Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginWernigerode, 2 augustus 2004. Loc 99 7234 van de HSB maakt zich op voor vertrek naar de Brocken.


Bunnik, 28 mei 2013. Loc 1757 rijdt een proefritje met de koninklijke trein.


Standseilbahn

Dresden, 14 september 2018. Bezoekje aan de Dresdner Bergbahnen.


Funiculaire

Mini-Europe Brussel, 16 augustus 2016. Model van de Sacré-Cœur met de funiculaire de Montmartre.


Wolfheze, 8 september 2006. Loc 1613 is met een lege staaltrein op weg naar Beverwijk.


Blik op de meuksporen

Amersfoort, 13 april 2019. Ik was in de buurt van de meuksporen, dus even wat oud spul vastleggen.


Dampftriebwagen, Gepäcklokomotive

Wien Franz-Josefs-Bahnhof (FJB), 2 september 1973. Dampftriebwagen DT 1.07 tussen ander museummaterieel.

Eisenbahnmuseum Strasshof, 28 augustus 2012. Dampftriebwagen DT 1.07, later ÖBB 3071.07. In Oostenrijk en onder andere Slowakije hebben in de jaren 30 verschillende “Dampftriebwagen” of “Gepäcklokomotiven” gereden. Dit waren kleine locomotieven voorzien van een bagagecompartiment, zodat de pakwagen in de trein kon vervallen. Ze waren vaak geschikt voor eenmanbediening.


Dampftriebwagen Bauart «Bunnik»

Bunnik, 4 mei 2014. Het eenvoudigste stoomlocje van Märklin is een industrielocje, catalogusnummer 3029. Daar bestaat een nog eenvoudiger versie van met maar twee assen. Die zat in een doos met Märklinspullen die ik ooit kocht. Er zat ook een roestig wagentje bij, catalogusnummer 4040. Je haalt de kap van het locje en je peutert het wagentje uit elkaar. Met wat buigen en knippen past dat precies in elkaar. Schoorsteen erop geplakt, wat zwarte verf. En daar is hij dan: de Dampftriebwagen Bauart «Bunnik». Rijdt uitstekend en past met zijn twee bijwagens nog net op de draaischijf.


Glaskastl

Neuenmarkt-Wirsberg, 17 augustus 2005. Loc 98 307. Dit is een zogeheten "Glaskasten" (verkleinwoord: "Glaskastl"), een voor eenmansbediening geschikte Beierse lokaaltreinlocomotief uit het begin van de vorige eeuw, waarvan er bijna 50 zijn gebouwd. Twee locs zijn bewaard gebleven, waaronder 98 327 die men gedeeltelijk open heeft gesneden om de werking te laten zien. Deze loc is bij een grote brand op 17 oktober 2005 in Nürnberg zeer ernstig beschadigd.


Utrecht, 26 maart 2019. Op RailTech Europe schafte ons team een nieuw inspectievoertuig aan voor Blokpost Bunnik.


Hamburg Altona einst und jetzt

Hamburg Altona, 23 maart 2019. Loc 245 202 staat klaar met een RE6 naar Westerland/Sylt. Foto Jan de Kroon.

Hamburg Altona, 15 juli 1971. Loc 220 041 staat klaar met een D-trein naar Westerland/Sylt. In die tijd stonden er vaak nog stoomlocs (Baureihe 012) voor de treinen. Inmiddels is er het een en ander gesloopt in Hamburg Altona.


Kirchweyhe, 23 maart 2019. Stoomloc 50 3562 staat als monument bij dit station aan de legendarische Rollbahn van het Ruhrgebiet naar Hamburg. Historisch klopt dat niet, want dit is een Oost-Duitse Reko-Lokomotive, maar we gaan daar niet moeilijk over doen. De loc is eigendom van de Förderverein Dampflok Weyhe. Foto Jan de Kroon.


Bochum-Dahlhausen, 30 april 2004. Loc 053 075 (oorspronkelijk nummer 50 3075). Meer foto's.


Utrecht, 21 maart 2019. Qbuzz 6014 als lestram op de nog niet geopende Uithoflijn, nabij het stadion.


Gezicht op Hilversum, 1982 en 2019

Station Hilversum in 1982 en op 17 maart 2019. Op de eerste foto het oude station van Hilversum. Na sloop van de bebouwing aan het Stationsplein en de Leeuwenstraat was het korte tijd mogelijk om vanuit dit standpunt het station te fotograferen, in afwachting van de bouw van GAK-gebouw. Amper 37 jaar later is dat GAK-gebouw alweer gesloopt; zie de restanten rechts in de voorgrond. Het stationsgebouw is net als zijn voorganger in zijn geheel tevoorschijn gekomen. Foto's Henk Koster.

Lees ook het thema over de sloop van station Hilversum in 1990 en het thema Hilversum door de jaren heen.


Wachtpost Vechten

Bij Vechten, een gehucht tussen Utrecht en Bunnik, is een overweg waar wachtpost 6 stond. Ook stond er een dubbele woning waarin de overwegwachters woonden, met de nummers 6A en 6B. In woning 6B woonde Roelof Koops met zijn gezin. Hij was hier overwegwachter van 1921 tot circa 1955. Tot 1933 was hier ook een stopplaats. Foto's uit het familiealbum van zijn dochter Dina Mulder-Koops. De foto's zullen rond 1950 zijn gemaakt. Het treinstel mat.'46 komt uit Utrecht en passeert de overweg. Links in de achtergrond wachtpost 6 van waaruit de overweg werd bediend.

Meer over de posten en woningen langs de lijn Utrecht-Arnhem. Zie ook de omgeving van Bunnik.


Vechten, 21 april 2011. Een trein uit Utrecht zal over een halve seconde de overweg passeren. De machinist brengt een bijzondere groet.


Jaarbeurs Utrecht, 29 maart 2017. Transport van de toekomst? Model van de Hyperloop tijdens RailTech 2017.


Eisenbahnfährverkehreinstellung

Tussen Duitsland en Denemarken rijden treinen mee op de veerschepen van de Vogelfluglinie (foto: Marcel van Westendorp, 21 februari 2009). In december 2019 komt waarschijnlijk een einde aan dit bijzondere vervoer. Lees ook mijn ervaringen met een boze Zugbegleiterin.


Loc 2601. Poster NS, ingekleurd door Nico Spilt.

Dit is een van de vele foto's in de NVBS-kalender 2019, die NVBS-leden gratis hebben gekregen. Anderen kunnen deze fraaie kalender kopen in de webshop van de NVBS voor € 12,50 incl. verzending.


Gooische Stoomtram Galop

Gehavend omslag van bladmuziek voor piano: de "Gooische Stoomtram Galop" door de in vergetelheid geraakte componist Michaelis, uitgegeven door Brix von Wahlberg uit Amsterdam. De uitgave moet dateren van voor 1898, toen Brix von Wahlberg werd overgenomen door G. Alsbach & Co. De tekening heeft niets met de Gooische Stoomtram te maken. Ik heb alleen het omslag, de bladmuziek ontbreekt.

Een stoomtram galoppeert niet, dus de titel van het muziekstuk lijkt weinig gelukkig gekozen, maar Albert Pieters liet mij weten dat 'galop' een opgewekte muziekstijl is, verwant aan de polka en de can-can. De vader van Albert speelde dit stuk vroeger vaak op de piano. Na lang zoeken vond Albert een kopie van de bladmuziek (pdf). In het stuk is te horen dat de tram uit de rails loopt ('Noodlottige toestand') en een botsing ('Ontmoeting'). Zelfs de vertrekbel zit erin verwerkt. Albert is van plan een piano te kopen en het stuk in te studeren, zodat het straks op deze site te horen is.


Het verdwenen museum

Röbel (Mecklenburg Vorpommern), 27 juli 2007. Het terrein van Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin". Foto Hans Mol.

Tijdens zijn vakantie in 2007 trof Hans Mol tot zijn verrassing een soort spoorwegkerkhof annex museum aan. Het was gevestigd in en bij het oude station. Op het terrein stonden diverse Duitse stoomlocs, waaronder een met Russische opschriften, oude goederenwagens, een vuurloze loc, een paar hijskranen en ander materieel. In een loods leek te worden gewerkt aan de restauratie van een loc.

Inmiddels blijkt dit allemaal verdwenen. Op de plaats van het oude complex is nu een supermarkt met parkeerplaats. Wat er met het materieel is gebeurd is onduidelijk. Wie googlet, komt zelfs verhalen tegen over gestolen stoom­locomotieven.

Op de foto een loc met Russische opschriften. Deze loc heeft gefigureerd in de film Duell – Enemy at the Gates. Het gaat om loc 41 1303. Aan het rechthoekige geval op de rookkast is te zien dat de loc in een later leven is gebruikt als verwarmingsloc.

De website van het museum is verdwenen, maar oude pagina's zijn nog wel te vinden. Hier staat onder andere de volgende tekst uit 2013: Im Moment ist unser Bahnmuseum in Röbel leider durch die sinnlosen Massen­verschrottungen, das Verscherbeln und die Abfuhr historisch wertvoller Fahrzeuge und anderer Exponate durch den hochgradig kriminellen Pseudovorstand nahezu vollständig ausgelöscht. Extrem erschwerend kommt hinzu, dass der Eigentümer der Strecke Ganzlin - Röbel in der 2. Januarhälfte 2013 unter dubiosen Umständen die Gleise des Bahnhofs Röbel und des Streckenabschnitts Röbel - Stuer verschrottet hat.

De voorzitter van de Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin" was/is Dr. Rainer Zache uit Berlijn.

Wie weet meer over dit verdwenen museum? Reacties zijn welkom!
Terug naar het begin

vorige       start       omhoog