Locomotieven van de heer Neve

De heer K.A. (Kees) Neve stond bekend om zijn modeltreinen op forse schaal, waarmee hij het land doortrok. Hij heeft onder andere op de Linneaushof in Bennebroek gestaan met een baan van 45 cm spoorwijdte, waarop een trein in Western-stijl rondreed. Ook verzamelde de heer Neve industrielocjes, die hij restaureerde. In 1970 bracht ik met mijn vader een bezoek aan Vreeswijk, zijn toenmalige woonplaats.

Helemaal onderaan vindt u een materieeloverzicht en een overzicht van de huidige verblijfplaatsen. Aanvullingen en correcties hierop zijn altijd welkom.Vreeswijk, 5 september 1970. Loc Spoorijzer 61 (O&K 11591 uit 1928), stoomtractor Aveling & Porter (11296)
en de door de heer Neve gebouwde loc "Pluto".


 

Vreeswijk, 5 september 1970. De man met de pet is de heer Neve, de andere man is mijn vader.


 

Vreeswijk, 5 september 1970. Foto's W. Spilt.


Vreeswijk, 23 oktober 1971. Locomotieven van de heer Neve. De kleine loc op de onderste foto is de door heer Neve zelf ontworpen en in 1958 gebouwde "Pluto". Deze loc heeft dienst­gedaan bij de Linnaeushof in Bennebroek, en is tegenwoordig actief bij de Stoomgroep West Zuiderpark. De andere kleine loc, van achteren gefotografeerd, is de eveneens door de heer Neve gebouwde "Hercules". Ook deze heeft dienst­gedaan bij de Linneaushof. Foto's Rienk Mebius.


Zeeland (Brabant), 1976. Loc 6 (ex-Broekhoven nr.50) met Bob van Beek.


Loc "Hercules", omstreeks 1990. De zoon van de heer Neve, Remon, toerde met deze loc, vijf wagens, 200 meter rails en een klein stationnetje door het land. Dit deed hij onder de naam NESP: Neve Spoor, vanuit het plaatsje Zeeland in Brabant waarheen de familie was verhuisd. Remon Neve is later verhuisd naar Valthermond. Foto collectie Bob van Beek.


Rotterdam Feijenoord, 6 april 1996. Loc "Hercules" in actie tijdens een open dag van NS in Rotterdam.


Linneaushof (Bennebroek), www.linnaeushof.nl. Hier reden vroeger verschillende locjes van de heer Neve. Op deze foto is een imitatiestoomloc te zien die geďnspireerd lijkt op een andere stoomloc van de heer Neve: de "Rollecate".


Loc "Rollecate" in dienst bij Nils Holgersson’s World in Zweden. Foto gemaakt in of kort na 2012. In 2017 is een actie gestart om de inmiddels defect geraakte loc met haar wagens weer terug te halen naar Nederland. Zie het overzicht verderop.


Stoomtrein Valkenburgse Meer, 18 november 2006. Een andere loc die door de heer Neve is opgeknapt:
een Orenstein & Koppel uit 1933, die dienst heeft gedaan bij Spoorijzer.


Vreeswijk-miniatuur: op bezoek bij de heer Neve

Op bezoek bij de heer Neve in Vreeswijk. Nieuw Spoor, november 1960.


Materieeloverzicht

Bron: Op de Rails, maart 1973.


Huidige verblijfplaatsen

"Pluto" bevindt zich tegenwoordig bij de Stoomgroep West Zuiderpark, www.stoomgroepwest.nl. De spoorwijdte is teruggebracht van 200 naar 184 mm.

Loc "Hercules" is eigendom van Remon Neve in Valthermond. Volgens de laatste informatie die ik heb (oktober 2018) verkeert de loc in zeer slechte staat.

Loc "Rollecate" heeft eerst dienstgedaan in de Linneushof in Heemstede, net als "Pluto" en "Hercules". Op verzoek van de Linneushof had de Rollecate een Amerikaans uiterlijk gekregen, met tender, koeievanger en enorme schoorsteen. In 1985 werd de Rollecate verkocht aan de Goffertboerderij in Nijmegen. Ze deed dienst op de baan in het Goffertpark. In 2012 werd ze verkocht aan Nils Holgersson’s World in Zweden. In 2017 is een actie gestart om de inmiddels defect geraakte loc met haar wagens weer terug te halen naar Nijmegen. www.stoomgroepdegoffert.nl

In 1978 kwam op de Efteling loc "Neefje" in dienst, de derde loc na "Aagje" en "Moortje". "Neefje", een in 1914 gebouwde loc, is vernoemd naar Kees Neve, die loc weer terugbracht in haar oorspronkelijke staat. Ze staat nu als monument in De Efteling.

Vier locs uit de collectie van Neve bevinden zich tegenwoordig bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer. Dat zijn O&K 4126 uit 1910 (loc 63), O&K 11591 uit 1928 (loc 11), O&K 12437 uit 1933 (loc 61), O&K 12788 uit 1936 (loc 50). Dit sluit niet helemaal aan op bovenstaand overzicht uit Op de Rails.

Dit overzicht is voor het laatst aangepast op 24 oktober 2018. Aanvullingen en correcties zijn altijd welkom.Zie ook:
vorige       start       omhoog