April 2015


Proefritten met groene Plan U

Omdat de enige groene Plan V (de 419) is gesneuveld en omdat er toch al genoeg rode dieseltreinstellen zijn bewaard, heeft het Spoorwegmuseum besloten om treinstel 114 groen te schilderen. Dat is leuk voor de deelnemers van de Heimwee Express, en het grote publiek heeft het verder toch niet in de gaten. Althans, zo denkt het museum erover. De echte treinliefhebber gruwt hier natuurlijk van. Wie het resultaat toch met eigen ogen wilde aanschouwen: op woensdag 1 april 2015 waren er proefritten aangekondigd tussen Hilversum en Utrecht. - foto Henk Koster


Via de site van Nico Spilt werd ik geïnformeerd dat er vandaag een proefrit zou plaatsvinden met de NSM Plan U 114 in een nieuwe kleurstelling. De ritten zouden plaatsvinden tussen Utrecht en Hilversum. Nico had zelfs al een fotobewerking op zijn site gezet. Helaas was daarmee de verrassing wel wat verklapt. Het leek me wel leuk om even te gaan kijken, alhoewel ik mij totaal niet kan vinden in deze nieuwe kleur voor dit historische dieseltreinstel, maar dat terzijde. Net voordat ik het huis uitging vernam ik van Paul (van NSR Logistiek) dat door een stremming de proefritten niet tussen Utrecht en Hilversum zouden plaatsvinden, maar in de kop van Noord Holland. Dus toen maar afgereisd naar Heerhugowaard, immers daar zou 'ie vanuit Hoorn langskomen. Keurig tussen de buien door en met een waterig zonnetje kwam het stel langs, als trein 86121 vanuit Hoorn richting Alkmaar. - Peter Eradus


Utrecht Zuilen, 20 april 2015. Loc 186 004 tijdens een proefrit met een ICR-BD-stam. De trein is genoteerd door Blokpost Bunnik en keert nu weer terug naar de Watergraafsmeer. Foto Rob van der Woude.


Verplaatst

Utrecht, 12 april 2015. De voormalige stationschefwoning van Bilthoven moest plaatsmaken voor de aanleg van een verkeerstunnel. Gelukkig is het monumentale gebouwtje bewaard gebleven. Althans, er is een kopie gebouwd op het terrein van het Spoorwegmuseum. Hierbij zijn originele elementen hergebruikt zoals kozijnen, de trap en de veranda. Op 30 mei is het officieel geopend. Het gebouwtje is te huur voor bijeenkomsten.


Verdwenen

Bosch en Duin, 30 december 2007. Een ZHESM-rijtuig als noodwoning in het bos. Medio april 2015 is het gesloopt.


Afgekeurd

Hulshorst, 25 april 2005. In april 2015 heb ik mijn Kia Sephia weg moeten doen: het werd te duur om hem nog een keer door de APK te krijgen. Tien jaar eerder was ik met deze auto nog op avontuur in de bossen bij Hulshorst.


Brengoverbrenging

Bunnik, 21 april 2015. Twee Brengen brachten een soortgenoot over naar Amersfoort en keren nu terug naar hun thuisbasis Arnhem. Twee dagen later werd het gerepareerde stel 5047 weer opgehaald uit Amersfoort (reparatieloods Bokkeduinen).


Rotterdam, 17 april 2015. Locs 011 075 en 65 018 van de SSN gaan een bezoek brengen aan 'Dampf ohne Grenzen', de jaarlijkse museumdagen in Bochum-Dahlhausen. Foto Henry Reedijk.


Defecte ICE op transport

Bunnik, 18 april 2015. Locon 1506 is met het defecte treinstel 4651 op weg van de Watergraafsmeer naar Duitsland.


Een lange ICE door Bunnik

Bunnik, 24 april 2015. Een lange ICE snelt voorbij.


'Leuk'

 

Eindhoven, 20 april 2015. Een bierfiets is onder een trein gekomen. 13 personen vinden dit leuk.
Frankrijk, 21 april 2015. Tientallen gewonden bij een botsing met een vrachtwagen. 9 personen vinden dit leuk.


EETC beëindigt activiteiten

Bunnik, 8 maart 2015. Loc 1254 met een uit Oostenrijk terugkerende skitrein. Dit was een van de laatste wintersporttreinen van het seizoen 2014/15. Exploitant EETC (Euro-Express-Treincharter) maakte zich al op voor de autoslaaptreinen die vanaf mei zouden gaan rijden, maar zover komt het niet, blijkt uit onderstaand bericht.

EETC Vakantietreinen BV, de organisatie die de autoslaap­treinen naar Livorno / Alessandria & Koper exploiteert, heeft besloten haar activiteiten per direct te beëindigen. De autotreinen zullen vanaf deze zomer al niet meer rijden. Er is geen sluitende exploitatie meer te realiseren en de verliezen gaan te ver oplopen.

Buitenlandse spoorwegen verlangen dit jaar extreme prijsverhogingen tot wel 30% voor levering van locomotief en gebruik infra. Ook ProRail verhoogde haar tarieven voor 2015 met 50%. En bovendien werd de Zwitserse frank 28% duurder. Echter we kunnen moeilijk aan onze klanten honderden euro’s extra vragen.

Heel jammer dat we dit besluit moeten nemen. Het betekent immers ook dat ongeveer 50 medewerkers hun baan verliezen, maar ook tienduizenden reizigers hun vakantie moeten aanpassen. Alle reisgelden die nu al ontvangen zijn, worden terugbetaald. Zo worden onze klanten in elk geval niet financieel de dupe.

EETC Vakantietreinen BV, Leo Weeber, directeur - 15 april 2015

Andere initiatieven
De Treinreiswinkel laat deze zomer autoslaaptreinen rijden vanaf Düsseldorf. De 'AutoExpress Italia' rijdt eenmaal per week van 3 juli t/m 15 augustus naar Verona. Vanaf 18 december gaat de 'Austria Express' rijden, een wekelijkse wintersporttrein naar Oostenrijk. Opstappen is mogelijk in Roosendaal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Bosch en Venlo. Geen locwissel aan de grens. Zie ook de Austria Expres uit 1984.Treinen op wind

Bunnik, 24 april 2015. VIRM 9556 rijdt door het land als "groene trein". www.ns.nl/groenetrein

Rijden op wind
"Met trots presenteren NS en Eneco de groene trein. Hij rijdt kriskras door Nederland en laat zien dat alle treinen binnenkort op groene stroom gaan rijden. Die stroom wordt geleverd door Eneco en is afkomstig van nieuwe windmolens die de komende jaren in gebruik worden genomen. Zo rijdt de trein straks op wind. Schoner kun je bijna niet reizen. In 2015 rijdt de helft van de treinen al op windenergie, in 2018 zijn dat alle treinen. Daar is heel wat elektriciteit voor nodig: 1,4 TWh per jaar, net zoveel als het stroomgebruik van alle huishoudens in Amsterdam. Om al die groene stroom extra te kunnen opwekken, worden stapsgewijs steeds meer nieuwe windmolens ingezet in Nederland, maar ook in de landen om ons heen. Zo zorgt Eneco ervoor dat er straks altijd voldoende groene stroom is, voor alle treinen." (www.ns.nl/groenetrein)

Hoeveel windmolens zijn er nodig om alle Nederlandse treinen op windenergie te laten rijden? Volgens NS en Eneco is hiervoor 1,4 terawattuur per jaar nodig, dat is 1,4 miljard kilowattuur per jaar. Een grote windturbine aan de kust levert 6,6 miljoen kilowattuur per jaar (www.nwea.nl/...). Er zijn dus zeker 212 van die grote turbines nodig, alleen voor de treinen. Wie wilde er ook alweer graag bij een windmolenpark wonen?


Het oorspronkelijke ontwerp van Dudok voor het Hilversumse raadhuis. Zoals bekend mag in Hilversum alles maar een dubbeltje kosten, dus een Twin Towers aan de Koninginneweg zat er niet in. Gemiste kans!


Madurodam, 22 april 2013. Het Hilversumse raadhuis, een ontwerp van Dudok, is sinds 1956 in Madurodam vertegenwoordigd. De huidige maquette (onthuld op 31 augustus 2005) is het derde exemplaar. Het model is gemaakt van de kunststof cibatool; de twee voorgaande waren van hout, wat heel lang de traditie was in Madurodam. De bouwduur bedroeg ongeveer 6 maanden. De maquette heeft een afmeting van 5,6 meter bij 4,3 meter. De markante toren is 2,72 meter hoog.

Hilversums Nieuws, 23 april 2015. Het model van het Hilversumse raadhuis dreigt te verdwijnen uit Madurodam. Het zou in slechte staat verkeren en zou niet meer passen in de huidige opzet van Madurodam. Burgemeester Broertjes van Hilversum (voorheen een slechte Volkskrant-redacteur) tekende onmiddelijk protest aan. Ook beroepsactivist Wiljon Elbert zette zich in voor het behoud van het "raadhuisje" in Madurodam. Dat is mooi. Maar waarom dat verkleinwoordje? Kijk hierboven nog eens naar de afmetingen van het gevaarte. Je vraagt je af of Wiljon Elbert zelf weleens in Madurodam is geweest. Het gevaar dreigt inmiddels geweken te zijn.


Heimwee Express

Elk tweede weekend van de maand rijdt de Heimwee Express. Een historische trein van het Spoorwegmuseum maakt dan een slag naar een plaats in de omgeving. Aanvankelijk waren dat Maarsbergen of Hilversum, tegenwoordig Amersfoort. Ik reed op 12 april 2015 weer een keer mee.


Nieuwe directeur Marten Foppen: "Een prachtig product"

Het Spoorwegmuseum krijgt op 20 april 2015 een nieuwe directeur: Marten Foppen. Hij volgt Paul van Vlijmen op, die directeur is geworden van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Marten Foppen (40 jaar) was directeur van het Dolfinarium in Harderwijk. Voordat hij bij het Spoorwegmuseum solliciteerde, ging hij als gewone bezoeker een keer kijken. In het blad Dienstmededeling van het Spoorwegmuseum vertelt hij: "Ik was gelijk verliefd. Dat begint al bij het Maliebaanstation, wat een prachtig product denk je dan." Hoezo 'product'? Managers noemen tegenwoordig alles maar een product. Je kunt geen treinkaartje meer kopen, dat heet nu een 'reisproduct'. Ik ken Marten Foppen verder niet, dus van mij krijgt hij het voordeel van de twijfel, maar ik had liever dat hij had gezegd "Wat een geweldig museum". Of desnoods: "Wat een suf museum, daar ga ik wat moois van maken." Jaren geleden ben ik een keer in het Dolfinarium geweest. Wat een grappige producten zwemmen daar rond!


28 april 2015. Tegeltableau in Bunniks blauw, aangeboden door Henk Koster.
Originele versie is gemaakt ter gelegenheid van het jubileum in 1939.
vorige       start       omhoog