Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het begin
Bijzondere treinen, december 2017

Bunnik, Utrecht Vaartsche Rijn, Hilversum, Utrecht Lunetten. Stoomtrein, Buffels, Hondekop, Kameel en andere bijzondere treinen die mijn camera's in december 2017 niet wisten te ontwijken.


Spoorwegmuseum, 10 maart 2017. Loc 1125 op de uit Magdeburg afkomstige draaischijf.NVBS Actueel

Het decembernummer van NVBS Actueel is verschenen. Dit is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS.

In NVBS Actueel vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.comU moet de groeten hebben

Het team van “Langs de rails” en de bemanning van Blokpost Bunnik wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig 2018. En hartelijk dank voor al uw kaarten!


Oliebollenrit

Sinterklaasritten, pepernootritten, stamppotritten, snertritten, glühweinritten, kerstritten, oliebolritten, of gewoon winter­ritten: in december is er altijd wel wat te doen voor de liefhebbers. Bijvoorbeeld de traditionele Oliebollenrit van de NVBS op 29 december 2017, deze keer met treinstel 273. Ik was er niet bij, want ik heb vroeger meer dan me lief is in mat.'46 gezeten, en oliebollen bak ik op 31 december altijd zelf. Op de foto treinstel 273 bij Bunnik op 21 maart 2012.


Railexperts

Amersfoort, 23 december 2017. Loc 1251 rijdt tegenwoordig voor Railexperts. Aan de haak NS-loc 186 236 die voor revisie in Duitsland is geweest. Een andere loc van Railexperts is de 9901 (ex-NS 1627/1827). Deze loc zal de komende tijd te zien zijn voor de skitreinen (zie de agenda). Foto Koos Hagers.


Kamelenveiling

Apeldoorn, 21 december 2017. Kamelenparade in het kader van Serious Request (Glazen Huis). De linker kameel is geveild voor het goede doel. Opbrengst 4500 euro, zie veiling.3fm.nl/.... Foto Bernd-Jan Kraan.


Artis, circa 1959. Van links naar rechts: kameel, Leo, Carina en Nico Spilt.


Living on the edge

Tussen de rails bij woning 34A tussen Hilversum en Utrecht, 8 september 1973.


Wisseling van de wacht

Enschede, 7 december 2017. Een paar dagen na het maken van deze foto was het afgelopen voor de Buffels. De laatste dieseltreinen van NS moesten plaatsmaken voor elektrische treinen van een andere vervoerder. Het grootste deel van de kudde Buffels is verkocht en gaat naar Roemenië. Het treinstel op deze foto, nummer 3426, blijft voor het Spoorwegmuseum bewaard. Ook blijven er twee plukstellen achter. Foto Jan de Kroon.

Raalte, 11 december 2017. Treinstel 7407, een Flirt3 van Keolis, langs een perron waar enkele dagen eerder nog Buffels stopten. Keolis (voorheen Syntus) rijdt met deze treinstellen tussen Zwolle en Kampen, en tussen Zwolle en Enschede. Foto Olaf Horn.

Vernieuwing Kamperlijntje

Bij het vernieuwen van de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen is iets flink misgegaan, zodat de beoogde maximum snelheid van 140 km/uur niet gehaald wordt en het nieuwe station Zwolle Stadshagen niet in gebruik kan worden genomen. Dit gebeurt er dus als je je ingenieurs vervangt door managers zonder vakkenis, die alleen maar geleerd hebben om op processen te sturen. Alsof het geen verschil maakt waar je werkt: bij een bedrijf dat spoorlijnen aanlegt of in een koekjesfabriek. In een toespraak voor de NVBS verbaasde Pier Eringa zich erover dat er bij ProRail een communicatie­afdeling van 70 man zit, terwijl er maar twee of drie medewerkers zijn die iets van wissels of boven­leidingen afweten.


Stomen en buffelen door Bunnik

Blokpost Bunnik, 9 december 2017. De SSN Kerstexpres is op weg naar de kerstmarkt van de VSM. De trein zou van Rotterdam via Amersfoort naar Apeldoorn rijden. Maar door een kapotte bovenleiding (!) moest deze stoomtrein (!) een andere route volgen: via Utrecht en Arnhem naar Dieren. Van iemand dicht bij het vuur (letterlijk) vernam ik dat de trein langs de blokpost zou komen. De blokwachter werd op correcte wijze begroet. Als toegift kwamen later op de dag vier Buffels voorbij, op weg naar hun laatste rustplaats: Nijmegen. Met ingang van 10 december 2017 is dit NS-materieel uit dienst.


Het verdwenen museum

Röbel (Mecklenburg Vorpommern), 27 juli 2007. Het terrein van Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin". Foto Hans Mol.

Tijdens zijn vakantie in 2007 trof Hans Mol tot zijn verrassing een soort spoorwegkerkhof annex museum aan. Het was gevestigd in en bij het oude station. Op het terrein stonden diverse Duitse stoomlocs, waaronder een met Russische opschriften, oude goederenwagens, een vuurloze loc, een paar hijskranen en ander materieel. In een loods leek te worden gewerkt aan de restauratie van een loc.

Inmiddels blijkt dit allemaal verdwenen. Op de plaats van het oude complex is nu een supermarkt met parkeerplaats. Wat er met het materieel is gebeurd is onduidelijk. Wie googlet, komt zelfs verhalen tegen over gestolen stoom­locomotieven.

Op de foto een loc met Russische opschriften. Deze loc heeft gefigureerd in de film Duell – Enemy at the Gates. Het gaat om loc 41 1303. Aan het rechthoekige geval op de rookkast is te zien dat de loc in een later leven is gebruikt als verwarmingsloc.

De website van het museum is verdwenen, maar oude pagina's zijn nog wel te vinden. Hier staat onder andere de volgende tekst uit 2013: Im Moment ist unser Bahnmuseum in Röbel leider durch die sinnlosen Massen­verschrottungen, das Verscherbeln und die Abfuhr historisch wertvoller Fahrzeuge und anderer Exponate durch den hochgradig kriminellen Pseudovorstand nahezu vollständig ausgelöscht. Extrem erschwerend kommt hinzu, dass der Eigentümer der Strecke Ganzlin - Röbel in der 2. Januarhälfte 2013 unter dubiosen Umständen die Gleise des Bahnhofs Röbel und des Streckenabschnitts Röbel - Stuer verschrottet hat.

De voorzitter van de Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin" was/is Dr. Rainer Zache uit Berlijn.

Wie weet meer over dit verdwenen museum? Reacties zijn welkom!Bw Rheine, 6 augustus 1970. Werkoverleg bij loc 043 094: "hoe krijgen we die wielen er weer onder?"


Epfendorf, 20 augustus 1973. Loc 038 382 met mijn trein van Horb naar Rottweil.


Aschendorf, 18 augustus 1974. Loc 216 086 met een trein naar Norddeich, onder andere met rijtuigen in Popfarben.


Aschendorf, 21 augustus 1974. Loc 012 063 vertrekt met een sneltrein naar Rheine. Rechts een kolentrein.


Steun de petitie voor Barbara Pirch

Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Machinist Barbara Pirch op loc 194 158, een klassieke E94. Ze bezit ook de blauw/beige loc 194 178, die jonger en sterker is. Ze is ook eigenares geweest van dieselloc 221 135, tot die in 2008 werd verkocht aan de Bocholter Eisenbahngesellschaft.

Barbara Pirch heeft een eigen onderneming, Rail 4U, waarmee ze actief is in het goederenvervoer in Duitsland. In juni 2013 is haar belangrijkste loc, de 194 178, bij een rangeerongeval ernstig beschadigd. Hoewel dat ongeval buiten haar schuld plaatsvond heeft ze, ondanks gerechtelijke uitspraken, nog steeds geen schadevergoeding gekregen. Verzekeraar HDI is de zaak aan het traineren. Daardoor staat ze op het punt om failliet te gaan.

Er is een petitie gestart om Barbara Pirch te steunen: Gerechtigkeit für Barbara Pirch.

Een artikel over deze zaak is te lezen op www.bild.de/...

De website van het bedrijf van Barbara Pirch: www.rail4u.eu. Ze heeft ook een persoonlijke pagina op Facebook.Proefritten op de Noord-Zuidlijn

Metrostation Amsterdam Centraal, 29 november 2017. Zou het er dan eindelijk van komen, metro's op de Noord-Zuidlijn? Onze spion ter plaatse meldt dat er inmiddels proefritten plaatsvinden. Om de vijf minuten rijdt er een lege metro door de tunnel. Foto's Rienk Nauta.


NS 1201, van wederopbouwer tot icoon

Presentatie voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum op 8 november 2017. Door Aad de Meij, oud-secretaris en projectleider van het project "Herstel 1201". Deze loc, teruggebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds 21 april 2016 te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Camera en montage Nico Spilt.


NS 2000, best ook wel een beetje een icoon

De SGB heeft onlangs een loc van hetzelfde type als de NS 2000 uit de Verenigde Staten laten overkomen. De vraag is nog welke kleur deze moet krijgen. Jan Barnier (Modelbouw Centrum Hilversum) heeft enkele kleurstudies verricht.


Een NS 2000 voor de SGB

Na de Tweede Wereldoorlog kocht NS een aantal diesellocomotieven die het Amerikaanse leger in Europa had achter­gelaten. Ze deden als NS-serie 2000 dienst tot 1958 en zijn daarna allemaal gesloopt. Maar er zijn op de wereld nog diverse locs van dit type bewaard gebleven. De SGB heeft recent zo'n loc naar Nederland weten te halen en gaat deze nu terugbrengen in de staat zoals de locs bij NS hebben gereden.

Lees ook het artikel uit 2016 (pdf) in Rail Magazine over deze loc en over de plannen van de SGB.


BB-locomotief van het US Army Transportation Corps (USATC), gebouwd door de Whitcomb Locomotive Company in Rochelle, Illinois. Deze dieselelektrische locs werden ingezet in het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Na de oorlog werd een deel van de locs verkocht aan onder andere Italië en Nederland. De andere Whitcombs zijn toen weer teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Tekening uit het boek "Railways and War since 1917", Dennis Bishop en W.J.K. Davies, Blandford Press, London 1974.


Kampen, 17 november 2017. Buffel Farewell Tour. De kans om een slagje te rijden liet ik mij niet ontnemen.Brief in NRC Handelsblad, 25 oktober 2017, waarin ik een misverstand over spoorboekloos rijden uit de weg help.Stationspiano

Station Groningen, 22 augustus 2017 en Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Dokter, kan ik na de operatie pianospelen? "Ja hoor, dat is geen probleem." Fijn dokter, want dat heb ik namelijk nooit gekund!


De Droogbak

Amsterdam CS, 3 april 1910. Willem Derens met zijn zoontje Gerrit. Stereofoto gemaakt door zijn broer Lodewijk Derens. Links het hoofdgebouw van de HSM: de Droogbak. Collectie Joris Dijkstra. Meer over fotograaf Derens.


Amsterdam CS. Westelijk deel van het emplacement. De foto is genomen kort voor april 1974, toen de mechanische beveiliging werd vervangen door NX. De nieuwe dwergseinen staan er al, verpakt in plastic. Het seinhuis rechts verloor toen zijn functie. Het gebouw links in beeld is de 'Droogbak', dat in 1884 werd gebouwd als hoofdkantoor van de HIJSM. De bijnaam dankt het aan zijn adres: Droogbak 1. In de jaren 70 wilde men dit gebouw slopen om een vierbaans snelweg door de stad te kunnen aanleggen, maar dankzij vele protesten is dat niet gebeurd. Inmiddels heeft het de monumentenstatus. Fotograaf onbekend, collectie Nico Spilt. Meer over de Droogbak en andere hoofdgebouwen.


De droge bak

Bunnik, 15 oktober 2014. De machinist van deze trein moest bij Utrecht Vaartsche Rijn rechtsaf, maar sloeg per ongeluk linksaf. Bij Bunnik ontdekte hij zijn fout. Snel terugrijden dus, voordat de treindienstleiding erachter komt!

Gekkies op Facebook

Een tijdje geleden plaatste ik dit filmpje op Facebook. Prompt begint een mij onbekende meneer ongevraagd commentaar te leveren: dat hij heus wel in de gaten heeft dat dit filmpje nep is en dat ik een sukkel ben. Die heb ik meteen maar geblokkeerd, net als een andere meneer die mijn tijdlijn met opmerkingen ad hominem dacht te moeten bevuilen (dat was een machinist die ooit het nieuws heeft gezocht met de opvatting dat ze hem maar directeur van NS moesten maken. Ha ha!). Tja, je maakt eens een grapje en meteen melden zich gekkies die de hele dag niets anders te doen hebben dan achter hun schermpje zitten, op zoek naar dingen waar ze zich aan kunnen ergeren. Neem een hobby of ga iets leuks doen met je kleinkinderen, denk ik dan.


Museumtransporten (met filmpje)

Bilthoven, 3 november 2017. Loc 1312 is met ander materieel uit het Spoorwegmuseum op weg naar de Watergraafsmeer. Daar werd op 4 november een open dag georganiseerd. De trein reed via Soest naar Hilversum en verder; rechtstreeks vanaf de Maliebaan naar Hilversum is niet meer mogelijk. Ik was even naar mijn geliefde Bilthoven teruggekeerd om dit transport te filmen. Op 4 november kon ik nog twee filmpjes maken vanuit mijn tuin in Bunnik. In het donker kwam toen treinstel 766 voorbij, op weg van de Watergraafsmeer naar standplaats Nijmegen. Toen het nog donkerder was kwam loc 1312 met aanhang voorbij. Die reed een ingewikkelde route om zonder kopmaken in het Spoorwegmuseum te kunnen terugkeren: Watergraafsmeer, Utrecht, Arnhem, Deventer, Amersfoort, Maliebaan. De machinist van loc 1312 bleek niet bekend met de tyfoonvoorschriften bij Blokpost Bunnik. Bekijk mijn filmpje.


Primeur: de nieuwe intercity van NS

Utrecht, 3 november 2017. In het echt alleen nog maar als mock-up te zien, op Eurospoor al rondrijdend in schaal N: de nieuwe intercity van NS.


Märklinkinderbaan

Utrecht, 3 november 2017. Op Eurospoor werd mijn aandacht als hardcore analoge Märklinrijder getrokken door deze baan, gebouwd door Stephan de Kok. Zijn Märklinkinderbaan is doorgaans te zien zijn bij de Modelspoorwegclub Veenendaal. www.modelspoor.nl


Rotterdam, 20 mei 1991. SSN-locs 41 105 en 52 3879 met de Vier Provinciën Express. Meer SSN-ritten.


Utrecht Overvecht, 28 juli 1989. Loc 1206 met een trein naar Duitsland.Trein ZLSM ontspoord op station Simpelveld

Een ontsporing op het station van Simpelveld heeft zondag roet gegooid in de planning* van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Alle ritten werden afgeblazen. Twee wagons liepen bij het depot van de antieke spoorlijn van de rails. Niemand raakte daarbij gewond, maar de schade was groot genoeg om de ritten van zondag af te blazen. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend. ProRail is de vrijwilligers van de ZLSM in ieder geval te hulp geschoten om de problemen te verhelpen.

Het afblazen van de treinritten was des te vervelender omdat zondag (29 oktober) de Seinwezendag werd gehouden, met behalve aandacht voor oude treinen ook voor de antieke spoorbeveiliging. Zo waren verschillende seinhuisjes voor de bijzondere dag bemand. Voor dat evenement was ook een oude diesellocomotief naar Simpelveld afgereisd.

Bron: www.1limburg.nl/..., 30 oktober 2017

Zie ook het verslag van de moeizaam verlopende hersporingsactiviteiten op www.l1.nl/...

*) Een nieuwe variant van de uitdrukking "roet in het eten gooien".Verkocht

Horn, 24 januari 2013. Sik 253 met daarachter een spoorwagen langs het perron van 'Station Horn'. Dit station is onder andere voorzien van een zitbank, een stationsklok, een lantaarn en uiteraard een bord met de stationsnaam. Het locje was sinds 2003 eigendom van Vermeulen Landschapsverzorging aan de Posthuisweg in Horn. Foto Rob Quaedvlieg.

Afgelopen zomer hebben loc en wagen te koop gestaan op Marktplaats. Eind oktober kreeg ik een mailtje van de nieuwe eigenaar: Jan Laarakkers. Hij is op zoek naar onderdelen en documentatie, omdat hij van plan is de motor draaiend te krijgen en de loc in originele staat te brengen. Daarvoor heb ik hem verwezen naar Stichting de Loco­motor. Of dat wat heeft opgeleverd heb ik (nog) niet gehoord. Jan Laarakkers woont in Sambeek en heeft een schuur waar hij allemaal oude spullen heeft staan, zoals tractors, graafmachines en vrachtwagens.


Heilbronn, 27 augustus 1972. Treinstel Baureihe 425/825/425 (ET 25 uit 1935). Niet te verwarren met de Baureihe 425 uit 1999, waar de Nederlandse SLT van is afgeleid.


Sprinter Nieuwe Generatie

Blokpost Bunnik, 23 oktober 2017. Treinstel 2701 tijdens een van zijn eerste ritten door het land. Deze treinstellen worden geleverd door de Spaanse fabrikant CAF. De naam "Sprinter Nieuwe Generatie" (SNG) is bedacht door iemand die niet gewend is vooruit te denken, want hoe moet over een tijd de opvolger gaat heten: "Sprinter Allernieuwste Generatie"? We hebben ook al de Sprinter Light Train (SLT), de bekende treinstellen met zonder toilet, en de NS Flirt (type Flirt3 van Stadler). Samen met het oude Stadsgewestelijk Materieel (SGM) uit 1975 zijn er nu dus vier soorten Sprinters, die onderling niet met elkaar gekoppeld kunnen rijden. Goed bezig! Overzicht van treinstellen.


Minigeluidschermen

Hilversum, 19 oktober 2017. Hoewel treinen steeds minder lawaai maken (stoomtreinen zijn afgeschaft, het kedeng-kedeng is bijna overal verdwenen), verschijnen er steeds meer geluidschermen langs het spoor. Treinreizigers zien niets meer van de omgeving, en mensen die bij het spoor wonen zitten meestal ook niet op een hoge muur voor hun neus te wachten. Aan treinverkeer wen je trouwens, in tegenstelling tot het geluid van een autoweg. Leve de nanny state. Even dachten de inwoners van Hilversum dat er een nieuwe halte werd aangelegd bij de Oosterengweg. Maar wat perron­wanden lijken te zijn, zijn in werkelijkheid minigeluidschermen. Dat ziet er al weer heel anders uit dan een scherm van vier meter. Het gaat hier om een proef van ProRail. Bij de overweg zelf zit er natuurlijk een onderbreking in de schermen, maar dat is tijdelijk: deze overweg wordt vervangen door een tunnel. Foto's Henk Koster.


Liliputtrein in Antwerpen, 1930

Liliputtrein op het terrein van de wereldtentoonstelling in Antwerpen, in 1930. (Natuurlijk, want België, vond er tegelijk ook een wereldtentoonstelling plaats in Wallonië: Luik.) Ik ben nog op zoek naar informatie over deze trein en speciaal de locomotief. Zie ook de Liliputbahn in Wien Prater. Officieele postkaart, collectie Nico Spilt.


Beneluxtrein in Beekbergen

Beekbergen, 15 juni en 14 oktober 2017. Dit rijtuig heeft niets met de Veluwe te maken, noch met stoomtreinen. Maar nu het er toch staat dacht de Veluwse Stoomtrein Maatschappij: laten we er iets leuks van proberen te maken. Het rijtuig deed ooit dienst in Beneluxtreinen die werden geduwd of getrokken door Belgische locs reeks 25.5. Foto's Hendrik-Jan Bakker.


Beekbergen, 11 augustus 2012. Een bijzonder cabinebeeld uit vervlogen tijden dat nog immer gekenmerkt wordt door een combinatie van Tilburgse arbeid en een vleugje internationale allure. Het enige bewaard gebleven exemplaar van de 'Benelux-stuurbak' deed na haar Nederlands-Belgisch avontuur nog geruime tijd dienst als meetrijtuig. Daarna kwam zij in handen van de VSM. Op de remkraan en wat meters na doorstond de cabine de tand des tijds gelukkig goed. Foto Pim de Rijke.


Coda-E-systeem

Utrecht, 6 augustus 1989. De laatste dag van het jubileum NS-150. Rechts een demonstratie van het Coda-E-systeem. Een Zweeds systeeem voor het vervoer van opleggers, dat door NS is getest maar nooit in gebruik is genomen.


 

Amersfoort, 24 februari 1991. Proeftrein met een experimenteel opleggersysteem. Aangepaste vrachtwagenopleggers worden rechtstreeks op draaistellen vervoerd, in plaats van op lage platte wagens zoals bij Hückepacktreinen. In de proeftrein deed ook een meetrijtuig dienst (80849781805), een voormalig Beneluxstuurstandrijtuig (voorheen plan D WRD7658, nu bij de VSM). De proef heeft niet geleid tot het in gebruik nemen van dit systeem. Zie ook Cargosprinter.

Coda-E-systeem

Van 23 tot 25/1 en mogelijk op 26/1 wordt tussen Arnhem en Deventer proefgereden met een zgn. Coda-E trein: opleggers op spoordraaistellen zoals gedemonstreerd op NS-150. De ritten vinden plaats met een 1600 en het CTO-meetrijtuig. — Het Openbaar Vervoer 392, januari 1991

Ook op andere dan de hier genoemde dagen hebben proefritten plaatsgevonden. Bij de proeven was onder andere transportbedrijf Bunnik uit Gouda betrokken. In Gouda hebben nog jarenlang trucks van dit systeem staan weg­roesten. Zie ook www.flickr.com/.... Zie ook www.postvagnen.com/forum/...


Met de trein naar het Spoorwegmuseum

  

Naar het Spoorwegmuseum ga ik meestal op de fiets (half uur vanaf Bunnik), soms met de bus (lijn 41). Maar het kan ook met de trein. Hoe leuk is dat: rechtstreeks vanaf de blokpost naar het museum! Alleen heb ik dan een slechte aansluiting: 31 minuten wachten op Utrecht Centraal. De reisplanner gaf me op 15 augustus 2017 een interessant alternatief: overstappen op Utrecht Vaartsche Rijn. Dan hoef ik op Utrecht Centraal maar 6 minuten te wachten. Maar ja, dan sta ik wel 25 minuten weg te tochten op Utrecht Vaartsche Rijn. Toch maar niet gedaan, want vanaf dat station loop je in een kwartier naar het Spoorwegmuseum. Op de terugweg geeft de museumtrein op Utrecht Centraal wel een goede aansluiting naar Bunnik. (Geheimtip: je kunt de museumtrein ook gebruiken zonder dat je het museum bezoekt; je komt niet langs de ingangscontrole.)


Inchecken bij Arriva

In een trein van Arriva trof ik het magazine Goede Reis! aan, nummer 3, zomer 2017. "Neem mee!" staat erop, dus dat heb ik gedaan. In dit nummer lezen we een interessant interview met Sjoerd Wenings, OV-chipkaarttester van Arriva. Sjoerd heeft een laboratorium in Heerenveen waarin hij alles kan testen. Er zijn veel dingen waar Sjoerd op moet letten: kloppen de tarieven en wordt de korting wel verwerkt als je na 9.00 uur incheckt? Alle apparatuur die op de stations staat, staat ook in het lab van Sjoerd. Dat is handig voor Sjoerd, want die hoeft zijn lab dus niet uit om te testen. Vandaar dat Sjoerd ook niet in de gaten heeft dat de klanten van Arriva vaak maar moeten gokken waar ze mee bezig zijn. De schermpjes van Arriva zijn normaal al nauwelijks te lezen, laat staan als de zon erop valt. Waar is de deutsche Gründlichkeit gebleven? Foto's gemaakt in Veendam en Zuidbroek, 23 augustus 2017.Hofpleintrein terug naar Rotterdam

In de voormalige DDR staat nog steeds een rijtuig van de ZHESM: de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maat­schappij. Dit motorrijtuig is in 1914 gebouwd en heeft tot circa 1944 gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag en Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Duitsland terechtgekomen.

Het plan is om dit rijtuig naar Rotterdam over te brengen, te herstellen en als monument bij het vroegere Hofplein­station te plaatsen. Het rijtuig zal worden teruggebracht in de staat van 1926.

Er is een crowdfunding-actie gestart om het transport te financieren. De trein staat in Kloster­mans­feld, 585 km van Rotterdam af. Er is 16.500 euro nodig om de trein naar Rotterdam te halen. U kunt meehelpen door per kilometer 29 euro te doneren, maar een ander bedrag is natuurlijk ook welkom.

Voor meer informatie zie www.hofpleintrein.nl en www.facebook.com/hofpleintrein.


Klostermansfeld, 26 juni 2015. Motorrijtuig van de ZHESM (NS 9952). Foto Arjen van der Donk.

Spoorwegmuseum Utrecht, 10 augustus 1986. Motorrijtuig BC6 van de ZHESM. Foto Nico Spilt.


De Cruquius

Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Dit technische monument stond al lang op mijn bucket list. Ik moet een keer wat meer schrijven over dit stoomgemaal.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog