Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik de oudere onderwerpen op de vervolgpagina die nu op je scherm staat.

Terug naar het beginLichtseinen & meer

 

Utrecht, 28 augustus 2004 en 10 maart 2017. Voorsein aan het linkerspoor van de Oosterspoorweg, ongeveer een kilometer voor Blauwkapel. Voorseinen kunnen alleen groen of geel licht tonen: groen als het hoofdsein groen is, en geel als het hoofdsein geel of rood is. Heel zeldzaam zijn voorseinen die altijd geel licht geven, omdat het volgende sein alleen rood of geel kan tonen. Zo'n sein was voorsein 750 (linkerfoto). In 2010 is het vervangen toen hier de beveiliging werd aangepast. Het is nu voorsein V750 (rechterfoto). In hetzelfde thema meer informatie over het vertrekseinlicht.


Voorzichtig rijden

Herzogenrath, 3 juli 1969. Loc 050 374 ter hoogte van Glaswerke Herzogenrath.

Herzogenrath, 22 oktober 1969. Dezelfde loc 050 374 met een trein vol glasplaten. De machinist zal ongetwijfeld een lastgeving "voorzichtig rijden" hebben gekregen.


Klok van slag

Amsterdam Centraal, 24 februari 2017. "Haal ik mijn trein nog wel," vroeg de fotograaf zich af toen hij even zijn pas inhield. De wijzers van dit soort oude stationsklokken zijn via stangen met elkaar verbonden, dus eigenlijk kan dit dus niet kunnen. Foto Alex Voorloop.


Amsterdam Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Materieelshow tijdens het jubileum van de Stibans.Oudste nog rijdende locomotief van Nederland bijna compleet

Rijdende kunstwerken

Veel glimmend koper; een voorname donkergroene kleur, afgezet met zwarte en witte biezen. Locomotieven in de negentiende eeuw zagen er bijna uit als rijdende kunstwerken. In het kader van kennisbehoud en -overdracht werkt een team meest jonge vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik al tien jaar aan het in rijdende staat op de rails terugbrengen van stoomlocomotief NS 6513. De machine is gebouwd in 1887 door de Duitse fabriek Hohenzollern.

Nog even en de NS 6513 zal de oudste nog rijdende locomotief in Nederland zijn. Want het einde van de uitdagende restauratieklus komt in zicht. Komende zomer gaat de vijftien ton zware oldtimer weer rijden, op de museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.


Hoorn, 1 maart 2017. Luud Albers monteert een nummerplaat op loc 6513. Foto Erik Sallevelt, SHM.

Nummerplaten

Op 1 maart 2017 bereikte de restauratie een mijlpaal. In de restauratiewerkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn kreeg de locomotief haar definitieve identiteit, met het monteren van de nummerplaten 6513 van de Nederlandsche Spoorwegen. De eer om deze klus uit te voeren viel te beurt aan de heer L.J.P. Albers uit Heiloo. De heer Albers heeft al lange tijd een grote verdienste op het gebied van spoorwegfotografie. Onlangs werd nog een boek van zijn werk samengesteld over de stoomtram Bello tussen Alkmaar en Bergen aan Zee.

Onder stoom

Binnenkort zal de locomotief voor het eerst worden beproefd onder stoom. Locomotief NS 6513 wordt officieel in dienst gesteld tussen Hoorn en Medemblik op 1 juli. Ze speelt in de komende zomer een hoofdrol met nog twee historische railvoertuigen in een thematentoonstelling over de oudste stoomtrams die in Nederland hebben gereden. Voor het eerst in lange tijd kan dan weer een rit achter een locomotief uit de negentiende eeuw worden gemaakt. Meer informatie: www.stoomtrampioniers.nl

Bron: persbericht SHM, 1 maart 2017
Hofpleintrein terug naar Rotterdam

In de voormalige DDR staat nog steeds een rijtuig van de ZHESM: de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maat­schappij. Dit motorrijtuig is in 1914 gebouwd en heeft tot circa 1944 gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag en Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Duitsland terechtgekomen.

Het plan is om dit rijtuig naar Rotterdam over te brengen, te herstellen en als monument bij het vroegere Hofplein­station te plaatsen. Het rijtuig zal worden teruggebracht in de staat van 1926.

Er is een crowdfunding-actie gestart om het transport te financieren. De trein staat in Kloster­mans­feld, 585 km van Rotterdam af. Er is 16.500 euro nodig om de trein naar Rotterdam te halen. U kunt meehelpen door per kilometer 29 euro te doneren, maar een ander bedrag is natuurlijk ook welkom.

Voor meer informatie zie www.hofpleintrein.nl en www.facebook.com/hofpleintrein.


Klostermansfeld, 26 juni 2015. Motorrijtuig van de ZHESM (NS 9952). Foto Arjen van der Donk.

Spoorwegmuseum Utrecht, 10 augustus 1986. Motorrijtuig BC6 van de ZHESM. Foto Nico Spilt.


Op zoek naar de oudste putdeksel van Utrecht

RTV Utrecht probeert de oudste putdeksel van de provincie te vinden. Kijkt u de komende dagen ook eens omlaag, want daar is heel veel te zien. Putdeksels zijn er in allerlei soorten en maten. Op veel exemplaren staat een tekst en soms ook de naam van de gemeente die ze gelegd heeft, vaak met een jaartal. Er zijn genoeg exemplaren te vinden uit de jaren veertig of vijftig. De oudste die verslaggever Marc van Rossum du Chattel in de stad Utrecht heeft gevonden komt uit 1939 en ligt onder de Dom bij Flora's Hof.

Maar of dit ook de oudste putdeksel van de provincie Utrecht is? Als je een oudere vindt, maak daar dan een foto van en stuur die naar RTV Utrecht. www.rtvutrecht.nl/...

In de Maliebaan is inmiddels een deksel uit 1919 aangetroffen.

Utrecht, 24 januari 2009. Putdeksel uit 1932 in de Amsterdamsestraatweg, in de stoep bij het Werkspoormuseum. Sinds 1954 is Zuilen geen zelfstandige gemeente meer maar een wijk van de stad Utrecht. Foto Nico Spilt.


Negen minuten treinkijkgenot, met groetende machinisten & speciale treinen: meettreinen, vakantietreinen, goederentreinen, losse locomotieven. Gefilmd in Bunnik en Utrecht Lunetten, januari en februari 2017.


"Denkend aan Holland zie ik dubbeldeks treinen denderend over de brug bij Culemborg gaan."
Fons van der Jagt, 18 januari 2017.


Blerick, 26 januari 2008. De NVBS nam afscheid van de Wadlopers.


Den Haag HS (Parallelweg), 19 februari 2017. Sprinter 2938 heeft een zwarte neus gekregen van een kennelijk in een wat sombere bui verkerende graffitispuiter. Foto Maarten van Mierlo.


Spoorwegmuseum, 11 februari 2017. Voor de jeugdige kijkers: op het perron staat een telefooncel.


Hijsen maar (1)

Train World, Schaarbeek, 16 augustus 2016. Stoomkraan, hijsvermogen 35 ton, in 1912 gebouwd door Craven Brothers, Manchester. Bij de NMBS deed deze tot 1985 dienst als A310/4 "Juliette". Meer foto's: www.bdca.org.uk/...


Hijsen maar (2)

Utrecht, 7 mei 1970. Ontspoorde keteltrein, een fotoreportage door Erik van Zuijlen.


Bunnik, 19 januari 2007. Loc 1765 is met een intercity op weg van Utrecht naar Arnhem.


Diverse diesels in Zutphen

Zutphen, 7 februari 2017. Kort na elkaar vertrekken een GTW van Arriva (Breng) naar Winterswijk en een Lint (Twents) van Syntus naar Oldenzaal.

Zutphen, 16 oktober 2006. Een Talent van de Prignitzer Eisenbahn (Arriva) was te bezichtigen in het kader van het NVBS-jubileum. Vergelijk de vorm met die van de 50 jaar oudere Blauwe Engel, die hier vroeger de dienst uitmaakte.


Spoorwegmuseum, 3 februari 2017. Reclameposter uit de jaren 70 (fragment).


Oud-Beijerland, 26 november 2016. Muurschilderingen bij Smit Klassiek, een partycentrum waar oude fietsen, auto's en andere voertuigen staan opgesteld. Alleen toegankelijk voor gasten, maar eind november is er een Winter Fair waar iedereen welkom is. Foto's Jaco Pieterse. www.smitklassiek.nlDe wandkunst van Peter Alma

De wereldomvattende beteekenis van het spoorwegwezen. Transport op de wandkunst van Peter Alma.

Peter Alma is vooral bekend geworden om zijn imposante muurschilderingen in station Amsterdam Amstel uit 1939. Hij was ook een van de pioniers van De Stijl, de abstracte kunstbeweging die dit jaar exact een eeuw geleden ontstond — reden waarom er momenteel een tentoonstelling aan Alma's werk is gewijd in Arnhem. Vanuit zijn communistische idealen verruilde Alma de abstractie voor een figuratieve beeldtaal die iedereen kon begrijpen. Zoekend naar kunst­vormen met een groot maatschappelijk bereik wijdde hij zich aan wandschilderkunst in openbare gebouwen. Daarop speelde het thema transport — spoorwegen, scheepvaart en luchtvaart — een grote rol. Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu.

Van De Stijl naar communisme

Werk van Peter Alma, onder andere bekend van de muur­schilderingen op station Amsterdam Amstel. De tentoonstelling vond plaats van 17 december 2016 t/m 19 maart 2017 in Museum Arnhem. www.museumarnhem.nl/...

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunst­beweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’. www.holland.com/..."Hoge heren vangen veel wind" (Floris, 1969)

Roger van Boxtel (of zijn body double) laat zich vastbinden aan een molenwiek.


Een leuke stunt, maar die is al eerder vertoond in de tv-serie Floris (kijk vanaf minuut 27:50).


De Cruquius

Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Dit technische monument stond al lang op mijn bucket list. Binnenkort meer over dit gemaal.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog