Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.

 ♦  Langs de rails. Al tot je dienst  ♦Katafalkspoortje

Amsterdam CS, 7 april 1973. Werkwagen 30849701002 op het "katafalkspoortje" (spoor 15c), het – met excuus voor de beeldspraak – doodlopende deel van spoor 15. Dit was de revisiewagen van de dienst Seinwezen afd. wisselrevisie; het perron deed dienst als opslagplaats voor reserve-onderdelen.

Tot 1917 vertrokken vanaf dit spoor rouwtreinen naar begraafplaats Westerveld. De rouwstoet verzamelde zich bij het hiervoor gebouwde Westerveld­huis bij de oostelijke ingang van het station. Dat gebouw (De Ruyterkade 91) is later gesloopt om plaats te maken voor een postkantoor. Lees meer over deze treinen in dit artikel in het tijdschrift Ons Amsterdam, januari 2014.

Ook bij station Driehuis-Westerveld was een rouwstation, dat lag aan een zijspoortje van de lijn naar IJmuiden. In 1962 is dat rouwstation afgebroken. Lees meer in dit artikel in de Canon van Velsen. In het boek “Spoorwegen in Nederland 100 jaar geleden 1880-1899" staat op pagina 100 een tekening en omschrijving van de katafalkwagen.


Kersenspoortje

Amsterdam CS, 24 april 1970. Loc 1108 is aan het rangeren met enkele goederenwagens. Links een busje van dagblad De Tijd, dat zojuist kranten heeft afgegeven bij spoor 1. Dit kopspoor had als bijnaam "kersenspoortje", maar er werd hier van alles in- en uitgeladen: ook kranten, bloemen en bagage van cruiseschepen. Er was ook een oprit, zodat auto's bij het spoor konden komen. Voor het vervoer van kranten werd ook gebruikgemaakt van het kopspoortje aan de andere kant van spoor 15: spoor 15d.


Voorplaat van de week

Racour, 7 september 2015. Stuurstandrijtuig type M2, omgebouwd tot vakantiehuisje.


Antwerpen-Berchem, 15 juni 2000. Belgische Hondekop: treinstel 839.


Maastricht, 13 mei 1988. NMBS-treinstel 401, type 'Break', in de dienst op Oostende/Knokke.


Revamp Loco voor Tata Steel

IJmuiden, 18 januari 2019. Een nieuwe rangeerloc voor Tata Steel. Hoewel, niet helemaal nieuw: het onderstel en de bodemplaat komen van een oudere locomotief. De nieuwe opbouw is gemaakt door Bemo Rail in Warmenhuizen. Op de foto loc 331 (ex 994). Inmiddels is ook loc 332 (ex 907) gereed en in februari 2019 volgt Revamp Loco nummer 333 (ex 905). Mogelijk worden hierna nog meer locomotieven omgebouwd. Foto Theo Kraaij, machinist, afstand­bestuurder (AB-er) en transport­coördinator bij Tata Steel IJmuiden. Lees meer over het spoorbedrijf van de Hoogovens.


Ondertussen bij de Rhätische Bahn

Lavin (Unterengadin), 2 januari 2019. Er ligt sneeuw, maar de Rhätische Bahn (RhB) rijdt gewoon op tijd. De trein wordt getrokken/geduwd door loc 622, een Ge 4/4II. Aan de andere kant een stuurstandrijtuig. Foto's Peter Harmsen.


Dampfschneeschleuder

Dampfschneeschleuder van de Rhätische Bahn, december 1980. Foto Fons van der Jagt. Meer sneeuwruimers.


Ontmoeting met 240 kilometer per uur

Nabij Vechten, 14 december 2018. Dolf Dijkstra (VIRM) groet webmaster (Sprinter) met 2 x 120 = 240 km/uur.


Centraal Station in Medemblik wordt klaargestoomd voor de toekomst

Artist Impression Medemblik CS in 2020. Tekening: Noorderlicht Architekten 2019.


De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is deze winter bezig met een grootschalig project op en rond het in 1887 gebouwde station van Medemblik. Het spoor en de ondergrond zijn aan groot onderhoud toe. Een goede gelegenheid om de inrichting van het emplacement grondig te verbeteren en de faciliteiten van het museale gebouw als ‘Centraal Station voor het toerisme in de regio’ te verbeteren.

Herinrichting

De herinrichting wordt deels in eigen beheer, deels door enkele aannemers, uitgevoerd in de winterperiode waarin er geen stoomtrams in Medemblik komen. Tot eind maart 2019 is dit het geval. Omdat het project te omvangrijk is om in deze periode uit te voeren, volgt het tweede – westelijk gelegen – deel van de herinrichting in de volgende winterperiode.

Naast het vernieuwen van de rails, wordt ook het spoorwegemplacement opnieuw ingericht. Wissels en sporen worden zodanig verlegd dat twee lange stoomtrams met honderden bezoekers gelijktijdig in Medemblik kunnen worden afgehandeld. De beide perrons worden verlengd, de toiletfaciliteiten worden uitgebreid en er komt een historische inrichting om de stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien. Tenslotte wordt de routing voor de bezoeker in het monumentale stationsgebouw verbeterd.

Investering

De Stichting Beheer Spoorlijn van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik investeert ruim € 500.000 en vele (vrijwillige) manuren in dit project. Bijdragen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van BankGiro Loterij. In de omgeving zal de verzorgde aanblik van het station en het spoorwegemplacement direct opvallen.

Voor de Museumstoomtram zelf betekent het dat Medemblik zijn rol als ‘Centraal Station’ kan blijven ontwikkelen. Dat is belangrijk nu steeds meer bezoekers reizen met stoomtram en aansluitende bootdienst, en hun weg willen vinden in de historische binnenstad. Deze centrale plek in de stad zal in de toekomst meer en meer als ‘toeristische hub met museale uitstraling’ worden gebruikt.

Persbericht SHM, 29 januari 2019.

Voorjaarsvakantie: stoomtram ontwaakt uit winterslaap

Dagelijks van 19 t/m 24 februari 2019

Na een korte winterslaap wordt het vuur in stoomlocomotief 30 weer opgestookt. De 111 jaar oude locomotief neemt de bezoekers van de Museumstoomtram deze voorjaars­vakantie mee op Stoomtramavontuur. Jong en oud beginnen de ontdekkingstocht op het museumterrein en de werkplaats van de stoomtram in Hoorn. Daarna volgt een rit met de stoomtram naar Wognum.

Op Stoomtramavontuur is een speurtocht langs alles wat stoomtram zo spannend maakt. Een avontuur waarbij de handen uit de mouwen worden gestoken! Hoogtepunt is het kijkje op de stoomlocomotief. Hier worden de kolen gestookt en verandert water in stoom. Ook bedien je onder bege­leiding van de seinhuiswachter een wissel of sein, zo ben je helemaal klaar voor de reis met de stoomtram!

Nieuw dit jaar is de opening van het Bello Atelier in de winter. Hier kun je het zware onderhoudswerk dat het rijdende museum uitvoert aan de locomotieven bekijken.

Het avontuur kun je dagelijks beleven van 19 t/m 24 februari om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Het programma start op tramstation Hoorn met aansluitend een stoomtramrit en duurt circa twee uur. www.stoomtram.nl/stoomtramavontuur
NVBS Actueel - januari 2019

De eerste NVBS Actueel van 2019 is verschenen. We openen dit nummer met de nieuwjaarsboodschap van NVBS-voorzitter Gerrit Nieuwenhuis. De grootste uitdaging in het afgelopen jaar was waarschijnlijk de bouw van een nieuwe website voor de NVBS.

Martin Bos maakte een stoomrit over de Weißeritztalbahn, een smalspoorlijn in Saksen. En Frits van Buren bezocht voor ons Rouen in Frankrijk, een fraaie stad waarin de tram weer is teruggekeerd.

Verder vind je in in dit nummer zoals altijd veel nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over interessante reisbestemmingen, boeken en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Een abonnement op NVBS Actueel is gratis, ook voor niet-leden. Om je aan te melden en om alle tot nog toe verschenen nummers te lezen kijk op www.nvbs-actueel.com.Utrecht Spoorstad

Leuke tentoonstelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Weekend en feestdagen: 12.30-17.00 uur. Toegang gratis. Op het filmpje zie je beelden van de officiële opening op 13 december 2018, met presentaties door Victor Lansink en Kees Volkers. www.hetutrechtsarchief.nl/...


Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed

Bij de opening van de tentoonstelling “Utrecht Spoorstad” werd werd ook het bijbehorende boek gepresenteerd: 175 jaar Utrecht Spoorstad. Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed. Dit boek is geschreven door Kees Volkers, historisch geograaf. Kees heeft tientallen boeken en gidsen op zijn naam staan. In dit boek heeft hij een wandelroute en een fietsroute uitgezet langs de vele spoor­gerelateerde bezienswaardigheden die Utrecht telt. Uitgegeven in samen­werking met het Utrechts Archief en onder andere daar te koop. Prijs € 12,50. Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij. ISBN 9789079156467. www.stokerkade.nl

Van Rhijnspoor tot Randstadspoor

Ook is verschenen het boek Amsterdam – Utrecht. Van Rhijnspoor tot Randstad­spoor. Uitgeverij WBOOKS. Door J.M. ten Broek en V.M. Lansink. Aantal pagina’s 168. Formaat 24,5 x 30,5 cm. Gebonden uitvoering. Circa 200 afbeeldingen in kleur en zwart-wit. ISBN 9789462582927. Winkelprijs € 29,95.


De terugkeer van Hercules en Rollecate

Rotterdam Feijenoord, 6 april 1996. Loc "Hercules", gebouwd door de heer Neve, in actie tijdens een open dag van NS. Begin januari 2019 is de loc, die vele jaren stil heeft gestaan, in bruikleen overgegaan naar Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren. De loc verkeert in redelijke staat en zal na herstel en stoomkeuring dienst gaan doen bij het museum. www.dewachter.nl/

Ook een andere door Kees Neve gebouwde loc, de "Rollecate", zal over enige tijd weer in actie te zien zijn in Nederland. De loc is begin februari met haar trein teruggekeerd uit Zweden, en zal vanaf 2020 weer rondjes gaan rijden door het Goffertpark in Nijmegen. www.stoomgroepdegoffert.nlOver deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog