April 2011


Rotterdams Trammuseum heropend

Rotterdam, 2 april 2011. Het Rotterdams Trammuseum is heropend. Na het gedwongen afscheid van de locatie aan de Nieuwe Binnenweg heeft de collectie historische trams een nieuw onderkomen gevonden in de remise van de Stichting RoMeO aan de Kootsekade. Voorlopig zal het remisemuseum elke eerste zaterdag van de maand geopend zijn van 11.00 tot 16.00 uur. In het museum is onder andere deze DAF te zien. Foto Carl Klaassen.


Russische ICE

Petrovsko-Razoemovskaja (Петровско-Разумовская), 4 april 2011. Een treinstel van het type Sapsan (Сапсан, slechtvalk) is onderweg van Sint Petersburg naar Moskou. Deze treinen zijn vanaf 2009 gebouwd door Siemens, type Velaro RUS EVS. Ze zijn wat breder dan de bij ons bekende ICE's en ze rijden uiteraard op breedspoor (1520 mm). De Russische spoorwegen hebben acht tiendelige treinstellen besteld, waarvan vier voor 3000 Volt gelijkstroom (EVS1) en vier die zowel op gelijkstroom als op 25 kV wisselstroom kunnen rijden (EVS2). Deze laatste doen dienst op de lijn naar Nizhny Novgorod (Ни́жний Но́вгород). De dienstsnelheid is 250 km/uur. Foto Steven Bosdijk. Er wordt weleens beweerd dat Rusland voor breedspoor koos om strategische redenen: het zou het voor buitenlandse troepen moeilijker maken om het land binnen te trekken. De Engelse ingenieur die de spoorlijn Moskou-Petersburg ontwierp koos echter voor 5 feet omdat dat een gemakkelijke maat was. Er was op dat moment geen enkel zicht op een verbinding van deze spoorlijn met die van andere landen. Toen Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog Rusland binnenviel, bleek het breedspoor ook nauwelijks een belemmering: men kon eenvoudig een van de spoorstaven loshalen en iets naar binnen weer op de dwarsliggers bevestigen.


Gemengde tractie met kolen

Bunnik, 7 april 2011. Qua goederentreinen is de spoorlijn Utrecht-Arnhem tegenwoordig helaas karig bedeeld, maar met een beetje planning en geluk valt er nog wel wat te beleven. Zo kwamen rond de klok van 10, kort na elkaar, de volgende zaken voorbij: Voith Maxima 263 006 (reed een paar keer heen en weer tussen Utrecht en Ede), een kolentrein getrokken door 189 068 (lange sluitertijd, om een beetje vaart in de foto te krijgen), en een kolentrein met gemengde tractie (CT 2007 en 189 204). Deze combinatie rijdt een paar keer per week. Beide locs geven tractie; de twee machinisten communiceren met elkaar per portofoon (GSM-R bleek niet goed te werken). Proeffoto's met mijn nieuwe Sony Cyber-shot DSC-HX5V.


Bunnik, 7 april 2011. Twee treinstellen Plan V zijn op weg van Utrecht naar Rhenen.


Kleine en grote Maxima

Bunnik, 11 april 2011. Voith Maxima 263 006 (type 30CC) tijdens een proefrit op weg van Ede naar Utrecht.
De loc is enkele dagen in Nederland geweest. Op 12 april ging ze weer terug naar Duitsland.

Driebergen, 20 augustus 2008. Een Voith Maxima (type 40CC) tijdens detectieproefritten tussen Driebergen en Maarn.
Foto NN.


Een uurtje langs het spoor

Bunnik, 15 april 2011. Vrijdagochtenddrukte bij de blokpost. Achtereenvolgens zien wij een kalktrein, een stoomloc, een nachttrein, een losse dieselloc, en kolentrein met gemengde tractie & twee machinisten. Een groet terug aan het personeel van de stoomloc en de kolentrein! Dit alles en meer is ook filmisch vastgelegd, dus dat komt nog op YouTube.


Bunnik, 16 april 2011. SSN-loc 01 1075 op weg naar Bochum-Dahlhausen.


Stoom door Bunnik

Bunnik, 15 en 16 april 2011. Locs 65 018 en 01 1075 stomen naar Bochum-Dahlhausen. Uiteraard wordt er bij Blokpost Bunnik netjes gegroet.


Webmaster in actie

Bunnik, 16 april 2011. Twee filmcamera's op statief en een fototoestel in de hand, zo werd ik vanuit de voorbijrazende stoomtrein vastgelegd door mijn collega Jos van den Tempel.


Hunt For The Little Red Car

Amsterdam Zuid, 14 april 2011. Het rode wagentje is een Canta LX, een invalidenvoertuig dat ook op de stoep mag rijden. Er zijn mensen die daar foto's van maken en op Flickr zetten: www.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar.


Bouwplaten

De Utrechtse Post C als bouwplaat, schaal H0. Foto en proefbouw: Willem Elzerman.
Diderick den Bakker, de man achter Zeist Bouwplaten en Paper Trade, kwam door een gelukkig toeval in contact met de Duitse spoorwegmodelbouwer en bouwplaatontwerper Godwin Petermann. Diens prachtige model van deze oude seinpost zal een aanwinst zijn voor elke modelbaan die zich richt op het Nederlandse voorbeeld. Hout en stenen zijn zo zorgvuldig getekend dat je zou denken dat er met foto’s gewerkt was – maar aangezien dit gebouwtje in 1974 al werd gesloopt is dat niet het geval. De ramen kunnen worden uitgesneden en vervangen door folie, waarop ook de schaduwen en gordijnen zijn getekend. De ramen ogen daardoor niet onnatuurlijk ‘leeg’.


Ook dit onderstation, een ontwerp van Van Ravesteijn, zou een plaatsje kunnen vinden op een H0-baan.
Informatie en bestellingen: www.zeistbouwplaten.nl.Het gebaar

Bunnik, 20 april 2011. In de avondschemering legde onze camera deze machinist vast: Simon die de Dolf doet.

Vechten, 21 april 2011. Ondanks zijn landelijke wegbekendheid had deze machinist nog nooit van Vechten gehoord, terwijl er bij dit gehucht vroeger zelfs treinen stopten. Uw verslaggever was op de fiets op weg van Bunnik naar het Spoorweg­museum, maar kon dankzij een razendsnelle sprint nog net op tijd bij de overweg komen. Filmbeeld.

Amsterdam Bijlmer, 26 april 2011. Dolf Dijkstra fotografeerde een naast hem staande collega die de Dolf deed.

Rijssen, 27 april 2011. Wat doe je als machinist als je 's ochtends vroeg een fotograaf in een weiland ziet staan? Je maakt "het gebaar". En wat doe je als fotograaf? Je maakt een foto! Foto Henk Zwoferink.


Duivendrecht, 20 april 2011. Metrotrein van het GVB op weg naar Gaasperplas.


Spoorwegmuseum, 21 april 2011. Een van de twee knoppenstelkasten die ooit werden gebruikt op de Watergraafsmeer.
De wagens die over de rangeerheuvel werden geduwd rolden door de zwaartekracht naar beneden. De man achter de knoppenstelkast had tot taak om op tijd de wissels in de juiste stand te leggen, zodat de wagens op het gewenste spoor terecht kwamen. Deze kasten zijn na de oorlog gebouwd door Machinefabriek Alkmaar, waarbij onder andere Jaap Altena een rol heeft gespeeld. De knoppenstelkast in het museum doet nu dienst als rangeerspel.


Blokpost Bunnik, 28 april 2011. Een prachtig spandoek, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De dochter die dit had gemaakt had zelfs gedacht aan een fluitbord. Maar tyfoneren ho maar. Pas 's avonds laat was er een machinist die een stevige groet gaf. Dit nadat diezelfde dochter er op het perron om had gevraagd...
vorige       start       omhoog