Februari 2011


Hilversum Noord wordt verbonden met Mediapark

Hilversum, 7 februari 2011. Bij de halte Hilversum Noord wordt een nieuwe traverse aangelegd naar het Mediapark. De brug wordt op dit moment gemonteerd op een bouwterrein bij de Mies Bouwman Boulevard. Er komen liften vanaf de perrons. De oude voetgangersbrug die op dit moment de twee perrons verbindt zal worden gesloopt. Foto/bewerking Henk Koster.


Beverwijk, 12 februari 2011. Loc 6495 met drie kalkwagens. Tijdens het omlopen van een locomotief ging er iets mis: men was vergeten de wagens op de rem te zetten en aan het einde van het onlangs gewijzigde spoor zat nog geen stootjuk. De gele mannetjes wachten op hulp van een kraan. De rest van de trein was toen al weggehaald. Foto Ger Kwerreveld.


Loc 1254 in nieuwe beschildering

Amersfoort, 19 februari 2011. Loc 1254 werd vandaag getoond in haar nieuwe EETC-beschildering. Hieraan is meegewerkt door de NVBS, zoals duidelijk is te zien.


De loc is vernoemd naar ir. J. Hoekwater, de grondlegger van ACTS. Dit gebeurde op 19 februari in Den Haag.


Spot the webmaster

Amersfoort, 19 februari 2011. Hier maak ik een praatje met Laurens Pit. Foto Bob Nouwen. Zie ook www.nufoto.nl

Op het perron stonden tientallen andere fotografen, waaronder een zenuwachtige meneer met een veel te groot fototoestel, die bang was dat hij zijn plaatje niet kon maken. Ik moest van hem naar achteren stappen, op de voeten van een mevrouw, anders wilde hij wel door mijn videoopname gaan praten. Spottershooliganisme komt ook op latere leeftijd voor.

Amersfoort, 19 februari 2011. Foto Remco van den Bosch. Hier ben ik bezig met een van de foto's die je hierboven ziet. Ik maak vanaf de plaats waar ik sta drie opnamen, die ik op de pc met een zogeheten stitch-programma tot één geheel monteer.


Amersfoort, 19 februari 2011. Foto Michiel Dermois. Ook Wesley Munnik stuurde mij een leuke actiefoto.


Loc 1254 passeert op weg naar Amersfoort het voormalige station Soestduinen. Foto Koos Hagers, 19 februari 2011.


Bruin kan het trekken

Een 1200 in de oorspronkelijke bruine kleur. Omslag van "Speurtocht langs de rails" uit 1953. Tekening door H. Giesen.


Twee actieve oudjes

Woerden, 16 februari 2011. Met een tussenpoos van een half uur kwamen deze ochtend twee actieve oudjes voorbij. Eerst loc 1252 (ex-ACTS, nu EETC) die met tien Belgische slaaprijtuigen op weg was van Roosendaal naar de Watergraafsmeer. Daarna loc 1609 (ex-ACTS, nu HUSA Transportation) met containertrein 50044 van de Maasvlakte naar Veendam. Loc 1252 (= 1225) stamt uit de jaren vijftig, terwijl loc 1609 ook al weer dertig jaar oud is. Stills uit HD-filmpjes.


Capelle aan de IJssel, 16 februari 2011. Loc 1252 met trein 87711, een half uur voordat ik deze in Woerden filmde. Foto Leen Dortwegt.


TEE Rheingold

Bunnik, 19 februari 2011. De liefhebbers konden vandaag een rit maken met de roemruchte Rheingold. Helemaal in stijl was de TEE niet, want achter de fraaie eersteklasrijtuigen had men een trein met skivakantiereizigers gehangen. De trein werd getrokken door loc 1756, vanaf Emmerich door loc 103 184. De rit was georganiseerd door de Treinreiswinkel.


Elten resp. Empel-Rees, 19 februari 2011. De TEE Rheingold voor en na de locwissel in Emmerich. Foto's Rob van der Woude.


Treinstel 252 is terug

Velsen (Hoogovens), 1981. Treinstel 252, van de sloop gered door de Stibans, is de enig overgebleven vertegenwoordiger van het stroomlijnmaterieel mat.'36. Foto gemaakt door Hans Altena, die van 1981 tot 1991 leiding gaf aan het project rond treinstel 252. Op 10 februari 2011 keerde het treinstel, na een gedeeltelijke revisie in Delitzsch, terug in Nederland.


Enkele filmpjes

Blokpost Bunnik werd op 13 februari 2011 gepasseerd door een lege omgeleide ertstrein (achterlangs rijdt een tyfonerende Dolf), door de Blauwe Engel met een machinist die de tyfoon niet weet te vinden, door een lege kolentrein met vier locs ervoor, en door twee tyfonerende elocs van het Spoorwegmuseum, waaronder een met een postwagen. Filmbeeld.


Op 10 februari 2011 keerde treinstel 252, na een gedeelte­lijke revisie in Delitzsch, terug in Nederland. Het stel is nu eigendom van het Spoorwegmuseum (de Stibans heeft zichzelf eind 2009 de facto opgeheven). In Nederland zal het interieur worden ingebouwd. Er zijn plannen om het stel weer in rijdende staat te brengen. Filmbeeld.


Hoe schakel je de bovenleiding uit?

Stel er valt een boom op de bovenleiding. Wat heb je dan nodig om de stroom uit te schakelen? Twee tankautospuiten van de brandweer! Zie www.honderdprocenthaags.nl (met dank aan Rienk Mebius voor de tip)."Spoorbomen open bij incident Bilthoven"

ProRail bevestigt dat bij een bijna-ongeluk op een spoorwegovergang in Bilthoven de spoorbomen openstonden. Op de overgang op de Leyenseweg werd een taxibusje met acht kinderen woensdagochtend op een haar na gemist. Door op het laatste moment gas bij te geven, kon de chauffeur een aanrijding met de trein voorkomen. Volgens de chauffeur deden de spoorbomen en waarschuwingslichten het niet. ProRail beaamt nu dat dit klopt. Vervoersbedrijf Connexxion heeft een klacht ingediend bij ProRail, die de zaak verder onderzoekt. Deze spoorwegovergang staat hoe dan ook slecht bekend en is vaker het toneel van ongelukken. www.rtvutrecht.nl

De vroegere ADOB bij Bilthoven is inmiddels weer een normale AHOB. De machinist is waarschijnlijk met hoge snelheid voorbij een rood sein (860) gereden. Bij ATB-EG is dat mogelijk omdat hierbij alleen wordt gekeken of de machinist de remkraan bedient, niet of de trein ook werkelijk voldoende afremt. Vergelijk ook het bijna-ongeluk bij Harmelen in 2007. Dat de overweg in Bilthoven niet sloot komt doordat het hier een bediend sein was dat op rood stond. Bij een automatisch sein (P-sein) sluit de overweg altijd, ook als dat sein op rood staat.

Pieter van Vollenhoven nam op 7 februari afscheid als voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, voorheen de Raad voor de Transportveiligheid. Zijn opvolger is Tjibbe Joustra, een man die eerder bij uitkeringsinstantie UWV heeft laten zien dat hij smaak heeft als het gaat om kantoorinrichting.Reisplanner 1911

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner 1911, gemaakt door Wichor Bramer.

Zie ook mijn verzameling reisplanners.


Elektriciteit voor jongens

Het jongenselektriciteitboek. Door Leonard de Vries. De Bezige Bij, Amsterdam. Derde druk, October 1948. Op het omslag een hoogspanningsgenerator.

In het boek worden de beginselen van de elektriciteit uitgelegd, onder andere aan de hand van proefjes die jongens zelf kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het bouwen van een booglamp. Daarvoor gebruik je twee koolstaven die je uit een batterij haalt. Die monteer je op een grondplaat van hout of, wat nog beter is, asbest. Vervolgens sluit je de koolstaven aan op het stopcontact. Wel in serie met een elektrisch kacheltje, anders slaat de zekering door. Let op dat je alleen de geïsoleerde onderdelen aanraakt, anders zou je een gevoelige schok kunnen krijgen.

Ja jongelui van de achterbankgeneratie: zo experimenteerden jongens in 1948! Ik kocht dit boek in 2011, maar in mijn jeugd deed ik zelf proeven uit het hieronder genoemde boek.


Elektriciteit thuis. Door Adrie en Geert van Oorschot. Uitg. W.J. Thieme & Cie, Zutphen 1959.

Een boek voor jongens die alles van elektriciteit willen weten, dus voor jongens zoals ik. Ook treinen worden behandeld; natuurlijk alleen elektrische treinen, maar er wordt ook een en ander uitgelegd over seinen en over het elektrisch lassen van spoorrails. Een van de broers die het boek schreven, was geregeld te zien op televisie. Ik herinner me een uitzending waarin hij op het station van Hilversum liet zien wat een mens zou kunnen als hij relatief net zo sterk was als een vlo: hij zou dan een trein kunnen trekken. Dat lukte hem nog ook, zij het dat hij een klein beetje werd geholpen door een locomotor achter de trein...

Zie ook mijn cursus elektriciteit.


Leys Toys

Fantasievoertuigen gebouwd door Maarten Leys: Leys Toys.ACTS wordt HUSA

De afkorting ACTS staat voor Afzet Container Transport Systeem. Met dat systeem begon de geschiedenis van ACTS in 1989. Later is ACTS ook goederentreinen in opdracht van anderen gaan rijden.

In februari 2011 is ACTS volledig overgenomen door HUSA Transportation Railway Services. Dat betekent een nieuwe huisstijl voor de locs, met in grote letters HUSA en een gestileerde gans (husa is Tsjechisch voor gans, en dat slaat weer op de naam van de eigenaar van HUSA, Rob van Gansewinkel).
BankGiro Loterij steunt Museumstoomtram

De 750.000 deelnemers van de BankGiro Loterij hebben een opbrengst van 60 miljoen euro mogelijk gemaakt. Dit bedrag is bestemd voor musea en monumenten, molens en kastelen. De culturele instellingen ontvingen hun bijdrage tijdens het traditionele Goed Geld Gala op 10 februari in Singer Laren. Begonnen als de SUS (Sla-Uw-Slag)-loterij, is de vijftigjarige BankGiro Loterij uitgegroeid tot het grootste private cultuurfonds van Nederland. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd bekendgemaakt dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een bijdrage van € 200.000 ontvangt uit de afdracht van 2010.

De Museumstoomtram ontvangt voor de vierde keer een bijdrage van de BankGiro Loterij bestemd voor de ontwikkeling van de presentatie en collectie van het museum. In totaal keert de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uit aan 57 culturele instellingen verspreid door het hele land. De afdracht (de helft van de totale inleg van bijna 120 miljoen euro) is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers van de BankGiro Loterij.

In 2011 bestaat de BankGiro Loterij 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla-uw-Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultureel erfgoed.

Persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 11 februari 2011Opvallend
Niet opvallend

Het blijft mijn lievelingsforum, Somda. Zelf plaats ik daar geen berichten op, want ik ben niet van plan me op mijn plaats te laten zetten door jonge knapen als SleutelMan (= Jochem van den Berge, 1987). Vooral de rubriek "Opvallende dingen" hou ik in de gaten, want een enkele keer zit daar een leuke melding tussen. Maar je moet geluk hebben, want voordat je het weet is zo'n melding weer weggehaald door een moderator. De vraag of iets "opvallend" is hangt namelijk nauw samen met de vraag of je bevriend bent met de moderator. Zo kan vriend SpikeTrain (= Frank Rijsdijk) dagelijks melden dat hij een "onbekende DD-AR" heeft gezien, maar een V250 die een onverwacht rondje door Nederland rijdt is dan weer "een niet opvallende inzet". Aan de ene kant is dit allemaal een beetje sneu. Aan de andere kant heeft het ook iets ontroerends om te zien hoe mensen proberen hun beperkingen een plaatsje te geven.Monumentale voetbrug Geldermalsen naar Twente en Zeeland

De monumentale voetbrug over het spooremplacement in Geldermalsen verhuist dinsdag 22 februari naar Twente. Het grootste deel van de vijftig meter lange brug krijgt een nieuwe plek op het emplacement van de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Een kleiner deel komt te staan op het emplacement van de Stoomtrein Goes Borsele.

De voetbrug is in 1888 in Geldermalsen opgebouwd en is een rijksmonument. Mede door de grote drukte op het emplacement in Geldermalsen voldoet de brug op die plek niet meer aan de moderne normen. Om dit stuk spoorhistorie voor de toekomst te redden, nemen de twee museumspoorlijnen de voetbrug voor een symbolisch bedrag over van ProRail. ProRail heeft zelf geen andere bestemming voor de brug en ook geen mogelijkheid om hem op te slaan.

Een deel van dertig meter lang, inclusief draagconstructie en trappartijen, wordt na restauratie in Haaksbergen geplaatst. De voetbrug wordt ingekort en verlaagd om de constructie te verstevigen. Bezoekers kunnen de brug over het spoor in de toekomst gebruiken in een rondwandeling over het emplacement. De verkorte en ook iets verlaagde voetbrug biedt dan ook een mooie gelegenheid om het rijdend materieel te bekijken en te fotograferen. De overige twintig meter van de brug gaat naar Zeeland.

De monumentale voetbrug wordt 22 februari in delen over de weg naar Haaksbergen en Goes getransporteerd, als exceptioneel transport. Tussen 07.00 en 10.00 uur worden de brugdelen in Geldermalsen opgeladen. Het hangt van de situatie op de A1 af hoe laat de diepladers in Haaksbergen arriveren. Naar verwachting is dat aan het eind van de ochtend. De brug wordt afgeleverd op de Weeleweg, de draagconstructie en trappen op station Haaksbergen.

Persbericht Museum Buurt Spoorweg, 17 februari 2011Vroeger kon je in elke speelgoedwinkel of elk redelijk warenhuis echte modeltreinen kopen. Maar daar zijn deze winkels mee gestopt: te weinig klanten, te weinig marge. En je hebt er geschoold personeel voor nodig dat kan uitleggen wat de voor- en nadelen van Fleischmann tegenover Märklin zijn. Dus verkopen ze tegenwoordig alleen nog elektronische games en plastic rommel. Toevallig liep ik pas door Bart Smit in Utrecht, en daar zag ik een treinset die er vanaf een afstandje niet onaardig uitziet. Een halve VT 11.5 met drie meter rails, voor 13 euro, inclusief batterijen. Ik kocht er meteen twee, want een Halbzug is geen Zug. Bovendien had ik toen meteen zes meter rails. Op de doos staat dat de trein schaal 1:78 is, maar dat klopt niet, het is ongeveer 1:60. De trein kan dus niet op een normale h0-baan rijden. De motorwagen heeft verlichting: een knipperende rode led voor in de neus, en maakt veel geluid: echte stoomtreingeluiden. En als je met een gekoppeld stel zou willen rijden, moet de ene motorwagen achteruit geschakeld worden. Dat wordt dus openschroeven en solderen.


Dringen bij On traXS

Van 25 t/m 27 februari 2011 vond in het Spoorwegmuseum het jaarlijkse evenement On traXS plaats.

Ik ben op vrijdagochtend even wezen kijken en toen was het al ongezellig druk. Door de onhandige logistiek (pendeltrein in het midden van het museum, kaartverkoop in het hoofdgebouw, ingangscontrole aan de andere kant van het museum) sta je met een beetje pech drie keer in de rij, waarvan twee keer in de regen. En dat voor het duurste spoorwegmuseum van Europa. Er is ook lang niet zo veel te zien als bijvoorbeeld op Eurospoor, en al helemaal niet voor kinderen, want de meeste banen staan te hoog.

Ik maakte een foto van een aardig diorama van de RTM-halte Strien. We zien hier een stoomloc met een goederentrein, en het Franse tramstel van de RTM.

www.ontraxs.com


Schiphol, 21 februari 2011. Graffiti op Fyra. Foto Geert Kistemaker.


Blauwe Brabander

Spoorwegmuseum, 25 februari 2011. Model van NBDS-loc 31. De sneltreinlocs van de NBDS (30-36) zijn gebouwd vanaf 1908. Aan hun kleur dankten ze hun bijnaam "Blauwe Brabanders". Ze waren bestemd voor de mailtreinen van Vlissingen naar Duitsland, maar hier kwam bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een eind aan. Na het opheffen van de NBDS gingen de locs over naar de SS. De laatste loc, gebouwd in 1920, kwam direct bij de SS in dienst en heeft dus geen NBDS-nummer meer gehad. Bij de NS werden de acht locs genummerd 3501-3508. Ze deden toen voornamelijk dienst voor lichte personentreinen. De laatste machines werden in 1946 afgevoerd.


Gek van treinen

Bosche treinengekken. Onder andere spotter Floris de Leeuw.

vorige       start       omhoog