Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site en/of in de tijdlijn. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het begin
Mijn boekenkast

Niet om op te scheppen, maar ik heb meer dan 1500 boeken over treinen en aanverwante zaken. Die boeken probeer ik allemaal (kort) te beschrijven op mijn site – ik loop wel altijd een klein beetje achter. Soms kost het beschrijven van een boek wat meer moeite vanwege de omstandigheid dat ik zo'n boek helemaal niet kan lezen. Dat betreft bijvoorbeeld het Japanse boek dat ik een tijdje geleden kreeg. Het Japans kent drie schriftsoorten, het ene nog moeilijker dan het andere: kanji (overgenomen uit het Chinees), hiragana en katakana (twee fonetische schriftsoorten). Google Translate kan er wel mee overweg, maar hoe krijg je die tekens in je computer? Opzoeken in tabellen is geen doen: er bestaan vele duizen­den tekens. Maar met wat speurzin kom je wel een eindje. En je moet toch wat, tijdens de corona.


Nostalgische Numajiri Light Railway (懐かしの沼尻軽便鉄道).
Het leven en de vreugde van mensen langs de lijn (線人々の暮らし・よろこび).

Japans boek dat ik van vrienden cadeau kreeg. Vanwege mijn gebrekkige Japans kan ik alleen de bladzijde­nummers en andere cijfers lezen. Op de foto's is soms een bordje te zien met een plaatsnaam: Ogikubo, Myoke, Shirozu, Utsuno, en een Engelse tekst: "Change here for Numajiri". Dit verwijst naar een skigebied bij Fukushima. En inderdaad, op de foto's zie je veel Japanners in en bij smalspoor­treinen in de sneeuw, soms met ski's. Ik kwam ook een logo tegen met de letters BKD, dat ook is te zien op een diesellocje. Ook vond ik een website waar je modellen van Numajiri kunt bestellen.

Via het ISBN-nummer (ISBN 4897574021) kon ik de titel van het boek achterhalen en wat meer informatie vinden. Het boek verscheen in 2000 en kostte toen 1500 yen (ongeveer 12,5 euro). Er is ook een tweede deel verschenen: 写真でつづる懐かしの沼尻軽便鉄道 (続) (ISBN 4897574277).


Langs de modelbaan

Bunnik, 24 juni 2020. Je modelbaan filmen vanuit een levensecht gezichtspunt, hoe leuk is dat? Märklin verkocht ooit een heel dure trein met een videocamera en een zendertje erin. Via een ontvanger bij de baan kon je dan een slecht tv-beeld ontvangen. Tegenwoordig laat je voor weinig geld een klein digitaal cameraatje overkomen uit China. Ik heb een Foxeer Legend 2 (niet meer in de handel) die ik op een aangepast modelwagentje kan vastzetten. Rijden en filmen maar! Dit cameraatje gebruik ik ook voor echte treinen, dat levert aparte panoramabeelden op (zie hieronder).


Graantrein naar Coevorden

Bunnik, 15 juni 2020. Loc 186 551 van HSL Logistik met een omgeleide graantrein. Dit is de zogeheten "Europa Lok 2.0". Met vlaggetjes op neus en zijkant is aangegeven in welke landen deze loc is toegelaten: Duitsland, Oostenrijk, Polen, Nederland, België, Tsjechië, Slowakije. Normaal komt deze trein via Bentheim het land in, maar vanwege blikseminslag in het onderstation bij Oldenzaal reed de trein via Emmerich, Bunnik en Amersfoort naar Coevorden. Ondertussen liet ik drie filmcamera's snorren. Dit beeld komt van mijn Foxeer Legend 2.


De elementen

Spoorwegmuseum Utrecht, 11 november 2016. Bij het museum bevindt zich een beeldentuin waar diverse beelden een plaats hebben gevonden die vroeger bij stations stonden. Ze stammen uit de jaren 40 en 50, toen kunstenaars nog beelden maakten waaraan je kon zien wat ze voorstelden. Hoewel: krijg als beeldhouwer maar eens de opdracht om de "elementen" vorm te geven: aarde, water, vuur en lucht (tot de uitvinding van het periodiek systeem waren dit de vier elementen). Dan krijg je dus een gekunsteld kunstwerk als dit.

Het beeld heeft vroeger, net als zes andere beelden van Joop Hekman, op een viaduct bij station Eindhoven gestaan. De duif is zijn vleugels kwijtgeraakt.


Eerbetoon aan Werner von Siemens

Bunnik, 21 juni 2020. Märklinloc teruggebracht tot zijn essentie: een motor op wielen. Dit is een restant van een V200 (catalogusnummer 3021). Het monteren van een sleepcontact was wat lastig. Ook moest ik twee wielen met rubber bandjes verwisselen voor volmetalen wielen, vanwege het elektrische contact. Het geval rijdt perfect; in de bochten wel een beetje inhouden want anders valt hij om. In plaats van een schakelrelais heb ik een handschakelaar gemonteerd om de rijrichting te veranderen. Misschien dat ik er nog een paar ledlampjes op monteer.


Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. Werner Siemens baarde in 1879 op een tentoonstelling in Berlijn veel opzien met zijn elektrische treintje. Het duurde even voordat de wereld hier aan toe was en Siemens erkenning kreeg voor zijn uitvinding. In 1888 werd hij in de adelstand verheven en mocht hij zich voortaan Werner von Siemens noemen.


Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Tijdens een tentoonstelling over de elektrificatie van de spoorwegen was ook het eerste treintje van Siemens te zien. Zeg maar de voorloper van de ICE.


Hilversum, 28 mei 2002. Sprinter 2893 is net vertrokken naar Utrecht en nadert Hilversum Sportpark. (Na de vervlaflipping kreeg dit treinstel het nummer 2993.)


Loc 2558 vertrekt uit Amsterdam

Amsterdam, 6 oktober 1991. Mijn broer Leo stelt NMBS-loc 2558 aan ons voor.


Spoorwegmuseum 1992

Utrecht, 9 februari 1992. Bezoek aan het Spoorwegmuseum met Karin (7) en Charlotte (3). We kijken ook even naar het huisje waar ze allebei hebben gewoond: Eikstraat 19.


Dansende conducteurs

`

Spoorwegmuseum, 22 mei 1994. Gefilmd tijdens een Nationale Stoommanifestatie.


Hondekop 766 door Bunnik

Bunnik, 7 juni 2020. Hondekop 766 is op weg van Leidschendam naar Nijmegen.


Goochelen aan de keukentafel

`

Je moet toch wat tijdens de corona. (2 juni 2020)


Bentheimer Eisenbahn door Bunnik

Bunnik, 23 mei 2020. Loc E01 (ex 1835) van de Bentheimer Eisenbahn is met een containertrein onderweg van Coevorden naar Rotterdam. De trein reed een ongebruikelijke route, met kopmaken bij Maarsbergen. In opzending rijdt loc 2104 van IRP mee. Filmbeeld.


Bunnik aan de Betuweroute

`

Op zaterdag 30 mei 2020 leek het of Blokpost Bunnik was verplaatst naar de Betuweroute. Door een storing werden veel goederentreinen omgeleid via Arnhem en Utrecht. Met drie videocamera's legde ik dit spektakel vast. Van de opnamen maakte ik een compilatie van twaalf minuten. Je moet toch wat tijdens de corona.Terug naar het begin

vorige       start       omhoog