Almelo en enkele nabijgelegen stations

Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen. (Herman Finkers).Op dit kaartje staan ook andere plaatsen waar ik ooit foto's heb gemaakt. Voor meer kaartjes zie Waar ben ik geweest?

De lijn Almelo-Salzbergen is in 1865 aangelegd door de Spoorweg-Maatschappij Almelo-Salzbergen (AS).


Loc NS 5541 (voorheen HSM 741) op 20 mei 1939 te Almelo. De loc is er een van een grote serie (55 stuks) die rond de eeuwwisseling is gebouwd, onder andere door Werkspoor. Later zijn er enkele vergelijkbare locs met oververhitter gebouwd: de serie 5701-5706. Prentbriefkaart naar een foto van Van Wijck Jurriaanse.


HSM-loc 775 op het rangeerterrein van Almelo. De foto moet van voor 1921 zijn daar de lok nog de nummerplaten heeft van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. De loc, in 1913 gebouwd door Werkspoor, heeft bij NS onder nummer 5705 gereden. De kolenbak zou later, net als bij de serie 5500, worden verhoogd. Foto collectie Hermann Hinsenveld.


 

Almelo, jaren 60. Een treinstel mat.'36 en een Blauwe Engel met de 'proefsnor' die enkele treinstellen tussen 1958 en 1962 hebben gekregen. De treinaanwijzer op het perron bestond uit losse bordjes en een klokje dat met de hand werd bediend. Op de rechter foto nadert een Blauwe Engel het station uit de richting Hengelo. De klassieke beveiliging is nog volop aanwezig. Foto's collectie Hermann Hinsenveld.


Beeld uit het spiegeleiverleden

Almelo, circa 1965. Henk Morsman met pet en vertrekstaf van de stationschef. Met dit "spiegelei" gaf de stationschef, op grotere stations de perronchef, vroeger het vertreksein. In het donker gebruikte hij een vertrekstaf met een groene lamp. Rond 1968 was deze vertrek­procedure overal in onbruik geraakt. Sindsdien is de hoofdconducteur verantwoordelijk voor het vertrek van de trein. Foto Jan Morsman.


De AKI die het nog niet deed

Foto's gemaakt door Jan Morsman, werkzaam als treindienstleider in Almelo, beschikbaar gesteld door zijn zoon Henk.

Vriezenveen, 19 augustus 1968. Op de overweg in de Wierdenseweg botste DE2-treinstel 63 op een vrachtauto geladen met vismeel. De vrachtauto (een Volvo Viking, type L485) werd volledig vernield. De bestuurder dacht dat op het baanvak geen trein­verkeer plaatsvond, omdat er jute zakken over de lichten van de AKI zaten. Deze waren echter nieuw en moesten nog in gebruik worden gesteld. In de trein liepen zes personen verwondingen op, waar­onder de machinist en de conducteur. De bestuurder van de vrachtauto bleef ongedeerd. Het baanvak was enige tijd gestremd doordat de rails door het ongeluk waren ontzet.Op 30 juli 1984 zijn de rode diesel-eentjes 36 en 21 onderweg van MariŽnberg naar Almelo. De telegraafpalen langs het enkelsporige lijntje geven met de mooie omgeving een lekker Hollands landschap weer. Helaas hebben de dieseltjes niet meer de zo kenmerkende fraaie Allan-vleugel op hun neus. Foto Rob van der Rest.


Amerikaans sein in Vroomshoop

Vroomshoop, 1 juni 1984. NS 25 op weg van Almelo naar MariŽnberg, enkele weken voordat de klassieke beveiliging op deze lijn zou verdwijnen. In de verte een afgekruist nieuw lichtsein. Op de voorgrond een elektrisch bediend armsein van een bijzonder model. Het is een uit de VS afkomstig armsein dat vanaf de jaren dertig dienst deed langs baanvakken met automatisch blokstelsel. Deze seinen werden in de VS gebruikt als driestandensein, en hadden dus plaats voor drie kleurglazen. Ze zijn op een afstand goed te herkennen aan de gepunte paal. Bij de NS werden ze als tweestandensein gebruikt. Toen langs deze automatische trajecten lichtseinen werden geplaatst, verhuisden verschillende oude armseinen naar andere baanvakken. Foto Fons van der Jagt.


Almelo, 9 augustus 2005. Radioloc 6454 "Wim" tussen wagens (Klmos) met vuile ballast.


Zie ook:
vorige       start       omhoog