GE PowerHaul

Een loctype uit 2009, in Groot-Brittannië bekend als Class 70. De locs zijn een ontwerp van General Electric Transportation uit de VS en worden onder andere gebouwd door Tülomsaş in Turkije. De bedoeling is dat deze locs ook kolentreinen tussen Nederland en Duitsland gaan trekken.Bunnik, 21 maart 2014. Loc 29008 van Heavy Haul Power International (HHPI) tijdens een nachtelijke proefrit. De loc was voor toelatingstesten in Nederland. Ze reed een aantal keren heen en weer tussen Driebergen en Maarn, waar apparatuur in de baan zit om detectieproeven mee te doen.


Utrecht (Vleutensebrug), 27 maart 2014. Loc 29008 werd achter loc 653-05 teruggebracht van Utrecht naar de Kijfhoek. Op de locs van Heavy Haul Power International (HHPI) staat met grote letters de traagheidswet van Newton: F = ma (kracht = massa x versnelling). Dat straalt power uit, maar betekent op zichzelf nog niets. De vraag is: wat zit er voor motor in die locomotieven? Foto Rob van der Woude.


Eind mei 2015 is zusterloc HHPI 29009 in Nederland gesignaleerd. Ze stond op Maarn Goederen, duidelijk zichtbaar vanaf de A12, te wachten op de dingen die zouden komen. Dat zouden testritten moeten zijn tussen Driebergen en Ede, maar daar is het niet van gekomen. Op 30 mei is ze weer vertrokken.


Zie ook:
vorige       start       omhoog