December 2008


Baarn, 2 december 2008. Afgelopen weekend is het nieuwe perron in gebruik genomen. De treinen uit Utrecht keren nu op spoor 4. Spoor 1 is niet meer in gebruik, zoals op deze foto duidelijk is te zien. Het is naar verluidt nog steeds de bedoeling dat spoor 1 weer bruikbaar wordt, maar dan als kopspoor dat alleen voor treinen uit Hilversum bereikbaar is. Het nieuwe herhalingssein op de voorgrond zal dan weer moeten verhuizen. Zie ook Ombouw Baarn, deel 4.

Baarn, 31 maart 1973 en 15 juli 1973. Treinstellen 353 resp. 221 in de stoptreindienst naar Utrecht.


Utrecht, 3 december 2008. Postrijtuig Pec 8502 wordt door DE1 41 overgebracht van Blerick naar Leidschendam. De combinatie passeert hier het Amsterdam-Rijnkanaal. De fotograaf staat vlak bij de plaats waar vroeger een wegbrug was. Inmiddels is er iets verderop een nieuwe wegbrug aangelegd. Er komt een nieuwe spoorbrug in verband met de viersporigheid Woerden-Utrecht. Op de tweede foto is te zien hoever men hiermee is gevorderd. Foto's Nico Lollinga.


Den Haag, 13 december 2008. Dit (vroegere) metrostel rijdt naar Rotterdam Hofplein. De bestuurder was zo vriendelijk om voor enkele fotografen de bestemming Rotterdam CS te laten zien. Dit zal pas mogelijk zijn als de boortunnel bij Rotterdam Blijdorp gereed is. Het stel op deze foto zal dit niet meemaken: dit is namelijk niet geschikt om door de tunnel te rijden, als gevolg van de aanpassingen die het heeft ondergaan om op de Hofpleinlijn te kunnen rijden. Tot slot klopt ook de aanduiding CS niet: tegenwoordig is het Rotterdam Centraal.


Leidschendam-Voorburg, 25 mei 2006 en 13 december 2008. De brug over de Vliet is gemoderniseerd en heeft nu een doorlopende bovenleiding. Echte treinen hebben plaatsgemaakt voor trams.


   

Leidschendam, 13 december 2008. Webmaster in actie! Foto rechtsboven: Bob Rodenburg.
Onderste foto's: Rob van der Flier en Rienk Nauta.


Leidschendam, 13 december 2008. Treinstel 766 met grijze snor naast webmaster met grijze snor. Foto Henk Koster.Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar (BOA)

Alle hoofdconducteurs zijn Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar (BOA). Ze zijn te herkennen aan het BOA-insigne. Voor deze bevoegdheid hebben ze een opleiding gevolgd en een officieel examen gedaan. Elke vijf jaar vindt een hercertificering van de bevoegdheid plaats. De BOA-bevoegdheid houdt onder andere in dat men de mogelijkheid heeft om zwartrijders staande te houden om naar hun naam en adres te vragen en om een proces-verbaal op te maken.

Behalve BOA-bevoegdheid is er ook een geweldsbevoegdheid (GB). Deze is alleen geldig in combinatie met een BOA-bevoegdheid. De GB is te behalen na de opleiding RTGB (Regeling Toetsing Gewelds-beheersing). De GB-bevoegdheid wordt jaarlijks opnieuw gecertificeerd. Met deze bevoegheid mag een hc risicotreinen begeleiden en assistentie verlenen aan collega's die daar om vragen. In de opleiding leert men onder andere aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken.

Op 1 oktober 2008 waren er bij de spoorwegen 3198 BOA's, waarvan er 301 ook een GB hadden. (bron: 'Spoor', winter 2008)

... Nu draaide de conducteur zich naar mij en keek mij dreigend aan. "Mevrouw, u mag zich hier niet mee bemoeien." O nee? dacht ik. "Ik mag me hier wel mee bemoeien, ik ben ook klant. U kunt dit niet maken." De conducteur keek nog strenger: "Ik sommeer u uw mond te houden." Dit had nog nooit iemand tegen me gezegd. Ik vroeg: "Anders?" "Anders krijgt u een proces-verbaal..." Uit een Gevalletje ochtendhumeur.
Advertentie in Bunniks Nieuws van 10 december.
Maar waar is het? Als je jezelf als centrum van het universum beschouwt,
dan hoef je dat er kennelijk niet bij te zetten!


De SSN stoomt door Bunnik, 20 december 2008.


Nieuws van het Spoorwegmuseum

In een digitale nieuwsbrief van het Spoorwegmuseum lazen wij het volgende:

De 3737 zou voor een grote restauratie naar Duitsland gaan. De kosten van het project bleken nu veel hoger uit te vallen dan begroot. Dit is voor het Spoorwegmuseum reden om de restauratie af te blazen. De 3737 zal dus niet meer rijden, maar wel gewoon in het Spoorwegmuseum te zien blijven. Het voor de revisie gereserveerde geld wordt nu besteed aan het onderhoud van de gehele collectie. Binnenkort zal De Arend als rijdende stoom­locomotief weer in het museum te zien zijn.

Vanaf 14 december rijdt de pendeltrein volgens een nieuwe dienstregeling. Door het opheffen van het wachtspoor bij Lunetten kan de museumtrein daar niet meer keren. De pendeltrein rijdt nu via station Driebergen-Zeist. Bezoekers aan het Spoorwegmuseum kunnen daar voortaan ook opstappen. Vanaf Utrecht CS duurt de rit 23 minuten. Bij Blokpost Bunnik bestaat de mogelijkheid tot zwaaien.

De Heimwee Express, de historische trein die ieder laatste weekend van de maand rijdt, gaat een nieuwe route rijden. Hij volgt vanaf januari de Oosterspoorweg naar Hilversum. Dit is het traject waaraan station Maliebaan zijn bestaansrecht ontleent. In 1874 wordt het traject Hilversum - Utrecht Maliebaan geopend en daarmee ook het station Utrecht Maliebaan, het huidige Spoorwegmuseum. Bijzonder aan dit stuk spoor zijn de 164 'Gotische bogen' waaraan de bovenleiding bevestigd is. Deze bogen staan op de monumentenlijst en zijn nergens anders in Nederland te zien. Nabij station Hilversum wordt 'kop gemaakt' en rijdt de trein via dezelfde route terug naar het Maliebaanstation. In het weekend van 24 en 25 januari rijdt de Blauwe Engel voor het eerst de nieuwe route.

Nieuw in de dienstregeling van de Heimwee Express is de MAT '54. Deze trein uit 1962 is, vanwege zijn uiterlijk, beter bekend onder de naam Hondekop. De Hondekop was lange tijd als intercity- en sneltrein beeldbepalend op het spoor en reed door het hele land. In 1996 is deze trein buiten dienst gesteld en aan de collectie van het museum toegevoegd. In het weekend van 4 en 5 juli 2009 zal de Hondekop voor het eerst rijden.


 

Utrecht, 23 december 2008. Loc 2498 van het Spoorwegmuseum wordt per dieplader overgebracht naar Nedtrain in Tilburg, om daar te worden opgeknapt. Foto's Roland van Riel.


Hartelijk dank voor de vele digitale en enkele papieren kerstkaarten die ik van jullie mocht ontvangen. Een bijzondere plaats ik hierbij op mijn site. Op het eerste gezicht slaat het nergens op: een tram van de Gooische Stoomtram langs een Hilversums perron, maar er is toch een link met de realiteit. Ten eerste verwijst deze plaat naar het idee om in 2009 bij de officiŽle ingebruikname van het verbouwde station een stoomtram uit Hoorn te laten overkomen. Ten tweede hebben er in werkelijkheid ook ritten met trammaterieel plaatsgevonden over het hoofdspoor tussen Naarden en Hilversum. Dat scheelde een grote omweg via Laren. Deze fotomontage is gemaakt door Henk Koster uit Hilversum, die zich voor de gelegenheid in het kostuum van de kerstman heeft gehesen.


Bunnik, 24 december 2008. De nachttrein uit Praag passeert met een kleine vertraging
de vroegere locatie van station Bunnik. Meer Art Decaux.


Baarn, 6 augustus 2003. ShortLines 1001 (een DR V60) tijdens een overbrengingsrit achter loc PB02.

Baarn, 29 december 2008. Loc V100 093 tijdens een overbrengingsrit achter loc 2530.

Crailoo, 29 december 2008. De twee diesels poseren voor fotograaf/machinist Dolf Dijkstra.

Loc V100 093 is door de VSM verkocht aan Railpro. Deze gaat de loc gebruiken voor rangeerwerk op Crailoo. Naar verluidt is dit een van de weinige Oost-Duitse V100'en die zich nog vrijwel in oorspronkelijke staat bevinden, zowel uiterlijk als technisch. De V100 werd door loc 2530 van Apeldoorn naar Crailoo overgebracht. Een paar uur later keerde loc 2530 terug, met aan de haak twee van Railpro overgenomen platte wagens. Altijd handig, bijvoorbeeld om dwarsliggers te vervoeren. Voor loc 2530 was dit voorlopig de laatste hoofdlijnrit: vanaf 1 januari 2009 geldt een strikt ATB-regime.


Baarn, 29 december 2008. Zo kan een V100 er ook uitzien, als je de verf laat uitzoeken door een kleurenblinde ontwerper. Loc RRF 19 brengt een shovel over van Amersfoort naar de BAM-vestiging Dordrecht Zeehaven. Vanaf de platte wagen klonk een luid geronk.


Baarn, 29 december 2008. Treinstel 470 begint aan zijn rit over de Stichtse Lijn.


Baarn, 29 december 2008. Nu ik toch in Baarn was, heb ik opnieuw een poging gedaan de koninklijke wachtkamer van binnen te bekijken. De man van de Wizzl vertrouwde mij toe dat hij wel een sleutel had, maar die mocht hij alleen gebruiken bij calamiteiten. De wachtkamer is elektronisch streng bewaakt. Wel waren er een paar overgordijnen geopend, zodat ik een paar stoffige koninklijke zetels kon waarnemen. Het is de bedoeling dat deze wachtkamer een museumfunctie krijgt, dus mijn kans komt nog. Beatrix zal na haar abdicatie weer op Drakensteyn gaan wonen. Volgens welingelichte bronnen zou het de majesteit behagen als de koninklijke trein in stijl van station Baarn kan vertrekken. Spoor 1 zou daartoe weer in gebruik moeten worden genomen, nu als kopspoor. Ondertussen heeft ProRail alvast een nieuw sein geplaatst binnen het profiel van spoor 1, dus de meningen over dit plan lijken verdeeld.


Sprinter uitgegleden

 

Utrecht Centraal, 29 december 2008. In de kerstvakantie rijden er extra treinen naar het Spoorwegmuseum aan de Mailiebaan. Dat is weer eens wat anders dan de variant Malibaan die je ook nog weleens ziet, mogelijk onder invloed van de Talibaan. Maar het is toch echt Maliebaan. Met de laatste museumpendel van 28 december ging het mis. Sprinter 2136 kwam binnen op het kopspoor waar museumtreinstel 273 was opgesteld, maar kwam te laat tot stilstand. Treinstel 273 werd tegen het stootjuk geduwd. De schade lijkt mee te vallen; het treinstel is op 30 december op eigen kracht naar Haarlem gereden om te worden uitgedeukt. De Sprinter kwam er vanaf met een engiszins ontwrichte koppeling.

Spoorwegmuseum, 29 december 2008. Treinstel 273 is tegen een stootjuk aangeduwd. Foto Maarten-Joost Swenker.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Sprinter doorschoot op dit spoor. De gemoderniseerde Sprinters (SGMm) zijn voorzien van een antiblokkeerinrichting die er vooral op is gericht de wielbanden te sparen. Daardoor komt er bij extreem glad spoor geen lucht in de remcilinders, ook niet in de snelremstand. Liever botsschade repareren dan af en toe naar de kuilbank om de wielen te slijpen, lijkt het devies van de techneuten die dit hebben bedacht.Bijna-botsing bij Barneveld Noord?

Op 8 juli 2008 zond het programma Eťn vandaag een reportage uit over de roodlichtpassages bij Connexxion. In deze uitzending werd een foto getoond, gemaakt door Jasper Dekker, die op 12 februari ooggetuige was van wat volgens hem een bijna-botsing was. In werkelijkheid had de machinist van de verkeersleiding opdracht gekregen om voorbij het rode sein kop te maken. Lees meer.


Dampf und Erotik


Beekbergen, 27 december 2008. Loc 52 8053 van de VSM is gereed voor het rijden van een kerstrit. Of verzin zelf een leuk fotobijschrift: "paaldanseres vergrijpt zich aan bejaarde stoomloc". Foto Jan-Hein van Stek.


Bij de HSB is men wat minder preuts dan op de Veluwe! In diesem erotischen Kalender ist das Thema "Mensch und Technik" fotografisch umgesetzt worden. Es sind vier junge Models aus der Region, die mittels Body-Painting, entweder mit der historischen Technik verschelzen oder bewusst dazu in Kontrast treten.
De V van vertrek

In 1886 was de dienstregeling tot zo'n bekend fenomeen voor de treinreizigers geworden, dat de vitale onderdelen ervan gerust afgekort konden worden. Werd er op de dienstregelingen van de diverse spoorwegmaatschappijen aanvankelijk nog voluit geschreven van vertrek en aankomst, of hoogstens voorzichtig afgekort (zoals in de zomerdienstregeling van 1863 tussen Antwerpen en Rotterdam: Vertr. en Aank.), in de dienstregeling der treinen van 1886 waren de verkortingen op hun allerkortst: V. en A. Deze werden vervolgens lange tijd gebruikt in allerlei dienstregelingen en ook in de Officieele Reisgids der Nederlandsche Spoorwegen en de opvolgers daarvan. In die voorgangers van het huidige Spoorboekje was het gebruikelijk om de anders op bijna elke regel te herhalen V weer te geven door aanhalingstekens. In de zomer van 1969 verscheen de gids voor het eerst onder de titel Spoorboekje - een voorheen informele maar nu dus officiŽle benaming. Dat boekje liet de A voortaan bestaan maar liet zonder vermelding van reden de V weg. Die is sindsdien niet meer teruggekeerd.

Bron: Achter de letter, encyclopedisch eenletterwoordenboek. Door Diedrik van der Wal. Uitgeverij Alfabet, 2008. Geen ISBN. Zie www.eenletterwoordenboek.nl.

vorige       start       omhoog