Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het begin
Rotterdam, 20 mei 1991. SSN-locs 41 105 en 52 3879 met de Vier Provinciën Express. Meer SSN-ritten.


Utrecht Overvecht, 28 juli 1989. Loc 1206 met een trein naar Duitsland.Trein ZLSM ontspoord op station Simpelveld

Een ontsporing op het station van Simpelveld heeft zondag roet gegooid in de planning* van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Alle ritten werden afgeblazen. Twee wagons liepen bij het depot van de antieke spoorlijn van de rails. Niemand raakte daarbij gewond, maar de schade was groot genoeg om de ritten van zondag af te blazen. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend. ProRail is de vrijwilligers van de ZLSM in ieder geval te hulp geschoten om de problemen te verhelpen.

Het afblazen van de treinritten was des te vervelender omdat zondag (29 oktober) de Seinwezendag werd gehouden, met behalve aandacht voor oude treinen ook voor de antieke spoorbeveiliging. Zo waren verschillende seinhuisjes voor de bijzondere dag bemand. Voor dat evenement was ook een oude diesellocomotief naar Simpelveld afgereisd.

Bron: www.1limburg.nl/..., 30 oktober 2017

Zie ook het verslag van de moeizaam verlopende hersporingsactiviteiten op www.l1.nl/...

*) Een nieuwe variant van de uitdrukking "roet in het eten gooien".Heilbronn, 27 augustus 1972. Treinstel Baureihe 425/825/425 (ET 25 uit 1935). Niet te verwarren met de Baureihe 425 uit 1999, waar de Nederlandse SLT van is afgeleid.


Sprinter Nieuwe Generatie

Blokpost Bunnik, 23 oktober 2017. Treinstel 2701 tijdens een van zijn eerste ritten door het land. Deze treinstellen worden geleverd door de Spaanse fabrikant CAF. De naam "Sprinter Nieuwe Generatie" (SNG) is bedacht door iemand die niet gewend is vooruit te denken, want hoe moet over een tijd de opvolger gaat heten: "Sprinter Allernieuwste Generatie"? We hebben ook al de Sprinter Light Train (SLT), de bekende treinstellen met zonder toilet, en de NS Flirt (type Flirt3 van Stadler). Samen met het oude Stadsgewestelijk Materieel (SGM) uit 1975 zijn er nu dus vier soorten Sprinters, die onderling niet met elkaar gekoppeld kunnen rijden. Goed bezig! Overzicht van treinstellen.


Frauenplakatserien

Vrouwen op affiches van de Deutsche Bundesbahn

De spoorwegen en de reclamewereld vormden gedurende het grootste deel van de 20e eeuw een mannenbolwerk. Het Werbeambt (reclamebureau) van de Duitse spoorwegen kwam er rond 1960 door marktonderzoek achter dat vrouwen een belangrijke doelgroep waren. Er volgden speciale series van Frauenplakate met, voor en deels ook door vrouwen. Het vrouwbeeld op spoorwegaffiches veranderde met de tijd: van elegant via afhankelijk naar vrijgevochten — of toch weer als lustobject? Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Minigeluidschermen

Hilversum, 19 oktober 2017. Hoewel treinen steeds minder lawaai maken (stoomtreinen zijn afgeschaft, het kedeng-kedeng is bijna overal verdwenen), verschijnen er steeds meer geluidschermen langs het spoor. Treinreizigers zien niets meer van de omgeving, en mensen die bij het spoor wonen zitten meestal ook niet op een hoge muur voor hun neus te wachten. Aan treinverkeer wen je trouwens, in tegenstelling tot het geluid van een autoweg. Leve de nanny state. Even dachten de inwoners van Hilversum dat er een nieuwe halte werd aangelegd bij de Oosterengweg. Maar wat perron­wanden lijken te zijn, zijn in werkelijkheid minigeluidschermen. Dat ziet er al weer heel anders uit dan een scherm van vier meter. Het gaat hier om een proef van ProRail. Bij de overweg zelf zit er natuurlijk een onderbreking in de schermen, maar dat is tijdelijk: deze overweg wordt vervangen door een tunnel. Foto's Henk Koster.


Het grensvoorseinraadsel

Tussen Kaldenkirchen en Venlo, 13 augustus 2006. Voorsein bij de over­gang tussen de Duitse en Nederlandse beveiliging.

Om hoofdseinen en voorseinen duidelijk van elkaar te kunnen onder­scheiden, hebben ze een afwijkende vorm. Bij hoofdseinen heeft het achtergrondscherm ronde hoeken. Een voorsein heeft minstens één rechte hoek. Bij uitzondering zijn er ook voorseinen zonder achtergrondscherm, zoals dit eerste sein dat een machinist bij de Nederlandse grens tegenkomt. Deze voorseinen hebben een bordje met de letter V.

Waarom?

Waarom dit sein geen achtergrondscherm heeft weet ik niet. Misschien om de overgang voor buitenlandse machinisten wat minder groot te maken? Bij de Belgische grens tussen Essen en Roosendaal stond ook zo'n "naakt" voorsein, maar dat heeft inmiddels een achtergrondscherm gekregen. Reacties welkom!


Tien jaar geleden: grote brand bij Emmerich

Op 4 september 2007 brak er rond 10.00 uur een grote brand uit in een loods bij station Emmerich. Door de rookontwikkeling en omdat er mogelijk giftige stoffen waren vrijgekomen, moest het treinverkeer worden stilgelegd. Foto gemaakt op 6 september door Rodney Beech. Lees meer over deze brand.


Heidelberg, 26 augustus 1972. Loc 023 037 is binnengekomen met een trein uit Heilbronn.


Liliputtrein in Antwerpen, 1930

Liliputtrein op het terrein van de wereldtentoonstelling in Antwerpen, in 1930. (Natuurlijk, want België, vond er tegelijk ook een wereldtentoonstelling plaats in Wallonië: Luik.) Ik ben nog op zoek naar informatie over deze trein en speciaal de locomotief. Zie ook de Liliputbahn in Wien Prater. Officieele postkaart, collectie Nico Spilt.


Beneluxtrein in Beekbergen

Beekbergen, 15 juni en 14 oktober 2017. Dit rijtuig heeft niets met de Veluwe te maken, noch met stoomtreinen. Maar nu het er toch staat dacht de Veluwse Stoomtrein Maatschappij: laten we er iets leuks van proberen te maken. Het rijtuig deed ooit dienst in Beneluxtreinen die werden geduwd of getrokken door Belgische locs reeks 25.5. Foto's Hendrik-Jan Bakker.


Beekbergen, 11 augustus 2012. Een bijzonder cabinebeeld uit vervlogen tijden dat nog immer gekenmerkt wordt door een combinatie van Tilburgse arbeid en een vleugje internationale allure. Het enige bewaard gebleven exemplaar van de 'Benelux-stuurbak' deed na haar Nederlands-Belgisch avontuur nog geruime tijd dienst als meetrijtuig. Daarna kwam zij in handen van de VSM. Op de remkraan en wat meters na doorstond de cabine de tand des tijds gelukkig goed. Foto Pim de Rijke.


Coda-E-systeem

Utrecht, 6 augustus 1989. De laatste dag van het jubileum NS-150. Rechts een demonstratie van het Coda-E-systeem. Een Zweeds systeeem voor het vervoer van opleggers, dat door NS is getest maar nooit in gebruik is genomen.


 

Amersfoort, 24 februari 1991. Proeftrein met een experimenteel opleggersysteem. Aangepaste vrachtwagenopleggers worden rechtstreeks op draaistellen vervoerd, in plaats van op lage platte wagens zoals bij Hückepacktreinen. In de proeftrein deed ook een meetrijtuig dienst (80849781805), een voormalig Beneluxstuurstandrijtuig (voorheen plan D WRD7658, nu bij de VSM). De proef heeft niet geleid tot het in gebruik nemen van dit systeem. Zie ook Cargosprinter.

Coda-E-systeem

Van 23 tot 25/1 en mogelijk op 26/1 wordt tussen Arnhem en Deventer proefgereden met een zgn. Coda-E trein: opleggers op spoordraaistellen zoals gedemonstreerd op NS-150. De ritten vinden plaats met een 1600 en het CTO-meetrijtuig. — Het Openbaar Vervoer 392, januari 1991

Ook op andere dan de hier genoemde dagen hebben proefritten plaatsgevonden. Bij de proeven was onder andere transportbedrijf Bunnik uit Gouda betrokken. In Gouda hebben nog jarenlang trucks van dit systeem staan weg­roesten. Zie ook www.flickr.com/.... Zie ook www.postvagnen.com/forum/...


Barneveld Zuid

Barneveld Zuid, 7 oktober 2017. Weer eens wat anders dan een stationsgebouw: een enorme poort. In de linkerpoot zit een toilet. Als je dat wilt gebruiken moet je op een knop drukken; of er dan ook wat gebeurt heb ik niet geprobeerd. Vier keer per uur komt er een trein uit Amersfoort binnen. Daarvan rijden er twee door naar Ede-Wageningen, de andere maken op dit enkelsporige station rechtsomkeert. Het station is begin 2015 in gebruik genomen. Op www.stationsweb.nl is er weinig over te vinden: deze site wordt al een paar jaar niet meer bijgehouden. Lees meer over Barneveld en deze spoorlijn.


Een sik tussen de kippen

Barneveld, 7 oktober 2017. Tussen de prehistorische kippenhokken en vintage broedmachines besteedt het Nederlands Pluimveemuseum aandacht aan de geschiedenis van de Kippenlijn. Als blikvanger staan voor het museum Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en gevogeltewagen NS 5465 (geleend van de MBS). De tentoonstelling duurt tot eind van dit jaar. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. T/m oktober zijn er op het buitenterrein ook echte kippen te zien. www.pluimveemuseum.nl


Met de bus naar het stoomdepot

Rotterdam, 13 mei 1999. Open dag bij de SSN. Omdat het stoomdepot nogal ver van de bewoonde wereld ligt, pendelde er deze dag een historische bus van RoMeO vanaf station Rotterdam Noord.


Bilthoven, 12 september 1999. ACTS-locs 1252 en 6701 passeren de ADOB in de Leijenseweg.


Smalfilms uit de jaren 70

In de jaren 70 heb ik weleens gefilmd met de smalfilmcamera van mijn broer. Heel weinig, want ik gaf de voorkeur aan foto's. Mijn films heb ik laten scannen en kan ik nu laten zien.

Onderwerpen:

  • NVBS Jubileumexpress, 11 september 1971 (Amsterdam Amstel, Rotterdam Noord, Rotterdam CS, Leiden)
  • Stoomtreinen in Rheine en Leer, 13 november 1971
  • Rondrit met stoomloc 38 2383 door Nederland, 27 mei 1972 (Arnhem, Betuwelijn, Rotterdam CS, Utrecht CS)
  • NS-treinen in Utrecht en Hilversum, 16 oktober 1971 en 27 mei 1972
  • Museumtrams bij Amsterdam, 1 mei 1978 (stoomloc Bosboom van de SHM, elektrische trams)

Bekijk de hele film: vimeo.com/235492233
Bekijk alleen het deel met museumtrams: vimeo.com/235492233#t=13m11sTerug naar toen: een Franse Mikado

Wimille Wimereux, 22 september 1970. Loc 141R 476, een Franse Mikado, vertrekt met een trein naar Calais.


Hoe maak je een spiegelselfie?

Hoe fotografeer je jezelf in een spiegel? Een handleiding in twee begrijpelijke stappen.

Stap 1. Kijk op je camera of je wel goed in beeld bent. Als je op dat moment een foto maakt ziet het er dom uit.

Stap 2. Kijk via de spiegel in de lens van je camera. Dan pas maak je de foto en kom je er interessant op te staan.

Fotografeer je met je telefoon? Bedenk dan dat je een telefoon ook horizontaal kunt houden. Meer fotografeertips.


Met de trein naar het Spoorwegmuseum

  

Naar het Spoorwegmuseum ga ik meestal op de fiets (half uur vanaf Bunnik), soms met de bus (lijn 41). Maar het kan ook met de trein. Hoe leuk is dat: rechtstreeks vanaf de blokpost naar het museum! Alleen heb ik dan een slechte aansluiting: 31 minuten wachten op Utrecht Centraal. De reisplanner gaf me op 15 augustus 2017 een interessant alternatief: overstappen op Utrecht Vaartsche Rijn. Dan hoef ik op Utrecht Centraal maar 6 minuten te wachten. Maar ja, dan sta ik wel 25 minuten weg te tochten op Utrecht Vaartsche Rijn. Toch maar niet gedaan, want vanaf dat station loop je in een kwartier naar het Spoorwegmuseum. Op de terugweg geeft de museumtrein op Utrecht Centraal wel een goede aansluiting naar Bunnik. (Geheimtip: je kunt de museumtrein ook gebruiken zonder dat je het museum bezoekt; je komt niet langs de ingangscontrole.)


NEMO Science Museum

Amsterdam, 16 september 2017. Toen onze dochters klein waren, waren we het al van plan: NEMO bezoeken. Maar we hebben dat zo lang uitgesteld, dat we inmiddels alweer kleindochters hebben. De gedachte achter dit wetenschap- en technologiemuseum is dat het leerzaam is, maar of daar in deze grote hal met hyperactieve kinderen veel van terecht komt vraag ik me af. Het moet tegenwoordig allemaal interactief en "dicht bij de belevingswereld" van kinderen. Kinderen die een minuut lang proberen of ze iets kapot kunnen krijgen en dan weer verder rennen naar het volgende object.

De enorme waterklok bij de ingang heb ik een hele tijd bestudeerd. Echt oninteressant is NEMO natuurlijk niet; misschien moet ik er op een rustiger moment nog een keer naartoe. Ondertussen zou een cursus Nederlands voor sommige samenstellers van de proefjes geen kwaad kunnen: drie fouten in twee korte zinnen is toch wel veel.

De geschiedenis van NEMO Science Museum begon in 1923 met het Museum van den Arbeid, vanaf 1954 het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). In 1997 werd NEMO geopend in het groene gebouw bovenop de ingang van de IJtunnel. NEMO staat voor NewMetropolis, maar op de website www.nemosciencemuseum.nl wordt dit angstvallig verzwegen. NEMO heeft ook een groot depot in Amsterdam-Noord, dat af en toe voor publiek is geopend (zoals in het Weekend van de Wetenschap). Hierin bevindt zich een belangrijk deel van de collectie van het helaas opgeheven energiemuseum EnergeticA. Dat was een perfect museum, omdat daar dus bijna niks te doen was voor kinderen.


Velsen, 31 augustus 2003. Loc KNHS 48 (Hippel 654) van de Stoomclub Hoogovens. In 2006 is deze loc afgevoerd en bij sloper Hoeben in Hasselt als monument opgesteld. Nummer 48 is aan een andere locomotief gegeven.


Inchecken bij Arriva

In een trein van Arriva trof ik het magazine Goede Reis! aan, nummer 3, zomer 2017. "Neem mee!" staat erop, dus dat heb ik gedaan. In dit nummer lezen we een interessant interview met Sjoerd Wenings, OV-chipkaarttester van Arriva. Sjoerd heeft een laboratorium in Heerenveen waarin hij alles kan testen. Er zijn veel dingen waar Sjoerd op moet letten: kloppen de tarieven en wordt de korting wel verwerkt als je na 9.00 uur incheckt? Alle apparatuur die op de stations staat, staat ook in het lab van Sjoerd. Dat is handig voor Sjoerd, want die hoeft zijn lab dus niet uit om te testen. Vandaar dat Sjoerd ook niet in de gaten heeft dat de klanten van Arriva vaak maar moeten gokken waar ze mee bezig zijn. De schermpjes van Arriva zijn normaal al nauwelijks te lezen, laat staan als de zon erop valt. Waar is de deutsche Gründlichkeit gebleven? Foto's gemaakt in Veendam en Zuidbroek, 23 augustus 2017.


Bunnik toen - met mij nu

Het oude station van Bunnik. ♦ Zelfportret gemaakt op een machine in het Spoorwegmuseum, 27 september 2017.


College door Maarten van Rossem

Spoorwegmuseum, 14 september 2017. Als abonnee van het blad Maarten! was ik te gast bij een college van Maarten van Rossem. Het onderwerp was "technologische veranderingen in de negentiende eeuw", waaronder de opkomst en groei van de spoorwegen. Wie bekend is met de stijl van Maarten van Rossem, weet dat hij altijd uit het hoofd presen­teert en dat hij daarbij het zijspoor en de anekdote niet schuwt. Zo passeerden onder anderen Sybrand Buma met zijn Wilhelmus, de vakantiekleren van Angela Merkel, het Waterloo van Napoleon (en zijn broer: de enige echte koning die Nederland heeft gehad) en de atoombom van Kim Jong-un de revue, voordat Maarten kon beginnen aan zijn verhandeling over de uitvinding van de stoom­locomotief. Hoewel het woord "college" nauwelijks op zijn plaats was, was het een genoeglijke avond. En wat betreft die stoom­locomotief: dit wordt uitstekend uitgelegd in zijn boek Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.


Stadskanaal (STAR), 23 augustus 2017. Deze kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. "Retter der Nebenbahnen" werden ze genoemd, de railbussen uit de jaren vijftig. In Nederland speelden de Blauwe Engelen een vergelijkbare rol.Hofpleintrein terug naar Rotterdam

In de voormalige DDR staat nog steeds een rijtuig van de ZHESM: de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maat­schappij. Dit motorrijtuig is in 1914 gebouwd en heeft tot circa 1944 gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag en Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Duitsland terechtgekomen.

Het plan is om dit rijtuig naar Rotterdam over te brengen, te herstellen en als monument bij het vroegere Hofplein­station te plaatsen. Het rijtuig zal worden teruggebracht in de staat van 1926.

Er is een crowdfunding-actie gestart om het transport te financieren. De trein staat in Kloster­mans­feld, 585 km van Rotterdam af. Er is 16.500 euro nodig om de trein naar Rotterdam te halen. U kunt meehelpen door per kilometer 29 euro te doneren, maar een ander bedrag is natuurlijk ook welkom.

Voor meer informatie zie www.hofpleintrein.nl en www.facebook.com/hofpleintrein.


Klostermansfeld, 26 juni 2015. Motorrijtuig van de ZHESM (NS 9952). Foto Arjen van der Donk.

Spoorwegmuseum Utrecht, 10 augustus 1986. Motorrijtuig BC6 van de ZHESM. Foto Nico Spilt.


De Cruquius

Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Dit technische monument stond al lang op mijn bucket list. Ik moet een keer wat meer schrijven over dit stoomgemaal.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog