Maart 2012


Eindhoven, 1 maart 2012. Loc 1612 is onlangs door DB Schenker in een rood jasje gestoken. Er zullen nog vijf exemplaren volgen. Wij zijn benieuwd hoe lang het bedrijf dit keer in staat is deze locs schoon te houden. Loc 1612 heeft aan de haak trein 61802 richting Dordrecht, met onder andere een aantal (gas)ketelwagens. Foto Robin Kersbergen.


Met NS Hispeed naar Londen

Nederland is vanaf vandaag een speciale Olympische “Londen-trein” rijker. Met deze opvallende paarse trein benadrukt NS Hispeed dat de Spelen dichterbij zijn dan ooit. In gemiddeld 5 uur (vanaf Rotterdam) reizen sporters en supporters met Thalys of IC Brussel en Eurostar naar de Olympische Spelen in Londen. NS Hispeed rijdt 6 keer per dag naar hartje Londen. De Olympische Spelen zijn dit jaar in Londen van 27 juli tot en met 12 augustus. Vanaf dinsdag 20 maart kunnen treintickets naar Londen worden geboekt via NSHispeed.nl/OS2012 voor de periode tot 15 augustus 2012. Op deze website zal altijd het meest scherpe tarief getoond worden. Persbericht NS Hispeed, 2 maart 2012. In het persbericht wordt de indruk gewekt dat je rechtstreeeks van Nederland naar Londen kunt reizen, maar je zult moeten overstappen in Brussel (en hopen dat er in Nederland geen problemen zijn op de HSL).NS Hispeed

NS Hispeed is het hogesnelheidsmerk van NS en biedt hogesnelheidsvervoer aan op nationale en internationale bestemmingen. Naast Fyra verkoopt NS Hispeed ook tickets voor hogesnelheidstreinen als Thalys, ICE International, Eurostar en TGV. NS Hispeed maakt deel uit van Railteam, een samenwerking tussen Europa’s belangrijkste hogesnelheids­ondernemingen. Railteam sluit de Europese hogesnelheidslijnen naadloos op elkaar aan. Tekst: NS Hispeed. Zie ook het thema Trein & sport.Dordrecht, Simon van Gijn-museum, 3 maart 2012. Stuttgart Hbf in schaal I, een blikken model van Märklin. Het origineel is gebouwd tussen 1914 en 1928. De toren is 56 meter hoog, de doorsnede van de klok is 5,5 meter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het station zwaar beschadigd, hoewel men de bommenwerpers wist af te leiden door wat verderop een nepstation te bouwen. Onder groot protest zijn delen van het monumentale gebouw in 2010 gesloopt in het kader van het project 'Stuttgart 21', waarbij ook de perrons verdwijnen: het wordt een ondergronds station.


Stationschefwoning Bilthoven (beetje) gered

Bilthoven, 12 november 2011. Deze vroegere stationschefswoning zal worden gesloopt. Ze krijgt misschien elders een nieuw leven, onder andere dankzij de inspanningen van Fred Meijer.

AD Utrecht, 7 maart 2012. Zie ook www.stationbilthoven.nl.


Proefritten met V250

Rotterdam Centraal, 6 maart 2012. Eigenlijk hadden deze treinstellen al in 2007 opgeleverd moeten worden, maar het schiet niet echt op. Inmiddels vinden er al wel proefritten plaats met een enkele V250, de 4805. Foto Carl Klaassen.


Amsterdam Centraal, 16 maart 2012. Treinstel 4805 rijdt proefritten tussen Amsterdam en Rotterdam. Op de Watergraafsmeer zag ik nog een stuk of vier stellen staan.

Een van de bijnamen van dit treinstel luidt "kruimeldief". Met 250 km/uur wordt de koppeling blootgesteld aan vuil, insecten, sneeuw en wat heb je meer. Aerodynamisch ziet het er ook niet erg doordacht uit.


Chinese stoom

De laatste Chinese stoomtreinen. Foto's van Terry Andrews in het Kunstlokaal onder het station Almere Muziekwijk. De beheerster kon me op 16 maart niet vertellen hoe lang de foto's nog te zien zijn. Ook op www.cultuurspoornieuwland.nl wordt dat niet vermeld. Laat je al dan niet aangenaam verrassen zou ik zeggen.

China moderniseert in een razend tempo. Fotograaf Terry Andrews reisde verscheidene keren naar het land om het oude China vast te leggen, voordat het voor altijd verdwenen is. Zijn passie voor stoomtreinen bracht hem naar afgelegen plekken en leidde tot een serie fascinerende foto's. Er zijn nog maar een paar honderd stoomtreinen in bedrijf, voornamelijk in de steenkoolgebieden in Noord-China. Binnen een paar jaar zullen ook deze locomotieven op de schroothoop terechtkomen. De tentoonstelling laat de treinen en de arbeiders zien in hun oude industriële omgeving, een beeld van China dat al snel geschiedenis zal zijn.


Jan Palmen of Connie Linders?

Venlo, 10 maart 2012. Kennelijk heeft Veolia een tekort aan treinonderdelen. Zodoende worden onderdelen van de treinstellen 205 (Jan Linders) en 355 (Connie Palmen) gecombineerd. Foto Jarvin van de Ven.


Rondrit met DE2

Mariënberg, 11 maart 2011. Met treinstel 186 van de HSA werd een rondrit gemaakt door Overijssel. Hier poseert het stel tussen een "Emmer" Plan V en een Lint van Syntus. Foto Martijn Jaminon. Emmer Plan-V of Super-V is de benaming voor de treinstellen 936-965. Hiervan is de elektrische installatie is aangepast zodat ze sneller optrekken. Dat is gedaan toen in december 2005 de Railhoppers buiten dienst gingen. De Plan V's die daarvoor in de plaats kwamen hadden aanvankelijk moeite met de dienstregeling tussen Zwolle en Emmen.


Verlaten blokpost

Bunnik, 11 maart 2012. Km 42,5 gezien vanuit de Heimwee Express (treinstel 386). De blokwachter had op dat moment wat anders aan zijn hoofd. Foto Jeroen Mulders.


Utrecht Lunetten, 11 maart 2012. Loc RRF 1101 met een 'Long Rail'-trein van BAM. De ombouwwerkzaamheden bij Lunetten vorderen gestaag. Een tegenslag was het verzakken van een nieuwe brug over de Bleekstraat, een kilometer verderop. Behalve de aanleg van extra treinsporen worden er (helemaal rechts) ook voorbereidingen getroffen voor een sneltramverbinding naar De Uithof. Dat zal ten koste gaan van de verbindingsboog naar het Spoorwegmuseum en Blauwkapel.


Gooi- en Eemlander, 17 maart 2012. Aart Zeeman maakt zich druk over de situatie bij de kleine spoorbomen in Hilversum. Misschien toch dat tunneltje van Dudok maar weer uitgraven?


Gooi- en Eemlander, 17 maart 2012. ProRail doet opnieuw een poging om de geluidoverlast bij station Hilversum te bestrijden.


Zaterdag 17 maart 2012: Suske en Wiske Fanclubdag in het Spoorwegmuseum. Striphelden Suske en Wiske vierden samen met Lambik, tante Sidonia, Jerommeke en Professor Barabas het 25-jarig bestaan van de Fameuze Fanclub. Op de Arend zien we ook de toenmalige museumdirecteur Paul van Vlijmen.


Struisvogelpolitiek op het spoor?

Nabij Helmond Brandevoort, 21 maart 2012. "Op woensdag kregen we op weg van Vl naar Ddr bij Hm een aanwijzing VR in verband met een struisvogel in het spoor tussen Hm en Ehv. En inderdaad, voorbij Brandevoort naderden we een SGMm, met een gevaarsein, waarnaast een struisvogel heen en weer liep. Zowel de mcn van de tegentrein als wij hadden geen trek in struisvogelbiefstuk, dus hebben we het beest naar de kant gejaagd. Daar werd het gevaarte door de mensen van de farm, waar hij was ontsnapt, de weg opgejaagd en met auto's opgedreven. Nooit geweten dat die beesten zo hard kunnen rennen overigens..." Tekst en foto Graham Wijt, collectie Cor de Rijke. Uit biologisch onderzoek blijkt dat dit geen struisvogel maar een nandoe (Rhea americana) is. Maar als je ze goed klaarmaakt smaken ze allemaal hetzelfde.


Hollandscheveld, 10 maart 2012. Arnout Verbrugge heeft sinds kort een tweede Sik: behalve de 254 nu ook de 359. Kijk voor meer informatie op www.sik254.nl. Van deze populaire machine zijn 45 exemplaren bewaard gebleven bij museumtreinorganisaties, en nog eens 28 als monument bij verschillende particulieren.


Utrecht, 11 maart 2012. Locomotor 311, de rangeersik van het Spoorwegmuseum.


Bunnik, 21 maart 2012. Er moeten honderden van deze nummerplaten bestaan. Ik ben de trotse eigenaar van een van de twee platen van Sik 316. De bijbehorende locomotor bestaat ook nog steeds. Die zou het vast leuk doen in de tuin, maar dat krijg ik er in onze huisvergadering nooit door.


Bunnik, 21 maart 2012. Treinstel 273 reed vandaag door het land als NS Love Train. Aan boord jongelui die een prijsvraag hadden gewonnen: ze moesten vertellen welke romantische treinreis zij met hun nieuwe liefde zouden willen maken. Laten we hopen dat ze de bekleding een beetje schoon hebben gehouden. De route: Spoorwegmuseum, Driebergen, Utrecht, Amersfoort, Deventer, Zutphen, Arnhem, Utrecht, Driebergen, Spoorwegmuseum. In 2014, bij het 175-jarig bestaan van de spoorwegen, hoopt het Spoorwegmuseum ook treinstel 252, het tien jaar oudere broertje van de 273, dienstvaardig te hebben.


Houten, 31 maart 2012. Piet Jansen verkoopt bijzondere klokken, waarbij hij onder andere gebruik maakt van foto's uit mijn collectie. Hij levert ook maatwerk op verzoek van bedrijven. Je komt hem regelmatig tegen op beurzen, maar mailen kan ook: noyon@hetnet.nl.


Houten, 31 maart 2012. Deze zelflosser is het spoor een beetje kwijtgeraakt... Aan het nummer te zien (SUN 024) is het een wagen van de Sneltram Utrecht-Nieuwegein. Ook SUN 023 stond hier naast de rails. De foto is gemaakt bij de Fortweg, waar gewerkt wordt aan de viersporigheid tussen Utrecht en Houten. De SUN had vroeger twee andere ballastwagens, nummers 013 en 014. Die zijn naar de SGB gegaan.


Amsterdam Zuid

Op 20 maart 2012 werd het vernieuwde station Amsterdam Zuid in gebruik genomen. Ik kom vaak op dat station, maar wat er aan vernieuwd is ontgaat me een beetje. De perrons zijn nog steeds te smal. Wel zijn er wat winkeltjes op het voorplein bijgekomen. Je kunt er nu bijvoorbeeld ook Hema-worsten scoren. Meer over zakjes spoorzaad in het thema Plant & trein.


Hunt for the little red car

Amstelveen, 15 maart 2012. Een rode Canta LX op de Eleanor Rooseveltlaan. Er zijn mensen die foto's van deze wagentjes maken en op Flickr zetten: www.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar.


Uitgeperst

Bunnik, 31 maart 2012. De bakken van gratis kwaliteitskrant De Pers zullen nooit meer gevuld worden. Ik zal het krantje wel missen. Goede columnisten, eigenzinnige reportages, een iets te makkelijke sudoku. De andere gratis blaadjes lees ik nooit. Metro was in zijn beginjaren wel aardig, maar is later vergaand gedebiliseerd, en de Sp!ts is een mini-Telegraaf die mijn uitroepteken (Sp!lt) heeft gejat. Je hebt ook nog een poosje de DAG gehad, maar die kon je niet op stations vinden dus die heb ik vrijwel nooit gelezen. Voortaan zal ik wat vaker katernen van NRC Handelsblad in mijn draagbare kantoor meenemen. Zie ook Treinen in het Land van Down en Die schöne blaue Danube-rivier.
vorige       start       omhoog