Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Toen & nu in Baarn

Baarn, 9 april 2016. Deze spoorwoning, vlak bij het station, is niet meer als zodanig in gebruik. Ze dient nu als opslagruimte voor een school. Een monument als dit is een aantrekkelijk object voor graffiti-artiesten. De enige manier om ze tegen te houden, is een andere artiest vragen om er een mooie muurschildering op te maken. Dat is in september 2016 gebeurd door Graffiti Netwerk BV. Op de woning is de situatie van vroeger weergegeven: toen & nu verenigd in één object. Twee andere spoorwoningen in Baarn zijn in 2007 gesloopt. Foto's Henk Koster.


Last van graffiti? Bel de verfdokter!

Amersfoort, 10 september 2005 en 25 april 2017. Om graffitispuiters op afstand te houden, is het onderstation van een landschapschildering voorzien. Dit is werk van Robert-Jan Brink, beter bekend als de verfdokter (www.verfdokter.com). Ander werk van de verfdokter: muurkunst in Zuilen.


Een bezoek aan Allan

Rotterdam, 22 april 2017. Een gezelschap neemt een kijkje bij het vroegere fabriekscomplex van Allan aan de Kleiweg. Sinds 1960 is dit in gebruik bij de RET. Die gaat op dit terrein een nieuwe werkplaats bouwen, vandaar dat de oude fabriekshallen nu worden gesloopt. De bedoeling is dat een gedeelte hiervan naar de SGB in Goes gaat, om daar weer te worden opgebouwd. Op de voorgrond een door Allan gebouwd tramstel van de RET, dat nu eigendom is van de stichting RoMeO. Het gezelschap was uitgenodigd voor de presentatie van een boek over de geschiedenis van Allan & Co. Zie boekbespreking hieronder.


Allan & Co, 1839-1960

In het museum van RoMeO presenteerde Joop Harmsen op 22 april het boek dat hij schreef over de bekende Rotterdamse fabriek "Allan & Co.". Onder trein- en tram­belangstellenden zal dit bedrijf vooral bekend zijn van de Blauwe Engelen en de Kameel, of van de vele trams die het voor de RET heeft gebouwd. Eind jaren 50 bleek er geen toekomst meer te zijn voor Allan en werd de fabriek aan de Rotterdamse Kleiweg gesloten.

Joop Harmsen heeft vele jaren onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Allan. Een geschiedenis die in 1839 begon toen de uit Glasgow afkomstige William Allan een Rotterdamse manufacturenhandel overnam. Allan is een Schotse naam, dus moet je eigenlijk [ellun] zeggen in plaats van [allan]. William Allan overleed in 1866. Hij heeft dus niet meegemaakt dat zijn opvolgers rond 1880 besloten om een meubelfabriek te beginnen. Vanaf 1900 is men zich ook bezig gaan houden met de bouw van rollend materieel voor spoor- en tramwegen.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte Allan een bloei­periode mee. Er moest in Nederland veel nieuw spoor- en trammaterieel worden gebouwd. Maar eind jaren 50 kwam hieraan een einde. De orderportefeuille was leeg en de politiek besloot, hierin gesteund door Werkspoor, dat er in Nederland geen plaats meer was voor drie bouwers van railvoertuigen. Allan hield in 1960 op te bestaan, in 1963 gevolgd door Beijnes. Het fabriekscomplex van Allan aan de Rotterdamse Kleiweg werd overgenomen door de RET, die daar een centrale werkplaats in vestigde.

Het onderzoek van Joop Harmsen heeft lang geduurd. Een groot probleem is dat het archief van Allan verloren is gegaan. Volgens boze tongen is dat in opdracht van Werkspoor vernietigd, maar daar zijn geen bewijzen voor. Ook over de naamgever van het bedrijf, William Allan, is heel weinig informatie te vinden. Een probleem is dat de naam Allan in Schotland hetzelfde is als de naam Jansen in Nederland: daar zijn er zoveel van, dat je al snel vast­loopt bij een historisch onderzoek.

De fabriekshallen van Allan aan de Kleiweg worden op dit moment gesloopt. De bedoeling is dat een gedeelte hier­van naar de SGB in Goes gaat, om daar weer te worden opgebouwd.

Joop Harmsen heeft zijn boek in eigen beheer uitgegeven, daarbij gesteund door de zoon en kleinzoon van de laatste twee directeuren van Allan: de heer H.W. van Berkel.

Formaat 21x29 cm, hardcover, 190 pagina's. Het boek kost 34,95 euro plus 4,95 euro verzendkosten. Te bestellen door 39,90 euro over te maken op rekening NL80INGB0001302066 ten name van J. Harmsen en met vermelding van adresgegevens.Maastunnel 75 jaar

Rotterdam, 5 april 2017. Dit jaar bestaat de Maastunnel 75 jaar. In de Kunsthal in Rotterdam was een tentoonstelling over deze tunnel te zien. Veel stelde het niet voor: tegelwanden met wat videoschermen, een stukje originele roltrap, en een damesrijwiel waarop je een virtueel fietstochtje door de tunnel kon maken. De Maastunnel zelf heb ik ook bezocht; daar kun je doorheen wandelen. Dit is goed te combineren met een bezoekje aan de Euromast. De Maastunnel kwam in 1942 gereed. De komende jaren wordt deze oudste verkeerstunnel van Nederland gerenoveerd. Er waren in de oorlog plannen om hier een trolleybus doorheen te laten rijden, maar dat is nooit gebeurd. Er heeft wel bovenleiding in de tunnel gehangen en er zijn een paar dieselbussen omgebouwd tot trolleybus, maar de naoorlogse directie van de RET wilde er niets van weten. Websites: www.kunsthal.nl en www.maastunnel.nl. Boek: "Onder de tunnel door" door Henk van der Maas.


Voorplaat van de week

Bilthoven, 5 juli 1992. Loc 1218 is met de Warszawa-Hoek Expres op weg naar Hoek van Holland.


Koninklijke trein uit de mottenballen

Bunnik, 19 april 2017. De koninklijke trein tijdens een conditierit. De trein reed vijf minuten te vroeg, waardoor het met het filmen maar net goed ging. Gelukkig trok de sprinter snel op. Uit kringen rond het hof vernamen wij dat het koninklijke gezin zich op Koningsdag (27 april) per trein naar Tilburg zal begeven, om zich daar met het volk te vermaken.


Panoramatrein zonder panoramarijtuig

Amsterdam Centraal, 13 april 2017. Locs 1252 en 1215 met de twee rijtuigen van het Panorama Rail Restaurant (het panoramarijtuig rijdt al een hele tijd niet meer mee). Dit was een extra rit voor een gezelschap. Het rijseizoen begint op 2 juni. De trein rijdt dan een aantal keer per week als Amsterdam Dinner Train. Zie www.dinnertrain.amsterdam. Foto Jan de Kroon.


Utrecht zooals het vroeger was (ca. 1930)

Een film uit de collectie van NVBS Railverzamelingen. Meer films op www.nvbs.com.


Sporen van nostalgie: SSN Heuvelland Expres in 2000

Utrecht CS, 30 september 2000. Loc 23 023 is met de SSN Heuvelland Expres op weg van Rotterdam naar Kerkrade.


Frans station te koop

Altijd al willen wonen in een voormalig Frans station? Zie de agenda, rechterkolom.


Goedkoop reizen met de trein

Veel merken hebben regelmatig leuke aanbiedingen. Niet iedereen heeft de tijd om het internet af te struinen op zoek naar de mooiste kortingen, daarom doet VoucherAlarm dit. Er staan ook bespaartips op voor trein­reizigers: www.voucheralarm.com/nl/goedkoop-reizen-met-de-trein

Een andere site met kortingtips: www.goedkoop-treinkaartje.nl


Nieuwe link: TreinLink.nl

Een handige site met korte beschrijvingen van andere websites. Die gaan over internationale treinkaartjes, vervoerders, treinhobby en goedkope treinkaartjes. Regelmatig verschijnen er nieuwe artikelen. www.treinlink.nl

De site is opgezet door Hildebrand van Kuyeren, bekend van www.treinreiziger.nl


Utrecht CS, 24 maart 1973. Loc 1223 met een trein naar Haarlem. In de achtergrond verrijst de Katreinetoren.


HSL Logistik mag geen treinen meer rijden

Bunnik, 19 mei 2013. Loc 1832 van HSL Logistik is met een keteltrein op weg van Emmerich naar IJsselmonde. Sinds 12 april 2017 mag HSL geen treinen meer rijden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het bedrijf stond al een aantal maanden onder verscherpt toezicht vanwege veiligheidsincidenten. Lees het bericht op www.ilent.nl/...


Directeur Spoorwegmuseum geschorst

Utrecht, 16 november 2016. Directeur Marten Foppen in de catacomben van het Spoorwegmuseum.

Marten Foppen, directeur van het Spoorwegmuseum, is geschorst door de raad van toezicht van het museum. Hij wordt beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Hij zou museumgeld hebben gebruikt voor privéfeestjes; ook zou hij opdrachten hebben toegekend aan het bedrijf van zijn vrouw. Lees het bericht op www.looopings.nl/... (9 april 2017). Ook bij het Dolfinarium, waar Marten Foppen eerder directeur was, zijn onregelmatigheden rond facturen geconstateerd, meldde NRC Handelsblad enkele dagen later.


Ledenvergadering van de NVBS

Amersfoort, 8 april 2017. Ik ben al 50 jaar lid van de NVBS, maar je kunt niet zeggen dat ik de ledenvergaderingen platloop. De vorige keer zal rond 1975 zijn geweest. Tegenwoordig ben ik ook binnen de vereniging enigszins actief, vandaar dat ik naar de vroegere wagenwerkplaats in Amersfoort toog, waar dit jaar de ledenvergadering plaatsvond. Ik sprak hier wat soortgenoten en dat viel niet tegen. De vergadering zelf trouwens ook niet. De agenda werd er vlot door­heen gehamerd en er was weinig oponthoud van leden die de zaalmicrofoon even wilden vasthouden. Ton Pruissen werd in de vergadering, volkomen terecht, tot erelid benoemd.


Amersfoort, 8 april 2017. Na de ledenvergadering kreeg een gastspreker het woord: Pier Eringa, president-directeur van ProRail. Een bestuurder die weigert managertaal te spreken en die niet bang is om voor zijn opvattingen uit te komen (al keek hij wel even om zich heen of er geen twitteraars in de zaal zaten). Als er op een onbewaakte overweg een ongeluk gebeurt gaat hij er zelf naartoe en verstopt hij zich niet achter een persvoorlichter. Hij verbaast zich erover dat er bij ProRail een communicatieafdeling van 70 man zit, terwijl er maar twee of drie medewerkers zijn die iets van wissels of bovenleidingen afweten. Hij sprak over het doorgeslagen veiligheidsdenken, waardoor als er aan een spoor wordt gewerkt, het treinverkeer op het andere spoor ook wordt stilgelegd. Hij is groot voorstander van het goederen­vervoer over het spoor. In Duitsland vindt men dat heel normaal, maar in Nederland heeft men liever rijdende bommen op de autoweg. Hij vertelde over absurde afspraken over punctualiteit, waardoor ProRail boetes zou krijgen wanneer goederen­treinen meer dan drie minuten vertraging hebben. Wel moeten goederen­treinen zoveel mogelijk kunnen doorrijden: het optrekken van een zware trein kost 200 tot 300 euro aan elektriciteit. In de politiek vinden op dit moment discussies plaats over de rol en positie van ProRail ten opzichte van de vervoerders. Het standpunt van Eringa is duidelijk: hij vindt de huidige situatie, met ProRail als onafhankelijke partij, het meest gewenst. Na afloop van zijn speech nodigde hij de NVBS spontaan uit om de volgende ledenvergadering in de Inktpot te organiseren.


Den Haag HS, 27 juli 1968. Voormalige motorpost mP 9204 (voorheen mBD 9006), bestemd om proeven te doen met pulssturing, vandaar het symbool van een thyristor op de zijkant. Onder de naam "Jules" heeft het ook nog een tijd dienstgedaan als ATB-meetvoertuig. In 1992 ging dit in 1926 gebouwde motorrijtuig definitief uit dienst. Dankzij de Stibans is Jules bewaard gebleven.


Amersfoort, 8 april 2017. Jules staat tegenwoordig bij het Centraal Ketelhuis, een partycentrum op het terrein van de vroegere wagenwerkplaats.


Amersfoort, 8 april 2017. Zo moesten machinisten vroeger hun werk doen: urenlang balanceren op een klapstoeltje. En dan hadden ze in Nederland nog geluk: in bijvoorbeeld Zwitserland moesten machinisten hun werk staand doen, opdat ze alert zouden blijven.

Amersfoort, 8 april 2017. In een van de cabines hangt een bord met de levensloop van Jules, met mijn foto uit Den Haag maar zonder mijn naam (en ook een beetje onscherp: vraag mij even om grotere versie). Behalve het sobere dashboard zien we ook nog wat restanten uit het verleden als meetvoertuig. Bij de A een blauw lampje van de pulssturing. Bij de B drie witte lampjes uit de tijd dat de ATB nog drie remcriteria kende. Let ook op de witte huishoudschakelaar bovenin.


Vanaf het seinhuis bij Amsterdam Dijksgracht, 24 april 1970. Loc 1216 nadert Amsterdam CS met trein 3335 uit Utrecht.


Opgeheven spoorlijnen

"Een treinverbinding is een voor in de tijd, getrokken door de tractor van het verlangen om ons te verplaatsen."


Gratis met de trein

"Van Binsbergen, lul! Je hoeft helemaal niet in te checken!"


Sporen van nostalgie: een opdrukloc in Herzogenrath

Herzogenrath, 3 juli 1969. Loc 051 524 keert terug van een opdrukdienst.


Württembergischer Zug. Door Märklin in 1984 uitgegeven in verband met het 125-jarig jubileum. De loc is een T5 van de Königlich Württembergische Staatseisenbahn, later Baureihe 750.


Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Loc 9 van de Neusser Eisenbahn (gehuurd door RTB) passeert museumloc 220 033.


Feijenoordse meester over de Hoekse Lijn

In de vroege ochtend van 31 maart 2017 werd Cor de Rijke geïnterviewd op Radio 1. Luister naar het gesprek dat de verschrikkelijke Winfried Baijens met hem voerde. Op zijn website www.feijenoordsemeesters.nl besteedt Cor de Rijke ook aandacht aan het afscheid van de Hoekse Lijn.


Zwitsers rijtuig op (de) weg

Venlo, grensovergang A67, 29 maart 2017. Een restauratierijtuig van de SBB is zojuist in Nederland gearriveerd. Op een dieplader, zonder draaistellen, want een spoorrijtuig vervoer je liever niet over het spoor. 's Nachts zou het transport verdergaan. Deze rijtuigen worden gebouwd door Bombardier in Brugge, maar wat dit transport in Venlo deed is niet duidelijk. Er is vast iemand die hier iets over kan mailen! Foto Nico Bartels.


Zoekplaatje - opgelost

Eine Aufnahme vom Herbst 1942 von der Strecke Taubenheim - Dürrhennersdorf in der Oberlausitz. Die Dampflok 99 554 fährt gerade mit ihrem Zug durch Beiersdorf in Richtung Dürrhennersdorf. Diese Schmalspurbahn wurde 1945 von den Sowjets "befreit" = beschlagnahmt und in die Sowjetunion mitgenommen. De loc is een Sächsische IV K, een gelede loc Bauart Günther-Meyer. Prentbriefkaart collectie Jos Beerman.


Vechten, 21 april 2011. Een intercity op weg van Utrecht naar Arnhem. Machinist Dolf Dijkstra doet 'de Dolf'.


Met Dieseldolf op stap

De meeste machinisten doen bijna onzichtbaar hun werk. Ze zitten in hun eentje voor in de trein en zorgen dat die snel en veilig op zijn bestemming komt. Maar er zijn een paar machinisten die wat minder anoniem zijn. Een daarvan is Dolf Dijkstra. Veel treinfotografen kennen hem van het speciale gebaar waarmee hij hen begroet: dan doet hij 'de Dolf'.

Dolf werkt al meer dan een kwart eeuw als machinist bij NS. Ook is hij nog weleens actief voor de VSM. Lees het interview in NVBS Actueel.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog