Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

Langs de rails. Al tot uw dienst.Voorplaat van de week

Loc 2601. Poster NS, ingekleurd door Nico Spilt.

Dit is een van de vele foto's in de NVBS-kalender 2019, die NVBS-leden gratis hebben gekregen. Anderen kunnen deze fraaie kalender kopen in de webshop van de NVBS voor € 12,50 incl. verzending.


Een halve eeuw geleden in Eindhoven

Eindhoven, 25 juli 1968. Loc 1137 met een andere 1100 in opzending.

Eindhoven, 30 juli 1970. Loc 1501 met een trein naar Duitsland. Dit is de vroegere BR 27003 "Diana".


Oud spul in Amersfoort

Amersfoort, 10 oktober 2018. Treinstel 766, treinstel 904, loc 1251 (ex 1215), loc 9901 (ex 1827, ex 1627).


Het volgende station is Den DolderVSM door Bunnik

Bunnik, 5 oktober 2018. VSM-loc 23 076 is met een rijtuigstam op weg naar Rotterdam. De trein gaat in het weekend meedoen aan de stoomtreindagen van de SSN. Anders dan de SSN probeert de VSM dit soort overbrengingsritten geheim te houden, zelfs voor de eigen donateurs. Daarom ben ik wel donateur van de SSN en niet van de VSM. Follow the money, maar dan andersom. Filmbeeld.

Bunnik, 8 oktober 2018. VSM-loc 23 076 is weer op de terugweg naar Dieren en Beekbergen. De locbemanning kijkt strak voor zich uit en lijkt in tegenstelling tot hun SSN-collega's niet bekend te zijn met de fluitgewoonten ter hoogte van Blokpost Bunnik. In een van de rijtuigen kijkt een VSM-vrijwilliger de goede kant op, recht in de onbewaakte camera van de blokwachter. Filmbeelden.


Stoomtreindagen SSN

Rotterdam Alexander, 7 oktober 2018. Kruisende pendeltreinen (filmbeelden).

 

In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 vonden de traditionele stoomtreindagen bij de SSN plaats. Tussen Gouda en het SSN-depot in Rotterdam pendelden stoomtreinen. Op het depot waren allerlei standjes en modelbanen te zien. En natuurlijk verschillende locomotieven. Tijd voor een paar steam selfies.

Toedeledokie!

Rotterdam, 7 oktober 2018. De hamburgerbakker van de SSN heeft zijn roeping gemist: die kan beter stoker worden. Mijn zwartgeblakerde hamburger verdween na twee happen in de afvalbak.


Dresden, 15 september 2018. Stoomloc "Moritz" van de Dresdner Parkeisenbahn.


NVBS Actueel - september 2018

Het thema van het septembernummer van NVBS Actueel is "klein maar fijn". We beginnen met een bezoek aan het kleinste spoorwegbedrijf van Nederland: Madurodam. Op het kleine eiland Man liggen maar liefst vier railtrajecten met een sterk historisch karakter. En het Japanse stadje Takaoka houdt er een klein maar interessant trambedrijf op na.

Verder in dit nummer zoals gebruikelijk nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, evenementen en andere wetenswaardigheden. De populaire zoekplaatjes ontbreken ook deze keer niet.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de vereniging, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op nvbs-actueel.com.

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.


Spoorlopers

Aan de laars lappen

Op 30 september 2018 waren in het tv-programma Boer zoekt vrouw mensen te zien die over een spoorlijn liepen. Ik wist dat niet, net zoals al die andere mensen die nooit naar dat programma kijken. Maar dankzij ProRail weet nu heel Nederland dat hier iets levensgevaarlijks is gebeurd. Het programma was namelijk opgenomen bij de VSM en de deelnemers liepen over een spoorlijn waarvan de VSM had laten weten dat er geen treinen reden. Een slecht voorbeeld - misschien. Maar hoe slim is het om daar dan mee naar de pers te rennen? Dat kun je toch beter achter de schermen bespreken met de omroep? Want nu breng je nog veel meer mensen op het idee dat ze maar eens over een spoorlijn moeten gaan wandelen. Maar als je persvoorlichter bij ProRail bent, dan is het nu eenmaal je vak om naar de pers te rennen. Je bladert even in het Groot Clichéwoordenboek en twittert dan dat de omroep regels 'aan de laars lapt'.

Geen schoonheidsprijs

Anderhalve week voor de uitzending van Boer zoekt vrouw waren in opdracht van ProRail de hekken langs het spoor weggehaald vlakbij een voetbalveld in Tilburg. De jonge voetballertjes wisten meteen wat ze te doen stond: die klommen tegen de spoordijk op om de treinen goed te kunnen zien. Heel gevaarlijk natuurlijk, maar ProRail kwam pas na her­haalde klachten in actie. En wat zeg je dan, als woordvoerder? Dan haal je het Groot Clichéwoordenboek tevoor­schijn en zeg je dat dit 'geen schoonheidsprijs' verdient.

(bronnen: Andy Wiemer op Twitter, 30 september 2018, en Hein Eikenaar op www.bndestem.nl, 1 oktober 2018)

Regels en wetten

Via Twitter heb ik aan Andy Wiemer gevraagd welke regels er werden overtreden. Vaag antwoord: 'het staat gewoon in het wetboek'. Ik heb het daarom even opgezocht: artikel 22 van de Spoorwegwet heeft het over het betreden van hoofd­spoorlijnen. Maar daar valt de lijn van de VSM niet onder, zoals ook blijkt uit wat een in de spoorwereld werkzame jurist mij mailde:

Hoofdspoorwegen worden als zodanig aangewezen op grond van artikel 2 van de Spoorwegwet in een koninklijk besluit: het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen. Daarin komt de lijn van de VSM niet voor, met uitzondering van het gedeelte tussen Apeldoorn en Apeldoorn Zuid. De spoorlijn van de VSM is voor het overige deel een zogenaamde bijzondere spoorweg, want hij is ook niet aangewezen als lokale spoorweg op grond van de Wet lokaal spoor. Er zijn dus drie soorten spoor: hoofd, lokaal en de rest is bijzonder.

ProRail is op grond van een aan haar verleende concessie op grond van artikel 16 van de Spoorwegwet beheerder van de hoofdspoorwegen. Tenzij het ProRail is die de bijzondere spoorweg operationeel beschikbaar stelt, is ProRail niet de spoorwegbeheerder van bijzondere spoorwegen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bijzondere spoor­wegen. Voor de bijzondere spoorweg van de VSM is de VSM dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk­heid de spoorwegbeheerder. ProRail heeft daar geen bevoegdheden (maar wel een mening en dat mag; dat is immers ook maar een mening.)

Artikel 22 van de Spoorwegwet geldt voor hoofdspoorwegen en niet voor bijzondere spoorwegen. In plaats daarvan geldt artikel 10 lid 1 aanhef en onder c van het Besluit bijzondere spoorwegen, dat bepaalt dat het verboden is om "dieren te drijven of te laten lopen dan wel zich te bevinden op of langs delen van een bijzondere spoorweg die niet zijn gelegen in een spoorwegovergang of samenlopen met een voor het openbaar verkeer openstaande weg, tenzij de spoorwegbeheerder toestemming heeft gegeven."

Dus het lijkt er op dat de zoekende boeren en de vrouwen niks verkeerds hebben gedaan, omdat de VSM toe­stemming gegeven lijkt te hebben. Je kunt je natuurlijk wel afvragen waarom je in een tv-programma mensen per se over een spoorweg wilt laten lopen, want het is toch wel een plek waar je in principe als voetganger bij voorkeur niks te zoeken hebt om voor de hand liggende redenen. Daar wijst ProRail natuurlijk al geruime tijd wel terecht op.Spoorlopen? Doe het veilig!

Bussum Zuid, 29 maart 1969. Spoorman die geen zin heeft om via de voetbrug over te steken en dus de kortste route neemt. Hij weet niet hoe je dat veilig doet: nooit je voeten op de spoorstaaf zetten, altijd er overheen stappen. De twee mannen zijn waarschijnlijk op weg naar Stapelplaats Crailoo. Lees meer over veiligheid.


Hymne van Madurodam

Hymne van Madurodam (1952). Tekst Peter Hofstede, muziek Tilly Talboom-Smits. Gezongen door Dolf Scheepmaker met het Hofstads Jeugdorkest. Grammofoonplaatje uitgegeven door Madurodam (DF 99210). Zwart-witbeelden: uit “Kleine Welt Ganz Gross”. Uitgebracht door Mundus (nr. 7576). Kleurenbeelden: gefilmd door J.A. Bonthuis, circa 1973. Collectie Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR). Montage en bewerking: Nico Spilt, 2018. Lees meer over Madurodam.


Ochtendstoom tussen Utrecht Lunetten en Houten

Op 29 september 2018 reden in alle vroegte (zaterdag 8.05 uur) twee stoomlocs van de SSN van Rotterdam naar Den Bosch. Daar zou de trein gaan pendelen tussen Den Bosch en Eindhoven.


Den Haag, 20 september 2018. Een tram van R-Net op lijn 9 nadert de halte Madurodam.


Hoe sterk is de eenzame spotter

Bunnik, 27 september 2018. Vroeger had je genoeg aan een nijptang en een snoeischaar in je fotokoffer. Door het hekkenfetisjisme van ProRail wordt het echter steeds lastiger om een beetje leuke foto's of films te maken. Zonder vouwladder en transportfiets begin je niet veel meer. Zo'n ladder is ideaal om over een obstakel te kijken of te klimmen.

Bunnik, 27 september 2018. Michiel Dermois is op stap met dieselloc 2454. Zijn loc mag niet zelfstandig over de openbare spoorweg rijden, daarom heeft hij e-loc 9901 van Railexperts geleend. Ter hoogte van de blokpost wordt volgens voorschrift een tyfoonsignaal gegeven. Loc 2454 zou in het dieselweekend van 29/30 september 2018 te zien zijn bij de SGB. Beeld uit filmpje.

Bunnik, 27 september 2018. Tien minuten later passeert loc RTS 1018 de blokpost. Een werktrein van Swietelsky is op weg van Neuwied naar Amersfoort. Beeld uit filmpje.


Een bijzondere vondst in Belgrado

Belgrado (Dunav stanica), 25 augustus 2018. Fabian Vendrig trof hier een voormalig houten postrijtuig van de Servische spoorwegen aan. Vermoedelijk heeft dit rijtuig ooit dienstgedaan in de Oriënt Express en is het tijdens de Eerste Wereld­oorlog terechtgekomen bij de Pruisische spoorwegen. Op de aspotten staan de letters KPEV (Königlich Preußische Eisenbahn-Verwaltung) en het jaartal 1918. Het gaat om een rijtuig van de Wagon-Lits, vergelijkbaar met het houten restauratierijtuig dat in het Spoorwegmuseum in Utrecht staat. Het is niet duidelijk wat de plannen zijn met het rijtuig. Er is wel een spoorwegmuseum, maar door mismanagement zijn er stukken verloren gegaan en staat de loods op instorten. Lees meer op het blog van Fabian Vendrig.

Spoorwegmuseum Utrecht, 25 maart 2016. Restauratierijtuig 2287 van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL). Meer informatie over dit rijtuig.


Met de NVBS naar Madurodam

Op 20 september 2018 was ik met een NVBS-excursie op bezoek in Madurodam. We kregen een rondleiding in de treinenkelder en konden daarna de situatie buiten in ogenschouw nemen. Hier reden de volgende treinen: loc 1763 met vier dubbeldeksrijtuigen, ICMm 4216, loc 1202 met containerwagens, loc 1206 met blauwe zelflossers, loc 1637 met blauwe zelflossers (foto). Thalys 4322 pendelde op de HSL. Bij station Utrecht stond een oude ICM langs het perron. De tram van RandstadRail stond stil en de oude tram in het historische stadje was nergens te bekennen. In het septembernummer van NVBS Actueel meer hierover.


Een nieuwe rage

Een nieuwe rage: met een papieren tasje voor lul staan bij een spoorwegmuseum.
Spoorwegmuseum Utrecht, 21 april 2016. Train World Schaarbeek, 28 juli 2016. Verkehrsmuseum Dresden, 13 september 2018.


Verkehrsmuseum Dresden, 13 september 2018. Model van de Adler.


De asymmetrische E04

Leipzig Hbf, 12 september 2018. Loc E04 01.

Loc 104 021 (oorspronkelijk E04 21), een sneltreinloc uit de jaren 30. De E04 heeft een merkwaardige asymmetrische asindeling: 1'Co1', alsof de loc onderweg een as is kwijtgeraakt. De kap van de locomotief is ook asymmetrisch en blijkt bij mijn Märklinmodel verkeerd om te zitten. Ik zal 'm eens losschroeven.


Leipzig einst und jetzt

Leipzig Hbf, 22 september 1979. Loc 01 0525 met een trein uit Saalfeld.

Leipzig Hbf, 12 september 2018. Loc 52 5448 met de 'Fliegende Hamburger'.


Amersfoort, 29 augustus 2018. Klaar voor de laatste dieselrit van NS: treinstel 3426 gaat naar het Spoorwegmuseum. Zie ook het filmpje hieronder.


De laatste Buffel naar het Spoorwegmuseum

Boven op het nieuws met Langs de rails

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM'90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. Tussendoor beelden van een Buffel in Kampen (17-11-2017) en van de vooroorlogse DE3 27 in Utrecht (6-9-2013). Met foto's van Elbert Conijn en Peter Otten.


Schreeuwende zebrapaden

Column in NRC Handelsblad over hoe hulpmiddelen ons vermogen tot zelf nadenken afstompen. Over een paar jaar vragen we ons af hoe we ooit nog zonder gele spoorwegovergangen hebben gekund.

Column van Christiaan Weijts in NRC Handelsblad, 17 augustus 2018.

De eerste klas als schaftlokaal

Interessante discussie in de eersteklascoupé van de sprinter Uitgeest-Amsterdam CS.

Column van Marcel van Roosmalen in NRC Handelsblad, 16 augustus 2018.


Vijftig jaar huisstijl

In 2018 is het 50 jaar geleden dat NS een nieuwe huisstijl introduceerde, met gele treinen en het bekende vishaaklogo. Gerrit Nieuwenhuis schreef hierover een interessant artikel in het meinummer van Op de Rails. Hierin gaat hij ook in op de nieuwe opzet van de dienstregeling (Spoorslag ’70) en de toekomstvisie van NS (Spoor naar ’75).

In het Spoorwegmuseum is t/m 28 oktober 2018 een tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Deze tentoonstelling is ingericht in museumtreinstel 876. RTV Utrecht zond op 21 mei 2018 een documentaire uit: ‘Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’.

Baanbrekend design

Het zijn bekende kleuren in het Nederlandse landschap, het geel en blauw van de treinen van NS. Ook het bij­pas­sen­de logo is bij iedereen bekend. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat NS deze nieuwe huisstijl introduceerde. Ook het blad Product, vaktijdschrift voor productontwikkelaars, besteedt aandacht aan dit onderwerp.

Lees het artikel (pdf). Bron: Product, jaargang 26, juni 2018. Met dank aan de redactie en de auteur, Walter Wijnhoven. www.productmagazine.nl

Huisstijlen van Europese spoorwegmaatschappijen

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar, wat wordt gevierd met een expositie in het Spoorweg­museum. De NS-huisstijl stond niet op zichzelf, maar maakte deel uit van een Europese trend. De wens om de spoorwegen een modern gezicht te geven viel samen met de opkomst van grote professionele ontwerpbureaus.

De nieuwe corporate identity van British Rail uit 1965 had een grote invloed op de spoorwegmaatschappijen op het continent. Dat gold voor het beeldmerk, opgebouwd uit pijlen, maar ook voor de integrale aanpak inclusief treinkleuren, lettertypes, uniformen, bewegwijzering en reclame-uitingen.

Lees het artikel op retours.eu van Arjan den Boer, mei 2018.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog