Trein & religie

Ik ben atheÔst, maar ik doe er niets aan. Red mij niet.


Meppel, 4 augustus 2003. Ik laat me niet graag op mijn kwaliteiten voorstaan, maar...


 

Bilthoven, 7 mei 2000. Deze papegaai is het zat om voortdurend geassocieerd te worden met grof taalgebruik. Hij is daarom van zijn poster ontsnapt en zit nu rustig op een bankje op het perron. Vaak is er wel iemand zo vriendelijk om de tekst "vloeken is aangeleerd" aan te vullen met "en bidden ook". Het bisdom Limburg heeft weleens posters laten ophangen met de tekst "Katholiek, zo gek nog niet." Die posters waren snel verdwenen toen grappenmakers op het woordje "zo" een accent gingen zetten.


[beweeg muis naar foto]
Nijmegen, 26 januari 2008. Poster van de Bond tegen het vloeken.


Brussel, Warandeberg, 31 januari 2008.


 

Amsterdam, tramhalte Nieuwezijds Kolk, 21 april 2008. Utrecht, bushalte Rijnsweerd Zuid, 14 mei 2008. Art Decaux met een knipoog naar de bijbel.


Sleutels van de hemel

Eisenbahnmuseum Strasshof, 28 augustus 2012. ET 10 106 van de Montafonerbahn BludenzĖSchruns (MBS). De sleutels in het logo verwijzen naar de apostel Petrus. Ook in het wapen van Leiden zit dat symbool. Het zijn de sleutels van de hemel. Die zit op slot om te voorkomen dat mensen ontsnappen.


Utrecht Centraal, 13 februari 2006. Piazza Torino in de stationshal. Paus Benedictus XVI (Joseph Alois Ratzinger) begint zijn toespraak met een wat overbodige mededeling.


Utrecht Centraal, 8 augustus 2006. In een van de voetgangerstunnels wordt aandacht besteed aan drie Utrechtse bezienswaardigheden: het Nederlands Filmfestival, de Oude Gracht en het Spoorwegmuseum. De kop in het midden is die van paus Adrianus VI, afkomstig uit Utrecht, de enige Nederlandse paus die er ooit is geweest, en dat dan ook nog maar heel kort: van 1522 tot 1523. Bovendien lag Utrecht toentertijd officieel in het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie, dus eigenlijk was Adrianus VI een Duitser, net als Benedictus XVI.


Op 4 januari 2008 werd de Pater Karel-trein onthuld. Een delegatie van de Rooms-katholieke kerk uit Rome, die in Nederland was om Pater Karel te herdenken op zijn sterfdag 5 januari, zegende de trein daarbij. Pater Karel (Munstergeleen, 11 december 1821 – Dublin, 5 januari 1893) werd in 2007 heilig verklaard door Paus Benedictus XVI. Uit Rome waren bij de zegening van de trein aanwezig: Generaal-Postulator Pater Giovanni Zubiani – die het heiligverklaringproces in 2007 leidde – en Pater Luigi Vaninetti, lid van het Generaal-Bestuur van de Passionisten­congregatie. Verder was Pastoor H. Broers van de Stichting Pater Carolus Houben aanwezig. De Pater Karel-trein is een van de zestien Veolia-treinen die vanaf december 2007 zijn gaan rijden op de Maaslijn. Foto Veolia Transport. Ik moet toch even een religieus vraagstuk aanroeren: wat gebeurt er bij een bakwisseling? Gaat de zegening dan over op de trein waarin de motorwagen zich bevindt?


Vaticaanstad, 26 mei 2014. Achter een stalen poort bevindt zich het station van de paus. Het 300 meter lange spoorlijntje, aangelegd in de jaren 30, is verbonden met het netwerk van de Italiaanse spoorwegen. Het is in groen weergeven op het kaartje. Foto Michel Bikkel.


Cagliari (SardiniŽ), 1 november 2014. Kapel in het station. Foto Ton Pruissen.
Zie ook Houten banken.


Pasen


Eerste dag van de week

Wat is de eerste dag van de week? Daar zijn allerlei discussies over mogelijk. In de islam geldt de vrijdag als rustdag, bij de joden is dat de zaterdag, bij de christenen de zondag. De christenen beschouwen de zondag ook als eerste dag van de week. Maar voor zover ik de bijbel ken is de zondag de laatste dag van de week: God had de wereld geschapen en nam die dag rust, omdat het wel goed was zo. Dus maandag is de eerste dag van de week.

Hergebruik van kalenders
De kalender is ieder jaar anders, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zijn er maar 14 kalenders. Het jaar begint op een van de 7 dagen van de week (= 7 kalenders) en in schrikkeljaren is er een extra dag (= nog eens 7 kalenders). Dat betekent dat je een oude kalender na verloop van tijd opnieuw kunt gebruiken.

Zie ook spoortijden, de kalender van 1969 en 2014 en de kalender van 1995 en 2017.Red mij niet

Leg een steen onder je kussen
Brand voor mijn part een kaars
Slacht een lam
Maar red mij niet

Zet een rare muts op
Duw briefjes in een muur
Voorspel de toekomst
Maar red mij niet

Laat je baard staan
Ach man, laat je baard staan
Red mij niet

Trek een jurk aan
Ach man, trek een mooie lange jurk aan
Maar red mij niet

Restaureer je kerk
Stuur je kinderen ten oorlog
Lees handen tot je blind bent
Maar red mij niet

Slik vitamienen tegen kanker
Was je handen in vuur
Versier je voorhoofd met een stip
Maar red mij niet

Jouw hemel
is voor mij de hel
Een hemel met jou
Is de hel voor mij

Richt je billen naar het westen
Zeg dagenlang hetzelfde woord
Laat je bevrijden door een UFO
Maar red mij niet

Loop met fakkels door de straten
Zeg dat het lukt als je maar wil
Ga op je knieŽn tot ze blauw zien
Maar red mij niet

Laat mij in mijn zeven sloten
Laat mij de draad volslagen kwijt
Aan gezelligheid ten onder
Richting eindeloze tijd

Uit volle borst op weg naar nergens
Zonder reden zonder doel
Met m'n zeden en m'n zonden
En mijn angstig voorgevoel
Laat mij mijn kont tegen de krib
Laat mij dit goddeloze lied
Hef jij je handen maar ten hemel
Maar red mij niet

Maarten van Roozendaal (1962-2013) - www.maartenvanroozendaal.com


Websites:
vorige       start       omhoog