Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginHilversum, 16 mei 2005. Treinstel 273 met een halve Hondekop. De andere helft stond in het Spoorwegmuseum.


Treinen & trekkers

Utrecht Lunetten, 16 oktober 2019.


De monorail van Lartigue

De Franse ingenieur Charles Lartigue vond rond 1875 een manier uit om treinen in de woestijn te kunnen laten rijden. Gewone rails verdwenen te snel onder het stuifzand. De monorail van Lartigue heeft dienstgedaan in Algerije, maar ook op een plek waar men weinig last had van stuifzand: een uithoek van Ierland. Daar reed de Listowel Ballybunion Railway. Die is allang verdwenen, maar er is wel een museum met een replica-treintje. (Er bestaat ook een seinstelsel met de naam Lartigue, maar dat is van zijn broer Henri.)


Hilversum, 16 mei 2005. Museumtreinstel 273 wordt gepasseerd door een intercity uit Amersfoort.


Hippel in de Botlek

Rotterdam Botlek, 5 oktober 2019. Freek Koning kwam deze Hippel tegen, compleet met gevaarstrepen zoals die in de jaren 70 op Feijenoord werden gebruikt. Hij vroeg zich af welke loc dit is en wie de eigenaar is. Inmiddels blijkt de loc van een nummer te zijn voorzien: 98840600692-0 NL-RRL. De eigenaar is dus RRL (RailReLease), die de loc momenteel verhuurt aan Rail Force One (RFO). Het betreft loc 692 (voor de verbouwing tot radioloc NS 649), een van de vier Hippels die in september 2018 weer zijn teruggekeerd uit Groot-Brittannië. Zie ook www.industriespoor.nl/...Sikken

Ik heb het overzicht met door mij waargenomen locomotoren weer eens bijgewerkt. Hieronder enkele recent toegevoegde foto's. Mijn sikkenoverzicht vind je hier.


Spoorwegmuseum, 29 augustus 2019. Sikken 345 en 210. De 210 is begin oktober 2019 overgebracht naar de SGB.


Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 210, voorzien van een replica houtgasgenerator. Houtvergassers werden in de oorlog gebruikt toen er geen benzine of olie meer te koop was. Lees meer over deze Sik. Bekijk ook dit filmpje met de auto van Maus Gatsonides, de latere uitvinder van de flitspaal.


Simpelveld, 4 september 2013. Sik 248 van de ZLSM.


Stadskanaal, 23 augustus 2019. Sik 353 van de STAR.


Stadskanaal, 23 augustus 2019. Sik 249 van de STAR.


Goes, 9 juli 2019. Sik 264 van de SGB. Erachter staat Hippel 521.


Goes, 9 juli 2019. Sik 262 van de SGB.


Hoorn, 14 juni 2019. Sik 288 van de SHM.


Spoorwegmuseum, 3 februari 2017. Sik 311.


Op weg naar de stoomtreindagen

Bunnik, 4 oktober 2019. De twee 23'ers van de VSM zijn met zes rijtuigen op weg naar de SSN in Rotterdam. Dit in het kader van de stoom­trein­dagen dit weekend. De personelen kijken onbewogen voor zich uit en doen net alsof ze van het bestaan van Blokpost Bunnik, en de goede gewoonte om daar even de stoom­fluit te beroeren, niets afweten. Beeld uit filmpje.


Terug van de stoomtreindagen

Blokpost Bunnik, 6 oktober 2019. Eigenlijk was het al te donker om te filmen, maar met wat digitaal geweld lukte het nog net. De twee 23'ers van de VSM, met in sandwich de 65'er van de SSN, op weg van Rotterdam naar Beekbergen.Heuvelpost VI in Amersfoort mogelijk gered

De niet meer gebruikte Post VI bij het rangeerterrein Amersfoort heeft een gemeentelijke monumentenstatus. De toekomst van dit gebouw is onzeker geworden door de gewijzigde plannen van NS, maar als het aan de gemeenteraad van Amersfoort ligt komt er een oplossing voor. (De procesleidingspost van Amersfoort, vlak bij de perrons aan de Utrechtse zijde, is overigens sinds kort niet meer in gebruik: de bediening vindt nu plaats vanuit Utrecht.)


Amersfoort, 11 september 2004. Post VI bij de rangeerheuvel van Amersfoort. Foto Nico Spilt.


Waarom is het zo stil in het Soesterkwartier

In 2013 heeft Siesta (Stichting voor Industrieel Erfgoed Amersfoort) een verzoek ingediend bij de gemeente Amers­foort om Post VI inclusief de heuvel waarop het seinhuis staat op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Sinds 2015 staat het op deze lijst als “gemeentelijk monument in procedure”.

Halverwege 2016 is door de gemeenteraad van Amersfoort een masterplan Wagenwerkplaats, alsmede een start­notitie Bestemmingsplan vastgesteld. Het was de bedoeling om het gehele spooremplacement en het daarbij aan­sluitende terrein inclusief de Wagenwerkplaats op te nemen in een nieuw bestemmingsplan. Nog geen half jaar later bleek NS nieuwe plannen te hebben met een gedeelte van het emplacement. Alles werd ineens opgeschort en het werk moest worden overgedaan.

Dinsdag 9 juli 2019 wordt over het bijgestelde masterplan en de startnotitie een besluit genomen door de gemeente­raad. De vraag is of er wel een degelijk vooronderzoek heeft plaatsgevonden naar de erfgoedwaarde van de diverse gebouwen op het emplacement, waaronder Post VI.

De toekomst van dit gebouw is hiermee heel onzeker geworden. Er zijn wel ideeën geweest om het te verplaatsen, dichter bij de Wagenwerkplaats, maar in de plannen van NS is hier niets over geschreven. Het is ook de vraag wie dat zou moeten betalen.

Joke Sickmann heeft over de gang van zaken een artikel geschreven op de website van de Stadsbron: Waarom is het zo stil in het Soesterkwartier.

Dit seinhuis is een verstopt spoormonument in Amersfoort

Lees het artikel in het Algemeen Dagblad (editie Amersfoort) van 26 september 2019.


Tekening Eric Mochèl.Hoek van Holland

Hoek van Holland, 1 oktober 2019. Na een hoop gedoe en een hoop extra geld is het gelukt: de ombouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn. Ons team moest toevallig in Rotterdam zijn, dus zijn we eventjes op en neer geweest. Aan de vuurtorens is te zien dat we ons op Hoek van Holland Haven bevinden. Dat is nu het eindpunt, maar er zijn plannen om de lijn weer door te trekken naar het strand, nu een stuk verder dan voorheen.


Aanrijding

Bunnik, 2 oktober 2019. Het treinverkeer lag stil vanwege een aanrijding met een persoon. Het hierbij betrokken treinstel toon het gevaarsein: twee rode sluitseinen en een wit frontsein in het midden. Het is allemaal treurig genoeg. De reizigers in de gestrande trein moesten een uur wachten voordat ze verder werden geholpen. Op het andere spoor staat een treinstel dat leeg uit Utrecht kwam om ze op te halen.


Panorama Mesdag

Den Haag, 12 juli 2019. Panorama Mesdag, een enorm rond schilderij uit 1880 met uitzicht op het Scheveningen uit die tijd. Het toenmalige openbaar vervoer staat er ook op: paardentrams. Iets verderop (niet op mijn foto) nadert door de duinen de eerste stoomtram van ons land. Het panorama op internet: www.pm360.nl

Schilderij op rails

In Op Oude Rails, het periodiek van de Tramweg-Stichting, stond in september 2019 een artikel over de trams die op Panorama Mesdag zijn te zien. Een aardig detail: bij het schilderen gebruikte Mesdag een hoge stelling die op rails kon worden rondgereden. Hiervoor werd een onderstel van een paardentram gebruikt. De oude tramrails zijn nog steeds aanwezig maar worden niet meer gebruikt.

Het artikel is geschreven door Roger en Linda Vermeulen. Met hun toestemming en die van de redactie heb ik dit artikel overgenomen. Lees het artikel (pdf).

Meer musea in Den Haag.Nicole

Zutphen, 23 september 2019. Bij de werkplaats staat de vroegere loc 1824 (ooit 1624 "Alkmaar"). De loc is overgenomen door Strukton, die haar heeft omgebouwd tot hybride loc: ze kan zowel via de bovenleiding als op accu's rijden. Op 13 september is ze officieel in gebruik genomen; daarbij kreeg ze de naam "Nicole". Over de kleurstelling kunnen de meningen verschillen. Foto Simon Geltink.

Nicole is niet de eerste hybride loc. Begin 2014 werd loc 1823 in opdracht van HUSA door Shunter voorzien van een dieselmotor, om in Blerick zonder bovenleiding te kunnen rangeren. De tractiemotoren bleken echter niet goed te werken, zodat het experiment is stopgezet.


Karel

Amersfoort, 14 augustus 1977. Treinstel 466 vertrekt vanaf het zakspoor naar Amsterdam. Tegenwoordig is dit treinstel eigendom van de Karel Foundation. De missie van deze stichting is het behoud van industrieel cultureel erfgoed, met de nadruk op historisch spoormaterieel. Het treinstel wordt ingezet voor charitatieve doeleinden en is daarvoor ook te huur. Het draagt de naam "De Karel". www.karel.rocks


NVBS Centraal

Amersfoort, 27 september 2019. Ons team was in het kader van diverse aangelegenheden aanwezig in NVBS Centraal. Dit is het hoofdkwartier van de NVBS, waar ze altijd wel vrijwilligers kunnen gebruiken.


De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie geopend over de spoorwegstaking, onder de titel 'De kinderen van Versteeg'. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in ballingschap het spoorweg­personeel in 1944 opriep om te gaan staken. Meer informatie.

Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over deze staking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.


Zie ook het thema Oorlog & vrede.


Breukelen, 22 juli 2003. Railion-loc 1603 met een staaltrein en een enkele silowagen uit Beverwijk.


Baarn, 29 mei 1998. Een DD-AR-stam, geduwd door een mDDM, op weg van Amersfoort naar Amsterdam.


Baarn, 29 mei 1998. Een DD-AR-stam, geduwd door een mDDM, op weg van Amersfoort naar Amsterdam.


Het einde van de Jungle Express

Ouwehands Dierenpark, 20 juni 1996. Monorail, geïnspireerd op het idee van de Alweg-Bahn. Vader slooft zich uit voor zijn twee dochters in het voorste wagentje: even moeder (die de foto maakt) laten schrikken!

Ouwehands Dierenpark, 12 juni 2016. Twintig jaar later werd de Jungle Express getrokken door grappige stoom­locomotiefjes. Foto Leo Spilt.

Ouwehands Dierenpark, 14 september 2019. Ik dacht: leuk voor de kleinkinderen, een ritje met de Jungle Express. Maar de baan was opgebroken en de treintjes stonden te verstoffen. De jungle waar het treintje overheen reed is vervangen door een gigantisch springkussen, vandaar. Ook Ouwehands is aan het verspeeltuinen. Voor die pandaberen hoef je er trouwens ook niet naartoe: van een grote afstand kun je even naar de twee sloomste dieren ter wereld kijken.


Langs elkaar heenwerken

Utrecht Lunetten, 5 juli 2019. Een voorbeeld van letterlijk langs elkaar heenwerken. Toen in 2015/2016 de nieuwe halte Utrecht Lunetten werd aangelegd, lagen de kabels tijdelijk boven de grond. Later zouden ze netjes worden weggestopt in betonnen goten. Op één plaats is dat niet gelukt. Daar heeft men een bovenleidingpaal gezet zonder eerst even de kabels wat naar achter te leggen. Die lopen nu dus voor de paal langs. Dit probleem oplossen is een hoop gedoe. Je zou de paal even los kunnen maken en omhoog krikken, zodat de kabels er onderdoor kunnen. Of je knipt alle kabels door en je soldeert ze achter de paal weer aan elkaar. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zo laten, met een paar houten balkjes er omheen.

Utrecht Lunetten, 20 september 2019. Ze zullen bij ProRail liever hun tong afbijten dan toegeven dat ze mijn site in de gaten houden. Maar opeens, na jaren, blijken de kabels wel netjes in de daarvoor bestemde goot te liggen.


De aangepaste cijferbak

Met mijn opmerking hierboven over ProRail doe ik toch iemand tekort. In 2004 schreef ik op mijn site iets over een cijferbak bij Bilthoven. Daarin ontbraken de gebruikelijke extra reflectoren, die nodig zijn om te voorkomen dat bij een gedoofde cijferbak toch een leesbaar cijfer kan verschijnen.

In augustus 2010 ontving ik naar aanleiding daarvan een mailtje van iemand van ProRail: "Ik las onlangs op jouw website over het ontbreken van de extra reflectoren in de cijferbak bij sein 860 in Bilthoven. Ik heb de lichtbak laten aanpassen, zie bijgaande foto." Kijk: zo kan het dus ook. Ik hoef er geen geld voor te krijgen, maar het is wel fijn als mijn adviezen serieus worden genomen.


Over de hoge sporen bij Blauwkapel

Blauwkapel Oost, 13 september 2019. De Kameel is op weg van Utrecht naar Bilthoven en zal daarna, na kopmaken, naar het Spoorwegmuseum rijden. De Kameel rijdt op vrijwel dezelfde plek als de Blokkendoos op de foto hieronder, alleen vanaf de andere kant gezien. Foto Rob van der Woude.

Blauwkapel Oost, 10 mei 2003. Het Blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum is op weg van Utrecht naar Amersfoort. Rechts nadert een Plan V als stoptrein naar Baarn. (Ik geef het maar toe: dit is een knappe fotomontage. In werkelijkheid zouden de twee treinen elkaar in de flank aanrijden.)


Spoorwegmuseum, 29 augustus 2019. Ons team op een elektrische perronkar. Hiermee werd bagage en post van en naar treinen gebracht. Sturen gaat met de voeten – het is even wennen.


Wow!

Met de SSN naar de VSM, gefilmd op 6, 7 en 8 september 2019. De SSN kwam met twee locomotieven naar de VSM, in verband met het evenement Terug naar Toen. Op vrijdag 6 september kwam loc 01 1075 met lege rijtuigen door Bunnik. Op zaterdag 7 september reed loc 23 023 met de SSN Veluwe Expres naar Beekbergen. In Utrecht stapte ik in deze trein. Natuurlijk legde ik de passage van Blokpost Bunnik vast. In Maarn werd de stoomtrein ingehaald door de dagelijkse dubbele ICE. In Loenen filmde ik onder andere de lila 2530. Zaterdagavond reed de Veluwe Expres terug achter loc 01 1075. Ik was vooruit gereisd om deze trein in Bunnik te kunnen filmen. Mijn twee kleindochters zagen voor het eerst van hun leven een stoomtrein: "wow"! Op zondagavond 8 september kwam loc 23 023 weer door Bunnik, op weg naar Rotterdam.


Weer naar Terug naar Toen

Op 7 september 2019 begaf ik mij met een stoomtrein van de SSN naar de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Tijd niet geweest, benieuwd naar de hamburgers. Oordeel: uitstekend. Geen schroeiwerk zoals ik in oktober 2018 bij de SSN in mijn handen geduwd kreeg. Beetje stoomsnuiven en proberen wat foto's te maken met zo min mogelijk hinderlijke personen in beeld.

Beekbergen, 7 september 2019. Locs in babykleurtjes: lichtblauwe 2412 en lila 2530. En natuurlijk het onvermijdelijke gebaar.

Beekbergen, 7 september 2019. Loc 2019, door de VSM gekocht in de VS en geschilderd in de kleuren waarin de NS-serie 2000 ooit dienstdeed. De witte lijn geeft aan wat de voorkant van de locomotief is. Bij het rangeren was het van belang dat daar bij het betrokken personeel duidelijkheid over was. Het nummer 2019 sluit aan op de serienummers NS 2001 t/m 2018. Bij de SGB hebben ze ook zo'n loc, geschilderd in de kleuren van het US Army Transportation Corps.

Beekbergen, 7 september 2019. Sikken (321, 225, 309) en Hippels (636, 532)

Beekbergen, 7 september 2019. Draisine, railbromfiets, rangeervoertuig, Oersik 116.

Beekbergen, 7 september 2019. Diverse stoomlocs kwamen in actie, waaronder de 23 071 en de voormalige ÖBB 52 3879 (in Oostenrijk deden ze niet aan rode verf). De rangeerder van dienst is Edwin Bottelier, Chef Vervoer van de VSM.

Beekbergen, 7 september 2019. Model van loc 80 038. De VSM bezit de echte 80 036, maar die is momenteel niet dienstvaardig.

Beekbergen, 7 september 2019. Gedenkteken 100 jaar spoorlijn Apeldoorn-Dieren, onthult door burgemeester Hubers op 2 juli 1987. De VSM is sinds juli 1975 actief op deze lijn.

 

Beekbergen, 7 september 2019. Herinneringen aan de tijd van de mechanische beveiliging.

Loenen, 7 september 2019. Pendeltrein met locs 64 415 (VSM) en 23 023 (SSN).

Dieren, 7 september 2019. Spandoek bij het VSM-perron. Rechts het paaltje met het begin van de lijn: kilometer 0,0.


Brussel Centraal, 24 februari 2003. Varkensneuzen 802 en 816.


Raadhuis verdwijnt toch uit Madurodam

Madurodam, 22 april 2013. Het Hilversumse raadhuis is al sinds 1956 in Madurodam vertegenwoordigd. De huidige maquette (onthuld op 31 augustus 2005) is het derde exemplaar. Het model is gemaakt van de kunststof cibatool; de twee voorgaande waren van hout, wat heel lang de traditie was in Madurodam. De bouwduur bedroeg ongeveer 6 maanden. De maquette heeft een afmeting van 5,6 meter bij 4,3 meter. De markante toren is 2,72 meter hoog.

Hilversums Nieuws, 23 april 2015. Het model van het Hilversumse raadhuis dreigde te verdwijnen uit Madurodam. Het zou in slechte staat verkeren en zou niet meer passen in de huidige opzet van Madurodam. Burgemeester Broertjes van Hilversum (voorheen een slechte Volkskrant-redacteur) tekende onmiddelijk protest aan. Ook beroepsactivist Wiljon Elbert zette zich in voor het behoud van het "raadhuisje" in Madurodam. Dat is mooi. Maar waarom dat verkleinwoordje? Kijk hierboven nog eens naar de afmetingen van het gevaarte. Je vraagt je af of Wiljon Elbert zelf weleens in Madurodam is geweest.

Gooi & Eemlander, 15 augustus 2019. Het lijkt erop dat het Hilversumse raadhuis van Dudok het toch niet gaat redden. Het past niet meer in de "vernieuwde strategie" van Madurodam. Er zal dus wel een of ander doe-ding voor in de plaats komen.


Koude Oorlog

Soesterberg, 31 augustus 2019. Ons team bracht een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in verband met een tentoonstelling over de Koude Oorlog. We poseerden natuurlijk even bij de Mig-21 die hier staat opgesteld.


Houten Castellum, 21 januari 2004. Het tijdelijke pendeltrammetje tussen Houten en Houten Castellum.


Rutger Hauer 1944-2019

Rutger Hauer in De Vuurproef in het Spoorwegmuseum.


Boekpresentatie

Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 600/2000

Na de Tweede Wereldoorlog nam NS twintig diesellocomotieven over van het US Army Transportation Corps. De eerste elf werden in dienst gesteld in de 600-serie. Na vervanging van de dieselmotoren begin jaren vijftig werden de locs genummerd in de serie 2000. Met de komst van de series 2200 en 2400 werden de locs overbodig. Hun inzet eindigde in 1958 en daarop volgde de sloop. Sinds 2018 zijn er weer twee locomotieven van dit type in ons land: bij de VSM in Beekbergen en bij de SGB in Goes.

Bij de SGB vond ook de presentatie plaats van het boek dat Martin van Oostrom over de NS-serie 600/2000 heeft geschreven en dat in juli verscheen bij uitgeverij Uquilair. Martin heeft al diverse monografieën van Nederlandse locomotieven en treinstellen op zijn naam staan. Ook zijn nieuwe boek kenmerkt zich door de zorgvuldige opzet en fraaie uitvoering.

Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 600/2000. De voormalige locs van het US Army Transportation Corps. Door Martin van Oostrom. Uitgever Uquilair. 136 blz., 24×30 cm., 200 z/w en 30 kleurenfoto’s. Prijs € 34,00.

75 jaar na D-Day

Hans Altena was nauw betrokken bij het naar Nederland halen van de twee diesellocomotieven van het Amerikaanse leger. Hans geeft ook presentaties over de Military Railway Services, onder de titel “75 jaar na D-Day”. De komende tijd doet hij dat bij de NVBS-afdelingen in Amersfoort (12 september 2019), Dordrecht (17 september 2019), Apeldoorn (25 september 2019), Tilburg (12 november 2019), Hoorn (19 november 2019) en Hengelo (20 maart 2020). www.nvbs.com/agenda

Goes, 20 juli 2019. Martin van Oostrom overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Lieutenant Colonel Georg W. Beeler, 2nd Military Railway Service, 162th Railway Operating Battalion (a.k.a. Hans Altena). Foto Nico Spilt.

Goes, 20 juli 2019. Foto Nico Lollinga.

Goes, 20 juli 2019. Zo kom je nooit in Goes, zo kom je er twee keer binnen twee weken. Op 9 juli 2019 was ik er als particulier, deze keer was ik er als genodigde bij de presentatie van het boek over de NS-serie 2000, waaraan ik een bescheiden bijdrage heb mogen leveren. Met treinstel 904, vakkundig bereden door Michiel Dermois, werden de genodigden naar Goes en weer terug gebracht.

Oproep: een bezoeker van mijn site, waarvan ik de naam helaas ben vergeten maar hij kwam uit het oosten van het land, heeft op het perron van Goes foto's van mij gemaakt. Die zou hij mailen, maar ik heb ze tot nog niet gekregen. Dus als je dit leest: je doet me er mogelijk een plezier mee!Rail Away genomineerd voor Gouden Televizier Ring

Rail Away staat in de finale voor de Gouden Televizier-Ring. Tot dinsdag 23 september 2019 kan er op Rail Away worden gestemd via de website www.televizier.nl/ring.

Rail Away gaat over meer dan alleen treinen. De vele fans genieten ook van de sfeervolle muziek, de rustgevende stem en prachtige vergezichten en beelden van pittoreske plaatsjes langs de routes. En dat alles met een milieu­vriendelijke treinreis als rode draad. Kortom: het ultieme slow-tv programma van NPO 2. “Het wordt weleens yoga voor de ogen genoemd,” vertelt Bob van der Houven, al jarenlang de stem van Rail Away.

De nominatie is te danken aan aflevering 200 (Zwitserland) en 201 (Frankrijk) die in januari 2019 beide ruim een half miljoen kijkers trokken. Rail Away wist zich tussen tientallen programma’s te kwalificeren bij de vijf finalisten. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op woensdag 9 oktober 2019 in AFAS Live in Amsterdam.


De Gornergratbahn in Zwitserland was het onderwerp in aflevering 200 van Rail Away. Foto: EO.

In 2020 zijn zeven nieuwe afleveringen op NPO 2 te zien. De opnamen daarvoor zijn bijna afgerond. Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


De geschiedenis van de dwergauto

Den Haag, 25 augustus 2019. Een fraaie collectie dwergauto's was te zien in het Louwman Museum in Den Haag.


Den Haag, 25 augustus 2019. Ons team bezocht het Louwman Museum in Den Haag. Een groot en interessant museum, waar voornamelijk automobielen zijn te zien, maar bijvoorbeeld ook een van de eerste Londense dubbeldekkers, een Milnes-Daimler uit 1904. www.louwmanmuseum.nl


Houten Castellum, 21 januari 2004. Loc 1827 is met een intercity op weg naar Den Bosch en verder.


Houten Castellum, 21 januari 2004. Treinstel 911 is met twee andere Plan V's op weg naar Geldermalsen en verder.


Een ritje van Woerden naar Holendrecht in 2010

Woerden, 19 januari 2010. Wachten op de IC naar Holendrecht.

Op weg van Woerden naar Abcoude in treinstel 964, 19 januari 2010.

Dit is een van de treinstellen Plan V die bestemd waren voor de dienst tussen Zwolle en Emmen, als vervanging voor de treinstellen SM'90. Ze waren in 2005 aangepast om sneller te kunnen optrekken. Vanaf 2007 waren ze herkenbaar aan de reclamebanden voorzien van de teksten Provincie Overijssel en Provincie Drenthe. De binnenwanden waren voorzien van Drentse en Overijsselse afbeeldingen. Het betrof de treinstellen 950-958 en 961-965 (met als reserve 936-949 die niet op deze manier waren gepimpt). Treinstel 964 was dus een beetje uit de route geraakt. Op de foto's lezen we onder andere de wapenspreuk van Coevorden: Multis periculis supersum, vele gevaren heb ik overwonnen.

Abcoude, 19 januari 2010. Treinstel 964 en een VIRM als sprinter resp. intercity naar Amsterdam. Treinaanwijzers die een beetje van slag zijn.

Holendrecht, 19 januari 2010. Hier moest ik zijn: vergadering bij ABN Amro.


Utrecht Lunetten, 8 augustus 2019. De Kameel op weg van het Spoorwegmuseum naar Eindhoven. De rit vond plaats vanwege het 40-jarig jubileum van machinist Peter Eradus.


Railnieuws

Dinner Train

Railpromo, uitbater van de Dinner Train, is failliet.

Betuweroute

Van 13 juli t/m 25 augustus 2019 was op het Duitse deel van de Betuweroute maar één spoor beschikbaar. Er wordt gewerkt aan de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Een deel van het goederenvervoer in Nederland wordt omgeleid, voornamelijk via Venlo en in mindere mate via Oldenzaal. Lees meer.

Rond Naarden-Bussum

Van 3 t/m 25 augustus 2019 was er geen treinverkeer mogelijk tussen Bussum-Zuid en de Gooiboog bij Weesp. Er werden sporen en wissels verwijderd en het beveiligingssysteem werd vernieuwd. Naarden-Bussum had vijf sporen, daarvan bleven er twee over. De boog ten noorden van dit station is ruimer gemaakt, zodat de treinen sneller kunnen rijden. De overweg in de Zwarteweg/Comeniuslaan, die werd bediend vanuit Amersfoort, is vervangen door een ahob. Het seinhuis bij deze overweg, waarvan alleen de relaisruimte nog dienstdeed, wachtte de sloop. Lees meer.

Hieronder foto's van vroeger en nu. Edward Bary heeft de werkzaamheden op de voet gevolgd: lees meer.


Naarden-Bussum, 9 augustus 2019. Om 9.08 uur zakte het 60 jaar oude seinhuis door zijn hoeven. Bron: webcam ProRail.


Naarden-Bussum, 26 maart 1977. Treinstel 766 op kop van een intercity richting Amersfoort.


Naarden-Bussum, 15 juni 1974. Jarenlang een gebruikelijk beeld: een intercity die een stoptrein passeert. Links treinstel 346 op spoor 4, rechts een onbekende Plan V op spoor 3. Foto Fons van der Jagt.


Naarden-Bussum, 26 juni 1973. Treinstel 515 komt over spoor 3 het station binnen uit de richting Amsterdam. Vanaf het perron kon je toen nog niet op de overweg komen, althans niet legaal. De overweg in de Zwarteweg/Comeniuslaan is later flink verbreed en er kwam toen ook een extra spoorboompje aan de kop van het perron. Op de achtergrond de grote seinbrug met inrijseinen.


Naarden-Bussum, 25 juli 2019. Een sprinter uit Almere of Amsterdam, gezien vanuit Post T. Foto Edward Bary.


Naarden-Bussum, 25 juli 2019. De overweg werd bediend vanuit Amersfoort, maar door het omzetten van een schakelaar kon ook de lokale bedieningsapparatuur nog worden gebruikt. Dat zal zelden of nooit zijn gebeurd. Foto Edward Bary.


Naarden: van knooppunt naar knelpunt

Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. De laatste dag voordat het treinverkeer tussen Hilversum en Weesp ruim drie weken stilligt. Het spoor gaat hier "op de schop", zoals dat in doodgeslagen Nederlands heet. Of zoals ProRail het deze keer met een rijmpje formuleert: "Nu druk bouwverkeer. Straks soepeler treinverkeer." Naarden-Bussum verandert in een halte met twee sporen en nul wissels. Als alle treinen netjes op tijd rijden en onderweg niet stuk gaan, kan het treinverkeer inderdaad soepel verlopen. Maar even een vertraagde trein inhalen of een haperende goederentrein aan de kant zetten is er dan niet meer bij. En dan is meteen de dienstregeling tussen Amsterdam, Amersfoort en honderd kilometer verder naar het oosten verstoord.


Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. Selfie via webcam ProRail.

In de Comeniuslaan in Naarden bevond een van de twee nog handbediende overwegen in Nederland (de andere is in Roermond). De voormalige Post T werd kort na het maken van deze foto gesloopt en de overweg werd vervangen door een ahob.


Boven: Naarden-Bussum, 30 april 1969. Treinstel 405 op weg naar Utrecht. Onder: Naarden-Bussum, 2 augustus 2019. Een sprinter op weg naar Utrecht. Spoor 3 en de sporen hier links van zijn allemaal verdwenen.


Naarden, 9 december 1970. Loc 1010 met de dagelijkse trein uit Beverwijk.

Naarden, 17 juli 2019. De voormalige 1630 met een keteltrein richting Bentheim.


Naarden-Bussum, 15 juli 2003. Koplopers op weg naar Amersfoort en verder. De maximum­snelheid in deze boog was 80 km/uur. Na de verbouwing zijn er nog maar twee sporen over en is de boog ruimer gemaakt, zodat de treinen 130 km/uur mogen. Meer foto's in Naarden-Bussum.


Gehuisstijlde 1000

Vincent Haag vroeg zich af waarom de locs van de serie 1000 nooit in de geel/grijze huisstijl zijn geschilderd. De daad bij de vraag voegend besloot hij om zelf aan de slag te gaan. Lees zijn toelichting op forum.beneluxspoor.net. Waarom dit in het echt niet is gebeurd zal met geld te maken hebben gehad. De locs waren al oud en ze werden voornamelijk voor goederentreinen en vakantietreinen gebruikt, dus waarom zou je daar nog verf tegenaan gooien. Foto Vincent Haag.


Merkolova

Makiš, 19 juli 2019. Ook in Servië is de Vectron doorgedrongen. Sinds juni 2019 zijn er acht in dienst, en in december volgen er nog eens acht. Dit is loc 193 905 van Serbia Cargo (Srbija Kargo). Volgens de lokale traditie hebben de locs ook een bijnaam gekregen: Merkolova, naar Angela Merkel. Makiš, bij Belgrado, is het grootste rangeerterrein/goederenstation van de Balkan. Foto Fabian Vendrig.


Kennedy

Makiš, 19 juli 2019. Een voormalige Joegoslavische dieselloc, nu in dienst bij de Servische spoorwegen. Bijnaam Kennedy. Daarachter een elektrische locomotief, gebouwd onder licentie van ASEA uit Zweden. Foto Fabian Vendrig.


Ognjena Marija

Op 30 juli 2019 werd in de Servisch-orthodoxe kerk het feest van Ognjena Marija (Vurige Maria) gevierd. Dit is de dag van de machinisten. Lees ook het blog van Fabian Vendrig.


Bilthoven, 29 mei 2019. Een door een 1700 getrokken DD-AR-stam in zijn nadagen, op weg van Zwolle naar Utrecht.


Amsterdam, 20 maart 2003. Treinstel 402 onder de eerste overkapping uit 1879. De tweede kap stamt uit 1922.


Amsterdam, 20 maart 2003. Sprinter onder de kap die in 1996 tussen de twee oude overkappingen is aangebracht.


Soest Zuid wordt monument

 

Soest Zuid, 9 augustus 2004. Dit haltegebouw uit 1963 is een ontwerp van W. Kloos. Het verving het oorspronkelijke gebouw uit 1900. Tussen 1956 en 1965 zijn door het hele land twaalf haltes volgens dit ontwerp, type Vierlingsbeek, gebouwd. De loketten van Soest Zuid zijn per 1 september 2004 gesloten. Het gebouw dreigde enige jaren later te worden gesloopt, om plaats te maken voor een tweede spoor bij het station. Daarmee zou station Soest, waar de treinen elkaar nu kruisen, kunnen worden gesloten. Maar die plannen zijn niet doorgegaan. In juli 2019 heeft het gebouw van de gemeente Soest een (voor wat het waard is) monumentale status gekregen.


Bezoek aan Museum COMM

Den Haag, 12 juli 2019. Ons team bracht een bezoek aan het communicatiemuseum COMM, dat op 19 juli 2019 voor het laatst geopend zou zijn voor individuele bezoekers. Voortaan kunnen er op afspraak alleen nog groepen in terecht. In de jaren zestig ben ik in de voorganger van dit museum geweest: het Nederlandsche Postmuseum. Ik herinner me de demonstratie met een enorme brievensorteermachine. Die machine is verdwenen, net als veel andere apparatuur; die is nu opgeslagen in depots. COMM, na een grote verbouwing geopend in 2017, wilde van het stoffige imago af en werd helemaal interactief zoals dat tegenwoordig hoort, met overal beeldschermen en doe-dingen voor de jeugd. Maar daar blijk je toch te weinig publiek mee te trekken. In elk geval was ik deze ochtend de enige bezoeker.

Het Nederlandsche Postmuseum stamt uit 1929. Van 1989 tot 1999 heette het PTT-museum. Daarna trok de PTT zich terug en werd het verzelfstandigd tot Museum voor Communicatie. In 2016 werd het museum gesloten voor een grote verbouwing die ruim anderhalf jaar duurde. Er kwamen allerlei zalen waarmee men zakelijke bezoekers dacht aan te trekken. Dit gebeurde onder leiding van een directeur die wat makkelijk met geld omging en moest opstappen. Het museum is door zijn beleid in grote financiële problemen gekomen. Het beheer van het museum is overgenomen door Beeld & Geluid. Voortaan is het alleen nog geopend voor groepen en voor bijeenkomsten. www.comm.nl


Bezoek aan Panorama Mesdag

Den Haag, 12 juli 2019. Voor alleen COMM zou ik niet speciaal naar Den Haag afreizen. Vijf minuten verderop staat het beroemde Panorama Mesdag, een enorm rond schilderij uit 1880 met uitzicht op het Scheveningen uit die tijd. Mijn vorige bezoek stamt uit de jaren zestig; waarschijnlijk op dezelfde dag als het bezoek aan het Postmuseum. Maar aan het panorama is al die jaren niets veranderd. Het openbaar vervoer staat er ook op: paardentrams. Iets verderop (niet op mijn foto) nadert door de duinen de eerste stoomtram van ons land. www.pm360.nl


De zinloze zonnewijzer

Amersfoort, 11 september 2004. Op het stationsplein staat een enorme zonnewijzer. Het is een soort kunstwerk denk ik. Van praktische betekenis zijn zonnewijzers nooit geweest voor de spoorwegen.


Betonnen treinen

Utrecht, 30 juni 2019. In de Oosterstraat, achter het Spoorwegmuseum, liggen in het gras vier betonblokken om auto's te weren. Een buurtbewoonster vroeg aan het Spoorwegmuseum of er met die grijze blokken niet iets leuks gedaan kon worden. Elders in de stad zijn dit soort blokken al omgevormd tot schaap. Janneke Hofman is student decoratie- en restauratieschilder, en werkt een dag per week bij het Spoorwegmuseum. Zij heeft de vier betonblokken veranderd in treinen: de Diesel 3, de Hondekop, de Blauwe Engel en de Buffel. Ons team fietste snel even langs, voordat de graffiti­vandalen toeslaan. Bekijk het filmpje. Zie ook muurkunst in Zuilen. Zie ook de beeldentuin van het Spoorwegmuseum.Geel en oranje wisselen van kleur

Wie vlakbij het spoor werkt, moet opvallende kleding dragen. Voorheen was dat meestal een reflecterend geel hesje of jas. Alleen personen verantwoordelijk voor de veiligheid van andere werkers droegen oranje kleding. Met ingang van 1 juli 2019 7.00 uur zijn deze kleuren omgedraaid: werkers dragen oranje, veiligheidsmedewerkers dragen geel. Dit sluit aan op het gebruik in de bouw, waar oranje de gangbare kleur van werkkleding is. Ook in de internationale spoorsector is dat het geval. De afspraken voor machinisten en rangeerders zijn niet veranderd, dus die zie je nog steeds in het geel rondlopen. Lees ook dit bericht.

Hieronder een foto uit vroeger tijden. De tekst klopt nog steeds, alleen zijn dus geel en oranje omgewisseld.

Amsterdam, 5 februari 2004. Wie in of vlak bij het spoor werkt, moet een reflecterend hesje dragen. Die zijn meestal geel, maar veiligheidsmannen dragen een oranje hesje. De veiligheidsman werkt niet mee maar let voortdurend op de treinen. Als er gevaar dreigt waarschuwt hij zijn collega's. Op deze foto zie je twee mannen in een oranje hesje. Dat betekent dat er twee ploegen aan het werk zijn, want een ploeg mag niet twee veiligheidsmannen hebben. Dat is te gevaarlijk, omdat die twee dan op elkaar gaan vertrouwen. Een grapje uit "De Avonden" van Gerard Reve over twee jongens, waarvan er één een bijl heeft. De ene jongen legt zijn hand op een boomstronk en denkt: "hij hakt toch niet". De jongen met de bijl denkt: "hij trekt zijn hand toch wel terug."


Opvallen in een geel jasje?

  

Bilthoven, 13 juli 2005. Als professioneel treinenfotograaf draag ik nooit gele vestjes, want dan val je veel te veel op, maar ik heb er wel een paar in mijn verzameling. Op deze foto's ben ik bezig met het geven van remproefseinen.


Hilversum, 24 oktober 2004. Rechts een gestrande stroomlijnloc.Mobiliteit voor iedereen

New Mobility Foundation en Zonnebloem slaan handen ineen voor betere mobiliteit

Het Nederlands vervoerssysteem is onvoldoende toegankelijk voor naar schatting meer dan een miljoen mensen in onze samenleving. Om de toegang tot mobiliteit voor de kwetsbare groepen in de samenleving te verbeteren, start de New Mobility Foundation (NMF) samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem een initiatief waarbij mensen met een lichamelijke beperking het recent gepresenteerde Deltaplan Mobiliteit 2030 gaan beoordelen.

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten kunnen onvoldoende participeren in de maatschappij. Dit versterkt onder meer het sociaal isolement en heeft invloed op de (mentale) gezondheid en arbeidsparticipatie. De New Mobility Foundation en de Zonnebloem slaan nu de handen ineen, om mensen met een lichamelijke beperking te betrekken bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid.

Deltaplan Mobiliteit

Recent heeft de Mobiliteitsalliantie, een samenwerking van 25 partijen uit de mobiliteitswereld, het Deltaplan Mobiliteit 2030 gepresenteerd. Een blauwdruk voor de toekomstige herinrichting van ons mobiliteitssysteem naar een integraal systeem waarbij niet meer de vervoersmiddelen centraal staan, maar juist de reiziger en vervoerder.

New Mobility Foundation en de Zonnebloem laten dit plan onderwerpen aan een kritische toets door de achterban. Dit moet leiden tot mobiliteit die beter aansluit op de behoefte van deze doelgroep en bijdraagt aan een meer inclusieve samenleving. Ambitie is dat bij een succesvolle samenwerking meer initiatieven worden beoordeeld en ook andere kwetsbare groepen betrokken worden bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid.

Jan Peter Balkenende, voorzitter van New Mobility Foundation, onderstreept het belang dat kwetsbaren betrokken moeten zijn bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid: “We moeten niet praten over, maar met de kwetsbaren in onze samenleving. Alleen door nauwe betrokkenheid van deze doelgroep bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid, kunnen we voor hen effectief obstakels in de mobiliteit wegnemen en de participatie aan onze samenleving verbeteren.”

Zonnebloemdirecteur Marc Damen: “Al zeventig jaar streeft de Zonnebloem naar een inclusieve samenleving voor mensen met een lichamelijke beperking. Wij zijn koploper op het gebied van concepten die de mobiliteit voor deze mensen bevorderen zoals onze Zonnebloemauto. Met deze samenwerking zetten wij een belangrijke stap naar een meer inclusief mobiliteitssysteem en een samenleving waar iedereen aan mee kan doen.”

Persbericht www.maatschappelijkealliantie.org, 28 juni 2019

New Mobility Foundation

De New Mobility Foundation is een initiatief van de Maatschappelijke Alliantie, RAI Vereniging en de Noaber Foundation dat zich richt op het ondersteunen van projecten die de fysieke mobiliteit van kwetsbare groepen in de samenleving zoals ouderen, gehandicapten en mensen met lagere inkomens helpt te verbeteren. Door het bestrijden van zogeheten ‘mobiliteits­armoede’ wordt het sociaal isolement van deze doelgroepen verkleind, en worden de kansen op onderwijs, arbeidsmarkt en een betere gezondheid vergroot.

Nationale Vereniging de Zonnebloem

De Zonnebloem verrijkt de levens van 113.000 mensen met een lichamelijke beperking. Al zeventig jaar maakt de vereniging bezoeken aan huis, dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. De 38.000 vrijwilligers zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad van Nederland. De Zonnebloem streeft naar een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. De Zonnebloem zet zich in voor een toegankelijker Nederland en betere mobiliteit. De Zonnebloem zegt niet voor niets: “Er kan zoveel meer dan je denkt.”
Driecontinenten­trein

De Taurus Express naar Irak en Egypte

Per spoor vanuit Londen en Parijs naar Baghdad en Caïro. Deze optie ontstond toen het Midden-Oosten na de Eerste Wereldoorlog in Britse en Franse handen viel, inclusief de Bagdadbahn. Deze spoorlijn was door de Duitsers aangelegd, maar nog niet voltooid. Samen met de nieuwe Turkse staatsspoorwegen begon het Franse slaapwagen­bedrijf Wagons-Lits alvast met luxetreindiensten.

In 1930 werd de Taurus Express geïntroduceerd: een verlenging van de Simplon Orient-Express, vernoemd naar het Zuid-Turkse Taurusgebergte. Hiervoor moesten reizigers in Istanbul eerst de Bosporus overvaren. In Syrië werden aansluitingen geboden naar Irak, Palestina en Egypte. Passagiers moest overstappen en deels per auto(bus) reizen. In reclames prees Wagons-Lits de verbinding echter aan als driecontinententrein (Europa, Azië, Afrika).

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (juni 2019).Dinerend rijden of rijdend dineren

Blokpost Bunnik, 21 juni 2019. Locs 101002 en 101001 van Railpromo met een Dinner Train. Enkele maanden na het maken van deze foto ging Railpromo failliet.


Werkplaats SHM wordt uitgebreid en gemoderniseerd

Hoorn, 14 juni 2019. Loc 6513 naast het seinhuis van de SHM. Rechts een rangeersein.

Hoorn, 14 juni 2019. SHM-directeur René van den Broeke, gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn. Zij houden het bord vast dat straks, maar dan in groot formaat, zal prijken op de vernieuwde werkplaats van de SHM.

Hoorn, 27 juni 1970. De werkplaats van de Tramweg Stichting, met in grote letters de stationsnaam.


Herbestemming werkplaats Hoorn geeft stoomlocomotieven een toekomst

Het monumentale werkplaatsgebouw uit 1929 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gerestaureerd, uitgebreid en klaargestoomd voor de toekomst. Er wordt ruimte gemaakt om de restauraties van historische treinen en trams beter te kunnen uitvoeren, ambachten beter te kunnen behouden en de collectie beter te kunnen presenteren. Het gedeelte van het gebouw waar nu de historische stoomlocomotieven worden opgestookt wordt zodanig ingericht, dat het opwarmen op een duurzame manier kan gaan plaatsvinden.

Het herbestemmen van het werkplaatsgebouw is een belangrijke stap om te komen tot een thematisch museumpark over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het grootste rijdende museum in ons land. Het project moet leiden tot een jaarlijkse groei van 30.000 bezoekers.

De gemeente Hoorn heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie en het gebouw en voor verduurzaming vanuit het budget 'Puur Hoorn'. De provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds kenden een bijdrage toe van 470.000 euro in het kader van 'Herbestemming, Restauratie en Verduurzaming Monumenten Noord-Holland'. Het project komt verder tot stand dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij, het Bouwfonds Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, het Coöperatief Dividend Fonds van de Rabobank en een legaat aan de Museumstoomtram.

Het restauratie- en herbestemmingsproject ging officieel van start op 14 juni 2019. De aftrap werd verricht door gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke uit februari 2018.


Dieren, 15 oktober 2006. ERS-loc 6602 met Blokkendozen van de VSM (t.g.v. 60-jarig NVBS-jubileum).


Dieren, 15 oktober 2006. ERS 6602 en ACTS 6702 met hun neuzen dezelfde kant op.


Doedelzakken op het perron

Amersfoort, 10 mei 2019. Een doedelzakorkest speelt "Green Hills of Tyrol". Ze deden dit na de laatste rit van een machinist die tambour-maître is bij twee doedelzakorkesten. De betrokken machinist loopt voorop. Hij is niet in Schotse kilt, omdat dat bij het besturen van een trein niet is toegestaan.


Miljoenenlijn, 13 december 2003. Stroomlijn met stoomhulp: treinstel 766 als Miljoenen Express.


Haarlem, 12 juni 2004. Materieel kan met behulp van luchtkussens worden verplaatst door de werkplaats.


Museummeuk in mei 2019

Museummaterieel (en materieel dat eigenlijk al in het museum had moeten staan). V100 met Spenotrein door Bunnik, 6 mei 2019. Motorpost van het Spoorwegmuseum door Bunnik, 10 mei 2019. Blik op de meuksporen in Amersfoort, 10 mei 2019. De Kameel door Baarn, 21 mei 2019. Treinstel Plan V door Utrecht Lunetten, 25 mei 2019. Loc 1312 met drie museum­rijtuigen door Bilthoven, 29 mei 2019. Ook enkele dubbeldekkers die aan het eind van hun cyclus beginnen te raken.


Gooische Stoomtram Galop

Gehavend omslag van bladmuziek voor piano: de "Gooische Stoomtram Galop" door de in vergetelheid geraakte componist Michaelis, uitgegeven door Brix von Wahlberg uit Amsterdam. De uitgave moet dateren van voor 1898, toen Brix von Wahlberg werd overgenomen door G. Alsbach & Co. De tekening heeft niets met de Gooische Stoomtram te maken. Ik heb alleen het omslag, de bladmuziek ontbreekt.

Een stoomtram galoppeert niet, dus de titel van het muziekstuk lijkt weinig gelukkig gekozen, maar Albert Pieters liet mij weten dat 'galop' een opgewekte muziekstijl is, verwant aan de polka en de can-can. De vader van Albert speelde dit stuk vroeger vaak op de piano. Na lang zoeken vond Albert een kopie van de bladmuziek (pdf). In het stuk is te horen dat de tram uit de rails loopt ('Noodlottige toestand') en een botsing ('Ontmoeting'). Zelfs de vertrekbel zit erin verwerkt. Albert is van plan een piano te kopen en het stuk in te studeren, zodat het straks op deze site te horen is.


Het verdwenen museum

Röbel (Mecklenburg Vorpommern), 27 juli 2007. Het terrein van Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin". Foto Hans Mol.

Tijdens zijn vakantie in 2007 trof Hans Mol tot zijn verrassing een soort spoorwegkerkhof annex museum aan. Het was gevestigd in en bij het oude station. Op het terrein stonden diverse Duitse stoomlocs, waaronder een met Russische opschriften, oude goederenwagens, een vuurloze loc, een paar hijskranen en ander materieel. In een loods leek te worden gewerkt aan de restauratie van een loc.

Inmiddels blijkt dit allemaal verdwenen. Op de plaats van het oude complex is nu een supermarkt met parkeerplaats. Wat er met het materieel is gebeurd is onduidelijk. Wie googlet, komt zelfs verhalen tegen over gestolen stoom­locomotieven.

Op de foto een loc met Russische opschriften. Deze loc heeft gefigureerd in de film Duell – Enemy at the Gates. Het gaat om loc 41 1303. Aan het rechthoekige geval op de rookkast is te zien dat de loc in een later leven is gebruikt als verwarmingsloc.

De website van het museum is verdwenen, maar oude pagina's zijn nog wel te vinden. Hier staat onder andere de volgende tekst uit 2013: Im Moment ist unser Bahnmuseum in Röbel leider durch die sinnlosen Massen­verschrottungen, das Verscherbeln und die Abfuhr historisch wertvoller Fahrzeuge und anderer Exponate durch den hochgradig kriminellen Pseudovorstand nahezu vollständig ausgelöscht. Extrem erschwerend kommt hinzu, dass der Eigentümer der Strecke Ganzlin - Röbel in der 2. Januarhälfte 2013 unter dubiosen Umständen die Gleise des Bahnhofs Röbel und des Streckenabschnitts Röbel - Stuer verschrottet hat.

De voorzitter van de Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin" was/is Dr. Rainer Zache uit Berlijn.

Wie weet meer over dit verdwenen museum? Reacties zijn welkom!
Terug naar het begin

vorige       start       omhoog