NNTTM Zuidbroek

Over het museum

De stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) is in 2001 opgericht. Het toen met sloop bedreigde station van Zuidbroek (1865, het oudste van de provincie Groningen) kon nog net op tijd worden gered. Dankzij een financiële bijdrage werd de stichting in 2006 eigenaar van het station. Van 2008 t/m 2013 is het gebouw volledig in oude staat teruggebracht. Ook de in 1958 afgebroken bovenverdieping en beide zijvleugels werden daarbij herbouwd. In oktober 2014 werd het museum geopend.

In het gerestaureerde stationsgebouw is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum gevestigd, dat het verhaal presenteert van de ontwikkeling van het spoorwegnet en de tramverbindingen in Noord-Nederland gedurende de afgelopen anderhalve eeuw. Hiermee verenigt de stichting drie aspecten: de presentatie van een uniek verhaal over de geschiedenis van het thema spoorvervoer in Noord-Nederland; de presentatie van het thema op een unieke locatie, die een belangrijke bijdrage levert in het verhaal dat verteld wordt; en de combinatie van mogelijk­heden die het museum op deze plaats biedt. Ruimtes in het museum zijn te huur voor presentaties, vergaderingen of als trouw­locatie. Bron: www.nnttm.nl

Begin juli 2021 is sik 327 bij het museum geplaatst.

Over mijn bezoeken

In 2017 ben ik kort na elkaar twee keer in het NNTTM geweest. De eerste keer op 18 juni 2017, toen ik per trein zowel het NNTTM in Zuidbroek als het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek bezocht. In beide musea was vrijwel geen publiek aanwezig, als gevolg van de tropische hitte. In het NNTTM werd ik door een vriendelijke vrijwilliger rondgeleid en kreeg ik ook een kijkje in de normaal voor publiek gesloten depotzolder. In het gebouw zit ook een modelbouwvereniging, maar hun modelbaan kon ik helaas niet te zien krijgen.

De tweede keer bezocht ik het NNTTM op 23 augustus 2017. We waren toen op een korte vakantie in Groningen. In Zuidbroek had ik een hotel geboekt tegenover het museum. We hadden afgesproken hoe laat we konden inchecken, maar toen we bij het hotel stonden bleek dat nog gesloten: de eigenaar was opeens boodschappen gaan doen. Het NNTTM was ook gesloten, maar toevallig was er iemand aanwezig die ons wel even binnen wilde laten.

Zo kon ik nog een keer rondkijken, voordat we in Hotel Hulsebos terecht konden. Dat is trouwens een heel slecht hotel: we kregen een kamer in een bijgebouw en konden de mensen in de kamer naast ons bijna letterlijk verstaan. Het hotel heeft tijdens de verbouwing een beetje bezuinigd op de tussenwandjes.

Tijdens mijn eerste bezoek aan het NNTM werd ik met veel egards ontvangen: ik werd herkend van mijn website. Er waren plannen voor een nieuwe tentoonstelling over treinbeveiliging: of ik daar aan mee zou willen werken? Natuurlijk wilde ik dat, maar ik heb er daarna nooit meer wat van gehoord.

Het museum is leuk om een keer te bezoeken, al is het wat steriel en heb je het vrij snel bekeken. De openingsdagen zijn onhandig gekozen. Die zouden beter moeten worden afgestemd op de rijdagen van de STAR, zodat je er een leuke combinatie van kunt maken. Met de trein ben je in zes minuten van Zuidbroek in Veendam. Nog mooier zou zijn als de stoomtrein kon doorrijden naar Zuidbroek, maar dat zal wel te ingewikkeld worden.



Twee musea in één dag

Zuidbroek en Sneek, 18 juni 2017. Op een tropische dag bracht ik per trein een bliksembezoek aan twee noordelijke musea: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek en het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Beide musea waren die dag nagenoeg uitgestorven.


Zuidbroek, 23 augustus 2017. Een Spurt op weg naar Groningen passeert het gebouw van het NNTTM.


Zuidbroek, 18 juni 2017. Het nagebootste stationskantoor.


Groningen, 23 augustus 2017. Bovenste foto: Zuidbroek, voormalig stationsgebouw waarin nu het NNTTM (Noord-Nederlands Trein & Tram Museum) is ondergebracht. Mooi opgeknapt, al ziet het er allemaal wat steriel uit. Leuk om even doorheen te lopen als je op weg bent naar de STAR, alleen lang niet altijd geopend tijdens de rijdagen. Gemiste kans dus. Tegenover het museum staat Hotel Hulsebos waar wij logeerden. Niet doen! Middelste foto: het oor­spron­ke­lijke stationsgebouw van Veendam, nu in gebruik bij de STAR. Authentieke sfeer binnen, aangenaam terras buiten. Hier kun je wachten op de stoomtrein naar Stadskanaal. Onderste foto: ook in Stadskanaal is de sfeer van een oud station goed te proeven. Ons team kreeg een privé­rondleiding van een vriendelijke vrijwilliger. Meer foto's bij de STAR.


Bezoek aan het Hoge Noorden

Arriva GTW vertrekt van Zuidbroek naar Groningen, loc 6411 met dolimetrein op weg naar Veendam, stoomloc 52 8060 van de STAR in Stadskanaal en Veendam, een klok van Maarten Baas in het Groninger Museum (de klok loopt op tijd!). Gefilmd op 22 en 23 augustus 2017.



Zie ook:

Website:





vorige       start       omhoog