Bilthovensche Metaalindustrie (BMI)

Met dank aan de heer C.B. Beyerman, zoon van de oprichter van de BMI.


Affiche van de Bilthovensche Metaalindustrie (BMI). De fabriek, aan de Rembrandtlaan in Bilthoven, heeft slechts enkele jaren bestaan: van 1934 tot 1936. De BMI fabriceerde een door de heer Beyerman ontworpen motorblokje, dat voor verschillende doeleinden kon worden gebruikt. Voornamelijk fietsen, maar ook invalidenwagens en bootjes werden voorzien van een BMI-motor. In opdracht van NS zijn ook gemotoriseerde railfietsen gebouwd. Collectie C.B. Beyerman.


Een BMI-motor om in een bestaande fiets in te bouwen kostte ongeveer 100 gulden, maar er waren ook complete fietsen verkrijgbaar. Per verkochte motor moest BMI 2 gulden afdragen aan Stork, omdat de heer Beyerman de motor had ontworpen toen hij in dienst was van Stork. In 1934 nam hij ontslag en stichtte hij met een compagnon een eigen bedrijf. Twee jaar later werd de fabriek weer gesloten. De naam BMI werd verkocht aan een ander bedrijf. Collectie C.B. Beyerman.



De fietsen hadden een motorblokje van de BMI. De cilinderinhoud was 98 cc. Het was een kopzijklepper met riemaandrijving. De olie moest met de hand in het carter gepompt worden. De eerste railfietsen waren voor één persoon bestemd, totdat iemand van achteren werd aangereden door een trein. Toen werden tweepersoonsfietsen gebouwd, zodat een van de twee berijders de andere kant in de gaten kon houden.

Foto rechts: Crailoo, jaren 40. Opzichter op een railfiets met hulpmotor. Collectie E. van Barneveld.


Bilthoven, tussen 1934 en 1936. Nieuwe railfietsen op het terrein van de Bilthovensche Metaalindustrie (BMI).
In de achtergrond het perron van Bilthoven met een grote seinklok. Collectie C.B. Beyerman.


Tweepersoons railfiets van de BMI. Collectie C.B. Beyerman.


"Doodensprong op een locomotief". Artikel uit een onbekend blad, jaren 40, waarin wordt beschreven hoe een arbeider op een spoorfiets aan de dood ontsnapte door op de locomotief te springen die hem van achteren aanreed. Ter illustratie is een foto afgedrukt van een opzichter op een railfiets bij de stapelplaats Crailoo.


Zie ook:




vorige       start       omhoog