Maart 2015


Bunnik, 1 maart 2015. Traxx 186 102 met een containertrein uit Emmerich.


Bunnik, 1 maart 2015. Loc 1251 met een uit Oostenrijk terugkerende skitrein, grotendeels bestaande uit militaire rijtuigen. Een bezoeker van mijn site, Edwin Valk, schreef zijn ervaringen hiermee op:

Twee weken geleden ben ik met een van deze treinen naar Oostenrijk afgereisd. Dit was een beleving op zich omdat het natuurlijk niet zo vaak meer voorkomt dat je met een oude "dame" meerijdt. Heen en terug werd de tractie geleverd door loc 1251.

Op de heenreis waren er wel problemen met het remsysteem van de gehele trein. Ik hoorde dan ook continu dat er lucht werd afgeblazen door de storingsmonteurs. Na ongeveer een uur vertraging is de trein alsnog vertrokken richting Venlo. Daar diende zich het tweede probleem aan en dat was dat er iemand voor een voorgaande trein was gesprongen rond Boxtel. Het gevolg was dat we dus weer een uur hebben moeten wachten op Den Bosch en uiteindelijk tot 4 uur s' nachts op Venlo hebben gestaan omdat de trein niet meer werd toegelaten in Duitsland.

Ik weet niet waar ze de rijtuigen vandaan hadden, maar deze waren van bouwjaar 84 en waarschijnlijk van een Duitse leasemaatschappij. Het was een enorme herrie in de wagons omdat er onder elk rijtuig een eigen generator hing. Met als gevolg een hoop gemopper in de trein en als deze stilstond de dieseldamp ook goed te ruiken was in sommige coupés.

Ik reis al vele jaren met de EETC naar Oostenrijk maar een trein als deze had ik nog niet eerder meegemaakt. In de voorgaande jaren liep in elke trein een barrijtuig mee maar deze was weggelaten omdat veel mensen dit te rumoerig vonden. Nou moet ik wel toegegeven dat het rumoerig was maar dat het wel altijd gezellig was in het barrijtuig. Als ik mag kiezen tussen de bar tot een uur 's nachts en een ronkende generator de hele nacht doe mij dan maar het barrijtuig. Uiteindelijk zijn we na het splitsen van de trein in Worgl met vijf uur vertraging aangekomen in Kirchberg Tirol.

Op de terugreis zijn we met dezelfde trein weer terug gekomen. Deze was de hele week in Oostenrijk achtergebleven, maar deze week in de kou had de trein niet goed gedaan. Zo ontstond er direct in Oostenrijk al een vertraging van 15 minuten en bleek dat een generator van een van de wagons het had begeven. Het gevolg was dat er in deze wagon geen passagiers meer mee konden en dat zij zijn verdeeld over de andere wagons. Dit kon omdat er normaal in elk rijtuig een coupé wordt vrijgehouden voor de ski's en koffers. Bij het betreden van de trein werd dit echter niet medegedeeld en dus stond een ieder met ski's voor een volle coupé. Doe vooral geen navraag bij het personeel want die staan je raar aan te kijken als je zegt dat je een tas met ski's wil opbergen! Uiteindelijk was er nog wel een te kleine kast waar alles ingeprakt kon worden.

De terugreis verliep op zich goed en het is wel duidelijk dat de Duitse machinisten meer gas geven dan de Nederlandse. Helaas bleek echter bij Emmerich dat we alsnog een uur vertraging hadden opgelopen in de nacht vanwege een seinstoring ergens rond Keulen. Vanaf Emmerich stond het aardig vol met collega-spotters die mooie plaatjes hebben gemaakt van de trein. Onderweg was het echt druk met spotters en ik weet dan ook zeker dat deze trein honderden keren is gefotografeerd.

Uiteraard kwam de trein ook langs in Bunnik waar ik dan ook met mijn camera klaar zat om de webmaster vast te leggen op de welbekende spottersplek. Helaas een foto zonder webmaster en ik ga dan ook niet door voor de "spot de webmaster trofee". Een goede reden om het volgend jaar opnieuw te proberen. Het was een bijzondere treinreis en zeker ondanks alle vertraging voor herhaling vatbaar. - Edwin Valk

Naschrift: de webmaster stond dit keer niet in zijn tuin maar op het perron van Bunnik!


Bunnik, 1 en 8 maart 2015. De uit Oostenrijk terugkerende skitreinen rijden normaal via Venlo, maar kwamen nu het land binnen via Emmerich. Als tractie noteerden we loc 1621 (de nieuwe aanwinst van EETC) en 1254 (nog een loc die EETC nog niet kan missen). Foto's gemaakt op de plaats van het oorspronkelijke station Bunnik.


Orange River & Portland Railroad

Spoorwegmuseum, 6 maart 2015. Een bezoekje aan On traXS!, de jaarlijkse presentatie van een aantal modelbanen. Zoals dit diorama van de Orange River & Portland Railroad op schaal Fn3. Schaal F is 1:20,32, n3 betekent dat men smalspoor (narrow gauge) van 3 feet nabootst, modelspoorwijdte 45 mm. Het is een Amerikaans tafereel. Dat zien we aan het hier vaak gebruikte woord railroad (Engelsen zeggen railway). En we zien het aan de bijzondere seinen, bestaande uit houten ballen die in een mast gehesen kunnen worden. De ballen hier zijn rood, maar witte en zwarte kwamen ook voor. De term 'highball' wordt nog steeds gebruikt voor treinen die mogen doorrijden omdat het sein veilig (de bal gehesen) is. Bijvoorbeeld a highballing express train. De Orange River & Portland Railroad heeft geen website.


Breda, 5 maart 2015. Eerste foto: loc 186 018 heeft zojuist een HSL-trein afgeleverd op het eindpunt Breda. De trein is al losgekoppeld van de loc. Tweede foto: loc 186 012 is inmiddels aangekoppeld aan de andere kant van dezelfde trein voor de terugweg naar Amsterdam. Zodra deze trein is vertrokken zal 186 018 terugrijden naar een ander spoor om daarna weer ingezet te worden om de volgende trein mee te nemen voor de terugreis. De loc die deze trein gebracht heeft zal vervolgens hetzelfde doen, enzovoort... Foto's Henk Koster.


Eerste ritten met oudste stoomtramrijtuig

Rijtuig 334 van de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij heeft met succes een technische proefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en is daarmee toegelaten tot de tramdienst. Aan het rijtuig is jarenlang gerestaureerd waarbij het van schuur weer werd ‘teruggerestaureerd’ in zijn oorspronkelijke uitvoering als stoomtram­rijtuig. Op Hemelvaartsdag 14 mei 2015 zal het rijtuig voor het eerst optreden tijdens het Bello Festival ‘1898’; een speciale themadag rond het reizen anno 1898.

Rijtuig 334 werd in dat jaar gebouwd in het Belgische Nijvel. Het is daarmee het oudste stoomtramrijtuig dat in Nederland rijdt. Tot 1949 reed het rijtuig zijn diensten vanuit Rotterdam naar de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, daarna begon het een tweede leven als schuur. Als zodanig werd het in het Gelderse Rijswijk teruggevonden en door de Museumstoomtram verworven. Vrijwilligers en conservatoren, financieel gesteund door de BankGiro Loterij, het Prins Berhard Cultuurfonds en het VSB Cultuurfonds, reconstrueerden het teakhouten rijtuig in volle glorie.

Publiciteitsfoto SHM, 26 maart 2015. Rijtuig 334 bevindt zich direct achter de locomotief.

Persbericht SHM, 26 maart 2015


Utrecht, 29 juni 2012. Vier rijtuigen van de failliete Bergland Trein. Ze hebben hier ruim acht jaar gestaan. Begin maart 2015 zijn ze weggehaald om in Friesland te worden opgeknapt. Daarna wil de eigenaar ze bij Amsterdam Sloterdijk neerzetten als Train Lodge.41 jaar Poezenkrant

Tentoonstelling over de Poezenkrant. Van 7 februari tot en met 31 maart 2015 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Onder andere met boze brieven van mensen die de ironie van dit blad niet begrijpen. Zie www.poezenkrant.com.

En bezoek ook eens het Kattenkabinet, Herengracht 497. www.kattenkabinet.nl
Vrijdagochtend 20 maart 2015: zonsverduistering

Gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland. Helaas was het in Bunnik te bewolkt om de zon te zien; ik merkte alleen dat het wat donkerder werd. Dat wordt wachten op de volgende, in 2026.
Zondag 29 maart 2015: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.

vorige       start       omhoog