Oktober 2008


Koploper, 2 oktober 2008. Mensen vragen mij weleens: machinist, is dat geen zwaar beroep? Dan zeg ik: ik denk dat het een vrij zwaar beroep is. Het rijden op zich is niet moeilijk: je zit in een makkelijke stoel en je hoeft tegenwoordig alleen nog maar een pienter pookje te bedienen. Maar je moet wel voortdurend opletten, en je moet ook tegen onregelmatige diensten kunnen. Vandaar dat ik geen machinist ben geworden: ik heb gekozen voor een rustige en zekere toekomst in de bankwereld (ik werk al bijna dertig jaar bij Fortis). Maar als de kans zich voordoet laat ik mij een ritje niet ontzeggen. Zo werd ik onlangs gebeld door een machinist die zijn trouwdag was vergeten. Dat zou natuurlijk oorlog worden. In paniek belde hij mij op. "Geen probleem," zei ik, "als jij zorgt dat ik de sleuteltjes krijg, dan neem ik die late dienst wel van je over."


Montzen-route

Aachen, 27 september 2008. Twee NMBS-locs reeks 55 rijden met een zware goederentrein door de stad, op weg naar Montzen. In december zullen elektrische locomotieven het werk op deze lijn overnemen. Een stip voor het locnummer wil zeggen dat de stoomketel niet meer kan worden gebruikt danwel verwijderd is. Foto NN.

Op het Belgische deel van de Montzen-route zijn de elektrificatiewerkzaamheden in volle gang. Deze foto's zijn gemaakt op 10 oktober 2008. Vanwege de werkzaamheden is een tijdelijke snelheidsbeperking van kracht. Hiervoor wordt gewaarschuwd door middel van een verplaatsbare krokodil. Twee locs reeks 55 rijden voorbij. Een van de locs is blauw, wat wil zeggen dat ze geschikt is om treinen elektrisch te verwarmen; de stoomketel is verwijderd. Foto's Maxime Bonnier.


Amersfoort, 2 oktober 2008. Achter ERS-loc 6601 kwam rond 19:15 uur loc 6312 van Crossrail binnen. Deze overdreven glimmende Class 66 keerde terug van Innotrans in Berlijn. Crossrail is de nieuwe naam van DLC, een van de dertien buitenlandse maatschappijen die hier met goederentreinen actief zijn.


Utrecht, streekbusstation, 3 oktober 2008. Flauw grapje van mij: op de bus staat natuurlijk "Hart voor de klant". Ik heb niks tegen het GVU. Dat in de spits de lijnen 11 en 12 naar de Uithof overvol zijn, daar kan het bedrijf niets aan doen. Er had natuurlijk een sneltram aangelegd moeten worden toen men op de Uithof een universiteit en een groot ziekenhuis onderbracht. Wel hard zijn de lagevloerbussen van tegenwoordig. Die rijden bonkig en zijn voorzien van harde kuipstoeltjes.


Sloelijn

Goes, 6 oktober 2008. In Zeeland is de nieuwe Sloelijn geopend door minister Eurlings. Het gezelschap werd vervoerd in een glimmend gepoetste stoomtrein van de SGB, waarachter een groezelige huifwagen type Rilns hing. Men had wel een mooier exemplaar gereserveerd, maar dat was in een gewone goederentrein terecht gekomen (laat zoiets maar aan Railion over). De trein bestond verder uit loc 2 "Borsele" en de rijtuigen ABd 7216, Bd 7507 en Cec 8533.
Foto's Michiel van Akkeren.


Utrecht, 10 oktober 2008. Loc B1289 van de ZLSM is op weg naar Rotterdam, om daar deel te gaan nemen aan de stoomtreindagen van de SSN. Ook een stoomloc van de VSM heeft een poging ondernomen in Rotterdam te komen, maar deze liep zaterdagochtend vast bij Gouda, toen daar twee treinen over hetzelfde spoor probeerden te rijden. Vanwege de daardoor ontstane stremming konden ook de geplande pendeltreinen niet rijden: er werd nu gependeld tussen Rotterdam Centraal en het SSN-depot. Foto Remco van den Bosch.



Groeten uit Bunnik

Machinisten brengen op elk hun eigen manier, maar wel goed hoorbaar, een groet uit. We zien DE1 41, NS 20 "Kameel", SSN 65 018, VSM 23 076 en verschillende gewone gele treinen door Bunnik rijden. Gefilmd tussen augustus en oktober 2008.

Op de foto loc 23 076 van de VSM, op weg naar de stoomtreindagen van de SSN, op 11 oktober 2008. Verder dan Gouda kwam de trein niet, maar dat wist de vrolijke locbemanning toen nog niet.



Gouda, 11 oktober 2008. Een omgeleide Thalys naar Amsterdam en een intercity naar Groningen na een minder geslaagde ritspoging. De intercity vertrok terwijl het sein nog op rood stond. Deze foto is enkele seconden na het ongeval gemaakt door een van de stokers van VSM-loc 23 076. De stoomloc was net aan het optrekken en kon daardoor tijdig remmen, anders had deze de overhellende Koploper geraakt. Foto's Erwin Nieuwenhuis.

Gouda, 11 oktober 2008. De machinist van de Koploper heeft na de botsing het gevaarsein ingeschakeld: twee rode sluitlichten en in het midden een geel frontsein. Op Belgische en Franse treinen bestaat het gevaarsein uit twee beurtelings knipperende witte frontseinen, maar op de Thalys zijn de twee rode sluitlichten ontstoken. Foto's Erwin Nieuwenhuis.


Tussen Oudewater en Woerden, 11 oktober 2008. De foto is gemaakt vanaf de achteruitrijdende stoomloc 23 076 van de VSM, door Erwin Nieuwenhuis.

Lichtsein 1212 toont het seinbeeld "geel 13": afremmen tot 130 km/uur. Het groene bord geeft de normale maximumsnelheid aan: 140 km/uur. Op het sein zit een wit bordje met twee horizontale zwarte strepen. Dat betekent dat het sein voor een bijzonder gevaarpunt staat, in dit geval de overloopwissels verderop.


Rotterdam Noord, 13 oktober 2008. Met een mobiele telefoon vanuit een rijdende trein die je ook nog eens zelf moet bedienen: dat levert geen wereldbeelden op. Maar de foto's zijn toch interessant. We zien de bij Gouda beschadigde Thalys. Een motorwagen is losgemaakt en is met zijn neus gekoppeld aan de andere motorwagen. Een dieselloc van ACTS heeft de plaats van de eerste motorwagen ingenomen. Bij een Thalys/TGV is dat eenvoudig mogelijk, omdat de motorwagens en de buitenste rijtuigen van normale koppelingen en buffers zijn voorzien. De rijtuigen zelf vormen met elkaar dankzij de jacobsdraaistellen een onverbrekelijke slang. Zo'n treinstel is daardoor veel minder kwetsbaar bij ontsporingen dan bijvoorbeeld de Duitse ICE. Foto's Jaap Kruijt.


Hüthum, 12 oktober 2008. Loc 189 095 van Veolia nadert Emmerich met een kalkslurry-trein. Kalkslurry is een mengsel van kalk en gips; het is een restproduct dat vrijkomt bij de fabricage van zout. Het spul wordt gebruikt om boorgaten te vullen. De trein op deze foto, bestaande uit knikketels, is leeg op weg van Schwedt (Duitsland) naar Antwerpen. Normaal rijdt de trein via Bad Bentheim, maar vanwege werkzaamheden werd ze omgeleid via Emmerich en Bunnik. Foto Marcel van Eupen.


Wijster, 12 oktober 2008. Twee VAM-wagens (Takkls) als monument. Foto Fokko van der Laan.


Wijster, 12 oktober 2008. Een zwaar toegetakeld treinstel 472 op het brandweeroefenterrein. Foto Fokko van der Laan.



Tramtrekken op de Coolsingel

Ik heb dit keer niet meegedaan. Beetje last van mijn rug...




Wat is het verschil tussen cargo en goederen?

Op internet bestaan nogal wat fora. Ze noemen zich discussieforum, of forums waarop je informatie kunt uitwisselen. Je denkt dan dat je op zo'n forum ook vragen kunt stellen, maar daar moet je mee uitkijken. Er zijn gezelschappen waarin dat absoluut niet de bedoeling is. Op zo'n forum mag je alleen je eigen wijsheid (eigenwijsheid) etaleren. Wie een vraag stelt wordt afgestraft: "Als je wat verder kijkt dan je neus lang is, had je het antwoord op je vraag ook zelf kunnen vinden." Volgt een verwijzing naar een uithoek op internet, waar alleen de vaste bezoekerskliek van dat forum de weg in weet te vinden. De vergelijking met een godsdienstige sekte dringt zich op.

Gelukkig bestaan er ook andere sites op internet, zoals Langs de rails. Leuk maar toch serieus; ik zeg dat in alle onbescheidenheid. Wie iets wil weten, kan het gewoon aan mij vragen. Of zelf vinden dankzij de uitgebreide zoekfuncties, zoals het thema Spoorwegterminologie. Daar kun je bijvoorbeeld in opzoeken wat het verschil is tussen cargo en goederen.





vorige       start       omhoog