Nieuw op deze site (vervolg)

Nieuwe foto's en onderwerpen op deze site komen meestal eerst in de rubriek 'Nieuw'. Na verloop van tijd verplaats ik ze naar een van de thema's op deze site. Om te voorkomen dat de rubriek 'Nieuw' te groot wordt, parkeer ik oudere onderwerpen op deze vervolgpagina.

Terug naar het beginFeestje!

Op 4 augustus 2018 reed de Kwarteeuw Express, om de verjaardag van Michiel Dermois te vieren. Het materieel was geleend van het Duitse gezelschap dat met deze trein een bezoek bracht aan Pride Amsterdam.


Amersfoort, 12 november 2011. EETC-loc 1254 (ex 1214), in het kader van tachtig jaar NVBS en zestig jaar 1200.


Utrecht, 20 september 2003. Loc 1776 rijdt een door Herik Rail georganiseerde rit via de Maliebaan.


Vectron en Dolime in Amersfoort

Amersfoort, 27 juli 2018. Loc 193 829 (een Vectron) en 189 201 (in opzending) voor de 'Poznań shuttle'. Rechts loc 1616 met een lege dolime-trein. De twee treinen zouden kort na elkaar vertrekken: de dolime via Utrecht naar Hermalle-sous-Huy, de Poznań via Weesp en Breukelen naar Rotterdam. Bekijk het filmpje.


Spot the Webmaster

Baarn, 27 juli 2018. Ondanks het tropische weer zit ons team niet stil. Hier ziet u ons in actie tijdens een poging het simultaanvertrek van twee Sprinters vast te leggen. Ik hang met mijn camera uit een van de laatste treinraampjes die nog open kunnen: die van de trein naar Baarn. Volgens dienstregeling vertrekt deze tegelijk met de trein naar Amersfoort. Pech voor reizigers die willen overstappen, maar wel leuk voor de film. En daar gaat het maar om. Deze inzending voor de Spot the Webmaster Award is van de hand van Alex van Hierden.


Baanbrekend design

Het zijn bekende kleuren in het Nederlandse landschap, het geel en blauw van de treinen van NS. Ook het bij­pas­sen­de logo is bij iedereen bekend. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat NS deze nieuwe huisstijl introduceerde. Ook het blad Product, vaktijdschrift voor productontwikkelaars, besteedt aandacht aan dit onderwerp.

Lees het artikel (pdf). Bron: Product, jaargang 26, juni 2018. Met dank aan de redactie en de auteur, Walter Wijnhoven.

www.productmagazine.nlRolandRail gestopt

Het goederentreinforum van Roland Korving, dat al een poosje over zijn hoogtepunt heen was, is stopgezet. Op 13 juli 2018 verscheen het volgende bericht op www.rolandrail.net:

Vrijdag de 13e is wel een symbolische dag om u allen te vertellen dat dit forum vanavond wordt afgesloten. Ik ga geen woorden vuil maken aan het waarom. Alternatief is het forum op www.sion-rail.nl waar ik geen enkele bemoeienis mee heb en een deel van u al een account. Plan is het Rolandrail-forum wel toegankelijk te houden als archief, en de loc­lijsten bij te houden tot daar een goed alternatief voor is. Veel plezier met uw hobby.
Groeten, RolandUtrecht wil tweede intercitystation

Ik dacht dat we zo'n beetje klaar waren met de spoorwerken rond Utrecht. Maar nee hoor: nu moet er weer tweede intercitystation bijkomen. Hoe denk ik hierover?Heren met slechte bedoelingen

"Nog te vaak zien we dat alleenreizende meisjes door heren met slechte bedoelingen worden belaagd." Filmpje over het stationswerk dat vroeger door dames werd gedaan. Gefilmd in het Spoorwegmuseum, juli 2018. Lees ook De damescoupé.


Rotterdam, 7 maart 2002. Loc 1302 als energieleverancier voor ICK-rijtuigen, kort voordat ze museumloc werd.


Brand in het onderstation

Hilversum, 5 april 1969. Treinstellen 343 en 227 passeren het onderstation nabij Hilversum Sportpark, op weg naar Utrecht. Wegens onderhoud aan het onderstation doet op dat moment een mobiele gelijkrichterwagen dienst.

Hilversum, 14 juli 2018. Witte rookwolken boven het onderstation. Omwonenden werden gewaarschuwd hun ramen gesloten te houden en het treinverkeer naar Utrecht werd stilgelegd.

Op 14 juli rond 10.00 uur was er brand uitgebroken in het onderstation. Het duurde drie uur voordat de brandweer kon gaan blussen, omdat eerst de stroom van het landelijke net naar het onderstation moest worden uitgeschakeld. Op een van de foto's is een bedrijfswagen te zien van Asset Rail, de vermoedelijke veroorzaker van de brand. Op een andere foto zien we de brandweer wachten tot ze mag gaan blussen. Ondertussen werd er een waterverbinding van 2500 meter aangelegd vanaf een vijver bij de Oosterengweg, achter het gebouw van de EO langs. Met dank aan onze correspondent ter plaatse: Rienk Nauta.

Communicatiefouten en blusproblemen

De brandweer kon pas gaan blussen nadat de stroom naar het onderstation was uitgeschakeld. Dit duurde drie uur. Netbeheerder Liander meldde direct na de start van de brand een verzoek te hebben gekregen van de Veiligheids­regio om de spanning eraf te halen. Binnen vijf minuten was dit volgens Liander gebeurd. Maar toen de brandweer begon met blussen, bleek er toch nog spanning op het onderstation te staan. De brandende kast klapte uit elkaar en de brandweerlieden moesten vluchten uit het gebouw. Daarna duurde het ruim twee uur voordat Liander de stroom helemaal had uitgeschakeld. Bron: www.nhnieuws.nl, 16 en 17 juli 2018.

Herstelwerkzaamheden

Vanaf maandag 16 juli werd het onderstation hersteld, dit duurde tot en met donderdag. Er was die dagen te weinig stroom beschikbaar om zwaardere treinen te laten optrekken. Daarom reden er kortere sprinters en stopten de intercity's niet in Hilversum. De stroom werd geleverd door omliggende onderstations. Voor een overzicht van onderstations zie www.energievoorziening.info/... (pdf).

Hilversum, 17 juli 2018. Een mobiel onderstation neemt tijdelijk het werk van het vaste onderstation over, totdat dit weer is hersteld. Foto's Rienk Nauta. Vergelijk ook de foto hierboven uit 1969. Toen stond er ook een mobiel onderstation, maar dat had spoorwielen.


Brand bij het onderstation (2007)

Brand in een bovenleidingschakelaar bij het onderstation aan het Wandelpad in Hilversum. De brand ontstond na een kortsluiting. In de avond van 12 oktober 2007 lag het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum urenlang stil. Foto's Max Miché, www.fotomiche.nl.Monument in Eindhoven (1)

Eindhoven, 10 april 2002. Monument aan de Bezuiden­houtseweg, hoek Achtseweg Zuid, vlak bij de halte Eindhoven Beukenlaan (tegenwoordig Eindhoven Strijp-S).

Deze gedenkzuil is ontworpen door Jan van Eyl. Het in lelijk Nederlands gestelde opschrift luidt: Als aanvang der hoogspoorwerken Eindhoven heeft Mr. H.A.M.T. Kolfschoten burgemeester op 3 december 1947 hier de eerste spade gestoken AD XXVIII XI MCMLIII (Anno Domini 28-11-1953).

Onder deze tekst staat het wapen van Eindhoven. Bovenaan zijn in een brede reliëfrand kinderfiguren te onderscheiden. De gemeente Eindhoven is eigenaar van het gedrocht.

Monument in Eindhoven (2)

Eindhoven, 13 juli 2018. In de buurt van deze gedenkzuil staat sinds een maand nog een monument: een goederenwagen die herinnert aan de tijd dat Philips hier een spooraansluiting had. Eigenlijk had er dus ook nog een locomotiefje bij moeten staan, maar ik weet niet of daar iets van bewaard is gebleven. Foto Nico Bartels.

De gedenkzuil en de goederenwagen staan in de wijk Strijp-T, net als het station dat eigenlijk dus ten onrechte Strijp-S is genoemd. Strijp was ooit een zelfstandige gemeente, die in 1920 bij Eindhoven is getrokken. De industrie­terreinen van Philips hadden letters, te beginnen met de S. Je hebt ook de T en de R, maar aan de letters I, J en P is men niet meer toegekomen. (De terreinen werden vroeger aangeduid met cijfers: Strijp 1, 2, 3. Zie ook het verslag van de NVBS-excursie naar Philips in 1973.)


Utrecht CS, 3 mei 1995. Loc 1309 heeft van Den Haag tot Utrecht ambtenarentrein 501 naar Groningen getrokken.


Geldermalsen, 13 april 2003. Loc 65 018 tijdens een pauze met de SSN Bruggen Expres.


Arnhem, 31 augustus 2004. Railion-locs 232 241 en 905 met een trein op weg naar Duitsland.


Langs de rails bij Lunetten

 

Links: tussen Lunetten en Vechten, 22 mei 2018 (zelfportret). Rechts: tussen Lunetten en Houten, 19 juni 2018 (foto Martin Otten). Meer over dit spoortechnisch interessante gebied.


Roosendaal, 4 juli 2004. Bolle Neus 202.020 (ex-CFL 1602) van het Toerisme en SpoorPatrimonium (TSP).


Gestrand in de dive-under

Utrecht Vaartsche Rijn, 20 juni 2018. Tussen de haltes Lunetten en Vaartsche Rijn liggen twee "dive-unders" — u mag dat van mij ook tunnels noemen — waarmee treinen onder de andere sporen door worden geleid. Bij een zware goederentrein is het de truc om daar met een vaartje doorheen te rijden, anders kom je niet meer tegen de helling op. Dat overkwam de machinist van Lineas-loc 2825 met goederentrein 42557 "Saxonia Express". Bijna twee uur duurde het om een hulploc op te trommelen om de trein weer op gang te trekken. Ondertussen werden veel passagierstreinen opgeheven vanwege een "defecte" trein. Op het middenspoor bij Bilthoven werd de dieselloc losgekoppeld, waarna loc 2825 het verder weer alleen afkon, op weg naar Saksen. Beeld uit een filmpje.


Ondertussen in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum, 10 juni 2018. Ons team bij Blauwe Engel 41.


Roosendaal, 4 juli 2004. VSM-locs 2233 en 2459 tijdens de manifestatie Roosendaal 150 jaar spoorstad.


De V-stapel


Onder het motto: "Plan V, je kunt er niet genoeg van bewaren" zijn er twee vrijwel identieke treinstellen van de sloop gered. Boven treinstel 876 van het Spoorwegmuseum (10 juni 2018), onder treinstel 904 van de Stichting Mat.'64 (Amersfoort, 11 juni 2018). Ook het oudere treinstel 466 is bewaard gebleven.


Kameel door Bunnik

Op 10 juni 2018 keerde de Kameel terug naar het Spoorwegmuseum, na een bezoek aan Blerick. De vakbekwame machinist wist wat hem te doen stond. Bekijk het filmpje.


Bijna zestig jaar later...

Spoorwegmuseum, 1959 en 10 juni 2018. Mijn broer Leo is onlangs in het zwarte gat gevallen dat 'welverdiend pensioen' heet. Na bijna zestig jaar waren we in de gelegenheid om de foto van hem op loc "Longmoor" opnieuw te maken.


Roosendaal, 4 juli 2004. Locs van de serie 1100, 1200, 1300 en 1500 op een rij. Heeft er ooit een 1400 bestaan?


Alleen als het ICE-koud is

Bunnik, 7 juni 2018. Treinstel 8657 sleept ICE-stel 4611 naar de Watergraafsmeer. De ICE uit Duitsland had die ochtend even voor Arnhem de moed opgegeven. Al na twee uur (dit is voor NS-begrippen echt snel) werden de passagiers geëvacueerd met een Sprinter die ze naar Arnhem bracht. Naar verluidt is het al het derde ICE-stel dat in de afgelopen twee weken onderweg defect is geraakt. Dit materieel staat er niet om bekend dat het goed tegen warm weer kan. Bekijk het filmpje.


De overweg is weg

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A bij de overweg in de Koningsweg. In november 2012 is de spoorlijn hier opgebroken en is de overweg dus verdwenen. De spoorwoning staat er nog steeds. In de voortuin staat een grenspaal uit de Romeinse tijd. Althans: een veel later geplaatste betonnen paal die aangeeft hoever het hier vandaan is naar Trajectum (Utrecht): 1,98 km. en naar Fectio (Vechten): 4,24 km.

Utrecht, 9 september 2012. Treinstel 273 passeert als Heimwee Express de overweg in de Koningsweg. Dit was een van de laatste keren dat deze overweg door een trein werd bereden.

Utrecht, 6 juni 2018. In tegenstelling tot 2012 heb ik voor deze foto geen gevaarlijke toeren hoeven uithalen. Het spoor vanaf het Spoorwegmuseum tot aan Lunetten is opgebroken. Een deel hiervan is nu fietspad. De bovenleidingportalen heeft men voor de aardigheid laten staan.

Utrecht, 6 juni 2018. Een gedenkteken ter herinnering aan de vroegere overweg. In het Rode Kruisgebouw in de achtergrond zit sinds kort de sympathieke boekwinkel Books4Life. Op mijn fiets heb ik hier zojuist een partijtje overtollige boeken afgegeven.

Tekst op het gedenkteken

Sinds de aanleg van de Oosterspoorbaan in 1874 vormde de spoorwegovergang aan de Koningsweg een obstakel voor het uitgaande verkeer richting Bunnik en Wijk bij Duurstede. Bij de overwegwachterswoning klonk een bel­signaal (seinklok) als er een trein naderde; de spoorbomen werden tot in de jaren zestig met de hand bediend. De functie van overwegwachteres was geen fulltime baan, maar vereiste wel permanente aanwezigheid. Het was daarom een van de weinige vrouwenbanen bij de spoorwegen.

Utrecht, Koningsweg. Overwegwachteres mevrouw De Groot in actie. Ze woonde in woning 52A die hier nog steeds staat. De foto's zijn gemaakt in het begin van de jaren vijftig. De overwegwachteressen droegen een cape met rode voering. De komst van een trein werd aangekondigd door een seinklok. Bij het seinhuis van het Spoorwegmuseum is tegenwoordig nog zo'n klok te zien. Foto's beschikbaar gesteld door Rob de Groot, kleinzoon van mevrouw Mijnoudje de Groot-Bankert, de eerste vrouwelijke overwegwachter van Nederland.


In de oksel van Lunetten

Utrecht, 3 juni 2018. Loc 1619 van Captrain met een autotrein richting Bunnik en loc 561-04 van RRF met een rij zelflossers uit de richting Houten. Kort na elkaar vastgelegd in de oksel van de spoorlijnen bij Lunetten. (Filmbeelden.)


Niet geschoten altijd mis

Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Model van "Dora", een Duits staaltje spoorweggeschut.


Baarn, 6 maart 2010. Treinstel 114 tijdens een gezelschapsrit langs de koninklijke wachtkamers.Vijftig jaar huisstijl

In 2018 is het 50 jaar geleden dat NS een nieuwe huisstijl introduceerde, met gele treinen en het bekende vishaaklogo. Gerrit Nieuwenhuis schreef hierover een interessant artikel in het meinummer van Op de Rails. Hierin gaat hij ook in op de nieuwe opzet van de dienstregeling (Spoorslag ’70) en de toekomstvisie van NS (Spoor naar ’75).

In het Spoorwegmuseum is t/m 28 oktober 2018 een tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Deze tentoonstelling is ingericht in museumtreinstel 876.

RTV Utrecht zond op 21 mei 2018 een documentaire uit: ‘Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’.


Amersfoort, 28 juli 1970. Drie generaties treinstellen in de nieuwe gele huisstijl van de NS: 299, 465 en 737.


Baanbrekend design

Huisstijlen van Europese spoorwegmaatschappijen

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar, wat wordt gevierd met een expositie in het Spoorweg­museum. De NS-huisstijl stond niet op zichzelf, maar maakte deel uit van een Europese trend. De wens om de spoorwegen een modern gezicht te geven viel samen met de opkomst van grote professionele ontwerpbureaus.

De nieuwe corporate identity van British Rail uit 1965 had een grote invloed op de spoorwegmaatschappijen op het continent. Dat gold voor het beeldmerk, opgebouwd uit pijlen, maar ook voor de integrale aanpak inclusief treinkleuren, lettertypes, uniformen, bewegwijzering en reclame-uitingen.

Lees het artikel op retours.eu van Arjan den Boer, mei 2018.
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Proosten op 50-jarige stoomtram

Op 23 mei 2018 is in Hoorn in aanwezigheid van 300 medewerkers, vrijwilligers en oud-medewerkers de vijftigste verjaardag gevierd van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 reed de eerste Museumstoomtram tussen beide steden. In de halve eeuw dat het rijdende museum over de Nederlandse stoomtramgeschiedenis bestaat, is deze rit inmiddels vele malen herhaald voor ruim twee miljoen bezoekers.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn en Frank Streng van Medemblik feliciteerden de medewerkers met de ontwikkeling die het museum in die periode heeft doorgemaakt. Uit handen van de burgemeester van Hoorn ontving de Museumstoomtram een Eenhoornzegel voor de verdiensten die het museum voor de stad heeft gehad.

Onder aanwezigheid van de 95-jarige medewerker van het eerste uur Hans de Herder werd aansluitend locomotief 30 uit 1908 na een restauratie weer in dienst gesteld. Hij kocht de locomotief in 1967. Met deze en locomotief 18 van de Gooische Tram begon het rijdende museum in 1968. Rond loc 30 zal in de komende weken een educatief programma voor het basisonderwijs worden gepresenteerd.

Beide burgemeesters en Hans de Herder ontvingen de eerste exem­plaren van het jubileumboek “Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018 – 50 jaar Verbindend” uit handen van directeur René van den Broeke. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Museumstoomtram te Hoorn.

Persbericht SHM. Foto Benno Ellerbroek.

Interviews

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke en het portret van Hans de Herder in NVBS Actueel.Bunnik, 7 april 2011. Twee treinstellen Plan V zijn op weg van Utrecht naar Rhenen.


Groeten uit Vechten

Twee machinisten brengen een bijzondere groet. Gefilmd bij Vechten op 21 april 2011 en 22 mei 2018. Bekijk het filmpje.


Utrecht Centraal, 13 juni 2007. Twee treinstellen Baureihe 605 (ICE-TD) op weg van Aken naar Amsterdam RAI.


Veertig jaar glasbak

Bunnik, 13 april 2018. De Bunnikse Blogger ziet toe op het correct ledigen van een glasbak. Leuk weetfeitje: de glasbak bestaat 40 jaar!


Hi-ha-Hondekop

Hondekop 766 gefilmd bij Utrecht Vaartsche Rijn (15 december 2017) en Blokpost Bunnik (Koningsdagrit NVBS op 27 april 2018) en op enkele dagen daartussen. De machinist was alert en de blokwachter stond paraat!


Woerden: tien jaar geleden

Woerden, 18 april 2008. Wat is er leuker dan een trein? Twee treinen!


De kop van treinstel 285

Utrecht, 4 mei 1984. Treinstel 285 wist zijn leven nog enkele jaren te rekken als proefstel 80849782504. Het was ingericht voor de beproeving van statische omzetters, te gebruiken bij de stuurstandrijtuigen van het nieuw te bestellen dubbeldeksmaterieel.

Begin 1985 is het stel gesloopt. Een van de koppen is daarna overgebracht naar de Flevohof en heeft daar jarenlang gefungeerd als kippenhok. De kop wordt nu opgeknapt en zal daarna worden overgebracht naar het Spoorwegmuseum.

Onze oudere lezers zullen nu denken aan de kop die jarenlang in het museum heeft gestaan als onderdeel van een technische presentatie. Lees hier meer over.


Utrecht CS, 6 maart 1970. Treinstel 764 op kop van trein 1319 uit Amsterdam. Rechts seinhuis A.


Madurodam

Madurodam, 8 mei 2018. Loc 1159 met intercityrijtuigen passeert de 'Dokter Wagemaker' van de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Af en toe ga ik even naar Madurodam om het rollend materieel te inspecteren. Dat viel deze dag niet tegen, althans als je het niet erg vindt dat er bijna alleen nog maar oud materieel rondrijdt. Behalve de trein op deze foto zag ik loc 1202 (geel/grijs) met containers, loc 1206 (geel/grijs) met blauwe zelflossers, loc 1255 (zwart, Vos Logistics) met een gemengde goederentrein, loc 1637 (rood, NS Cargo) met blauwe zelflossers, een vierdelige VIRM (zonder nummer), en een Thalys op de HSL. De tram van RandstadRail stond stil en de oude tram in het historische stadje was nergens te bekennen. Een object in aanbouw is het stoomgemaal Cruquius in schaal 1:2.


Rotterdam Europoort, 13 april 2003. SSN-loc 23 023 aan het begin van de toekomstige Betuweroute.


Stoomgeweld in Trier

Trier, 1 mei 2018. Met veel stoomgeweld vertrekken loc 52 8154 naar Nennig en loc 03 1010 naar Saarbrücken. Van 28 april t/m 1 mei 2018 vond een 'Dampfspektakel im Großraum Trier' plaats. Ook onze eigen 01 1075 gaf hier acte de présence. Foto Paul Boersma.


Trier, 21 juli 1969. Loc 023 099 vertrekt met een trein naar Koblenz, terwijl elders in het heelal de eerste maanlanding plaatsvond.


Museumsikken

Zie ook mijn Sikkenoverzicht.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Oersik 103 in Fotografieranstrich.

Spoorwegmuseum, 18 mei 2016. Oersik 137.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 210, voorzien van een houtgasgenerator. Houtvergassers werden in de oorlog gebruikt toen er geen benzine of olie meer te koop was. Lees meer over deze Sik. Bekijk ook dit filmpje met de auto van Maus Gatsonides, de latere uitvinder van de flitspaal.

Spoorwegmuseum, 3 februari 2017. Sik 311.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 345.

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Sik 362 met hydraulische telescoopkraan van HIAB (Hydrauliska Industri AB, een Zweeds bedrijf).


De blokwachters zijn jarig

Het team van 'Langs de rails' vierde op 28 april 2018 zijn 67e verjaardag.


Blokpost Bunnik, 27 april 2018. Treinstel 766 rijdt de Koningsdagrit van de NVBS en passeert exact op tijd de blokwachter. Bekijk ook het filmpje!


Testreizigers op de Noord/Zuidlijn

Op 22 juli 2018 wordt de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro in gebruik genomen. Op dit moment vinden er nog allerlei proeven plaats, waarbij ook levende have wordt ingeschakeld. Een van de testreizigers was onze Amsterdamse correspondent Rienk Nauta. Hij maakte deze foto's op 2 mei 2018 bij station Europaplein.


Hilversum vanuit de hoogte

Hilversum, 22 april 2018. Onze speciale correspondent liet zich 80 meter omhoog hijsen om een foto te kunnen maken van het station en omgeving. Het bruine GAK-gebouw tegenover het station wordt over enkele maanden gesloopt. Er komt een nieuw stationsplein met nieuwbouw en een betere verbinding met het centrum. Hilversum blijft voortdurend in beweging! Foto's Henk Koster.


Hilversum, 22 april 2018. Loc 1616 'Oldenzaal' is met een kalktrein uit Jemelle op weg naar de Hoogovens. Normaal rijdt deze trein via Breukelen, doorgaans getrokken door een loc serie 189. Dezelfde trein is ook te zien in het filmpje 'VIRM in het vizier' hieronder. Foto's Henk Koster.


VIRM in het vizier

Een bij spotters weinig geliefd treintype, de VIRM, wordt in deze film toch even in het zonnetje gezet. Gefilmd bij Blokpost Bunnik, Arnhem en Acht, in april 2018.


Slampampers

Spoorwegmuseum, 22 april 2018. Onvergetelijk optreden van de The Slampampers tijdens de Verzamelkoorts Parade. Gefilmd met Mobius ActionCam. You do Voodoo you do Voodoo to me. www.slampampers.com

Ha Nico,
Wat leuk en wat staan we er mooi bij, in het zonlicht ☺
Bedankt voor het delen!
Groeten uit Eindhoven, Leon Steuns, The Slampampers


Have fun with chroma key! In april 2018 kocht ik voor minder dan 10 euro (incl. verzending) een groot groen doek bij Banggood. Vooral leuk om filmtrucs mee uit te halen, maar met foto's kan het ook. Chroma key is een techniek om makkelijk een deel van het beeld te vervangen door ander beeld. Hiervoor wordt groen of blauw gebruikt, omdat dat kleuren zijn die in huidskleur niet voorkomen (behalve bij marsmannetjes of smurfen). Mijn eerste filmpje!


Bielefeld, 21 april 2018. Op tien minuten lopen van het station staat dit monument: loc 52 8116. In 1943 door Krauss-Maffei gebouwd als 52 3354, in 1964 in de DDR 'rekonstruiert' en genummerd 52 8116. De loc is nu eigendom van Theo Kerkmann Büromöbelfabrik. Foto Jan de Kroon.


Hagen Hbf, 21 april 2018. Twee motorrijtuigen Baureihe 614, in 2006 omgebouwd tot meettrein 'LIMEZ III'. Foto Jan de Kroon.


Bullay, 15 augustus 1973. Treinstel bestaande uit 614 001, 914 001 en 614 002. Deze treinstellen zijn vanaf 1971 gebouwd. Ze zijn afgeleid van Baureihe 624 en kunnen daarmee ook gekoppeld rijden.


Köln Hbf, 1 maart 2004. DB-loc (ex-DR) 143 183 op lijn S12 naar Hennef. De reclame is van Gaffel Kölsch. (Kölsch mag alleen door bepaalde brouwerijen in Köln worden gebrouwen. Lijkt erg op pilsner, maar is bovengistend bereid.)


Woerden, 7 april 2018. Motorrijtuig 41 is op weg van het Spoorwegmuseum naar de werkplaats Leidschendam. Zie ook het filmpje hieronder.


766 + 41

Op zaterdagochtend 7 april 2018 werd Hondekop 766 overgebracht van Nijmegen naar Amersfoort. Bij Blokpost Bunnik werd een korte tyfoonserenade gebracht. Enkele uren later bevond onze cameraploeg zich op station Woerden. Hier passeerde Blauwe Engel 41, op weg van het Spoorwegmuseum naar de werkplaats Leidschendam. In de cabine zien we enkele illegale passagiers zitten.


Bunnik, negen jaar geleden

Treinen door Bunnik, 25-29 april 2009. Oude treinen (Hondekop 386 als Heimwee Express, loc 2225 brengt treinstel DE3 27 naar het spoorwegmuseum) en nieuwe treinen (de eerste Albatros arriveert in Nederland). Treinstel 522 zien we rijden als museumpendel. Bekijk ook de foto's.


Utrecht, 16 mei 2010. Treinstel 520 als "vrijheidstrein" bij het Spoorwegmuseum.


Soms zit het tegen...

In 2017 is mijn Sony Cybershot DSC-HX5 bij een operatie tussen de rails aan flarden gereden. Helaas heb ik het geheugenkaartje niet teruggevonden, zodat ik niet weet of de botsing erop staat. Via Marktplaats heb ik daarna een identiek toestel gekocht. Meer over mijn camera's.


Een rondje om het spoor in Bunnik

De spoorlijn Utrecht-Arnhem loopt vlak langs het dorp. We fietsen er een rondje omheen, waarbij we ook downtown Bunnik nog even aandoen. Met de dashcam op de bakfiets, 30 maart 2018. Als extra een kort intermezzo met het plaatselijke ukulele-orkest. Muziek: Kevin MacLeod (incompetech.com). Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/


Geflitst op de overweg

Hilversum, 31 maart 2018. Flitscamera's bestaan al lang, camera's bij overwegen ook, maar de combinatie is nieuw: flitscamera's bij overwegen. Hilversum heeft de primeur: zowel bij de Soestdijkerstraatweg (foto's hierboven) als de Hoge Larenseweg (de "kleine spoorbomen") staan sinds kort camera's die in actie komen als iemand de rode knipperlichten negeert. Boete: 160 euro voor brommers, 230 euro voor auto's. Voetgangers gaan nu nog vrijuit, maar in China zijn ze al verder: daar werken ze met gezichtsherkenning (en u maar denken dat alle Chinezen op elkaar lijken). Foto's Henk Koster.


Geflitst op de autoweg

Hilversum, 22 oktober 2017. Mijn NS-gele Suzuki geflitst op de Oosterengweg. Ik was op weg naar een optreden van het koor waar mijn 90-jarige moeder in meezingt. Bij zoiets wil je toch niet te laat komen. Vandaar dat ik 59 (na correctie 56) reed waar je maar 50 mag. Verderop zie je de Prinses Amaliatunnel. Een duur en tamelijk zinloos autotunneltje, dat met een groot woord 'turboduct' wordt genoemd. In Hilversum is het nu eenmaal traditie om een tunnel te hebben die vernoemd is naar een kroonprinses. Zo hebben we bij het station ook al de Prinses Beatrixtunnel, die met enige regelmaat onder water staat.


Ondergelopen tunnel

Hilversum, 26 augustus 2010. De plaatselijke hermandad kon de ondergelopen Beatrixtunnel wel waarderen. Foto Henk Koster.


Amsterdam Centraal, 16 maart 2012. Fyra 4805 tijdens proefritten tussen Amsterdam en Rotterdam.


De paastram van Albert Heyn: GVB 2105. Foto Edwardj. Stokhof.


Schaft in Amersfoort

Schaft in Rangeerpost 1 (RP1) in Amersfoort, januari 1958. Het weer was bar en boos. Het werk van rangeerders was zwaar. Ze waren echt toe aan een rustperiode èn koffie. Geschilderd naar een eigen herinnering van Eric Mochèl. Hij moest daar als 19-jarige opzichter leiding geven.


Rotterdam, 10 oktober 1987. Tijdens een open dag opende de NS ook de deuren van deze Koploper. Zie ook het thema Neuzen.


Achter de ertstrein aan

Hilversum, 29 juli 1973. Op een zondagmiddag dendert loc 2334 met drie bruine soortgenoten voorbij met een lange ertstrein. De lege trein komt uit het Ruhrgebiet en gaat in Amsterdam een nieuwe voorraad ijzererts inslaan.

Amsterdam CS, 29 juli 1973. Met de eerste de beste trein ben ik van Hilversum achter de ertstrein aan gereisd. Dankzij mijn jonge benen lukte het me nog net om deze foto van het viertal bulderende diesels te maken, op weg naar de Amsterdamse Westhaven.


In de straten van Havanna

Havanna, 10 maart 2018. Stoomloc bij de Mercado de Artesania, gefotografeerd door Marta Hazevoet-Lourenço. Meer foto's.


Berghem en de Beerse Overlaat

Beerse Overlaat, circa 1978. Een Hondekop is op weg van Nijmegen naar Den Bosch. De trein is zojuist de Edithbrug over de Maas gepasseerd en nadert nu station Ravenstein. De Beerse Overlaat stroomde vroeger vol wanneer de waterstand in de Maas erg hoog was. De spoorlijn lag daarom op een 600 meter lange enkelsporige brug. In 1940 was dat niet meer nodig en werd de spoorlijn op een dijk gelegd, waarna de brug werd afgebroken. De pijlers zijn nog op deze foto te zien. In 1957 werd de spoorlijn geëlektrificeerd, waarbij men al rekening hield met een latere spoor­verdubbeling. In 1981 was die verdubbeling een feit en waren de pijlers uit het zicht verdwenen. Foto uit het familiealbum van Bram van Berkel, die hier met zijn broer Maarten naar de trein staat te kijken. Zie ook www.bhic.nl/...

Berghem, circa 1978. Bovenste foto: overweg gezien vanaf de Bieskamp. De overweg wordt bediend vanuit Post T, die tegen woning 42 was gebouwd. De spoorlijn was hier enkelsporig, maar bij Berghem konden de treinen elkaar kruisen. Een station had Berghem, tussen Ravenstein en Oss, al sinds 1938 niet meer. De trein, materieel '46, is op weg van Den Bosch naar Nijmegen. De fanfare op de onderste foto is vanaf de andere kant van de spoorlijn gefotografeerd en loopt de Stationsstraat op. Foto's uit het familiealbum van Bram van Berkel.

Berghem, 2016 (Google Maps). Overweg in de Burgemeester van Erpstraat. Die werd tot 1981 ook vanuit Post T bediend, maar daarna was Oss-Wijchen dubbelsporig en verviel de klassieke beveiliging. Meer over Berghem (Bg) op www.klassiekebeveiliging.com/.... Op deze site staat dat de spoorlijn vroeger dubbelsporig was, en dat een van de sporen tijdens de oorlog is opgebroken. Dit is niet juist: de lijn tussen Oss en Wijchen is altijd enkelsporig geweest, tot de spoorverdubbeling in 1981. Alleen de Edithbrug over de Maas is nu nog enkelsporig.


Amersfoort, 24 februari 1991. Een met Aegon-reclame beplakte Koploper.


Valkenburg ZH, 18 november 2006. Stoomlocomotief 'Marijnke' van de Stoomtrein Katwijk Leiden.
Het voorbestaan van dit smalspoormuseum dreigt in gevaar te komen. Lees meer >>


Een spoorloze spoorwoning

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A bij de overweg in de Koningsweg. Treinstel 273 passeert op weg van het Spoorwegmuseum naar Lunetten. Omdat er van de andere kant geen trein kan komen, kan ik veilig in het spoor staan. Enkele maanden later, in november 2012, is de spoorlijn hier opgebroken en is de overweg dus verdwenen. De woning staat er nog steeds. In de voortuin staat een grenspaal uit de Romeinse tijd. Althans: een veel later geplaatste betonnen paal die aangeeft hoever het hier vandaan is naar Trajectum (Utrecht): 1,98 km. en naar Fectio (Vechten): 4,24 km. Meer over spoorwoningen, ook met beelden van een overwegwachteres in actie bij woning 52A.


Utrecht CS, 28 april 1973. Loc 1502, de vroegere BR 27000 "Electra". In de verte nadert treinstel 187.


Hembrug

Zaandam, 12 november 1975. Een vierwagenstel mat.'46 passeert de halte Hembrug, op weg van Zaandam naar Amsterdam CS. Er stopten weinig treinen aan deze halte, die voornamelijk werd gebruikt door personeel van bedrijven in de buurt. De halte is in gebruik geweest van 1907 tot 1982, een jaar voor het afbreken van de spoorbrug. Foto Han van Lokhorst.


Trambus

Amsterdam, jaren 30. Een voor die tijd nieuw type bus, waarbij de bestuurder en de instapdeuren zich voor de vooras bevinden. Dat lijkt een beetje op het voorbalkon van een tram, vandaar dat men dit een trambus noemde. Bron: brochure uit 1938 (pdf).

De bus op de foto is nummer 126 van de Gemeente Tram Amsterdam. Het is de eerste bus uit de serie 126 t/m 157 die tussen 1937 en 1940 is geleverd door Kromhout/Verheul. Er bestond ook een kleinere versie. Bus 157 is bewaard gebleven bij de Stichting Veteraan Autobussen. www.sva-museumbussen.nl/1940-kromhoutverheul


Pilotverbod

Hilversum Noord, 30 mei 2010. De twee 23'ers van de VSM zijn op weg naar Amsterdam. Dit beeld gaat nog zeldzamer worden dan het al was. Nieuwe regels: alleen machinisten met wegbekendheid mogen nog met museummaterieel op hoofdlijnen rijden. Het is dus niet meer toegestaan om hiervoor een pilot in te schakelen. Op 15 september 2018 zou er weer een rit van Duitsland via Bentheim naar Amsterdam plaatsvinden, maar die is afgelast: de VSM heeft geen stoom­machinisten met wegbekendheid op dit traject. De museumorganisaties gaan trouwens nog meer problemen krijgen: over een paar jaar mogen er geen kolen meer worden gestookt. Ja, de overheid zorgt soms erg goed voor ons welzijn.


Hoorn, 8 juli 1973. Het eerste 'station' van de stoomtram Hoorn-Medemblik. Rechts motorrijtuig M3.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke in NVBS Actueel.


Groeten uit Lunetten

Utrecht Lunetten, 6 juni 2016. Bekijk en beluister ook dit filmpje.


Bukken?

Amsterdam Centraal, 20 februari 2018. Tegelwerk in de verbindingstunnel tussen de bestaande metro en de Noord/Zuidlijn. Bedoelt de kunstenaar hier iets mee? Heeft de tegelzetter een grapje gemaakt? Of geldt hier het oude gezegde: a dirty mind is a joy forever? Foto Rienk Nauta.


Bukken!

Hilversum, Joop den Uylplein, 25 december 2003. Als je de banden niet te hard oppompt, past hij er net onder! Dit was vroeger een tankstation, later werd het in gebruik genomen door een verhuurder van oude bussen. Inmiddels is het een saai kantoorgebouw geworden en zijn de bussen verdwenen.


Hilversum, augustus 1998. Er staan vier bussen onder de luifel. De Amerikaanse schoolbus rechts is een Ford B600 uit 1987, die op het moment van de foto nog niet zo oud is. De rode bus links is een Bristol Lodekka uit 1958. De groene bus is ook een Bristol Lodekka, maar dan uit 1951. De bus ernaast, de derde van links is mij onbekend, maar volgens kentekenregistratie hoort het kenteken (anno 2018) toe aan een Bristol KWS uit 1970. Dat zou kunnen betekenen dat de bus op de foto inmiddels niet meer bestaat en dat het kenteken is overgezet op een andere bus of dat er een foutje is gemaakt met het bouwjaar, want 1970 kan niet kloppen.

De Bristol Lodekka was de standaarddubbeldekker voor het Britse streekvervoer. De naam Lodekka is een ver­bastering van low decker, oftewel een lowbridge doubledecker. De bus was lager dan de meeste andere dubbel­dekkers, inclusief de befaamde Londense AEC Routemaster. Dit leverde voordeel op bij lage onder­doorgangen, waardoor de Lodekka’s op meer routes konden worden ingezet. Het is dus de vraag of een Routemaster wel zou passen onder de luifel van dit oude tankstation.

De Lodekka was een populair busmodel. Dat kwam ook doordat de avonturen van een chauffeur en conducteur in de ITV-sitcom On the Buses (in Nederland uitgezonden als Dubbeldekkers) zich afspeelden op en om een Bristol Lodekka. Op YouTube zijn afleveringen van deze serie te vinden.

Foto en tekst: Henk Koster. Geraadpleegde bron: Wikipedia.Utrecht, 28 april 1976. Loc 1313 pauzeert op het goederenemplacement met haar lange keteltrein. Jarenlang reden er olietreinen van Schoonebeek naar Rotterdam IJsselmonde (Pernis): vol heen, leeg terug. Dat vervoer begon in 1946. Ooit reden er wel 20 treinen per week. Geleidelijk werd dat minder, totdat het vervoer in 1995 werd beëindigd. De olietreinen reden via de Maliebaan en maakten kop op Utrecht Lunetten.


Rotterdam Maashaven, 27 juli 1968. De Rotterdamse metro, die op 9 februari van dat jaar in gebruik is genomen.


De man in het gele vestje (filmpje)

Amersfoort, 24 september 2010. Wie is toch die man die op zijn site schrijft dat hij nooit gele vestjes draagt? Treinstel 386 is met Pec 901 onderweg naar Onnen vanwege een open dag. Bekijk het filmpje.


Spoorwegmuseum, 14 oktober 2004. Loc 1010. Rechts in beeld rijdt een containertrein van ACTS voorbij.


Naarden-Bussum, 9 december 1970. Loc 1010 met de dagelijkse lege kalktrein uit Beverwijk. Ik werkte in die tijd als uitzendkracht bij de firma Langcat, vlakbij het station. Ik nam even pauze om deze trein te fotograferen.


Rotterdam, SSN-depot, 27 mei 2007. "Locomotief": zeer oude genever. (Klassieke grap: ik lust geen never, geef mij maar bier.) Emaille bord gemaakt bij Langcat in Bussum.


Amsterdam CS, 7 april 1973. Loc 1302 staat klaar voor vertrek met een internationale trein.


Maartensdijk, 30 mei 1998. SSN 65 018 op weg naar de Nationale Stoommanifestatie in het Spoorwegmuseum.


Hilversum, 13 september 1969. Loc 1225 loopt binnen met sneltrein 125 uit Amsterdam.


Bijna vijftig jaar geleden: e-locs op Asd

Amsterdam CS, 26 juli 1968. Locs 1213, 1148, 1217 en 1152 maken zich op voor hun volgende rit.


Utrecht, 25 juni 1989. De eerste stoomrit in het kader van NS 150. Loc 3737 vertrekt naar Groningen. Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de 3737 als laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen.


Driebergen, 1 juni 2003. Loc 3737 en begeleidingsrijtuig D7521 op weg naar Utrecht na een bezoek aan Winterswijk.


Het andere treinstel 252

Amersfoort, 31 juli 1968. Treinstel 252 in afwachting van het spitsuur. Dit nummer is eerder gebruikt voor een treinstel mat.'36, het huidige museumtreinstel 252. De liefhebbers kunnen meer lezen over de nummering van treinstellen.


Het verdwenen museum

Röbel (Mecklenburg Vorpommern), 27 juli 2007. Het terrein van Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin". Foto Hans Mol.

Tijdens zijn vakantie in 2007 trof Hans Mol tot zijn verrassing een soort spoorwegkerkhof annex museum aan. Het was gevestigd in en bij het oude station. Op het terrein stonden diverse Duitse stoomlocs, waaronder een met Russische opschriften, oude goederenwagens, een vuurloze loc, een paar hijskranen en ander materieel. In een loods leek te worden gewerkt aan de restauratie van een loc.

Inmiddels blijkt dit allemaal verdwenen. Op de plaats van het oude complex is nu een supermarkt met parkeerplaats. Wat er met het materieel is gebeurd is onduidelijk. Wie googlet, komt zelfs verhalen tegen over gestolen stoom­locomotieven.

Op de foto een loc met Russische opschriften. Deze loc heeft gefigureerd in de film Duell – Enemy at the Gates. Het gaat om loc 41 1303. Aan het rechthoekige geval op de rookkast is te zien dat de loc in een later leven is gebruikt als verwarmingsloc.

De website van het museum is verdwenen, maar oude pagina's zijn nog wel te vinden. Hier staat onder andere de volgende tekst uit 2013: Im Moment ist unser Bahnmuseum in Röbel leider durch die sinnlosen Massen­verschrottungen, das Verscherbeln und die Abfuhr historisch wertvoller Fahrzeuge und anderer Exponate durch den hochgradig kriminellen Pseudovorstand nahezu vollständig ausgelöscht. Extrem erschwerend kommt hinzu, dass der Eigentümer der Strecke Ganzlin - Röbel in der 2. Januarhälfte 2013 unter dubiosen Umständen die Gleise des Bahnhofs Röbel und des Streckenabschnitts Röbel - Stuer verschrottet hat.

De voorzitter van de Eisenbahnverein "Hei Na Ganzlin" was/is Dr. Rainer Zache uit Berlijn.

Wie weet meer over dit verdwenen museum? Reacties zijn welkom!
Terug naar het begin

vorige       start       omhoog