Januari 2013


Bunnik, 3 januari 2013. Locs CT 186 149 en 142 in dubbeltractie met 44 hagelnieuwe Falns als trein 49507 op weg van de Maasvlakte naar Bottrop. Het betreft hier nieuw vervoer, waarmee een eind is gekomen aan de interessante kolentreinen met gemengde tractie. De twee e-locs hadden het echter niet makkelijk. De trein was bij Rotterdam al een keer gestrand en dat gebeurde opnieuw bij Bunnik. Met moeite bereikte de trein uiteindelijk Maarsbergen. Er werden twee 6400'en naartoe gestuurd om de trein weg te slepen, maar na een poosje kwamen die weer los terug naar Utrecht. De kolentrein is door een derde 186'er verder geholpen. Dit is een filmpje dat ik met mijn pas aangeschafte iPhone 4 heb gemaakt. De kwaliteit is niet geweldig zoals je ziet, maar men probeert eens wat.


Breda, 3 januari 2013. Art Decaux in de Claudius Prinsenlaan. Foto Rienk Mebius.


Loenersloot, 2 januari 2013. Brandend treinstel, vermoedelijk het gevolg van een vuurwerkbom in een toilet. Normaal willen hulpverleners dat passagiers zo lang mogelijk opgesloten blijven in een ongelukstrein, maar dit keer durfde men dat risico niet aan. Een meevaller was ook dat op deze plek toevallig nog geen geluidsschermen staan. Foto Marcel van Westendorp.

Loenersloot, 2 januari 2013. Ook de rampenverslaggever van Langs de rails was ter plaatse. De brand in de intercity Utrecht-Schiphol was inmiddels gedoofd en de gehavende trein wordt weggesleept. Drie jongens uit de trein zijn gearresteerd, maar die bleken achteraf geen schuld te hebben aan de brand. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 15 januari 2013. Een bus van Connexxion in actie op de besneeuwde Kerkbrink. Foto Henk Koster.


Tweede leven voor een Fiat 126. Meer sneeuwschuivers en sneeuwploegen.


Zaandam, 15 januari 2013. Een Koploper stuift voorbij, op weg naar Enkhuizen. Dat de trein het gevaarsein toont is waarschijnlijk niet de bedoeling. Foto Alex Voorloop.


Leidschendam, 17 januari 2013. Ruim zestig jaar oud, maar een 1200 laat zich niet tegenhouden door een beetje sneeuw of kou. Loc EETC 1251 (ex 1215) ging vanuit de Watergraafsmeer een paar rijtuigen ophalen uit Rotterdam. Foto Peter Eradus.


Bunnik, 19 januari 2013. Lege kolentrein getrokken door loc 189 287, op weg van Duitsland naar Amsterdam.
Bunnik, 20 januari 2013. ICE 4653 getrokken door loc 6451. Het treinstel is bij Zevenaar defect geraakt en wordt overgebracht naar de Watergraafsmeer.


Horn, 24 januari 2013. Sik 253 met daarachter een spoorwagen langs het perron van 'Station Horn'. Dit station is onder andere voorzien van een zitbank, een stationsklok, een lantaarn en uiteraard een bord met de stationsnaam. Het locje was sinds 2003 eigendom van Vermeulen Landschapsverzorging aan de Posthuisweg in Horn. Foto Rob Quaedvlieg.


Emden, 19 januari 2013. Loc 043 903 als Denkmal bij het Hbf. In de achtergrond een Luftschutzturm uit de Tweede Wereldoorlog. Foto Johannes Winius. www.kazematten.info


In memoriam Marie-Anne Asselberghs

NRC Handelsblad, 16 januari 2013. Marie-Anne Asselberghs was een dochter van Henri Asselberghs,
de eerste directeur van het Spoorwegmuseum. Later werd zij directeur. Op 15 januari 2013 is ze overleden.

Tante Trein, maar o wee als je haar zo noemde (NRC Handelsblad, 2 februari 2013)In memoriam Egbert Pelgrim


Gooi- en Eemlander, 26 januari 2013

Egbert Pelgrim heeft diverse bijdragen aan deze site geleverd, onder andere een artikel over de 'tunnelkwestie' in Hilversum.


Mini-spoorboekje

Mini-spoorboekje 2013, 125 pagina's, 2,75 euro.

Tot en met december 2010 waren er door de NS uitgegeven papieren spoorboekjes beschikbaar. Daarna was het kennelijk niet meer rendabel, omdat 'iedereen' inmiddels via internet zijn treinreis kon plannen. Reizigersorganisaties als Rover en treinreiziger.nl dachten daar anders over. In december 2012 brachten zij een afgeslankt spoorboekje uit, waarin de dienstregeling van de intercitytreinen (en de binnenlandse Fyra) is opgenomen. De tabellen met treintijden zijn beschikbaar gesteld door NS.

Jaren geleden bracht de NS ook spoorboekjes uit met alleen de intercity-diensten. Die waren echt mini: ze pasten in je binnenzak. Dat lukt niet met het spoorboekje van 2013.

Meer spoorboekjes.


iPhone 4

     

Sinds begin 2013 heb ik een iPhone 4. Daar kun je allerlei handige dingen mee doen. Zelfs telefoneren, hoewel dat niet de primaire functie is. Het plaatje rechts toont een iPhone in "herstelmodus", een eufemisme voor volledig vastgelopen. Zie ook mijn blog: Een iPhone updaten? Niet doen!


Wat rijmt er op Fyra?

De Fyra-trein rijdt voorlopig niet meer en is het voorwerp van spot en ergernis. Gelukkig is het ook moeilijk rijmen op Fyra. Dat zegt een opgeluchte medewerker van het bureau dat de namen Thalys en Fyra bedacht.

Maar uit de reacties op de uitspraak van deze medewerker en op een tweet van @Taalpost blijkt dat de naam Fyra velen wel tot rijmen aanzet. Zo twitterde @zegdw: "Al kreeg ik Italiaanse lira, nog liever een Zafira met bekleding van trevira dan een ritje in de Fyra." En @nicospilt schreef: "Fyra, een treinstel van de Wibra. En je betaalt flink extra. Doe mij maar een portie viagra."

bron: Taalpost 1394, maandag 28 januari 2013. www.taalpost.nl (gratis e-mailnieuwsbrief)

"De naam had ook wel wat zorgvuldiger gekozen mogen worden. Deze dekt de lading veel beter!"
Henk Koster, 20 januari 2013.


Treinramp Harmelen

Het is 51 jaar geleden dat bij Harmelen een grote treinramp plaatsvond. Hans Fictoor, zoon van een van de omgekomen machinisten, schrijver van een indrukwekkend boek en een van de drijvende krachten achter het monument dat vorig jaar is onthuld, beschikt over het onderzoeksrapport dat na de ramp is opgesteld. Dit rapport heeft hij onder andere ter beschikking gesteld aan Langs de rails. Het boek van Hans Fictoor is ook nog steeds te koop. Meer informatie.Snuf en Snuitje zijn paraat

Agent: bent u de vrouw op deze foto? Mijn zus: nee; ze lijkt ook veel ouder dan ik. Agent: ja, maar dit is een oude foto.

(Voorval in Hilversum, begin januari 2013. Mijn zus werd door twee agenten aangesproken.)Zie ook:
vorige       start       omhoog