Gastenboek 

Rechtstreeks in mijn gastenboek schrijven is niet mogelijk, vanwege problemen met hackers. Het gaat daarom via de mail. Je bijdrage wordt zo snel mogelijk geplaatst. Ik vind het leuk als je vertelt hoe je mijn site hebt gevonden en wat je er van vindt. Heb je een eigen site, vermeld die dan ook.

Stuur een bericht naar contact@langsderails.nl.Hallo Nico,
De foto’s welke de laatste weken op jou site staan, die bevallen me wel. Ik vind de foto’s van de duitse bundesbahn uit de jaren 70 en 80 helemaal top! Ga zo door met het plaatsen van deze en andere mooie foto’s uit deze periode. Dank voor het plaatsen van deze mooie foto’s!

Jasper Kooderings
2 december 2017


Beste Nico,
Ik was onlangs bezoeker op jouw site "Langs de rails", via het struinen langs de invalshoek modelbouw, waardoor ik op jouw site terecht gekomen ben. Via een reclame op Facebook over een specifieke trein op schaal (donkerpaarse PlanU van posterijen), ben ik gaan Googlen hiernaar en kwam zo op jouw site terecht. Ik zit zelf niet zo in de treinen, maar ben oud genoeg (bijna 42) om te weten, dat het vroeger beter was !

De reden van mijn mail is om je te zeggen dat ik erg heb genoten van jouw site, met heerlijk uitbundig veel informatie en plaatjes ! Dank voor deze prachtige compilatie !

Frank Haspels, 24 november 2017


Hallo, was het surfen op het internet en zag op uw site de afbeelding van een jaren 50 schoolschrift. Werk zelf op een basisschool en verzamel zo'n beetje onderwijsmaterialen uit vroeger tijden. Oude schoolschriften blijken nog niet zo gemakkelijk te vinden. Vandaar mijn verzoek; is het mogelijk voor U de persoon die U de schriften liet zien te vragen of hij er mij misschien enkele van wil verkopen? Vooropgesteld dat hij ze nog heeft natuurlijk. In ieder geval dank voor alle moeite.

Romano Mühlenberg, 25 juli 2017

Helaas is deze persoon, een oude studiegenoot van mij, enige jaren geleden overleden. Ik kan je dus niet verder helpen. Succes met de collectie!


Goede morgen,
Hedenochtend op Radio 1 gehoord dat de Benelux Hondekop trein uit Belgie naar Nederland komt. Mijn vraag: kan ik ook lid worden van de stichting!

Harry Vellema, Surhuisterveen, 14 juli 2017

Vast wel Harry. Maar dat moet je bij die club zelf regelen: www.mat54.nl


Hallo
Ik ben een opa van 71 jaar en heb een autistische kleinzoon van 13 jaar. De jongen, Aidan, is helemaal gek van de trein en heeft een eigen vlog. Nu is hij verhuisd en hij zou op zijn kamer heel graag een soort cabine hebben van de bijvoorbeeld de sprinter. Ik heb op Uw site een mooie gezien maar die is qua formaat te klein om af te drukken op ongeveer een meter breed. Het zou mooi zijn als we zo een foto ergens ( Bij/via U ???) konden vinden. Digitaal zodat we die kunnen laten afdrukken. Hij wil onder die foto een soort planchet waarop een paar van de bedieningsknoppen zitten bijv. voor de snelheid of de rem. Enig idee waar ik die zou kunnen vinden ? Alvast bedankt.

Rien Maas, 4 juli 2017


Mijn complimenten voor uw geweldige en enorm uitgebreide website. Alleen het op mijn gemak lezen kost mij dagen of weken. Dus het maken heeft vele jaren gekost. Kom hier nog vaak terug.

Willem Franken, 30 juni 2017

Hartelijk dank voor je vriendelijke woorden. Ik ben inmiddels bijna 15 jaar bezig, daardoor is het een beetje uit de hand gelopen. Maar ik blijf het zelf ook leuk vinden.


Hallo Nico,
Voor wat jaren terug was ik constructeur bij Vialis Railway systems. Mooie club met veel potentie en mooie producten.

Ik zag een artikel over de steller (of spoorbomen voor de gemiddelde mens) en heb daar wat opmerkingen over. Het concept met de cilinderschroef aandrijving is eigenlijk een slecht concept maar goed en degelijk uitgevoerd. De zogenaamde BS steller is inderdaad lang geleden ontwikkeld maar nooit echt goed verkocht.

Een en ander zorgt ervoor dat het een duur ding is. Om die prijs te verlagen heb ik een aantal principiële wijziging aangebracht ,zoals een dragende constructie die de cilinder omvat. En het gebruik van standaard onderdelen voor de bevestiging van de hoofdas. En nog wat andere ,met name vereenvoudigingen. Maar een slecht concept blijft dat natuurlijk. Je stelt dat de steller kleiner en slanker is door het gebruik van een spindel maar dat is eigenlijk niet waar.

Het oorspronkelijke ontwerp komt uit Amerika (General electric) met gebruik van tandwielen. In concept veel compacter ,betrouwbaarder ,en dus veiliger dat de BS steller. Verder ook nog goedkoper. Aanzienlijk zelfs. Denk maar simpel: in een auto zitten weinig spindels maar wel veel tandwielen ,dat heeft te maken met betrouwbaarheid.

Helaas is er in het huidige Nederlandse bedrijfsklimaat weinig ruimte voor zeggenschap voor de techneuten zoals ik. Of om het bij mezelf te houden: Ik kan het meestal niet uitleggen. Verder leuke site heb je en knap dat je dat zo allemaal erop zet.

Groeten Tonnie Rutten
27 juni 2017


Hallo Nico,
Deze foto kan ik nou echt niet waarderen. Graag echte foto’s! Ik vind over het algemeen foto’s van de duitse spoorwegen heel erg mooi. Ook foto’s van de NS worden door mij erg gewaardeerd maar deze! Nee, dat toch liever niet meer!

Groet, Jasper Kooderings
25 juni 2017

Aanstaande zaterdag staat er weer een andere foto. Ik heb nog heel veel mooie foto’s in voorraad!


Goedemiddag meneer Split,
Na het overlijden van mijn schoonvader hebben wij nu een barometer van Bert Bolle in huis. Het is een Weather Art. Helaas kan ik het type niet goed lezen. Thermometer en barometer in perspex. Nu heb ik de volgende vraag: op het kwik drijft een rode vloeistof en daarop een doorzichtige. Die laatste 2 zijn door het verhuizen wat door elkaar geraakt. Wat kan ik doen om dit weer goed te krijgen?

Met vriendelijke groet, Louis Bienfait
20 juni 2017

Ik heb geen verstand van barometers en Bert Bolle is in oktober vorig jaar overleden. U zou contact kunnen opnemen met www.rosebarometers.nl. (Hierna niks meer gehoord. At your service, Louis Bienfait. En je hebt ook nog eens mijn naam verkeerd gespeld.)


Hi Nico,
Ik benader jou namens de NS. Gezien jouw passie voor treinen lijkt het ons erg leuk om met jou een filmpje op te nemen voor de NS Facebook. Sta jij hier voor open en zou jij mij je nummer toe kunnen sturen om het idee te bespreken?

Isabel Lara Vega (Johnny Wonder)
12 juni 2017

Sorry, wat ik te melden heb doe ik via mijn eigen site en mijn eigen filmpjes op YouTube. Ik ben ook niet zo'n fan van Facebook. Maar er zijn genoeg andere liefhebbers denk ik!


Beste Nico,
Al jaren bekijk ik uw website met veel plezier. Een bedankje van mijn kant. Uiteindelijk moet dit circus in de lucht gehouden worden uit goodwill en liefhebberij, natuurlijk er van uitgaande dat het sponsor gebeuren er u niet rijker op zal maken. Zeker de kritische noot wat u regelmatig laat blijken mag er van mij part zijn. De humor. Het reizen per trein kan tegenwoordig een droevig gebeuren zijn. Dit zie ik maar als een referentie om het anders te bekijken. Het helpt. Natuurlijk treinen vind ik leuk, hoewel ik geen freak in de pure vorm ben. Ik heb wat met het spoor en vind het boeiend om door uw uitgebreide site te bladeren op momenten dat ik echt niks te doen heb. Kortom echt leuk tot in de details, top!

Michel van de Mheen
10 mei 2017


Van een vriendin kreeg ik oude jaargangen van Op de (Oude) rails. Zij wilde het weggeven, maar ik denk dat deze zeer interessante bladen voor geinteresseerden wel wat waard zijn. Deze vriendin is bepaald niet rijk. Ik wil deze bladen niet weggeven. Heeft u enig idee wat oude jaargangen waard zijn?

Met vriendelijke groet, T.M. Cramer
30 april 2017

Uit ervaring weet ik dat dit soort materiaal weinig oplevert en dat weggeven soms de enige manier is om er op een sympathieke manier vanaf te komen. Mijn advies: zet ze op Marktplaats, mogelijk meldt zich een liefhebber.


Geachte heer/dame,
Ik ben laatst tegen dit logo aan gelopen. Kunt u mij wellicht zeggen waarvoor dit gemaakt is. Was er toen iets bijzonders? Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groeten, Christiaan van Nispen tot Sevenaer
8 mei 2017

Het is duidelijk een gevleugeld wiel zoals de spoorwegen dat vaak gebruikten. Maar mij is niet bekend dat er in 1950 iets bijzonders aan de hand was met het spoor in Amsterdam.


Hallo,
mijn naam is Parigyan en ik stuur u deze photo van mijn Opa die tijdens en na de oorlog machinist is geweest. Zijn naam was Theo Hendrick en ik probeer iets uit te vinden over zijn verleden .. Kunt U mij iets vertellen over wat type trein dit was en of u weet of zijn naam ergens voor kan komen in een of ander archief? Bij voorbaat dank!
23 april 2017

"De locomotief is er een die de NS heeft overgenomen van het Britse leger. De foto zal kort na de oorlog zijn gemaakt. De archieven van NS bevinden zich in het Utrechts Archief, misschien dat daar iets over uw opa is terug te vinden."

Ik heb geen reactie meer gekregen van Parigyan.


Beste meneer Spilt,
Ongetwijfeld zult u het al wel vernomen hebben dat dhr. (als je zo iemand nog een héér mag noemen) Foppen geschorst is vanwege zijn wanprestaties als directeur en anders, bij deze... Het geld van het spoorwegmuseum was kennelijk ook een 'prachtig product'.

Verder wil ik u een compliment geven voor uw website en gedetailleerde informatie over o.a. de nederlandse stoomlocomotieven series die we gehad hebben en andere spoorlijnen die we gehad hebben. Ik heb er veel informatie uitgehaald en er veel plezier van gehad. Volgens mijn bescheiden mening is een compliment dan wel op zijn plaats voor uw prachtige website... ga zo door! veel succes ermee!

Met vriendelijke groeten, Rik Treur
13 april 2017


Dag hr. Spilt,
Sinds enige tijd bezoek ik uw fantastiche site, informatief ,zaken die men doorgaans nooit te weten zou komen v.w.b. spoorse zaken. Ik liep als kleine jongen stoom in te ademen bij de stoomlocs van de staatsmijnen in Brunssum en Treebeek, het gevoel en de reuk is nooit meer uit mij gegaan.

Regelmatig bezoek ik de Selfkantbahn in Duitsland een klein half uur rijden van mij vandaan ,een smal spoor bedrijf waar alles mag en kan en de jeugd enthousiast word gemaakt om het bedrijf in stand te houden. Waar U wellicht ook over heeft gehoord is de Flambahn in Noorwegen, vele jaren bezoek ik Noorwegen al maar ook dagelijks op een website zijnde www.vossnow.net.

De beheerder is naar het schijnt een onderhouds man van het noorse spoor ,gezien de vele plaatsen waar hij komt zal de doorsnee mens niet komen, ook doet hij veel moeite om zijn woonplaats maar ook zijn wijde omgeving op de plaat vast te leggen. De plaatjes van het spoor die hij maakt zijn zo wel zomer en winter hartstikke mooi . Kijk nou b.v. eens naar de foto''s op 17 maart j.l. dat zijn plaatjes daar durft het N.S. bedrijf alleen maar bij weg te kijken.

Nee, heer Spilt dit is geen reclameblok van mij o.i.d. maar een een kleine(?) tip van een senior-modelspoor gek die nog altijd veel plezier beleefd aan het sporen in de ruimste zin van het woord. Ik wens U nog heel veel plezier toe met uw website en voor uw bezoekers/lezers.

Vriendelijke groeten, F.Kort (Roermond)
21 maart 2017


Geachte heer Spilt,
Door een samenloop van omstandigheden heb ik uw website ontdekt. Mijn complimenten! Ik heb weliswaar niets met treinen, maar u zegt zelf al dat dat ook niet de hoofdzaak is op uw site. Ik geniet van uw meer dan uitstekende Nederlands en uw gevoel voor humor. En passant steek ik het e.e.a. op over spoorboekjes en geschiedenis. Hartelijk dank!

U denkt nu misschien: na de lof komt het gevit. Nee hoor, valt reuze mee. Twee kleinigheden slechts. M-brigadiertjes - ik ben het ook geweest - kregen helemaal níets van Joris Driepinter, want die bestond nog niet in de 'M'-tijd. En op uw vraag wie Carmiggelt en Bomans nog kennen, kan ik bescheiden antwoorden: ik! En niet te vergeten mijn vrouw, mijn schoonfamilie en veel meer mensen. Dat de kranten niet vaak over hen schrijven, wil niet zeggen dat ze zijn verdwenen. Nee, ze zijn ware klassieken: ze worden ook zonder aansporing gelezen en genoten.

Ik wens u veel verder plezier en succes met uw website. Ik zal hem blijven bekijken en heb alvast een koppeling doorgestuurd naar mijn zoon in Canada.

Met vriendelijke groet, hoogachtend, Rob van Dam
21 februari 2017

PS: In de rubriek 'Humor om te lachen' besteedt u aandacht aan de boekjes met ns-cartoons. Die boekjes komen ook uitvoerig ter sprake in 'Leve het welwezen' van Kees van Kooten. Zeer de moeite waard.

In mijn verhaal over de Melkbrigade legde ik de link met Joris Driepinter. Zo zie je maar hoe slecht melk voor je geheugen is: Joris Driepinter kwam inderdaad pas later. Ik heb de tekst aangepast. Ook heb ik iets geschreven over het mij bekende boek van Kees van Kooten, die niet erg gecharmeerd blijkt te zijn van zouteloze cartoons.


Goedenavond,
Wat heeft u een geweldig mooie site! Heel toevallig kwam ik al zoekend opeens bij u terecht, en ik zag met stijgende verbazing wat u zoal al in de loop der jaren gepubliceerd heeft! Ik ben sinds Oktober vorig jaar een site op Facebook begonnen met "Nostalgische foto's van mensen en dingen uit den Bommel" en heb nu zo'n 350 leden.. Mensen mogen zelf hun foto's op de site zetten Erg leuk om dat alles te doen, maar ik weet nu uit ervaring dat er ontzettend veel speurwerk inzit, waar je uiteindelijk zelf weer veel van leert, gewoon omdat ik veel dingen niet wist. Maar soms ben ik nog te "jong" voor nostalgie, ik ben van 55, maar goed, dan toch al 61 jaar achter de rug.. Als ik dit eerder had geweten had ik vroeger zéker op het streekarchief gaan werken.. Nu, ik hoop nog vele malen uw site te bezoeken, en wens u nog veel succes

Corry Hage uit Den Bommel (Goeree-Overflakkee)
16 februari 2017


Hello
I am the manager of a large engine society in Sweden and is writing the books of the club. I have also contact with friends which are very interested in trains especially in trains from NOHAB in Trollhättan. I have found some pictures of steam locomotives that was ordered during the war in 1942. It was 50 locomotives and have a special marks ZG 1 and we do not know if there are some still recovered and we would like to know what ZG1 means.

Regards from Sweden, Stationary Maine Engine Club of Sweden stationary.marineengine.club@sydskane.nu
27 januari 2017

ZG = zware goederenlocomotief = heavy goods locomotive. This number was a mistake! The correct engine numbers were NS 4701-4735. Only a few engines got the wrong number. Also 15 express engines were built: NS 4001-4015. All these engines were scrapped by the NS (Nederlandse Spoorwegen). You might know that a few similar Swedish steam locomotives (E2 1040, E 1090, B 1220, B 1289) are kept at a Dutch museum line: nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Limburgse_Stoomtrein_Maatschappij#Stoomlocomotieven

(Na mijn antoord niks meer gehoord van de Stationary Maine Engine Club of Sweden.)


Nico, de foto van deze week is echt een SUPERFOTO!
Groet, Jasper Kooderings
P.s. graag meer van deze foto’s uit de jaren 70 en 80 DB
18 december 2016


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met deze mijlpaal het is goed te weten dat jouw werk gespaard blijft voor de toekomst. Het zou eeuwig zonde zijn als jouw (levens)werk in de digitale prullenbak zou verdwijnen. Nogmaals proficiat.

Groet Rienk Nauta.
25 november 2016

(Reactie op het bericht dat de Koninklijke Bibliotheek mijn website gaat archiveren)


Goedenavond Nico,
Ik heb op facebookgroepen regelmatig verwijzingen naar jouw site voor bij zien komen. Als iemand iets vraagt is jouw site al snel een informatiebron. Ik heb zelf ook al eens iets op gezocht. Maar heb tot m'n schaamte nooit stil gestaan bij de persoon achter de site. Voor mij was 'Nico Spilt' voor spoorwegfans net zo iets als 'Wikipedia' voor de rest van de wereld. Bij deze grote complimenten voor de grote hoeveelheid informatie over treinen. En voor de manier waarop je het weergegeven hebt. Ik heb de site bovenaan mijn favorieten staan en als ik (of m'n jongens van 6 en 11) iets over 'treinen' willen weten zoeken we het even op.

Met vriendelijke groet, Jaco Pieterse
15 november 2016


Beste Nico ,
Hier enige indrukken over het werken met de ongevallenkraan . Uit de tijd bij NS als lid der ongevallenploeg te Amsterdam CS ,het volgende . Als de hersporingsleider categorie 1 besliste dat de ongevallen kraan ter plaatse moest komen ,dan werden naast de HVL ook de CSP gewaarschuwd . De CSP riep de beschikbare mensen van EV indienst . Deze kwamen met de montagewagen of montageauto ter plaatsen , EV personeel zorgden er voor dat de kraan geen hinder van bovenleidingsdelen zou ondervinden . Dit gold ook voor de dienst van weg en werken . Het werken met de kraan op /boven kunstweken was ten strengste verboden . De HVL bepaalde de route om de kraan terplaatse te krijgen en liet via de CMK de reddingsauto allarmeren . De kraanbezetting bestond in eerste instantie uit de 3 man van de kernploeg ,die aangevuld werd met het personeel van de reddingsauto . Ter plaatse gekomen werd de Kraan TOPZ de hersporingsleider ,en hij bepaalde de opstelplaats der kraan . Meestal werd de Amsterdamsche ongevallen ploeg ,als assistenten ingezet .
Het is ons een paar keer gebeurd dat de reddingsauto NIET gewaarschuwd was , dus moesten wij hun taak uitvoeren . Op de ongevallen plaats waren er voor het indienststellen der kraan de volgende werkzaamheden . a . Het onderstel moest een vaste verbinding worden met de assen . Dit werd als volgt gedaan . Tussen de aspotten en het onderstel bevonden zich schroefvijzels ,voor deze verbinding . De aspotten waren voorzien van glijlagers . b . Op de vier hoeken van het kraanonderstel bevonden zich de zijdelingse steunen . Na ontgrendeling konden deze steunen naar buiten gedraaid worden . Onder de materiaalwagen bevonden zich 4 alluminium onderleg platen . Deze werden door 4 personen op hun plaats gezet . Met een grote Baco ( engelse sleutel ) werd het schroefvijzel in de uitzetarm vastgezet . Als mede de railklemmen . Indien nodig het tweede contragewicht . Als de giekwagen of de contragewichtswagen in de weg stonden werden deze aan de kant gezet . c. Het hersporings gereedschap van bv Asd werd opgeruimd en van Utrecht werd gebruikt , om verwarring te voorkomen . Daar je voor wat betreft het hersporen ,dezelfde taal sprak ging de samenwerking gesmeerd .
Maar het kon ook anders . Mijn laatste ontsporing was in Uitgeest ,toen een gestrande ledige ertstrein met een loc 1600 door de hulptrein via het stootjuk en een sloot , met loc en 4 wagens in het weiland geparkeerd werden . Toen wij des avonds om 21.00 uur terplaatse kwamen zagen we de ravage en dat het kraan werk en enige dagen ( 3,5 dagen ) zou duren . De asd ploeg werd om 08.00 uur voor 12 uren naar huis gestuurd . De ploeg uit Utrecht werkt van 08.00 tot 20.00 uur . De kranen via Winder ,en mamoet , van Seumeren met 1x150 ton en 1x80tons kranen . De ongevallentrein van Utrecht bleef uitrukgereed staan .

Sjaak Ossebaar, 16 oktober 2016


Beste,
ik ben een jonge man van bijna 36 jaar die zich aan het voorbereiden is op een geweldige job bij de spoorwegen. Dit is een job voor de treinen te onderhouden, en zo wil ik ook mijn steentje bijdragen aan de vele reiziger die dan dagelijks op een veilige manier kunnen reizen. Voor de ingangsexamens ben ik me zo goed mogelijk als ik kan aan het voorbereiden, ben mijn kennis op aan het frissen en evenals op het internet naar info aan het zoeken. Ik heb de eerste schriftelijke selectie goed afgewerkt, en heb de testen met vrucht afgelegd en geslaagd. De volgende selectie is een mondeling examen, en voor deze selectie wou ik nog enkele antwoorden vinden op vragen wat in mijn gedachten zitten rond te spoken. Het zijn de volgende twee vragen waar ik nog info van zou willen inwinnen:

- een technische tekening van een hedendaags trein wiel met de benamingen en de maten van het wiel.
- een schema en de werking van een trein deur met de gebruikte onderdelen dit zowel elektrisch als pneumatisch

Alvast bedankt en vriendelijk groet,
Hendrikx Wilfried, 26 augustus 2016

Beste Wilfried,
Helaas kan ik u niet aan deze informatie helpen. Veel succes nochtans met uw studie!


"Ik heb voor jouw aktie maar één woord: pubergedrag."

Dit niet-ondertekende mailtje ontving ik op 18 juni 2016 vanaf mailadres kdinkela@gmail.com. Ik had op mijn site enige woorden gewijd aan een Facebook-pagina waarop foto's van mij en andere fotografen verschenen, zonder toestemming en zonder bronvermelding. Er zijn mensen die niet begrijpen dat dit onfatsoenlijk gedrag is, waaronder klaarblijkelijk ex-NS-machinist Klaas Dinkela. Ik heb hem bedankt voor zijn intellectueel onderbouwde mening.


Goedendag meneer Spilt,
Sinds vorige week ben ik in het bezit van de NS ongevallen kraan #481 van Liliput, ik wil daar graag een bruine Stalen D bij laten rijden. (...) nu zou ik graag willen weten bij welk Depot ongevallen kraan #481 thuishoort. (...)
M.v.g. Dennis Mennes, 9 juni 2016.

Antwoord
Nummer 481 had standplaats Eindhoven en bevindt zich nu bij de VSM: nmld.locaalspoor.nl/nl/object/2082. Nummer 482 had standplaats Utrecht. Deze is eigendom van het Spoorwegmuseum en staat nu bij de STAR: www.nmld.nl/nl/object/1614.
Van Dennis Mennes geen antwoord meer gekregen.

Aanvulling door Sjaak Ossebaar: een complete ongevallentrein bestond uit de ongevallenkraan, een 'houtwagen' (een omgebouwd blokkendoosrijtuig) en een ongevallenwagen (een verzwaarde aangepaste Stalen D, later een omgebouwd rijtuig plan E). Als trekkracht diende een loc serie 2400. Maximum snelheid 80 km/uur.


Beste Nico,
Ik zit regelmatig op je site, en wil je bedanken voor alle schitterende foto’s, ik zoek op jouw site meestal naar de originele foto’s van materieel wat op mijn modelbaan rondrijdt of wil aanschaffen. Het zijn meestal Duitse treinen. Maar als ik op jouw site zit zit ik toch gauw een uurtje te bladeren.

Hartelijke groeten
Richard van Luttikhuizen, Goot-Ammers - 6 juni 2016


"Als trouw bezoeker van je leuke site vond ik het wel grappig de webmaster aan het werk te zien op Hoek van Holland vanmiddag. Leuk te zien hoe de aanwezige fotografen allemaal een ander punt hadden uitgekozen de 273 te fotograferen. Bijgevoegd een actiefoto van jezelf. Je hebt een leuke site met veel mooi beeldmateriaal. Met name het oudere Nederlandse werk kan ik erg waarderen. Je af en toe snedige opmerkingen, kwinkslagen of geheel aparte kijk op triviale dingen doen de rest, daar houd ik wel van. Ga zo door!"

Paul van Duin stuurde op 4 juni 2016 dit mailtje, met daarbij een foto waarop ik in actie ben te zien op het perron van Hoek van Holland Haven.


"Was net te laat maar een stoomfluit was bij alle overgangen tussen amersfoort en baarn te horen. Welke stoomloc was dat en waarvoor? Ik zag door de polder alleen nog de oude rijtuigen, jammer, jammer, jammer. Verstuurd vanaf mijn iPad="

Dit mailtje ontving ik op 29 mei 2016 van iemand die zich Gon noemt, mailadres anpilkes@hetnet.nl. Ik was zo vriendelijk om te antwoorden dat die stoomtrein 's avonds rond 18.30 weer terug zou komen. Niks meer van gehoord; de wereld gaat nog eens aan ondankbaarheid ten onder. Met wat googlen ontdekte ik dat het om Bob Smiet uit Soest gaat, gepensioneerd bij Nedlloyd.


Beste Nico
je treinensite beperkt zich inderdaad niet tot trein en dat maakt deze site zo persoonlijk. Je schrijft wat over jezelf en wat je bezig houdt en dat maakt het een genot om naar je boordevolle site te gaan.

Groeten John van der Meer - 2 april 2016


Goedenmorgen Nico,

In 1989 ben ik ongeveer 8 weken gedetaceerd geweest als Storingsmonteur naar NS 150. Dit had de volgende oorzaak. Toen ik soliciteerde voor de functie van machinist op de Arend, kon ik door ziekte niet op het solicitatie gesprek verschijnen. Ik kreeg van de heer W.Bosch een tweede kans, en hij wilde mij hebben als Storingsmonteur op het tijdenlijk Loc depot op de HTMU. Dit kwam zeer goed uit, want de kinder fietsen op het jaarbeursterrein waren ontworpen en gemaakt door de ongevallenploeg van Amsterdam –Cs. Mijn taak was hoofdzakenlijk de werkzaamheden op het locdepot en eventueel de gebreken van de fietsen herstellen.

De Pen-y-darren en de rangeerrobot reden samen op één en hetzelfde spoor. Tijdens een zeer warme dag en de demonstratie van de rangeerrobot werd de Amsterdamse bedienaar ernstig afgeleid. Het gevolg was dat de rangeerrobot tegen de Pen-y-darren aanreed. Deze ontspoorde en werd door de Utrechtse ongevallen ploeg herspoord. Na de hersporing bleek dat één der assen krom was. Deze is toen in de Wph Tilburg hersteld. Voor deze herstelling moest het tandwiel,dat aan de buitenzijde van het wiel gemonteerd was verwijderd worden. Dit tandwiel bestond uit 3 gebogen tandheugels. Tijdens de bouw waren deze 3 delen geplaatst en de bout gaten elk afzonderlijk geboord. Tijdens de demontage was men vergeten om de juiste plaats de tandheugels te markeren. Aan mij werd gevraagd of ik de tandheugels weer wilde monteren. Om dit voor elkaar te krijgen koste mij dit bijna een gehele dag en een hoop gepuzzel, omdat je de bouten afzonderlijk op de juiste plaats moest monteren.

Een andere moeilijke klus uit die periode was de aandrijving van de ventilatoren van de Marc-Seguin, deze werden dmv van een touwsnaar vanaf een tenderwiel aangedreven. Elke ventilator had zijn eigen snaar. Onder het rijden moest de stoker de snaar dmv een spanrol op spanning brengen zodat de ventilator zijn werk kon doen. Door jarenlang gebruik waren de snaren opgerekt en kon men ze met moeite op spanning brengen. Door ik voor mijn NS tijd enige jaren gevaren had, bood ik de eigenaar aan om eens naar dit touwwerk te kijken, en daar de Marc-Seguin alleen in de weekeinde reed had ik enige tijd tot mijn beschikking. De touweinden moesten met een touwsplits met elkaar verbonden worden, want anders kon de snaar niet door de kokers. Deze nieuwe snaren hebben hun werk gedaan totdat de Marc-Seguin in 1994 of 1996 op de stoommanifestatie in het spoorwegmuseum acte der precance gaf, en de snaren weer aan vervanging toe waren.

Uit mijn geheugen, en met vriendenlijke groeten
Sjaak Ossebaar - 21 februari 2016


Hi Nico

Just a quick mail to say how much I enjoyed looking at the website. Being half-Dutch I spent some time in Holland as a young boy visiting my Grand-mother in Bilthoven. The station there was a mecca of interest for a train-mad 5-year-old . Not only was there the huge variety of trains passing through, some at high speed and some stopping, there was also the level crossing, which was a big novelty as we don’t have so many of these in the UK.

I was in Holland on business a few months back in Soest but didn’t get a chance to go down to Bilthoven but it looks like from Google Street view the entire level crossing has been ripped out and the road diverted round and through a tunnel. It looks a bit of a mess from what I can see but I can understand why they needed to make a change for the sake of traffic and safety.

Looking at the pictures on the website you cleared one thing up for me that has puzzled me for a while. I quite clearly remember seeing German trains pass through especially of an evening and I couldn’t understand how that would be as I thought international trains from Amsterdam for Germany either passed through Amersfoort to the north or Utrecht to the south. But it seems as if trains from the Hoek and Rotterdam were turned round just outside Utrecht and then continued their journey north via Bilthoven, which explains why they were passing through.

Indeed I have a very clear recollection of taking one of those international trains in 1984 from the Hoek which went all the way to Russia. Each portion of the train had coaches relevant to that part, so there were Dutch coaches, German ones, Polish ones and finally Soviet ones. Unfortunately the Dutch coaches were right at the end of the train and we had to walk the entire length of the platform to reach them! They were rather spartan in comparison to the Russian ones with foot warmers and little tea caddies on the tables. I suppose we got out at Utrecht and took the slow train to Bilthoven from there although I don’t remember much about that.

Writing about trains from Dutch sea-ports I always used to try and secure one of the compartments if our service was made up of the Mat ‘54 trains. I’m going back to the late 1980’s and early 1990’s when they still ran the semi-fast services from Vlissingen, where we also disembarked on a few occasions from Sherness. I remember standing on the platform in Vlissingen and working out from another Mat ‘54 in an adjacent siding where the end of the train would be approximately when it arrived and being able to secure one of the two compartments at the front of the train.

I plan to come to Holland in August for a new family holiday and hope I can take one last ride on a Mat ‘64 as they still seem to be in operation around Den Bosch from what I could tell last year. I did take a journey on the new style stoptreins between Schiphol and Hilversum but I feel they are all good and well but they are a bit boring and clinical in comparison to the old style ones.

Anyway thanks for putting up so many interesting photographs and sharing so much information, it certainly brought back many old memories for me.

All the best
Walter Townsend - 17 februari 2016Van: Mevrouw senior Ravenswaaij [mailto:mvrsenior@gmail.com]
Verzonden: donderdag 24 december 2015 17:59
Aan: contact@langsderails.nl
Onderwerp: Blu-ray/DVD/ audio- opname's

Beste Geachte Nico
Ik als mevrouw-senior hoop vooral nu met kerstmis tijd een mooi kerst bedrag te ontvangen voor trein spullen : drukwerk+verzamelbanden met kaarten / VHSvideobanden/Dvd's/DVD-rom/ CD-rom 2 stuks Zwitserland foto's CD-stoomtrein /
Mag ik U de lijst/foto's malen@ ? OF wie denkt U die deze spullen zoekt? OP welke facebook/internet adres kunnen plaatsen?Hallo, Nico
Leuke website heeft u. Ik zie op je website, dat je ook veel videobanden hebt (gehad). Ik ben bij de SSN een lijstje aan het maken, wie er van de medewerkers foto en film materiaal heeft van de SSN. Ik heb een fotoboek te leen met foto`s uit de begintijd en heb veel videobanden bekeken, voor evenementen waar SSN locs aan hebben meegedaan. o.a de series Railvisie en Railjournaal.

met vr. groet, Piet Motormuis , 9 december 2015


Beste NIco
Zo te zien weet u heel veel over treinen mijn vraag is weet u misschien een oude stoom­locomotief te koop staan.
Met vriendelijke groet, Jervin Tonneman (Jervin's Bouwchemie), 5 november 2015

Hallo Jervin, Helaas niet. Misschien heeft de VSM een tip: www.stoomtrein.org


Hallo,
Mijn naam is Michel Lintermans en ben op zoek naar een 2400loc. Kun jij/ jullie mij helpen aan een loc2400. Of aan een adres waar ik er aan komen.
Groet, Michel Lintermans, 12 november 2015

Ook hallo. Ik zou eens informeren bij de VSM in Apeldoorn.


Hallo nach Holland !
Habe Ihre Seite grad gefunden, suchte nach den ATLAS Standmodellen...angeboten gestern Messe Wien. Vielen Dank für die Bilder bes. aus Gmünd NÖ, meine Großeltern stammten von dort, war im Jahre 73 auch im Sommer dort, wie jedes Jahr !....war immer schon "Eisenbahnfreund" habe auch noch das wilde Rangiermanöver so 1972/73 in Alt-Nagelberg miterlebt (Strecke nach Litschau,bin selber Jahrgang 1954 !).

Bin einmal mit dem "Vindobona" Wien FJ-Gmünd gefahren, weiter wurde es ja schwierig !-- Auch die unheimlichen ROTE-Stern Loks der CSD sind mir noch im Gedächtnis, war immer irgendwie mysteriös... Stehe jetzt kurz vor der Pension und habe begonnen Gmünd in N zu bauen (Arnold>> 2050!,+ Kato VT 175 DR). Auch bin ich jährlich in Schwarzenau zur Sonderfahrt im Dezember (Nikolo mit Enkel.)

Leider sind ja fast alle Bahnlinien in Österreich "modernisiert" und daher nur begrenzt interessant. Dafür bietet Tschechien umso mehr, wenn auch dort schon zu bauen und umbauen begonnen wird. Aber Brünn/Brno- Ceska Trebova ist immer noch sehr schön, auch mit CD-Railjet,auch Olmütz und Umgebung. viele Grüße und danke für die Bilder und die Infos.

Erich Ullram, Wien, 24 oktober 2015


Geachte heer Bolle
Wij hebben ooit in Maartensdijk een Huygens barometer gekocht en die heeft het altijd uitstekend gedaan maar nu is er kwik uit gelopen en willen we hem laten repareren en het liefst bij ons in de buurt Elst (Gld) weet u een adres voor ons?

Met vriendelijke groet,
Jelle en Lia Post, 21 oktober 2015

Dag Jelle,
Je bent op mijn site beland, maar ik ben Bert Bolle niet. Ik heb wel zijn mailadres. Misschien kan hij een tip geven.

(Ik krijg wel vaker mailtjes van mensen die niet begrijpen aan wie ze een vraag stellen. Die probeer ik altijd verder te helpen. Meestal zijn ze daar blij mee, maar Jelle Post uit Elst heeft niets meer van zich laten horen.)


Hallo Nico,
Super gave site en wat een info over bijzondere trein aangelegenheden. Wat ik mij afvroeg of en beetje teleurgesteld over ben is de weinige info over Noord Korea. Dit is een land met veel smeuige verhalen over treinen. Nu ben ik geen groot kenner maar een aantal voorbeelden.

Er rijden ook nog steeds door nood stoomlocomotieven rond. Noord Korea heeft er een handje van om treinen niet terug te geven aan China, dan zeggen ze was toch noodhulp? Of ze verkopen de trein als schroot terug aan China. Bij de grote treinontploffing zijn een aantal bizarre details, was het een ongeluk? een aanslag? Direct hierna ging al het gsm verkeer op slot voor vele jaren. Ook is een aantal Syrische wetenschappers overleden bij die ontploffing. Wat weer te maken kan hebben met een kerncentrale die in Syrie in aanbouw was. Er wordt gefluisterd dat er bij die ontploffing ook plutonium is vrijgekomen. Ze bouwen zelf treinen maar dat doen meer landen. Er is de presidentiele trein met raketten aan boord. De trein van Kim Jong Il die gepantserd is. De Pyongyang Metro die de diepste ter wereld is. Het is de langste treinroute ter wereld om vanaf Moskou naar Pyongyang te treinen.

Kortom er is vast meer te vertellen over Noord Korea omdat het een uniek vreemd land is.
Albert Paijmans, 7 oktober 2015

Hallo Albert,
Er zijn maar weinig mensen die iets van Noord-Korea weten. Ik hoor daar niet bij. Misschien krijg ik nog een keer de kans om me er verder in te verdiepen. Voorlopig heb ik nog genoeg andere onderwerpen. Ik hoop dat je mijn site blijft volgen!


Goedenavond Nico ,
Hier volgt even een berichtje over 16 oktober 1979 ( opendag station Haarlem ) . Des morgens om 5.30 rinkelt de telefoon ,en de Techniesch medewerker van de VL post Amsterdam , verteld mij dat er een ontsporing bij de maggi op de centrale markt is . Er is een lok ontsport en de ongevallentrein kan nog net voor aanvang reizigersdienst naar de centrale markt . Mijn maat en ik moeten de ongevallen auto maar mee nemen . Op de plaats van de ontsporing bleek dat er een 2200 met beide draaistellen ontspoort was . De gehele ploeg ,5 man was opgeroepen . Om plus minus 10.00 uur kwam de melding dat er op station Haarlem een ontsporing had plaatsgevonden . De ongevallen wagen werd met spoed weer ingeladen , en ik ging met de topz met de ongevallenauto naar Haarlem ,voor een verkenning . De centrale markt zou door de ongevallenwagen van Asgo en personeel uit de WGM afgemaakt worden . Te Haarlem troffen we het treinstel 702 aan die het spoor volledig bijster was . Bij een eerste inspectie bleek dat het treinstel op een kabelgoot lag . Daar het stel diep in de ballast lag werd besloten om het treinstel met behulp van het lucas hydraulisch gereedschap te lichten en met de hersporingsbalk het treinstel horizontaal te verplaatsen . Tijdens het hersporen en het mooie weer ,en het nevenspoor dat buitendienst genomen was ,hadden wij aan plubieke belangstelling niet te klagen . Als ook vanuit de hoofdderektie die op die dag op werkbezoek te HLM aanwezig was . Daar er een kabelkoker lag werd er voorzichtig gewerkt ,want tussen de zwarte kabels lag ook een rode kabel . Dit was een hoogspannings ( 25 Kv-kabel –voeding station Hlm te zijn ) . De reservekabel lag naast spoor 8 te HLM ,maar was net snel in te schakelen . Toen om ongeveer te 17.00 uur geklaard was ,werd ons medegedeelt dat de klus aan de Centrale markt nog niet klaar was . Te Centrale Markt aangekomen bleek dat er maar één draaistel herspoort was . Dus de ploeg van ASD.CS kon de tweede truck alsnog hersporen . Het gevolg was dat we tegen 22.00 uure huiswaarts konden . Dit even uit mijn herinnering ,waaruit blijkt dat er soms bij NS zeer hard gebuffelt werd .

Met groeten sjaak ossebaar ,storingsmonteur / lid ongevallenploeg ASD-CS
3 oktober 2015


Hoi Nico,
Ik heb vandaag je site ontdekt, ben hem gaan bekijken en heb zitten watertanden. Wat een info staat er op en op een leuke manier gebracht. Het zal nog wel een tijdje duren, voordat ik alle info heb gezien. Ik heb sinds mijn 8e jaar een Marklin trein(ben nu 73) en deze is in de loop van de jaren uitgebreid, echter de laatste 20 jaar heb ik geen ruimte om het op te zetten, daarom heb ik maar een treinsimulator op mijn computer om daarmee sporen te ontwerpen en te spelen. Ik ben een gepensioneerde machinist van de grote vaart en in 1963 maakte ik kennis met computers, programmeerbaar door aansluitingen te veranderen. Omdat ik toen al electronica als hobby had, heb ik mij daar verder in verdiept. In 1980 mijn eerste eigen computer gekocht, een Tandy met 4 KB geheugen. Ik ben ook stoomlocomotieven gek zeg maar, en de mooiste locs zijn voor mij de serie 44 en 50 van DB alsmede enkele werkspoorlocs, welke naar Indonesie werden verkocht. Maar ik ga nu vlug weer verder genieten van je site.

Bruno Mercx, 7 september 2015


Beste Nico ,
In het verhaaltje over de man met de hamer zit een foutje . Als je met de hamer tegen de wielband slaat ,en de klank is helder ,dan betekende dit dat de remmen gelost waren en dat de wielband nog vast om het binnenwiel zat , als ook dat er bij een volwiel er geen scheurvorming aanwezig was . Klonk de klank dof , dan zaten de remblokken vast tegen de wielen , bij geloste rem was de wielband los of loswerkend (te controleren van de sprengring verplicht ,of/en de centerpunten wielband/binnenwiel )verschoven / losse wielband was 5 gulden premie . Bij volwielen begin van scheurvorming .

VG J.Ossebaar, gepensioneerd wagenmeester RTZ-Goederen / storingsmonteur –ongevallenploeg Asd-C, 12 april 2015


oHoy spoorheld van me, was net als jij een spoorheld. Je kent (en zeker niet herkend) die malle belg die elke week uitkijkt naar volgende zaterdag. Een Hilversummer, of er vlakbij. Heb er nog gewoond in een meisjesweeshuis. Heb dat tramhuizendorpje gekend en via daar in De Jordaan zeleve toegekomen. Heb de legendarische blauwe eikel, sorry, engel nog gekend. Misschien naar huis of tot nog voor die lange lange bruggen. Utrecht of naar huis? Heb beetje turbulente half decennium doorgemaakt. Maar één der beste ervaringen was tegelijk in een Belgisch Limbabwe leerling machinist voor treinen, alswel m’n vlieglessen in vrije tijd. Zweefvliegen bedoel’k, net zoals die met perslucht aangedreven loco’s. Die 24 kilo luchtdruk was het bangelijkste onder in een Belse kolenmijn. Zowel als het de eerste maal landen binnen 250 meter met dat helaas niet raketaangedreven vleugelding dat je door verdere theocratische, democra… Tja ging vaak diep onder de grond werken om een zeldzame keer da’k hoger vloog dan te dieper mijn loco. Maar helaas zolang geleden. Wil je een hoop fransosen leren kennen.

Yann Dujardin, 22 maart 2015


Vorig jaar rond de zomer heb ik u een mail gestuurd met de vraag of er ook goederentreinen reden in Nederland met automatische koppelingen. Ik kreeg al heel snel een mailtje van u terug met een bevredigend antwoord. Wij (de klas) hebben veel aan u website gehad als leering-machinisten. Daarom willen wij u nog bedanken voor de mooie en informatieve site. Hier hebben wij veel aan gehad als aankomende machinisten. We zijn onlangs allemaal geslaagd en zijn nu bezig met onze 60 dagen periode. We kunnen niet wachten tot wij wegbekendheid mogen opdoen naar Bunnik! Nico succes met je site!

Van een machinist uit Amsterdam, 27 februari 2015


Goedemorgen,
Ik zou graag willen weten wat in de jaren 1980 een treinkaartje kostte. Bijvoorbeeld op het traject Tilburg -Den Haag of Utrecht-Maastricht. Ik zou het heel erg op prijs stellen als iemand mij hier antwoord op kan geven. Met vriendelijke groet,

MarieJosé Reynaerts, 24 januari 2015

Antwoord
Zie hier de NS-tarieven 1987 (in guldens).


Hallo Nico,
Ik ben jongstleden donderdag 16 oktober naar Amersfoort geweest in verband met het feestje 175 jaar Spoor in Nederland. Ongetwijfeld ben jij er ook geweest. Ik ben te druk thuis aan het verbouwen dit op jou website te controleren. Mijn excuus daarvoor. Misschien heb je ook interesse in mijn foto's en een paar filmpjes die ik deze dag gemaakt heb. Hierbij de link van mijn album.

Lex Root, 25 oktober 2014


Hallo Nico,
Dit is de eerste keer dat ik contact met jou opneem. Ik vroeg mij af of je ook geïnteresseerd ben in smalspoor? En dan bedoel ik niet alleen modelbanen maar echte verenigingen die het smalspoor in leven willen houden. Ik ben onlangs vlak achter elkaar naar Erica (Dr.) geweest naar het www.smalspoorcentrum.nl. Ik heb die twee dagen uitgebreid foto's gemaakt. Eigenlijk alles wat los en vast zat in en nabij het museum. Voor de zekerheid zet ik hier mijn linken neer oké? Op zondag 14 september 2014 deze en op zondag 5 oktober 2014 deze.

Mijn foto's en films van afgelopen donderdag 16 oktober in Amersfoort in verband met 175 jaar spoor in Nederland volgens eerdaags. Mijn zwager (zusje was ook mee) die heeft het eerste deel van mijn ongeveer 170 foto's per ongeluk grotendeels weggeknipt bij het eerst bekijken bij hun thuis dus ik heb alleen de laatste 49 foto's. Voor ik dit album plaats heb ik hem liever compleet. Daarna word hij openbaar gemaakt. Ik streef er altijd na om bij mijn foto's ook een stukje tekst te schrijven zodat je weet wat er op de foto staat. Je zal het wel zien. Ik heb genoten deze dag. Mee rijden met een stoomtrein en een locomotiefparade (geheel geheel gefilmd en later nog foto's ervan gemaakt). Voor exacte benamingen ben ik nu veel te moe.

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande informatie hebt? Je hebt geen enkele verplichtingen aan mij en bekijk zelf maar of er bruikbaar materiaal bij zit. Eventueel ook voor jou eigen website? Mijn foto's en filmpjes (sinds kort) zijn toch al openbaar. Je hebt een geweldige site en ik weet hoeveel werk erin zit. Zelf ben ik thuis druk mijn zolder aan het verbouwen want ik wil naar 30 jaar mijn oude baan die ik nog in bezit heb inclusief alle materiaal en materieel daar weer opbouwen en meteen digitaliseren. Ik heb nagenoeg alles van Minitrix.

Een hartelijke groet van Lex Root uit Espel in de NO-Polder. 18 oktober 2014


Beste Nico,
Sinds ik mezelf bezig houdt met het fotograferen van treinen heb ik uw website gevolgd. Waar Wikipedia mij de info niet geven kon, kon ik het wel in details terugvinden op uw website. Zelfs op een dag als vandaag waar ik foto’s zoek van de Plan D kom ik weer op uw site terecht om na een uur nog steeds niet het betreffende artikel te hebben bezocht. Reden daartoe zijn alle andere interessante artikelen die u schrijft. Aangezien u ook graag Engelse termen gebruikt hier de mijne: ‘Keep up the good work!’

Mvg, Jeffrey Zeitzen, 21 september 2014


Hr.nico wil graag alles weten over amsterdam watergraafsmeer en de rietlanden 1960
groeten ben oosterhof

Verzonden vanaf Samsung-tablet (10 september 2014)


Beste Nico,
Allereerst mijn complimenten voor uw website. De hoeveelheid informatie is ontzagwekkend en voorzien van vele interessante foto's. Daarnaast wil ik toch ook een kritische noot uiten. Ik stoor mijzelf enigszins aan in de tekst onder het gedeelte van de site genaamd Treindienstleiders in actie. In plaats van een beeld te schetsen van wat de werkzaamheden van een Trdl zoal zijn wordt er voornamelijk met een ondertoon commentaar gegeven op een aantal concrete situaties. Ik zal hier niet inhoudelijk op ingaan, maar u weet vast dat ook een Trdl in veel situaties gebonden zit aan werkwijzen en regelgeving (die meerdere keren per jaar veranderen). Dit zie ik in een aantal van uw voorbeelden terug. Daarnaast is soms de meest voor de hand liggende optie simpelweg niet toegestaan. De Trdl is in het moderne spoorvervoer een belangrijke schakel belast met de veiligheid van iedereen op en om het spoor, waarbij regelmatig situaties ingeschat en prioriteiten gesteld moeten worden. Ik herken mij dan ook niet in het beeld dat u hier schetst van 'de Treindienstleider'.

Vriendelijke groet, R. Hagens, Treindienstleider ProRail, VL post Roosendaal. 11 mei 2014

Antwoord
Ik beschrijf hier een paar willekeurige waarnemingen uit de praktijk. Soms over hoe het niet zou moeten, maar ook voorbeelden van treindienstleiders die juist heel slim bezig zijn. Wie meer wil weten over hun soms erg lastige werk, verwijs ik naar het thema Procesleiding op het spoor.


Beste Nico,
Met veel genoegen een eerste bezoekje aan je overzichtelijke site gepleegd. Tjonge jonge wat een hoeveelheid interessant informatie. Voorlopig ben ik nog niet uitgekeken. Wij zijn veelal op zoek naar Ringlokschuppen met draaitafels, rangeerterreinen, in bedrijf of reeds jaren verlaten. Mijn bijzondere aandacht gaat dan ook uit naar plakbriefkastjes, die ik verzamel (niet fysiek natuurlijk, maar de plaatjes/foto's). Volgende week richting Zwolle voor een fotoshoot, binnenkort de plaatjes op mijn web-site www.uxplorer.eu .

Met vriendelijke groet en succes bij de verdere uitbouw van je site, Kees de Jong, 9 maart 2014


Hollandsche Rading (Zwaluwenberg), 10 maart 1973. De machinist van treinstel 482, op weg naar Utrecht, lijkt nogal verdiept in zijn krant te zijn.

Voormalig conducteur Henk van Driel mailde in februari 2014 dat hier niets bijzonders aan de hand is.


Als GVB-er die al bijna 40 (39) jaar bij het GVB werkt vind ik de foto's van de oude doos natuurlijk leuk om te zien. in 1975 op de tram, in 1979 naar de bus, en in 1996 naar de metro. ik kan nu alle types incl M5 bedienen. natuurlijk vind ik het dan ook leuk om enkele foto's van de aankomst van de M5 op deze site te zien (ook al zijn het dan niet mijn foto's) ik heb het hele transport van de nieuwe metro M5 (metropolis) in vier dagen vanuit Valenciennes Frankrijk naar de werkplaats Amsterdam Diemen gevolgd. ik heb meer dan 1000 (1049) foto's gemaakt en verwerkt in een fotoverslag wat ik via de e-mail naar ongeveer 200 GVB-ers heb verstuurd. vanwege ruimtegebrek heb ik slechts een deel van het transport (1e dag in Valenciennes) op mijn website kunnen zetten.

ga zo door. met vr gr John Statue, 6 oktober 2013, www.johnstatue-pictures.nl


Groepsfoto Hilversum: Fantastisch, mijn opa (stalbaas) en oma Otten, moeder, tante en oom staan op deze foto uit 1944.

Theo Reijn, Anduze (Frankrijk), 16 juli 2013


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met het 11 jarig bestaan van je geweldige naslagwerk.

groetjes Rienk Nauta, 13 juli 2013


Fraaie, afwisselende site!
Leuk ook die jeugdboeken en om enkele Märklin-treinen tegen te komen, gelijk aan die vroeger op mijn spoorbaan reden.

Vriendelijke groet, Bert Ernste, 12 juli 2013, www.ernste.net


Dag Nico,
Ik ben de laatste weken bezig om EINDELIJK mijn spoor en tramfoto s vanaf de jaren 70! te ordenen en in te plakken (jaja, ouderwets met henzo-plakkertjes). HONDERDEN!!! Bij het schrijven van onderschriften onder de foto s heb ik ongelooflijk veel aan jouw site (welk type, welke serie , waar gebouwd, etc.). Waanzinnig mooi en gedetailleerd, hier word ik vrolijk van! Ik denk, ik laat het even weten!

Groet, Donald Pimble, 22 juni 2013


Ik heb de beeldscherm schoonmakers geprobeerd. Beide zijn erg leuk, vooral bij de eerste heb ik gelachen.

Groeten van Kees Sierhuis, 18 juni 2013


Bij toeval op jou site terecht gekomen. Erg leuk en heel veel leuke dingen. Heb me al uren op jou site vermaakt. Heel erg bedankt!

Peter van den Oever, 8 juni 2013


Hallo Nico, Ik ken je site al langer en vind het werkelijk een top site. Informatief, onderhoudend en vooral OLD SCHOOL en niet dat hypergestylde gedoe, waarbij je bijna en black-out krijgt als je effe te lang naar het scherm kijkt. Ik ben zo vrij geweest je link toe te voegen aan mijn nieuwe pagina/site. Weet zeker dat mijn “gasten” er menig uurtje mee zoet zijn.

GreetzZzz, Frits Nieuwenburg (MrSoso), 16 mei 2013, www.mrsoso.nl


Leuke site informatief en erg duidelijk ook erg mooie foto's

Mike Steenvoorden, 5 mei 2013, mat64.jouweb.nl


Ik heb bijna dertig jaar bij hoogovens gewerkt en vaak de treinen voorbij zien komen. Op een gegeven moment zag ik op een pc een screensaver met hoogoventreinen er op. Helaas overal nagevraagd hoe of waar ik die screensaver kon downloaden. Ooit hoop ik die nog te vinden.

Bert Smeets, 16 januari 2013

Misschien is er wat te vinden via http://home.hccnet.nl/pj.klarenbeek.


Hallo Nico
Uitstekende website, met verdraaid veel interessante weetjes en prachtige foto’s van al even adembenemende treinen en spoorweginfrastructuur. Keep up the good work, dat terecht heel erg gesmaakt wordt door de online addicts.

Benoit Vanhees, Antwerpen, 19 december 2012, www.retroscoop.com


Hallo Nico,
Ik las op het etiket van een flesje Bar-le-Duc natuurlijk mineraalwater dat het uit een bron in Bunnik komt. Nieuwsgierig geworden ben ik uit gaan zoeken waar die bron dan dan ligt. Zodoende vond ik op jouw website het artikel over Vrumona. Misschien wist je dit ook, maar een leuk detail is dat op de luchtfoto van Vrumona ook rechtsboven het pompstation van waterleidingbedrijf Vitens te zien is.

Jaap Tichler uit Utrecht, 9 oktober 2012


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met de 2,5 miljoenste bezoeker! Voor mij zal dat nog wel even duren... ;) Hoe dan ook, op naar de 3.000.000!

Twan Klein, 7 oktober 2012, Bello.

Adria De Wilde, Schoorl, 1 oktober 2012


Hallo Nico.
Ook uit Zuidhorn nog van harte proficiat met het behalen van je zoveelste mijlpaal van langs de rails. Volgens mij kun je ieder jaar een soortgelijke mail als deze wel een paar keer versturen. Ongelofelijk ,zoveel info. Ik bezoek je site minstens 1 keer per dag sinds ik deze heb ontdekt , 7 jaar geleden. Het is tot de dagelijkse routine gaan behoren. Ik hoop dat je langs de rails nog lang in de lucht houdt, en dat je dit in goede gezondheid van jou en je familie kunt doen. Klasse.

Koos Brander, Zuidhorn, 31 augustus 2012


Natuurlijk ook vanuit Driebergen van harte proficiat met deze mijlpaal;-) Wat ons betreft nog 10tallen jaren erbij. Trouwens dank voor alle smsjes vanuit blokpost Bunnik iedere keer weer!!!!

Groetjes Kayleigh,Alice,Marc en natuurlijk Mitchell Kessen, 25 augustus 2012


Hallo Nico,
Wél héél erg laat reageer ik, ondanks dat ik je site minimaal iedere week bezoek heb ik even gemist dat je deze al weer 10 jaar maakt. Vanaf deze plek dan ook mijn welgemeende felicitaties. Nu ik zelf een beetje aan het knutselen ben weet ik hoeveel tijd het soms kost om bepaalde gegevens die bij foto's horen op te zoeken en de site levendig te houden. Dat je deze fantastische site al 10 jaar op een voortreffelijke wijze bijhoud getuigd van groot vakmanschap en dat weten gelukkig alle bezoekers ook. In mijn laatste stukje over Rheine (update 03-08) verwijs ik daarom ook graag naar jou geweldige site, iets wat zeker nog vaker zal gebeuren.

Rob van der Rest, www.sporen-met-rob.nl, 4 augustus 2012


Goedemorgen Nico,
elke dag begint voor mij met een kijkje op jouw site, waarvoor mijn hartelijke dank! Dit doe ik al jaren, ga vooral hier mee door.

Ben Hoekstra, Heerenveen, 4 augustus 2012


Beste Nico:
Veel , maar dan ook veel te laat wil ik je toch ook nog feliciteren met het 10-jarig bestaan van jouw fantastische site “Langs de rails”. De wijze, het enthousiasme, kennis van zaken, waarop jij de spoorwegliefhebbers ( al dan niet model ), waar dan ook, op de hoogte houdt van allerlei interessante “spoorse” onderwerpen, verdient alle lof. Ik blijf ervan genieten en hoop, dat je er nog lang mee doorgaat.

Marius van der Lint, 27 juli 2012


Hallo Nico,
Ik ben wel wat laat, maar alsnog gefeliciteerd ! Ga zo door met deze unieke site. Een autoriteit op spoorgebied !

Willem de Jong, willempies-treinenhoek.nl, 26 juli 2012


Gefeliciteerd Nico:
10 jaar Langs de Rails als website...op vrijdag de 13e nog wel....ik reageer nu pas, was men vakantie/andere dingen bezig zoals in de zon zitten en lui doen..vakantie nu. Alsnog gefeleiciteerd met 10 jarig bestaan website Langs de rails, ga zo door zou ik zo zeggen...

Gertjan Stamer, 24 juli 2012


Hallo Nico:
Ook vanuit Canada’s Westkust, proficiaat met het 10-jarige bestaan van je website. Je bent wereld beroemd!

Peter Yzerman, Surrey, B.C. 23 juli, 2012


Dag Nico,
Een beetje laat maar niet minder gemeend! Gefeliciteerd met het tienjarig bestaan van deze kostelijke site. Ik kijk er al jaren na, meestal elke dag, met veel plezier! Op naar de volgende tien jaar, maar geen haast want het leven is maar kort.

Willem Brandsen, Ermelo, 23 juli 2012


Beste Nico,
Al enkele jaren bezoek en bewonder ik je website. Ik ben onder de indruk van de enorme hoeveelheid grote en kleine wetenswaardigheden die erop staan. Ik geniet van de prachtige beelden uit heden en (vooral) verleden. En met het hier en daar humoristische tintje maakt het een site waar ik een paar keer per week even moet rondneuzen. Er valt altijd wel iets te halen. Gefeliciteerd dus met het jubileum op 13 juli en ga nog zeker een paar decennia door.

Paul Kösters, 20 juli 2012


Beste Nico,
Hartelijk gefeliciteerd met het 10-jarig jubileum van je website "Langs de Rails"! Al vele jaren ben ik een regelmatige bezoeker van je geweldige website; ik heb er al vele uren op doorgebracht, genietend van de steeds actuele spoorse agenda, de leerzame informatie, leuke verhalen en mooie verslagen, met een eigentijds gevoel voor humor. Een prachtig resultaat van "passie voor spoor" en passie voor "Langs de Rails". Ik hoop dat je er nog vele jaren mee doorgaat! En ook een speciaal woord van dank voor je snelle en prettige medewerking bij NVBS promotieactiviteiten zoals een reclamebanner, en bij het steeds weer accuraat vermelden van de maandelijkse bijeenkomsten van de NVBS afdeling Twente!

Ronald Boers, voorzitter NVBS afdeling Twente, 20 juli 2012


Nico,gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum van Langs de lijn. een jaar of 6 geleden via destijds beneluxrail jouw site ontdekt. Nu elke week op zaterdagochtend even kijken naar de updates,is echt een gewoonte geworden. Ik hoop dat je het nog lang mag blijven doen!

Patrick Dhont, Zwanenburg, 19 juli 2012


hoi nico van harte met je web site gr van kenny, 16 juli 2012


Hallo Nico,
Van harte gefeliciteerd met het 10-jarig bestaan van je site. Na de realisatie van het monument bij Harmelen is mijn wens in vervulling gegaan. Heel veel mensen hebben mij daarmee geholpen en jij was er een van. Nu het monument er is hebben wij niet meer zoveel contact. Voordeel is, dat we ons met andere zaken kunnen bezighouden. Ik ben je nog steeds dankbaar voor je hulp, maar ook voor het feit dat iedereen die dat wil in de gelegenheid is om jouw prachtige site te bezoeken. Ik hoop nog vele jaren van je site te kunnen genieten.

Hans Fictoor, www.hansfictoor.nl, 15 juli 2012


Hallo Nico.
Gefeliciteerd met je jubileum van je website. Hopelijk mag en kan ik je bij het volgende jubileum weer feliciteren. Daarom ook mijn wens dat je gezond en wel de volgende 10 jaar van je website mag en kan volmaken.

John uit Nuth, 15 juli 2012


Hoi Nico,
Van harte gefeliciteerd met het tienjarige bestaan van uw site. Op naar de volgende tien jaar dan maar.

Renze van Zanen, Vlissingen, 15 juli 2012


Beste Nico,
Van harte met je 10 jarig jubileum van je website!! Al jaren lang volg ik je website met plezier en is een grote bron aan informatie voor velen. Ik hoop dat je nog vele jaren mag doorgaan.

Menno v/d Veen, Leeuwarden, 15 juli 2012


goedenmorgen nico
ook van mijn kant van harte met 10 jaar langs de rails, maar ook jouw thuisfront van harte voor de vele uren dat jij met deze prachige site bezig bent geweest.

willem van kesteren, 15 juli 2012


Nico, van de zovele bezoeken op je site kan ik er ook een aantal op mijn naam schrijven. Mooie plaatjes, leerzame onderwerpen, vermakelijke zaken, alles passeerde de revue, en ik hoop dat dat nog minstens 10 jaar zo door mag gaan. Groeten en hulde!

Arjan Schaalma, 15 juli 2012


Hallo Nico,
Gefeliciteerd met de tien jaar, is ook ruim verdient met zo’n geweldige site. Op naar de volgende 10 jaar!

Tom Luttekes, 15 juli 2012


Nico,
Gefeliciteerd met het tien jarig jubileum! Top dat je het zo lang volhoudt en hopelijk ga je nog heel lang door met je leuke en informatieve werk 'Langs De Rails'!

Chris Westerduin, 15 juli 2012


Hallo Nico,
Van harte gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum van ‘Langs de rails’. Bijna iedere dag zit wel even lekker te struinen op jouw website, en ik hoop dat je er op z’n minst nog 10 jaar lang mee doorgaat.

Groeten uit Hardenberg, Kees Slotman, 15 juli 2012


Nico,
Gefeliciteerd met 10 jaar ‘Langs de rails’. Op naar de volgende 10 jaar. ;-)

René Medendorp, 14 juli 2012


dag achterbuurman,
van harte met de 10 jaar. jammer dat er niet veel bijzonders meer voorbij komt de laatste tijd . en dan straks ook de hemiwee niet meer denk ik. Het sein staat goed op het het balkon,met de glazen die ik je heb gegeven. , heb als het mee zit een fluitbord maar breng ik wel tegen die tijd als ik hem heb.

edwin kuus (nr 49), 14 juli 2012


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met 10 jaar langs de rails. Ook de komende 10 jaar? vast wel.

Arnoud Aquina, Hilversum, 14 juli 2012


Hallo Nico, van harte gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum van Langs de rails. Ik hoop dat deze site nog lang blijft bestaan, het is een geweldige site om te bezoeken. Komt er in de toekomst ook nog een webcam bij blokpost Bunnik?

Remco van den Bosch, http://www.youtube.com/user/MrCobus72, 14 juli 2012


Hallo Nico,
Ook ik wil je graag feliciteren met het 10-jarig bestaan van je website. 'Everything I always wanted to know about trains, but was afraid to ask'.

Ronald Hogenboom, 14 juli 2012


hallo Nico,
van harte gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van je website,ik kijk er elke dag weer met veel plezier naar. Ik hoop dat je er nog heel lang mee door mag gaan.

Olaf Horn uit Deventer, 14 juli 2012


Beste Heer Spilt,
Nog gefeliciteerd met uw tienjarig jubileum. Komen er nog tien jaar? Ik denk van wel.

Francesco Biondina, 14 juli 2012


Nico,
Gefeliciteerd met het succes van Langs de rails. Deze website is het bewijs dat informatie belangrijker is dan de vormgeving. Hij is overigens prima leesbaar en alles is goed te vinden.

Ad van den Berg uit Zaandijk, 14 juli 2012


Beste Nico,
Mijn felicitaties met de behaalde mijlpaal v.w.b. het aantal bezoekers aan jouw website.Elke dag vind ik het wel weer de moeite waard om even te kijken en de website soms ook als naslagwerk te gebruiken. Het zou trouwens ook al een aardig spaarpotje zijn geworden als je van elke bezoeker slechts één cent zou hebben gekregen.

Groet van Han. 14 juli 2012


Hallo Nico
Nog gefeliciteerd met je tien jarige jubileum van de website Langs de rails.

Jan de Kroon, 14 juli 2012


Beste Nico Spilt,
Proficiat met het 2e lustrum van jouw eminente site. Al vele jaren bewonder ik regelmatig al je railfratsen en foto's, en zeker je relativerende stijl kan ik zeer waarderen. Als klein jochie (1949) zag ik op het station van Lochem rond 1957 de (volgens mij) Noord-West Expres voorbijkomen op weg naar West-Duitsland. Ook ergens in die tijd verbleven we tijdens een herfstvakantie in Rüdesheim, in een hotel (Deutsches Hof?) direct langs het spoor aan de Rijn. En daar daverde tijdens het reichhaltiges Frühstück vlak voor onze neus een stoomloc met lege kolenbakken voorbij. Indrukwekkender kon niet. En zo ben ik geïnteresseerd geraakt en gebleven in het spoor. Lang gedacht dat ik de enige of een van de weinige 'treingekken' in Nederland was, tot ik (pas) in de jaren 70 hoorde van de NVBS, in 1976 lid geworden met het mooie nummer 149111. Een kleine ontboezeming om maar aan te geven wat jouw site aan informatieve betekenis voor mij heeft. Niet eerder meldde ik mij, maar 10 jaar spiltsite is een mooie aanleiding 'uit de kast te komen'. Ik wens je in de komende jarenveel succes met jouw site, tot groot genoegen van zeer velen. Op naar lustrum 3, 4 , ...

Ruud Hegger, Rotterdam, 13 juli 2012


Hoi Nico,
Wat lees ik nu: Op 13 juli 2002 kwam deze site in de lucht. Op 13 juli 2012 bestond Langs de rails dus tien jaar. Daarmee wil ik je van harte feliciteren. En ik ben van plan om nog lang door te gaan. En dat vind ik fantastisch, ga vooral zo door.

Gerard Kosterman (die dagelijks even komt kijken en al veel info op de site gevonden heeft), 13 juli 2012


Beste Nico,
Eerder sprak ik al eens mijn bewondering uit voor je mooie, zeer informatieve website en de enorme vasthoudendheid die je v.w.b. de regelmatige updates aan de dag legt. Nu we terecht zijn gekomen op het moment dat diezelfde site zijn 10-jarig jubileum viert, wil ik graag nogmaals mijn complimenten aan je overbrengen.
Daarnaast natuurlijk eveneens onze welverdiende felicitaties. PROOST! ('en effe fluite bij de blokpost in Bunnik graag...')

Cor de Rijke (webmaster www.feijenoordsemeesters.nl), 13 juli 2012


Hallo Nico,
Gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van jou site, ik kijk er met veel plezier naar.

groet pieter fluiter voormalig bewoner van Bunnik, 13 juli 2012


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met jouw jubileum. 10 jaar is niet niks en de site is inde jaren behoorlijk gegroeid. Maar er gebeurd gelukkig genoeg om dit te laten zien op de site. Ik hoop dat je nog zeker 10 of meer jaren dit voortzet.

Collegiale groet van Peter Otten, 13 juli 2012


Nico, van harte gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan van de site. Op naar de 20 jaar. Groet uit Wateringen van een ''trouwe bezoeker''.

Johan Tetteroo, 13 juli 2012


Hoi Nico,
van harte gefeliciteerd met het 10 jarig jubileum, hopelijk mogen wij nog jaren genieten van deze mooie site.

Andries de Wit, Wieringerwaard, 13 juli 2012


Hallo Nico,
Van harte met je tweede lustrum, danwel je eerste decennium! En die belofte dat je nog lang doorgaat, daar wil ik je graag aan houden....

Martijn van Steenderen, 13 juli 2012


Hoi Nico,
Bedankt voor het maken en 10 jaar bijhouden van dit unieke naslagwerk. Ik hoop dat je er nog lang mee door kan gaan, zodat ik mijn druppeltje aan deze oceaan aan informatie bij kan dragen.

Van harte gefeliciteerd, groetjes Rienk Nauta, 13 juli 2012


Hoi Nico
Een prachtig na slag werk wat je hier heb neergezet. Wat ik graag zou willen zien is een tijdsbalk van wanneer wat heeft gereden en dan voornamelijk de personen treinen met hun samenstelling. Met mijn modelbaan ben ik op zoek naar dat soort informatie.

André Dokter, Storingsmonteur Ehv, 12 juli 2012

Het is een goede suggestie, maar helaas heb ik vooralsnog geen tijd om hier werk van te maken. - Nico


Toeval bracht me op de site. En mooi toeval dat is.
Ik heb de site nog niet helemaal omgewoeld - maar als dat mag plaats ik een link naar een web-kruispunt en dan zou dat merkbaar moeten zijn.. denk ik.

Groetjens uit Born, LB
Haj Peters, 27 juni 2012


Hi Nico,
Wel vaker op je site gekeken, maar nu dan een berichtje. Hele leuke site, veel info en het leukste, voor mij althans, zijn de oude nostalgische foto's. Als je het goed vind heb ik je op onze maillijst gezet. Kom eventueel eens bij ons langs.

Harald Karsen, www.railclubutrecht.nl, 12 juni 2012


Informatie gezocht: aanleg spoorlijn in Eerste Wereldoorlog

Mijn opa, Engels, was in de Eerste Wereldoorlog werkzaam als krijgsgevangen soldaat aan de spoorlijn Berlijn-Baghdad. Het was 1916 toen een grote groep krijgsgevangenen in Anatolië (nu Turkije) aankwam. Ik ben drie jaar geleden langs dezelfde spoorlijn gegaan. Ik ben met een vriendin opgestapt in Nisibin op de grens van Syrië niet ver van de grens van Irak. Op de bonnefooi zijn we na zoeken bij het stationnetje aangekomen. Het bleek een groot rangeerterrein te zijn. Na twee dagen wachten konden we mee in een zeer lange (42 wagons geloof ik) en 1 personenrijtuig mee langs de grens van Syrië richting Izmir.

We hebben het fantastisch gehad met het zeer vriendelijke mannelijke personeel. Ze vonden het maar raar twee vrouwen (rond 63 jaar) die met de trein wilden. In Turkije gaat iedereen met de bus of de exprestreinen. We kregen eten onderweg van het kookstelletje in de gang. Dikke tomatensoep met brood en peterselie en uien, heerlijk. Twee enorme locomotieven (diesel?) trokken de wagons door de bergen. Het was een gigantische vertoning van kracht, het gevaarte ploegde zich langzaam omhoog. In de bergen hebben we nog een krijgsgevangenkamp gevonden. We hebben er ongeveer 14 dagen over gedaan met wat tussenstops en een stukje per bus ivm de lijn die door Syrië ging en waar we geen visum voor hadden. De trein ging ongeveer 3x per week.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er erg veel krijgsgevangenen omgekomen bij de tocht naar deze spoorlijn en tijdens de werkzaamheden. Mijn opa was bij de 3000 die weer terug zijn gekeerd in Engeland de rest van de ongeveer 12.000 zijn vermist en nooit teruggekeerd. De lijn is niet op tijd afgekomen, helaas voor de Duitsers en gelukkig voor de geallieerden van die tijd.

Ik ben nu een boek aan het schrijven over deze episode. Roman berust op historische gegevens. Wat ik nu wilde vragen of er mensen zijn die weten hoe de ongeveer 22 tunnels die werden aangelegd in die tijd rond 1915-1919 tot stand kwamen. De lijn werd geëxploiteerd door Duitsers (de Firma Holzmann uit Frankfurt; failliet gegaan rond 2002 werd mij gezegd). Hoe maakte men een spoorwegtunnel door rotsen. Er waren drilboren op luchtdruk in die tijd maar echt weten doe ik het niet. Ze moesten hier en daar door graniet. Hoe werden de rails bevestigt aan de bielsen. Langs de spoorlijn liggen nog heel veel oude bielsen. Verrot en op grote hopen.

Ik hoor graag van mensen of zij meer weten over spoorlijn- en tunnelaanleg rond 1916. Zie ook mijn foto's op Flickr.

Jacqueline van den Berg, 18 mei 2012


Beste Nico Spilt,
Bijzondere interessante site; zeer de moeite waard!

Peter Marcuse, www.marcuse.nl, 12 mei 2012


Beste Nico
Wat een geweldige site is dit. Zo uitvoerig over tal van onderwerpen in één site heb ik nog niet eerder gezien. Naast het mooie materiaal over het spoor ook veel over tram en metro. Geweldig ook nog de Crossly opleggerbus te zien. In mijn jeugd reed ik daarin vanuit Arnhem richting Zutfen. Deze NS bus deed alleen de stations aan en stopte niet onderweg bij een of andere halte. Prachtig uitzicht helemaal bovenin op de "hoge bankjes" Ook de mooie locs de 1200 serie van de NS heb ik vaak in actie meegemaakt met vele treinreizen. Evenals de 1100 en 1300 serie. Mooie tijd.

Berend Pijkeren, Capelle aan den IJssel, 21 maart 2012


Beste Nico:
Je hoort niet zoveel van me, maar reken erop, dat ik jouw site nauwlettend volg. Nu weer dat filmpje over 100 jaar trein 1839-1939. Chapeau!!!!!!!!! Ik ga al die filmpjes eens in een map zetten en dan op DVD; heerlijk als ik op zolder met de treintjes speel.!

Marius van der Lint, 9 maart 2012


Hallo Nico.
Ik wil graag reageren op het stukje dat de heer Henk Uijterwaal geschreven had in uw gastenboek. Het klopt niet wat de heer Uiterwaal geschreven had, dat de hamburger een Amerikaanse uitvinding was. Ik citeer: De hamburger zoals wij hem vandaag kennen, werd voor het eerst bereid in de Duitse stad Hamburg (inwoners van deze stad worden ook Hamburgers genoemd). In Hamburg werd het vlees voor het eerst gebakken, en daarna geserveerd op een rond broodje. Duitse emigranten hebben dit concept meegenomen naar de Verenigde Staten, waar de moderne hamburger is ontstaan. Bron: Wikipedia.

Marc van Zijl, 5 maart 2012

Antwoord
Je hebt gelijk. Zie ook www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/hamburger-herkomst.


Beste Nico,
Op de site staat dat Kennedy gelukkig naar Berlijn ipv Hamburg ging, zodat hij niet hoefde te zeggen dat hij een Hamburger was. Dat klopt, maar de uitspraak "ich bin ein Berliner" is ongeveer even fout als "ich bin ein Hamburger". Een "Berliner" is namelijk een zoet broodje gevuld met jam en bestrooid met poedersuiker, dus in feite zei hij dat hij een soort oliebol was. Je hebt ook nog "Frankfurters", dat zijn worstjes. Overigens komt de Berliner (het broodje) oorspronkelijk wel uit Berlijn (ze worden daar al heel lang gegeten) maar de Hamburger (het vleesgerecht) niet. De Hamburger schijnt een Amerikaanse uitvinding te zijn, waarbij ham naar varkensvlees verwijst (wat er oorspronkelijk ook in zat) die later naar Europa is verhuisd.

Henk Uijterwaal, 3 maart 2012


Beste Nico,
Via via kwam ik op je site terecht.Ik waardeer enorm je interesse en kennis,en dat je het deelt met anderen. Voor mij een zeer waardevolle site.Grote klasse!!!!!

Roel Gouda, 14 februari 2012


Beste Nico Spilt,
Vijftig jaar geleden zat ik in militaire dienst. Ik kreeg sollicitatieverlof van de batterijcommandant. Een sollicitatie had ik in Utrecht lopen. Door het ernstige treinongeluk bij Harmelen op 8 januari 1962 kwam ik te laat voor de sollicitatie. Na afloop van de sollicitatie kwam ik pas omstreeks 18.00 uur bij mijn ouders in Den Haag. Om toch weer dezelfde avond weer in de legerplaats 't Harde te komen, heeft mijn vader met zijn auto me naar Utrecht CS gebracht. Op de A12 ter hoogte van Woerden zag ik een zee van licht van de rampplek bij Harmelen. Na afzetten in Utrecht kon ik op tijd naar de legerplaats 't Harde terugkeren. De volgende dag vroegen mijn maten en de meerderen over de spoorwegramp bij Harmelen.

Peter Roskott, 14 januari 2012


voor Nico en alle trainspotters vachter je luie schermen, een prettig gestoorde uitgang van '11 en ingang van '12

Yann Dujardin, Belgie, 31 december 2011


Hallo Nico,
Jouw site bekijk ik al vele jaren, ik stuur ook iedereen door die meer wil weten van treinen en alle zaken daarom heen. Zelf ben ik werkzaam bij NedTrain in Haarlem, ik kan van jouw site veel leren en dat zal ik blijven doen.
Ik heb hier nog een interessante link, in Duitsland heeft een man een Baureihe 80 in zijn tuin staan, ik weet niet of deze lok op dit moment rijvaardig is. www.spur-1-freunde.de/ausflugbr80009.html

Bedankt voor al het kijkplezier,
Rutger Luiten, Zoeterwoude, 12 december 2011


Hallo Nico,
Wat een geweldige site Nico met zeer veel informatie over het grootbedrijf en hobby. Modelspoor verbouwing naar het grote voorbeeld en de interesese naar het groot bedrijf. Toe te juichen mensen zoals jij, geweldig.

Een ex bus chauffeur van de N.A.C.O. en NZH
Bert Buter, Den Helder, 20 november 2011


Dag mijnheer Spilt,
met een afbeelding van een Plan T waarop met photoshop de blauw/gele kleuren van de Beneluxstellen was aangebracht heeft u op uw geweldige website aangegeven dat men een uitbreiding van het Benelux materieelpark destijds had kunnen baseren op de techniek van Mat’64. Men heeft toen echter zijn toevlucht genomen tot getrokken materieel met loc wisselen te Roosendaal (eenspanningslocs) en Antwerpen (kopstation). Ik vermoed dat het gebruikte materieel uit Belgische I2, K2 en/of K3 rijtuigen en NS plan D was samengesteld. Dat was een oplossing voor de korte termijn. Om het tijdrovende en ook qua spoorbezetting lastige lokwisselen te omzeilen is men zoals bekend plan D WRD’s tot stuurstandrijtuigen gaan verbouwen. De treinen gingen verder bestaan uit 3 buurland plan W en elk een Belgische AB en A zijgangrijtuigen. Het geheel werd getrokken cq geduwd door aangepaste Belgische loks reeks 25.5. Welnu, het drong laatst ineens tot mij door dat met deze invulling van de materieeluitbreiding alsnog tot op zekere hoogte gebeurd is wat u suggereerde. Immers, plan W doet dan wel in eerste instantie aan Silberlinge denken, maar je kunt het ook zien als tijdgenoot van en op een aantal gebieden verwant aan Mat’64 (draaistellen, geen schortplaten, type ramen, banken). Beetje ver gezocht misschien, maar toch!
Groeten van die optimistische sollicitant van destijds 57 die intussen alweer drie jaar bij de niet te vergezochte NMBS aan het bollen is.

Frank Sturm, 5 november 2011


Hallo Nico,
Leuk filmpje van de onderkant met als bijschrift:“15 oktober 2011. De SSN Ahrtal Expres heeft Utrecht achter zich gelaten en stoomt nu door naar Den Bosch en verder. Let op de gloeiende vuurkist en op de lekkende stoomkoppelingen. Mijn camera haalde ik kletsnat tussen de rails vandaan, maar gelukkig is die waterdicht.” Wat zo erg gloeit is gelukkig de asbak van de lok. Niet goed, want daar trekt deze krom van, maar niet zo erg als een gloeiende vuurkist. Daardoor ontploffen locomotiefketels namelijk wel eens.

Leo Bos, 24 oktober 2011


Beste Nico;
Las net dat er al 2 miljoen bezoekers voor de website zijn geweest.....dat ga ik niet nadoen met www.stationhad.nl en is ook niet mijn intentie. Van harte gefeliciteerd en ga zo door, ik lees en kijk er met groot plezier naar en leer er van. Veel geluk en succes verder in goede gezondeheid,

Gertjan Stamer uit Heemstede, 21 augustus 2011


Beste mijnheer Spilt,
GEFELICITEERD MET UW 2 MILJOENSTE BEZOEKER!!!!!!!!!!!!!! Ik zou zeggen: Op naar de 3 miljoen!

Jelle Van der Ham (11 jaar), 17 juni 2011


Hoi Nico,
Gefeliciteerd met je 2.000.000e bezoeker! Ik volg je site nu een paar jaar, en ik moet zeggen dat ik altijd weer kan lachen om het commentaar op sommige bedrijven en organisaties. Verder geniet ik ook altijd weer van het museummaterieel en ander oude treinen die op je foto's en video's te zien zijn. De ritten op de hoofdlijn moet ik helaas meestal missen omdat ik dan meestal gewoon op school zit. Ik wens je nog jaren plezier toe met je website, en op naar de 3 miljoen!

Robert Zondervan, 26 mei 2011


Beste Nico,
Ook ik heb je bezoekersteller de afgelopen dagen met stijgende spanning gevolgd. Zou ie de magische grens wel halen?? Gezien het tempo waarmee de teller opliep, viel daar nauwelijks nog aan te twijfelen. Van mijn kant een hartelijke felicitatie met de bereikte 2 miljoen bezoekers. Ik denk, dat dit resultaat een gouden rand mag hebben, in ieder geval een lintje van Beatrix. Wie doet het je na: zoveel mensen een stuk interesse en informatie bieden in de wondere wereld van onze hobby. En dat als vrijwilligerswerk.

Edward, 26 mei 2011, www.archiefedwardbary.nl


Beste Mijnheer N. Spilt !!!
Wat lees ik nu ??? 60 jaar !!! spandoek ?? en geen enkele machinist die getoeterd heeft ?? Schande ! er zou op zn minst ieder uur luid getyphoneerd moeten worden toch ?? waar zijn die machinisten gebleven , die BJ K , die SG en die DD ??? Het wordt mischien tijd om een echt F bord te plaatsen ? Wel alle gekheid op een hekkie , alsnog van harte Gefeliciteerd met uwer verjaardag !!!

De DD, 30 april 2011


Geachte Heer,
wat een geweldige collectie prachtige plaatjes, je komt niet uitgekeken. Ben een enorme liefhebber van de Schienenbus, heb daar in mij jeugd begin jaren 60 vaak in mee gereden. Traject Boppard naar Buchholz, prachtige baan door het Muehltal de berg op. Ook Koblenz - Boppard vaak gereden. je site is G E W E L D I G...

Bedankt,
Harry Bijleveld, 18 februari 2011


Geachte meneer Spilt,
Ben bij toeval op uw site beland. Met stijgende verbazing en respect over de hoeveelheid informatie heeft u mij een buitengewoon genoeglijk uurtje verschaft. Waarvoor dank. Werkelijk klasse.

Met respect,
Sip Bosch, 14 februari 2011


Hallo Nico,
Het blijft genieten als je wederom jou site bezoekt. Het is alweer een jaar geleden dat ik een bericht achter liet in het gastenboek. Het blijft een tijd rovende bezigheid deze site te bezoeken. Complimenten voor zoveel informatie. Blijf met plezier kijken naar de mooie plaatjes en de informerende teksten.

Wim Boots, 24 januari 2011


Meer berichten in het gastenboekarchief
vorige       start       omhoog