Maart 2011

Onder andere een bezoek aan RailTech Europe 2011 in Amersfoort.Alaaf!

Oeteldonk Centraol, 6 maart 2011. De intocht van Prins Carnaval vond dit jaar plaats per Blokkendoostrein. De rook is afkomstig van de op de rails gelegde knalseinen. Foto Fabian Vendrig.


Altweerterheide, 6 maart 2011. Mat'11 op Michelinbanden. Foto Antoon de Lepper.


Bunnik, 7 november 2008. Ik ontken alles en ik wil er niets mee te maken hebben, maar tijdens carnaval heet het dorp waar wij wonen Kikkerloo. Dan wordt de mascotte (Kwibus Kwak) tevoorschijn gehaald die de rest van het jaar geparkeerd staat op de gemeentewerf. Daar moest ik toevallig zijn toen ik deze foto maakte.


   

We hebben het nu toch over Bunnik, dus dit moet ook maar meteen worden behandeld. In het bruisende centrum staat een grote stenen bol. Daar hoort eigenlijk water uit te komen, maar de kraan is al een paar jaar geleden dichtgedraaid. Af en toe wordt deze bol door de inboorlingen versierd. Bijvoorbeeld als oranje voetbal (24 juni 2010), met kerstmuts (3 januari 2011) of natuurlijk als kikker (5 maart 2011). De rijdende pan (24 oktober 2010) is van iemand die leuke plannen had bij het station: van hieruit wilde hij aan wachtende treinreizigers koffie en biologische broodjes gaan verkopen. Maar dat mocht niet van de wethouder, want volgens deze mevrouw zou het stationsplein op de schop gaan. Hij kon wel terecht in een leeg­staand winkelpand, een heel eind van het station, maar daar had hij geen zin in. Het leuke van die rijdende pan is nu juist dat je die overal kunt neerzetten waar toevallig een plekje is. En dus is er bij station Bunnik nog steeds niets te koop.


Utrecht, 9 maart 2011. Loc 189 096 wacht op een gaatje in de dienstregeling om naar Shunter in Rotterdam te vertrekken. Daar zal de ACTS-bestickering worden vervangen door de huisstijl van HUSA. Groet terug aan de machinist; het filmpje komt nog wel op YouTube! De stafmedewerkers van het vroegere ACTS hebben in een dienstbericht te horen gekregen dat ze de afkorting HTRS niet mogen gebruiken, maar daar hoeft de hobbywereld zich natuurlijk niets van aan te trekken.


Topless treinen

Automatische koppelingen werden vroeger beschermd met een afdekplaat. Deze werd bh of hoedje genoemd. Vroeger vergat een machinist weleens om zo'n afdekplaat af te nemen voordat hij treinstellen ging koppelen. Vergelijk het binnenrijden van een garage zonder de garagedeuren open te doen. Vanwege verscherpte ARBO-regels is het gebruik van bh's inmiddels afgeschaft.

Bij de TGV en de ICE verdwijnt de koppeling achter boegdeuren (in het Duits: Bugklappe). Machinisten vergeten nog weleens om die te sluiten. In dat geval moeten ze automatisch dichtgaan als de trein sneller dan 30 km/uur rijdt, maar vaak zie je ICE's waarvan de boegdeuren openstaan. Laat vuil en sneeuw maar naar binnen komen, daar kan zo'n trein best tegen...

Meer spoortermen.Rail 2011 Houten

Ik ben op vrijdag 11 maart een paar uur in Houten geweest. Dan heb ik meteen mijn fietstochtje te pakken en er zijn altijd wel interessante modelbanen te zien. Ook slaag ik er elke keer weer in om mijn boekenverzameling met enige centimeters uit te breiden, onder andere met het nieuwe boek over de nadagen van mat.'36 en mat.'40.


Mariënberg, 11 maart 2011. Met treinstel 186 van de HSA werd een rondrit gemaakt door Overijssel. Hier poseert het stel tussen een Plan V en een Twents van Syntus. Foto Martijn Jaminon.


Amsterdam Zuid, 16 maart 2011. Dit is een Canta LX, een invalidenvoertuig dat ook op de stoep mag rijden. Er zijn mensen die daar foto's van maken en op Flickr zetten: www.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar.


Spoorwegmuseum, 16 maart 2011. Oersik 103.


Op de Rails 2011-3. Maandblad van de NVBS, 79e jaargang, maart 2011. Met onder andere een iets te lang, schoolkrantachtig artikel, waarin Raymond Kiès bevestigt wat ik al eerder op mijn site schreef, namelijk dat de NVBS heeft meebetaald aan het overschilderen van EETC-loc 1254. Dus een deel van mijn contributie gaat naar een commercieel bedrijf, in plaats van dat de NVBS zich laat sponsoren door dat bedrijf. Maar ik vind het prachtig hoor: voor het goede doel moet je wat overhebben. De NVBS, waar ik al sinds 1967 lid van ben, heeft dringend nieuwe (liefst ook jonge) leden nodig.


Nijmegen, 18 maart 2011. Alweer een door de NVBS gesteunde schilderactie? Of betreft het hier toegepaste kunst?


Rhenen, Achterbergsestraatweg, 23 maart 2011. Bijzondere graffiti op een SLT: "...want oude treinen zijn mooier!" Vanuit een rijdende auto gefotografeerd door Jan Jaap Westhof.


Bitola, 17 maart 2011. Een loc van het type "Kennedy". Bitola ligt in Zuid-Macedonië, aan de grens met Griekenland. De spoorlijn naar Griekenland is op dit moment echter gesloten. Binnenkort wordt in deze omgeving een film over de Oriënt Express opgenomen, waarvoor men nu een stoom­locomotief aan het restaureren is. Foto Fabian Vendrig.


Amsterdam, Hemweg, 24 augustus 1969. NS 132 passeert de (nu verdwenen) elektriciteitscentrale. Foto Fons van der Jagt.


Vlissingen, Sloehaven, 19 maart 2011. NS 121 tijdens een rit georganiseerd door de Stichting Mat'54. Foto Adriaan K.


Amsterdam Bijlmer, 22 maart 2011. ERTMS-meetrrein van Eurailscout met een machinist die mij vroeg of hij de groeten mocht doen aan Dolf. Natuurlijk mag dat! Daaronder loc 1604, en 6511 in opzending, met een staaltrein.


Beverwijk, 21 maart 2011. In de spooraansluiting van Corus/Tata, vlak bij station Beverwijk, bevindt zich deze wat merkwaardige overweg: een AKI met overwegbomen. Foto René Mathot.RailTech Europe 2011

Dinsdag 29 t/m donderdag 31 maart 2011 in de rijtuigloods Amersfoort.

Zie ook: RailTech Europe 2005, RailTech Europe 2009, RailTech Europe 2017, RailTech Europe 2019.


Amersfoort, 29 maart 2011. Uiteraard was het team van Langs de rails aanwezig op RailTech Europe 2011, dé vakbeurs als het gaat om innovaties op spoorweggebied. Maar ook deze milieuvriendelijke bus van de RET trok veel belangstelling. Tijdens zijn werk werd onze fotograaf gespot door een oplettende bezoeker.

Gieltjesdorp, 25 maart 2011. Achter loc RRF 16 werd RET-metrostel 5601 overgebracht van Rotterdam naar Amersfoort, om daar te worden getoond tijdens RailTech (treinnummer 88050, machinist Marco Smit). Foto Rob van der Woude. Onderste foto: Amersfoort, 29 maart 2011. RET-stel 5601 voor de oude rijtuigloods.


Zo vader zo zoon

 

Lees het verhaal over de modellen van Jaap Altena, geschreven door zijn zoon Hans Altena.Red Wilde Robert!

Die Zukunft der Schmalspurbahn „Wilder Robert“ muß dauerhaft gesichert werden!

Am 16. Februar 2011 entschied der Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig während seiner Verbandsversammlung über die notwendigen Kürzungen im Schienenpersonenverkehr aufgrund der vom Freistaat Sachsen vorgenommenen Mittelkürzungen im Doppelhaushalt 2011 und 2012 in seinem Verbandsgebiet. Dabei fiel durch die Mitglieder des Verbandes (Stadt Leipzig, Landkreis Nordsachsen und Landkreis Leipzig (Land)) trotz des Widerstandes des LK Nordsachsen, die Entscheidung, die Bestellung von Zugleistungen auf der einzigen Schmalspurbahn des Verbandsgebietes, der Döllnitzbahn „Wilder Robert“ mit dem 08. Juli 2011 abschließend zu beenden.

Damit ist ein weiterer Verkehr des „Wilden Roberts“ nicht mehr gesichert, da dadurch die finanzielle Grundlage für einen wirtschaftlichen Weiterbetrieb entzogen wird. Trotz des großen Engagement des Fördervereins „Wilder Robert“ e.V. wird es nicht möglich sein, einen reinen Touristik- und Museumsbetrieb aufrechtzuerhalten. Dadurch geht der ländlichen Region zwischen Oschatz und Mügeln Ihr überregional bekanntes Alleinstellungsmerkmal unwiederbringlich verloren, die positive Entwicklung der letzten Jahre wird abrupt beendet. Aufgrund des Koalitionsvertrages der jetzigen Staatsregierung von CDU und FDP, die sich klar für den Erhalt der Schmalspurbahnen ausgesprochen hat, liegt die Entscheidung über den Fortbestand der Oschatz-Mügelner Schmalspurbahn jetzt in deren Händen. www.doellnitzbahn.deGooi- en Eemlander, 15 maart 2011. In Hilversum blijken de enkele jaren geleden aangelegde perrons acht centimeter te hoog te zijn volgens 'Brussel'. Dat probleem wordt in de loop van dit jaar opgelost door extra ballast onder de sporen te stoppen. Andere problemen speelden zich af bij de aanleg van een nieuwe traverse bij Hilversum Noord.
vorige       start       omhoog