Videobanden en dvd's

De basis voor mijn videocollectie is gelegd in de jaren 90, toen ik zelf ook veel filmde. Aan het eind van het videotijdperk heb ik nog een paar keer, voor weinig geld, mijn slag geslagen. Af en toe koop ik tegenwoordig een dvd.



Videobanden


In april 2012 kon ik voor heel weinig geld een verhuisdoos videobanden kopen op Marktplaats. Een deel ervan heb ik inmiddels afgestaan aan de NVBS, in ruil voor een kopie op dvd. De andere banden had de NVBS al in haar collectie.


De glorietijd van de stoom. Drie videobanden uit 1992, gekocht in het Spoorweg­museum. Leuke Engelse documentaires.

  • "Locomotieven"
  • "Spoorwegen"
  • "De gouden jaren"

Twee andere delen heb ik op dvd:

  • "Steampower"
  • "Volle kracht!"
  

Tempo Doeloe

Sporen over Java, 1912 en 1919 (45 minuten). Nederlands-Indische Staatsspoor en tramwegen anno 1929 (45 minuten). Nederlandsch-Indische spoorwegen, anno 1937 (50 minuten). Uitgegeven door het Nederlands Filmarchief.

Zwart-witopnamen zonder geluid, dus heeft men er maar vrolijke muziekjes onder gezet.

  

Nederlandse Spoorwegen in 1917 en 1925. Opnamen uit het Nederlands Filmarchief. 50 minuten.

Een week bij de Nederlandse Spoorwegen in 1931. Opnamen van H.J. Stretton-Ward die in september 1931 een treinreis door Nederland maakte met een groep Engelse spoorwegvrienden. Nederlands Filmarchief. Speelduur 45 minuten.

De opnamen van Stretton-Ward zijn in 2012 opnieuw uitgebracht als dvd onder de titel "Stoom over Holland" (zie verderop).

 

Trajectvideo Arnhem-Utrecht. 1997, 50 minuten.

Trajectvideo Utrecht-Amsterdam, Nijmegen-Arnhem. 2001, 40 minuten. Op de doos en het etiket staat 'Amsterdam-Utrecht', maar de opname is de andere kant op gemaakt. De opname Nijmegen-Arnhem is vanuit de achterste cabine gefilmd.

Trajectvideo demo, 1997, 17 minuten.

Productie H-Phi-H Systems Video, uitgegeven door Stichting Rail Art.

  

Bijna elke nacht werd op de Duitse televisie het programma "Schönste Bahnstrecken" uitgezonden. Ik heb tientallen uren opgenomen op mijn videorecorder. Als ik me een beetje onrustig voel, ga ik een uur meekijken over de schouder van de machinist. Fascinerende televisie! Waarom bestaat dat in Nederland niet? Je kunt hier wel trajectvideo's kopen. Ik heb er een paar. Aan de opnamen ligt het niet. De man die deze films heeft gemaakt nam spullen mee om de cabineruit schoon te maken. En hij hield rekening met de stand van de zon. En als er eens iets gevaarlijks gebeurde, bijvoorbeeld iemand die op het laatste moment het spoor overstak, dan nam hij het hele traject vanaf het begin opnieuw op. Het ging pas mis in de montagekamer. De neiging om er leuke muziek onder te zetten kon nog wel worden onderdrukt, maar met de tussentitels werd zeer stevig uitgepakt. Zodra er een station nadert, wordt de naam van dat station groot op het scherm geprojecteerd, totdat de trein weer vertrekt. Ook bij het passeren van aansluitingen verschijnt een titel in beeld, heel groot en veel te lang. Ik heb daarover gecorrespondeerd met de filmer. Hij begreep mijn probleem niet zo goed, maar bij wijze van troost stuurde hij me een gratis demoband.


Cadans. Over de voorbereidingen van de jubileumviering in 1989. In opdracht van het Projectteam NS-150 gemaakt door Toonder Studio's. Mei 1989. Speelduur 22 minuten.

Het feest van de eeuw. In opdracht van NS In- en Externe Betrekkingen gemaakt door Toonder Studio's. Mei 1990. Speelduur 20 minuten.

 

Treinen door de tijd. Het videojournaal van NS-150. Stichting Rail Art. Camera & regie Sebo Rezvani en Joachim Schmidt (Eisenbahn Kurier). Speelduur 70 minuten.

Treinen door de tijd deel II. Speelduur 65 minuten.

Op de eerste band staat onder andere een interview met machinist Marcel Dubbelt, die uitleg geeft over de geheimen van loc 3737. Hij staat helemaal rechts op de foto.

 

Stoomlocspektakel NS-150. Groenendal Video groep. Speelduur 70 minuten.

Van Arend tot TGV. Nederlands Filmarchief. Speelduur 55 minuten.

 

Stoom '91. In oktober 1991 vierde de NVBS haar zestigjarige bestaan, onder andere met een stoomlocparade in Amsterdam en diverse stoomritten. Stichting Rail Art. Speelduur 55 minuten.

Stoom '91. Ook Groenendal Video Groep was met de camera paraat, onder andere tijdens de ritten met loc 18 201. Speelduur 60 minuten.

 

Railjournaal 1990. Stichting Rail Art. Speelduur 60 minuten.

Railjournaal 1991. Stichting Rail Art. Speelduur 75 minuten.

In 1992 zou het Railjournaal twee keer per jaar gaan verschijnen. Dat betekende dat ik in plaats van 79 nu 129 gulden per jaar kwijt zou zijn. Te duur voor een aardig­heidje. Daarbij ergerde ik me aan de achter­grond­muziek op de videobanden van Rail Art. Ik heb Sebo Rezvani proberen uit te leggen dat als ik een stoomtrein zie ik ook graag een stoomtrein hoor, en geen klassieke muziek of gedoe met een synthesizer. Maar hij begreep me niet zo goed. Ik heb later wel andere videobanden (Duitse, zonder muziek) bij hem gekocht in zijn winkeltje in Baarn. Sebo is in september 2004 onder tragische omstandigheden overleden.

In 2003 verscheen een compilatie op dvd; zie verderop.

 

De nationale Stoommanifestatie. Van 21 t/m 23 mei 1994 organiseerde het Spoorwegmuseum voor de eerste keer een tweejaarlijkse stoommanifestatie. Stichting Rail Art. Speelduur 45 minuten.

Deze film is in 2014 verschenen op de dvd "Nederland onder stoom".


Railvisie 7. Van den Burg beeldproducties, 1998. Speelduur 68 minuten.

Spoorwegen in Nederland. Van den Burg beeldproducties, 1999. Speelduur 55 minuten.

 

Jumbo's, Jeeps en Blokkendozen. Opnamen uit de periode 1945-1953, uit het filmarchief van de NVBS. Van den Burg beeldproducties, 1999. Samenstelling en productie Ton Pruissen. 50 minuten zwart-witopnamen, gedeeltelijk met authentiek geluid.

Herstellingsoord der IJzeren Paarden. Opnamen uit de periode 1947-1955, uit het NS-archief. Stichting Rail Art. Videobewerking Ton Pruissen. Speelduur 63 minuten. In 2005 opnieuw uitgebracht als dvd: "NS in beeld 1947-1955" (zie verderop).

 

Cineast Wassenaar op het spoor. Herman Wassenaar maakte vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog tientallen films voor de Nederlandse Spoorwegen. Op deze band staan vijf van deze films, en een gefilmd portret van Herman Wassenaar. Uitgegeven door NS Audiovisuele Communicatie.


NS Electrische treinstellen. NS Dieseltreinstellen. NS Electrische locomotieven. NS Diesellocomotieven. Van den Burg beeldproducties, 1997.

Bij elkaar een behoorlijk compleet overzicht van al het materieel dat bij NS heeft rondgereden, al hadden er van mij wel wat meer oude archiefbeelden in gemogen en iets minder lang uitgesponnen beelden uit recente jaren. Speelduur 55 minuten per band.

 
 

Die Rollbahn. Film uit de serie Die Dampfzeit der DB. Bahn Extra Video, 1993. Samengesteld door Ton Pruissen. 50 minuten zwart-witopnamen, met tekstboekje. De Rollbahn is de naam van de spoorlijn Hamburg-Bremen-Osnabrück-Münster.

Schiefe Ebene. Film uit de serie Die Dampfzeit der DB. Bahn Extra Video, 1994. Samengesteld door Ton Pruissen. 50 minuten zwart-witopnamen, met tekstboekje. Halverwege de lijn Bamberg-Hof bevindt zich de Schiefe Ebene, een acht kilometer lange helling.

 

Dampflokhochburg Rheine. Film uit de serie Die Dampfzeit der DB. Bahn Extra Video, 1994. Samengesteld door Ton Pruissen. 50 minuten zwart-wit- en kleuropnamen, met tekstboekje. Met beelden van de Emslandstrecke

Deutschlandreise in den 60ern. Film uit de serie Dampfzeit in Deutschland. Bahn Extra Video, 1995. Samengesteld door Ton Pruissen. 60 minuten zwart-witopnamen, met tekstboekje. Beelden uit de jaren zestig, gemaakt in West- en Oost-Duitsland. Aan het eind ook kleurenopnamen en een humoristisch verhaal van Ton Pruissen over zijn avonturen in Duitsland.

 

Preußische Dampflokomotiven. Film uit de serie Dampfzeit in Deutschland. Bahn Extra Video, 1995. Samengesteld door Ton Pruissen. 51 minuten zwart-wit- en kleuropnamen, met tekstboekje. Ook nadat er grote aantallen Einheitslokomotiven waren gebouwd, konden nog niet alle Länderbahnlokomotiven worden gemist. Pruisische locs zoals de series 38, 55, 78, 94 en 95 hebben het tot het eind van de stoomtijd uitgehouden.

Dampfloks der DB. Film uit de serie Die Dampfzeit der DB. Bahn Extra Video, 1995. Samengesteld door Ton Pruissen. 51 minuten zwart-wit- en kleuropnamen, met tekstboekje. Op de hoes loc 10 001, een van de twee laatstgebouwde sneltreinlocomotieven van de DB. De film biedt een overzicht van de stoomlocs die tussen 1954 en 1973 zijn gebouwd of herbouwd bij de DB.

 

ER VideoExpress 37. Een serie van RioGrande waar je je op kon abonneren, maar ik heb zomaar een keer een band geplukt uit een koopjesbak in Simpelveld.

Titfield-Express. "Ein heiterer Unterhaltungsfilm" uit de EK-Eisenbahn-Videothek. 80 minuten nagesynchroni­seerde Engelse acteurs. Het is even wennen... De originele titel luidt The Titfielt Thunderbolt. Een filmbespreking staat in Op de Rails, augustus 1953.

   

Volldampf in Wien. EK-Eisenbahn-Videothek. 50 minuten kleuropnamen met stereogeluid, samengesteld uit de super-8-films die Dipl.-Ing. E. Saßmann vanaf 1968 in Wenen en omgeving heeft gemaakt. Op 29 mei 1976 was het afgelopen met stoom in Wenen.

Die Baureihe 12. EK-Eisenbahn-Videothek, 1994. Speelduur 60 minuten. Deze loc met vier drijfassen gold in de jaren dertig als "Die stärkste Schnellzugdampflok in Europa". De dertien locs waren eerst genummerd in de Reihe 214, na de Anschluss met Duitsland in de Baureihe 12. Loc 12.10 is bewaard gebleven maar is niet bedrijfsvaardig. Een andere loc is overgenomen uit Roemenië (waar 79 soortgelijke locomotieven zijn gebouwd) en heeft het nummer 12.14 gekregen. Deze loc is wel bedrijfsvaardig en speelt een hoofdrol in deze film.

 

Mit Volldampf auf der Zollernbahn. EK-Eisenbahn-Videothek, 1996. Speelduur 45 minuten, waarvan 20 minuten reclame voor andere films. De Zollernbahn is de lijn Tübingen-Balingen-Sigmaringen, maar in deze film zien we een rit tussen Hechingen en Gammertingen, een andere lijn daar in de buurt. De stoomloc is eigendom van de Eisenbahnfreunde Zollernbahn (www.eisenbahnfreunde-zollernbahn.de), die regelmatig ritten organiseert.


Glacier Express 2. EK-Eisenbahn-Videothek. Rit met de langzaamste sneltrein ter wereld, van St. Mortiz naar Zermatt. Speelduur 55 minuten.


Dampf im Jahr 2000. EK-Eisenbahn-Videothek. Opnamen bij museumlijnen en in Ausbesserungswerk Meiningen. Speelduur 45 minuten.


01 1075. Wiedergeburt eines Dampflokstars. Bahn Extra Video, 1993. Verslag van de restauratie van loc 01 1075 van de SSN in RAW Meiningen. 55 minuten in kleur, ook met historische beelden. Loc 01 1075 reed bij de DB rond onder nummer 012 075 en was toen oliegestookt. Voor de SSN is de loc weer op kolenstook omgebouwd. Het is een loc van de serie 01.10.

SSN-locomotieven onder stoom. Uitgave van de Stoomstichting Nederland, 1998. Speelduur 55 minuten.

 

Faszination Dampflok. Stoomopnamen uit Duitsland, begin jaren 90. Bahn Extra Video, 2000. Speelduur 50 minuten.

Pacifics. Portret van een stoomloctype. Opnamen van 2'C1'-locomotieven uit de hele wereld. Van den Burg beeldproducties, 1999.

 

De RTM in heden en verleden. Deel 1: stoomtractie, deel 2: motortrams (50 minuten). Stichting Rail Art, 1996. Ook met beelden van het huidige Rijdend Tram Museum.

 

Rotterdamsche Tramweg Maatschappij anno 1928 (105 minuten). Bedrijfsfilm gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de RTM. Stichting Rail Art.

Historische geluidsopnamen van RTM-trams. CD met ruim 68 minuten geluidsopnamen uit de verzameling van Theo Barten. Railpress Papendrecht, 2002.

 

Orient Express. Film geproduceerd door Ian Allan Ltd., 1995. Cadeau gekregen toen ik intekende op de serie "Legendarische treinen" van uitgeverij Atlas.


Modelspoorbouw. Sexy gefilmde Märklintreinen in deze film uit 2000. Cadeau gekregen bij een gratis proefles van een cursus modelbouw, waar ik natuurlijk niet op heb ingetekend.


Wattman. Gebaseerd op een strip van Willy Vandersteen. Standaard Uitgeverij, Antwerpen 1994. Speelduur 25 minuten.

"Wattman" is de naam voor de bestuurder op Belgische (en Franse) stadstrams. Suske en Wiske en hun vrienden beleven een spannend avontuur op een antiek trammetje.


Video en dvd's van Thomas the Tank Engine & Friends.



 

Dvd's


De stoom­locomotief. Tweedelige dvd over techniek en praktijk van de stoom­locomotief. Van den Burg beeldproducties, 2002.


Klassieke beveiliging in Nederland en België & Spoorwegland België. Dubbel-dvd uitgegeven door Rail Art Multimedia ter gelegenheid van het jubileum 150 jaar spoor in Roosendaal in 2004.


Madurodam met de trein. Dvd uit 2008, geproduceerd door Apple Productions.

Treinreis van vijftig minuten door Nederland in schaal 1:25. De levensechte beelden zijn voorzien van bijpassende geluiden die op de echte locaties in Nederland zijn opgenomen. Gesproken commentaar is overbodig en ontbreekt daarom.

Als extra is een "Führerstandmitfahrt" over het spoortraject van Madurodam opgenomen.


Railjournaals 1990-1992. Van den Burg beeldproducties. In 2003 verschenen compilatie van eerdere videobanden. Speelduur 98 minuten. Het grote voordeel van deze dvd is dat je het commentaar en de muziek uit kunt zetten, zodat je alleen het geluid van de trein hoort.


Het spoor door het verleden. Twee dubbeldvd's met beelden uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Bij elkaar meer dan vier uur. Uitg. A.W. Bruna 2006.


De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen. Uitgebracht door TDM Entertainment in 2014. Het betreft hier een verzameling eerder uitgebrachte spoorwegfilms en bioscoopjournaals.

Er is zowel een box met drie dvd's als met vier dvd's verschenen. Ik heb er drie: 1) De trein - terug van weggeweest, 150 jaar spoorwegen in Nederland; 2) Compilatie; 3) Bioscoopjournaals.

De vierde dvd gaat over de meest recente ontwikkelingen in de spoorgeschiedenis, door een aantal reportages van Zembla, Nieuwsuur en Tweevandaag te tonen. Zoals de Zembla-uitzending “Het Spoor bijster” (38 minuten) uit 1998, waarin het huidige ATB-systeem ter discussie wordt gesteld. In een reportage van Tweevandaag wordt teruggeblikt op de spoorcrisis van 2001, toen NS het Rondje om de Kerk doorvoerde.


Het spoor in de jaren 50. Het spoor in de jaren 60. Het spoor in de jaren 70.

3 x 2 dvd's met beelden uit het archief van Beeld en Geluid, uitgegeven in 2010. Bij elkaar ruim zes uur.

  

Hollands Spoor door het verleden. Vier dvd's, in 2011 uitgebracht door Tijdsbeeld Media, met opnamen uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Bij elkaar ongeveer vier uur.


NS in beeld 1947-1955. Van den Burg beeldproducties, 2005. Dvd met zes door de NS uitgebrachte films, in totaal ongeveer een uur:

  • De reis van het zwarte goud (1947)
  • De treindienstleider (1948)
  • Herstellingsoord der ijzeren paarden (1947)
  • Na zeven maanden (1948)
  • Een dienstregeling wordt geboren (1947)
  • Hellingen, scheluwten en bogen (1955)

Stoom over Holland in de jaren dertig. Van den Burg beeldproducties. Samenstelling Ton Pruissen. Deel 1 in de historische reeks van de NVBS. Met onder andere opnamen van H.J. Stretton-Ward die in september 1931 een treinreis door Nederland maakte.


Stoomtractie bij de Nederlandsche Spoorwegen 1947/57. Groenendal Video Groep. Een door Ton Pruissen samengestelde dvd. Deel 4 in de historische reeks van de NVBS.


De stad uit het het Stichtse Lijntje. Uitgegeven in 2010 door Het Utrechts Archief, ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling.

Utrecht vormde tegen het einde van de 19e eeuw het startpunt voor een aantal lokaalspoorwegen die door de Nederlandse Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) werden geëxploiteerd. Deze maatschappij werd in 1860 opgericht. Dit was de aanleiding voor een tentoonstelling bij Het Utrechts Archief (17 februari-24 mei 2010) over een van de mooiste lokale spoorverbindingen van de NCS: het Stichtse Lijntje tussen Utrecht en Baarn. De treinen die hierop reden gingen niet hard en men kon op veel haltes in- en uitstappen, onder andere op drie haltes alleen al binnen de stad Utrecht. Al snel ontdekte men hoe plezierig het was om op deze manier te kunnen reizen tussen de stad en zijn groene omgeving. Er ontwikkelde zich een levendig forensen- en vrijetijdsverkeer op dit traject. Op deze dvd reist u in een hedendaags perspectief mee met de trein van Utrecht naar Baarn. Hierbij kunt u op alle 13 haltes uitstappen en genieten van historische beelden met uitleg over de geschiedenis van de desbetreffende halte.

Klik hier voor meer.


Nederland onder stoom. Van den Burg beeldproducties. Nostalgienet, 2014. Dvd, twee films, ca. 89 minuten. In 2015 voor 6,95 euro gekocht bij Blokker. Daar konden we ons geen buil aan vallen.

De film Stoom op het spoor toont hoogtepunten uit de geschiedenis van de stoomtrein en -tram. Zo ziet u bijvoorbeeld de Arend en de NS 3737 bij het jubileumfeest van 150 jaar spoorwegen in Nederland. Ook het verjaarsfeest van de 60-jarige* NVBS komt in beeld. U rijdt mee met een spectaculaire SSN donateursrit van Rotterdam naar Arnhem en terug en u ziet de jaarlijkse stoommanifestatie Terug naar Toen bij de VSM in Beekbergen. Ook stoomloc Bello van de stoomtram Hoorn-Medemblik en de historische Gooische tram ontbreken niet. (Beelden uit eerder verschenen videobanden, helaas inclusief de hinderlijke muziek.)

In De Nationale Stoommanifestatie ziet u een impressie van het pinkster­weekend van 1994. Het Spoorwegmuseum in Utrecht was dat weekend het domein van allerlei door stoom aangedreven machines. Natuurlijk de stoomlocomotieven uit het museum zelf, maar ook tientallen stoommachines, stoomtractoren, stoomwalsen en locomobielen werden in en om het museum werkend getoond. Met onder andere een stoomspuit van de Amsterdamse brandweer, een replica van de Rocket uit Engeland, een stoomdorsmachine en een door stoom aangedreven zaagmachine. (Deze film verscheen eerder op videoband.)

* Op de dvd staat dat het om het 50-jarig jubileum ging, maar dat is fout. De NVBS is in 1931 opgericht en bestond in 1991, het jaar van de film, dus 60 jaar.

... helaas inclusief de hinderlijke muziek ...


Sporen naar het front. De rol van de trein in oorlogstijd. Nostalgienet, 2013.

In 2013 was het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten. Bij dit vredesverdrag werden de nieuwe machts­verhoudingen binnen Europa en Noord – en Zuid Amerika vastgelegd. In 1713 bestonden er nog helemaal geen spoorwegen, deze ontwikkelden zich pas in de loop van de negentiende eeuw. De trein speelde niet zozeer een belangrijke rol bij het handhaven of stichten van vrede, maar bracht juist grote veranderingen teweeg in de oorlogsvoering. Deze dubbel-dvd maakt inzichtelijk welke invloed de spoorwegen hadden op de aard van de oorlogsvoering in Europa en hoe de trein van de negentiende eeuw tot nu werd ingezet bij gewapende conflicten.

Uitgebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling Sporen naar het front in het Spoorwegmuseum.


175 jaar Spoor. Van den Burg Beeldproducties in samenwerking met het Spoor­wegmuseum en NostalgieNet. Uitgebracht in 2014 bij het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland.

DVD 1
• Geschiedenis van de Eerste spoorlijn Amsterdam via Haarlem naar Rotterdam: Toen en Nu! (oude en nieuwe opnamen, onder andere uit het archief van Nico Spilt). • Concurrentie op het spoor: De groei van het aantal maatschappijen, de ingrepen van de staat om de ontwikkeling bij te sturen en de opkomst van nieuwe vervoerders op het spoor, na 75 jaar NS-monopolie, zoals Lovers, Shortlines, ACTS en de Thalys.

DVD 2
• De historische facetten van het spoor: overwegwachters, seinhuizen, straatspoor, draaibruggen, de transformatie van station Amersfoort, de ontwikkeling van het tractiematerieel en verdwenen vervoer zoals de post-, kolen- en bietentreinen. • Nostalgie op het spoor: Valkenburg (L), Nederlands oudste station, afscheid van materieel uit de wederopbouw, de inspanningen van vrijwilligers en professionals tot behoud van historisch materieel en de inzet daarvan op de hoofdbaan.

DVD 3 Bonus
Treinen door de Tijd: Verslag van het 150 jarig jubileum dat de NS in 1989 vierde. Terwijl “De Arend” rondjes draaide op het Jaarbeursplein in Utrecht, paradeerde de 3737 en vele andere stoomlocomotieven uit binnen- en buitenland voor het publiek of trokken speciaal ingelaste treinen door het land.

DVD 4 Bonus
Stoom ‘91: De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) vierde in 1991 haar 60-jarig bestaan met een groot stoomfeest in Amsterdam. Nu was ook de snelste bedrijfsvaardige stoom­locomotief present, die eerder bij het NS-jubileum verstek moest laten gaan wegens pech.


box met 4 dvd's

De IJzeren Eeuw. 4 dvd's, 585 minuten.

In 2015 zonden NTR en VPRO de geschiedenisserie ‘De IJzeren Eeuw’ uit. In 13 afleveringen van 45 minuten nam presentator Hans Goedkoop ons mee naar de negentiende eeuw. Ook was er een tentoonstelling in Amsterdam Museum en is er een boek uitgebracht.

Meer over de IJzeren Eeuw.


Een greep uit het Spoorwegmuseum. In 2005 uitgegeven dvd met diverse films over het ontstaan van het vernieuwde Spoorwegmuseum. Ook met historische opnamen uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en geluid, Polygoon, de RVD en de 'NVSB' zoals de NVBS op de hoes wordt genoemd.

De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, blijkt te zijn ontworpen door een decorontwerpster van de NOS. Die zie je in de film tevreden rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat straks niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.


75 jaar NVBS. Over mensen met passie. Uitgegeven ter gelegenheid van het NVBS-jubileum in 2006. De NVBS is in 1931 opgericht door twintig spoorwegliefhebbers. Anno 2006 telde de vereniging 5000 leden, die elke maand het blad Op de Rails ontvangen en die gebruik kunnen maken van de uitgebreide bibliotheek en archieven van de vereniging.


De eerste stoomtreinen. Het tijdperk van stoomtreinen. De laatste stoomtreinen. Drie dvd's, in 2013 uitgebracht door Discovery Channel. Bij elkaar ca. 250 minuten.

Ook verschenen als box met drie dvd's onder de titel "Stoomtreinen 1804-1960".

De Engelse titel van deze dvd-serie is ‘Mark Williams On The Rails’. Mark Williams is onder andere bekend als de acteur die Father Brown speelt in een Engelse tv-serie.


Treinen vroeger, nu en in de toekomst. Box met drie dvd's, in 2013 uitgebracht door Discovery Channel. Bij elkaar ca. 145 minuten.


Die Brockenbahn. Interactieve dvd over de Brockenbahn, onderdeel van de Harzer Schmalspurbahnen.


Erzbergbahn. Von der Erbauung bis zur Museumsbahn. Geschiedenis van de Erzbergbahn vanaf de aanleg tot de huidige museumlijn. Goed te volgen voor wie een beetje Duits verstaat, behalve de interviews die in het plaatselijke dialect worden uitgesproken. Uitgegeven in 2005 door de Verein Erzbergbahn: www.erzbergbahn.at.


Inside the NRM. A close up of the national railway collection. Uitgegeven door het National Railway Museum, York. Gekocht in 2008.


Railway Roundabout. National Railway Museum, 2013.

Van 1958 t/m 1962 zond de BBC een populair tv-programma uit over de spoorwegen. Het driewekelijkse programma werd gepresenteerd door Patrick Whitehouse en John Adams. Er zijn 52 uitzendingen geweest. Op 4 dvd's is ruim elf uur van het opgenomen beeldmateriaal uitgebracht. De tv-uitzendingen zelf waren live en zijn niet bewaard gebleven, maar op de dvd's is uitgebreid deskundig commentaar ingesproken. De herkenningsmelodie van het programma was Paris Metro van William Hill-Bowen.

Prior to the publication of Dr Richard Beeching's landmark report The Reshaping of Britain's Railways, which in 1963 changed the face of rail travel in the UK forever, this series travelled the length and breadth of Britain filming the greatest locomotives, railways, stations and trains in operation during the late 1950s and early 1960s. The result is a unique document of a distinct period in British transport history, when steam and diesel remained in operation even while electrification was being rolled out across the Britain and Europe.

This collection brings together over 11 hours of Railway Roundabout, taking in action from as far afield as Ireland, the Isle of Wight, Wales and even Europe, and also includes a special 3 hour journey back through time in the company of filmmaker P.B. Whitehouse, who revisits some of the series finest moments and provides exclusive commentary, offering an insight into the production of this cherished programme.

Zie ook het boek


Cité du train. La visite interactive de la Cité du train. Dvd-video en interactieve cd-rom. Uitgegeven door het museum Cité du Train, Mulhouse. Gekocht in 2007.


l'Age dur Fer 2. Le Nord. 1930-1965. Les grandes années du Rail français avec les Archives de Ton Pruissen. La Régordane, 2001.

Franse stoomtractie op de lijnen van Le Nord, waaronder de boottreinen naar Engeland: la Flèche-d'Or (aan de andere kant van het Kanaal Golden Arrow). 52 minuten beeldmateriaal bezorgd door de meesterhanden van Ton Pruissen. Het laatste beetje stoom rond Calais en Boulogne heb ik zelf nog mogen meemaken.


Alte Preussen und mehr. Eisenbahn in Belgien 1930, 1947, 1964. Opnamen uit het archief van Ton Pruissen, uitgegeven door Gera Nova Verlag, 2003.

Na de Eerste Wereldoorlog zijn veel Pruisische stoomlocomotieven als herstelbetaling terecht gekomen in België. De film laat daarvan diverse voorbeelden zien, naast andere opnamen uit de laatste decennia van de stoomtractie in België.


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976
Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden. Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

In 2016 verschenen dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoomdecennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar.


La Suisse ferroviaire. La Suisse est un pays mythique pour les amateurs de chemins de fer, avec son réseau ferroviaire très dense, desservi par un service cadencé, et ses trains de montagne qui traversent des paysages uniques. Les Editions du Cabri, 85 minuten, commentaar in vier talen waaronder Nederlands. Zie ook het thema Zwitserland.


Die Liliputbahn im Prater. Film over de Weense Liliputbahn, gekocht in 2012. Deze in 1928 aangelegde baan door het Prater is 4 kilometer lang. OOk aandacht voor de treinen in het Donaupark, die eveneens op 381 mm-spoor rijden.


Rail Away 1 (Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika).

Rail Away Stoomtreinen 3 (Portugal, Polen Schotland).

Rail Away Stoomtreinen 4 (Zuid-Arika, Nieuw-Zeeland, China).

Spoorlijnen (4-dvd-box uit 2014 met tien afleveringen): Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Europa, Afrika, Eastern & Oriëntal Express, Israël, Rusland 1, Rusland 2, Transcontinental Canadian (pilot­aflevering), Rhätische Bahn (pilotaflevering).

Wie kent deze rustgevende tv-serie niet, uit­gezonden door de Evangelische Omroep? Lees meer over Rail Away, onder andere een interview met regisseur Gerben van Ommen.

 
 

OV-chipkaart en poortjes. "Gemakkelijk en veilig reizen met NS". Videofilm uit juni 2004, waarin ons werd voorgespiegeld dat we in 2007 met de OV-chipkaart door heel Nederland zouden kunnen reizen. Het liep allemaal wat anders... Bekijk deze film op YouTube.

Jaaroverzicht 2005. Dvd uitgegeven door NS Reizigers, december 2005. Terugblik op het jaar 2005, Onderwerpen zijn onder andere het nieuwe boetebeleid, Sail 2005, de lijn Zutphen-Apeldoorn. Presentatie Pieter Jan Hagens. Met een bijdrage van Dominee "kent u die uitdrukking" Gremdaat. Interviews, filmpjes. Speelduur 38 minuten.

 

Spanning op het spoor. "En de klok klikt door..." In deze zesdelige tv-serie wordt de kijker mee-genomen naar de wereld van ProRail. Een wereld - zo lezen wij op de hoes - die bestaat uit 6500 km spoor, 3000 overwegen, 4500 km bovenleiding, 8600 wissels en 376 stations. Deze serie, gefinancierd door ProRail, is eind 2007 uitgezonden door RTL7. Stoere mannen werken 's nachts keihard door om de deadline te halen. Op het laatste moment lijkt er toch nog iets mis te gaan, maar gelukkig: vlak voordat de eerste trein van de dienstregeling moet gaan rijden, kan de opzichter het spoor weer overdragen aan de treindienstleiding. Met sociaal-realistische belichting en cameravoering.


Spoor van Leven. Corine Boon sprak met omwonenden, reizigers, medewerkers en bestuuurders over hun leven over, op, langs en rond het spoor. De serie is eind 2008/begin 2009 uitgezonden door RTL4. Op deze dvd staan zeven afleveringen.


ERTMS. European Rail Traffic Management System. Door ProRail uitgebracht in 2006, ca. 25 minuten.

  • Introductie - Veel landen in Europa zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw, Europees beveiligingssysteem.
  • De huidige situatie - Zonder dat de reiziger het beseft, komt er heel wat bij kijken om een trein veilig van A naar B te kunnen laten rijden.
  • De overgang naar ERTMS - Het ontstaan en het doel van ERTMS. Verder bekijken we de drie Nederlandse megaprojecten (HSL-Zuid, Betuweroute, Amsterdam-Utrecht).
  • De techniek - Door middel van duidelijke voorbeelden wordt de werking van ATB, ERTMS level 1 en ERTMS level 2 uitgelegd.

Meer over ERTMS.


HSL-Zuid. "Op de millimeter nauwkeurig." Uitgegeven door Rijkswaterstaat HSL-Zuid, juni 2007, 35 minuten.

Nederland krijgt via de HSL-Zuid een aansluiting op het Europese net van hoge­snelheidslijnen. Hierover worden reizigers straks met een maximumsnelheid van 300 kilometer per uur direct van Amsterdam via Schiphol en Rotterdam naar Antwerpen, Brussel en Parijs gebracht. Het nieuwe tracé is 125 kilometer lang en hiervan is 85 kilometer hogesnelheidsspoor. Door de jaren heen heeft de camera de werkzaamheden gevolgd, van Amsterdam tot de Belgische grens.


Diversen


De Kanonenbahn. Twee geluidscassettes met een door de VPRO op 5 juli 1986 uitgezonden radioreportage over de Kanonenbahn.


De grote stoominvasie. NS-150 deel 2. Geluidcassette met 90 minuten stereo-opnamen van de jubileumritten in 1989. Opgenomen en in eigen beheer uitgebracht door geluidverzamelaar Dick van Aggelen uit Hilversum. Dick is eind januari 2021 overleden.


Eisenbahn '97. Geranova Schnupper-CD ROM. Snoepjes van de uitgever van onder andere de fraaie door Ton Pruissen geproduceerde videobanden. Ton komt zelf ook in beeld: hij vertelt over de reizen die hij vanuit Hilversum op de brommer van zijn vader maakte naar Duitsland, en hij laat het dossier zijn dat de Stasi had opgesteld naar aanleiding van zijn bezoeken aan de DDR.


Demo / Schnupper DVD. 170 minuten reclame voor Van den Burg beeldproducties.



Museumsführer 2005. Ik dacht in Neuenmarkt-Wirsberg een dvd te hebben gekocht over het Deutsches Dampflokomotiv-Museum. Maar thuisgekomen bleek het een cd-rom te zijn waar de catalogus in pdf-formaat op staat. Dezelfde catalogus die ik ook al als boekje had gekocht.


Het vervoer in De Bilt. Fred Meijer heeft 25 jaar lang alles verzameld wat te maken heeft met het vervoer in en rond De Bilt en Bilthoven. In 2005 heeft hij samen met zijn vrouw Loes zijn collectie op een DVD gezet. Een indrukwekkende hoeveelheid foto's, knipsels en documenten. De manier waarop deze collectie is gestructureerd was wel voor verbetering vatbaar geweest; het verbindende verhaal ontbreekt. DVD uitgegeven in eigen beheer.

Zie ook de thema's:


ATB Verbeterde versie. Introductie-dvd voor machinisten, uitgegeven door NS Reizigers, september 2008.
ATB-Vv werkt met baken langs het spoor die actief worden als het sein rood is. Met behulp van deze baken wordt gecontroleerd of de naderende trein voldoende remt. Is dat niet het geval, dan volgt een noodstop. Het systeem is een extra hulpmiddel. Het communiceert niet of nauwelijks met de machinist. Een machinist die de neiging heeft om zijn trein op een "sportieve" manier langs het perron te parkeren, kan te maken krijgen met een noodstop, ook al weet hij uit ervaring dat hij op tijd stil had gestaan voor het rode sein. De instructie-dvd lijkt zich voornamelijk op jonge machinisten te richten: drukke muziek en een tutoyerende spreker. Uitgelegd wordt wat ATB-Vv doet en niet doet, wat je als machinist moet doen als je opdracht krijgt om door een rood sein te rijden, en met welke storingen en bijzondere situaties je te maken kunt krijgen.


Op weg naar een nieuw Amsterdam Centraal. Mini-cd met filmpjes en foto's over de geschiedenis van Amsterdam CS en over de toekomstige plannen met dit station en het stationsgebied. Cadeautje voor de reizigers, najaar 2005. Uw webmaster heeft een bescheiden bijdrage aan deze productie mogen leveren.


 

Met virtuele treinen spelen is ook leuk. Bijvoorbeeld met de Train Simulator van Microsoft. Jij bent de machinist. Op stoomlocs kun je ook de rol van de stoker erbij nemen, maar als dat te veel werk is laat je de loc automatisch stoken. Hierboven een screen shot van de Flying Scotsman. Op internet zijn veel gratis aanvullingen te vinden, waaronder materieel van NS. Klik hier voor websites over Train Simulator. Ik bezit ook het pc-programma Railroad Tycoon. Een strategisch spel waarbij je als eigenaar van een spoorwegmaatschappij moet proberen je lijnennet uit te breiden en economisch te beheren. Door het landschap zie je de treinen rijden van jezelf en van je concurrenten.



Zie ook:

Verkoop van dvd's:

Stichting Rail Art van Sebo Rezvani bestaat niet meer.




vorige       start       omhoog