Plan V voor de Valleilijn (1 april 2006)

Op de Rails, het maandblad van de NVBS, is een serieus blad. De spoor- en tramweghobby is namelijk een serieuze hobby. Geen grappen alstublieft! Daarom was ik aangenaam verrast door een bericht in het maartnummer van 2006, over een proefrit die op de eerste zaterdag van april zou plaatsvinden. Bij het bericht stond een foto van een blauw geschilderd treinstel plan V, dat op die dag gepresenteerd zou worden in Amersfoort. Met dit soort treinen zou Connexxion op de Valleilijn gaan rijden (de Valleilijn is de nieuwe naam van de Kippenlijn tussen Barneveld en Ede-Wageningen).

De grap was leuk bedacht, maar de foto was nogal duidelijk een digitale bewerking van een gewone plan V. Dat kan beter, dacht ik, en dus maakte ik mijn eigen versie van een Valleilijnblauw treinstel. Via een internetforum over spoorwegfotografie werd daar nogal pissig op gereageerd door een (onder pseudoniem opererende) redacteur van Op de Rails. Ik had een idee gejat en ik had een 1-aprilgrap verklapt!

Tussen het jatten van ideeën en het commentaar leveren op ideeën van anderen bestaat nogal een verschil. Bovendien had ik die 1-aprilgrap niet verklapt, dat deed deze redacteur nu zelf, door mij te beschuldigen van het verklappen van een 1-aprilgrap. Niet zo intelligent allemaal, maar zoals ik in het begin al schreef is de spoor- en tramweghobby een serieuze hobby, dus mensen met gevoel voor humor en relativeringsvermogen zijn een tamelijk zeldzaam verschijnsel in die kringen.

Ik heb beloofd om op 1 april 2006 uit te leggen wat er niet goed is aan de fototrucage in Op de Rails. Dat doe ik hieronder. Ook laat ik mijn eigen fototrucage zien, en de "echte" trucage die door Connexxion via internet is gepubliceerd. Oordeel zelf!

Verder ben ik op 1 april in de trein gestapt om te kijken hoeveel fotografen er op deze blauwe belofte waren afgekomen.



Uit Op de Rails, nummer 2006-3, pagina 118. Goed idee, maar niet goed uitgewerkt.
Ten eerste is er een grote spoortechnische fout gemaakt: neuzen van Nederlandse treinen moeten wit of geel zijn. Alleen museumtreinen, zoals stoomlocs, zijn hiervan uitgezonderd. Veel fotografen herinneren zich nog de wegleerritten met treinstel 419, waarbij het weer groen geschilderde treinstel van een lelijke witte neus moest worden voorzien.
Ten tweede is de digitale bewerking erg slordig uitgevoerd. Zo is een deel van de cabineruiten blauw geworden en heeft het treinstel lichtblauwe eersteklasstrepen gekregen (krijgen die treinen wel eerste klas trouwens?) Ook is er verf geknoeid op de grond, maar misschien heeft de bewerker dat bewust gedaan om het echter te doen lijken. Maar worden treinstellen echt op zo'n slordige manier geschilderd? Verder is het niet logisch om wel op de neus maar niet op de zijkanten van de trein een logo te zetten (dan moet ik in perspectief werken: mij te lastig, dacht de bewerker). Ook is het ongebruikelijk om reizigersdeuren dezelfde kleur te geven als de rest van de trein.


Bilthoven, 15 juli 2005. Treinstel 446 als stoptrein naar Amersfoort, maar nu gestoken in de kleuren van de Valleilijn. Bij deze bewerking ben ik uitgegaan van het idee uit Op de Rails. De verkeerde neus heb ik gehandhaafd. De verschillen zijn verder duidelijk.


En zo gaan de treinen op de Valleilijn er echt uitzien. Dit is niet station Barneveld Noord, maar Zürich Hbf.
Bron: www.valleilijn.nl.



De dienstregeling op 1 april 2006

Peter van der Leek, beheerder van www.somda.nl, heeft op een leuke manier meegedaan aan deze 1-aprilgrap, door een zeer serieuze dienstregeling te publiceren, compleet met overbrengingsritten.

Omdat ik die ochtend toch met de trein naar Utrecht moest, besloot ik om te reizen via Ede-Wageningen. In Bilthoven stapte ik op trein 7429 naar Amersfoort. Die werd gereden door treinstel 888. Een mooi nummer, maar verder was dit stel gewoon geel. Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen heb ik een stuk of tien fotografen gezien, maar uit andere contacten heb ik begrepen dat zich op het station van Amersfoort meer mensen verdekt hadden opgesteld.

Helaas heeft de redactie van Op de Rails de grap niet afgemaakt door bijvoorbeeld op het perron een tafeltje met een blauw modeltreinstel neer te zetten. Een grapje is leuk, maar het moet niet ontaarden in humor, zullen ze hebben gedacht.


============================
82210:
Br 03.16
Ehv 03.45-03.51
Ht 04.11
Ut 04.41
Amf 04.56 (naar Bokkeduinen)

7429:
Amf 09.50 (4a)
Bnn 10.01
Bnc 10.06
Ltn 10.14
Edc 10.21
Ed 10.25 (1)

7434:
Ed 10.34 (1)
Edc 10.38
Ltn 10.45
Bnc 10.52
Bnn 10.56
Amf 11.07

82211:
Amf 14.53
Ut 15.09-15.17 (9b)
Ht 15.45
Ehv 16.06
Br 16.35
============================
   


Amersfoort, 1 april 2006. Spoor 4a, kwart voor tien.
Bovenste foto met dank aan Wouter Wiersema (zwaaiend op de onderste foto).


Utrecht Centraal, 7 juli 2002. Treinstel 766 in Benelux-uitvoering. Deze foto stond al op mijn site toen de redactie van Op de Rails nog helemaal niets van digitale foto's, laat staan van digitale bewerkingen, wilde weten. Dus als we het over het jatten van ideeën gaan hebben...


Het had gekund. Er is tussen NS en NMBS ooit gesproken over een vervolgserie Benelux-treinstellen, gebaseerd op het ontwerp van Plan V. Wel met lage koppelingen, zodat ze gecombineerd zouden kunnen rijden met de oudere stellen. In plaats van nieuwbouw koos men voor het gebruik van bestaand materieel, om daarmee trek-duwtreinen samen te stellen. (Foto: Hilversum, 8 september 1969, treinstel 525.)


 

Woerden, 6 oktober 2004. Wegleerrit met treinstel 419. Volgens voorschrift moeten treinen een witte of gele neus hebben. Alleen museumvoertuigen zijn (vooralsnog) hiervan vrijgesteld. Treinstel 419 behoorde niet tot die categorie, en was daarom voorzien van een lelijke witte beplakking op de neus. Nu is daar met Photoshop wel weer wat aan te doen natuurlijk...


Zie ook:




vorige       start       omhoog