|
|
Zoeken op deze siteEr zijn verschillende manieren om iets op te zoeken. In
de linkerkolom vind je alle thema's gegroepeerd op onderwerp (dit is de site-map). |
|
Hoewel ik veel ervaring heb met content-managementsystemen, gebruik ik voor mijn eigen website geen opmaaksysteem. Ik codeer rechtstreeks in html. Daarvoor gebruik ik het kladblok van Microsoft, voor ingewikkelder zaken de editor Notepad++. Langere verhalen bereid ik voor in Word.
De foto's zijn gemaakt op zwart-witfilm, kleurenfilm of diafilm van diverse merken en soorten, en met diverse camera's (soms twee tegelijk). De dia's en negatieven zijn ingescand en daarna bewerkt met Adobe Photoshop. Sinds 2002 fotografeer ik digitaal.
In de jaren 70 heb ik wat smalfilms gemaakt. Vanaf 1984 heb ik met videocamera's gefilmd. Sinds 2007 film ik digitaal. Een deel van mijn filmopnamen is te zien via YouTube. Voor het monteren van films gebruik ik Adobe Premiere.
De geluidfragmenten zijn in WAV-formaat. Het betreft voornamelijk opnamen uit begin jaren zeventig, opgenomen met een mono-cassetterecorder. Deze heb ik bewerkt met Cool Edit.
Hoewel deze site technisch gezien zo eenvoudig mogelijk gehouden is, constateer ik soms toch problemen. Omdat ik zelf niet alle browsers en apparaten kan testen, stel ik het op prijs als ik reacties van bezoekers krijg. Zie je iets wat volgens jou niet klopt, mail me dan en beschrijf het probleem zo nauwkeurig mogelijk. Bij voorbaat dank!
Ik heb enkele meldingen gekregen over een 'knipperend scherm' bij gebruik van Google Chrome. Dit probleem kon zich voordoen als iemand Browser Shop of een vergelijkbaar programma op zijn computer had staan. Dit probleem is als het goed is opgelost. (januari 2017)
Adobe Flash Player werd vroeger veel gebruikt om dingen te laten bewegen op websites. Het programma kan echter veiligheidslekken bevatten. Je kunt Flash uitschakelen in je browser. Op deze site zul je vrijwel niets tegenkomen waarvoor Flash nodig is.
De meeste foto's op de site zijn 600x400 pixels (in beginjaren van mijn site gebruikte ik 350x233). De beste resolutie om de site te bekijken is 1024x768 of groter. Op kleine schermen zoals die van telefoons zal deze website minder prettig overkomen. Stel je beeldscherm goed in.
Vroeger, in de tijd van de beeldbuizen, had het misschien echt zin om het 'inbranden' van je scherm te voorkomen. Met de platte schermen van tegenwoordig is het alleen maar leuk: een screensaver.
Op deze site wordt de witte spelling gebruikt. Namen van buitenlandse steden zijn meestal in de originele naam gespeld (Aachen, Köln, Nürnberg). Zie ook het thema Taalvraagstukken.
Ik krijg regelmatig foto's toegestuurd. Dat stel ik erg op prijs. Maar
ingezonden foto's worden lang niet altijd geplaatst. Ik publiceer alleen foto's
waarvan ik vind dat die iets toevoegen aan mijn site. Dat kan zijn door de
manier waarop de foto is gemaakt, of door het verhaal achter de foto. Ook bewaar
ik foto's wel voor toekomstig gebruik, bijvoorbeeld voor een thema dat ik in
gedachten heb.
Over het algemeen geldt: hoe ouder de foto, hoe beter. Foto's niet
verkleinen en niet inpakken. Dus gewoon de jpg sturen zoals die
uit je camera komt. zo nodig pas ik de uitsnede, de helderheid en de kleurbalans
aan. Altijd vermelden: plaats, datum, beschrijving met locnummers en dergelijke.
Alleen foto's opsturen die je zelf hebt gemaakt of waarvan je zelf de rechten
hebt. Vriendelijk verzoek om zelf eerst een kritische selectie te maken voordat
je foto's naar mij mailt. Graag overleg voordat je grote aantallen en/of
grote bestanden stuurt.
Op mijn site kom je ook objecten tegen uit mijn verzameling. Ook heb ik een uitgebreide boekenkast. Van bijna al mijn boeken heb ik een korte, soms een langere, beschrijving gemaakt. Die vind je ook terug bij de thema's waar die boeken betrekking op hebben – doorgaans helemaal onderaan het thema. Dubbele boeken bied ik te koop aan.
Je kunt deze website gratis bezoeken. De kosten worden gedekt door kleine advertenties. Deze worden verzorgd door Google, dat hierbij 'cookies' gebruikt. Door deze site te bezoeken ga je hiermee akkoord. Zelf doe ik niets met cookies; ik ben op geen enkele manier geïnteresseerd in jouw surfgedrag. Deze site wordt gehost op een Nederlandse server.
Jouw privacy is mij een voortdurende zorg! De enige gegevens die ik verzamel zijn mailadressen van personen en instanties die mij in verband met mijn website benaderen met vragen, klachten of opmerkingen. Een enkele keer stuur ik naar deze mailadressen een bericht (uitsluitend als BCC), bijvoorbeeld een nieuwjaarsgroet. Wil je dit niet, vraag dan of ik je mailadres uit mijn bestand verwijder.
Langs de rails heeft sinds december 2020 een beveiligingscertificaat. Niet echt nodig, want ik verwerk geen gegevens van bezoekers – daar heb ik geen enkele interesse in. Maar zo'n certificaat voorkomt gezeur van Google dat deze site onveilig zou kunnen zijn. Het komt erop neer dat de link van mijn site https://www.nicospilt.com/ is geworden, met een s achter http. Maar je kunt ook gewoon www.nicospilt.com intikken, of kortweg nicospilt.com.
Ik heb ook een startpagina: www.nicospilt.nl. Daarin staan links naar allerlei online activiteiten van mij, waaronder natuurlijk mijn website. Op deze startpagina kom je ook terecht als je www.langsderails.nl gebruikt. Dat is een domeinnaam die ik ooit heb geregistreerd maar die ik niet meer propageer.
Ik heb jarenlang een forum gehad op Yahoo. In december 2020 is Yahoo met forums gestopt. Dit betekende ook het einde van het forum van Langs de rails en daarmee aan de berichten die ik via dit forum rondstuurde. Daar is geen alternatief voor gekomen, maar met mijn agenda blijf ik natuurlijk wel doorgaan.
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. Beschreven situaties kunnen door de tijd zijn ingehaald. Aanvullingen en correcties op teksten zijn altijd van harte welkom.
Op mijn site staan links naar andere websites. Ik ben op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze sites.
Klik hier voor informatie over het copyright dat rust op het materiaal op deze site.
Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.
Zie ook: