Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik de oudere onderwerpen op de vervolgpagina die nu op je scherm staat.

Terug naar het beginTreinen op Texel

Afgezien van wat smalspoortreintjes tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben er op Texel nooit treinen gereden. Maar er zijn in de jaren 50 wel plannen gemaakt voor een spoorwegnet, om het toenemende toeristenverkeer in goede banen te leiden. Dit blijkt onder andere uit een officiële emplacementstekening van Den Burg.Poort van Europa. Station Hoek van Holland Haven.

Station Hoek van Holland Haven was een eeuw lang het beginpunt van internationale (boot)treinen. Voor Britse reizigers, die per veerboot uit Harwich kwamen, fungeerde the Hook als gateway to the Continent. Zij konden er de luxe Rheingold naar Zwitserland nemen of zelfs korte tijd de Orient-Express.

De laatste internationale trein vertrok precies 100 jaar na de opening van het station naar Moskou. Tegenwoordig herinneren alleen foto's en affiches nog aan de gloriedagen. De internationale sporen van Hoek van Holland Haven liggen er verlaten bij. In september 2017 wordt de Hoekse lijn een sneltramverbinding van de RET.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (november 2015, update maart 2017).Afscheid van de Hoekse Lijn

Vlaardingen, tweede helft jaren 30. Twee tweewagenstellen materieel '35. Deze treinstellen werden ingezet op de lijn Rotterdam-Hoek van Holland, vandaar hun bijnaam "Hoek van Hollanders". Prentbriefkaart collectie Nico Spilt.  Op zondag 26 maart 2017 nam de NS afscheid van de Hoekse Lijn met drie historische treinstellen: 273, 766 en 876. Deze pendelden de hele dag tussen Rotterdam en Hoek van Holland, tussen de normale Sprinters door. Ook was er een kleine fototentoonstelling te zien in de stationshal van Rotterdam. Het programma van deze dag (pdf).


De vaandelvlucht van Wilhelmina

Hoek van Holland, 26 maart 2017. In de terminal van Stena Line hangt deze plaquette: "Op 13 mei 1940 vertrokken vanaf deze plaats Koningin Wilhelmina en Haar ministers naar Londen om daar de strijd tegen de Duitse overheersers voort te zetten". Het woord "Haar" met een hoofdletter, de onderdanigheid druipt er vanaf. Maar dit terzijde. Hoe zit het eigenlijk met deze vlucht van Wilhelmina, die officieel geen vlucht mag heten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Lees bijvoorbeeld dit betoog op www.prorepublica.org/....


Nog meer riooljournalistiek

Hilversum, 26 maart 2017. Op de Groest, tegenover het marktplein, ligt dit gouden putdeksel. Foto Rienk Nauta.


Waar geen treinen meer stoppen...

Soestduinen en Hulshorst. Mooie oude stationsgebouwen, maar treinen stoppen er niet meer. Gefilmd in maart 2017.


Toen en nu: een stoomloc in Hulshorst

Hulshorst, 25 april 2005 en 22 maart 2017. De vuurloze stoomlocomotief heeft wat meer roestplekken gekregen en mijn blauwe Kia heeft plaatsgemaakt voor een citroengele Suzuki. Een boodschappenkarretje, maar wel met een gulzige laadruimte waar een modale koelkast in past. Meer auto's.


Sik naar de Kippenlijn

Vlissingen, 8 juni 1986. Locomotor 326 verzorgde op dit station het rangeerwerk. Deze Sik is later, samen met 292 en twee Oostenrijkse lokaaltreinrijtuigjes, verhuisd naar Partycentrum 't Hoefslag in Barneveld. Tot het eind van 2017 staat Sik 326 echter bij het Pluimveemuseum, samen met een van de MBS geleende kippenwagen. Hier is een tentoon­stelling over de Kippenlijn. Zie de agenda, rechter­kolom.


Atomium & Prorail-tour

Ons team werd gefilmd tijdens een bezoek aan het Atomium in Brussel en aan RailTech Europe in Utrecht. Van dinsdag 28 t/m donderdag 30 maart 2017 vond RailTech Europe 2017 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. www.railtech.com


Sporen van nostalgie: van TEE tot ICE

Utrecht CS, 18 februari 2008. Soms blijkt er bij het spoor nog weleens een klein potje geld te zijn waarmee iets leuks kan worden gedaan. In de voetgangerstunnel die ooit onder de (toen nog drie) perrons is aangelegd, is te zien hoe die tunnel en de perrons er vroeger uitzagen. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van een foto van Kees van de Meene uit 1957, waarop een TEE-treinstel tijdens een proefrit is te zien. De sport is dan natuurlijk om die foto een halve eeuw later opnieuw te maken, nu met een ICE-treinstel erop. Inmiddels is ook deze foto niet meer in Utrecht te maken.


Loc NS 1602 'Schiphol'. Motorloos H0-model van Editions Atlas.


Loc DB 141 211. Een E41 met autotransportwagen van Märklin.


Amersfoort, 15 maart 2017. Treinstel 73007 van de NSB is op weg naar de werkplaats van NedTrain in Haarlem.


Amersfoort, 15 maart 2017. Loc 1618 van Raillogix. Deze loc is in maart 2000 bij NS Cargo uit dienst gegaan. Er is nog even sprake van geweest dat ze met een aantal soortgenoten zou worden verkocht aan een Italiaanse vervoerder, maar dat is niet doorgegaan. Daarna zou ze vakantietreinen gaan rijden voor EETC, maar voordat het zover was stopte EETC met deze treinen. In februari 2017 kwam loc 1618 alsnog weer in dienst. Niet meer onder de naam 'Almelo' maar als 'Hans Broere', naar de vader van een manager van Raillogix. Ook loc 1619 (net als de 1618 rood/zwart/zilver) en 1621 (in de Captain-kleuren grijs/groen) zijn van Raillogix. De drie locs rijden goederentreinen van Captrain, een dochter­onderneming van SNCF Fret.


Spot the Webmaster

Amersfoort, 15 maart 2017. Met dit mooie lenteweer neemt de kans toe dat u de webmaster in levende lijve in actie kunt zien. Zoals tijdens het transport van NSB-treinstel 73007 naar Haarlem (de laatste die hier zal worden gereviseerd). In actie kwam loc 1618 van Raillogix. Rechts het jongere zusje hiervan: loc 1752 met een trein uit Berlijn. Roel Hemkes stuurde een foto in voor de Spot the Webmaster Award.


Herzogenrath, 3 juli 1969. Loc 050 696 rangeert op de losplaats. Hier staat ook een Strassenroller.


Bommen en granaten

Soesterberg, 14 maart 2017. Ons team tijdens een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Wij moesten vaststellen dat hier betrekkelijk weinig treinen zijn te zien.

Dresden, 29 september 1979. Armeemuseum der DDR. Tegenwoordig is dit het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr. Meer legeraangelegenheden.


Spot the Webmaster

Utrecht Maliebaan, 10 maart 2017. Tijdens mijn jaarlijkse bliksembezoek aan On traXS! werd ik op het perron betrapt door Jeroen Eekhof. Hij maakte de onderste foto voor de Spot the Webmaster Award.


Utrecht, 10 maart 2017. Materieel van het Spoorwegmuseum.


Treinstel 773 bij het oude stationsgebouw van Weesp, op 27 juni 1965. Foto Frans van Loevezijn, collectie Edward Bary.


Baarn, 21 april 2001. Treinstel 766 van de Stichting Mat'54 Hondekop-vier passeert het station Baarn tijdens zijn maidentrip na de roll-out en perspresentatie ter gelegenheid van de voltooiing van het groenschilderproject. Die presentatie vond eerder op de dag plaats in het Spoorwegmuseum. Foto Jos Beerman.


The Great Steampunk Race! Only the best of the best race steam trains have reached the final. Red Arrow accepts a challenge of Iron Shark. Black Villain is ready to do everything just to get to the finish line first. But his opponent is brave and courageous. Steam up your engines, gentlemen!


Expresstreinen door Bunnik

Bunnik, 5 maart 2017. Een Alpen Express (of is het expres?) keert terug met een gezelschap dat zijn roes van de laatste après-ski aan het uitslapen is. Bekijk het filmpje met meer expresstreinen door Bunnik.


Die Bergkönigin

Rübeland, 27 februari 2017. Tijdens een zesdaagse stoomrondreis vanuit Nürnberg, georganiseerd door IGE Eisenbahn Erlebnisreisen, kwam onder andere loc 95 027 in actie. Foto Paul Boersma.


Lichtseinen & meer

 

Utrecht, 28 augustus 2004 en 10 maart 2017. Voorsein aan het linkerspoor van de Oosterspoorweg, ongeveer een kilometer voor Blauwkapel. Voorseinen kunnen alleen groen of geel licht tonen: groen als het hoofdsein groen is, en geel als het hoofdsein geel of rood is. Heel zeldzaam zijn voorseinen die altijd geel licht geven, omdat het volgende sein alleen rood of geel kan tonen. Zo'n sein was voorsein 750 (linkerfoto). In 2010 is het vervangen toen hier de beveiliging werd aangepast. Het is nu voorsein V750 (rechterfoto). In hetzelfde thema meer informatie over het vertrekseinlicht.


Voorzichtig rijden

Herzogenrath, 3 juli 1969. Loc 050 374 ter hoogte van Glaswerke Herzogenrath.

Herzogenrath, 22 oktober 1969. Dezelfde loc 050 374 met een trein vol glasplaten. De machinist zal ongetwijfeld een lastgeving "voorzichtig rijden" hebben gekregen.


Klok van slag

Amsterdam Centraal, 24 februari 2017. "Haal ik mijn trein nog wel," vroeg de fotograaf zich af toen hij even zijn pas inhield. De wijzers van dit soort oude stationsklokken zijn via stangen met elkaar verbonden, dus eigenlijk kan dit dus niet kunnen. Foto Alex Voorloop.


Amsterdam Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Materieelshow tijdens het jubileum van de Stibans.Oudste nog rijdende locomotief van Nederland bijna compleet

Rijdende kunstwerken

Veel glimmend koper; een voorname donkergroene kleur, afgezet met zwarte en witte biezen. Locomotieven in de negentiende eeuw zagen er bijna uit als rijdende kunstwerken. In het kader van kennisbehoud en -overdracht werkt een team meest jonge vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik al tien jaar aan het in rijdende staat op de rails terugbrengen van stoomlocomotief NS 6513. De machine is gebouwd in 1887 door de Duitse fabriek Hohenzollern.

Nog even en de NS 6513 zal de oudste nog rijdende locomotief in Nederland zijn. Want het einde van de uitdagende restauratieklus komt in zicht. Komende zomer gaat de vijftien ton zware oldtimer weer rijden, op de museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.


Hoorn, 1 maart 2017. Luud Albers monteert een nummerplaat op loc 6513. Foto Erik Sallevelt, SHM.

Nummerplaten

Op 1 maart 2017 bereikte de restauratie een mijlpaal. In de restauratiewerkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn kreeg de locomotief haar definitieve identiteit, met het monteren van de nummerplaten 6513 van de Nederlandsche Spoorwegen. De eer om deze klus uit te voeren viel te beurt aan de heer L.J.P. Albers uit Heiloo. De heer Albers heeft al lange tijd een grote verdienste op het gebied van spoorwegfotografie. Onlangs werd nog een boek van zijn werk samengesteld over de stoomtram Bello tussen Alkmaar en Bergen aan Zee.

Onder stoom

Binnenkort zal de locomotief voor het eerst worden beproefd onder stoom. Locomotief NS 6513 wordt officieel in dienst gesteld tussen Hoorn en Medemblik op 1 juli. Ze speelt in de komende zomer een hoofdrol met nog twee historische railvoertuigen in een thematentoonstelling over de oudste stoomtrams die in Nederland hebben gereden. Voor het eerst in lange tijd kan dan weer een rit achter een locomotief uit de negentiende eeuw worden gemaakt. Meer informatie: www.stoomtrampioniers.nl

Bron: persbericht SHM, 1 maart 2017
Hofpleintrein terug naar Rotterdam

In de voormalige DDR staat nog steeds een rijtuig van de ZHESM: de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maat­schappij. Dit motorrijtuig is in 1914 gebouwd en heeft tot circa 1944 gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag en Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Duitsland terechtgekomen.

Het plan is om dit rijtuig naar Rotterdam over te brengen, te herstellen en als monument bij het vroegere Hofplein­station te plaatsen. Het rijtuig zal worden teruggebracht in de staat van 1926.

Er is een crowdfunding-actie gestart om het transport te financieren. De trein staat in Kloster­mans­feld, 585 km van Rotterdam af. Er is 16.500 euro nodig om de trein naar Rotterdam te halen. U kunt meehelpen door per kilometer 29 euro te doneren, maar een ander bedrag is natuurlijk ook welkom.

Voor meer informatie zie www.hofpleintrein.nl en www.facebook.com/hofpleintrein.


Klostermansfeld, 26 juni 2015. Motorrijtuig van de ZHESM (NS 9952). Foto Arjen van der Donk.

Spoorwegmuseum Utrecht, 10 augustus 1986. Motorrijtuig BC6 van de ZHESM. Foto Nico Spilt.


Op zoek naar de oudste putdeksel van Utrecht

RTV Utrecht probeert de oudste putdeksel van de provincie te vinden. Kijkt u de komende dagen ook eens omlaag, want daar is heel veel te zien. Putdeksels zijn er in allerlei soorten en maten. Op veel exemplaren staat een tekst en soms ook de naam van de gemeente die ze gelegd heeft, vaak met een jaartal. Er zijn genoeg exemplaren te vinden uit de jaren veertig of vijftig. De oudste die verslaggever Marc van Rossum du Chattel in de stad Utrecht heeft gevonden komt uit 1939 en ligt onder de Dom bij Flora's Hof.

Maar of dit ook de oudste putdeksel van de provincie Utrecht is? Als je een oudere vindt, maak daar dan een foto van en stuur die naar RTV Utrecht. www.rtvutrecht.nl/...

In de Maliebaan is inmiddels een deksel uit 1919 aangetroffen.

Utrecht, 24 januari 2009. Putdeksel uit 1932 in de Amsterdamsestraatweg, in de stoep bij het Werkspoormuseum. Sinds 1954 is Zuilen geen zelfstandige gemeente meer maar een wijk van de stad Utrecht. Foto Nico Spilt.


Negen minuten treinkijkgenot, met groetende machinisten & speciale treinen: meettreinen, vakantietreinen, goederentreinen, losse locomotieven. Gefilmd in Bunnik en Utrecht Lunetten, januari en februari 2017.


"Denkend aan Holland zie ik dubbeldeks treinen denderend over de brug bij Culemborg gaan."
Fons van der Jagt, 18 januari 2017.


Blerick, 26 januari 2008. De NVBS nam afscheid van de Wadlopers.


Den Haag HS (Parallelweg), 19 februari 2017. Sprinter 2938 heeft een zwarte neus gekregen van een kennelijk in een wat sombere bui verkerende graffitispuiter. Foto Maarten van Mierlo.


Spoorwegmuseum, 11 februari 2017. Voor de jeugdige kijkers: op het perron staat een telefooncel.


Hijsen maar (1)

Train World, Schaarbeek, 16 augustus 2016. Stoomkraan, hijsvermogen 35 ton, in 1912 gebouwd door Craven Brothers, Manchester. Bij de NMBS deed deze tot 1985 dienst als A310/4 "Juliette". Meer foto's: www.bdca.org.uk/...


Hijsen maar (2)

Utrecht, 7 mei 1970. Ontspoorde keteltrein, een fotoreportage door Erik van Zuijlen.


Bunnik, 19 januari 2007. Loc 1765 is met een intercity op weg van Utrecht naar Arnhem.


Diverse diesels in Zutphen

Zutphen, 7 februari 2017. Kort na elkaar vertrekken een GTW van Arriva (Breng) naar Winterswijk en een Lint (Twents) van Syntus naar Oldenzaal.

Zutphen, 16 oktober 2006. Een Talent van de Prignitzer Eisenbahn (Arriva) was te bezichtigen in het kader van het NVBS-jubileum. Vergelijk de vorm met die van de 50 jaar oudere Blauwe Engel, die hier vroeger de dienst uitmaakte.


Spoorwegmuseum, 3 februari 2017. Reclameposter uit de jaren 70 (fragment).


Oud-Beijerland, 26 november 2016. Muurschilderingen bij Smit Klassiek, een partycentrum waar oude fietsen, auto's en andere voertuigen staan opgesteld. Alleen toegankelijk voor gasten, maar eind november is er een Winter Fair waar iedereen welkom is. Foto's Jaco Pieterse. www.smitklassiek.nlDe wandkunst van Peter Alma

De wereldomvattende beteekenis van het spoorwegwezen. Transport op de wandkunst van Peter Alma.

Peter Alma is vooral bekend geworden om zijn imposante muurschilderingen in station Amsterdam Amstel uit 1939. Hij was ook een van de pioniers van De Stijl, de abstracte kunstbeweging die dit jaar exact een eeuw geleden ontstond — reden waarom er momenteel een tentoonstelling aan Alma's werk is gewijd in Arnhem. Vanuit zijn communistische idealen verruilde Alma de abstractie voor een figuratieve beeldtaal die iedereen kon begrijpen. Zoekend naar kunst­vormen met een groot maatschappelijk bereik wijdde hij zich aan wandschilderkunst in openbare gebouwen. Daarop speelde het thema transport — spoorwegen, scheepvaart en luchtvaart — een grote rol. Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu.

Van De Stijl naar communisme

Werk van Peter Alma, onder andere bekend van de muur­schilderingen op station Amsterdam Amstel. De tentoonstelling vond plaats van 17 december 2016 t/m 19 maart 2017 in Museum Arnhem. www.museumarnhem.nl/...

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunst­beweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’. www.holland.com/..."Hoge heren vangen veel wind" (Floris, 1969)

Roger van Boxtel (of zijn body double) laat zich vastbinden aan een molenwiek.


Een leuke stunt, maar die is al eerder vertoond in de tv-serie Floris (kijk vanaf minuut 27:50).


De Cruquius

Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Dit technische monument stond al lang op mijn bucket list. Binnenkort meer over dit gemaal.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog