Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginMeerijden met de machinist van Arnhem naar Utrecht

Op 13 januari 2020 publiceerde Meester Paul dit filmpje. Bij km 42,5 (30:45) wist hij goed wat hem te doen stond!


Het is grijs en het grijnst

Amersfoort, 14 januari 2020. Welke boodschap Rail Force One probeert uit te stralen weten we niet, maar het valt wel op. Foto Rienk Nauta.


Openluchtmuseum Amersfoort, 4 januari 2020. De liefhebbers kunnen zich hier nog steeds vergapen aan bejaarde locomotieven, al dan niet gestoken in een nieuw verfje.


Betonnen schuilhutten

Utrecht, 9 januari 2020. Ons team nam een kijkje bij de nieuwste aanwinst van het Spoorwegmuseum: een betonnen schuilhut. Deze stond tot voor kort langs het spoor tussen Baarn en Hilversum. Het is niet duidelijk voor wie deze schuilplaats ooit bedoeld was: voor baanwerkers die niet nat wilden worden, of voor personeel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dekking zocht tijdens luchtaanvallen. Wie het weet wordt verzocht dit te laten weten, dan geven wij het weer door aan het museum. Uit onderzoek blijkt dat het beton dateert uit de periode 1920-1960. De ronde platen zijn gemaakt voor bakken waarin split werd bewaard.

Utrecht, 10 december 2019. Het Spoorwegmuseum heeft inmiddels een bescheiden collectie betonnen schuilhutten opgebouwd. Het exemplaar op deze foto dateert uit de Tweede Wereldoorlog. De gedachte was dat locomotiefpersoneel zich in veiligheid kon brengen door zich te verschuilen in een op de tender geplaatst bunkertje. Of dat ooit is gebeurd is de vraag. Waarschijnlijk was het verstandiger om bij een beschieting van de loc te springen en hard weg te rennen.

Gerelateerd thema: Keten langs het spoor.


Betonnen abri's

Abri is Frans voor schuilplaats, wachthuisje. Er moeten duizenden van dergelijke betonnen abri's in het land hebben gestaan, maar tegenwoordig zijn ze zeldzaam. In de gemeente Heiloo stonden er in 2009 nog vier (uitvoering zonder zijramen). Twee ervan staan nu op de lijst van cultureel erfgoed; ze zijn te zien op de Heerenweg en op de Kennemer­straatweg. De twee andere zijn door de gemeente geschonken aan het NZH Vervoer Museum in Haarlem en aan het Haags Openbaar Vervoer Museum. (Advertentie in Spoor- en Tramwegen, 1953-14)

Op het stationsplein van Hilversum botste in 1970 een bus tegen een betonnen abri. Hierbij kwam een vrouw om het leven en raakten twee anderen zwaar gewond. Hierna zijn de daken vastgezet met hoekijzers. Een kleinzoon van een van de slacht­offers stuurde een artikel uit het Limburgs Dagblad van 17 april 1970. Er zijn overigens meer van dit soort ongelukken gebeurd.


Uitvinders

Je moet echt wat bijzonders hebben gepresteerd om te worden vereeuwigd op een luciferdoosje. Hierboven vier uitvinders die deze eer te beurt viel. In de tweedehands­afdeling van de NVBS-winkel in Amersfoort vond ik op 4 januari 2020 een luciferdoosje met de beeltenis van Westinghouse. Zoiets wekt mijn belangstelling, want ik verzamel nu eenmaal railgerelateerde curiosa. Even googlen en vijf euro later had ik de complete serie in huis. Bekijk alle plaatjes.


Wifi in de Sprinter

Tussen Amersfoort en Utrecht, 4 januari 2020. Wifi in de Sprinter, dienstverlening anno 2020. Met een handige verwijzing naar de reisplanner van 2016. Lees meer over de zegeningen van internet in de trein.


Bunnik, 3 januari 2020. Loc 101003 van TCS (Train Charter Services) heeft loc 2106 van IRP (Independent Rail Partner) op sleeptouw richting Rotterdam. Het eerste bijzondere ritje langs Blp Bnk in 2020 (filmbeeld).


Bunnik, 26 januari 2010. Treinen naar Utrecht en naar Rhenen. Plan V reed toen nog volop in de sprinterdienst.Kreymborg is waarborg

Met den trein. Boekje uitgegeven door de kledingfirma Kreymborg. Van oorsprong duidelijk Engels, maar een Nederlandse tekstschrijver is daar eens goed voor gaan zitten: "Er is heel wat te leeren / Van 't reizen met het spoor / Ik hoop dat gij ook allen / Een reis zult maken hoor." Een tekst met een hoog lulligheidsgehalte dus, maar in de jaren dertig dacht men daar wellicht anders over. Ik ben gek op dit soort jeugdboeken. Kreymborg heeft bestaan van 1891 tot 2001, toen de 61 winkels werden gesloten.Utrecht in 2010

Utrecht Centraal, 23 en 24 maart 2010. Zomaar een paar interessante, inmiddels veelal verdwenen, objecten. Onder andere een kastje van een spoorstaafconditioneringssysteem, een woord dat niet eens op het Scrabblebord past. Met dit systeem wordt, wanneer een trein passeert, wat vet tegen de spoorstaaf aangebracht. Dat gaat het snerpende geluid tegen als treinen door een scherpe boog rijden.


Wisselklem

Rotterdam Centraal, 23 maart 2010. Een wisselklem voorkomt tijdens werkzaamheden het ongewenst bedienen van een wissel. Of er iets kapot gaat als dat toch wordt geprobeerd weet ik niet.


Zigzag-spoor

Spoorwegmuseum, 22 januari 2010. Zigzag-spoor: de spoorstaven zijn bevestigd op betonnen blokken die met stalen buizen met elkaar zijn verbonden. Zigzag-spoor is vroeger op grote schaal toegepast. Nadeel was dat schiften met grote machines niet mogelijk was. Dat kon wel met het Kleinstopfgerät 95.Die Winterreise. Sneeuwrijke spoorwegaffiches.

De trein is het ideale winterse vervoermiddel: nauwelijks gevoelig voor gladheid en sterk genoeg om sneeuwstormen te doorstaan. Op winterse affiches maakten spoorwegmaatschappijen reclame voor deze eigenschappen, maar vaker nog werden er wintersport-bestemmingen aangeprezen. Toen auto's nog niet erg betrouwbaar waren en vliegen te duur, was de trein hét transportmiddel naar de skioorden.

Sneeuwrijke spoorwegaffiches vanaf het begin van de vorige eeuw laten niet alleen zien dat de skimode veranderde en dat treinen elektrisch werden. Ook de ontwerpstijlen ontwikkelden zich, terwijl het foto-affiche uiteindelijk de over­hand kreeg. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer, 23 december 2019.Van Amersfoort naar Amersfoort Centraal

Op maandagochtend 16 december 2019 werd station Amersfoort omgedoopt tot Amersfoort Centraal.


Probleempje met een doorlooptender.


T/m 19 januari 2020: winterprogramma Openluchtmuseum Arnhem

www.openluchtmuseum.nl/winter – filmpje featuring Wietze Landman


Legpuzzel met loc 3 "Bison" van de SGB, omstreeks 1980. Karton, 10½ x 14½ cm.


Het team van “Langs de rails” wenst je een voorspoedig 2020. (Klik op foto voor vergroting.)


Het orgel van de Grote Kerk in Hilversum

Hilversum, 18 december 2019. We doen het graag hoor, maar het is een beetje jammer dat ons team altijd pas op het laatste moment wordt gebeld: "volgende week hebben we allerlei kerstdiensten, zouden jullie ons orgel willen komen stemmen?". Het is een mooi maar eenvoudig orgel, dat echter vrij snel uit de toon loopt. Meer informatie.


SSN Kerstexpres naar Bonn

Op 21 december 2019, kort voor zonsopgang, snelde loc 23 023 van de SSN door Utrecht Lunetten.


Utrecht Maliebaan in kerstsfeer

Model van het Spoorwegmuseum, het vroegere Maliebaanstation, in kerstsfeer. Gefotografeerd in tuincentrum Intratuin in Utrecht, op 4 november 2019. Het model van dit station was (is?) ook te koop bij Intratuin. Sterk afgeprijsd: oorspronkelijk 130 euro, daarna 40 euro (daar heb ik het voor gekocht) en uiteindelijk 19,90 euro.


Museum van Zuilen gaat verhuizen

Het leuke Museum van Zuilen, aan de Amsterdamsestraatweg 569 in Utrecht, gaat verhuizen naar een nieuwe locatie: de nabijgelegen vroegere Werkspoorfabriek. Tot het eind van 2019 is het museum nog een aantal dagen geopend. Daarna gaat het dicht totdat de nieuwe inrichting gereed is, volgens de plannen medio februari 2020. Het Museum van Zuilen besteedt aandacht aan de geschiedenis van Zuilen – vroeger een zelfstandige gemeente, tegenwoordig een wijk van Utrecht – en aan de twee grote werkgevers die hier ooit een belangrijke rol speelden: DEMKA en Werkspoor. Voor meer informatie zie www.museumvanzuilen.nl. Hier staat ook hoe je het museum kunt steunen, bijvoorbeeld door donateur te worden.

Utrecht, 21 november 2019. Centraal in het museum staat een modelbaan waarop veel door Werkspoor gebouwd materieel is te zien. Deze modelbaan verhuist natuurlijk ook mee naar de nieuwe locatie. Links een model van de Euromast. Het spanbeton voor de toren werd geleverd door DEMKA. Werkspoor bouwde het restaurant. Dat gebeurde op de begane grond, waarna het gevaarte met de hand omhoog werd gevijzeld.

Utrecht, 21 november 2019. "Heeft u een uurtje?" vroeg ik toen de pastoor mij uitnodigde mijn zonden op te biechten. Dit is de biechtstoel uit de St.-Ludgeruskerk met een replica van pastoor W. van Albach. De St.-Ludgeruskerk stond tot 1977 aan de Amsterdamsestraatweg. Aan de muur van de biechtstoel hangt de kleine wijzer van de kerkklok.


Treinen & trekkers

Utrecht Lunetten, 16 oktober 2019. Boze boeren trekken op naar Den Haag.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog