Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Tripletractie

Wat is er mooier dan een locomotief? Twee locomotieven. En wat is er nog mooier? Tripletractie!


Voorplaat van de week

Utrecht CS, 6 juli 1989. Loc 2207 is met een Robeltrein op weg naar de toenmalige spoorstaaflasinrichting.


Stoomloc 90771 van British Rail, de voormalige 73795 van het War Department. De loc is gebouwd in augustus 1945 en werd in december 1948 overgenomen door BR, samen met 24 andere locomotieven van dit type. Ze vormden de serie 90750-74. De locs deden dienst voor zware goederentreinen in de Central Belt van Schotland, voornamelijk vanuit de depots Motherwell en Grangemouth. Tussen 1961 en december 1962 werden ze afgevoerd en gesloopt. De loc is een zusje van de Longmoor in het Spoorwegmuseum. ADC Slides, 224. Collectie Nico Spilt.


Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017

Bunnik, 21 juli t/m 8 augustus 2017. Twee keer passeert ons Flirt 7301 (Syntus) tijdens testritten tussen Utrecht en Ede. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. Maar we zien eerst de losse loc de andere kant op rijden. Een zwarte Baureihe 189 komt voorbij met een rijtje staalwagens. Daarna zien we een Gaypartytrain op weg van Duitsland naar Amsterdam. 's Avonds komt deze trein in de schemering weer terug. Het lege materieel voor een Sziget Express is op weg naar Amersfoort. Een zware volle kolentrein, getrokken door twee e-locs, komt moeizaam op gang. De wakkere treindienstleiding heeft deze trein vlak achter een Sprinter aangestuurd, zodat ze steeds moet afremmen en weer optrekken. Dan de Sziget Express op weg naar Hongarije. In de lange trein zitten bezoekers van het Sziget-festival in Boedapast. En tot slot weer een "dolfijne" interactie tussen een bekende machinist en een bekende webmaster.


Europa in je broekzak

45 jaar affiches en reclame voor InterRail

In 1972 werd InterRail ingevoerd, een kaart waarmee jongeren vrij door Europa konden reizen. Dit paste perfect bij de ongebonden jeugdcultuur van de jaren zeventig. Door te slapen in treinen en stations probeerden jongeren zo lang mogelijk onderweg te zijn voor zo min mogelijk geld. Op affiches en ander promotiemateriaal werd het vrijheidsgevoel gesymboliseerd door rugzakken en gitaren. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Beeld uit het spiegeleiverleden

Almelo, circa 1965. Henk Morsman met pet en vertrekstaf van de stationschef. Met dit "spiegelei" gaf de stationschef, op grotere stations de perronchef, vroeger het vertreksein. In het donker gebruikte hij een vertrekstaf met een groene lamp. Rond 1968 was deze vertrek­procedure overal in onbruik geraakt. Sindsdien is de hoofdconducteur verantwoordelijk voor het vertrek van de trein. Foto Jan Morsman.


De AKI die het nog niet deed

Foto's gemaakt door Jan Morsman, werkzaam als treindienstleider in Almelo, beschikbaar gesteld door zijn zoon Henk.

Vriezenveen, 19 augustus 1968. Op de overweg in de Wierdenseweg botste DE2-treinstel 63 op een vrachtauto geladen met vismeel. De vrachtauto (een Volvo Viking, type L485) werd volledig vernield. De bestuurder dacht dat op het baanvak geen trein­verkeer plaatsvond, omdat er jute zakken over de lichten van de AKI zaten. Deze waren echter nieuw en moesten nog in gebruik worden gesteld. In de trein liepen zes personen verwondingen op, waar­onder de machinist en de conducteur. De bestuurder van de vrachtauto bleef ongedeerd. Het baanvak was enige tijd gestremd doordat de rails door het ongeluk waren ontzet.Duitse loc in Italiaanse dienst

Ravenna, 4 mei 2017. Een Duitse V200 (220 051) houdt het nog steeds vol bij de Ferrovie Emilia-Romagna. Foto Govert Schipperheijn.


Utrecht CS, 6 juli 1989. Vuurloze loc 6326 heeft een flinke rij stoomlocomotieven op sleeptouw.


Rotterdam Noord, 27 mei 2007. Een vertrouwd gezicht: Remmo Statius Muller op loc 6326. Deze vuurloze loc is jarenlang beheerd door de SSN. Begin augustus 2017 is ze overgebracht naar de STAR.


Werktrein door Bunnik

Bunnik, 4 augustus 2017. Loc 1018 van RTS (Rail Transport Service) is met materieel van spooraannemer Swietelsky onderweg van Zevenaar naar Amersfoort. De loc draagt geen kenmerken van de eigenaar, alleen het UIC-nummer 92842275101-8, maar dan weten wij genoeg.


The Streamliner

"The Streamliner" van Union Pacific. Illustratie uit Railway Wonders of the World, 1935.

Duitsland had de Fliegende Hamburger, Nederland had nieuwe Diesels, dus in Amerika konden ze niet achterblijven. In 1934 nam Union Pacific Railroad als eerste in de VS een gestroomlijnd treinstel in gebruik. Dit bestond uit een motor­wagen met een bagage- en een postafdeling, waaraan twee luxe aluminium rijtuigen waren gekoppeld. Aanvankelijk was het een vierdelig treinstel, maar een van de rijtuigen verhuisde kort na de bouw naar een ander treinstel.

De trein was gebouwd door Pullman-Standard, de aandrijving door Electro-Motive Corporation. De rijtuigen rustten op jacobsdraaistellen. Het achterste rijtuig had een gestroomlijnd kontje. Het treinstel kon dus alleen vooruit rijden en moest aan de eindpunten worden gekeerd. In het donker brandden er twee schijnwerpers: een naar voren, de ander loodrecht omhoog, zodat de trein al van ver zichtbaar was.

Het treinstel werd "The Streamliner" genoemd, de officiële aanduiding was M-10000. Het kreeg ook een naam: "City of Salina". Vanaf vanaf januari 1935 reed het dagelijks heen en weer tussen Kansas City en Salina. De maximum snelheid was 100 miles/hour (160 km/uur).

De Union Pacific liet nog zes soortgelijke maar langere treinstellen bouwen, de M-10001 t/m 10006. De M-10000 werd al in 1940 gesloopt. De Illinois Central Railroad had een soortgelijk treinstel: de IC 121 "Green Diamond". Begin jaren 50 was het afgelopen met de gestroomlijnde treinstellen. Ze werden vervangen door losse rijtuigen getrokken door diesel­locomotieven.Toen roken nog goed voor je was

Vroeger had je geen internet, en nog vroeger bestond er zelfs geen televisie. Er waren maar weinig manieren waarop je je kennis kon vergroten. Een daarvan was roken. Bij sigaretten zaten namelijk vaak mooie plaatjes met leerzame teksten. Je kunt geen onderwerp bedenken of er bestaan wel plaatjes van. Natuurlijk ook over treinen. En die verzamel ik, inmiddels heb ik er duizenden. Hieronder drie plaatjes uit 1937. Bekijk mijn collectie.


Pullman-equipped Streamline Train. Union Pacific R.R. Dit is treinstel M-10001, "City of Portland". In tegenstelling tot wat op het kaartje staat, was dit niet het eerste treinstel. Dat was namelijk de driedelige M-10000 uit 1934.

The Green Diamond. Illinois Central System. Net als de vergelijkbare treinstellen van de Union Pacific was dit treinstel gebouwd door Pullman-Standard, de aandrijving door Electro-Motive Corporation.

The Zephyr. Chicago, Burlington & Quincy Railroad. Dit is de roestvrijstalen Pioneer Zephyr uit 1934, gebouwd door de Budd Company. Net als de andere treinstellen uit die tijd had het maar één cabine. Het moest aan de eindpunten dus in zijn geheel gekeerd worden, via een keerlus of door te driehoeken.


Jet Rocket en Aerotrain

Lightweight aluminium train, U.S.A. De "Jet Rocket" uit 1956, een indrukwekkend uitziende locomotief met een kantelbaktrein. Twee andere locomotieven trokken de Aerotrain, een soort lange bus op spoorwielen. Met deze treinen wilde men de concurrentie aangaan met het toenemende auto- en vliegverkeer, maar het was geen succes.


Mail Rail

York, National Railway Museum, 24 juni 2008. Treintje uit 1930 van de Post Office Railway. Dit was het ruim tien kilometer lange ondergrondse postnetwerk van Londen. In 2003 werd dit na meer dan 75 jaar stilgelegd.

Aan de "Mail Rail" is een tentoonstelling gewijd in het Postal Museum in Londen. Bezoekers kunnen vanaf september ook een ondergronds ritje maken. Zie www.postalmuseum.org/... en www.nos.nl/...


Dreilicht-Spitzensignal

Rheine, 13 november 1971. Loc 012 100 met een trein uit Emden. Sinds 1957 voeren Duitse treinen drie frontseinen: het "Dreilicht-Spitzensignal". Ook voor die tijd voerden treinen soms drie frontseinen, maar dat had dan een bijzondere betekenis. Uitleg & andere weetjes.


Eutingen, 14 september 1971. Loc 311 263 (type Kö I, in 1934 gebouwd door Gmeinder & Co).


Meerijden met Märklin

Een cameraatje mee laten rijden op je modelbaan: hoe leuk is dat? Ik heb verschillende experimenten gedaan, maar pas sinds kort heb ik een toestelletje dat perfect past: de SQ8 MINI DV. Je ziet het hier rijden op een met lood verzwaard wagentje. Het ding kostte nog geen 12 euro - inclusief verzendkosten uit China! Ik moest er alleen nog een micro-geheugenkaartje voor kopen. Een film over dit apparaatje vind je in mijn spoorbioscoop.


Nieuwe diesels in Driebergen

Twee DE3-treinstellen naderen station Driebergen uit de richting Utrecht. Links ligt het terrein van kwekerij Abbing (anno 1892 en bestaat nog steeds: onze halve tuin komt er vandaan). De foto is gemaakt tijdens een presentatie van deze splinternieuwe treinstellen. Dat moet gebeurd zijn kort voordat deze officieel in dienst kwamen in mei 1934. De foto is gemaakt door de heer F.L.C. van der Veen uit Baarn (1881-1948), een fervent hobbyfotograaf, geïnteresseerd in techniek, die er vaak op uittrok als er iets bijzonders te zien was. De foto bevindt zich in de collectie van zijn kleinzoon Ferdinand Hulst.


Driebergen, dezelfde twee treinstellen op dezelfde dag. Dit is eveneens een originele foto uit de collectie van F.L.C. van der Veen. De stellen staan op het punt verder te rijden naar Arnhem. Vergelijk ook de foto op de prentbriefkaart hieronder: die is zo te zien (kijk naar schaduwen en personen) ook bij deze gelegenheid gemaakt.


Driebergen, omstreeks mei 1934. Het uitrijsein richting Arnhem staat op veilig. Het DE3-treinstel is nog voorzien van de oorspronkelijke automatische koppeling. Tussen de koplampen boven de cabineruiten zit een derde venster, dat bedoeld was voor een schijnwerper die nooit in gebruik is genomen. In 1948 werd station Driebergen omgedoopt in Driebergen-Zeist. Prentbriefkaart collectie Nico Spilt.


Op dinsdag 15 mei 1934 kwamen de nieuwe DE3-treinstellen in dienst op het "Middennet": de lijnen vanuit Utrecht naar Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven en Arnhem. Aanvankelijk waren er te weinig dieseltreinstellen om de hele dienstregeling te rijden. Vandaar dat er ook snelle stoomtreinen werden ingelegd, de zogeheten "stoom­diesels". Deze korte stoomtreinen werden meestal getrokken door een 3700. N.J. van Wijck Jurriaanse schreef een verslag over deze eerste dag en over het daarop volgende drukke Pinksterweekend in Op de Rails, 1934 pagina 23 en verder.Geflirt in Bunnik

Bunnik, 21 juli 2017. Flirt 7301 (Syntus) rijdt testritten tussen Utrecht en Ede.


Ode aan de Blokpost

Machinisten brengen een groet aan Blokpost Bunnik, juli 2017. We zien onder andere Hondekop 766 voorbij glijden, beplakt met stickers van het Rode Kruis. Tussen de bedrijven door een G2000 tijdens een proefrit. Deze locs mogen niet los rijden, omdat ze dan niet altijd door de beveiliging worden gedetecteerd. Vandaar het wagentje achter de loc.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog