppen van het Spoorwegmuseum. Foto: Facebook Spoorwegmuseum.


De Gouden Hondekop was gemaakt in opdracht van de Museumvereniging, de uitgever van de Museumjaarkaart. In het propagandamaterieel zien wij een bekende foto terug: treinstel 386, in 1969 gefotografeerd in Hilversum. Alleen spiegelverkeerd en op een onbeholpen manier 'goud' gemaakt. www.museumvereniging.nl


Spoorwegmuseum, 11 maart en 1 april 2016. Even dacht ik dat voor treinstel 386 niet alleen verkeerde kleuren verf waren gebruikt, maar ook een verkeerd soort verf. Het grootste deel van het treinstel was dof uitgeslagen. Kennelijk was men aan het schuren geweest. Toen ik mijn vingertoppen erover haalde werden die groen. Het was duidelijk dat men het treinstel opnieuw in de verf ging zetten. Ik dacht even dat dit een voorbode was van de Nationale Museumweek, met als thema "ons echte goud". Dat bleek niet het geval, maar het bracht me wel op een idee. Foto van de Gouden Hondekop met medewerking van Henk Koster.


Rotterdam, 22 april 2017. Loc 186 039 achterop een trein naar Breda; aan de andere kant van de trein zit nog een Traxx. In de achtergrond een trein naar Brussel, ook met een Traxx ervoor. Deze locs vallen volgens het Duitse nummer­systeem onder de Baureihe 186. De Belgische locs zijn daarnaast ook genummerd in de reeks 28. Voor de hand had gelegen als de NS haar locs in de serie 1900 had genummerd.


Rotterdam, 22 april 2017. Loc 186 113 "Mario" met een trein naar Amsterdam. Achter de loc een voormalig stuur­stand­rijtuig dat dienst heeft gedaan met 1700'en. Er is geprobeerd om deze rijtuigen geschikt te maken voor de bediening van Traxx-locomotieven, maar dat bleek te ingewikkeld. De oplossing lag voor de hand: gewoon een paar extra locomotieven kopen, zodat er nu aan twee kanten van de trein een locomotief zit. Sommige Traxx-locs hebben een naam gekregen; die staat boven de cabineramen.


Langs de lijn bij Lunetten (filmpje)

Utrecht Lunetten, 27 april 2016. Loc 2225 verzorgt de tractie van de Koningsdagrit van de NVBS. In het filmpje ook beelden van de SSN Jubileum Expres (14 april), van het overbrengen van museummaterieel naar Utrecht (21 april) en van enkele 'gewone' treinen. Bekijk het filmpje.


Geerdijk, 1 juni 1984. Een brullend trio 2200'en is met een lege olietrein op weg van Almelo naar Schoonebeek. Op 29 april 2016 is halte Geerdijk uit de dienstregeling verdwenen. Foto Fons van der Jagt.


Hoorn, 29 april 2016. Op deze dag werd het nieuwe station van de SHM officieel in gebruik genomen.


Welkom op Tramstation Hoorn

Op 30 april is het zover: Tramstation Hoorn is klaar om de reizigers van de stoomtram te ontvangen. Het project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij en twee jaar intensief werken door lokale aannemers en de medewerkers van de Museumstoomtram. De opening wordt gevierd in de Meivakantie!

Sfeer van 100 jaar geleden
Het gebouw zelf, maar ook de directe omgeving van het Tramstation Hoorn, is grotendeels nieuw gebouwd. Maar wie er rondloopt raakt al snel in de ban van de bijzondere sfeer van 100 jaar geleden. Dit komt door het gebruik van historische materialen, zoals die in het verleden op Nederlandse stations gebruikt werden. Zo springt de verlichting eruit, maar ook de elegante mahoniehouten balie, de gezellige stationsrestauratie met historische reclameaffiches en het klassieke kleurgebruik voor het hout.

Totaalbeleving
Dankzij het nieuwe Tramstation Hoorn biedt de Museumstoomtram meer dan alleen een Spannende Tijdreis. Door de verbouwing is een totaalbeleving gecreëerd. Zo is het nu ook mogelijk om 'in te stappen' in De Tijdlijn: de nieuwe educatieve tentoonstelling in het nieuwe tramstation over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Ook bestaat de gelegenheid om voor of na de tramrit van een drankje in de sfeervolle stationsrestauratie te genieten.

Bijzonder sfeervol is de luifel voor het station en het met vele steentjes bestrate stationsplein. De beste ambiance om de voorbij rangerende stoomtrams te bewonderen. Bij de nieuwe kiosk op het stationsplein kunnen kleine avonturiers zich melden voor de Stoomsafari. De jongste bezoekers krijgen hier een eigen koffer vol opdrachten. De stoker en de postconducteur hebben hulp nodig en zelfs verkleden als Ot of Sien is mogelijk!

In de Meivakantie verwelkomt de Museumstoomtram alle reizigers op Tramstation Hoorn. Van 30 april tot en met 8 mei rijdt de Museumstoomtram volgens een uitgebreide dienstregeling en komt het station helemaal tot leven. www.museumstoomtram.nl

Persbericht SHM, 18 april 2016. Foto Rein Korthof.




vorige       start       omhoog