Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Voorplaat van de week

Filmpje: Bunnik, 21 juli 2017. Flirt 7301 (Syntus) rijdt testritten tussen Utrecht en Ede.


Ode aan de Blokpost

Machinisten brengen een groet aan Blokpost Bunnik, juli 2017. We zien onder andere Hondekop 766 voorbij glijden, beplakt met stickers van het Rode Kruis. Tussen de bedrijven door een G2000 tijdens een proefrit. Deze locs mogen niet los rijden, omdat ze dan niet altijd door de beveiliging worden gedetecteerd. Vandaar het wagentje achter de loc.


Sikje kopen?

Horn, 24 januari 2013. Sik 253 met daarachter een spoorwagen langs het perron van 'Station Horn'. Dit station is onder andere voorzien van een zitbank, een stationsklok, een lantaarn en uiteraard een bord met de stationsnaam. Het locje is sinds 2003 eigendom van Vermeulen Landschapsverzorging aan de Posthuisweg. Foto Rob Quaedvlieg. Locje, wagen en rails worden momenteel te koop aangeboden op Marktplaats.


Amersfoort, 13 juli 2017. Loc 4402 van Rotterdam Rail Feeding (RRF) met een keteltrein.


Amersfoort, 13 juli 2017. RRF-loc 4402. Aan het UIC-nummer is te zien dat dit eigenlijk loc 1609 is. De machinist heeft koffie gehaald en is nu gereed om verder te rijden met zijn keteltrein. Daarachter staat een Volvo-onderdelentrein met een Belgische e-loc van Lineas, voorheen B Logistics.

Zomaar een ontmoeting van twee van de vele vervoerders op het Nederlandse net. Recent zijn overigens twee krenten uit deze marktwerkingspap verdwenen: HSL Logistik heeft uitstel van betaling gevraagd, nadat haar vergunning om met treinen te rijden was ingetrokken, en Locon Benelux is failliet verklaard. Allebei zijn het dochters van Duitse bedrijven; wat die nu gaan doen is me niet bekend.


NMBS 220.902 in Nederland

Amsterdam CS, 24 september 1969. Benelux-treinstel 220.902 van de NMBS op kop van een trein naar Brussel. Rechts op het perron staat mijn fototas.

Amsterdam CS, 7 april 1973. Treinstellen NMBS 220.902 en NS 1206 in afwachting van hun volgende rit naar Brussel. Treinstel 220.902 is bewaard gebleven en is nu eigendom van de Stichting Hondekop. Op 14 juli 2017 is het stel naar Roosendaal gesleept. Te zijner tijd gaat het naar Amersfoort om daar rijvaardig te worden gemaakt.


Vijftien jaar Langs de rails

Op 13 juli 2017 was mijn site precies 15 jaar in de lucht. Hierboven zie je hoe het ooit begon. In opzet is de site nooit veranderd: een eenvoudig menu aan de linkerkant en een scherm met foto's en teksten aan de rechterkant. Alleen is de site ondertussen duizend keer zo groot geworden. Nog steeds ben ik er bijna elke dag wel mee bezig. Soms werk ik aan een nieuw thema. Een andere keer doe ik klein onderhoud achter de schermen. Op zaterdag­ochtend plaats ik een nieuwe voorplaat van de week. Tussen de bedrijven door beantwoord ik de vele mails die ik krijg. Oh ja, jij bent op dit moment trouwens bezoeker nummer

Nog maar zeven jaar geleden vierde ik acht jaar Langs de rails. Voor de gelegenheid legde ik toen mijn allereerste treinbaan weer eens uit.

Zie ook:
Kleuren van Nederlandse treinen

Ik ben me aan het verdiepen in de kleuren die op Nederlandse treinen zijn of worden gebruikt, waaronder de codes van de gebruikte verven. Aanvullingen en correcties op deze tabel zijn van harte welkom.
Loc 3912

Loc 3912, datum en locatie onbekend.

De man in het lichte jasje is Herman Teuiten (1901-1967). Hij woonde in Almelo en werkte als machinist bij NS, maar op deze foto's is hij nog stoker. De machinist in het mooie ribfluwelen pak heette Hondebrink. De derde man is een onbekende rangeerder. Foto's uit het familie­album van Monique Buist. Zij is getrouwd met een kleinzoon van Herman Teuiten.

Loc 3912 deed dienst van 1929 tot 1957. Wie herkent de locatie of kan iets meer over deze foto's melden?

Meer foto's van spoorfamilies


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven. Meestal luidt dat advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. In mei kreeg ik een vraag over de nummerplaat van loc 4011, een Zweedse stoomlocomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik weleens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Marktplaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kun je natuurlijk ook weggeven. Misschien heeft het Spoorwegmuseum belangstelling, of het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek, of het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Of denk aan een museumorganisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR.

Als het gaat om foto's, films of boeken, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. In Amersfoort bevinden zich de bibliotheek, het archief en de winkel van de NVBS. Dingen waar u geen raad mee weet nooit weggooien! De vrijwilligers van de NVBS geven graag advies en komen zonodig bij u thuis om te overleggen. www.nvbs.com


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog