Juli 2015


Tour de France in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum, 17 juli 2015. Geen idee wat het met treinen te maken heeft, maar het Spoorwegmuseum vond het leuk om aandacht te besteden aan de Tour de France. Er hangen grote foto's van wielrenners, er staan wat tv-schermen met zwart-witbeelden, er zijn een paar fietsen en volgauto's ingevlogen - en niet te vergeten een authentieke bordeelbus. Het geheel is gepavoiseerd met Franse vlaggen. Het enige wat ontbreekt zijn mannen met alpinopet en een stokbrood onder hun arm.


Nieuwe loopbrug voor Bussum Zuid

Bussum, 11 juli 2015. Afscheid van een tijdperk. De beeldbepalende loopbrug van Bussum Zuid moest plaatsmaken voor een moderner exemplaar. Meer foto's van deze werkzaamheden. Foto Rienk Nauta.


Muurkunst in Zuilen

Utrecht, 20 juli 2015. In de Meidoornstraat en de Goudsbloemstraat zijn muurschilderingen aangebracht ter herinnering aan Werkspoor. Lees hier meer over.


Loc 2205 met CTO-rijtuig

Utrecht, 20 juli 2015. Loc 2205 van de Stichting Historisch Dieselmaterieel (SHD) heeft met het CTO-meetrijtuig een bezoek gebracht aan de ZLSM, en keert nu terug naar Amersfoort. De bovenste foto is gemaakt door Marc Kessen. Die vraagt zich af wie die man rechts in beeld is...


Een monument in Hilversum

door Henk Koster

Zomaar een monumentaal spoorlijntje, ergens in Hilversum. Het is erg kort, maar dat geeft niet. Spoorlijntjes beginnen ergens en ze eindigen ook ergens. Dat hoort zo. Mooi dat ervoor gezorgd is dat het nog ergens op lijkt. Dat het er een beetje realistisch uitziet. De rails eindigt netjes gelijk, want die denkbeeldige trein mag natuurlijk niet ontsporen. De bomen staan ver genoeg van het spoor af. Die denkbeeldige trein moet er toch langs kunnen? Dit is een prachtig monument. Daar kan je naar kijken als je op een van die mooie bankjes zit. Het wordt ook goed onderhouden. Want wat heb je eraan als je dit monument niet meer kan zien omdat het onder het gras verdwenen is? Foto en tekst: Henk Koster, juli 2015.


Nieuw Tramstation Hoorn laat nostalgie weer leven

“Het enige station in Nederland waar weer een papieren treinkaartje gekocht kan worden”
De papieren trein- en buskaartjes zijn de afgelopen jaren verbannen uit het Nederlandse openbaar vervoer. De onpersoonlijke OV-chipkaart en automatische hekken sieren nu menig station.

Gelukkig wordt 10 juli het nieuwe loket van Tramstation Hoorn geopend. De eerste plek waar je vanaf de zomer weer een ouderwets papieren vervoerskaartje kunt kopen. Sfeervolle houten entreedeuren, een uitnodigende wachtruimte, stijlvolle verlichting en hartelijk personeel heten bezoekers een warm welkom.

Het Tramstation Hoorn is het nieuwe en enige loket in Nederland waar weer een nostalgisch papieren vervoerskaartje gekocht kan worden. Geen digitaal loket, maar een vriendelijk gezicht dat bezoekers op weg helpt naar een spannende reis door de tijd.

Nieuwe tramstation educatief, interactief
Het nieuwe tramstation Hoorn is geïnspireerd op het historische tramstation in Coevorden, maar ook andere authentieke stations hebben als voorbeeld gediend bij het ontwerp van het nieuwe station. Naast een winkel en gezellige wachtruimte zal er vanaf januari 2016 ook een leerzame expositieruimte zijn waarin de geschiedenis van de stoomtram in Nederland interactief aan de bezoekers wordt gepresenteerd. De bouw van het nieuwe tramstation is tot stand gekomen door een extra projectbijdrage mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij in 2014.

Feestelijke opening
Op vrijdag 10 juli om 15:00 wordt het loket van Tramstation Hoorn op feestelijke wijze geopend. De Burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, en deelnemers van de BankGiro Loterij zijn uitgenodigd om het eerste papieren vervoerskaartje uit het loket te ontvangen. Later in de zomer gaat het loket tevens open voor bezoekers, waarna ook zij gebruik kunnen maken van de papieren vervoerskaartjes.

Gouden vervoerskaartjes
Bij de opening van het nieuwe tramstation wordt ook de zoekactie naar de gouden papieren vervoerskaartjes gelanceerd. Door het hele land zijn zeven gouden tickets verstopt die voor twee personen toegang bieden tot het museum. Door de hints te volgen op social media is het mogelijk om de tickets, die verstopt zijn in fraaie houten kistjes bij historische gebouwen gelinkt aan de Museumstoomtram, te vinden.

Persbericht SHM, 2 juli 2015


Graffiti-slachtoffer

Spoorwegmuseum, 16 juli 2015. Treinstel 386 is onderhanden genomen door vandalen. Dat is gebeurd aan de kant die voor de buitenwereld niet zichtbaar is - zo laf waren de spuiters dan weer wel. Foto gemaakt door iemand van het museum. Ook treinstel 766 is weleens graffiti-slachtoffer geweest.


Treinstel 220.902 komt naar Nederland

Amsterdam CS, 24 september 1969. NMBS-treinstel 220.902 in een trein naar Brussel. Leuven, 7 augustus 2004. NMBS-treinstel 220.902, het enig overgebleven exemplaar van de Beneluxtreinstellen. Foto Han Groen.


De Stichting Hondekop verwerft de laatste Benelux Hondekop
Het heeft een tijd geduurd, maar nu is het zeker. De laatste van een serie van 12 roemruchte Benelux-Hondekoppen komt weer terug naar Nederland. Deze treinstellen werden van 1957 t/m 1986 gebruikt op het traject Amsterdam - Brussel. Drie jaar geleden kwamen de eerste berichten naar buiten dat de stichting Hondekop de enige bestaande Benelux-Hondekop wilde overnemen. En nu is het definitief: de contracten met de Belgische spoorwegen zijn getekend, de Benelux Hondekop komt naar Nederland.

De Benelux-Hondekop, met nummer 220.902, heeft samen met elf soortgenoten vele reizigers vervoerd tussen Amsterdam en Brussel. Deze treinstellen waren de eerste elektrische treinstellen die de verbinding Amsterdam – Brussel reden. Acht treinstellen waren eigendom van de NS en 4 van de Belgische NMBS. De Nederlandse treinen zijn allemaal gesloopt; in België is één treinstel bewaard en veilig opgeborgen in een loods in Leuven.

De Stichting Hondekop (de nieuwe naam voor de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier) heeft al een Hondekoptreinstel volledig met uiterste precisie gerestaureerd: deze vierdelige 766 zal in de loop van dit jaar weer gaan rijden. De Stichting heeft de Benelux Hondekop 220.902 altijd goed in de gaten gehouden. Toen bekend werd dat de NMBS het treinstel wilde afstoten, bedacht het bestuur zich geen moment en heeft contact gezocht met de NMBS. Mede door bemiddeling van het bedrijf Qrail is het mogelijk geworden het treinstel in Nederlandse handen te krijgen.

Voorzitter Erik de Zwart van de Stichting Hondekop is enthousiast over de verwerving van de Benelux: “Het gaat hier om een prachtig stuk industrieel erfgoed: Nederlands fabrikaat uit de fabriek van Werkspoor, dat jarenlang een betrouwbare dienst tussen Amsterdam en Brussel heeft onderhouden. Mede in het licht van de recente verwikkelingen rondom de Fyra is het fantastisch dat we dit rijdende monument naar Nederland kunnen halen, en weer helemaal in de oude luister zullen herstellen.”

Zodra de vierdelige Hondekop 766 weer rijvaardig is, gaat de Stichting beginnen met het opknappen van de Benelux-Hondekop 220.902. Maar daarvoor moet het stel uiteraard eerst naar Nederland komen. Dit gaat snel gebeuren met ondersteuning van Stichting Holland Spoor. Dat belooft een spectaculaire operatie te worden! Daarna duurt het niet lang meer voordat de Benelux samen met de 766 weer over het Nederlandse spoor rijdt, zoals dat decennia lang gebruikelijk was. - Persbericht Stichting Hondekop, juli 2015


Minder gebruikelijke treinen, juli 2015. Door Bunnik komen wat schouwtreinen voorbij: Sherloc en een omgebouwde 2200. In Utrecht zien we loc 2205 met het CTO-meetrijtuig, op weg van Limburg naar Amersfoort. En ook nog een V100 met een rij ballastwagens, waarschijnlijk op weg naar Eindhoven. Klik voor filmpje.


Bunnik, juli 2015. Opeens kwamen er enkele ertstreinen (zesassers) voorbij, getrokken door twee locs Baureihe 189. In dit filmpje ook enkele andere gebruikelijke en minder gebruikelijke treinen. We sluiten af met Langer Heinrich, dit keer bestaande uit bierwagens.


Bericht over een kameel op het spoor. Dat bleek achteraf een vertaaldingetje te zijn. Het bericht was in het Waals doorgegeven, en daarin klinkt 'chat mort' (dode kat) hetzelfde als 'chameau' (kameel). Meer dieren op en bij het spoor.


Getweet op 22 juli

Treindienstleider laat intercity achter een goederentrein sukkelen. Na een tijd belt hij de machinist: "waardoor is jouw trein vertraagd?"

Meer tweets >>
vorige       start       omhoog