Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.
Het juninummer van NVBS Actueel

Eind deze week verschijnt het juninummer van NVBS Actueel. Deze maand onder andere een interview met een BN'er (Bekende NVBS'er) die graag de grenzen opzoekt. Verder zoals altijd veel nieuws over activiteiten van de NVBS, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Mis dit nummer niet en abonneer je nu meteen. Dit is helemaal gratis, ook als je geen NVBS-lid bent.Ondertussen in het Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum, 10 juni 2018. Ons team bij Blauwe Engel 41.


Voorplaat van de week

Roosendaal, 4 juli 2004. VSM-locs 2233 en 2459 tijdens de manifestatie Roosendaal 150 jaar spoorstad.


De V-stapel


Onder het motto: "Plan V, je kunt er niet genoeg van bewaren" zijn er twee vrijwel identieke treinstellen van de sloop gered. Boven treinstel 876 van het Spoorwegmuseum (10 juni 2018), onder treinstel 904 van de Stichting Mat.'64 (Amersfoort, 11 juni 2018).


Kameel door Bunnik

Op 10 juni 2018 keerde de Kameel terug naar het Spoorwegmuseum, na een bezoek aan Blerick. De vakbekwame machinist wist wat hem te doen stond. Bekijk het filmpje.


Bijna zestig jaar later...

Spoorwegmuseum, 1959 en 10 juni 2018. Mijn broer Leo is onlangs in het zwarte gat gevallen dat 'welverdiend pensioen' heet. Na bijna zestig jaar waren we in de gelegenheid om de foto van hem op loc "Longmoor" opnieuw te maken.


Roosendaal, 4 juli 2004. Locs van de serie 1100, 1200, 1300 en 1500 op een rij. Heeft er ooit een 1400 bestaan?


Alleen als het ICE-koud is

Bunnik, 7 juni 2018. Treinstel 8657 sleept ICE-stel 4611 naar de Watergraafsmeer. De ICE uit Duitsland had die ochtend even voor Arnhem de moed opgegeven. Al na twee uur (dit is voor NS-begrippen echt snel) werden de passagiers geëvacueerd met een Sprinter die ze naar Arnhem bracht. Naar verluidt is het al het derde ICE-stel dat in de afgelopen twee weken onderweg defect is geraakt. Dit materieel staat er niet om bekend dat het goed tegen warm weer kan. Bekijk het filmpje.


De overweg is weg

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A bij de overweg in de Koningsweg. In november 2012 is de spoorlijn hier opgebroken en is de overweg dus verdwenen. De spoorwoning staat er nog steeds. In de voortuin staat een grenspaal uit de Romeinse tijd. Althans: een veel later geplaatste betonnen paal die aangeeft hoever het hier vandaan is naar Trajectum (Utrecht): 1,98 km. en naar Fectio (Vechten): 4,24 km.

Utrecht, 9 september 2012. Treinstel 273 passeert als Heimwee Express de overweg in de Koningsweg. Dit was een van de laatste keren dat deze overweg door een trein werd bereden.

Utrecht, 6 juni 2018. In tegenstelling tot 2012 heb ik voor deze foto geen gevaarlijke toeren hoeven uithalen. Het spoor vanaf het Spoorwegmuseum tot aan Lunetten is opgebroken. Een deel hiervan is nu fietspad. De bovenleidingportalen heeft men voor de aardigheid laten staan.

Utrecht, 6 juni 2018. Een gedenkteken ter herinnering aan de vroegere overweg. In het Rode Kruisgebouw in de achtergrond zit sinds kort de sympathieke boekwinkel Books4Life. Op mijn fiets heb ik hier zojuist een partijtje overtollige boeken afgegeven.

Tekst op het gedenkteken

Sinds de aanleg van de Oosterspoorbaan in 1874 vormde de spoorwegovergang aan de Koningsweg een obstakel voor het uitgaande verkeer richting Bunnik en Wijk bij Duurstede. Bij de overwegwachterswoning klonk een bel­signaal (seinklok) als er een trein naderde; de spoorbomen werden tot in de jaren zestig met de hand bediend. De functie van overwegwachteres was geen fulltime baan, maar vereiste wel permanente aanwezigheid. Het was daarom een van de weinige vrouwenbanen bij de spoorwegen.

Utrecht, Koningsweg. Overwegwachteres mevrouw De Groot in actie. Ze woonde in woning 52A die hier nog steeds staat. De foto's zijn gemaakt in het begin van de jaren vijftig. De overwegwachteressen droegen een cape met rode voering. De komst van een trein werd aangekondigd door een seinklok. Bij het seinhuis van het Spoorwegmuseum is tegenwoordig nog zo'n klok te zien. Foto's beschikbaar gesteld door Rob de Groot, kleinzoon van mevrouw Mijnoudje de Groot-Bankert, de eerste vrouwelijke overwegwachter van Nederland.


In de oksel van Lunetten

Utrecht, 3 juni 2018. Loc 1619 van Captrain met een autotrein richting Bunnik en loc 561-04 van RRF met een rij zelflossers uit de richting Houten. Kort na elkaar vastgelegd in de oksel van de spoorlijnen bij Lunetten. (Filmbeelden.)Utrecht wil tweede intercitystation

Ik dacht dat we zo'n beetje klaar waren met de spoorwerken rond Utrecht. Maar nee hoor: nu moet er weer tweede intercitystation bijkomen. Hoe denk ik hierover?Niet geschoten altijd mis

Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Model van "Dora", een Duits staaltje spoorweggeschut.


Baarn, 6 maart 2010. Treinstel 114 tijdens een gezelschapsrit langs de koninklijke wachtkamers.Vijftig jaar huisstijl

In 2018 is het 50 jaar geleden dat NS een nieuwe huisstijl introduceerde, met gele treinen en het bekende vishaaklogo. Gerrit Nieuwenhuis schreef hierover een interessant artikel in het meinummer van Op de Rails. Hierin gaat hij ook in op de nieuwe opzet van de dienstregeling (Spoorslag ’70) en de toekomstvisie van NS (Spoor naar ’75).

In het Spoorwegmuseum is t/m 28 oktober 2018 een tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Deze tentoonstelling is ingericht in museumtreinstel 876.

RTV Utrecht zond op 21 mei 2018 een documentaire uit: ‘Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’.


Amersfoort, 28 juli 1970. Drie generaties treinstellen in de nieuwe gele huisstijl van de NS: 299, 465 en 737.


Baanbrekend design

Huisstijlen van Europese spoorwegmaatschappijen

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar, wat wordt gevierd met een expositie in het Spoorweg­museum. De NS-huisstijl stond niet op zichzelf, maar maakte deel uit van een Europese trend. De wens om de spoorwegen een modern gezicht te geven viel samen met de opkomst van grote professionele ontwerpbureaus.

De nieuwe corporate identity van British Rail uit 1965 had een grote invloed op de spoorwegmaatschappijen op het continent. Dat gold voor het beeldmerk, opgebouwd uit pijlen, maar ook voor de integrale aanpak inclusief treinkleuren, lettertypes, uniformen, bewegwijzering en reclame-uitingen.

Lees het artikel op retours.eu van Arjan den Boer, mei 2018.
Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Proosten op 50-jarige stoomtram

Op 23 mei 2018 is in Hoorn in aanwezigheid van 300 medewerkers, vrijwilligers en oud-medewerkers de vijftigste verjaardag gevierd van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Op 23 mei 1968 reed de eerste Museumstoomtram tussen beide steden. In de halve eeuw dat het rijdende museum over de Nederlandse stoomtramgeschiedenis bestaat, is deze rit inmiddels vele malen herhaald voor ruim twee miljoen bezoekers.

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn en Frank Streng van Medemblik feliciteerden de medewerkers met de ontwikkeling die het museum in die periode heeft doorgemaakt. Uit handen van de burgemeester van Hoorn ontving de Museumstoomtram een Eenhoornzegel voor de verdiensten die het museum voor de stad heeft gehad.

Onder aanwezigheid van de 95-jarige medewerker van het eerste uur Hans de Herder werd aansluitend locomotief 30 uit 1908 na een restauratie weer in dienst gesteld. Hij kocht de locomotief in 1967. Met deze en locomotief 18 van de Gooische Tram begon het rijdende museum in 1968. Rond loc 30 zal in de komende weken een educatief programma voor het basisonderwijs worden gepresenteerd.

Beide burgemeesters en Hans de Herder ontvingen de eerste exem­plaren van het jubileumboek “Museumstoomtram Hoorn-Medemblik 1968-2018 – 50 jaar Verbindend” uit handen van directeur René van den Broeke. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Museumstoomtram te Hoorn.

Persbericht SHM. Foto Benno Ellerbroek.

Interviews

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke en het portret van Hans de Herder in NVBS Actueel.
Het meinummer van NVBS Actueel

Het meinummer van NVBS Actueel is verschenen. Onder andere met een interview met Erik de Zwart, die zich tegen­woordig alleen nog bezighoudt met grote en kleine treinen. Terugblik op de Koningsdagrit van 2018 en de Koninginne­dagrit van 1988. Aandacht voor de geschiedenis van het Maliebaanstation en voor een Frans restauratie­rijtuig met een bijzonder verleden. Informatie over de materieeltekeningendag op 30 juni en de tiendaagse reis naar Zuid-Engeland in augustus. En veel meer.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer.

Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.com

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.Bunnik, 7 april 2011. Twee treinstellen Plan V zijn op weg van Utrecht naar Rhenen.


Groeten uit Vechten

Twee machinisten brengen een bijzondere groet. Gefilmd bij Vechten op 21 april 2011 en 22 mei 2018. Bekijk het filmpje.


Utrecht Centraal, 13 juni 2007. Twee treinstellen Baureihe 605 (ICE-TD) op weg van Aken naar Amsterdam RAI.


Veertig jaar glasbak

Bunnik, 13 april 2018. De Bunnikse Blogger ziet toe op het correct ledigen van een glasbak. Leuk weetfeitje: de glasbak bestaat 40 jaar!


Hi-ha-Hondekop

Hondekop 766 gefilmd bij Utrecht Vaartsche Rijn (15 december 2017) en Blokpost Bunnik (Koningsdagrit NVBS op 27 april 2018) en op enkele dagen daartussen. De machinist was alert en de blokwachter stond paraat!


Woerden: tien jaar geleden

Woerden, 18 april 2008. Wat is er leuker dan een trein? Twee treinen!


De kop van treinstel 285

Utrecht, 4 mei 1984. Treinstel 285 wist zijn leven nog enkele jaren te rekken als proefstel 80849782504. Het was ingericht voor de beproeving van statische omzetters, te gebruiken bij de stuurstandrijtuigen van het nieuw te bestellen dubbeldeksmaterieel.

Begin 1985 is het stel gesloopt. Een van de koppen is daarna overgebracht naar de Flevohof en heeft daar jarenlang gefungeerd als kippenhok. De kop wordt nu opgeknapt en zal daarna worden overgebracht naar het Spoorwegmuseum.

Onze oudere lezers zullen nu denken aan de kop die jarenlang in het museum heeft gestaan als onderdeel van een technische presentatie. Lees hier meer over.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog