Deltics (Class 55)

Het prototype van de Deltics, gebouwd door English Electric, reed proefritten van 1955 tot 1961. De officiŽle aanduiding van de loc was DP1 (Diesel Prototype #1), maar op de zijkant stond met grote letters het woord Deltic. Deze naam verwijst naar de vorm van de dieselmotoren; zie verderop.

Na het prototype bestelde de Britse spoorwegen een serie van 22 locomotieven, ter vervanging van 55 stoomlocs. Deze werden genummerd D9000-D9021, later 55001-55022 (Class 55). De locs droegen namen van regimenten van het Britse leger of van winnende racepaarden. In 1982 werden de laatste locs afgevoerd. Zes locs, waaronder het prototype, zijn bewaard gebleven.Retford Station, periode 1955-1961. Veel belangstelling voor de dieselloc langs het perron. Geen wonder, want in deze tijd heerste hier nog de stoom­locomotief. De lichtblauwe loc is het prototype van de roemruchte Deltics, die in de jaren zestig de sneltreindiensten langs de oostkust zouden overnemen van de Gresley Pacifics. Foto "The Turntable", collectie Nico Spilt.


Prototype van de Deltics. Omslag van het boekje "Great Northern" door Cecil J. Allen. Ian Allan, 1961.


York, National Railway Museum, 26 juni 2008. Loc 55002 "The King's Own Yorkshire Light Infantry", een van de bewaard gebleven Deltics. De twee witte stippen op de neus zitten op de plaats waar tot in de jaren 70 een headcode (train reporting number) kon worden getoond, bestaande uit vier tekens, waarmee aan seinwachters informatie over het soort trein en de bestemming werd gegeven.


De naam van deze locomotieven was afgeleid van de gebruikte dieselmotoren: Napier Deltic. Het woord Deltic (naar de Griekse letter delta = driehoek) slaat op de driehoekige rangschikking van de cilinders. In elke cilinder bewegen twee zuigers die de krukassen op de hoeken van de driehoek aandrijven. Op deze foto een verkleinde doorsnede van zo'n motor. De Deltics hadden twee motoren met elk 18 cilinders.


Zie ook:
vorige       start       omhoog