Mei 2011


Barneveld Centrum, 2 mei 2011. Een trein van Connexxion op weg van Amersfoort naar Ede-Wageningen. Rechts wagens van het type Uapps, waarmee graan (ik denk voor de kippen) is aangevoerd. Zie ook dit filmpje, minuut 4:37.


Spot the Webmaster!

Utrecht, 14 mei 2011. Uw webmaster in actie, met filmcamera hangend uit een raampje van treinstel 114.
Omdat ik pas jarig ben geweest, kreeg ik van mijn vrouw en dochters een ritje met de Heimwee Express cadeau. Ter hoogte van de overweg bij Tussen de Rails werd ik gefotografeerd door Koen Brouwer (rechts op het beeld uit mijn filmpje).


Spoorwegmuseum, 14 mei 2011. Plan U of TT?


Veendam weer per trein bereikbaar

Sinds zondagochtend 1 mei 2011 rijden er weer reizigerstreinen tussen Groningen en Veendam. Dat gebeurde 57 jaar geleden voor het laatst. Met een officiële ceremonie openden gedeputeerde Mark Boumans, directeur Anne Hettinga van Arriva Nederland, directeur Jan Mulder van ProRail en de burgemeester Ab Meijerman (Veendam) en Eduard van Zuijlen (Menterwolde) het nieuwe spoor. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en oud-gedeputeerde Marc Calon waren ook aanwezig. Ze worden gezien als de initiatiefnemers voor het geheel. Van maandag tot en met zaterdag rijdt twee keer per uur een trein van Veendam naar Groningen. Op zondag is dat eenmaal per uur. Op de foto Arriva Spurt 301 als trein 37849 bij binnenkomst te Veendam (vanuit Zuidbroek), op de achtergrond de bedrijven Kisuma Chemicals en NEDMAG Industries. Er bestaan gedachten om de dienst door te trekken tot Stadskanaal. Foto Fokko van der Laan.


Nieuwe spoorbrug bij Zwolle

Zwolle, 1 mei 2011. Foto's vanuit een van de eerste treinen die over de nieuwe spoorbrug bij Zwolle reden. Links is de oude spoorbrug te zien. Foto's Simon Geltink. Station Zwolle was in de zomer van 2012 gedurende vier weken onbereikbaar.


Traverse Hilversum Noord

Hilversum Noord, 13 mei 2011. De nieuwe traverse in aanbouw.


Grachten-Express

Assel, 14 mei 2011. Een Duits gezelschap is op weg van Bad Laer naar Amsterdam. In Nederland
werd de Grachten-Express getrokken door VSM-loc 23 076. Foto Paul Boersma.

Hilversum Noord, 14 mei 2011. Vergelijk ook de foto verderop, die een jaar eerder is gemaakt. Foto Rienk Nauta.

Naarden-Bussum, 14 mei 2011. De trein op de terugweg naar Bad Bentheim, waar loc 78 468 stond te wachten
voor het laatste deel van de rit. Foto Henk Koster.

Hilversum Noord, 14 mei 2011. Deze foto is enkele minuten later gemaakt. In de achtergrond zijn de voetgangersbrug en de nieuwe traverse te zien. Foto Jan Barnier.


Hilversum Noord, 30 mei 2010. VSM-locs 23 076 en 23 071 met de Corus Expres op weg naar Beverwijk.
De foto is gemaakt vanaf de voetgangersbrug die binnenkort gesloopt zal worden, wanneer de nieuwe traverse gereed is.


Op stap met de Segway

Jimi Heselden, eigenaar van de fabriek waar de Segway wordt gemaakt, is eind september 2010 om het leven gekomen tijdens een rit op een van zijn eigen voertuigen.Aachen, 3 april 2011. Foto Bart Gerritsen.

De bestuurder van deze auto met Duits kenteken kan weer veilig de Nederlandse grens over. In hoger beroep is namelijk bepaald dat de afkorting "ACAB" in Nederland niet strafbaar is. (Zie knipsel uit NRC Handelblad van 13 mei 2011.)
Een enthousiaste rechter had op Google gevonden dat ACAB staat voor
All Cops Are Bastards. En zelfs de cijfercombinatie 1312 zou al beledigend zijn voor agenten, want deze cijfers komen overeen met de posities van de letters ACAB in het alfabet! Deze rechter was iets te ver doorgeschoten op de digitale snelweg. Een ander uiterste is de Engelse rechter die enkele jaren geleden een geval van internetfraude moest behandelen. De man, van een jaar of 50, wist niet wat internet was en begreep ook niets van de uitleg die hij in de rechtszaal kreeg. AJAS: All Judges Are Suckers!


Hunt For The Little Red Car (1)

Amsterdam Zuid, 5 mei 2011. Op de Gustav Mahlerlaan staat een Canta LX, een invalidenvoertuig dat ook op de stoep mag rijden. Er zijn mensen die daar foto's van maken en op Flickr zetten: www.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar.


V60 op pad

Amsterdam Bijlmer Arena, 9 mei 2011. Loc 6005, een Oost-Duitse V60 werd 's ochtends door loc 1251 overgebracht van de Watergraafsmeer naar Rotterdam Hillegersberg. Bij de RET-loods verrichtte de 6005 enige rangeerwerkzaamheden, waarna ze 's middags door loc 1251 weer werd teruggesleept naar de Watergraafsmeer. Stills uit een HD-filmpje.


Oudjes in actie

Amsterdam Bijlmer, 19 mei 2011. Loc 1254 reed vandaag een conditierit met een aantal rijtuigen. Vlak bij mijn werk, dus natuurlijk was ik paraat met mijn filmcameraatje. Vanaf het andere perron werd dit tafereel vastgelegd door Rienk Nauta.


Hunt For The Little Red Car (2)

Amsterdam, 17 mei 2011. Door de Beethovenstraat scheurt een Canta LX, een invalidenvoertuig dat ook op de stoep mag rijden. Er zijn mensen die daar foto's van maken en op Flickr zetten: www.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar.


Modernisering dubbeldeksmaterieel

Haarlem, 4 mei 2011. Het oudere dubbeldeks stoptreinmaterieel (DD-AR) wordt gemoderniseerd en zal daarna in de intercitydienst terecht komen. Hier is een rijtuig (270 7071) in ruwbouw gereed; het gaat hier om een testobject. Duidelijk te zien zijn de gewijzigde kop en de beschildering in IC-kleuren. De werkaanduiding voor het gemoderniseerde dubbeldeksmaterieel is DDZ, wat staat voor Dubbel Dekker Zones. De treinen gaan bestaan uit twee zones: bovendeks is gedacht voor mensen die rustig willen reizen, benedendeks is voor bellers en andere gezellige reizigers. Foto's W. Kruit.

Het voorbeeld

Rotterdam Alexander, 21 februari 2005. Dit is een fotomontage die ik zes jaar geleden maakte: de kop van een DD-AR op het lichaam van een VIRM. En kijk nu nog eens naar de foto's hierboven! Onze jurist bezint zich momenteel op stappen richting NedTrain. Zie ook deze presentatie van Strukton, die kabels mag leveren en die betrokken is bij de "pre-tryout".


Een bijzondere dubbeldekker in Weesp. Dit soort effecten ontstaan door het aan elkaar plakken van luchtfoto's die kort na elkaar zijn gemaakt. Bron: Google Earth, 2010.


Rotterdam, 27 maart 2011. Fyra, de trein voor ballen. Foto Wijnand Vols.

Amsterdam, 14 mei 2011. Andere mensen nemen de Ryra. Foto Bart Gerritsen.Treinramp Harmelen, 8 januari 1962

Al eerder werd bericht dat er plannen zijn om een herdenkingsmonument op te richten voor de verongelukten bij de treinramp in Harmelen, bijna 50 jaar geleden. Inspirator voor dat monument is Hans Fictoor, auteur van een boek over de treinramp en zoon van de omgekomen machinist Pieter Fictoor. Het Dorpsplatform Harmelen heeft het initiatief genomen de plannen voor een monument verder uit te werken. Ook komt er een herdenkingsboek.We zijn weer een keer door het oog van de naald*) gekropen...

*) Mattheüs 19:24

Amsterdam Centraal, 21 april 2011. Noteerd u dit even in de agenda? Foto Thonis van der Weel.

Utrecht Centraal, 12 mei 2011. Toch maar even die taalfout hersteld, je weet maar nooit of Hij het ziet...


Leiden Centraal, 27 mei 2011. Vanwege de massale drukte die elke avond heerst op het traject Schiphol-Den Haag, is een van de VIRM's aangepast. De cabinedeur heeft plaats gemaakt voor een extra brede passagiersdoorgang. Zo kunnen reizigers sneller in- en uitstappen. Als de proef slaagt zullen meer VIRM's worden omgebouwd. Foto Koen Brouwer.


Afscheid van de Leeuwarden-shuttle

Leeuwarden, 10 mei 2009. ACTS-loc 6702 bij de containerterminal. Twee jaar later zou voor het laatst een containertrein uit Leeuwarden vertrekken richting Rotterdam. Sinds 30 mei 2011 vindt er in Friesland geen regulier goederenverkeer meer plaats. Foto Henk Koster.

Breukelen, 22 juli 2003. ACTS-locs 1255 en 6702 zijn met trein 60263 onderweg van Leeuwarden naar de Maasvlakte.
Bij Breukelen gaat de trein rechtsaf, richting Rotterdam.

Amsterdam Bijlmer ArenA, 30 mei 2011. HUSA-loc 1606 trok deze dag de laatste Leeuwardenshuttle (trein 50063) naar Rotterdam. Op de neus was de tekst "Laatste Leeuwarder" gekalkt.


Ruim twee miljoen bezoekers sinds 13 juli 2002, de dag waarop deze site in de lucht kwam. Fotomontage Henk Koster, 25 mei 2011.
vorige       start       omhoog