Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Alpen Expressen en meer door Bunnik, maart 2018

De Alpen Expressen heb ik gefilmd op 4 en 11 maart 2018. De kalk/staaltrein in het begin is gefilmd op 18 maart (machinist Damian is nog in opleiding en vergat daardoor te tyfoneren). Bij mijn filmpjes gebeurt het wel vaker dat ik ze niet helemaal chronologisch monteer. Esthetische aspecten en een dramatische opbouw staan bij mij altijd voorop. Vandaar ook dat ik vaak met twee en soms zelfs drie camera's tegelijk film.


Voorplaat van de week

Amersfoort, 24 februari 1991. Een met Aegon-reclame beplakte Koploper.


Berghem

Berghem, circa 1978. Bovenste foto: overweg gezien vanaf de Bieskamp. De overweg wordt bediend vanuit Post T, die tegen woning 42 was gebouwd. De spoorlijn was hier enkelsporig, maar bij Berghem konden de treinen elkaar kruisen. Een station had Berghem al lang niet meer. De trein, materieel '46, is op weg van Den Bosch naar Nijmegen. De fanfare is vanaf de andere kant van de spoorlijn gefotografeerd en loopt de Stationsstraat op. Foto's uit het familiealbum van Bram van Berkel.

Berghem, 2016 (Google Maps). Overweg in de Burgemeester van Erpstraat. Die werd tot 1981 ook vanuit Post T bediend, maar daarna was Oss-Ravenstein weer dubbelsporig en verviel de klassieke beveiliging. Meer over Berghem (Bg) op www.klassiekebeveiliging.com/...


Valkenburg ZH, 18 november 2006. Stoomlocomotief 'Marijnke' van de Stoomtrein Katwijk Leiden.
Het voorbestaan van dit smalspoormuseum dreigt in gevaar te komen. Lees meer >>


Een rijtje veteranen

Amersfoort, 8 maart 2018. Een rijtje veteranen, eigendom van verschillende bedrijven waarvan de naam allemaal begint met het woord Rail. De cowboys op het spoor verzinnen ze waar je bijstaat. Van links naar rechts Railexperts 9901 (ex 1827), Railexperts 6703, Railpromo 1828, RailRollingStock 1832 en RailRelease 1829.

Loc 6703 heeft op 7 maart 2018 dienstgedaan als booster achter loc 1251, namelijk voor de eerste containertrein die van Amsterdam naar China reed. Ik had geen gelegenheid om te gaan kijken, maar het moet eruit hebben gezien zoals in de tijden van ACTS. Toen ik de foto's hierboven maakte, kwam er opeens een enorm kabaal uit loc 6703: een paar mannen in de cabine hadden de motoren opgestart en lieten die een minuut of tien bulderen. De loc bleef gewoon stilstaan. Binnenkort filmpje met geluid. Wat de verdere plannen zijn met deze loc weet ik niet.


Een keteltrein in de regen

Amersfoort, 8 maart 2018. Ik moest in Amersfoort zijn om verslag te doen van een bijeenkomst over de Betuweroute (verschijnt op 23 maart in NVBS Actueel). En dan pik je zo'n aardige keteltrein natuurlijk ook even mee. De dieselloc (een "Hommel" van RRF) stond ervoor omdat de e-loc de moed had opgegeven. Roel Hemkes bedank ik hartelijk voor zijn zeer fraaie inzending voor de Spot The Webmaster Award. Ja, jullie mogen best weleens zien hoeveel ontberingen ik soms onderga om mijn website bijna dagelijks te kunnen voorzien van verse content. Het filmpje houden jullie nog even tegoed.


Een spoorloze spoorwoning

Utrecht, 9 september 2012. Woning 52A bij de overweg in de Koningsweg. Treinstel 273 passeert op weg van het Spoorwegmuseum naar Lunetten. Omdat er van de andere kant geen trein kan komen, kan ik veilig in het spoor staan. Enkele maanden later, in november 2012, is de spoorlijn hier opgebroken en is de overweg dus verdwenen. De woning staat er nog steeds. In de voortuin staat een grenspaal uit de Romeinse tijd. Althans: een veel later geplaatste betonnen paal die aangeeft hoever het hier vandaan is naar Trajectum (Utrecht): 1,98 km. en naar Fectio (Vechten): 4,24 km. Meer over spoorwoningen, ook met beelden van een overwegwachteres in actie bij woning 52A.


Treinen spotten, een dure hobby?

Mensen vragen mij weleens: treinen spotten, is dat eigenlijk een dure hobby? Dan antwoord ik: als je een beetje oplet hoeft het weinig te kosten. Heel lang geleden had je een perronkaartje nodig als je op een station wilde rondkijken. Daarna kon je ongehinderd alle perrons op. Maar tegenwoordig heb je poortjes waar je moet in- en uitchecken. Ook als je niet met de trein meegaat moet je dat doen. Bij het inchecken wordt er 10 of 20 euro van je kaart afgeschreven, afhankelijk van het soort kaart dat je hebt. Die krijg je bij het uitchecken weer terug. Behalve als er meer dan 60 minuten zit tussen in- en uitchecken, want dan ben je dat "instaptarief" kwijt.

Mij overkwam dat in Amersfoort op 15 maart 2017. Van 10.55 tot 12.48 uur heb ik vanaf het perron interessante foto's staan maken. Die hebben me 10 euro gekost. Ik had dat kunnen vermijden door om het uur uit en in te checken, of door even op en neer te reizen naar een ander station, bijvoorbeeld Schothorst. Of door om 12.48 niet meer Amersfoort in te gaan. Maar ja, daar had ik dus een ontzettend belangrijke afspraak. Meer chipkaarttips.Utrecht CS, 28 april 1973. Loc 1502, de vroegere BR 27000 "Electra". In de verte nadert treinstel 187.


Hembrug

Zaandam, 12 november 1975. Een vierwagenstel mat.'46 passeert de halte Hembrug, op weg van Zaandam naar Amsterdam CS. Er stopten weinig treinen aan deze halte, die voornamelijk werd gebruikt door personeel van bedrijven in de buurt. De halte is in gebruik geweest van 1907 tot 1982, een jaar voor het afbreken van de spoorbrug. Foto Han van Lokhorst.


Trambus

Amsterdam, jaren 30. Een voor die tijd nieuw type bus, waarbij de bestuurder en de instapdeuren zich voor de vooras bevinden. Dat lijkt een beetje op het voorbalkon van een tram, vandaar dat men dit een trambus noemde. Bron: brochure uit 1938 (pdf).

De bus op de foto is nummer 126 van de Gemeente Tram Amsterdam. Het is de eerste bus uit de serie 126 t/m 157 die tussen 1937 en 1940 is geleverd door Kromhout/Verheul. Er bestond ook een kleinere versie. Bus 157 is bewaard gebleven bij de Stichting Veteraan Autobussen. www.sva-museumbussen.nl/1940-kromhoutverheul


Pilotverbod

Hilversum Noord, 30 mei 2010. De twee 23'ers van de VSM zijn op weg naar Amsterdam. Dit beeld gaat nog zeldzamer worden dan het al was. Nieuwe regels: alleen machinisten met wegbekendheid mogen nog met museummaterieel op hoofdlijnen rijden. Het is dus niet meer toegestaan om hiervoor een pilot in te schakelen. Op 15 september 2018 zou er weer een rit van Duitsland via Bentheim naar Amsterdam plaatsvinden, maar die is afgelast: de VSM heeft geen stoom­machinisten met wegbekendheid op dit traject. De museumorganisaties gaan trouwens nog meer problemen krijgen: over een paar jaar mogen er geen kolen meer worden gestookt. Ja, de overheid zorgt soms erg goed voor ons welzijn.


Krokus Express & Hondekop

Bunnik, 24 februari 2018. Een lange Krokus Express is op weg naar de wintersport, op een vroege zaterdagochtend. Waarom eigenlijk Express? Krokus schrijf je toch ook niet met twee s'en? 's Avonds kwam Hondekop 766 voorbij, op weg van Leidschendam naar Nijmegen. Met een tyfoongroet aan de blokwachter.


Hoorn, 8 juli 1973. Het eerste 'station' van de stoomtram Hoorn-Medemblik. Rechts motorrijtuig M3.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke in NVBS Actueel.


Terug naar Stellendam

Mijn overgrootouders (de ouders van de ouders van mijn moeder) in een trein. De man links is niemand. Het waren geen wereldreizigers. Mijn overgrootvader kwam alleen van het eiland als hij op de reddingboot meevoer om mensen te redden. Dat ze in een trein zitten is dus heel uitzonderlijk. De foto is hoogstwaarschijnlijk gemaakt in 1953 op Utrecht CS, toen ze op weg terug waren naar hun woonplaats Stellendam. Na de watersnood hadden ze een tijd door­gebracht bij een zoon die in Hilversum woonde.

De snelste route zou via Rotterdam zijn, en vandaar met de RTM naar Hellevoetsluis en met de veerboot naar Goeree-Overflakkee. Maar aan het koersbord is te zien dat ze in de trein naar Den Haag zitten. Daar woonde een andere zoon, dus mogelijk dat die hen vervolgens naar Stellendam heeft gebracht. Op het koersbord staat nog Rotterdam Maas, een station dat op 4 oktober 1953 is gesloten. Foto uit het album van mijn achternicht Wilma van Gelder.


Groeten uit Lunetten

Utrecht Lunetten, 6 juni 2016. Bekijk en beluister ook dit filmpje.


Bukken?

Amsterdam Centraal, 20 februari 2018. Tegelwerk in de verbindingstunnel tussen de bestaande metro en de Noord/Zuidlijn. Bedoelt de kunstenaar hier iets mee? Heeft de tegelzetter een grapje gemaakt? Of geldt hier het oude gezegde: a dirty mind is a joy forever? Foto Rienk Nauta.


Bukken!

Hilversum, Joop den Uylplein, 25 december 2003. Als je de banden niet te hard oppompt, past hij er net onder! Dit was vroeger een tankstation, later werd het in gebruik genomen door een verhuurder van oude bussen. Inmiddels is het een saai kantoorgebouw geworden en zijn de bussen verdwenen.


Hilversum, augustus 1998. Er staan vier bussen onder de luifel. De Amerikaanse schoolbus rechts is een Ford B600 uit 1987, die op het moment van de foto nog niet zo oud is. De rode bus links is een Bristol Lodekka uit 1958. De groene bus is ook een Bristol Lodekka, maar dan uit 1951. De bus ernaast, de derde van links is mij onbekend, maar volgens kentekenregistratie hoort het kenteken (anno 2018) toe aan een Bristol KWS uit 1970. Dat zou kunnen betekenen dat de bus op de foto inmiddels niet meer bestaat en dat het kenteken is overgezet op een andere bus of dat er een foutje is gemaakt met het bouwjaar, want 1970 kan niet kloppen.

De Bristol Lodekka was de standaarddubbeldekker voor het Britse streekvervoer. De naam Lodekka is een ver­bastering van low decker, oftewel een lowbridge doubledecker. De bus was lager dan de meeste andere dubbel­dekkers, inclusief de befaamde Londense AEC Routemaster. Dit leverde voordeel op bij lage onder­doorgangen, waardoor de Lodekka’s op meer routes konden worden ingezet. Het is dus de vraag of een Routemaster wel zou passen onder de luifel van dit oude tankstation.

De Lodekka was een populair busmodel. Dat kwam ook doordat de avonturen van een chauffeur en conducteur in de ITV-sitcom On the Buses (in Nederland uitgezonden als Dubbeldekkers) zich afspeelden op en om een Bristol Lodekka. Op YouTube zijn afleveringen van deze serie te vinden.

Foto en tekst: Henk Koster. Geraadpleegde bron: Wikipedia.Boven op het nieuws

Actueel treinnieuws, gebracht vanuit Blokpost Bunnik en Utrecht Vaartsche Rijn. Gefilmd in februari 2018.


Utrecht, 28 april 1976. Loc 1313 pauzeert op het goederenemplacement met haar lange keteltrein. Jarenlang reden er olietreinen van Schoonebeek naar Rotterdam IJsselmonde (Pernis): vol heen, leeg terug. Dat vervoer begon in 1946. Ooit reden er wel 20 treinen per week. Geleidelijk werd dat minder, totdat het vervoer in 1995 werd beëindigd. De olietreinen reden via de Maliebaan en maakten kop op Utrecht Lunetten.Geïllustreerde spoorwegkaarten

Kaarten vol verhalen rond 1950

Geïllustreerde kaarten in cartooneske stijl waren halverwege de 20e eeuw een populair promotiemiddel voor reizen en toerisme. Geïllustreerde kaarten zijn bedoeld om te inspireren, niet om reisinformatie te verstrekken. Ze lijken ver af te staan van de schematische 'metrokaarten' van spoorwegnetwerken uit dezelfde periode, met rechte lijnen en zonder enig detail. Voor beide kaartsoorten geldt echter dat ze slechts losjes gebonden zijn aan de geografische realiteit. Ze dienen om een boodschap over te brengen: de eenvoud van een reis dan wel de rijkdom van een regio. Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu.NVBS Actueel: het februari-nummer

Er is weer een nieuw nummer van NVBS Actueel verschenen. Dit is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. In NVBS Actueel vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op nvbs-actueel.com.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog