Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.NS 1201, van wederopbouwer tot icoon

Presentatie voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum op 8 november 2017. Door Aad de Meij, oud-secretaris en projectleider van het project "Herstel 1201". Deze loc, teruggebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds 21 april 2016 te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Camera en montage Nico Spilt.


NS 2000, best ook wel een beetje een icoon

De SGB heeft onlangs een loc van hetzelfde type als de NS 2000 uit de Verenigde Staten laten overkomen. De vraag is nog welke kleur deze moet krijgen. Jan Barnier (Modelbouw Centrum Hilversum) heeft enkele kleurstudies verricht.


Een NS 2000 voor de SGB

Na de Tweede Wereldoorlog kocht NS een aantal diesellocomotieven die het Amerikaanse leger in Europa had achter­gelaten. Ze deden als NS-serie 2000 dienst tot 1958 en zijn daarna allemaal gesloopt. Maar er zijn op de wereld nog diverse locs van dit type bewaard gebleven. De SGB heeft recent zo'n loc naar Nederland weten te halen en gaat deze nu terugbrengen in de staat zoals de locs bij NS hebben gereden.

Lees ook het artikel uit 2016 (pdf) in Rail Magazine over deze loc en over de plannen van de SGB.


BB-locomotief van het US Army Transportation Corps (USATC), gebouwd door de Whitcomb Locomotive Company in Rochelle, Illinois. Deze dieselelektrische locs werden ingezet in het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Na de oorlog werd een deel van de locs verkocht aan onder andere Italië en Nederland. De andere Whitcombs zijn toen weer teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Tekening uit het boek "Railways and War since 1917", Dennis Bishop en W.J.K. Davies, Blandford Press, London 1974.


Voorplaat van de week

Kampen, 17 november 2017. Buffel Farewell Tour. De kans om een slagje te rijden liet ik mij niet ontnemen.


Stationspiano

Station Groningen, 22 augustus 2017 en Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Dokter, kan ik na de operatie pianospelen? "Ja hoor, dat is geen probleem." Fijn dokter, want dat heb ik namelijk nooit gekund!


De droge bak

Bunnik, 15 oktober 2014. De machinist van deze trein moest bij Utrecht Vaartsche Rijn rechtsaf, maar sloeg per ongeluk linksaf. Bij Bunnik ontdekte hij zijn fout. Snel terugrijden dus, voordat de treindienstleiding erachter komt!

Gekkies op Facebook

Een tijdje geleden plaatste ik dit filmpje op Facebook. Prompt begint een mij onbekende meneer ongevraagd commentaar te leveren: dat hij heus wel in de gaten heeft dat dit filmpje nep is en dat ik een sukkel ben. Die heb ik meteen maar geblokkeerd, net als een andere meneer die mijn tijdlijn met opmerkingen ad hominem dacht te moeten bevuilen (dat was een machinist die ooit het nieuws heeft gezocht met de opvatting dat ze hem maar directeur van NS moesten maken. Ha ha!). Tja, je maakt eens een grapje en meteen melden zich gekkies die de hele dag niets anders te doen hebben dan achter hun schermpje zitten, op zoek naar dingen waar ze zich aan kunnen ergeren. Neem een hobby of ga iets leuks doen met je kleinkinderen, denk ik dan.


De Droogbak

Amsterdam CS, 3 april 1910. Willem Derens met zijn zoontje Gerrit. Stereofoto gemaakt door zijn broer Lodewijk Derens. Links het hoofdgebouw van de HSM: de Droogbak. Collectie Joris Dijkstra. Meer over fotograaf Derens.


Amsterdam CS. Westelijk deel van het emplacement. De foto is genomen kort voor april 1974, toen de mechanische beveiliging werd vervangen door NX. De nieuwe dwergseinen staan er al, verpakt in plastic. Het seinhuis rechts verloor toen zijn functie. Het gebouw links in beeld is de 'Droogbak', dat in 1884 werd gebouwd als hoofdkantoor van de HIJSM. De bijnaam dankt het aan zijn adres: Droogbak 1. In de jaren 70 wilde men dit gebouw slopen omdat de PvdA een vierbaans snelweg door de stad wilde aanleggen, maar dat is niet gebeurd. Inmiddels heeft het de monumentenstatus. Fotograaf onbekend, collectie Nico Spilt. Meer over de Droogbak en andere hoofdgebouwen.


Museumtransporten (met filmpje)

Bilthoven, 3 november 2017. Loc 1312 is met ander materieel uit het Spoorwegmuseum op weg naar de Watergraafsmeer. Daar werd op 4 november een open dag georganiseerd. De trein reed via Soest naar Hilversum en verder; rechtstreeks vanaf de Maliebaan naar Hilversum is niet meer mogelijk. Ik was even naar mijn geliefde Bilthoven teruggekeerd om dit transport te filmen. Op 4 november kon ik nog twee filmpjes maken vanuit mijn tuin in Bunnik. In het donker kwam toen treinstel 766 voorbij, op weg van de Watergraafsmeer naar standplaats Nijmegen. Toen het nog donkerder was kwam loc 1312 met aanhang voorbij. Die reed een ingewikkelde route om zonder kopmaken in het Spoorwegmuseum te kunnen terugkeren: Watergraafsmeer, Utrecht, Arnhem, Deventer, Amersfoort, Maliebaan. De machinist van loc 1312 bleek niet bekend met de tyfoonvoorschriften bij Blokpost Bunnik. Bekijk mijn filmpje.


Primeur: de nieuwe intercity van NS

Utrecht, 3 november 2017. In het echt alleen nog maar als mock-up te zien, op Eurospoor al rondrijdend in schaal N: de nieuwe intercity van NS.


Märklinkinderbaan

Utrecht, 3 november 2017. Op Eurospoor werd mijn aandacht als hardcore analoge Märklinrijder getrokken door deze baan, gebouwd door Stephan de Kok. Zijn Märklinkinderbaan zal ook te zien zijn op de open dag van de Modelspoorwegclub Veenendaal op zaterdag 25 november 2017. www.modelspoor.nlBrief in NRC Handelsblad, 25 oktober 2017, waarin ik een misverstand over spoorboekloos rijden uit de weg help.
Meer brieven.Verkocht

Horn, 24 januari 2013. Sik 253 met daarachter een spoorwagen langs het perron van 'Station Horn'. Dit station is onder andere voorzien van een zitbank, een stationsklok, een lantaarn en uiteraard een bord met de stationsnaam. Het locje was sinds 2003 eigendom van Vermeulen Landschapsverzorging aan de Posthuisweg in Horn. Foto Rob Quaedvlieg.

Afgelopen zomer hebben loc en wagen te koop gestaan op Marktplaats. Eind oktober kreeg ik een mailtje van de nieuwe eigenaar: Jan Laarakkers. Hij is op zoek naar onderdelen en documentatie, omdat hij van plan is de motor draaiend te krijgen en de loc in originele staat te brengen. Daarvoor heb ik hem verwezen naar Stichting de Loco­motor. Of dat wat heeft opgeleverd heb ik (nog) niet gehoord. Jan Laarakkers woont in Sambeek en heeft een schuur waar hij allemaal oude spullen heeft staan, zoals tractors, graafmachines en vrachtwagens.


Steun de petitie voor Barbara Pirch

Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Machinist Barbara Pirch op loc 194 158, een klassieke E94. Ze bezit ook de blauw/beige loc 194 178, die jonger en sterker is. Ze is ook eigenares geweest van dieselloc 221 135, tot die in 2008 werd verkocht aan de Bocholter Eisenbahngesellschaft.

Barbara Pirch heeft een eigen onderneming, Rail 4U, waarmee ze actief is in het goederenvervoer in Duitsland. In juni 2013 is haar belangrijkste loc, de 194 178, bij een rangeerongeval ernstig beschadigd. Hoewel dat ongeval buiten haar schuld plaatsvond heeft ze, ondanks gerechtelijke uitspraken, nog steeds geen schadevergoeding gekregen. Verzekeraar HDI is de zaak aan het traineren. Daardoor staat ze op het punt om failliet te gaan.

Er is een petitie gestart om Barbara Pirch te steunen: Gerechtigkeit für Barbara Pirch.

Een artikel over deze zaak is te lezen op www.bild.de/...

De website van het bedrijf van Barbara Pirch: www.rail4u.eu. Ze heeft ook een persoonlijke pagina op Facebook.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog