Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.Gezien in tweeduizendachttien

Enkele beelden uit de eerste helft van januari 2018. Gefilmd in Bilthoven (dolimetrein), Utrecht, Bunnik (toeterende VIRM, dieselloc met ICR-rijtuigen, keteltrein), Lunetten (kolentreinen, Alpen Express, trein met lege autowagens).


Voorplaat van de week

Hilversum, 13 september 1969. Loc 1225 loopt binnen met sneltrein 125 uit Amsterdam.


Bijna vijftig jaar geleden: e-locs op Asd

Amsterdam CS, 26 juli 1968. Locs 1213, 1148, 1217 en 1152 maken zich op voor hun volgende rit.


Naarden-Bussum, 9 december 1970. Loc 1010 met de dagelijkse lege kalktrein uit Beverwijk. Ik werkte in die tijd als uitzendkracht bij de firma Langcat, vlakbij het station. Ik nam even pauze om deze trein te fotograferen.


Utrecht, Centraal Museum, 3 januari 2018. Lantaarns ontworpen door Pyke Koch in 1953, in opdracht van de gemeente Utrecht. Deze armaturen waren bestemd om de gaslantaarns te vervangen die op de Utrechtse lantaarnpalen stonden. Alle lantaarns langs de Utrechtse grachten zijn van deze armaturen voorzien. Ze waren oorspronkelijk van gietijzer, vanaf circa 1969 van aluminium, vanaf circa 1975 polycarbonaat.Utrecht, 25 juni 1989. De eerste stoomrit in het kader van NS 150. Loc 3737 vertrekt naar Groningen. Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de 3737 als laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen.


Driebergen, 1 juni 2003. Loc 3737 en begeleidingsrijtuig D7521 op weg naar Utrecht na een bezoek aan Winterswijk.


Het andere treinstel 252

Amersfoort, 31 juli 1968. Treinstel 252 in afwachting van het spitsuur. Dit nummer is eerder gebruikt voor een treinstel mat.'36, het huidige museumtreinstel 252. De liefhebbers kunnen meer lezen over de nummering van treinstellen.Vijftig jaar treinenspotten

Station Hilversum, 1967-2017. Vijftig jaar treinenspotten, een terugblik in twee filmpjes.

Station Hilversum in 1971 en 2000

Station Hilversum in 1971 en 2000. Zoek de verschillen! Gefilmd op 16 oktober 1971 (smalfilm) en op 13 augustus 2000 (Video8). De smalfilm­beelden heb ik voorzien van nagesynchroniseerd geluid. De overeenkomsten tussen 1971 en 2000: het emplacement is nog hetzelfde, Post T en de grote spoorbomen zijn er nog. De verschillen: het stationsgebouw is vervangen, Post T is niet meer bemand en fungeert alleen nog als relaishuis, de grote spoorbomen worden vanuit Amersfoort bediend. De treinen hebben ook een gedaante­verwisseling ondergaan, maar Plan V is nog steeds actief. En er komt zelfs nog een klassieke 1200 de bocht om. Nog een verschil: in 2000 stopten er geen intercity's in Hilversum, deze sukkelden met 40 km/uur langs de op het perron wachtende forensen.

Station Hilversum, 1967-2016 (vlog)

Station Hilversum, 1967-2016. Een vlog over piepende treinen en een verdwenen wachtkamer. Gefilmd op 1 juni 2016.
Rechtlijnig reizen

Schematische spoorwegkaarten in reisreclame

Elke landkaart is een abstractie van de werkelijkheid, maar sommige kaarten vervormen de realiteit. Het bekendste voorbeeld is de London Underground Map: de afstanden zijn onrealistisch, geografische features afwezig, lijnen kaarsrecht en hoeken haaks of diagonaal. In zo'n imaginair kaartbeeld kunnen reizigers zich beter oriënteren dan in de spaghetti die erachter schuilgaat.

Door versimpeling inzicht geven in het netwerk was net zo belangrijk bij (inter)nationale spoorverbindingen als in de grote steden. Schematische spoorwegkaarten, zoals die gedurende de twintigste eeuw werden ontworpen, leken soms op metrokaarten, maar lang niet altijd. Het doel was telkens hetzelfde: een ingewikkelde reis eenvoudig maken.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (december 2017).

Lees meer over de beroemde metrokaart van Harry Beck.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog