Augustus 2011


Hilversum Noord, 6 augustus 2011. De nieuwe traverse is inmiddels in gebruik genomen. De oude luchtbrug staat op het punt te worden gesloopt. Wie met een grote camera rondloopt heeft een probleem, maar met kleinere toestellen valt goed door de gaten van de traverse heen te fotograferen. Camera: Sony Cybershot DSC-HX5.


Hilversum Noord, 7 augustus 2011. De oude luchtbrug verdwijnt op passende wijze: door de lucht. Aan deze brug hing ook de bovenleiding, zodat er een nieuw bovenleidingportaal moest worden geïnstalleerd (linksonder op de foto). Foto's Henk Koster.


Tussen de rails stonden knipperende lampjes. Deze geven de grens aan van het werkgebied tijdens een buitendienststelling. Werknemers en machines mogen alleen in dit gebied komen met toestemming van de LWB (Leider WerkplekBeveiliging). Er zijn ook exemplaren met een blauw zwaailicht, die op de spoorstaaf worden geplaatst. Ook worden er weleens oranje pionnen gebruikt zoals we die kennen van werkzaamheden langs de weg. Foto Henk Koster.


Houten, 5 augustus 2011. Locon 9901 is met leeg materieel op weg naar Amsterdam. Dit is een van de treinen die naar het Sziget-festival in Boedapest zullen rijden. Locon 9901 is de vroegere 1827 (1627). Er rijdt ook een 9902: dat is de vroegere 1834 (1634). Locon Benelux is eind 2010 opgericht, als dochteronderneming van de Duitse goederenvervoerder Locon.


Utrecht, 7 augustus 2011. Loc 1736 met een trein die op weg is van Groningen naar het Sziget-festival in Boedapest. De trein rijdt over een van de nieuwe sporen die over het vroegere emplacement Lunetten zijn aangelegd. Bekijk ook het filmpje.


Utrecht Lunetten, 26 augustus 2011. SSN 01 1075 is met de Meiningen Expres op weg van Rotterdam naar Venlo. Bekijk ook het filmpje.


Bilthoven, 7 augustus 2011. Een auto met een tot de verbeelding sprekende lettercombinatie bij de ADOB in de Leijenseweg. Foto Bas van Vliet.


Doorn, 9 augustus 2011. Bij de kassa: "U wilt mee met een rondleiding?" "Dat hoeft niet hoor, wij kijken zelf wel rond." "Dat kan niet: u kunt alleen met een rondleiding mee." Huis Doorn is van 1920 tot 1941 bewoond geweest door de Duitse keizer Wilhelm II. Die moest in 1918 zijn land verlaten na de door Duitsland verloren Eerste Wereldoorlog. Na een kort verblijf in België kwam hij asiel vragen in Nederland. Zijn trein moest anderhalve dag wachten in Eijsden, totdat koningin Wilhelmina hem toestemming gaf Nederland binnen te komen. Die wilde verder niets met hem te maken hebben, want als staatshoofd ontvlucht je je land niet. Wilhelmina wist toen natuurlijk nog niet dat ze dat twintig jaar later zelf ook zou doen. De keizer hield zich in Doorn voornamelijk bezig met het omzagen van bomen en het maken van plannen om terug te keren naar Duitsland. Dat is er niet van gekomen; in 1941 stierf hij en werd hij bijgezet in een klein mausoleum op het terrein van Huis Doorn. Dat huis, en de grote tuinen eromheen, zijn voor het publiek toegankelijk. Het is geen museum; het huis is bewaard gebleven zoals het er in 1941 uitzag. Van de nok tot de kelder is het volgestouwd met kunst en kitsch, die de keizer met treinladingen vol had laten overkomen uit zijn paleizen. Hoewel Wilhelmina niets met Wilhelm te maken wilde hebben, had ze hem wel een cadeau bezorgd: een schemerlamp op een grote Delfts blauwe vaas. Na de oorlog heeft ze nog geprobeerd of ze die vaas terug kon krijgen, want de familie is erg op de penning (zie ook koninklijk tapijt), maar het ding staat nog steeds in de slaapkamer van Wilhelm. www.huisdoorn.nl


Haarlem, 11 augustus 2011. DDZ in wording.


Algemeen Dagblad, 27 augustus 2011. Voorbereidingen voor de herdenking van de treinramp in Harmelen. Er verschijnt een boek en er komt, vijftig jaar na dato, een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.Le Mans, 26 september 1970. Loc 241P 17. Van deze uit 1948 stammende viercilinder-compoundlocomotieven zijn er 35 gebouwd. Deze loc is als monument terecht gekomen in de stad Creusot. Later is ze gerestaureerd, zodat ze weer dienstvaardig is. Op 28 augustus 2011 heeft zich in deze loc een explosie voorgedaan waarbij enkele zwaargewonden zijn gevallen. In het museum in Mulhouse bevindt zich loc 241P 16.


Onterecht tyfoongebruik

Verzoek aan machinisten, uit een interne brief van NSR, augustus 2011. Dit is niet de bedoeling. En dit liever ook niet. Het kan namelijk ook beschaafd. Zie ook het thema Geluidoverlast.


Op de snelweg bij Utrecht, 30 augustus 2011. Thomas the Tank Engine is op weg naar het Thomasfestival van de MBS. Foto Wout van Dam.


Nova Gorica (Slovenië), 31 augustus 2011. Een voormalige Joegoslavische tenderloc: JŽ 118-005. De loc is in 1922 gebouwd en deed aanvankelijk dienst bij de Italiaanse spoorwegen onder nummer 940.015. De loc staat vlak bij het station op Sloveens grondgebied. De grens met Italië loopt dwars door het stationsplein. Foto Fabian Vendrig.
vorige       start       omhoog