Vuurloze locs


     

Hulshorst, 25 april 2005. Loc 1 van Van den Bergh's Margarinewerke, gebouwd in 1949 door Fried. Krupp Locomotivfabrik in Essen, fabrieksnummer 2298. Deze vuurloze stoomloc staat sinds medio 1999 vlakbij het vroegere station Hulshorst.


Hulshorst, 22 maart 2017. Mensen vragen mij weleens: is dat nou niet moeilijk, rijden op een vuurloze stoomlocomotief? Dan zeg ik: eigenlijk niet, want er is geen vuur dat aan de praat moet blijven. Er is dus geen stoker nodig. Belangrijkste is dat je de stoom­voorraad in de gaten houdt, zodat je die op tijd kunt bijvullen. Als je onderweg zonder stoom stil komt te staan, is dat best wel een lastig dingetje.


Een vuurloze loc moet van tijd tot tijd worden gevuld vanuit een gewone stoomloc of vanuit een fabrieks­stoomketel. Nadat de ketel voor de helft met warm water is gevuld, wordt dit water verder verhit door er hete stoom door te blazen. Bij een watertemperatuur van 192 graden hoort een druk van 12 bar. De aan het vat toegevoegde stoom condenseert geheel en doet het waterpeil tot het maximum stijgen. Dankzij de warmtecapaciteit van het water wordt de verbruikte stoom steeds aan­gevuld, en kan de locomotief enige uren dienst doen.

Een opvallend verschil met 'gewone' locomotieven is dat de cilinders zich aan de achterkant bevinden, onder het machinistenhuis. Een ander belangrijk verschil is het ontbreken van een schoorsteen. Er zit achter op de loc alleen een pijp waar (schone) stoom uitkomt.

Rotterdam, 12 oktober 2003. De vuurloze loc van de SSN. Vuurloze locs zijn bestemd voor plaatsen waar vuur en rook gevaarlijk of ongewenst zijn.

Rotterdam, SSN-depot, 27 mei 2007. De vuurloze loc van de SSN wordt bijgevuld vanuit de 23 023. Foto Jeroen Koeleman.


 

Simpelveld, 13 december 2003. In de kolenmijnen deden op perslucht aangedreven locomotieven dienst. Onder de grond is het niet zo'n handig idee om verbrandingsmotoren te gebruiken, terwijl bij elektrische treinen de kans bestaat dat mijngas ontploft als gevolg van vonken.


Rook- en vuurloos is deze locomotief niet, maar men probeerde de overlast toch te beperken bij het rijden door de Londense metrotunnels. De afgevoerde stoom werd door buizen teruggeleid naar de watertanks. Dit is locomotief 47 van de Metropolitan Railway. Een soortgelijke locomotief is te zien in het London Transport Museum. Eric Bottomley. Tom Thumb, History of Britain's Railways, Card No. 6.


Zie ook:
vorige       start       omhoog