Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

Langs de rails. Al tot uw dienst.Een saaie zondagmiddag op een saai perron

Utrecht Centraal, 13 januari 2019. Treinstel 2955 loopt als trein 7355 binnen uit Breukelen. Foto gemaakt door Peter Eradus, die als machinist deze trein verder zal rijden naar Rhenen.

Utrecht Centraal, 13 januari 2019. Treinstel 2955 loopt als trein 7355 binnen uit Breukelen en zal na een wisseling van machinist verder rijden naar Rhenen. Onderweg naar Bunnik heb ik mijn foto nog een beetje zitten pimpen.


Voorplaat van de week

Rotterdam, 1 februari 2000. Loc 512 van het Spoorwegmuseum heeft jarenlang bij het Havenmuseum gestaan. De hoge toren (Blaak 555) was toentertijd een kantoor van Fortis Bank.


Cabinerit Amersfoort–Apeldoorn v.v.

Op 16 oktober 2011 reed ik met een Protos een slagje Amersfoort-Apeldoorn en terug. Het was een wegleerrit, dus zonder passagiers en zonder stops onderweg. Nu viel er onderweg ook weinig te stoppen, want de halte Hoevelaken bestond nog niet (die werd pas in 2012 aangelegd) en het perronnetje bij Stroe werd slechts in bijzondere gevallen gebruikt (in 2016 is dit opgebroken). Normaal komen deze treinen ook niet in Apeldoorn, want ze gaan bij Barneveld de lijn naar Ede-Wageningen op, maar de machinisten van de Valleilijn moeten deze route wel kennen. Dat geldt overigens ook voor de route van Amersfoort via Utrecht naar Ede-Wageningen, maar daar heb ik geen opnamen van. Wel van ritten over de Valleilijn zelf.


De Efteling zoekt een machinist

 

De Efteling is op zoek naar een stoomlocmachinist. Bekijk de advertentie.


Utrecht Lunetten, 6 januari 2019. Loc 01 1075 van de SSN heeft tijdens de kerstperiode dienstgedaan bij de ZLSM. Ze werd nu weer naar huis gebracht door een andere klassieker: loc 1251. Ook de als bagagerijtuig vermomde watertender was van de partij. Stills uit een filmpje.


Rotterdam, 15 september 2008. Traxx 186 114 met Fyra-rijtuigen tijdens testritten op de HSL.


De slimste mens

Dezer dagen wordt mijn favoriete tv-quiz De slimste mens uitgezonden.

Dat doet mij denken aan het aardige interview met Maarten van Rossem dat vorig jaar in NVBS Actueel verscheen.


Brand in onderstation Hilversum

In juli 2018 brak er brand uit in het onderstation in Hilversum. Het duurde uren voordat de brandweer kon beginnen met blussen. Inmiddels is er meer duidelijkheid over de oorzaak van de problemen: de schakelaars werkten niet (bron: www.nhnieuws.nl, 2 januari 2019).


Het team van “Langs de rails” wenst je prettige feestdagen en een voorspoedig 2019. Bekijk en beluister meer!


NVBS Actueel - december 2018

We staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Traditioneel het moment om verstandige besluiten te nemen, bijvoorbeeld om te stoppen met roken. Nog niet zo lang geleden was het normaal om er in gezelschap op los te paffen. Dat is bijvoorbeeld te zien op een filmpje van een NVBS-avond uit 1981. Om de verkoop te stimuleren zaten er vroeger vaak ook plaatjes bij sigaretten: leuke verzamelobjecten voor kleinbehuisden.

In het laatste nummer van 2018 vind je zoals altijd nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties, aangevuld met tips over interessante reisbestemmingen, nieuwe boeken en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Bw Tübingen, 1 maart 1971. Dieselloc 215 078.


Hannover, 24 november 2018. Loc 233 493. Foto Jan de Kroon.

Braunschweig, 24 november 2018. Loc 155 110. Foto Jan de Kroon.

Braunschweig, 24 november 2018. Treinstel type Coradia Continental van Elektro-Netz Niedersachsen-Ost (ENNO). Foto Jan de Kroon.

Braunschweig, 24 november 2018. Loc 01 1063 als monument. Foto Jan de Kroon.


Rheine, 24 oktober 1969. Loc 012 063 (01 1063) vertrekt met een trein richting Emden.


Koploperkoppeling

Utrecht, 7 juli 2002. Toen Koplopers nog met gekoppelde koppen reden.Spoorbaan naar startbaan

Trein en vliegtuig op spoorwegaffiches

In de loop van de 20e eeuw werden trein en vliegtuig concurrenten, maar ze vulden elkaar ook aan. Europese spoorweg- en luchtvaartmaatschappijen promootten samen de trein als ideaal vervoermiddel naar het vliegveld. Ze gaven gecombineerde tickets uit, maar in de praktijk was vaak nog een busverbinding nodig tussen station en luchthaven. Op affiches en in reclames werden beelden gebruikt van spoorbanen als startbaan, vliegende treinen en nauw samen­werkend spoor- en vliegpersoneel. Deze gingen vergezeld van gevleugelde slogans als Air-Fer, Train to Plane, Rail & Fly en Zug zum Flug. Eind 20e eeuw werd het ideaalbeeld van geïntegreerd vervoer grotendeels werkelijkheid.

Lees het hele verhaal in retours (Arjan den Boer, december 2018).Utrecht Spoorstad

Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Weekend en op 26 december: 12.30-17.00 uur. Gesloten op 24 en 25 december en op 1 januari. De toegang is gratis.

Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed

De tentoonstelling “Utrecht Spoorstad” werd op 14 december officieel geopend. Toen werd ook het bij de tentoon­stelling horende boek gepresenteerd: 175 jaar Utrecht Spoorstad. Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed. Dit boek is geschreven door Kees Volkers, historisch geograaf. Kees heeft tientallen boeken en gidsen op zijn naam staan. In dit nieuwe boek heeft hij een wandelroute en een fietsroute uitgezet langs de vele spoor­gerelateerde bezienswaardigheden die Utrecht telt.

Het boek is uitgegeven in samenwerking met het Utrechts Archief en is onder andere daar te koop. Prijs € 12,50. Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij. ISBN 9789079156467. www.stokerkade.nl


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog