Januari 2011


Webmaster opgepakt!

1312 = ACAB = All Cops Are Bastards?
Fotopersbureau Henk Koster, januari 2010


De minister had haast

Utrecht, 24 januari 2011. De start van de grote verbouwing van station Utrecht. Minister Schultz van Haegen wacht het moment suprême niet af.


Voordelig reizen?

De OV-chipkaart was al eens gekraakt door Langs de rails, maar sinds kort is deze techniek ook bereikbaar voor het grote publiek. Je koopt voor 30 euro of minder een RFID reader/writer, je downloadt wat software van internet, en vervolgens kun je lezen wat er allemaal op je chip staat. Er schijnen ook andere interessante, maar niet noodzakelijker­wijs legale, mogelijkheden te zijn. Ik begin daar niet aan, hoewel dat wel een manier zou zijn om de administratiekosten terug te krijgen die ik een paar keer heb moeten betalen vanwege niet door mij veroorzaakte fouten.


Spotten in Amf

Amersfoort, 8 januari 2011. Protos 5035 sleept de bij Ede defect geraakte Plan V 867 naar een opstelterrein.


Amersfoort, 8 januari 2011. Loc 1252 bracht zusterloc 1254 over van de Watergraafsmeer naar Apeldoorn. Loc 1254 wordt daar door de VSM klaargemaakt voor herindienststelling. De loc wordt daarbij ook in de EETC-kleuren gebracht: roodbruin maar met een Amerikaanse striping. Machinist/eigenaar Laurens Pit klom tijdens het korte oponthoud op het perron om even een praatje met me te maken.


Het loctransport trok de belangstelling van diverse spotters. De jongens met de gele jasjes waren die dag aan het werk aan treinstel 115 en kwamen even kijken. De Spot the Webmaster Award gaat dit keer naar Koen Brouwer (blauwe rugzak).


Gildehaus, 2 januari 2011. Bad Bentheim is sinds medio december uitstekend per trein bereikbaar vanuit Nederland. Tussen Hengelo en Bad Bentheim rijdt tussen 6.30 en 20.30 een keer per uur een trein van Syntus. Meestal is dat, zoals op deze foto, DM'90 3436. In het weekend vertrekken de eerste treinen later. Kaartjes te koop bij de conducteur. De treindienst vindt voorlopig op proef plaats voor een periode van drie jaar. Foto Fokko van der Laan.


Bad Bentheim, 8 januari 2011. Westfalen Bahn is nog een beetje in de kerststemming. Let ook op de keurige beschermhoes om de koppeling van treinstel ET 004. Ideetje voor de NS, tegen de sneeuw enzo? O nee, dat kan niet. Nederlandse machinisten vergeten dan die hoes eraf te halen als ze treinen moeten koppelen. Foto's Jan de Kroon.


Aanrijding Zevenaar

Op 11 januari 2011 schampte een ICE-stel op weg naar Duitsland de achterste wagen van een goederentrein die zojuist de afslag naar de Betuweroute had genomen. De goederentrein was leeg, vandaar dat de brandweer direct met negen wagens uittrok om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen lekten. Het is allemaal goed afgelopen doordat de ICE niet zo snel reed. Zie ook dit filmpje.


Zevenaar, 11 januari 2011. Hulpverlening na de aanrijding. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 11/12 januari 2011. Nachtelijke hersporingswerkzaamheden. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 12 januari 2011. De beschadigde ICE is op een van de stationssporen gezet. Ondertussen vinden er opruimingswerzaamheden plaats. Foto's Lennart Visser.

Over de oorzaak van de aanrijding is natuurlijk meteen gespeculeerd. Zo zou de goederentrein te lang zijn geweest, waardoor deze het wissel niet helemaal vrij hield. In principe kunnen treinen nooit te lang zijn: zolang de spoorstroomkring gesloten is, kunnen er geen andere treinen in het betreffende baanvak worden toegelaten. Wat wel kan, is dat de wagens van een lange goederentrein na het stoppen "uitbufferen". Tijdens het remmen van een trein worden de buffers in elkaar gedrukt, doordat de achterste wagens doorduwen wanneer het voorste deel van de trein al stilstaat. Daarna worden de buffers weer uit elkaar gedrukt door de veren die erin zitten. Hierdoor wordt de trein langer: de achterste wagens worden naar achteren geduwd en kunnen daardoor net een andere trein in de weg zitten. Maar ook dat was hier niet het geval, want de goederentrein hoefde niet te stoppen. Er blijken goed geïnformeerde koperdieven aan het werk te zijn geweest. Die wisten precies hoe ze ongemerkt een deel van de kabels van de lange hogesnelheidswissels konden weghalen.


Flikken op het spoor

Alkmaar, 16 januari 2011. Vol gas over het perron! Foto Patrick Hinderink. Zie ook motormuis in actie.


Dikke Peter is moe

Keulse Dom, 10 juli 2010. Dit noemen ze dan de grootste luiklok ter wereld! Op 6 januari 2011 ging er iets mis: tijdens het luiden voor Driekoningen brak de klepel doormidden. De Sint-Petersklok in de Dom is de grootste ter wereld met vliegende klepel en wordt met zijn gewicht van 24.000 kilo ook wel Dicke Peter (in het Keuls: Decke Pitter) genoemd. De klepel alleen al weegt zo'n 700 kilo. Het stuk van de klepel dat afbrak, werd opgevangen door staaldraden onder de klokkentoren. Waarschijnlijk is metaalmoeheid de oorzaak. De klok werd in 1923 in de toren gehangen en luidt alleen nog bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld op kerkelijke feestdagen, als de paus sterft of bij het beëindigen van een oorlog*. De klepel werd in 1956 al eens vervangen.
* Een weetje: de Tweede Wereldoorlog eindigde niet in 1945 maar in 1990, na de Duitse eenwording.


Wat gebeurde er op 7 januari

Sp!ts, 7 januari 2011. Wat er vandaag gebeurde in het jaar...

Leuke weetjes. Op 7 januari 1958 reed de laatste stoomtrein in reguliere dienst in Nederland. En daar dan een fotootje bij van een Duitse stoomloc. Alsof de lezers van Spits onbenullen zijn!

Die omgekeerde i is trouwens niet origineel: ik schreef mijn naam tientallen jaren geleden al als Ni© Sp!lt.


Het e-ticket

Op 16 december 2010 bestelde ik via internet een zogeheten e-ticket. Dat is handig: je betaalt via je bankrekening en je kunt thuis het vervoerbewijs uitprinten. Nu hoor ik jullie al zeggen: een e-ticket? Dat gaat via de site van de NS; die zakt bij het minste of geringste al door zijn hoeven! En inderdaad, het ging mis. Wel betaald, geen ticket. Dat werd een brief:

Hierboven staat de brief die ik op 17 december verstuurde. Daaronder staat de brief die ik op 4 januari 2011 van de Klantenservice kreeg. Ondertekend door Rob Sluijsmans, Manager Klantcontactcenter (klinkt toch beter dan ‘Klantenservice’) en behandeld door Wanda Jubitana. Twee mensen die ongetwijfeld ooit hebben leren lezen, maar inmiddels zover zijn afgestompt door de stapels klachtenbrieven die ze elke dag moeten wegwerken, dat het er van goed lezen en een beetje nadenken niet meer van komt. In hun brief werd de schuld namelijk bij mij gelegd: dat e-ticket was misschien in mijn spamfilter terecht gekomen. Ik moest de instellingen van mijn computer maar eens controleren.

Ik had Rob Sluijsmans en Wanda Jubitana natuurlijk terug kunnen schrijven: lees mijn brief nog een keer rustig na. Het probleem ligt aan de website van NS, niet aan mijn computer. Ik heb geeneens een spamfilter. Maar die brief ga ik niet sturen. Ik heb ervoor gekozen om dit verhaal op mijn website te zetten. Wanneer Rob Sluijsmans of Wanda Jubitana ooit een keer hun eigen naam opzoeken op internet, dan komen ze wellicht dit verhaal tegen. Misschien denken ze dan: wat jammer dat we die meneer Spilt* zo onheus hebben bejegend. Laten we hem ter compensatie een gratis eersteklas dagkaart sturen. Hier zou ik absoluut genoegen mee nemen. Graag wel een onpersoonlijke dagkaart, zodat ik die kan weggeven, want ik heb inmiddels een OV-jaarkaart. Ik hoef nooit meer kaartjes of 'tickets' te kopen!

* Ik moet Rob Sluijsmans en Wanda Jubitana nageven dat ze mijn naam goed hebben gespeld. Meestal maken ze er op dit soort afdelingen Split van.
Procesleiding op het spoor

Het door Edward Bary geschreven artikel Procesleiding op het spoor was aan een vervolg toe. De eerder beschreven organisatie bij ProRail bestaat sinds begin oktober 2010 niet meer. Met de start van het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) is een andere logistieke organisatie werkzaam in de aansturing van het treinverkeer. De eerdere beschrijving van de operationele processen in de afwikkeling van de treindiensten, gepubliceerd eind 2005, was gebaseerd op een decentrale organisatie met regionale Netwerkbesturingen bij ProRail en regionale Transportbesturingscentra bij de vervoerders. In het vervolgartikel gaat Edward eerst in op de ontwikkelingen van de organisatie in verleden: alles heeft zo zijn geschiedenis. Daarna volgt informatie over de nieuwe structuur en de logistieke beheersbaarheid van ingewikkelde processen.Utrecht Lunetten gesloopt

Utrecht Lunetten, 13 juni 2009 en 28 december 2008. Begin 2011 is opnieuw een stukje Nederlandse stations­architectuur uit het straatbeeld verdwenen. Het haltegebouwtje van Utrecht Lunetten is gesneuveld, om plaats te maken voor de aanstaande viersporigheid alhier. Het gebouwtje (anno 1992) was al jaren niet meer in gebruik en de klok stond ook al heel lang stil op half elf. De uitbater van het snackstation doet volgens mijn periodieke waarnemingen goede zaken.Museumstoomtram klaar voor de toekomst

De laatste kaartjes voor de stoomtram in 2010 zijn verkocht. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vervoerde het afgelopen jaar ruim 128.000 mensen met stoomtram en boot tussen de drie Westfriese steden. Maar, er is niet alleen een goed seizoen afgerond. Ook bestuurlijk kan het museum nu op volle stoom vooruit. Na jaren van onzekerheid kan het museum zijn toeristische en culturele functie voor de regio krachtig verder ontwikkelen, nu de organisatie een nieuwe structuur heeft gekregen en deze gesteund wordt door de Westfriese gemeenten en de provincie Noord-Holland. De Museumstoomtram is klaar voor de toekomst!

Met ingang van 1 januari 2011 zal de Museumstoomtram door een tweehoofdige directie worden geleid. René van den Broeke uit Hoorn zal de taak als directeur naast de huidige directeur Jaap Nieweg gaan uitvoeren. In eerste instantie zal Van den Broeke zich concentreren op de exploitatie van de Museumstoomtram, terwijl Nieweg vooral het behoud en beheer van de collectie voor zijn rekening neemt. In een periode van twee jaar zal een geleidelijke overdracht van verdere taken plaatsvinden. Vanaf 2013 zal Van den Broeke als enige directeur de Museumstoomtram gaan leiden. René van den Broeke studeerde Bestuurskunde in Amsterdam en is al 25 jaar aan de Museumstoomtram verbonden. Gedurende de eerste jaren reisde hij als vrijwilliger vanuit Amersfoort naar Hoorn om op de stoomlocomotieven te rijden. Later trad hij in vaste dienst van het museum, waarbij hij in eerste instantie werkte aan de opbouw van het Stoomtram Documentatie Centrum in het museum en de inrichting van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Sinds 2006 leidt hij de communicatie en marketing van het levende museum. Jaap Nieweg is directeur van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik sinds 1 januari 1993.

Bestuurlijk is de stoomtram organisatie nu ingericht conform de code Cultural Governance. Hierbij is een Raad van Toezicht benoemd. Deze bestaat uit voorzitter Bert Rozemond, Peter Verdegaal en Arja Kapitein. De Raad houdt toezicht op het bestuur – in het Cultural Governance de directie - van de exploitatiemaatschappij en de beheerstichtingen van de collectie en de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik. De zittende besturen zijn inmiddels terug getreden tijdens een laatste bestuursvergadering en een aandeelhoudersvergadering waarin tevens de uitbreiding van de directie werd behandeld.

Met het afronden van de financiële en bestuurlijke reorganisatie van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is door steun van de Westfriese gemeenten en de provincie een financieel gezonde organisatie ontstaan. Inmiddels werkt de Museumstoomtram aan een nieuw beleidsplan voor de periode 2011-2015, waarin het museum zijn toeristische en culturele functie voor de regio krachtig verder wil ontwikkelen.

Persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 4 januari 2011Songun Red Flag No. 1

Pyongyang, January 5, 2011 (KCNA) — The Kim Jong Thae Electric Locomotive Complex in the DPRK has developed an asynchronous locomotive of the latest style. The locomotive, called Songun Red Flag No. 1, is lower in electricity consumption, larger in output and better in operation system and traction than other kinds of locomotives. The developers of the new locomotive have invented a high-capacity asynchronous motor, self-steering bogie, high-speed compressor, various kinds of converters and electric apparatuses and established a computer control system. They have also made an asynchronous electric tractor, auxiliary gearing and running gear. The new locomotive has proved successful in test run. Its development is a step forward in putting the country′s railway transport on a scientific and technological basis.Boekenkast

Enkele recente aanvullingen van mijn collectie. Soms lijkt het dat ik wat minder tijd aan mijn site besteed. Maar dan ben ik bezig met mijn boekenkast.

Le Ferrovie Italiane dello Stato 1905-1955. Jubileumboek van de Italiaanse spoorwegen. Op de voorpagina stoomloc 685.054 en een Settebello.

FS58. Fraai geïllustreerd jaarverslag 1958 van de Italiaanse spoorwegen. Zie ook het thema Italië.

 

Järnvägens historier. Door Björn Kullander. Uitg. Sveriges Järnvägsmuseum Gävle/Ängelholm, 2006. ISBN 9163194465. Geschiedenis van de Zweedse spoorwegen, beschreven in opdracht van het Zweedse spoorwegmuseum. Dat heeft twee vestigingen: in Gävle en in Ängelholm.

Danmarks Jernbanemuseum. Historie og rullende materiel. Door Poul Thestrup en Ulrik Tarp Jensen. Uitg. Danmarks Jernbanemuseum, 2000. ISBN 8798222740. Brochure over het spoorwegmuseum in Odense.

 

Dampf im Lausitz

Mücka, 29 januari 2011. Stoomloc 52 8080 was dit weekend in de Lausitz actief en reed daarbij onder andere tussen Uhyst en Horka Gbf. Omdat deze lijn een belangrijke goederenlijn richting Polen is, is de modernisering en elektrificering van het baanvak aanstaande. Stefan Herrmann liet, voordat de klassieke beveiliging is verdwenen, een fotogoederentrein in een uitgekiende dienstregeling rijden. Daarbij heeft hij altijd veel oog voor details, zoals hier te zien is bij het vertrek richting Horka Gbf. Foto Bernd-Jan Kraan.Trijntje speelt

Sundays in New York. Trijntje Oosterhuis featuring The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra. Blue Note, 2010.

Op een site die over treinen gaat, mag Trijntje Oosterhuis natuurlijk niet ontbreken. Aparte naam. Komt er een jongen aan de deur die vraagt: "meneer, mag ik met uw treintje spelen?" En dan een klap in zijn gezicht krijgen! Maar het is een leuke vrouw, en zolang ze in het Engels zingt klinkt het prettig. Haar Polderneiderlands leidt toch een beetje af. De cd kreeg je begin 2011 cadeau bij een zaterdagnummer van het Algemeen Dagblad, een krant die ik alleen voor deze gelegenheid kocht. www.trijntje.nl
vorige       start       omhoog