Oktober 2011


Utrecht Zuilen, 4 oktober 2011. Sik 335 staat hier opgesteld als herinnering aan de Werkspoorfabrieken.


Winkel (N.H.), 3 oktober 2011. Sik 360. Op het bordje staat "NS Materieel, Revisiebedrijf Tilburg". Foto P. van Peerum.


De plaszak

Na alle ophef kan ik er niet onderuit om even aandacht te besteden aan de plaszak, de noodvoorziening die men aan de inventaris van wc-loze treinen wil toevoegen voor het geval reizigers urenlang in een gestrande trein opgesloten worden, in plaats van ze een paar honderd meter naar het dichtstbijzijnde station te laten lopen. Waar dan vaak ook geen toilet aanwezig is, of zo'n automatische cabine waar je alleen met een munt van 50 cent in kunt en die tussen twee bezoekers door vijf minuten bezig is, zodat je kunt uitrekenen hoe lang het duurt als tien mensen tegelijk naar de wc willen. Kortom de plaszak, waar natuurlijk ook variaties op zijn bedacht zoals de kakzak en het mobiele urinoir van ProRail (www.luckytv.nl). Je kunt de plaszak (TravelJohn) ook gewoon zelf kopen, dan ben je niet afhankelijk van treinpersoneel. Ongeveer 6 euro per drie stuks.


Burgerinitiatief behoud stationschefwoning Bilthoven

De voormalige stationschefwoning naast station Bilthoven dreigt te worden gesloopt, om ruimte te maken voor aanpassingen van het stationsgebied. Men heeft onderzocht of het mogelijk was deze woning, die de monumentenstatus heeft, te verplaatsen. Hiervoor zou echter geen geschikte locatie te vinden zijn, maar uiteindelijk is dat toch gelukt: de woning is herbouwd bij het Spoorwegmuseum.


Adrie de Jager, broer van mijn moeder, is onlangs met pensioen gegaan. In Stellendam is een weg naar hem vernoemd. Bron: Eilandennieuws, 14 oktober 2011.


SSN Ahrtal Express door Houten

`

De Ahrtal Express van de SSN reed op 15 oktober 2011 van Rotterdam naar Remagen. Gefilmd bij de overweg in de Mereveldseweg bij Houten. Inmiddels liggen hier vier sporen en is de overweg vervangen door een tunnel.

SSN Ahrtal Express (korte versie)

`

Houten, 15 oktober 2011. De Ahrtal Express heeft Utrecht achter zich gelaten en stoomt nu door naar Den Bosch en verder. Let op de gloeiende asbak onder de vuurkist en op de lekkende stoomkoppelingen. Mijn camera haalde ik kletsnat tussen de rails vandaan, maar gelukkig is die waterdicht.


Ballastborstelaar op transport

Bunnik, 15 oktober 2011. Loc RRF18 is met een BAM (Ballast Afwerk Machine) van de BAM (Bataafsche Aanneming Maatschappij) op weg van Zutphen naar Den Haag. Er is ook een speciaal filmpje!


Bunnik, 2 oktober 2011. De machinisten van Connexxion rijden niet alleen over de Valleilijn. Ze moeten ook wegbekendheid hebben op de omleidingsroute via Utrecht. Protos 5034 kwam tijdens een zondagse instructierit voor onze lenzen, rijdend richting Ede-Wageningen. Aan de bomen te zien is in Bunnik de Indian Summer nakend.


Amersfoort Bokkeduinen, 16 oktober 2011. De neuzen van Plan V 919 en Protos 5032, beide rijdend voor Connexxion.


Amersfoort Bokkeduinen, 16 oktober 2011. Protos. Oude en nieuwe Sprinter.


Amersfoort, 16 oktober 2011. Locon 220 met een vuilnistrein. Locon is een Duitse goederenvervoerder die sinds 2009 ook actief is in Nederland. Loc 220 is een Oost-Duitse V100 (voorheen 202 615).


Stroe, 16 oktober 2011. Gemoderniseerd ICM op weg naar Amersfoort. Foto gemaakt tijdens een cabinerit.


Den Haag, Binckhorst, 16 oktober 2011. Loc 1201 zou een van de gasten zijn tijdens de 1200-reünie op 12 november 2011 in Amersfoort. Foto Aad de Meij.


Spoorwegmuseum, 23 oktober 2011. Loc 1010 op een speciale manier en profiel gefotografeerd. Dit lijkt vervormd maar dat is het niet; zo zie je de locomotief als je er vlak voor staat. Alleen in het echt gaan je hersens het beeld corrigeren.


Utrecht, Eurospoor, 29 oktober 2011. Loc 2601 op de H0-baan van Modelspoorgroep IJsselland.De films van Ton Pruissen

Op 18 oktober 2011 trok de NVBS-afdeling Hilversum een ongebruikelijk groot aantal bezoekers. Ongebruikelijk maar niet onverwacht, want op deze avond vertoonde Ton Pruissen films uit zijn omvangrijke collectie. Dit gebeurde onder de noemer "Stoom onder de Rode Ster": rokerige films over stoomtractie in de DDR, Polen, Tsjechoslowakije en Roemenië. Vaak maakte hij deze tochten per brommer vanuit Hilversum.

Met droge humor vertelde Ton over de vele problemen die hij ondervond met politieagenten en andere plichtsgetrouwe beambten. Menigmaal werd hij gearresteerd en dreigde hij zijn films kwijt te raken. In de DDR trok Ton zelfs de aandacht van de beruchte geheime dienst, de Stasi. Na de val van de Muur slaagde Ton erin om zijn Stasi-dossier in handen te krijgen. Met instemming las hij daaruit de volgende passage voor: "Das gesichtete Filmmaterial ist durchweg in einer guten Aufnahme­qualität." Je kunt van de Stasi zeggen wat je wilt, men had er wel kijk op.

De films van Ton zijn altijd de moeite waard, al was het maar om de zeer zorgvuldige manier waarop hij het geluid eronder heeft gemonteerd. Dat geluid klopt altijd, ook al is het veelal niet tegelijk opgenomen met het beeld. Zie je een tweecilinderloc onder een brug doorrijden, dan hoor je ook een tweecilinderloc waarvan het geluid plotseling iets dempt wanneer de schoorsteen zich onder de brug bevindt. En als je een waterkolom ziet lekken op de tegels van het perron, dan hoor je waarschijnlijk het geluid dat Ton in zijn douche heeft opgenomen. Ik bezit diverse videobanden en dvd's die door Ton zijn samengesteld.

Reactie Ton Pruissen

Dag Nico! Bedankt voor het stukje op je site over mijn filmpresentatie in Hilversum. Maar ik moet wel iets rechtzetten: het geluid van een lekkende waterkolom heb ik niet onder de douche opgenomen. Sinds 1994 ben ik regelmatig op geluidsjacht geweest, gewapend met een digitale geluidsrecorder. Voor het nasynchroniseren van films heb ik allerlei geluiden, die nergens te krijgen zijn, nodig. Zo ook het geluid van een waterkolom. Op een stille winterdag ongeveer 1997 was ik in Cranzahl, beginstation van de smalspoorlijn naar Oberwiesenthal. Er zijn daar weinig storende geluiden want het station ligt temidden van het niets, en er is een waterkolom. Ik kwam aanlopen met mijn recorder en twee in enorme windkappen gehulde microfoons, het leken wel raketwerpers. Nu was het station niet alleen in het gelukkige bezit van een waterkolom, maar er was ook een stations / perronchef. Ik ging naar hem toe, en begon een verhaal over geluid, waternemen enz. De goede man was zeer snel van begrip en zonder dat ik iets vroeg, zei hij tegen mij: "nehmen Sie soviel Wasser wie Sie wollen!" Ik heb daar allerlei watergeluiden opgenomen, en die ik heb al vaak gebruikt.


Filmpje opgedragen aan Ton Pruissen (zie opname op het perron in Delft).


Stadskanaal, 23 oktober 2011. Loc 12, een V65 uit 1955. Rechts een aantal klassieke tractoren. Publiciteitsfoto STAR.Calamiteitenweekend in het Spoorwegmuseum

Hoe zorgen de spoorwegen ervoor dat het spoor veilig blijft en wat gebeurt er bij een spoorongeval? Wat doe je met een ontspoorde trein? Hoe worden de rails gecontroleerd of gerepareerd? Met wat voor treinen worden werkzaamheden uitgevoerd?

In het Spoorwegmuseum waren in het weekend van 22/23 oktober diverse treinen te zien die bij onderhoud, reparatie en inspectie worden ingezet. Allerlei demonstraties en presentaties gaven een interessant kijkje achter de schermen van het spoor. Dit weekend kwam tot stand dankzij de medewerking van ProRail, Strukton, BAM Rail, VolkerRail, NedTrain en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). En een heel klein beetje van Langs de rails.


Utrecht, 23 oktober 2011. Tijdens het Calamiteitenweekend werd onder andere uitleg gegeven over de NX-beveiliging van Den Bosch, gebaseerd op informatie van mijn website. Leuk om te zien dat in elk geval een deel van het NX-tableau van dit station bewaard is gebleven. (Dit is niet het oorspronkelijke tableau uit 1950, maar de tweede versie uit 1964.)


Spoorwegmuseum, 23 oktober 2011. Dwergsein van het lichtseinstelsel 1946. Door het zonlicht lijkt het alsof het sein brandt. Het sein krijgt geen stroom en verkeert daardoor in de veilige ruststand (het rode glaasje zit achter de lens).


Utrecht Centraal, 24 oktober en 1 november 2011. Het laatste restje van de monumentale perronkap staat op het punt te verdwijnen. Op de nieuwe perronoverkappingen komen zonnecellen, die ongeveer genoeg energie leveren om de kiosken eronder van elektriciteit te voorzien.


Bunnik, 28 oktober 2011. HGK-loc DE 668 met een lege kolentrein op weg naar Amsterdam. De loc draagt de naam Klaus Meschede, naar de Bereichsleiter die in die maand met pensioen was gegaan.


Praag, 17 oktober 2011. Putdeksel met afbeelding van het hoofdstation Praha hlavní nádraží (Praha hl.n). Foto Kees Volkers.


BankGiro Loterij verlengt samenwerking met Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Vorige week heeft de BankGiro Loterij de samenwerking met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik met vijf jaar verlengd. Sinds 2007 ontvangt de Museumstoomtram jaarlijks 200.000 euro van de BankGiro Loterij. In het laatste jaar van de overeenkomst, dit jaar dus, is de samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is door de Raad van Commissarissen van de loterij overgenomen. In de periode 2012-2016 ontvangt de Museumstoomtram structureel steun voor het toegankelijk maken van de collectie.

In de voorgaande periode is met de bijdrage de restauratie en aankoop gefinancierd van een aantal stations tussen Hoorn en Medemblik. Met de nieuwe bijdrage zal meer aan de historische infrastructuur kunnen worden gedaan. Hoog op de prioriteitenlijst van het museum staan bijvoorbeeld de verbetering en uitbreiding van de bezoekersfaciliteiten en verdere inrichting van de stoomtramstations in Hoorn en Medemblik. Uiteraard is de Museumstoomtram erg blij met de verlenging van de relatie. Met het voortzetten van de bijdrage van de BankGiro Loterij is opnieuw een groot vertrouwen uitgesproken in de Museumstoomtram en er wordt een breder financieel fundament gelegd waardoor het levende museum zich de komende jaren verder kan ontwikkelen.

Bron: persbericht van de SHM, 28 oktober 2011.Ongepaste video

De YouTube-community heeft een of meer van je video's als ongepast gemarkeerd. Zodra een video wordt gemarkeerd, wordt deze door het YouTube-team beoordeeld op naleving van onze Communityrichtlijnen. Na het beoordelen van de video's hebben we vastgesteld dat de volgende video's inhoud bevatten die wellicht niet geschikt is voor alle kijkers:

Bodypaint

Deze inhoud krijgt daarom een leeftijdsbeperking.

(uit een mailtje van YouTube, 2 oktober 2011)Zondag 30 oktober 2011: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd staan de stationsklokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd.

Rechts de stationstijd op je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl


FLASH_PLAYER

Utrecht Maliebaan, 9 juni 1973. De spoortijd in het Spoorwegmuseum.
vorige       start       omhoog