Januari 2015


Het team van Langs de rails wenst jullie een voorspoedig 2015 toe.


Groeten aan Blokpost Bunnik

De blokwachter wordt begroet. Gefilmd eind 2014/begin2015.


Utrecht, 4 januari 2015. Loc 1251 met een wintersporttrein uit Oostenrijk. Rechts het nieuwe stadskantoor van Utrecht.


Goes, 4 januari 2015. Afgelopen weekend hebben vrijwilligers van de Stoomtrein Goes Borsele de optische revisie van stoomloc Oranje-Nassau 14 afgerond. De locomotief staat nu in afwachting van transport naar de Stichting tot Behoud van Mijnlocomotieven. Foto Steef Janssens (SGB).


Driebergen, 24 januari 2015. Loc 6430 met Sprinter 2947. De stroomafnemer van het treinstel doet hier dienst als ijzelschraper. De ijzelschakeling wordt niet meer gebruikt. Foto Mitchell Kessen.


Driebergen, 30 januari 2015. Loc 6455 heeft treinstel 9481 op sleeptouw, nadat dit tussen Driebergen en Ede de bovenleiding kapot had getrokken. Foto Marc Kessen.


Bommelding in Leiden

 

Delft/Leiden, 28 januari 2015. De trein naar Lelystad "rijdt niet verder dan Den Haag HS i.v.m. politie". Voor mij geen probleem, want ik moest in Delft zijn. Ik voelde meteen al wat er aan de hand was: een bommelding omdat iemand een verdacht pakje heeft gezien. Dit keer bleek het verdachte pakje zich in Leiden te bevinden. Reclamebureau Exterion Media had van NS toestemming gekregen om een camera op te hangen om stiekem treinreizigers te filmen. Vandaar die camouflerende vuilniszak. "Het was ongelooflijk. Niemand op het station kon zien dat hij voor NS werkte. Bovendien zag hij er gevaarlijk uit met een tas, een trapje, en een muts op zijn hoofd. Het was geen wonder dat passagiers het niet vertrouwden en het aan de NS meldden", aldus een beveiligingsbeambte in De Telegraaf.


Brandoefening in Delft

Van 7 januari tot en met 3 februari 2015 stond de Spoorzone Delft in het teken van oefeningen voor de OHD: Overheid Hulp Diensten. Foto Cor de Rijke. Meer foto's uit Delft in deze periode.


Bussum Zuid, 31 januari 2015. Inhijsen van een nieuwe traverse. Meer foto's van deze werkzaamheden. Foto Rienk Nauta.


Mr. Turner

'Rain, Steam and Speed – The Great Western Railway'. Een schilderij van William Turner uit 1844. Het toont een stoomtrein van de GWR die de Thames oversteekt via de Maidenhead Railway Bridge. Het schilderij hangt in de National Gallery in Londen. Daaronder een beeld uit de film "Mr. Turner".

Op 31 januari 2015 zijn we naar de film "Mr. Turner" geweest waarin dit schilderij voorkomt. In die film zagen we ook de stoomtrein waar Turner zich door zou hebben laten inspireren. De kenners zien echter direct dat dit geen breed­spoormachine van de roemruchte Great Western Railway is. De locomotief in de film is geleend van het Manchester Museum of Science and Industry en rijdt over een spoorlijn in het noorden van Wales. Het gaat om een werkende replica van de "Planet", in 1830 door Robert Stephenson gebouwd. Het zonlicht valt overigens prachtig op deze trein. Maar genoeg over deze korte scene. Hoe is de rest van deze lange film? Mijn mening: heel mooi gemaakt en zeer onderhoudend. Mr. Turner klinkt als een mopperkont maar slaat zich tamelijk vrolijk door het leven, zich af en toe vergrijpend aan zijn dienstmeid. Maar die dingen moet je in hun tijd zien. Zijn specialiteit was het schilderen van zee­gezichten. 12½ jaar uit de archieven van Nico Spilt

  Op 13 juli 2002 ging deze website online. Wat begon als een experiment is in 12½ jaar uit de hand gelopen tot een omvangrijke website die nog steeds groeit. Met vrijwel dagelijkse updates, een actuele agenda en wekelijks een nieuwe voorplaat. Maar behalve de omvang is er verder eigenlijk weinig veranderd. Bekijk Langs de rails in juli 2002.

vorige       start       omhoog