Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Voorplaat van de week

Hoorn, 14 juni 2019. Loc 6513 naast het seinhuis van de SHM. Rechts een rangeersein.


Werkplaats SHM wordt uitgebreid en gemoderniseerd

Hoorn, 14 juni 2019. SHM-directeur René van den Broeke, gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn. Zij houden het bord vast dat straks, maar dan in groot formaat, zal prijken op de vernieuwde werkplaats van de SHM.

Hoorn, 27 juni 1970. De werkplaats van de Tramweg Stichting, met in grote letters de stationsnaam.


Herbestemming werkplaats Hoorn geeft stoomlocomotieven een toekomst

Het monumentale werkplaatsgebouw uit 1929 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gerestaureerd, uitgebreid en klaargestoomd voor de toekomst. Er wordt ruimte gemaakt om de restauraties van historische treinen en trams beter te kunnen uitvoeren, ambachten beter te kunnen behouden en de collectie beter te kunnen presenteren. Het gedeelte van het gebouw waar nu de historische stoomlocomotieven worden opgestookt wordt zodanig ingericht, dat het opwarmen op een duurzame manier kan gaan plaatsvinden.

Het herbestemmen van het werkplaatsgebouw is een belangrijke stap om te komen tot een thematisch museumpark over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het grootste rijdende museum in ons land. Het project moet leiden tot een jaarlijkse groei van 30.000 bezoekers.

De gemeente Hoorn heeft 200.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie en het gebouw en voor verduurzaming vanuit het budget 'Puur Hoorn'. De provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratiefonds kenden een bijdrage toe van 470.000 euro in het kader van 'Herbestemming, Restauratie en Verduurzaming Monumenten Noord-Holland'. Het project komt verder tot stand dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij, het Bouwfonds Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds, het Coöperatief Dividend Fonds van de Rabobank en een legaat aan de Museumstoomtram.

Het restauratie- en herbestemmingsproject ging officieel van start op 14 juni 2019. De aftrap werd verricht door gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke uit februari 2018.


Advertentie uit de Officieele Reisgids 1943 (pdf) — Meer spoorboekjes.


Doedelzakken op het perron

Amersfoort, 10 mei 2019. Een doedelzakorkest speelt "Green Hills of Tyrol". Ze deden dit na de laatste rit van een machinist die tambour-maître is bij twee doedelzakorkesten. De betrokken machinist loopt voorop. Hij is niet in Schotse kilt, omdat dat bij het besturen van een trein niet is toegestaan.


Miljoenenlijn, 13 december 2003. Stroomlijn met stoomhulp: treinstel 766 als Miljoenen Express.


Haarlem, 12 juni 2004. Materieel kan met behulp van luchtkussens worden verplaatst door de werkplaats.


Museummeuk in mei 2019

Museummaterieel (en materieel dat eigenlijk al in het museum had moeten staan). V100 met Spenotrein door Bunnik, 6 mei 2019. Motorpost van het Spoorwegmuseum door Bunnik, 10 mei 2019. Blik op de meuksporen in Amersfoort, 10 mei 2019. De Kameel door Baarn, 21 mei 2019. Treinstel Plan V door Utrecht Lunetten, 25 mei 2019. Loc 1312 met drie museum­rijtuigen door Bilthoven, 29 mei 2019. Ook enkele dubbeldekkers die aan het eind van hun cyclus beginnen te raken.


Kameel op pad

Utrecht Blauwkapel, 21 mei 2019. In het kader van de "Spoorwensdagen" reed de Kameel op 21 en 22 mei door Nederland, met aan boord bijzondere gasten. Het motorrijtuig is op weg van Hilversum naar het Spoorwegmuseum. Omdat de omwonenden in Voordorp last hebben van het lawaai, zal het roemruchte bovenleidingkruis verdwijnen. Dit had toch al nauwelijks een functie meer. Alleen ratelen hier minstens vier keer per uur Sprinters overheen. Op 4 juni 2019 is de Kameel – tot dan eigendom van NS – overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Foto Rob van der Woude.NVBS Actueel - mei 2019

Het meinummer van NVBS Actueel is een beetje op een reisspecial gaan lijken. Trams en stoomtreinen in België, bandentrams en tandradbanen in Frankrijk, smalspoorstoom in Sachsen. En meer. Maar ook de persoonlijke noot ontbreekt niet. Hoe was het om te werken als kelner op reisbureautreinen? Of wat komt er kijken bij het organiseren van een reis naar een schurkenstaat?

Verder natuurlijk nieuws over activiteiten van de NVBS, waaronder de aankondiging van een Flexreis naar München. Ook weer veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. En uiteraard ontbreken de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze maand niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog