Nieuw op deze site

Hieronder vind je een selectie uit recent werk. De laatst toe­gevoegde onderwerpen staan meestal, dus niet altijd, bovenaan. Na enige tijd verhuizen ze naar een van de thema's op deze site. Die thema's vind je links in het scherm. Nieuwe of recent aan­gepaste thema's vind je in het gele kader rechts.

Iets zoeken? Raadpleeg de uitgebreide index of gebruik de tijdlijn.

Voor dagvers nieuws zie de agenda.I love the smell of steam in the morning

Vroeg in de ochtend komt stoomloc 01 1075 van de SSN door Woerden, op weg naar Stadskanaal. Bij Almere Poort staat mijn zus klaar met haar toestel. Gefilmd op 16 september 2017.


College door Maarten van Rossem

Spoorwegmuseum, 14 september 2017. Als abonnee van het blad Maarten! was ik te gast bij een college van Maarten van Rossem. Het onderwerp was "technologische veranderingen in de negentiende eeuw", waaronder de opkomst en groei van de spoorwegen. Wie bekend is met de stijl van Maarten van Rossem, weet dat hij altijd uit het hoofd presen­teert en dat hij daarbij het zijspoor en de anekdote niet schuwt. Zo passeerden onder anderen Sybrand Buma met zijn Wilhelmus, de vakantiekleren van Angela Merkel, het Waterloo van Napoleon (en zijn broer: de enige echte koning die Nederland heeft gehad) en de atoombom van Kim Jong-un de revue, voordat Maarten kon beginnen aan zijn verhandeling over de uitvinding van de stoomlocomotief. Het was een zeer genoeglijke avond. En wat betreft die stoomlocomotief: dit wordt uitstekend uitgelegd in zijn boek Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.


Voorplaat van de week

Utrecht Centraal, 7 juli 2002. Treinstel 273 (Stibans) en 766 als jubileumpendeltrein naar het Spoorwegmuseum.Twee NS-stoomlocomotieven op tournee


Hoorn, 14 september 2017. Locomotief NS 6513 wordt voorzichtig op een dieplader gereden. Foto SHM.

Vanmorgen was het zo ver. Achter elkaar verschenen twee enorme diepladers op het spoorwegemplacement aan de Van Dedemstraat te Hoorn. In een actie die circa twee uur duurde, werden locomotief NS 7742 Bello uit 1914 gevolgd door locomotief NS 6513 uit 1887 opgeladen voor vertrek uit Hoorn. Hierna begonnen ze aan hun reis naar respec­tievelijk de museumspoorlijn STAR in Stadskanaal en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op beide plaatsen wordt dit weekend [16/17 september] een speciaal stoomevenement georganiseerd en de twee NS-stoomlocomotieven zullen daar als speciale gasten onder stoom te zien zijn. www.stoomtram.nl

Bron: persbericht SHM, 14 september 2017
Heropening antieke blokpost in Spoorwegmuseum

Op 6 juni 1910 kwam in Elst de blokpost ‘Arnhemschestraat’ in gebruik langs de spoorlijn tussen Nijmegen en Arnhem. Tot 1918 was hier ook een halte en konden reizigers in het houten gebouwtje een treinkaartje kopen. Het gebouwtje, dat van 1910 tot 1980 dienst heeft gedaan, is geheel gerenoveerd en is nu opengesteld voor publiek. De Nationale Ziekenomroep besteedde aandacht aan de officiële opening op 2 september. Beluister de uitzending.

Zie ook dit filmpje van het Spoorwegmuseum.

Blp Ahst

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. Met een aantal andere vooraanstaande spoorkenners was ik uitgenodigd om de officiële opening van blokpost Arnhemschestraat bij te wonen. Het historische gebouwtje staat al jarenlang bij het museum, maar van binnen was er weinig aan te zien. Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft de post nu ook een levensecht interieur gekregen, compleet met bloktoestel. Foto Edward Bary.

Kees van de Meene over blokposten

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. Ter gelegenheid van de opening van blokpost Arnhemschestraat gaf Kees van de Meene een presentatie over blokposten en aanverwante onderwerpen. vimeo.com/232982200


Loc 064 355. Een model van Fleischmann, geschikt voor Märklin. Alleen niet geschikt voor de ruige wisselstroom op mijn ouderwetse analoge baan. Deze foto's heb ik gemaakt vlak voordat ik het locje ter reparatie naar iemand opstuurde. Helaas heeft dat niet lang geholpen: ze gaf korte tijd later opnieuw de geest. Ik wilde er geen geld meer aan besteden, dus ik heb een tandwiel losgehaald zodat de loc met weinig weerstand meegesleept kan worden door een andere loc. Dubbeltractie waarbij de achterste loc dus voor de sier meerijdt.

Update september 2017. Ik kocht deze loc eind 2013 tweedehands bij Marnan. Ze heeft enige jaren als dummy dienst­gedaan, totdat ik besloot om maar eens de soldeerbout ter hand te nemen. Ik heb er een rijrichting­omschakelaar van Uhlenbrock (FRU 55500) ingezet en nu rijdt de loc probleemloos op eigen kracht over mijn baan.

De montage is eenvoudig genoeg. Het ingewikkeldste is het monteren van een sleepcontact, maar dat had mijn loc al. Aan het printplaatje zitten vier draden. De twee rode draden gaan naar de gelijkstroommotor, een zwarte draad gaat naar het sleepcontact, een andere zwarte draad gaat naar de massa (die moet dus via de wielen contact maken met de rails). In de hand­leiding van Uhlenbrock staat hoe je lampjes aansluit als je loc die heeft.

Voordat je hieraan begint moet je controleren of de twee contacten van de motor allebei elektrisch gescheiden zijn van de massa. Bij oude Fleisch­mann-locs is dat niet altijd het geval en dan gaat het printplaatje kapot. Dat is een dure grap voor een dingetje waarop niet veel meer zit dan een gelijkrichter en een minirelais (30 euro anno 2017).


Stourport Power Station, 27 oktober 1973. Loc "Sir Thomas Royden", in 1940 gebouwd door Andrew Barclay & Sons Ltd., fabrieksnummer 2088. De loc heeft van 1940 tot 1977 dienstgedaan bij de elektriciteitscentrale in Stourport-on-Severn (Worcestershire). Daarna kwam ze terecht bij een van de vele museumlijnen in Groot-Brittannië, in dit geval "Rocks by Rail" in Cottesmore. Foto Keith Chester, collectie Nico Spilt. www.rocks-by-rail.org/...


Locdepot Toton (Nottinghamshire), jaren 60. Een 45 tons stoomkraan gebouwd door Cowans Sheldon. Fotograaf onbekend, collectie Nico Spilt.


Utrecht Centraal, 7 juli 2002. Treinstel 766 en 273 als pendeltrein naar het 75-jarige Spoorwegmuseum.


Bezoek aan het Hoge Noorden (augustus 2017)

Arriva GTW vertrekt van Zuidbroek naar Groningen, loc 6411 met dolimetrein op weg naar Veendam, stoomloc 52 8060 van de STAR in Stadskanaal en Veendam, een klok van Maarten Baas in het Groninger Museum (de klok loopt op tijd!). Gefilmd op 22 en 23 augustus 2017.


Loc 01 1075 door Bunnik (september 2017)

Loc 01 1075 van de SSN brengt een bezoek aan de VSM en komt twee dagen later weer terug. Op de heenweg vergeet de bemanning te fluiten (wel wordt er nog even naar me gezwaaid), maar op de terugweg wordt deze overtreding ruimschoots goedgemaakt. Je ziet de loc vier keer omdat ik met twee camera's werkte. Gefilmd op 1 en 3 september 2017.


Zullen wij deze vakantie het stuur even overnemen?

De autoslaaptrein van de NS

Ruim veertig jaar rijdt de NS met autoslaaptreinen naar het zuiden van Europa. “Het was het enige product waar iedereen tevreden over was”, vertelt Jaap Saunier, oud-productmanager van de autoslaaptrein. Toch gaat de publiekslieveling van de NS ter ziele in 2002. Ook een commerciële doorstart kan de trein niet redden. Waar is het fout gegaan? Oud-medewerkers en reizigers halen herinneringen op. (Andere Tijden, 29 augustus 2017)


Europa in je broekzak

45 jaar affiches en reclame voor InterRail

In 1972 werd InterRail ingevoerd, een kaart waarmee jongeren vrij door Europa konden reizen. Dit paste perfect bij de ongebonden jeugdcultuur van de jaren zeventig. Door te slapen in treinen en stations probeerden jongeren zo lang mogelijk onderweg te zijn voor zo min mogelijk geld. Op affiches en ander promotiemateriaal werd het vrijheidsgevoel gesymboliseerd door rugzakken en gitaren. Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.


Stadskanaal (STAR), 23 augustus 2017. Deze kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. "Retter der Nebenbahnen" werden ze genoemd, de railbussen uit de jaren vijftig. In Nederland speelden de Blauwe Engelen een vergelijkbare rol.


Stomen zonder vuur

Stadskanaal, 26 augustus 2017. Vuurloze loc 6326 heeft tientallen jaren gastvrijheid genoten bij de SSN. Begin augustus is ze verhuisd naar de STAR. De loc, eigendom van een particulier, verblijft daar op basis van een langdurige bruikleen­overeenkomst. Op 26 augustus werd ze officieel in gebruik genomen op haar nieuwe werkplek. Na een aantal korte ritten is ze de hele dag actief geweest op het emplacement van Stadskanaal. Het rangeerdeel op de foto was zwaarder dan je zou denken: de ketelwagen was gevuld met 40 kuub water. Foto Remmo Statius Muller.


Rotterdam Noord, 27 mei 2007. Jarenlang een vertrouwd gezicht bij de SSN: Remmo Statius Muller op vuurloze loc 6326.


Utrecht CS, 6 juli 1989. Vuurloze loc 6326 heeft een flinke rij stoomlocomotieven op sleeptouw.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Loc 52 8060 van de STAR staat gereed met een trein naar Veendam.


Openbaar vervoer in China

Haren, 24 augustus 2017. Chinezen mogen dan het buskruit en de boekdrukkunst hebben uitgevonden, op transport­gebied hebben ze lange tijd hun meerdere moeten erkennen in de barbaren uit het westen. Maarten van Rossem heeft goed uitgelegd waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Alleen zeer welgestelde Chinezen konden zich vroeger een vorm van openbaar vervoer permitteren: de draagkoets. Om een beetje snelheid te kunnen maken, had je een flink aantal lijfeigenen nodig die het gevaarte op de schouders namen. In de Hortus botanicus Haren is zo'n transportmiddel te zien in de Chinese tuin.


Over deze site

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoor­wegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt.

Wat vind je op deze site

Een veel bezocht onderdeel is de agenda met tips en reis­informatie. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, modeltreinen en andere objecten uit mijn collectie. "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onderwerpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals foto­grafie of computers, maar soms ook niet.

Meer over deze site

Deze site is dus niet alleen bestemd voor de lief­hebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.

Links naar andere sites

Af en toe controleer ik mijn pagina met links naar andere sites. Ik verwijder dan de websites die niet meer bestaan of die duidelijk niet meer worden bijgehouden. Voor links naar hobby-sites geldt de voorwaarde dat die ook naar mij linken. Klopt er iets niet volgens jou? Laat het me weten!

Digitaal erfgoed

Wat gebeurt er met deze site als ik die zelf niet meer kan bijhouden? Zie "Langs de rails" als digitaal erfgoed.

Contact

Reageren? Vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Maar stuur mij geen berichten via Facebook of dergelijke. Gewoon mailen. Dan weet je zeker dat ik het lees en dat jij een reactie krijgt.

De keuze van Google
Nieuw op deze site (vervolg)

vorige       start       omhoog