September 2010

Onder andere een bezoek aan de manifestatie Stoom! in het Spoorwegmuseum, inclusief een dodenrit door Wereld 3.Odense, 7 september 2010. Het team van Langs de rails bracht een bezoek aan Odense (het Deense spoorwegmuseum) en aan Ängelholm (een van de twee Zweedse spoorwegmusea). Hier poseren wij in een Deense voorstadstrein.


Bunnik, 2 september 2010. Voulez vous coupé avec moi?
Ja dat wil ik wel. Als Hispeed maar geen reserveringen verkoopt voor een rijtuig waarvan bekend is dat het al weken lang niet meerijdt in deze trein, zodat je een plaatsje mag zoeken in het zitrijtuig voor mensen zonder reserveringen.


Stationsplein Utrecht, 2 september 2010.


Amsterdam, 3 september 2010. Dit is een RILA, een apparaat om te meten of het spoor goed ligt, bijvoorbeeld of het niet is verzakt. Het kan op de (achterste) koppeling van een trein uit de gewone dienstregeling worden gemonteerd, zodat er geen speciale meettreinen nodig zijn. Het "schouwen" van het spoor, om te controleren of er geen mankementen zijn, gebeurt wel met speciale treinen: videoschouwtreinen. Vroeger gebeurde dat door mannetjes die langs het spoor liepen over het zogeheten schouwpad. Foto Cor de Rijke. Informatie: www.raildata.nl/rila.asp.


Zwolle, 13 september 2010. Ochtendstemming bij de IJssel. De trein heeft net de oude spoorbrug achter zich gelaten. Rechts de nieuwe spoorbrug in aanbouw, als onderdeel van de Hanzelijn. Foto Guus van de Wetering.


Rotterdam, 16 september 2010. Loc 106 van Rotterdam Rail Feeding tijdens de grote verbouwing van het station.


Niets geleerd.

Stavoren, 4 september 2010, na het ongeluk. De tankwagen staat weer netjes in het verlengde van het spoor, en ook verder is er niets veranderd, aldus onze reizende correspondent Rienk Mebius. Klik op de foto of hier voor meer.


Sandra even terug in Purmerend

Purmerend, 4 september 2010. Sandra keerde even terug naar Purmerend. Over een tijdelijk spoor reed ze een stoomweekend lang heen en weer tussen de Koemarkt en de Kaasmarkt. Het locje stond tot 1981 bij station Purmerend Overwhere, todat ze verhuisde naar het Nationaal Smalspoormuseum. Lees meer over Sandra. Foto Michel Bikkel.Stoom! in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht, 18 september 2010. Ik had de accu van mijn oude videocamera weer eens opgeladen. Een aardigheid van deze camera is dat je er in het donker mee kunt filmen, dankzij de infraroodinstelling. Ik was naar het museum gegaan om dat specifieke geurenpalet van kolen, stoom en olie op te snuiven, tijdens het jaarlijkse stoomweekend. Altijd leuk om te zien en te horen, die stoommachines en modellen.

Zie ook de stoommanifestaties Stoom '94, '96, '98

Foto rechts: Marcel van Westendorp.

Stoom! Een vlog uit 2010.

Spoorwegmuseum Utrecht, 18 september 2010. Beelden van mijn bezoek aan dit evenement.


Dodenrit door Wereld 3

Rit door het duister. De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, is ontworpen door een decor­ontwerpster van de NOS. Ik heb een dvd waarop je haar tevreden ziet rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.

Dit filmpje is opgenomen met een infraroodcamera op 18 september 2010. Aan het eind klinkt een Wilhelm Scream.


Spoorwegmuseum, 18 september 2010. De stoomfiets van John van de Riet. In 2007 gebouwd naar een Amerikaanse stoomfiets die in 1924 op de markt kwam. Deze fietsen werden met petroleum gestookt, maar de replica van John gebruikt gas.


Amersfoort, 24 september 2010. Wadloper 3211 wacht tussen veel soortgenoten op wat de toekomst zal brengen.


Amersfoort, 24 september 2010. Loc 2841 met een Volvotrein, gezien vanuit de cabine van een Protos.


Amersfoort, 24 september 2010. Loc 189 096, door het toenmalige ACTS gehuurd van Siemens Dispolok.


De man in het gele vestje (filmpje)

Amersfoort, 24 september 2010. Wie is toch die man die op zijn site schrijft dat hij nooit gele vestjes draagt? Treinstel 386 is met Pec 901 onderweg naar Onnen vanwege een open dag. Bekijk het filmpje.


Amersfoort, 24 september 2010. Uitgebrande wagen met nieuwe auto's bestemd voor Pon.

Amersfoort, 15 augustus 2010. De gevolgen van een treinbrand bij Terschuur op 15 juli 2010. Zie filmpje. Foto Gert Wagelaar.


Sporen door de Balkan

Mokra Gora (Servië), 16 september 2010. Smalspoorloc 83-173, in 1949 gebouwd door Djakovic, Slavonski Brod (Kroatië).

Fabian Vendrig is na tweeëneenhalve week rondtoeren in de Balkan weer terug. Hoogtepunt was een bezoek aan Šargan Eight, een smalspoorlijn over de berg Šargan (in West-Servië, aan de grens met Bosnië). De lijn vormt een 8 om hoogte te winnen. De lijn was onderdeel van de smalspoorlijn Belgrado-Sarajevo. Deze trein rijdt inmiddels weer als toeristische attractie, zie de foto's van zijn bezoek aan Mokra Gora. Daarvoor was hij in Skopje en had hij een ontmoeting met de goeroe van spoorweghistorie in Macedonië. Bekijk de foto's uit een buitenwijk van Skopje.
Fabian was ook nog in Kicevo en vertrok toen naar Servië, met foto's in Skopje (MK) van stoere Macedonische treinen.


Rotterdam, 29 september 2010. Een bijzonder transportje: TXL-loc 189 202 met RET-stel 5350 en RRF-loc 22 op weg van Hillegersberg naar Waalhaven Zuid. Machinist Marco Smit zwaait naar de cameraman en laat ondertussen een zielig autotoetertje opklinken uit zijn stoere loc. Filmbeeld.


In Rotterdam liep ook een Japanse fotograaf rond. Die had het speciaal gemunt op Fyra's en Thalyssen, maar hij fotografeerde ook de twee locs met een RET-stel ertussen. Hou de Japanse bladen in de gaten! Ik gaf hem mijn visitekaartje en in ruil kreeg ik een foto van de nieuwste Japanse hogesnelheidstrein: de Class E5 van JR East. Dit materieel, goed voor 320 km/uur, komt volgend jaar in dienst.


Emmerich, 25 september 2010. Loc 01 1075 van de SSN loopt binnen met de Drachenfels Expres. Het gezelschap ging een bezoek brengen aan Königswinter. In Oberhausen kwam loc 38 2267 voor de trein. Rechts een militaire trein in afwachting van vertrek naar Nederland. Zie ook mijn filmpje. Foto Wout van Dam.


Miljoenenlijn, 26 september 2010. Stoptonend sein voor treinstel 121 tijdens een roestrijrit. Foto Martijn Jaminon.
Ik schreef eerst "onveilig" sein, maar dat is strikt genomen een onjuiste term. Overigens vraag ik me af of deze trein zich wel iets van het sein aantrekt; we zien een verdacht rookpluimpje opstijgen uit de motorwagen...


Protos in de takels

Amersfoort Bokkeduinen, 24 september 2010. Onderhoud aan een Protos in de werkplaats van Connexxion.Rij mee met de machinist

Cabinerit Barneveld - Amersfoort

Kijk mee over de schouder van de machinist van een Protos van Connexxion (Valleilijn). Gefilmd op 24 september 2010.


Rotterdam, 29 september 2010. Thalys 4307 tijdens een korte stop op weg van Parijs naar Amsterdam.
vorige       start       omhoog