Spoorwegmuseum 2005

In april en mei 2005 vonden diverse transporten plaats van materieel dat tijdelijk ergens anders was opgeborgen, in afwachting van de heropening van het Spoorwegmuseum. Hieronder ook enkele beelden uit het vernieuwde museum, en foto's van twee locomotieven die nu nauwelijks meer te zien zijn omdat ze zijn ingebouwd in een attractie.

Het vernieuwde museum

Van september 2003 tot juni 2005 was het museum gesloten in verband met (opnieuw) een grote verbouwing. Op het achterterrein verscheen een groot gebouw met daarin een aantal 'werelden'. Het oude Maliebaanstation kreeg van binnen weer een historisch karakter, compleet met koninklijke wachtkamer, afkomstig van station Den Haag SS. Een artikel over het vernieuwde museum staat in Op de Rails 2005-7, geschreven door Rein Korthof.

Herinnering aan het Spoorwegmuseum

Mijn dochter Charlotte schreef in het najaar van 2005, toen ze 17 was, voor school deze herinnering aan het Spoorwegmuseum (pdf).



Bilthoven, 20 april 2005. Diverse rijtuigen keren uit Amersfoort terug naar het Spoorwegmuseum, getrokken door museumloc 1312. Het museum opende op zondag 5 juni 2005 zijn deuren weer voor het publiek. Op zaterdag 4 juni was de officiële opening.


Museumloc 1312 bracht op 10 mei 2005 dieselloc 2215 en twee rijtuigen Plan W over van Arnhem naar Amersfoort. Hier gefotografeerd in Barneveld Centrum tijdens een kruising, en in Amersfoort naast loc 203-2 van Volker Stevin.


 

Amersfoort, 10 mei 2005 (foto Tim Nagtegaal) en Bilthoven, 11 mei 2005, 00:37 uur. Stoomloc SS 326 en rijtuig HSM 755 keren terug naar het Spoorwegmuseum. Over een paar weken wordt het museum weer geopend.


Tilburg, 13 mei 2005. Treinstel 766 weerspiegeld in een koplamp van treinstel 386. Foto Jeroen Mooij. De onderste foto is gemaakt door Joep Klazen, die mee heeft geholpen met het opknappen van dit musemstel. Op de voorgrond het stoeltje dat hij voor zichzelf had aangeschoven.


 

Tilburg, 13 mei 2005. Edward Bary, die deze foto's maakte, reed mee toen de 386 door de 766 werd overgebracht naar Amsterdam.


Zoek de verschillen! Op 13 mei 2005 werd Hondekop 386 door zijn grote broer 766 overgebracht van de werkplaats Tilburg naar de lijnwerkplaats Amsterdam. Daar werd de splitsing van de 386 voorbereid. Roy Pieters maakte deze foto in Den Bosch.


Hollandsche Rading, 16 mei 2005. Treinstel 273 met Hondekop 386. Een poos later zou de 273 opnieuw voorbijkomen, nu nog maar met een halve 386. Foto Dennis Revier.


Hilversum, 16 mei 2005. Treinstel 273 met de helft van treinstel 386. Dat treinstel is zojuist in het Spoorwegmuseum gesplitst. De ABDK-bak wordt daar tentoongesteld, de BK-bak wordt ergens anders opgeborgen. Ik hoorde dat de 386 ook nog op eigen kracht heeft gereden, maar na vandaag hebben we alleen nog de 766 als rijvaardige Hondekop. Er is discussie over de kleur van de 386. Ik behoor tot het kamp van de twijfelaars.


Hilversum, 14 september 1969. Treinstel 386 langs het eerste perron, als stoptrein naar Utrecht.


Hilversum, 22 mei 2005. NS 20 "Kameel" is in de werkplaats Haarlem teruggebracht in zijn oorspronkelijke kleurstelling. Deze foto is gemaakt toen het het motorrijtuig op weg was naar het Spoorwegmuseum. Foto Jeroen Mulders.


Lunetten, 22 mei 2005. Huub van Meurs stuurde me foto's van de Kameel, op doorreis naar het Spoorwegmuseum. Hij schreef: "voor we weg gingen ging het bijna mis op de werkplaats. Een van de portiersloten wilde niet sluiten, maar handig als ik ben is dit gelukt met een plat plastic roerhoutje! De reis naar het Spoorwegmuseum was traag, 30 km per uur. We waren op de minuut af op tijd in Lunetten. Daar kon ik de verleiding niet weerstaan NS20 even zonder Df en Eloc te platen, prachtig mooi in het zonnetje." Foto's Huub van Meurs.


Vught, 22 mei 2005. Nog een museumtransport: loc 2215, loc 1211, een aantal rijtuigen en een 1700. Foto Roy Pieters.


Bilthoven, 15 juli 2005. Om 14:20 uur is loc 2215 met een korte "cargotrein" (2 x Hbis) op weg naar Amersfoort.


   

Spoorwegmuseum, 5 juni 2005. VSM-loc 52 3879 heeft op 4 en 5 juni de opening van het nieuwe Spoorwegmuseum opgeluisterd. Foto's Bertus Kers.


Betreed het Spoorwegmuseum nooit zonder in uw valies een groothoeklens. Op 29 mei 2005 was ik in de gelegenheid het museum te bezoeken, dat begin juni zijn deuren weer voor het publiek heeft geopend. In de grote hal heeft veel materieel een goed plekje gevonden. Van de drie "werelden" heb ik er maar eentje bezocht. Voordat ik het in de gaten had werd ik in een karretje geduwd, waarna ik door een soort spookhuis werd gereden waarin allerlei spoorse objecten waren te zien. Misschien leuk voor de jeugd, maar ik vind het buitengewoon jammer dat hier twee fraaie locs aan zijn opgeofferd. Die hadden natuurlijk ook in de grote hal moeten staan, zoals de DE3 en de Kameel. De Kameel zal weer rijvaardig worden gemaakt, en kan dan worden gehuurd voor rondritten.


Spoorwegmuseum, 29 mei 2005. ZHESM-motorrijtuig BC6 (NS BC9911). Deze fraaie trein deed dienst op de eerste geëlektrificeerde spoorlijn in Nederland: de Hofpleinlijn Rotterdam-Scheveningen. Zie ook het thema Elektrificatie van de NS.


Spoorwegmuseum, 9 juni 1973. Loc 6317, de stoerste loc van het museum. Ooit is er aan gedacht om deze loc weer rijvaardig te maken. Tegenwoordig is ze paar seconden te zien tijdens een rondrit door een soort spookhuis. Een bezoeker van mijn site heeft aan de directie van het Spoorwegmuseum een reactie gevraagd op de manier waarop loc 6317 tegenwoordig is tentoongesteld. Lex van Marion, conservator van het museum, gaf hierop het volgende antwoord: "Er zijn meer mensen die het wat zonde vinden dat deze grote loc op deze manier tentoongesteld is. Maar aan de andere kant is de loc goed geconserveerd en wie weet wat er over 10-20 jaar weer mee gebeurt! De collectie is voor eeuwig, maar de visie daarop en de wijze van presenteren veranderen wel eens..."


Spoorwegmuseum, 21 augustus 1993. De "Bergkoningin", hier een beetje verstopt achter de koopwaar van een Indonesische Pasar, maar tegenwoordig bijna helemaal niet meer te zien. Net als de 6317 is ze nu ingemetseld in een kermisattractie.


Spoorwegmuseum, 14 juli 2005. Een Chevrolet uitgevoerd als vrachtwagen van Van Gend & Loos en ATO. Met dit soort auto's, maar ook met paard en wagen, werden goederen vanaf het station thuisbezorgd. Deze vrachtauto is gekocht in de Verenigde Staten en is door het museum aangepast. Er moet nog een huif op komen. Het kenteken is van de provincie Utrecht. Tot 1951 werd de afgifte en registratie van de voertuigdocumenten verzorgd door Gedeputeerde Staten van de provincies. De nummerbewijzen waren persoonsgebonden en werden voor het leven verstrekt. Elke provincie had een of twee vaste letters, gevolgd door maximaal vijf cijfers: A = Groningen, G of GZ = Noord-Holland, B = Friesland, H of HZ = Zuid-Holland, D = Drenthe, E = Overijssel, K = Zeeland, M = Gelderland, N = Noord-Brabant, L = Utrecht, P = Limburg, R = Departementen (bron: www.rdw.nl).


 

Spoorwegmuseum, 29 mei 2005. Dankzij een speciale ontheffing kreeg ik toegang tot een plek waar ik me niet zo vaak laat zien: het damestoilet. Het was mij begonnen om het gemak dat vroeger behoorde tot de koninklijke wachtkamer van Den Haag SS. Ik moet zeggen dat ik de pot er nogal gewoontjes vind uitzien. De attributen van het schoonmaakbedrijf lijken mij ook niet tot de originele entourage te behoren. Bij wijze van contrast ook nog een foto gemaakt van de (niet-koninklijke) urinoirs. Direct na het maken van deze foto stapte een mevrouw binnen die een nieuwe handdoekrol kwam plaatsen. Zij keek mij zeer vreemd aan... Maar ja, dit onderwerp interesseert mij nu eenmaal, dus dat moet ik er maar voor overhebben. Zie ook Trein & toilet.


"Gisteren ben ik voor het eerst naar het vernieuwde Spoorwegmuseum geweest. Erg mooi met een hoog Efteling-gehalte. Vooral die mijnlift en het mijndorpje vond ik erg mooi, maar ook het theater rond de Orient Express is geweldig. Ja en niet te vergeten dat mooie karretje tussen al die locs en werkplaatsen door waarbij je bijna door een loc verpletterd wordt. Een erg geslaagd bezoek. Ook het 1e klas koninginnetoilet is van een grootse klasse!" (Mail van Wietze Landman uit Velp, 22 juni 2005)


 

Dochter Charlotte bij het Spoorwegmuseum, op 26 december 1999 en op 5 juli 2005. Het is duidelijk te merken dat het museum tegenwoordig de status van landelijke attractie nastreeft. Daar horen lange rijen bij. Na een onaangenaam ritje in een afgeladen museumtrein, werden we door de regen naar de ingang geleid waar al een paar honderd mensen stonden te wachten voor de drie loketten. Dit zou zeker een uur gaan duren, dus na het maken van deze foto zijn we met dezelfde trein weer teruggegaan. Waarom geen gecombineerd trein/toegangskaartje verkopen, zodat mensen bij het museum direct door kunnen lopen? Uit een reactie van de museumstaf begreep ik dat men niet zo erg had stilgestaan bij dit probleem. Te druk geweest met alle verbouwingen, zullen we maar denken. Inmiddels zijn er wel een paar extra kassa's in de hal gezet.


Op 14 juli 2005 bezocht ik opnieuw het Spoorwegmuseum, nu 's ochtends vroeg op de fiets. Daar ontmoette ik dochter Karin (rechts) met haar collega's en kinderen van de instelling waar zij parttime werkte.


Spoorwegmuseum, 2 augustus 2005. Loc 1202 kreeg eind juli ook een plekje toegewezen in de grote hal. De loc is opnieuw geschilderd. De gele bies zit nu op de goede plaats (die zat iets te hoog), maar de blauwe verf glimt wel heel erg, waardoor de loc iets plasticsachtig over zich heeft gekregen, net als de bak van de 386. Foto Jeroen Kooy.


Ten westen van Boxtel, 8 oktober 2005. De klok werd vandaag even een halve eeuw teruggezet. Treinstel 273 met stroomlijnpostrijtuig Pec 1902. De combinatie is op weg van Blerick naar Tilburg, waar de Pec zal worden opgeknapt. Foto's Jeroen Meulenaars.


Spoorwegmuseum, 12 oktober 2005. Tijdens een ritje met de achtbaan probeerde ik wat foto's te maken. Er staat allerlei interessant spul, maar kom er maar eens achter wat precies! Links en rechts staan twee nagebouwde blokkendoosrijtuigen. Ons karretje rijdt recht op een namaakkop af, die precies op tijd openschuift zodat wij verder kunnen naar de nagebouwde DE3-kop. Later maakte ik dit filmpje.


 

Spoorwegmuseum, 24 november 2005. Ik had niet verwacht dat de Arend ooit nog onder stoom zou komen te staan, maar tot verbazing van de bezoekers maakte de loc opeens weer een ritje over het korte breedspoortraject bij het museum. Met dank aan Ton Mooij en Erik de Jong.


Bronzen platen bij het Spoorwegmuseum

Utrecht, 17 maart 2023. In de tuinmuur van Maliebaan 1, het kantoorgebouw van het Spoorwegmuseum, zijn zes bronzen platen aangebracht. Hierop staan zes locomotieven en treinstellen die ook in het museum zijn te zien. Van links naar rechts: NS 2106 (Blikken Tinus), NS 3737 (Jumbo), NS 6317 (Beul), NS BD 9107 (Blokkendoos), NS 273 (mat'46), NS 1202 (e-loc). Ze zijn aangebracht bij de heropening van het Spoorwegmuseum in 2005. Het waren destijds lege vakken met baksteen. Door deze platen krijg je al een beetje het spoorweggevoel wanneer je naar het museum loopt. Het is (nog) niet bekend welke kunstenaar deze platen heeft gemaakt. Op de foto's is te zien dat Maliesingel 1 wordt gerenoveerd. In verband daarmee is de seinpaal uit de tuin tijdelijk verdwenen. Over deze platen kreeg ik in 2023 een vraag van iemand die daar in de buurt woont. Hij heeft ook een site: Tussen spoor en singel.


Amsterdam, museum EnergeticA, 30 maart 2005. Dit paneel heeft van 1895 tot 1924 dienst­gedaan als schakelbord op het station van Nijmegen. Er werden twee dynamo's en een acculaadinrichting mee bediend die de elektriciteit leverden voor de boog- en gloeilampverlichting van het emplacement en de perrons. Midden hoog: cellenschakelaar voor het schakelen van de accubatterijen. Midden laag: shuntregelaars voor de dynamo's. Tweede rij: hefboom- en maximaalschakelaars. Onderste rij: open loden smeltveiligheden. Dit paneel bevindt zich tegenwoordig in het Spoorwegmuseum.


Zie ook:




vorige       start       omhoog