Augustus 2015


Bunnik, 1 augustus 2015. Duitse liefhebbers bezochten de Canal Parade in Amsterdam resp. het strand van Zandvoort. De trein was korter dan in vorige jaren, en er hingen ook geen vrolijke reizigers uit de raampjes. Het enthousiasme lijkt er een beetje vanaf te raken. Stills uit een filmpje.

Voor de statistiek: de route was Köln, Duisburg, Oberhausen, Emmerich, Arnhem (9.55), Utrecht (10.34), Amsterdam (11.15/11.30), Zandvoort (11.57). In Amsterdam werd een loc achter de trein geplaatst; deze trok de trein vanuit Zandvoort weer terug naar Amsterdam Centraal. Hier maakte de trein kop om daarna te worden opgesteld op de Zaanstraat.'s Avonds ging de trein de omgekeerde weg weer terug naar Zandvoort (vertrek 20.02) en vervolgens via Amsterdam (20.27/20.34) en Utrecht (21.03), Arnhem (21.50) naar Emmerich en verder. De trein bestond uit vijf Centralbahn-rijtuigen en de “Kölsch-Party-Liner”, en werd getrokken door Locon 189 099.


Amsterdam, 2 augustus 2015. Een tramstel van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) reed deze dag als lijn 20. Een mooie rit van een uur door Amsterdam. Het stel bestond uit motorwagen 465 en bijwagen 731. Dit was een initiatief van het GVB. Alleen was die vergeten er reclame voor te maken, dus het aantal reizigers viel erg tegen. Ik zag de tram toevallig staan bij de 'calamiteitenhalte' voor het station. Daar trof ik conducteur Gerard van Buuren, een vroegere collega van mij. Die doet tegenwoordig - net als ik - alleen nog maar dingen die hij leuk vindt. In Rotterdam doet hij ook dienst op oude trams, en die zitten vaak tot het laatste bankje vol.


Amsterdam, 2 augustus 2015. Op bezoek in het Amsterdam Museum. Ik was daar vanwege de aardige tentoonstelling over de IJzeren Eeuw, die tot en met deze dag te zien was. Maar ik heb ook de vaste collectie bekeken. Onderdeel daarvan is de beroemde witkar uit de provotijd. Daar moest ik natuurlijk even in gaan zitten.


Utrecht, Vaartsche Rijn, 2 augustus 2015. Door het raampje van de trein naar Breukelen filmde ik de in wit en oranje gedachte TS-104 van de firma Train Services uit Rotterdam.

Op www.trainservices.nl lezen we over de visie en de missie het volgende: "Leveren van kwalitatieve en compleet ontzorgende diensten aan Spoorwegondernemingen, Rail Operators en Wagon eigenaren. Het realiseren van een Europees netwerk aan ondersteunende diensten op het gebeid van Railgoederenvervoer." Het schrijven van 'kwalitatieve' teksten krijgt wat minder aandacht op het visitekaartje van dit bedrijf.


Zwaaien naar de camera

Bunnik, 8 augustus 2015. Loc RTB 186 424 met keteltrein 45793 op weg van de Botlek naar Emmerich.

Hilversum, 8 september 1969. Loc 2216 op weg naar Amersfoort. De machinist groet de fotograaf.Filmpje: SSN naar VSM naar ZLSM, 2014/2015

Museumlocs gaan bij elkaar op bezoek. Gefilmd bij Blokpost Bunnik (waar zoals het hoort wordt gefloten), in Utrecht en Den Bosch. Datums staan onder in beeld. We zien ook nog een mevrouw het beeld inlopen die een verticaal filmpje maakt. Klik voor filmpje.


Utrecht, 21 augustus 2015. Webmaster poseert bij stoomtrein. Gefotografeerd door de pilot: René Verharen.

Utrecht, 21 augustus 2015. Locs 23 076 en 23 071 van de VSM zijn op weg van Apeldoorn naar Simpelveld. In Utrecht pauzeren ze even. De locs gaan de ZLSM komend weekend assisteren bij een evenement. De ZLSM heeft het financieel zwaar en kan zelf nog maar één stoomloc op de baan brengen. Die kan dus wel wat hulp gebruiken. Vreemd is daarom dat het bezoek van deze gastlocomotieven (en van een andere gastloc) niet door de ZLSM is gepubliceerd. Je zou toch denken dat dit leuke publiekstrekkers zijn. Klik voor filmpje.


NOS Teletekst, 6 augustus 2015. Een 'wisselfoutje', 'dat rijdt niet lekker'. Niet alleen het Journaal is aan het verkleuteren, ook de redactie van Teletekst zit inmiddels op haar hurken.


Miniatuur Walcheren, rond 1980. Foto Luc Michiels. Op 18 augustus 2015 kwam deze foto ongevraagd op tv: in de quiz De slimste mens. De drie kandidaten wisten niet welk kinderliedje hier werd uitgebeeld.


Dineren in een panoramarijtuig

Dineren kan vanaf 21 augustus 2015 op een heel bijzondere locatie: in een rijdende historische trein! Railpromo start het Panorama Rail Restaurant met menu’s speciaal samengesteld door de Nederlandse sterrenchef Edwin Soumang. De tot restaurant omgebouwde exclusieve trein vertrekt wekelijks vanuit Amsterdam Centraal voor een rondrit door Nederland. Vanuit de keukens van de trein worden de diners geserveerd.

Treinrestaurant
Het Panorama Rail Restaurant is een tot restaurant omgebouwde trein met een rijke historie in Europa die start bij de legendarische Trans Europ Express (TEE). De luxueuze internationale trein met de naam “Rheingold” kende louter plaatsen in de 1e klas, zag in 1957 het levenslicht en verbond onder meer Hoek van Holland met Milaan en Genève. Vanuit glazen panoramakoepels genoten reizigers van het prachtige Rijn- en Alpenlandschap. Het unieke panorama­rijtuig en andere 1e klas-restauratierijtuigen vormen nu het Panorama Rail Restaurant.

Bereikbare luxe
Gasten beleven de culinaire tocht gezeten aan ruime tafels voor twee, vier of zes personen. Het treinrestaurant biedt ook afgeschermde compartimenten voor groepen en is exclusief af te huren voor gezelschappen vanaf dertig personen. Een plek in het Panorama Rail Restaurant omvat de rondrit in de historische trein en een uitgebreid viergangendiner. Tickets voor de rit inclusief het diner kosten € 125.

Rondrit door Nederland
Het Panorama Rail Restaurant rijdt tussen de reguliere treinen van NS, Arriva en andere spoorvervoerders. Railpromo en de onafhankelijke infrastructuurbeheerder ProRail hebben daartoe een dienstregeling voor het treinrestaurant opgesteld. Vanuit Amsterdam Centraal wordt een vaste, ten minste 2.45 uur durende route gereden via Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Gouda en Breukelen. Daarbij worden onder meer de bloembollenvelden bij Lisse en het Groene Hart gepasseerd. Het uitzicht varieert van drukke stadscentra tot uitgestrekte weidegebieden en van historische stadsranden tot moderne industriële complexen.

Samenwerking met Nederlandse sterrenchef
De menu’s die in het Panorama Rail Restaurant worden geserveerd zijn gecreëerd door de Nederlandse sterrenchef Edwin Soumang. Een ervaren cateringteam onder leiding van Roland Vos van Buitenpoort Catering Amsterdam serveert de diners aan boord van de trein. Het menu wijzigt ieder kwartaal en wordt samengesteld passend bij de tijd van het jaar.

Reserveren
Gasten van het Panorama Rail Restaurant wordt een exclusieve ervaring aangeboden. Daarom is het aantal plaatsen in het Panorama Rail Restaurant beperkt. Plaatsen kunnen worden gereserveerd op www.panoramarail.nl.


Rotterdam CS, 14 juli 1973. Panoramarijtuig in de Rheingold-tijd. Onderin bevindt zich een keuken. Vanaf 1962 zijn vijf van dit soort rijtuigen gebouwd. Die hebben inmiddels allemaal een andere eigenaar gevonden. De kinderachtige vraag wat je 's avonds buiten kunt zien zullen wij niet stellen. Het gaat vooral om het eten en de gezelligheid.


Replica NS 6313

Bericht uit de Twentsche Courant Tubantia, 19 augustus 2015. In Itterbeck wordt de laatste hand gelegd aan een replica van loc NS 6313 (in het artikel staat een tikfout: 2300). Deze replica op schaal 1:1 is bestemd voor het uitgaanscentrum Preston Palace in Almelo. Het nummer 6313 is gekozen omdat de echte 6313 tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorloos is verdwenen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft loc 6317, maar die is weggewerkt in een attractie en is alleen in een flits te zien. Het Spoorwegmuseum heeft overigens wel meegewerkt aan de replica, door tekeningen en een schaalmodel beschikbaar te stellen.
vorige       start       omhoog