Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Beneluxtrein in Beekbergen

Beekbergen, 15 juni en 14 oktober 2017. Dit rijtuig heeft niets met de Veluwe te maken, noch met stoomtreinen. Maar nu het er toch staat dacht de Veluwse Stoomtrein Maatschappij: laten we er iets leuks van proberen te maken. Het rijtuig deed ooit dienst in Beneluxtreinen die werden geduwd of getrokken door Belgische locs reeks 25.5. Foto's Hendrik-Jan Bakker.


Beekbergen, 11 augustus 2012. Een bijzonder cabinebeeld uit vervlogen tijden dat nog immer gekenmerkt wordt door een combinatie van Tilburgse arbeid en een vleugje internationale allure. Het enige bewaard gebleven exemplaar van de 'Benelux-stuurbak' deed na haar Nederlands-Belgisch avontuur nog geruime tijd dienst als meetrijtuig. Daarna kwam zij in handen van de VSM. Op de remkraan en wat meters na doorstond de cabine de tand des tijds gelukkig goed. Foto Pim de Rijke.


Coda-E-systeem

Utrecht, 6 augustus 1989. De laatste dag van het jubileum NS-150. Rechts een demonstratie van het Coda-E-systeem. Een Zweeds systeeem voor het vervoer van opleggers, dat door NS is getest maar nooit in gebruik is genomen.


 

Amersfoort, 24 februari 1991. Proeftrein met een experimenteel opleggersysteem. Aangepaste vrachtwagenopleggers worden rechtstreeks op draaistellen vervoerd, in plaats van op lage platte wagens zoals bij Hückepacktreinen. In de proeftrein deed ook een meetrijtuig dienst (80849781805), een voormalig Beneluxstuurstandrijtuig (voorheen plan D WRD7658, nu bij de VSM). De proef heeft niet geleid tot het in gebruik nemen van dit systeem. Zie ook Cargosprinter.

Coda-E-systeem

Van 23 tot 25/1 en mogelijk op 26/1 wordt tussen Arnhem en Deventer proefgereden met een zgn. Coda-E trein: opleggers op spoordraaistellen zoals gedemonstreerd op NS-150. De ritten vinden plaats met een 1600 en het CTO-meetrijtuig. — Het Openbaar Vervoer 392, januari 1991

Ook op andere dan de hier genoemde dagen hebben proefritten plaatsgevonden. Bij de proeven was onder andere transportbedrijf Bunnik uit Gouda betrokken. In Gouda hebben nog jarenlang trucks van dit systeem staan weg­roesten. Zie ook www.flickr.com/.... Zie ook www.postvagnen.com/forum/...


Boven op het nieuws bij Blokpost Bunnik

Boven op het nieuws bij Blokpost Bunnik. Een vlog uit oktober 2017. We zien en horen Dolf voorbij komen, gevolgd door een opname uit een trein die Bunnik binnenrijdt. Tot slot beelden gemaakt op 13 oktober van een trein van Railexperts, met een gezelschap dat was uitgenodigd om te vieren dat dit bedrijf een eigen licentie had gekregen.Voorplaat van de week

Zwolle, 4 augustus 2003. Twee Buffels (DM'90): links treinstel 3418, rechts vertrekt 3429 naar Kampen.


 Vorstelijk Reizen

In het Spoorwegmuseum is begin oktober de nieuwe vaste tentoonstelling "Vorstelijk Reizen" geopend. Bekijk de uitzending van RTV Utrecht.


Replica van Salonrijtuig 1, in 1864 gebouwd door de HSM voor koningin-moeder Anna Paulowna. Het tragische was dat zij kort na de oplevering van het rijtuig overleed; ze heeft er zelf nooit in gereden. Meer royalty.


Barneveld Zuid

Barneveld Zuid, 7 oktober 2017. Weer eens wat anders dan een stationsgebouw: een enorme poort. In de linkerpoot zit een toilet. Als je dat wilt gebruiken moet je op een knop drukken; of er dan ook wat gebeurt heb ik niet geprobeerd. Vier keer per uur komt er een trein uit Amersfoort binnen. Daarvan rijden er twee door naar Ede-Wageningen, de andere maken op dit enkelsporige station rechtsomkeert. Het station is begin 2015 in gebruik genomen. Op www.stationsweb.nl is er weinig over te vinden: deze site wordt al een paar jaar niet meer bijgehouden. Lees meer over Barneveld en deze spoorlijn.


Een sik tussen de kippen

Barneveld, 7 oktober 2017. Tussen de prehistorische kippenhokken en vintage broedmachines besteedt het Nederlands Pluimveemuseum aandacht aan de geschiedenis van de Kippenlijn. Als blikvanger staan voor het museum Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en gevogeltewagen NS 5465 (geleend van de MBS). De tentoonstelling duurt tot eind van dit jaar. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. T/m oktober zijn er op het buitenterrein ook echte kippen te zien. www.pluimveemuseum.nl


"De NS zet stoomtreinen in"

Arnhem, 10 oktober 2017. "Vertraging is nooit leuk, maar soms toch wel. NS wordt steeds creatiever met het oplossen van verstoringen en het inzetten van extra treinen. Helaas hebben we geen stoomtrein gezien vanochtend," meldt Lennart Visser.


Met de bus naar het stoomdepot

Rotterdam, 13 mei 1999. Open dag bij de SSN. Omdat het stoomdepot nogal ver van de bewoonde wereld ligt, pendelde er deze dag een historische bus van RoMeO vanaf station Rotterdam Noord.


Bilthoven, 12 september 1999. ACTS-locs 1252 en 6701 passeren de ADOB in de Leijenseweg.


Een bewaard gebleven stoomloc van NS

Koog-Zaandijk, zomer 1947. Loc NS 4464, overgenomen van het War Department (WD 79257). Een bijzonderheid is dat deze locomotief nog steeds bestaat: ze rijdt nu bij de Keighley and Worth Valley Railway in Engeland. Copyright NVBS-Railverzamelingen, nummer HLNK-0445.


Loc 1931 van de SJ (Zweedse spoorwegen), ex-NS 4464, ex-WD 79257. Foto internet.


Levensloop NS 4464

Loc WD 79257 werd begin 1945 gebouwd door The Vulcan Foundry in Newton-le-Willows. Na afloop van de oorlog kwam ze terecht bij de NS, waar ze het nummer 4464 kreeg. Zoals alle WD-locomotieven kreeg ze bij de NS een verhoogde schoorsteen, zodat het locpersoneel minder last had van de rook. In 1953 werd de loc verkocht aan de Zweedse spoorwegen (SJ). Daar werd de loc aangepast; zo kreeg ze een gesloten machinistenhuis en een kortere tender. Ze werd ondergebracht in de klasse G11 en kreeg het nummer 1931.

De SJ 1931 heeft maar kort dienstgedaan: in 1956 werd ze ondergebracht in de Zweedse mottenballenvloot. In 1972 werd ze door Engelse liefhebbers gekocht. Ze bevindt zich nu bij de Keighley and Worth Valley Railway, waar ze het nummer BR 90733 heeft gekregen. Daar is ze voor een groot deel weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De loc is rijvaardig.

Ook NS-loc 4383 (WD 78529) is aan de SJ verkocht (nummer 1930), maar deze loc is in 1973 gesloopt. Zie ook het artikel 'Aanvullingen op het boek De Nederlandse Stoomlocomotieven' door P. Henken, Op de Rails 2006-4, p.172.

Mottenballenvloot

In Zweden zijn veel stoomlocomotieven bewaard gebleven als strategische reserve. Ze werden goed geconserveerd opgeborgen op diverse locaties in het land, die werden beheerd door het Zweedse leger. Mochten de Russen komen en de bovenleiding vernielen, dan kon men terugvallen op stoomtractie. Na het einde van de Koude Oorlog besloot men om deze mottenballenvloot op te doeken. Veel locs zijn toen gesloopt, maar een deel is verkocht aan liefhebbers, zoals de vier stoomlocomotieven van de ZLSM.

Ook andere landen hebben stoomlocomotieven als strategische reserve achter de hand gehouden. Twee van die locomotieven bevinden zich nu in Nederland: loc 52 3879 van de VSM (afkomstig uit Oostenrijk) en loc TЭ 5933 van de STAR (afkomstig uit Rusland).Smalfilms uit de jaren 70

In de jaren 70 heb ik weleens gefilmd met de smalfilmcamera van mijn broer. Heel weinig, want ik gaf de voorkeur aan foto's. Mijn films heb ik laten scannen en kan ik nu laten zien.

Onderwerpen:

  • NVBS Jubileumexpress, 11 september 1971 (Amsterdam Amstel, Rotterdam Noord, Rotterdam CS, Leiden)
  • Stoomtreinen in Rheine en Leer, 13 november 1971
  • Rondrit met stoomloc 38 2383 door Nederland, 27 mei 1972 (Arnhem, Betuwelijn, Rotterdam CS, Utrecht CS)
  • NS-treinen in Utrecht en Hilversum, 16 oktober 1971 en 27 mei 1972
  • Museumtrams bij Amsterdam, 1 mei 1978 (stoomloc Bosboom van de SHM, elektrische trams)

Bekijk de hele film: vimeo.com/235492233
Bekijk alleen het deel met museumtrams: vimeo.com/235492233#t=13m11sEnd of the line

In de trein met de Traveling Wilburys, 1989. George Harrison (overleden in 2001), Tom Petty (onlangs overleden), Jeff Lynne, Roy Orbison (zingt mee maar overleed voordat de film werd opgenomen), Bob Dylan. Met drummer Jim Keltner.Terug naar toen: een Franse Mikado

Wimille Wimereux, 22 september 1970. Loc 141R 476, een Franse Mikado, vertrekt met een trein naar Calais.


Hoe maak je een spiegelselfie?

Hoe fotografeer je jezelf in een spiegel? Een handleiding in twee begrijpelijke stappen.

Stap 1. Kijk op je camera of je wel goed in beeld bent. Als je op dat moment een foto maakt ziet het er dom uit.

Stap 2. Kijk via de spiegel in de lens van je camera. Dan pas maak je de foto en kom je er interessant op te staan.

Fotografeer je met je telefoon? Bedenk dan dat je een telefoon ook horizontaal kunt houden. Meer fotografeertips.


Met de trein naar het Spoorwegmuseum

  

Naar het Spoorwegmuseum ga ik meestal op de fiets (half uur vanaf Bunnik), soms met de bus (lijn 41). Maar het kan ook met de trein. Hoe leuk is dat: rechtstreeks vanaf de blokpost naar het museum! Alleen heb ik dan een slechte aansluiting: 31 minuten wachten op Utrecht Centraal. De reisplanner gaf me op 15 augustus 2017 een interessant alternatief: overstappen op Utrecht Vaartsche Rijn. Dan hoef ik op Utrecht Centraal maar 6 minuten te wachten. Maar ja, dan sta ik wel 25 minuten weg te tochten op Utrecht Vaartsche Rijn. Toch maar niet gedaan, want vanaf dat station loop je in een kwartier naar het Spoorwegmuseum. Op de terugweg geeft de museumtrein op Utrecht Centraal wel een goede aansluiting naar Bunnik. (Geheimtip: je kunt de museumtrein ook gebruiken zonder dat je het museum bezoekt; je komt niet langs de ingangscontrole.)


NEMO Science Museum

Amsterdam, 16 september 2017. Toen onze dochters klein waren, waren we het al van plan: NEMO bezoeken. Maar we hebben dat zo lang uitgesteld, dat we inmiddels alweer kleindochters hebben. De gedachte achter dit wetenschap- en technologiemuseum is dat het leerzaam is, maar of daar in deze grote hal met hyperactieve kinderen veel van terecht komt vraag ik me af. Het moet tegenwoordig allemaal interactief en "dicht bij de belevingswereld" van kinderen. Kinderen die een minuut lang proberen of ze iets kapot kunnen krijgen en dan weer verder rennen naar het volgende object.

De enorme waterklok bij de ingang heb ik een hele tijd bestudeerd. Echt oninteressant is NEMO natuurlijk niet; misschien moet ik er op een rustiger moment nog een keer naartoe. Ondertussen zou een cursus Nederlands voor sommige samenstellers van de proefjes geen kwaad kunnen: drie fouten in twee korte zinnen is toch wel veel.

De geschiedenis van NEMO Science Museum begon in 1923 met het Museum van den Arbeid, vanaf 1954 het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). In 1997 werd NEMO geopend in het groene gebouw bovenop de ingang van de IJtunnel. NEMO staat voor NewMetropolis, maar op de website www.nemosciencemuseum.nl wordt dit angstvallig verzwegen. NEMO heeft ook een groot depot in Amsterdam-Noord, dat af en toe voor publiek is geopend (zoals in het Weekend van de Wetenschap). Hierin bevindt zich een belangrijk deel van de collectie van het helaas opgeheven energiemuseum EnergeticA. Dat was een perfect museum, omdat daar dus bijna niks te doen was voor kinderen.


Het redden van een zwaan

In een intercity tussen Den Bosch en Utrecht, 29 september 2017. "Vanwege het redden van een zwaan rijden we een aangepaste dienstregeling van 14.10 uur tot 14.45 uur tussen Rotterdam Centraal en Breda. Houdt u rekening met extra reistijd." Foto Charlotte Spilt.


Velsen, 31 augustus 2003. Loc KNHS 48 (Hippel 654) van de Stoomclub Hoogovens. In 2006 is deze loc afgevoerd en bij sloper Hoeben in Hasselt als monument opgesteld. Nummer 48 is aan een andere locomotief gegeven.


Inchecken bij Arriva

In een trein van Arriva trof ik het magazine Goede Reis! aan, nummer 3, zomer 2017. "Neem mee!" staat erop, dus dat heb ik gedaan. In dit nummer lezen we een interessant interview met Sjoerd Wenings, OV-chipkaarttester van Arriva. Sjoerd heeft een laboratorium in Heerenveen waarin hij alles kan testen. Er zijn veel dingen waar hij op moet letten: kloppen de tarieven en wordt de korting wel verwerkt als je na 9.00 uur incheckt? Alle apparatuur die op de stations staat, staat ook in het lab van Sjoerd. Dat is handig voor Sjoerd, want die hoeft zijn lab dus niet uit om te testen. Vandaar dat Sjoerd ook niet in de gaten heeft dat de klanten van Arriva vaak maar moeten gokken waar ze mee bezig zijn. De schermpjes van Arriva zijn normaal al nauwelijks te lezen, laat staan als de zon erop valt. Waar is de deutsche Gründlichkeit gebleven? Foto's gemaakt in Veendam en Zuidbroek, 23 augustus 2017.


Bunnik toen - met mij nu

Het oude station van Bunnik. ♦ Zelfportret gemaakt op een machine in het Spoorwegmuseum, 27 september 2017.


Foutje!

De machinist van deze trein moest bij Utrecht Vaartsche Rijn rechtsaf, maar sloeg per ongeluk linksaf. Bij Bunnik ontdekte hij zijn fout. Snel terugrijden dus, voordat de treindienstleiding erachter komt!

Wat je hier ziet gebeurt heel soms in het echt, al is dat natuurlijk niet de schuld van de machinist. In 2005 werd een stoomtrein van de SSN, met de Fortis Expres, bij Breukelen linksaf naar Utrecht gestuurd in plaats van rechtsaf naar Rotterdam. De trein moest toen op Lunetten kopmaken en met tender voor naar Rotterdam sukkelen.


Hondekop en cargo bij Blokpost Bunnik (22-24 september 2017)

Op 23 september 2017 pendelde Hondekop 766 tussen Utrecht en Arnhem in verband met de opening van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum. Een vakkundige machinist wist op de juiste momenten de tyfoonpedalen te beroeren. Het treinstel kwam overigens op 22 september al voorbij, op weg van Nijmegen naar Utrecht. Tussen de bedrijven door zien we een voor Bunnikse begrippen ongebruikelijk groot aantal goederentreinen passeren. Bijvoorbeeld een fraaie keteltrein op 24 september. Ik heb gefilmd met drie camera's: behalve met de gebruikelijke groothoeklens ook met een sterke telelens en een visooglens. De echte spoorseksueel zal dat wel niks vinden, en zo hoort het ook.


Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Loc 1837, rijdend voor Railpromo, met de Amsterdam Dinner Train.
(Dit is de ex-Locon 9903, een loc die nu wordt verhuurd door RailReLease.)


Nabij Tynaarlo, 17 september 2017. Tijdens het wachten op een stoomtrein kwam dit aardige materieeltransport voorbij: loc 203-5 van VolkerRail met een aantal intercityrijtuigen en een wisselstopmachine (Unimat 104). Foto's René Medendorp.


I love the smell of steam in the morning

Vroeg in de ochtend komt stoomloc 01 1075 van de SSN door Woerden, op weg naar Stadskanaal. Bij Almere Poort staat mijn zus klaar met haar toestel. Gefilmd op 16 september 2017.


College door Maarten van Rossem

Spoorwegmuseum, 14 september 2017. Als abonnee van het blad Maarten! was ik te gast bij een college van Maarten van Rossem. Het onderwerp was "technologische veranderingen in de negentiende eeuw", waaronder de opkomst en groei van de spoorwegen. Wie bekend is met de stijl van Maarten van Rossem, weet dat hij altijd uit het hoofd presen­teert en dat hij daarbij het zijspoor en de anekdote niet schuwt. Zo passeerden onder anderen Sybrand Buma met zijn Wilhelmus, de vakantiekleren van Angela Merkel, het Waterloo van Napoleon (en zijn broer: de enige echte koning die Nederland heeft gehad) en de atoombom van Kim Jong-un de revue, voordat Maarten kon beginnen aan zijn verhandeling over de uitvinding van de stoom­locomotief. Hoewel het woord "college" nauwelijks op zijn plaats was, was het een genoeglijke avond. En wat betreft die stoom­locomotief: dit wordt uitstekend uitgelegd in zijn boek Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.Heropening antieke blokpost in Spoorwegmuseum

Op 6 juni 1910 kwam in Elst de blokpost ‘Arnhemschestraat’ in gebruik langs de spoorlijn tussen Nijmegen en Arnhem. Tot 1918 was hier ook een halte en konden reizigers in het houten gebouwtje een treinkaartje kopen. Het gebouwtje, dat van 1910 tot 1980 dienst heeft gedaan, is geheel gerenoveerd en is nu opengesteld voor publiek. De Nationale Ziekenomroep besteedde aandacht aan de officiële opening op 2 september. Beluister de uitzending.

Zie ook dit filmpje van het Spoorwegmuseum.

Blp Ahst

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. Met een aantal andere vooraanstaande spoorkenners was ik uitgenodigd om de officiële opening van blokpost Arnhemschestraat bij te wonen. Het historische gebouwtje staat al jarenlang bij het museum, maar van binnen was er weinig aan te zien. Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft de post nu ook een levensecht interieur gekregen, compleet met bloktoestel. Foto Edward Bary.

Kees van de Meene over blokposten

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. Ter gelegenheid van de opening van blokpost Arnhemschestraat gaf Kees van de Meene een presentatie over blokposten en aanverwante onderwerpen. vimeo.com/232982200

P8 bij de Blp

Elst, 27 mei 1972. Loc 38 2383 tijdens een rondrit door Nederland. Rechts post Ahst (Arnhemschestraat), die tegenwoordig bij het Spoorwegmuseum staat. Foto Adriaan Pothuizen.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog